Borchure Gemeente Nijkerk over CPO

Download Report

Transcript Borchure Gemeente Nijkerk over CPO

Informatiebrochure

CPO Nijkerk September 2014

HOOFDSTUK

1

Inleiding

De gemeente Nijkerk vindt meer betrokkenheid en zeggenschap van bewoners bij de eigen woning en woonomgeving belangrijk. De gemeente wil daarom CPO stimuleren. Collectief Particulier Opdrachtgeverschap is de officiële naam voor het proces waarbij een groep kopers zelf woningen kan ontwikkelen, in collectief verband. Door middel van CPO wordt het mogelijk gezamenlijk opdrachtgever te worden voor de bouw van eigen nieuwe woningen. U hoeft geen architect of bouwkundige te zijn om mee te doen aan een CPO project. Maar u moet wel de uitdaging willen aangaan om mee te denken en mee te werken in het proces van ontwerp en bouw. Er zijn veel beslissingen te nemen. CPO is gericht op samenwerking. Daarmee kunnen schaalvoordelen ontstaan en krijgt men vaak meer voor elkaar. CPO levert mooie en kwalitatief goede woningen op tegen een scherpe prijs. In Nijkerk zijn tot nu toe geen CPO-projecten uitgevoerd. Wel is er inmiddels een eerste vereniging opgericht die zich richt op een project in Doornsteeg. De gemeente wil u door middel van informatieavonden over CPO informeren. De gemeente kan op dit moment twee concrete locaties aanbieden waar mogelijkheden zijn voor CPO. 2

HOOFDSTUK

2

Collectief bouwen

Bij CPO of collectief bouwen gaat het om een bijzondere vorm van particulier opdrachtgeverschap, waarbij u samen met andere toekomstige bewoners de zeggenschap heeft over en verantwoordelijk bent voor het gebruik van de grond, het ontwerp, de bouw van woningen en woonomgeving. Hiermee krijgt u veel invloed op het woningontwerp, waardoor de woning optimaal aan kan sluiten op uw wensen en beschikbaar budget. Daarnaast is het collectief ook ontwikkelaar, waardoor een aanzienlijke kostenbesparing van wel 10% tot 30% gerealiseerd kan worden. Enkele voordelen van collectief bouwen zijn:  Een grotere

zeggenschap

over de woning en woonomgeving  Een sterke

band opbouwen met de buren, uw woning en woonomgeving

Vermindering

van de

kosten

Collectief bouwen biedt dus niet enkel financiële voordelen, maar vergroot ook de zeggenschap als het gaat om de manier waarop u wenst te wonen. U werkt het gehele proces samen met uw toekomstige buren.

Reguliere woningbouw versus CPO De reguliere wijze van ontwikkelen wordt grotendeels gedomineerd door grote partijen als projectontwikkelaars, woningcorporaties en makelaars. Zij bepalen het aanbod voor de burgers die in de rol van woonconsument worden gedrukt. Bij particulier opdrachtgeverschap wordt de burger naast woonconsument ook woonproducent. De burger koopt zelf een kavel naar keuze, Vervolgens huurt hij een architect en advies op maat. Als het ontwerp gereed is, koopt hij bouwcapaciteit op maat. Bij particulier opdrachtgeverschap heeft de burger dus een verregaande mate van zeggenschap over de uiteindelijke vormgeving, kwaliteit en inrichting van zijn woning. Bij collectief bouwen worden particulieren verenigd als opdrachtgever in een vereniging en gaat het wat betreft de buitenkant van de woning om een gedeelde zeggenschap. De wijk en de uitstraling ervan wordt gezamenlijk ontwikkeld. Als het gaat om de plattegronden van de woning, hebben de leden (kopers) zelf individuele zeggenschap over de invulling hiervan. Een betere buurt…? De tijd, energie en emoties die gepaard gaan met collectief bouwen versterken de band met de woning en de omgeving. Deze band is veel sterker dan de band die bewoners hebben met een woning die van een ontwikkelaar wordt gekocht. Doordat u al in een vroegtijdig stadium bij het bouwproces wordt betrokken, worden er niet alleen stenen gestapeld, maar leert u ook uw buren kennen en is er daarmee ook sprake van het opbouwen van nabuurschap. Collectief bouwen levert betrokken mensen die zich samen verantwoordelijk voelen voor de buurt. 3

