Toeslagen - Intermediairdagen

Download Report

Transcript Toeslagen - Intermediairdagen

Intermediairdagen 2014

20 januari 2015 Vraag 1

Als een klant kindgebonden budget moet terugbetalen in 2015, wordt er dan rekening gehouden met de beslagvrije voet? Antwoord: Bent u alleenstaande ouder en krijgt u kindgebonden budget? Als u toeslag moet terugbetalen, valt het kindgebonden budget vanaf 2015 onder de beslagvrije voet. Houden we voor u al rekening met een beslagvrije voet? Dan betalen we uw kindgebonden budget voor 2015 gewoon uit. Dit geldt alleen voor betalingsregelingen waarbij we al rekening houden met de beslagvrije voet. Dan houdt u het deel van het inkomen dat u nodig hebt voor uw levensonderhoud. Hebt u nog geen betalingsregeling? Dan verrekenen we het openstaande bedrag wel met het kindgebonden budget. Moet u toeslag gaan terugbetalen en komt uw inkomen daardoor onder het bestaansminimum? U kunt ons dan vragen om rekening te houden met de beslagvrije voet. Dan betalen we het kindgebonden budget wel aan u uit.

Vraag 2

Als een toeslagpartner of medebewoner vertrokken is in de loop van het jaar, wordt dan toch het inkomen over die periode meegerekend?

Antwoord:

Van een toeslagpartner of medebewoner tellen wij het toetsingsinkomen op bij uw inkomen. Bij de bepaling van de hoogte van een toeslag gaan wij altijd uit van een jaarinkomen.

Vraag 3

Wanneer kan ik een kopie beschikking van Toeslagen inzien van klant? Antwoord: Dit kan medio 2015 middels het Servicebericht Toeslagen. U dient hiervoor gebruik te maken van een aangesloten software pakket en een machtiging aan te vragen voor de kopie beschikking. U kunt deze dan inzien vanaf het moment van aanvraag machtiging.

Vraag 4

Kan iedereen via de Zorgapp een aanvraag doen?

I NTERMEDIAIRDAGEN 2014

Pagina 1 van 2

Antwoord: De Zorgapp is in eerste instantie als pilot ontwikkeld voor 18-jarigen. Vanaf medio april is de Zorgapp ook te gebruiken door mensen ouder dan 18 jaar. Voorwaarde is dat zij geen toeslagpartner hebben. Uiteraard gelden ook de gebruikelijke voorwaarden die voor zorgtoeslag van toepassing zijn, zoals: het hebben van een Nederlandse zorgverzekering, en geen vermogen boven de vermogensgrens. In onze communicatie over de Zorgapp blijven we ons richten op jongeren, omdat zij de grootste groep vormen die zorgtoeslag aanvraagt.

Vraag 5

Hoe zit het met kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget bij co-ouderschap? Antwoord: Kindgebonden budget: U kunt alleen kindgebonden budget krijgen als u de aanvrager bent van de kinderbijslag. Als u 1 kind hebt, krijgt alleen de ouder die de kinderbijslag heeft aangevraagd kindgebonden budget. Het is wel mogelijk dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) het kinderbijslagbedrag splitst en aan u beiden overmaakt. Toch is maar 1 ouder de aanvrager van de kinderbijslag. Hebt u meer kinderen? Als 1 ouder kinderbijslag aanvraagt voor alle kinderen, krijgt deze ouder het kindgebonden budget. Het maakt in deze situatie niet uit bij welke ouder de kinderen staan ingeschreven.

Wilt u allebei kindgebonden budget krijgen? Dan moeten beide ouders kinderbijslag aanvragen bij de SVB. Dit kan alleen als bij iedere ouder ten minste 1 van de kinderen staat ingeschreven. Hoe beide ouders kinderbijslag kunnen aanvragen, leest u op www.svb.nl

. Kinderopvangtoeslag: Bent u gescheiden en wonen uw kinderen een deel van de week bij u en de rest van de week bij uw ex-partner? Dan bent u co-ouders als uw kinderen:    ten minste 3 dagen per week bij u wonen ten minste 3 dagen per week bij uw ex-partner wonen op uw woonadres of op het woonadres van uw ex-partner staan ingeschreven Co-ouders kunnen allebei kinderopvangtoeslag aanvragen. Ieder voor het eigen deel van de kosten. Als co-ouders kunt u samen kinderopvangtoeslag krijgen voor maximaal 230 uur per kind per maand.

I NTERMEDIAIRDAGEN 2014

Pagina 2 van 2