Naar het artikel

Download Report

Transcript Naar het artikel

ACHTERGROND

84

Van bierviltje naar payroll begrip

Van links naar rechts Bert Limmen, Paul den Ronden, Richard Molenaar en Gosse Visser.

Dat een businessplan op een bierviltje tot succes kan leiden, bewijzen Bert Limmen en Richard Molenaar. Hoewel de oprichters van Payroll Services (tegenwoordig Tentoo) liever op de achtergrond blijven, grijpen ze het twintigjarig bestaan van hun bedrijf aan om een opvallend verhaal uit de doeken te doen.

Marloes Telder Het begon allemaal begin jaren negentig bij zaalvoetbal­ vereniging De Stal in Spaarnwoude, waar Molenaar en Limmen iedere week samenspeelden. Molenaar zat in een band en werkte bij een administratiekantoor, dat de lonen verzorgde voor mensen in de film­ en televisiewereld, terwijl Limmen af en toe een evenement organiseerde. Samen filo­ sofeerden ze over een eigen bedrijf, waarbij al snel het idee van een verloningsservice voor artiesten ontstond. Brainstor­ men in café Boulevard aan de Cruquiuskade in Amsterdam, door beiden gekscherend aangeduid als ‘barkrukmanage­ ment’, leidde tot een businessplan op een bierviltje.

“Onze redenering was eigenlijk heel simpel: wat hadden we nodig om aan alle verplichtingen zoals lonen, belastingen en premies te kunnen voldoen? De gemiddelde omzet van een freelancer/artiest was in die tijd ongeveer 40.000 gulden per jaar. Omdat een boekhouder of accountant minimaal 2000 gulden berekende voor zijn diensten, stelden wij onze com­ missie vast op 5 procent. Omgerekend hetzelfde bedrag dus, maar dan wel met een veel uitgebreidere service, waaronder voorfinanciering.”

Figuranten

Limmen en Molenaar startten vanuit een loods in Diemen, met vijf freelancers uit de audiovisuele­ en culturele branche. Een deel van hen is zelfs nu nog klant. Al snel bleek de formule een gouden greep en ver­ huisde Payroll Services naar het pand aan de Oostenburgervoorstraat, waar Tentoo nog steeds is gevestigd. Voor startkapitaal hoefde het duo overigens niet aan te kloppen bij de bank. Ze hadden namelijk het geluk dat direct veel figuranten voor een reclamespotje op de payroll kwamen. Binnen drie maanden was er een bestand van meer dan 200 freelancers en ontstond zelfs een soort ‘wachtkamersituatie’.

Limmen: “Overdag schreven we de freelancers in, ’s avonds na half zes bestelden we een pizza en deden we de verloningen en facturen. Het was hard werken, 120 uur per week was niet ongewoon.” Echt gestructureerd ging het allemaal niet, “het was eigen­ lijk eerder georganiseerde chaos,”, vult Molenaar aan. “Zo hadden we eens keihard doorgewerkt en liepen we op een stormachtige avond naar buiten met stapels loonbriefjes en facturen die door de wind overal op straat belandden. Rennend achter de papie­ ren aan hebben we toen alles nog kunnen redden.” “Waarom Payroll Services zo’n succes werd, is omdat het structuur en gemak bood. De argumenten van nu golden toen ook. Administratie boeide totaal niet, de sector was min of meer ‘cow­ boyland’. Er werd veel zwart en grijs uitbetaald, omdat het systeem zo ingewikkeld was.” In de beginperiode besteedde Payroll Services veel tijd aan de aanvraag van de uitzend­ vergunning bij het Centraal Bureau voor de Arbeidsvoorziening. Molenaar: “Omdat payroll nieuw was, moesten we daar vaak heen om uitleg te geven over wat we van plan waren.”

OVAV

Ook de wetgeving hielp een handje mee: het GAK (nu UWV) stelde voor freelancers een verklaring verplicht om als zelfstandig ondernemer te mogen werken: de zogeheten Ondernemers­ verklaring Audiovisueel (OVAV). Omdat veel freelancers niet aan de voorwaarden voor de OVAV voldeden, dan wel geen tijd of zin hadden in de administratieve rompslomp, zochten ze een oplossing om hun betaalde opdrachten te kunnen blijven uitvoeren zonder deze verklaring. De dienstver­ lening van DC&C Payroll Services sloot aan op deze behoefte vanuit de bran­ che en bood freelancers daarnaast additionele voordelen zoals recht op WW­ en Ziektewetuitkeringen die ze tot dan toe ontbeerden.

