Lokale begeleider

Download Report

Transcript Lokale begeleider

Lokale begeleider Een keuzeproject in het buitenland

Het is mogelijk een individueel keuzeproject in het buitenland te doen. Het aanvragen van zo'n project gaat via het aanvraagformulier Individueel Keuzeproject. U kunt een project van 3 EC's doen maar het is ook mogelijk een groot project van 6 EC's te volgen. Bij een project in het buitenland is het natuurlijk noodzakelijk dat u naast een facultaire begeleider een plaatselijke begeleider zoekt. Wilt u tips over hoe u zo'n stage kunt regelen, hoe u een facultaire begeleider zoekt enz. dan is het praktisch een afspraak te maken met dr. ing. J.R. Huizenga. Hij is niet alleen secretaris van de commissie Keuzeprojecten Persoonlijke Profilering maar ook Coördinator Internationalisering. Ook is handig eens te kijken op de welkomspagina van de studiegids bij ‘Naar het buitenland’. Afspraken met dhr. Huizenga kunnen worden gemaakt via de Centrale Studentenbalie Geneekunde. U kunt ook binnenlopen op zijn open spreekuur, dinsdag en donderdag van 12.00 - 13.30 uur, kamer 3219-0128 van het Onderwijsinstituut. Het is ook mogelijk via IFMSA een keuzeproject in het buitenland te regelen. Meer informatie vindt u op hun site.

Commissie Keuzeonderwijs Dagelijks bestuur:

Voorzitter prof. dr. S.A. Reijneveld Gezondheidswetenschappen Secretaris dhr. A. Veenstra Onderwijsbureau Docent dr. J.K.G. Wietasch Anesthesiologie Ondersteuning mevr. H. Haaijer-Koekoek Onderwijsbureau

Overige leden:

dr. ing. J.R. Huizenga Onderwijsbureau

Docenten:

dr. M.J. Buiskool Divisie Ouderenzorg dr. B.J.L. Eggen Neurowetenschappen mw. drs. J. Agsteribbe, Psychiatrie dr. W.K. van der Heide, Huisartsgeneeskunde prof.dr. C.A.J.M. Gaillard, Interne Geneeskunde

2 Studentleden: wisselend

Correspondentieadres:

UMCG, studentenbalie geneeskunde FC 40 t.a.v. mevr. H. Haaijer-Koekoek A. Deusinglaan 1 9713 AV Groningen e-mail: [email protected]

Lijst FAQ 1. Q Wat zijn de criteria voor het goedkeuren van een individueel keuzeproject persoonlijke profilering?

A Doelstelling: het Geneeskunde-programma G2010 omvat de longitudinale onderwijseenheid keuzeprojecten persoonlijke profilering in jaar 2 en in jaar 3. Hierin wordt het leren van ervaringen centraal gesteld aan de hand van een verdere verbreding en verdieping in specifieke onderdelen van de (klinische) geneeskunde, die meer met de beroepsuitoefening te maken hebben. Een keuzeproject persoonlijke profilering is bedoeld om richting te geven aan de toekomstige loopbaan. Werkplan: de student moet tenminste 84 werkuren aan het individueel keuzeproject persoonlijke profilering besteden. Reistijd en verslag mogen niet meegeteld worden en er mag geen betaling tegenover staan. Toetsing: het individuele keuzeproject persoonlijke profilering moet resulteren in een verslag dat toetsbaar is voor de facultaire begeleider. Bij uitzondering kan toetsing uitsluitend gebaseerd worden op aanwezigheid en/of inzet. In die gevallen zal echter de begeleider zeer kritisch kijken naar de kwantiteit en kwaliteit van de geïnvesteerde tijd. Facultaire begeleider: als facultaire begeleider kunnen optreden alle bij het UMCG aangestelde leden van de vaste wetenschappelijke staf. De rol van de facultaire begeleider kan als volgt omschreven worden: - Deskundige op het gebied van het individuele keuzeproject van de student. - Bewaken van de inhoud en voortgang van het individuele keuzeproject. - Ondertekenen van de aanvraag. - Indien noodzakelijk contact onderhouden met de student en de lokale begeleider.

2. Q Ik begin heel binnenkort/ben al begonnen met mijn individueel keuzeproject persoonlijke profilering. Kan dit op heel korte termijn goedgekeurd worden? Geldt dat ook voor het verslag?