Verminderen van de kosten In het regulier bouwproces zijn veel partijen betrokken die ieder met marges rekenen. Door zelf als ontwikkelaar op te treden, vallen deze marges ten gunste van u zelf. Het samen bouwen levert, door het schaalvoordeel, vaak nog meer besparingen op. Kortom, wanneer particuliere bouwers de handen ineen slaan en samen opereren, betekent dit dat een hoge bouwkwaliteit gerealiseerd kan worden tegen lage kosten. U bepaalt zelf hoe de woning eruit komt te zien en dat levert extra woongenot op. Bovendien wordt voordeel behaald uit het collectief aanbesteden en inkopen van goederen en diensten. Door zelfwerkzaamheid kan nog verder bespaard worden. Vaak zit overigens het grootste voordeel in het feit dat u met CPO voor kostprijs bouwt, en dat dat vaak een veel betere VON-prijs oplevert dan de regulier gehanteerde marktwaarde.

Voor wie is CPO?

CPO is geschikt voor mensen die er voor voelen om samen met hun toekomstige buren tijd te steken hun nieuwe woning en buurtje dat naar eigen wens en budget wordt gerealiseerd. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat u zelf, met elkaar, aan het roer staat en beslissingen neemt en dus actief meewerkt aan het tot stand komen van uw eigen huis en buurt. U kunt daarbij natuurlijk wel begeleid worden door een gespecialiseerde adviseur.

Wat doe je nu concreet in een CPO-project?

 Je brengt je woonwensen en mogelijkheden in beeld.  Je neemt deel aan bestuur of aan diverse werkgroepen,  Je contracteert samen een architect en adviseurs,  Je laat de woningen ontwerpen door een architect  Je dient gezamenlijk een bouwvergunning in,  Je gaat op zoek naar een aannemer  Je koopt een kavel en je geeft de aannemer opdracht voor de bouw. 4

HOOFDSTUK

3

Locaties

De gemeente wil CPO stimuleren en maakt dit mogelijk in 2 nieuwe uitleggebieden: In deelplan 2 bij Nijkerkerveen en de nieuwbouwlocatie Doornsteeg aan de westkant van Nijkerk. Voor zowel Nijkerkerveen als Doornsteeg geldt, dat in samenspraak met een CPO-groep een definitieve locatie kan worden bepaald. In Nijkerkerveen is binnen het deelplan 2 een locatie beschikbaar. Deze zal in samenspraak met een nog op te richten initiatiefgroep worden ingevuld. Binnen de locatie Doornsteeg is er inmiddels een vereniging die aan het onderzoeken is of zij een project kunnen starten binnen het plangebied. Daarnaast is het in Doornsteeg -evenals in Nijkerkerveen- mogelijk om in samenspraak met de gemeente een locatie te bepalen.

Overzicht locaties gemeente Nijkerk

2 1

NIJKERK

5

1.

Nijkerkerveen

Deelplan 2 bij Nijkerkerveen omvat circa 150 woningen. De gronden zijn in gezamenlijk eigendom van de gemeente en Plankenburg BV. Voor de helft van het aantal woningen kan de gemeente zelf bepalen aan welke ontwikkelaar/bouwer zij de opgave toekent. Dit geeft de ruimte om een CPO locatie aan te wijzen en te ontwikkelen. Andere invullingen zijn echter ook mogelijk aangezien het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan veel flexibiliteit kent.

Nijkerkerveen Deelplan 2

6

2.

Doornsteeg

Doornsteeg is een grote woning nieuwbouwlocatie bij Nijkerk. In totaal zal de locatie circa 1.200 woningen omvatten. De gemeente is gestart met de ontwikkeling van een stedenbouwkundig masterplan. Daarna wordt een bestemmingsplan voorbereid. De grond is gedeeltelijk in eigendom van de gemeente. Daarnaast hebben ontwikkelaars gronden verworven op de locatie. gezinsvriendelijk ontwikkeld, en de sociale cohesie wordt in de wijk gestimuleerd. De ambitie is om een groene wijk te realiseren met energieneutrale woningen. De wijk wordt kind- en De opzet van de wijk is zo dat deze in aansluiting op de vraag vanuit de markt ontwikkeld kan worden. In overleg met geïnteresseerden kan afhankelijk van de wens een passende locatie gevonden worden. 2a.

Holkerbeek

In het uitleggebied Doornsteeg is er inmiddels een groep die zich als CPO-vereniging heeft gemeld. Deze vereniging, Woonproject Holkerbeek, heeft al verdergaande plannen en aanspraken op een locatie aan de Holkerweg. De vereniging richt zich op duurzame woningbouw en sociale cohesie en wil woningen ontwikkelen voor diverse categorieën kopers (van jong tot oud). U kunt zich nog bij de vereniging aansluiten.

