Lees hier de Fleckvieh Wereld

Download Report

Transcript Lees hier de Fleckvieh Wereld

FLECKVIEH

augustus/september 2014 Het Nederlandstalige tijdschrift voor de Fleckvieh kruisingsfokkerij

Een bijzondere prestatie leveren...

Veronique leverde een bijzondere prestatie door als stageaire bij Bayern Genetik alle facetten binnen het bedrijf te doorlopen: van gastvrouwe op de beurs in Halle tot en met een fotosessie met de stier Waldbrand. Haar ouders, Jacques en Tjallien Aukes, emigreerden 20 jaar geleden van Friesland naar Frankrijk. Zij leverden een bijzondere prestatie toen hun veestapel de hoogste productie van Frankrijk realiseerde. Even zo bijzonder is de prestatie om het dan vervolgens volledig over een andere boeg te gooien. Want sinds een jaar of 7 zijn ze gaan inkruisen met Fleckvieh omdat “ze eindelijk eens relaxt willen boeren en geld verdienen”. En dat gaat steeds meer vorm krijgen, zeker in combinatie met de succesvolle verkoop van ijs uit Fleckviehmelk.

Voor onze ‘reportage’ boer Tonny te Poele en zijn gezin is het een bijzondere prestatie om tijdig te beseffen dat het de verkeerde kant op gaat met het bedrijfsrendement en dat om te buigen door “op een manier te boeren waarbij de koeien weer langer meegaan en ervoor zorgen dat de beloning voor arbeid in de portemonnee van de boer komt en niet bij de industrie rondom het bedrijf”.

En voor Sjef en Nel van Loon die in weerwil van de kritiek toch doorzetten met het omschakelen naar Fleckvieh. Inmiddels leveren ze met hun koeien een topprestatie met ruim 9000kg melk/koe, een tussenkalftijd van 369 dagen en 1.5 inseminatiegetal. En wat belangrijker is: economische goed draaien en erg veel plezier aan ‘t werk.

Maar ook de ki-organisatie Bayern Genetik levert een bijzondere prestatie door, ondanks de druk van de genomische selectie, toch continu

dubbeldoel

koeien in de stal krijgt. Koeien die voldoende melk geven, bespierd zijn, waaraan de boer altijd geld verdient en waarmee het plezierig werken is.

Fleckviehstieren met goede fokwaarden te leveren. Stieren die volgens de Triple A-specialisten “anders zijn dan andere”. Stieren waarmee een boer gezonde

2

Rekenen, rekenen, rekenen...

We lopen van de stal naar het kantoor om een bedrijfsreportage te schrijven over het bedrijf van de familie te Poele. Het betoog over de meest economische koe is dan al begonnen en de zakrekenmachine wordt erbij gehaald. Dat is Tonny te Poele ten voeten uit. “Een koe met een lange tussenkalftijd begint al met een achterstand, daar laat je dan te veel liggen. Een goede vruchtbaarheid, dat is de basis en dat betekent een waardevol kalf, tegen relatief lage kosten een goede melkproductie realiseren met een hoge voerefficiëntie. Dit alles resulteert in een goed saldo”.

Na de introductie gaat het gesprek nog even door over het economisch belang van een goede vruchtbaarheid en een korte tussenkalftijd. “Op papier is een koe met veel melk en een slecht vruchtbaarheid veel beter dan in werkelijkheid het geval is omdat ze een hoge lactatiewaarde krijgt. Maar deze gedachte is niet juist, de lactatiewaarde is namelijk. gebaseerd op een 305 dagen productie maar de koe doet er in werkelijkheid meer dan 400 dagen over. Op deze manier worden de verkeerde koeien beloond. Het voorbeeld hierin loopt in de stal. Vlak voor Kerstmis hebben hier 6 Fleckvieh kruislingen en 6 andere koeien gekalfd. De Fleckviehkoeien waren vlot drachtig en ze kalven al weer binnen het jaar waarmee ze dus al weer snel aan een volgende lijst beginnen. Maar die andere 6 koeien zijn, 180 dagen later, nog steeds niet allemaal drachtig, ze lopen een eind uit. Ze geven nog wel voldoende melk, maar moet je eens zien hoeveel brok ze nodig hebben voor de liters die ze maken na 200 dagen. Deze melk kost in verhouding meer voergeld en brengt veel minder op dan de koeien met korte lijsten”.

