Nr. 16 – week 16 Landsbond

Download Report

Transcript Nr. 16 – week 16 Landsbond

Landsbond

PLUIMVEE ACTUEEL

N I E U W S B R I E F

16 april 2014

Nr. 16 – week 16

In dit nummer:

      

Agenda Hoogpathogene AI in Japan Busreis naar symosium Hogere Pluimveegezondheid Leg Busreis naar VIV Europe Oekraïense leghennenhouders wachten op opengaan Europese markt Nominaties innovatieprijzen bekend Markten

Markten week 16 tov week 15

Extra zware soep Half zware soep Lichte soep Vleeskippen ABC Konijnen Kooi-eieren Scharreleieren - - - - - - -

AGENDA 25-04-2014: opendeurdag nieuwe braadkippenstal.

Op vrijdag 25 april nodigen Iris en Luc Defauw-Provijn u uit op de opendag van hun nieuwe braadkippenstal. De voederinstallatie is uitgerust met een maispletter, er staat een Agro Supply warmtewisselaar en LED verlichting. U bent welkom van 17.00u tot 22.00u in de Tereikenstraat 5, 8700 Kanegem.

9/10/11-05-2014: opendeurdagen nieuwe stallen Proefbedrijf Pluimveehouderij.

Op zaterdag 10 mei worden de pluimveehouders vriendelijk uitgenodigd om de nieuwe praktijkstallen te bezoeken.

Hoen(Vencomatic) en Erik Helmink(Schippers)

14-05-2014: Symposium Hogere Pluimveegezondheid vlees: innovatie stuwt marge?.

De gasten zijn prof. Iske, Klaas Knol, Johan Van Erum, prof. Decuypere. ’s Avonds discussiemoment “De pluimveewereld draait door” met panelleden prof Dewulf(UGent), Corrie Meijer(Jumbo supermarkten), René Welpelo(Plukon), Theo

15-05-2014: Symposium Hogere Pluimveegezondheid leg: de crisis voorbei.

Scholten(WUR), Petro Boon (Van Beek) en prof Decuypere.

Hoogpathogene AI in Japan.

De gasten zijn Jan Betten, Guido Thys, Maarten De Gussem, René Kwakkel. ’s Avonds discussiemoment “De pluimveewereld draait door” met panelleden Marian Claessens-Jenniskens(pluimveehoudster), Caroliene Van Heijningen(dierenbescherming), Martin Op een bedrijf in Japan is hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. 200 vleeskuikens waren reeds gestorven. Dit is het eerste geval van AI in de regio Kumamoto sinds 2011. De andere 56.200 vleeskuikens op het bedrijf werden geruimd. De eigenaar heeft onmiddellijk de veterinaire diensten verwittigd en na onderzoek werd bevestigd dat het om een H5 serotype ging. Binnen een straal van 3 kilometer werd er een schutkring ingesteld en binnen een straal van 10 kilometer mogen er geen dieren verscheept worden.

Busreis naar symposium hogere pluimveegezondheid leg.

De organisatie van het symposium dat op 15 mei in Eersel doorgaat, is bereid een bus in te leggen om de Belgische leghennenhouders te mogen verwelkomen. Geïnteresseerden kunnen een mailtje sturen naar [email protected]

en bij genoeg interesse zullen we een gratis busreis voorzien.

Busreis naar VIV Europe.

Tijdens VIV Europe zal er op 22 mei een Lage Landendag georganiseerd worden. Bij genoeg interesse zullen Belgische pluimveehouders gratis met de bus worden vervoerd, krijgen ze gratis inkom, een VIP pasje voor de Lage Landendag, voorrang op congressen en toegang tot de “Lage Landenborrel”.Als u een mailtje stuurt naar [email protected]

dan weten wij of we op deze vraag moeten ingaan.

PLUIMVEE ACTUEEL

N I E U W S B R I E F

Oekraïense leghennenhouders wachten op opengaan Europese markt.

In mei zal de markt opengaan. Dan trket de EU immers eenzijdig een aantal douanetarieven in, inclusief deze voor vers vlees en eieren. Hierdoor kunnen de grote ondernemingen hun overstocks in de EU kwijt. Deze overstocks hebben in Oekraïne reeds geleid tot een daling van de eiprijzen. Alexander Bakumenko, voorzitter van de Oekraïense vakbond van pluimveehouders, zegt dat Avangard en Ovostar Union, de twee grootste eiproducenten van Oekraïne, het certificeringsproces om te mogen leveren aan de EU binnen 2 maanden zullen afgewerkt hebben. Toch zullen er nog niet onmiddellijk Oekraïense eieren naar de EU komen, omdat ook de kopers van deze eieren een speciale licentie zullen moeten aanvragen. De eieren uit Oekraïne zijn veel goedkoper dan in de EU. Momenteel betaalt men in een Oekraïense supermarkt voor een doosje met 12 eieren 0,49€. De eigenaar van Avangard, Oleg Bakhmatyuk, verklaart dat het een moeilijk jaar is voor de grote producenten. De kosten stijgen en we hebben de laagste verkoopprijzen ter wereld, zelfs lager dan in India. Dit is nog nooit gebeurd, aldus Bakhmatyuk.(bron: worldpoultry)

Nominaties innovatieprijzen bekend. De nominaties voor de innovatieprijzen voor de vlees- en legsector zijn bekend. Deze worden 14 en 15 mei tijdens het Symposium Hogere Pluimveegezondheid vergeven. Woensdag 14 mei is het symposium voor de vleessector en op donderdag 15 mei voor de legsector. Met de prijs wil de jury interessante vernieuwingen, die van waarde kunnen zijn voor andere pluimveehouders, meer bekendheid te geven.

