20141124_Folder U-Talent Connectie docenten

Download Report

Transcript 20141124_Folder U-Talent Connectie docenten

Vakinhoudelijke workshops & DOTs voor docenten

VOOR INHOUDELIJKE, DIDACTISCHE EN PRAKTISCHE KENNISUITWISSELING EN ONDERSTEUNING

Vakinhoudelijke workshops en DOT’s geven docenten de kans om kennis te nemen van actuele ontwikkelingen in hun vak en zich verder te professionaliseren door kennisuitwisseling met collega-docenten uit VO en HO.

Scheikunde

• Docentontwikkelteam Toetsing in de digitale scheikunde omgeving

Schei- en natuurkunde

• Workshop Studie- en beroepenvoorlichting

Natuurkunde

• Workshop Kwantumfysica • Workshop Relativiteit

Wiskunde

• Workshop Denkactiviteiten • Workshop Logische redeneren & vorm en ruimte

Natuur Leven en Technologie

• Workshop NLT leerlijnen

Alle bètavakken

• Workshop Begeleiden van onderzoek of ontwerpen voor het profielwerkstuk

Alle bètavakken

• U-Talent Docentenconferentie

4 bijeenkomsten: september 2014 - april 2015

Docentontwikkelteam Toetsing in de digitale scheikunde omgeving

Scheikunde Deelname aan dit ontwikkelteam maakt docenten vertrouwd met de verschillende onderdelen van het examenprogramma Nieuwe Scheikunde en met de didactiek van digitale toetsing. DOT leider en scheikunde docent Hans Wouters was betrokken bij de ontwikkeling van de digitale scheikunde omgeving (DSO) op de Universiteit Utrecht. De DSO is ontwikkeld rond het nieuwe examenprogramma om toetsen op TIMMS beheersingsniveau’s 1 t/m 4 aan te bieden. Bij de toetsen is feedback ingebouwd om leerlingen bij een fout antwoord op het goede spoor te zetten.

1 bijeenkomst: 18 november 2014

Workshop Studie- en beroepenvoorlichting

Schei- en Natuurkunde Leerlingen willen graag weten wat ze later met je vak kunnen, en waarom ze de kennis nodig hebben. De bètasector en de opleidings- en beroepsmogelijkheden hierin zijn heel divers, wat het erg lastig kan maken daar wat over te vertellen. In deze workshop worden scheikunde en natuurkunde docenten door Stichting C3 wegwijs gemaakt en op weg geholpen.

3 of 4 bijeenkomsten: eind 2014 / begin 2015

Workshops Kwantumfysica / Relativiteit

Natuurkunde Wat weet ik nog van relativiteit en kwantumfysica? Wat moeten mijn leerlingen straks kennen en kunnen? Hoe leg ik dat dan uit? In deze workshops wordt de stof behandeld die ook op school ter sprake moet komen; Komen literatuur en andere bronnen ter sprake die u kunnen helpen om uw eigen kennis op peil te krijgen; Wordt gekeken naar hoe je je lessen vorm kan geven; Wordt toetsing behandeld; Wordt naar methodes gekeken (voor zover boeken al uitgekomen zijn) en naar ondersteunende media (applets, video). Aan de workshops is afzonderlijk deel te nemen.

3 bijeenkomsten: september-november 2014

Workshop Wiskundige denkactiviteiten

Wiskunde Wiskundige denkactiviteiten (WDA) vormen een belangrijk onderdeel van nieuwe examenprogramma’s. In deze workshop gaan we in op het hoe en waarom van wiskundige denkactiviteiten. Daarbij wordt aandacht besteed aan theoretische achtergronden, aan het ontwerpen van denkactiviteiten, aan werkvormen en aan de begeleiding en beoordeling van leerlingen. De wiskundige onderwerpen zullen deels aansluiten bij de vernieuwde curricula en deels bij het huidige programma. De workshop levert daardoor materiaal waarmee u nu al kunt experimenteren, maar ook handvatten voor de invoering van de nieuwe programma’s en bouwstenen voor een leerlijn WDA van klas 1 tot 5/6.