A Nee, indien het gaat om een individueel keuzeproject persoonlijke profilering, bent u te laat voor goedkeuring. Wat het verslag betreft kunt u wellicht nog geluk hebben. Dat hangt af van de afspraken die u met uw begeleider hierover heeft gemaakt. De student is altijd verantwoordelijk voor de voortgang van het individuele keuzeproject persoonlijke profilering binnen de gestelde tijdsperiode.

3. Q Wat is de deadline voor het indienen van een individueel keuzeproject persoonlijke profilering?

A Er is geen deadline voor de aanvraag van een individueel keuzeproject persoonlijke profilering. De student kan dit het gehele jaar aanvragen, echter 4 weken voor aanvang ervan. Aanvragen achteraf worden niet goedgekeurd.

4. Q Ik wil mijn individueel keuzeproject persoonlijke profilering lopen op een plek buiten het UMCG. Kan de Commissie Keuze Onderwijs mij een facultaire begeleider leveren?

facultaire begeleider zoekt bij een voor het keuzeproject relevante afdeling. A Nee, de student moet zelf een facultaire begeleider zoeken. Gezien de inhoud van het individueel keuzeproject persoonlijke profilering ligt het voor de hand dat de student deze

5. Q Ik zit in een bestuur of een commissie van een vereniging (sportvereniging, studentenvereniging, Panacea, etc.). Leren vergaderen is belangrijk voor artsen. Kan ik dit indienen als individueel keuzeproject persoonlijke profilering?

A Nee. De Commissie Keuze Onderwijs vindt dergelijke activiteiten belangrijk maar ze voldoen niet aan de criteria voor een individueel keuzeproject persoonlijke profilering. Er moet een directe relatie zijn met de medische beroepsuitoefening. Deelname aan besturen en commissies van verenigingen die direct gerelateerd zijn aan de opleiding Geneeskunde of het medisch beroep zijn daarop een uitzondering. Wel geldt de gebruikelijk eis ten aanzien van de tijdsinvestering

(minimaal 84 uur per jaar) en de beschikbaarheid van een facultaire begeleider die dit kan toetsen.

6. Q Ik ben 1 e jaars student en wil een keuzeproject persoonlijke profilering doen voor het 2 e jaar. Kan dat?

A Dit kan niet omdat dit een onderdeel is van het 2 persoonlijke profilering te doen. e jaar. Als het 1 e jaar is afgrond/voldoende punten zijn behaald (45 EC’s), is het wel mogelijk om tijdens de zomervakantie een keuzeproject

7. Q Ik ben ingedeeld voor een periode keuzeproject persoonlijke profilering, maar ik heb op dezelfde dag een coachgroep/voortgangstoets en coachgroepen/voorgangstoetsen zijn verplicht. Hoe los ik dit op?

A Voortgangstoetsen en coachgroepen worden op dezelfde dag gepland. De coachgroep op de dag van de voortgangstoets gaat voor het periode keuzeproject persoonlijke profilering. Als de dag / het tijdstip van de coachgroep gewijzigd wordt gaat het keuzeproject persoonlijke profilering voor.

8. Q Waar kan ik de formulieren vinden? 9.

A De formulieren zijn te vinden op Nestor onder Bacheloropleiding Geneeskunde, algemene informatie, Keuze Onderwijs.

Q Wat moet ik doen met het beoordelingsformulier van mijn keuzeproject persoonlijke profilering?

A Als u een keuzeproject persoonlijke profilering hebt gedaan, moet u het beoordelings-formulier inleveren bij de studentenbalie geneeskunde. Maak zelf een kopie van uw beoordelingsformulier voor het geval dat er iets niet klopt aan het einde van het jaar. Indien u een minorvak hebt gevolgd, moet u een uitdraai van Progress inleveren bij de studentenbalie geneeskunde.

10. Q Mijn externe begeleider heeft mijn individueel keuzeproject persoonlijke profilering als voldoende beoordeeld. Hoe handel ik dit nu verder af?

geneeskunde. A U levert het verslag en het ondertekende beoordelingsformulier in bij de studentenbalie

11. Q Ik heb mijn keuzeproject persoonlijke profilering met een onvoldoende afgesloten, wat moet ik nu doen?

A Indien de begeleider na overleg niet tot herziening van het oordeel heeft besloten krijgt u een onvoldoende en moet u een nieuw keuzeproject persoonlijke profilering doen. Dit kan een (buiten)periode keuzeproject, een individueel keuzeproject of een minorvak zijn. Deze onvoldoende zal ook in Progress worden geregistreerd waardoor een eventueel cum laude afstuderen niet meer mogelijk zal zijn.