De drie nominaties voor de vleessector zijn:

X-TRECK

De X-TRECK is bedacht door vleeskuikenhouder Egbert Wingens van V.O.F. Wingens uit Schaijk in samenwerking met John Aendekerk van stalinrichter Vencomatic. Het is een nieuw systeem voor het uitbroeden van eieren in traditionele grondstallen. Een optimale start in de eerste levensdagen is van groot belang voor de uiteindelijke prestatie van het vleeskuiken in de groeiperiode. Met de X-TRECK worden de eieren uitgebroed in de stal waardoor de kuikens direct voer en water tot hun beschikking hebben. De eierdooier wordt sneller opgenomen en direct toegang tot voer en water bevordert de darmflora en daarmee de vertering en de gezondheid, volgens de initiatiefnemers. De X-TRECK is op een dusdanige manier ontworpen zodat zij ingepast kan worden in bestaande traditionele vleeskuikenstallen en daarmee wordt zij breed toepasbaar. Op dit moment zijn er op enkele vleeskuikenbedrijven testopstellingen geplaatst. De commerciële introductie volgt in kwartaal 3 van 2014.

Mobiel laarzenrek

Uit onderzoek is gebleken dat goed laarzenmanagement van groot belang is op pluimveebedrijven. Want met laarzen worden namelijk de meeste bacteriën en virussen verspreid. Dit is de aanleiding geweest voor zes studenten van de HAS in Dronten om een mobiel laarzenrek (MLR) te ontwikkelen. De focus ligt hierbij in eerste instantie op de pluimveesector en de vleesverwerkingssector. Het MLR zorgt ervoor dat laarzen overzichtelijk en hygiënisch beheerd en gebruikt kunnen worden, zodat de kans op een ziekte uitbraak verlaagd wordt. Het grote voordeel ten opzichte van de bestaande systemen is dat het systeem mobiel is. Naast hygiëne verhoging zorgt het MLR daardoor ook nog eens voor tijdswinst. Enkele pluimveehouders werken al tot tevredenheid met het MLR.

PLUIMVEE ACTUEEL

N I E U W S B R I E F

Haantje de Coq

Biologisch legpluimveebedrijf de Lankerenhof van Chris en Marjan Borren uit het Gelderse Voorthuizen mest de broertjes van de leghennen af voor vleesconsumptie. Zij laat ze meegroeien tijdens de opfok van de leghennen. De haantjes worden tussen de 11 en 13 weken leeftijd geslacht. Het product wat ontstaat heeft de naam ‘Haantje de Coq’ meegekregen. De Lankerenhof is hiermee begonnen omdat zij vindt dat de haantjes er ook bij horen en ze niet direct na uitkomst afgeserveerd moeten worden omdat ze ‘nutteloos’ zijn. Dit past in het menu van de nieuwe bewuste consument. En de Lankerenhof probeert zo goed mogelijk vraaggericht te produceren. Een groep consumenten is op zoek naar oorspronkelijke producten. Deze leghaantjes is er één van. Het is nu een absolute nichemarkt, maar het heeft wel de aandacht van de nieuwe consument. Ook de culinaire wereld is enthousiast over de smaak en de kwaliteit van het vlees. Deze leghaantjes zijn momenteel te koop via een webwinkel en diverse boerderijwinkels. En uiteraard bij de Lankerenhof zelf.

Nominaties innovatiesprijs leg

Voor de legsector zijn de volgende drie innovaties genomineerd:

Lay–Insight

Als veeteelt, sensor en statistiek specialisten brengt Porphyrio van Kristof Mertens in het Belgische Leuven de geavanceerde wetenschap naar de praktijk! Zij levert onderbouwde oplossingen voor het verwerken van de steeds groter wordende datastromen in de moderne pluimveehouderij. Vandaar het motto van Porphyrio ‘Turning data into profit’. Na een ontwikkeling van tientallen jaren is dit de eerste complete en slimme managementsoftware die de moderne pluimvee ondernemer ondersteunt in zijn dagelijkse beslissingen. Vanuit alle mogelijke verschillende managementsystemen worden gegevens opgehaald en verwerkt in een database. Via de moderne technieken (internet, smartphone, enzovoorts) kan de pluimveehouder iedere minuut van de dag alle gegevens en verbeterpunten inzien. Het is simpel: gezondere kippen produceren meer en betere eieren! En Lay-Insight zorgt voor een paar goede extra ogen. Het systeem draait momenteel naar tevredenheid bij enkele Belgische pluimveehouders.