Doornsteeg met locatie Holkerbeek

Locatie CPO Holkerbeek

7

HOOFDSTUK

4

Randvoorwaarden

Voor het succesvol verloop van het CPO traject zijn de randvoorwaarden die voor de locatie (moeten gaan) gelden vooraf bepaald. U dient immers weten waar u instapt. Dat betekent dat de uitgangspunten en randvoorwaarden helder op een rij staan. Het betreft hier zaken op het gebied van het ruimtelijk/ juridisch kader, het programma, het financieel kader, en hoe u zich organiseert.

1

1. Ruimtelijke kaders

Gebieds- en locatie kenmerken Bestemmingsplan

In een bestemmingsplan worden specifieke eisen vastgelegd, bijvoorbeeld ten aanzien van de minimale en maximale bouwhoogte en het aantal woningen dat op een bepaalde plek gebouwd mag worden. Voor beide plangebieden geldt dat een bestemmingsplan wordt opgesteld dat woningbouw mogelijk maakt. Het bestemmingsplan voor Nijkerkerveen Deelplan 2 is inmiddels onherroepelijk. De onderzoeken voor de bestemmingswijziging in Doornsteeg zijn in uitvoering. Er is voor de locatie een masterplan opgesteld. Verwacht wordt dat het opstellen van het bestemmingsplan voor Doornsteeg eind dit jaar start. Om CPO-initiatieven in Doornsteeg te stimuleren wil de gemeente voor CPO-initiatieven, vooruitlopend op een nieuw groot bestemmingsplan voor geheel Doornsteeg, aparte bestemmingsplanprocedures starten (of een uitgebreide omgevingsvergunningsprocedure).

2. Programma

Woningen

Zowel Doornsteeg in Nijkerk als Deelplan 2 in Nijkerkerveen zijn uitbreidingslocaties met voldoende mogelijkheden om naar wens en budget een verkaveling op te stellen. Er zijn diverse woningtypes mogelijk. Voor Doornsteeg zijn beeldkwaliteitseisen vastgelegd in het Masterplan Doornsteeg. In Nijkerkveen deelplan 2 zijn alleen grondgebondenwoningen mogelijk.

Parkeren

Afhankelijk van het programma dat wordt gerealiseerd moet er nagedacht worden over het parkeren. Uitgangspunt voor het parkeren zijn de voorwaarden zoals opgenomen in de parkeernorm 8

van de gemeente Nijkerk. Afhankelijk van de type woningen moeten er 1 of meerdere parkeerplaatsen per woning worden gerealiseerd.

Duurzaamheid

Voor Doornsteeg geldt dat er extra wordt ingezet op duurzaamheid. Uitgangspunt is dat er betaalbare, energiezuinige woningen worden gebouwd met extra lage woonlasten. De woningen moeten worden gebouwd met hoogwaardige materialen, bijvoorbeeld baksteen, hout natuursteen, keramische dakpannen. Er is veel aandacht voor detaillering. De energieprestatie voor woningen wordt uitgedrukt in een zogenaamde EPC waarde. Het wettelijk minimum ligt dit jaar nog op een waarde van EPC 0,6 maar zal volgend jaar als de vergunning wordt aangevraagd op 0,4 liggen. Hoe lager deze waarde hoe energiezuiniger de woning en dus hoe lager de energielasten. De gemeente vindt dat de te bouwen woningen in Doornsteeg een EPC waarde van 0 moeten hebben. Alhoewel in Nijkerkerveen geen aanvullende eisen gesteld worden wat duurzaamheid betreft, geldt de nieuwe landelijke EPC-norm van 0,4 per 2015 hier natuurlijk ook.

Doelgroep / deelnemers

Om deel te kunnen nemen aan een CPO project zijn zo min mogelijk voorwaarden gesteld. Er zijn geen bindingseisen en er wordt geen onderscheid gemaakt naar categorieën, zoals starters of doorstromers. Kortom iedereen kan en mag meedoen mits men 18 jaar of ouder is en minimaal circa 140.000 euro kan financieren. Wanneer er meer geïnteresseerden zijn dan beschikbare kavels zal er worden geloot. Deelnemers die later aansluiten op volgorde van aanmelding op de belangstellendenlijst komen. Om als groep in aanmerking te komen voor een bepaalde locatie dient er een plan van aanpak opgesteld te worden en dient de groep aan te tonen met hoeveel deelnemers men is. Op basis hiervan wordt in onderling overleg een locatie gekozen en wordt hiervoor een overeenkomst met recht op eerste koop aangeboden. U heeft dan ongeveer 1 jaar de tijd om uw plan te ontwikkelen .