12. Q Mag ik een buitenperiode keuzeproject of individueel keuzeproject persoonlijke profilering doen van 4 weken waarvoor ik dan de punten van jaar 2 en jaar 3 in een keer kan halen?

A In speciale gevallen geeft de Commissie Keuze Onderwijs toestemming voor een keuzeproject persoonlijke profilering van 6 EC’s. Hiervoor moet u voldoen aan de volgende criteria: − − Het keuzeproject persoonlijke profilering heeft aantoonbaar een omvang van > 168 uur studiebelasting. Het is niet mogelijk het keuzeproject persoonlijke profilering te splitsen in twee afzonderlijke keuzeprojecten persoonlijke profilering. − − Er zit een duidelijke opbouw in het samengestelde keuzeproject persoonlijke profilering, zodanig dat het is te beschouwen als 1 keuzeproject persoonlijke profilering. Er is intensieve begeleiding.

Toetsing omvat een schriftelijk verslag van minimaal 10 pagina’s tekst. De facultaire begeleider beoordeelt dit verslag en daarna legt de student het beoordelingsformulier voor aan de Commissie Keuze Onderwijs.

13. Q Ik heb vorig jaar een keuzeproject persoonlijke profilering gedaan bij kindergeneeskunde, mag ik hier weer een keuzeproject persoonlijke profilering doen?

A U mag tweemaal een keuzeproject persoonlijke profilering op dezelfde afdeling doen, maar niet hetzelfde keuzeproject, aangezien de bedoeling van een keuzeproject persoonlijke profilering is om zich te oriënteren op verschillende gebieden.

14. Q Ik ben met een door de JSM goedgekeurd project gestart, maar ik rond niet het gehele Honours traject af. Kan ik dit JSM project mee laten tellen voor mijn keuzeproject persoonlijke profilering?

A Ja, dit kan onder de voorwaarde dat het gaat om een project met een omvang van tenminste 3 EC’s, de JSM het project goedkeurde, en u de studiepunten voor dit project niet laat meetellen voor het Honours traject. U dient het gevolgde JSM project te laten aftekenen door J. van der Mark-Van der Wouden, en het getekende beoordelingsformulier vervolgens in te leveren bij de studentenbalie geneeskunde.

15. Q Is er een maximum aandeel literatuuronderzoek in een keuze project persoonlijke profilering?

A Nee, er is geen algemeen maximum, dit hangt af van de aard van het keuzeproject persoonlijke profilering. In het algemeen geldt dat bij klinisch gerichte keuzeprojecten het aandeel literatuuronderzoek beperkt zal zijn. Keuzeprojecten die bijv. bestaan uit een week meelopen op een afdeling en vervolgens literatuuronderzoek, benadert de Commissie Keuze Onderwijs kritisch, waarbij met name de Commissie Keuze Onderwijs kijkt naar voldoende omvang en voldoende relatie met de tijdens het meelopen opgedane ervaringen. Voor andersoortige keuzeprojecten kan een groter aandeel literatuuronderzoek passend zijn, bijv. keuzeprojecten gericht op wetenschappelijk onderzoek waarvan bijv. een systematic review een belangrijk onderdeel vormt. Motivatie van de verdeling van activiteiten is hier dus belangrijk.

16. Q Kan ik vrijstelling krijgen voor het keuzeproject persoonlijke profilering?

A Nee.

17. Q Hoe kan ik mij opgeven voor een buitenperiode keuzeproject persoonlijke profilering of voor een minorvak?

A Dit staat uitgebreid beschreven in de syllabus Keuze Onderwijs, die u kunt vinden op Nestor, Bacheloropleiding Geneeskunde, algemene informatie, Keuze Onderwijs.

18. Q Ik heb mijn minorvak afgerond, hoe krijg ik nu mijn punten voor het keuze onderwijs?

A U dient een uitdraai van Progress in te leveren bij de studentenbalie geneeskunde, waarop aangegeven staat om welk minorvak het gaat. Uw resultaat wordt geboekt als een vrijstelling (VR).

19. Q Ik heb eerder een goedgekeurde minorvak van de lijst gevolgd, mag ik dit alsnog gebruiken voor het keuze onderwijs?

A Een met een voldoende afgesloten minorvak kan alleen als keuze onderwijs meetellen voor hetzelfde studiejaar als het studiejaar waarin het minorvak is gevolgd. Een minorvak gevolgd in een vorig studiejaar is een studieonderdeel achteraf, en dit wordt nooit goedgekeurd.