speurtocht water in de natuur

Download Report

Transcript speurtocht water in de natuur

water in de natuur

speurtocht

Als je vanuit de ruimte de aarde bekijkt, zie je vooral blauw, heel veel blauw. Er is op aarde veel meer water dan land, wel 80%. Er zit water in de oceanen, de meren, de rivieren, in sloten, maar ook in planten, mensen en dieren. Ook in de grond, in de lucht en in ijskappen zit water, soms als damp en soms als ijs. Nog geen 3 % van al het water is zoet water. Water is de bron van al het leven. Schoon water is niet alleen voor mensen van levensbelang. Doe deze speurtocht en kom erachter hoe dieren en planten met water omgaan. Op de plattegrond staat de tocht uitgestippeld.

1

weetje Artis gebruikt regenwater om de planten water te geven. Zo wordt het regenwater handig hergebruikt en schoon drinkwater bespaard.

Kamelenveld kameel

Camelus bactrianus

In de woestijn is het erg droog. Er is bijna geen water. Toch leven daar kamelen. Deze lopen soms dagen lang zonder te drinken. Om water te sparen zweten de kamelen veel minder snel dan andere dieren. Als er genoeg voedsel is drinken kamelen weinig en halen ze het water uit de planten die ze eten. In de winter eten ze ijs en sneeuw. Wat zit er in de bulten van een kameel?

Streep de foute antwoorden door. water / haren / vet / voedsel 2

Apenrots Japanse makaak

Macaca fuscata

weetje In de winter kan het in Japan koud zijn. Japanse makaken zitten dan graag in het warme water van natuurlijke bronnen.

Dankzij hun spierkracht, sterke vingers en harde nagels kunnen makaken zelfs uit de hardste bodem wortels en knollen opgraven. Deze eten ze op. Japanse makaken dopen eten regelmatig in zoet water of in de zee. In Artis krijgen de makaken voornamelijk groente en fruit te eten. Ze stoppen hun eten vaak even in het water rond de Apenrots.

Waarom doen ze dat?

………………………………………………………..........................

………………………………………………………..........................

3

Vogelhuis Cardóncactus

Pachycereus pringlei

De Cardóncactus komt voor in warme, droge gebieden. Het is de grootste cactus ter wereld. Hij kan wel meer dan 19 meter hoog worden! Om in droge tijden te overleven heeft deze cactus wel water nodig. Dat slaat hij op in de lange, groene stam. Kijk goed naar de cactus. Hoe beschermt hij zich tegen dieren die zijn watervoorraad willen afpakken of de cactus willen opeten?

………………………………………………………..........................

………………………………………………………..........................

4

’t Veentje roze pelikaan

Pelecanus onocrotalus

Voor watervogels zoals de roze pelikaan is schoon water van levensbelang. In vies water kan het verenpak van watervogels kapot gaan. Dan loopt er water in en kunnen ze kou vatten of zelfs zinken bij het zwemmen. Hoe vaak verzorgt de roze pelikaan zijn veren? Kruis het goede antwoord aan.

elke dag een keer per week een keer per 10 dagen

weetje Wist je dat er vroeger een gracht door Artis heen liep? Als je op de brug staat met je rug naar de pelikanenvijver zie je daarachter de gibbonvijver en de flamingovijver. Deze 3 vijvers van Artis liggen in een rij achter elkaar. Vroeger waren ze onderdeel van de Nieuwe Prinsengracht. De Amsterdamse grachten bestaan al meer dan 400 jaar.

5

olifanten Aziatische olifant

Elephas maximus

De olifant is het grootste zoogdier op het land. Dit indrukwekkende dier eet enorm veel, wel 150 kilogram takken en groente per dag. Ook water is voor de olifant van levensbelang. Hij neemt graag een bad en ontmoet bij de drinkplaatsen andere olifanten. Per dag drinkt hij wel zo´n 100 liter. Dat zuigt hij met de slurf op en spuit het dan in de bek. Teken de olifant af.

weetje Olifanten hebben een goed geheugen en weten in de droge tijd de drinkplaatsen van vorig jaar weer terug te vinden.

6

zeeleeuwen Californische zeeleeuw

Zalophus californianus

De zeeleeuw is helemaal aangepast aan het leven in het water. Deze behendige zwemmer vangt er zijn vis en kan wel 274 meter diep duiken. Zijn adem kan hij wel 15 tot 20 minuten inhouden.

Hoe lang kan jij je adem inhouden?

………………………………………………………..................

weetje jongen.

Zeeleeuwen worden geboren op het land. Pasgeboren zeeleeuwen kunnen niet meteen zwemmen. Pas na een kleine week krijgen ze hun eerste zwemles van hun moeder of van een van de oudere kijktip Zie je dat de zeeleeuwen bij het zwemmen onderwater hun ogen open houden?

7

Pinguïnrots zwartvoetpinguïn

Spheniscus demersus

Op het land lijkt de zwartvoetpinguïn een onhandig dier, maar in het water is deze vogel reuze handig. Hij gebruikt zijn vleugels als vinnen. Met de poten sturen ze. In het water op jacht naar vis kan hij al zwemmend snelheden bereiken van meer dan 30 kilometer per uur. Hoe snel kan een zwartvoetpinguïn vliegen?

………………………………………………………..........................

………………………………………………………..........................

weetje De zwartvoetpinguïn heeft een sterke snavel en een stekelige tong. Zo houdt hij de glibberige vis goed vast.

8

Aquarium, Amsterdamse grachtenbak karper

Cyprinus carpio

In 2013 bestaan de Amsterdamse grachten 400 jaar. Vroeger kwamen de wc’s uit op de gracht. Dat stonk erg. Tegenwoordig is er een riool, waar het vieze water in komt. Ook wordt het water speciaal gezuiverd. Doordat het water steeds schoner werd, konden er meer diersoorten in en om leven. Je vindt in de Amsterdamse grachten nu tientallen soorten dieren. In de Amsterdamse gracht zwemt een grote, opvallende vis, de karper. Je herkent ‘m aan de twee draden die aan zijn bek hangen. Met deze bekdraden voelt hij beweging in het water, maar hij kan er ook mee proeven. a Waar zoekt de karper zijn voedsel? op de bodem aan het wateroppervlak b Is de Amsterdamse gracht nu helemaal schoon? Kijk ook goed in het verblijf.

………………………………………………………..........................

………………………………………………………..........................

Denk je dat je alle vragen goed hebt beantwoord? De antwoorden vind je op artis.nl/antwoorden. Hoeveel antwoorden heb je goed?

Meer weetjes? Ga dan naar artis.nl en word lid van de nieuwsbrief, of volg Artis via Facebook en Twitter. S R 6 5 7 8 deze speurtocht is van ...........................................................................

en ik ben ..... jaar Ik heb deze speurtocht gedaan op ...........................................................................

Deze speurtocht is ontwikkeld door Artis in samenwerking met Waternet, zodat je iets leert over de belangrijke rol van schoon water voor jou, de dieren en de natuur. A S 4 3 S 1 2 A pa S t r u parkeerautomaat

water in de natuur speurtocht