Q-Perch

Met de Q-perch wordt een mechanische oplossing om bloedluizen in pluimveestallen te beheersen geïntroduceerd. Het betreft een zitstok waarop kippen worden beschermd tegen bloedluizen. De zitstok bevat twee isolatoren die de mijt uitdrogen op hun tocht vanuit hun schuilplaats naar de kip. Met de Q-Perch kunnen pluimveehouders het gebruik van pesticiden tot een minimum beperken, terwijl de kippen ‘mijtloos’ op stok kunnen. De bloedluis wordt te lijf gegaan zonder dat er vreemd personeel in de stal hoeft te komen en bespaart tevens arbeid gedurende de legronde. En minder bloedluis in de stal heeft een direct gevolg op de pluimveegezondheid. De Q-perch is al in de praktijk getest en zal door Bas Liebregts van Vencomatic commercieel geïntroduceerd worden in mei 2014 tijdens de VIV in Utrecht.

Chicken Trolley

Paul Geens uit het Belgische Hoogstraten heeft met zijn Chicken Trolley de oplossing gevonden om op een plezierige en overzichtelijke manier de stalcontrole uit te voeren in een volièrestal. De stalverzorger kan met een schaarlift op de juiste hoogte (ook onder het systeem, of de bovenste verdieping) alle dieren controleren en eventuele buitennesteieren vinden. De Chicken Trolley is voorzien van een blower voor de pluimveehouder die het inademen van stof beperkt, van extra lampen voor goed zicht en van een radio voor werkplezier. De stalverzorger heeft een maximaal overzicht op dieren en eieren. Werk wordt: - veiliger: niet meer klimmen, minder stof inademen zonder masker - plezieriger: geen gesjouw met dode dieren en eieren, muziek tijdens het werk - beter uitgevoerd: eieren en dode dieren worden veel beter gevonden. Kortom: een praktisch idee van een pluimveehouder die er naar volle tevredenheid mee werkt en het graag beschikbaar maakt voor vele collega’s.(bron:puimveeweb.nl)

PLUIMVEE ACTUEEL

N I E U W S B R I E F

EIERPRIJZEN markt Kruishoutem

(bron:

www.kruishoutem.be

)

Week 15: 15/4/2014

KOOI-NOTERING SCHARREL-NOTERING

WIT BRUIN WIT

Notering af producent, per 100 stuks, ongesorteerd exclusief toeslag

BRUIN

77,50 72,50 67,50 62,50 57,50 52,50 47,50 42,50

- - - - - - - -

0,08 0,08 0,07 0,06 0,05 0,03 0,02 0,02

6,30 5,06 4,84 4,62 4,43 4,01 3,57 3,09

- - - - - - - -

0,08 0,08 0,08 0,08 0,07 0,05 0,05 0,04 XL L M S

6,90 5,44 5,03 3,97 6,95 5,59 4,96 3,70

PLUIMVEEMARKT

Prijzencommissie Deinze

(bron: www.deinze.be

)

Evolutie

6,35 5,11 4,99 4,71 4,36 3,96 3,30 2,94

Extra zware soepkippen +3.5 kg

Bruine soepkippen 1.8 – 2.0 kg

Witte soepkippen 1.6 – 1.8 kg

Braadkippen (

incl. toeslag Belplume

)

Konijnen

ABC-prijs

(bron FV “ABC”)

(

incl. toeslag Belplume

)

-0.04 -0.02 -0.02 -0.01 -0.10

- - - - - - - -

per kg levend gewicht excl. BTW Week 15: 9/4

Week 16: 16/4

Van

0.58

Tot

0.60

Van

0.54

tot

0.56

0.20 0.15 0.98

0,10 0,10 0,09 0,08 0,07 0,03 0,02 0,02

1.80

8,18 6,72 6,07 4,12

7,58 6,34 6,12 5,86 5,47 4,16 3,72 3,24

0.22 0.17 1.00

- - - - - - - -

0,07 0,07 0,07 0,08 0,07 0,05 0,05 0,04

0.18 0.13 0.97

8,67 7,17 6,37 3,85

1.70

8,07 6,83 6,57 6,31 5,77 4,11 3,45 3,09

0.20 0.15 0.99

week 15: 0.96//

week 16: 0.96

// week 17:

Uitgever: Vlaamse Bedrijfspluimvee- en konijnenhouders v.z.w - Scheplakens 28 – 2440 Geel 2011: Prijs abonnement maandelijks vakblad PLUIMVEE & wekelijkse nieuwsbrief PLUIMVEE ACTUEEL: België: € 85 – Buitenland: € 100 Vragen of opmerkingen i.v.m. de nieuwsbrief? Stuur een e-mail naar [email protected]

of bel 0496/244954. Overname van de inhoud is toegelaten mits bronvermelding.