Transcript VOORSTEL Districtelijk Veiligheidsoverleg Twente
VOORSTEL
Districtelijk Veiligheidsoverleg Twente
ONDERWERP DATUM OPENBAAR REGISTRATIENUMMER PORTEFEUILLEHOUDER Convenant Toezicht en Handhaving Openbare Ruimte 12 mei 2014 ja [Registratienummer] Mr. drs. R.G. Welten AGENDAPUNT E.2a BEHANDELD DOOR TELEFOONNUMMER Fabian Daniluk (projectleider) [Telefoonnummer]
Besluit Advies
Een jaar geleden is het samenwerking convenant Toezicht & Handhaving Openbare Ruimte ondertekend door de 14 Twentse gemeenten, politie en justitie. In deze memo wordt het DVO geïnformeerd over de stand van zaken. Beslispunten zijn: 1. Kennis nemen van de stand van zaken van de uitvoering van het samenwerkingsconvenant 2. Opdracht geven aan de projectgroep om een visiedocument op te stellen met betrekking tot de toezicht-en handhavingstaak Openbare Ruimte binnen de regio Twente
Samenvatting
In het convenant van 15 april 2013 is afgesproken dat:; 1. Boa capaciteit (domein 1 openbare ruimte) kan worden uitgewisseld daar waar het nodig is. Uitwisseling heeft inmiddels succesvol plaats gevonden. Ook in 2014 zal er boa capaciteit worden uitgewisseld. We helpen elkaar met tijd voor tijd! 2. Inkoop van de verplichte her- en bijscholing voor Boa’s domein 1. De gezamenlijke verplichte her- en bijscholing voor de Twentse boa’s domein 1 is succesvol gestart. Boa’s weten elkaar te vinden en helpen elkaar te slagen voor het examen van de verplichte basistoets en de vervolgmodules. Met het gezamenlijk inkopen van de verplichte her- en bijscholing is er inmiddels € 80.000 inverdiend. 3. Opvang van Bo a’s na geweldsincidenten door het BOT (Bedrijf Opvang Team Politie) waarbij ook de politie betrokken is geweest. Dit heeft “gelukkig” niet plaats gevonden. Dit neemt helaas nog niet weg dat er geen geweld en agressie tegen onze boa’s voorkomt.
Toelichting
De projectgroep T&HOR voert de regie op het samenwerkingsconvenant en onderzoekt met welke slimme onderwerpen het convenant verder kan worden versterkt. Dit doet de projectgroep integraal samen met de klankbordgroep (bestaande uit BOA’s). In 2014 verkent de projectgroep T&HOR de volgende onderwerpen:
a) Agressie en geweld tegen geüniformeerde boa’s. (domein 1 en 2)
Onderzoek naar agressie en geweld tegen onze boa’s. Hoe kunnen we agressie en geweld tegen onze boa’s in Twente verminderen, hoe kunnen we dit eff Taak). iciënt en eenduidig registreren. Hoe kunnen we onze boa’s trainen om agressie en geweld zoveel mogelijk tegen te gaan en de boa’s hun werk veiliger te laten uitvoeren (Veilige Publieke
PAGINA 2/2
b) Digitale kennisbank
Haalbaarheid onderzoeken van een digitale kennisbank toezicht & handhaving waarvan de boa’s 7 dagen per week en 24 uur per dag gebruik kunnen maken. Maar ook de betrokken juridisch medewerkers, beleidsmedewerkers en eventueel overige medewerkers die behoefte hebben aan deze kennisbank. Hoe meer gemeenten er mee doen hoe voordeliger het wordt een systeem aan te schaffen. Door met 14 gemeenten een kennisbank aan te schaffen kunnen we 55% van de kosten besparen.
c) Nieuwsbrief van en voor boa’s domein 1.
Het ontwikkelen en uitbrengen van een nieuwsbri ef voor onze boa’s openbare ruimte. Op deze manier wordt de onderlinge communicatie tussen de Twentse boa’s gestimuleerd. Een nieuwsbrief van boa’s voor boa’s maar ook voor andere geïnteresseerde samenwerkingspartners.
d) Boa bevoegdheid en bevoegdheden toezichthouder.
Het convenant naast de uitwisseling van de boa bevoegdheid domein 1 uitbreiden met Twentse bevoegdheden als toezichthouder (awb). Dit maakt dat de boa’s domein 1 nog slagvaardiger kunnen optreden in de openbare ruimte.
e) Visiedocument Toezicht & Handhaving Openbare Ruimte
De projectgroep T&HOR heeft een sterke behoefte om een integraal visie document te ontwikkelen m.b.t. toezicht & handhaving openbare ruimte regio Twente. De landelijke taakverschuiving rondom leefbaarheid, veiligheid en openbare orde maakt dit noodzakelijk (zie bijlage 1). In het nog op te stellen visiedocument is het belangrijk de rolverdeling vast te leggen als het gaat om leefbaarheid en veiligheid (openbare orde). De boa’s worden ingezet voor toezicht & handhavingstaken op het gebied van leefbaarheid. Politie wordt ingezet voor de openbare orde en de aanpak van veiligheid (criminaliteit). Boa’s en politie vullen elkaar dus aan en dragen samen zorg voor leefbaarheid en veiligheid op straat. Bij deze tweedeling is het noodzakelijk de samenwerking (beleid en uitvoering) nog beter op elkaar aan te sluiten. Bijvoorbeeld tijdens de besprekingen in het Platform IVZ en tijdens de lokale driehoek.
Onderwerpen die in het visiedocument kunnen worden opgenomen zijn o.a.; het nieuwe uniform, overlegstructuren waarbij leefbaarheid en veiligheid aansluiting vinden, gezamenlijke inkoop van opleidingen en materialen met als doel in te verdienen, registratie en informatiedeling, rol van de boa’s tijdens evenementen, inzet bij de drank- en horecawet, bereikbaarheid van de boa’s en samenwerking met de politie. Dit visie document wordt ons gezamenlijke Twentse kompas voor de komende 5 jaar.
Bijlage(n)
1. Brief van de Minister over de voortgang samenhang toezicht en handhaving in de openbare ruimte Enschede, [Datum] Het dagelijks bestuur Secretaris, [Naam secretaris] Voorzitter, [Naam voorzitter] VOORSTEL DISTRICTELIJK VEILIGHEIDSOVERLEG TWENTE