Bedrijfsgegevens: Gezinsbedrijf, Tonny is melkveehouder, zijn vrouw Maria werkt parttime in de gezondheidszorg, de beide dochters studeren in Amsterdam en Leiden en de zoon start in september zijn studie in Wageningen. Maar eerst gaat hij voor 6 weken werken op een melkveebedrijf met Fleckvieh in Zuid Duitsland.

Melkveestapel en grond: 75 melkkoeien + jongvee. Koeien staan het jaarrond op stal en worden gemolken met Lely melkrobot. De eerste Lely melkrobot werd voor 17 jaar geleden aangeschaft. Melkproductie: Doel: 8.994 kg melk met 4.54% vet en 3.52% eiwit 41 ha. grond in gebruik dat grenst aan het natuurgebied Koolmansdijk in Lievelde.

prettig boeren, goed inkomen halen met zelfredzame koeien en geen koeien verplegen. Het bedrijf optimaliseren zodat een eventuele opvolger het kan overnemen.

Waarom omschakelen op Fleckvieh: “Dat besef kwam 15 jaar geleden langzaam maar zeker. De koeien gaven veel melk, boven de 11.000 kg/koe. Maar ze gaven ook veel problemen, het zal een gebrek aan managementkwaliteiten zijn geweest”, zegt Tonny met enige zelfspot. “De meeste koeien haalden de 3e lactatie niet terwijl we vroeger toch veel oude koeien hadden. Er zijn vier 100 tonners op dit bedrijf geweest en nog meer koeien met ruim 90.000 liter

FL EC KV IEH UIT DE ALP EN melk fitness spieren

Trui 443, V. BFG Mangfall, een tweedekalfs koe met voorspelde 305 dagen, productie: 9.079kg melk met 4.42% vet en 3.57% eiwit, LW 107. “Dit is een efficiënte koe met een tussenkalftijd van 371 dagen, drachtig na 79 dagen, celgetal van 55, tot nu toe geen veeartskosten en een krachtvoergebruik van nog geen 20 kg krachtvoer per 100 liter melk”. op de teller. Daarnaast werden de voerkosten veel te hoog. Op dit moment zijn de voerkosten 2 cent lager en als je dit doorrekent dan heb je al snel een inkomen verdient. Het moet niet zo zijn dat ik het werk doe en allerlei erfbetreders er met de inkomsten vandoor gaan.” Vruchtbaarheid: “De vruchtbaarheid onder de koeien is met Fleckvieh een stuk verbeterd. We zitten nu op een tussenkalftijd van onder de 400 dagen terwijl we voorheen dik boven de 400 dagen zaten. Die lange tussenkalftijd heeft ook nog een ander nadelig effect en dat is het vervetten van de koeien en de daarmee gepaard gaande transitieproblemen. Dat heeft ons veel geld gekost. Er moest zelfs gesexed sperma gebruikt worden om voldoende jongvee over te houden voor vervanging. Op dit moment is de tussenkalftijd een stuk korter en hebben we jongvee over. We kunnen vrijwillig selecteren met welke koeien we verder gaan en van welke koeien we op een door ons gewenst moment afscheid willen nemen. Een voorbeeld: onlangs heeft hier nog een 2e kalfs koe gekalfd. Ze kalfde van een BWB stier. Als vaars had ze al ruim 14.000 liter melk gegeven in veel dagen en daarnaast had ze een hoog celgetal. Zulke koeien wil ik niet meer, dus wordt ze verkocht. We willen probleemloze koeien die lang meegaan zodat we weinig jongvee nodig hebben. Dus gebruiken we volop Fleckvieh en steeds meer Belgisch Blauw. Het werken en daarmee geld verdienen moet op een gemakkelijke manier gerealiseerd kunnen worden”.