Vereniging Holkerbeek

De CPO Vereniging Woonproject Holkerbeek is al gevormd. U kunt zich hier nog bij aansluiten ( contactpersoon: [email protected]

06 44662285) De focus voor de hele wijk Doornsteeg ligt op kind- en gezinsvriendelijk. Er is niet een specifieke doelgroep voor CPO bepaald.

3. Financiële kaders

Kosten

Op het moment dat u nadenkt over deelnemen aan een CPO project, is het van groot belang dat u een goede indicatie heeft van de kosten waarmee u te maken krijgt. U dient niet alleen een kavel aan te kopen, maar u moet ook over voldoende middelen beschikken om de woning te ontwikkelen en te bouwen. De kosten voor het bouwen van een woning kunnen globaal onderverdeeld worden in drie delen. Dit zijn grondkosten, bouwkosten en bijkomende kosten. 9

Grondkosten

Aangezien er nog geen definitieve verkaveling is vastgelegd is de grondprijs vooralsnog niet te splitsen per kavel Het collectief maakt als groep na inschrijving de keuze over hoe de grondprijs over de verschillende percelen wordt verdeeld. De gemeente heeft in haar Nota grondprijsbeleid Nijkerk 2014 de prijzen vastgelegd voor verschillende type woningen. Hieronder een overzicht van de grondkosten per m2 voor de verschillende type woningen.

Grondprijzen obv prijscategorie

Goedkope koop (< 170.000 VON) Middelduur laag 170.000-200.000 Middelduur hoog 200.000-250.000 Dure koopwoningen

Woningtype

Rij en hoekwoningen 220,- Nultredenwoningen Rij en hoekwoningen Nultredenwoningen Rij en hoekwoning/ Nultreden-woningen 2 kapper Vrijstaand

Grondprijs ex BTW per M2

220,- 240,- Nijkerk 285,- Nijkerk 365,- Nijkerk 380,- Nijkerkerveen 275,- Nijkerkerveen 355,- Nijkerkerveen 370,-

Grondprijs incl. BTW per M2

266,20 266,20 290,40 Nijkerk 344,85 Nijkerk 441,65 Nijkerk 459,80 Nultredenwoning Nijkerk 375,- Nijkerkerveen 365,- Nijkerk 453,75 Eind van 2014 wordt de Nota Grondprijsbeleid Nijkerk vastgesteld met daarin de grondprijzen vanaf 1-1-2015. Nijkerkerveen 332,75 Nijkerkerveen 429,55 Nijkerkerveen 447,70 Nijkerkerveen 441,65

Bouwkosten

Bouwkosten zijn de totale kosten voor de daadwerkelijke bouw van de woning (materialen, installaties, urenbesteding van de aannemer, afwerking, keuken, badkamer etc.).

Bijkomende kosten

De bijkomende kosten bestaan onder andere uit het honorarium van de architect, adviseurs, legeskosten en notariskosten. Deze kosten bedragen afhankelijk van het project circa 20.000 euro per woning. De grondkosten, bouwkosten en bijkomende kosten vormen samen de stichtingskosten van de woning. Omdat u zelf als opdrachtgever optreedt koopt u de woning voor deze kostprijs. De VON prijs is in dit geval dus gelijk aan de kostprijs. De bouwkosten en bijkomende kosten zijn voor een belangrijk deel afhankelijk van uw persoonlijke wensen (oppervlakte, volume, afwerking etc.). Uitgangspunt van een CPO project is het beschikbare budget dat u aan de voorkant aangeeft. Het is een gezamenlijke taak van de vereniging, architect en adviseurs om binnen dit budget te blijven.

Voorfinanciering

Al voordat de bouw gestart is worden er door de vereniging kosten gemaakt. Denk hierbij aan de kosten voor de architect, een begeleidingsbureau, constructeur etc. Voordat de grond is overgedragen en de omgevingsvergunning is verleend beschikt u nog niet over een hypotheek. Naar 10

verwachting bedraagt het bedrag dat voorgefinancierd moet worden circa 10.000 euro per huishouden. Mogelijk is voor een deel een subsidie aan te vragen bij de provincie. Middels inlegbedragen dient (het resterend deel van) dit bedrag door u worden ingelegd.