Het bedrijf groeide en won ook terrein

binnen nieuwe branches en zelfs in het buitenland: België, Engeland en Zwit­ serland. Limmen: “Ook Duitsland en Zweden hebben we geprobeerd, maar zonder succes. Duitsland mislukte vanwege de enorme strenge wet­ en regelgeving, maar Zweden is een ander verhaal. Dat mag je zelfs mijn grootste zakelijke blunder noemen. We hadden iemand aangesteld om daar de zaken op te zetten en hem een flink bedrag gegeven. Je kunt het al raden: voordat we goed en wel waren begonnen, was de man, inclusief het geld, met de noorderzon vertrokken.”

Ongezonde houding

Zo’n negen jaar geleden stapten Lim­ men en Molenaar uit de zaak. “Tijdens een cursus merkte ik dat ik zelf de grootste rem op de groei van het bedrijf was,” erkent eerstgenoemde. “Dat kwam met name door vermoeid­ heid, ik werkte zo’n 80/90 uur per week, maar ook door een tunnelvisie. Het was ook gewoon tijd. Ik zag Pay­ roll Services ook niet als mijn kindje. Dat lijkt me als ondernemer eigenlijk een ongezonde houding. Enige afstand kunnen nemen is belangrijk.” Voor Molenaar voelde het afscheid eveneens natuurlijk en ze gaven het stokje door aan Debby Reekers en Paul den Ronden; die laatste is nog steeds werkzaam als financieel directeur bij Tentoo. “Al snel zag je dat ze er weer een levendige tent van maakten,” con­ stateert Molenaar, die tijd besteedde aan het opnemen van twee cd’s waar­ van hij de muziek zelf had geschreven. Limmen zeilde samen met zijn vrouw bijna twee jaar de wereld rond en is tegenwoordig mede­eigenaar van strandtent Timboektoe en op de ach­ tergrond betrokken bij platenlabel Bladehammer. Ook Molenaar is bij Bladehammer betrokken en tevens mede­eigenaar van www.guitarfacelift.

com , opgericht door Rick Parfitt van zijn favoriete band Status Quo.

Eigenlijk hebben beiden een onvoorwaardelijk ‘huwelijk’ gesloten. “We hebben elkaar dat ook beloofd. Bij alles wat we ondernemen, vragen we of de ander ook wil participeren,” vertelt Limmen. Ze zijn ook nog niet helemaal van het Tentoo­ toneel verdwenen. Beiden maken namelijk deel uit van de board, die na hun vertrek werd opgericht om een professio­ naliseringsslag te maken. “We houden de directie een spiegel voor. Daarnaast hebben we een controlerende functie en brengen we kennis en netwerk in.”

Soberheid

“Terugkijkend denk ik dat we soms te veel kruidenier zijn geweest, te zuinig aan hebben gedaan,” constateert Limmen. “Als we eigenlijk drie mensen nodig hadden, namen we er bijvoorbeeld maar twee aan. We kozen bewust voor soberheid en zochten de publiciteit niet op. Toen er later concurrenten kwamen, bleek dat we dit beter wel hadden kunnen doen. Verder geef ik het advies om vooral dichtbij jezelf te blijven en lef te tonen. Als je niets hebt, kun je ook niets verliezen.” Onder toeziend oog van Molenaar en Limmen heeft Tentoo zich de afgelopen twintig jaar ontwikkeld tot een professionele en vooraanstaande organisatie op de markt van payroll servi­ ces. Een bedrijf dat anno 2012 maar liefst ruim 18.000 free­ lancers en flexwerkers op de payroll heeft, die worden bediend vanuit Amsterdam en vanuit de vestiging op het Media Park.

TENTOO ADV-200x137,5mm-juni012.indd 1

Tentoo is jarig

kom op ons online feest Tentoo bestaat 20 jaar en dit vieren we met een online feest. Ga naar tentoo.nl/20jaar en maak iedere maand kans op fantastische prijzen.

Op de

AV Manifestatie

op 27 en 28 juni vieren we deze mijlpaal ook. Kom naar onze stand (nummer 41)

tentoo.nl/20jaar

06/2012 25-05-12 08:47 85