4 bijeenkomsten: maart-april 2015

Workshop Logisch redeneren & vorm en ruimte

Wiskunde In het nieuwe examenprogramma van wiskunde C voor het vwo dat in september 2015 van start gaat, doen twee nieuwe domeinen hun intrede: het domein Logisch redeneren en het domein Vorm en ruimte. Vertrekkend vanuit de onderwerpen die in beide domeinen aan bod komen, gaan we in deze workshop verdiepend in op de vakinhoud en verdere achtergronden die hierbij een rol spelen. Ook bekijken we toepassingen bij universitaire vervolgopleidingen. Zo zijn logica en redeneervaardigheid bijvoorbeeld belangrijk binnen de studie Rechten.

3 bijeenkomsten: februari-april 2015

Workshop NLT Leerlijnen

Natuur Leven en Technologie Goed zicht op wat leerlingen bij NLT moeten leren, keuzes die je daarbij kunt maken en accenten die je als school wilt leggen zijn belangrijk om te voorkomen dat er een versnipperd en onsamenhangend programma ontstaat. We kijken in deze 3 daagse workshop naar de examendoelen maar ook naar de tussendoelen die daarheen leiden. Deze zogenaamde leerlijnen vormen de kapstok die je gebruikt om je onderwijs in te richten en vorm te geven. Deze workshop is voor docenten, TOA’s en schoolleiders.

3 bijeenkomsten: 9 februari, 30 maart, 20 april 2015

Workshop Begeleiden van onderzoek of ontwerpen voor het profielwerkstuk

Alle bètavakken Het begeleiden van leerlingen bij het doen van onderzoek en ontwerpopdrachten vraagt specifieke vaardigheden van docenten. Het uitbreiden en verdiepen van deze vaardigheden staat centraal in de workshop. We besteden aandacht aan de vraag hoe je leerlingen begeleidt bij het opstellen van onderzoeksvragen, het schrijven van een onderzoeksplan, het analyseren en presenteren van data. Ook besteden we aandacht aan het begeleiden en beoordelen van ontwerpopdrachten. Daarnaast denken we na over het geven van feedback aan leerlingen en het beoordelen van profielwerkstukken. De workshop wordt aangeboden in een havo en een vwo variant. De workshop bestaat uit 3 bijeenkomsten in de periode februari – april 2015 van 16.00 tot 18.00 uur, op de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht. De workshop is bedoeld voor docenten en profielwerkstukcoördinatoren van scholen die deelnemen aan U-Talent Connectie. Maximaal 2 docenten per school kunnen deelnemen.

14 april 2015, 14:00 – 21:00

U-Talent Docentenconferentie

Alle bètavakken Op 14 april organiseren we de U-Talent Docentenconferentie, de regionale bèta techniek conferentie van Midden-Nederland speciaal voor docenten en schoolleiders van de U-Talent scholen. Presentaties van good practices, onderlinge uitwisseling en inspiratie over aantrekkelijk bèta onderwijs en talentontwikkeling van havo en vwo leerlingen. Kom met een bètadocent uit elke sectie en neem een schoolleider mee! Deze folder is exclusief gemaakt voor docenten van de U-Talent Connectie scholen. Contact en meer informatie: Mariozee Wintermans, [email protected], tel. 030-2535623 Voor meer informatie over de inhoud van workshops en DOTs, en voor de exacte data zie: www.UU.nl/JCU/U-Talent Connectie . U-Talent Connectie is een samenwerking van de Universiteit Utrecht, de Hogeschool Utrecht en 10 scholen voor voortgezet onderwijs: ‘t Atrium Christelijk College Groevenbeek Christelijk Gymnasium Utrecht Christelijk Lyceum Veenendaal Comenius College De Goudse Waarden Griftland College Krimpenerwaard College Lek en Linge College SG Huizermaat