Subsidie

De provincie Gelderland biedt de mogelijkheid aan CPO collectieven om subsidie aan te vragen voor kosten van het voortraject voor begeleiding bij het proces en ontwerp. Mits er aan een aantal voorwaarden voldaan wordt, kan er tot € 5.000 subsidie verkregen worden.

Achtervang

Het kan voorkomen dat er leden gedurende het project afhaken (en mocht de lijst met reservekandidaten onvoldoende zijn) dan kan een derde partij tijdelijk deze plek overnemen. Omdat het niet mogelijk is dit risico bij de leden neer te leggen wordt over het algemeen een lokale woningcorporatie of de bouwende aannemer gevraagd dit risico over te nemen. Woningbouwvereniging WSNijkerk heeft aangegeven dat zij achtervang willen zijn in het geval dat een koper van een goedkope koopwoning (< € 170.000 VON) (tijdelijk) verhuurd kan worden. zich terug moet trekken. Het moet dus gaan om goedkope koopwoningen, ofwel de doelgroep waarvoor WSN zich inzet en die eventueel

Indicatie woningprijzen

Om een indicatie te geven van woningprijzen die gerealiseerd zouden kunnen worden, worden hieronder enige voorbeelden gegeven.

Prijsindicaties Grondkosten Bouw-en ntwikkelkosten VON-prijs (vanaf)

Rijwoning (b.v. 120m2 / 330m3) Hoekwoning (b.v. 165m2 / 350m3)

Nijkerk

€ 32.000 € 48.000

Nijk’veen

€ 32.000 € 44.000

Nijkerk

€ 135.500 € 142.500

Nijk’veen

€ 119.000 € 125.000

Nijkerk

€ 167.500 € 190.500

Nijk’veen

€ 151.000 € 169.000 2-kapper (b.v. 180m2 / 450m3)

Starterslening

€ 79.500 € 77.000 € 177.500 € 155.000 € 257.000 € 232.000 Het verschil in de -geraamde- bouw en ontwikkelkosten in Nijkerk en Nijkerkerveen zit ‘m in de hogere duurzaamheideisen. (pag 9) Voor nieuwbouwwoningen in de locatie Nijkerkerveen met een maximale VON prijs van € 181.512,- is het mogelijk een starterslening aan te vragen. Deze lening heeft een maximum van 20% van de verwervingskosten tot een maximaal bedrag van € 40.000. De gemeente heeft hier een aparte informatiefolder voor beschikbaar.

4. Organisatie

Deelnemers dienen zich te organiseren in een vereniging. Deze vereniging is opdrachtgever in het ontwikkeltraject. Een vereniging is de meest geijkte rechtsvorm voor een groep kopers die haar eigen woningen gaat ontwikkelen en bouwen, omdat de vereniging democratisch aangestuurd wordt door de eigen leden. Daarmee zijn de belangen van leden het beste gewaarborgd. Dat is de reden dat de gemeente de oprichting van een vereniging met rechtspersoonlijkheid als voorwaarde meegeeft. 11

HOOFDSTUK

5

Proces en planning

Wanneer u mee gaat doen aan een CPO project worden de volgende stappen doorlopen:

Inschrijven

Via het inschrijfformulier van de gemeente Nijkerk kunnen belangstellenden zich aanmelden voor deelname aan het CPO project. Vul het inschrijfformulier volledig in en onderteken het. Op het formulier geeft u ook uw interesse voor een specifieke locatie en type woning aan.

Uw financiële mogelijkheden

Het is verstandig om eerst na te gaan wat uw financiële mogelijkheden zijn. Het beste kunt u een afspraak maken met een hypotheekadviseur die met u kan bespreken welk bedrag u kunt en ook wenst te financieren/ lenen.

Vereniging

Vervolgens zal met de geïnteresseerden voor een bepaalde locatie een ontwikkelvereniging worden opgericht. De gemeente biedt een beperkt aantal uren begeleiding van het in CPO gespecialiseerde bureau Bouwen In Eigen Beheer aan om de initiatiefgroep te begeleiden naar de oprichting van een dergelijke CPO vereniging. Indien er meer gegadigden zijn dan beschikbare kavels zal er worden geloot. Middels deze loting wordt ook de keuzevolgorde vastgelegd waarop deelnemers een kavel mogen kiezen. Zie voor de specifieke stappen die u samen na inschrijving gaat doorlopen het overzicht van het CPO proces hieronder. De eerste stap is de vorming van een vereniging met statuten en een bestuur. De vereniging wordt in een notariële akte officieel opgericht. De vereniging komt regelmatig, ongeveer eens in de vier weken, bij elkaar en neemt dan besluiten. Het bestuur bereidt de besluiten voor en tijdens de algemene ledenvergadering worden de voorstellen besproken en worden er besluiten genomen met meerderheid van stemmen.

Werkgroepen

Er zullen ook werkgroepen worden opgericht die verschillende onderwerpen oppakken. Denk hierbij aan een architectenwerkgroep, een bouwwerkgroep, een werkgroep duurzaamheid/installaties maar ook bijvoorbeeld een werkgroep die zich bezighoudt met feesten en festiviteiten voor de groep en betrokken partijen. 12

Advisering en begeleiding

Het kenmerk van een CPO project is dat de meeste deelnemers geen professionals zijn, maar mensen die dit in hun vrije tijd doen. Daarom is het verstandig dat de groep zich goed laat begeleiden. Er zijn verschillende adviesbureaus die u hiermee kunnen helpen.

Planning en ontwikkelingsfases

U moet bij deelname aan een CPO project uitgaan van circa 1 jaar ontwikkelen en 1 jaar bouwen. Daar moet wel bij worden aangetekend dat in Doornsteeg het bestemmingsplan nog niet gereed is. Dit kan er toe leiden dat er een wat langere ontwikkeltijd nodig zal zijn, omdat een projectplan pas vastgesteld kan worden als het bestemmingsplan is vastgesteld. Met de gemeente worden afspraken gemaakt om bepaalde toetsmomenten in te bouwen zodat de gemeente geïnformeerd blijft over de vorderingen en ook de planning goed in de gaten kan worden gehouden. Denk hierbij een toetsmomenten bij het opstellen van het verkavelingsplan, het voorlopig ontwerp en definitief ontwerp. Het project zal de volgende fases doorlopen: Initiatieffase, ontwerpfase (schetsontwerp, voorlopig ontwerp en definitief ontwerp), vergunning, contractfase en uitvoering.

Initiatieffase

In de initiatieffase gaat het om het oprichten van de vereniging het officieel vastleggen van afspraken met de gemeente, het inventariseren van uw wensen en het zoeken naar een architect . Met de gemeente wordt een reserveringsovereenkomst voor een gewenste locatie gesloten waarin de randvoorwaarden en uitgangspunten worden vastgelegd. De vereniging wordt gevraagd een plan van aanpak aan te leveren op basis waarvan de reserveringsovereenkomst voor een maximale periode van 1 jaar wordt vastgelegd (mits er een onherroepelijk bestemmingsplan geldt of vanaf het moment dat dit onherroepelijk is geworden). Binnen die periode moet een vergunning worden aangevraagd voor het bouwen.

Ontwerpfase

Samen met de architect worden uw wensen omgezet naar een daadwerkelijk ontwerp. Door middel van workshops wordt u uitgedaagd na te denken over de manier u wenst te wonen. Eerst wordt gekeken naar het volume en indeling van de woningen, vervolgens naar materialen en installaties. Aan het einde van deze fase is het plan gereed voor aanvraag van de omgevingsvergunning

Vergunningsfase

De architect zorgt namens de groep voor het gereedmaken en het aanvragen van de omgevingsvergunning. Alle benodigde stukken worden door de architect naar de gemeente gestuurd. Na de behandeltijd en bezwaarperiode zal de vergunning worden verleend en vervolgens onherroepelijk worden.

Contractfase

Als de vergunning is aangevraagd wordt gestart met het werven van een aannemer. Als de aannemers een prijs hebben afgegeven wordt er een aannemer gekozen. Vervolgens worden er contracten opgesteld met de aannemer (voor de bouw), de gemeente (voor de grond) en de vereniging (voor de bijkomende kosten). Met deze overeenkomsten kunt u uw financiering rond maken. Als de financiering rond is kan er gestart worden met de bouw. 13

Colofon

Contactpersoon CPO gemeente Nijkerk: Mevr Irene Houtsma e-mail: [email protected]

Contactpersoon Doornsteeg / Nijkerk: Dhr. Dion Steenbergen e-mail: [email protected]

Contactpersoon Deelplan 2; Nijkerkerveen: Dhr. Toon van Nuland e-mail: [email protected]

Telefonisch bovenstaande contactpersonen: Gemeente Nijkerk Telefoon: 14033 Samenstelling brochure en CPO advies: Jan Walrecht: [email protected] Bouwen In Eigen Beheer / BIEB Advies 040 2117800 14