Voeding: “ We voeren maïs en gras en aanvullend krachtvoer met een voermengwagen, deels TMR. De oudmelkse koeien krijgen daarnaast extra eiwit in de robot.

Sinds ik in Denemarken ben geweest zijn we water gaan toevoegen aan het krachtvoer. We doen ‘s avonds krachtvoer en water in de voermengwagen en de volgende morgen mengen we het dan met de maïs en het kuilvoer. Dit is het zogenaamde compact voeren, de eerste effecten zijn zichtbaar: de koeien selecteren minder aan het voerhek, ze nemen nu het voer echt gemengd op, geen pensstoornissen, je ziet geen koeien meer met de kop in de zij liggen en je ziet meer egale mest bij alle koeien. Het is echter nog te kort om hier conclusies aan te verbinden.

• • • • • Aan de opbouw van de melkproductie heb ik moeten wennen. Het Fleckvieh start rustig en dat is omschakelen want je ziet elke dag de melk maar aan ‘t eind van de maand zie je pas de euro’s. Dit vraagt om geduld. Als we straks meer oudere Fleckviehkoeien aan de melk hebben zal de productie automatisch stijgen tot boven de 9000 liter per koe. De 3e kalfs en oudere kruislingen geven hier allemaal boven de 10.000kg melk/koe. De dierdagdosering van het 1e half jaar in 2014 was nul en geen veearts nodig gehad. Mijn motto is: ik wil de veearts wel groeten maar niet begroeten. We gebruiken geen droogzetters meer en hebben de veearts alleen nodig voor het onthoornen van de kalveren en voor het veplichte bedrijfsbezoek. De veearts vond in het begin de koeien te dik in de droogstand maar de koeien zijn niet vet, ze hebben spieren. De natuurlijke weerstand van de koeien is hoger en ze zijn makkelijker te managen, het geboorteverloop gaat vlot. Meestal is de koe al in de benen en loopt het kalf er al bij voordat je het in de gaten hebt. De stierkalveren brengen gemiddeld 200 euro op, bij een leeftijd van 2 weken en een gewicht rond de 60 kg.

Het karakter van Fleckvieh is stevig, je moet erom heen.

Een duidelijk zichtbare tochtigheid”.

Tot slot: “We zijn tevreden, maar we hebben nog lang geen Fleckviehkoeien zoals ik die in Beieren heb gezien. Er is nog een lange weg te gaan. Onze koeien moeten nog meer bespiering hebben en daarom zijn we aan Fleckvieh Paringsadvies gaan doen”. Ervaringen met Fleckvieh: door elkaar: • Fleckvieh kruislingen.

“Dat zijn zowel positieve als negatieve ervaringen. Ik heb ze opgeschreven en noem ze je De oudste Fleckvieh kruislingen zijn nu 5e kalfs en we hebben nog geen veearts nodig gehad bij al onze Tonny (r.) en Toon te Poele. “Vroeger hadden we veel oude koeien. De laatste jaren haalden de meeste koeien de 3e lactatie niet eens. Zal wel een gebrek aan managementskwaliteiten zijn”, zegt Tonny met zelfspot.

FLECKVIEH WERELD

augustus/september 2014 3

- Ingezonden mededeling -

Voertekort beperken door verlaging van tussenkalftijd

De beschikbaarheid van voer wordt momenteel als beperkende factor ervaren in de melkveehouderij. In de praktijk blijkt dat veehouders nog veel meer melk kunnen produceren uit hun huidige hoeveelheid ruwvoer. Een korte tussenkalftijd (TKT) speelt hierbij een cruciale rol.

De benutting van het rantsoen vertoont grote verschillen. De hoeveelheid melk die per kg drogestof rantsoen wordt geproduceerd varieert tussen de 1 en 1,7 kg meetmelk. De focus bij rantsoenoptimalisatie ligt op een goed functionerende pens. Het tegen gaan van subklinische pensverzuring en leververvetting zijn essentieel voor een goede benutting van het voer. Naast het effect van het rantsoen, hebben koeien met een lange tussenkalftijd een slechtere rantsoenefficiëntie.

oppervlakte grond ontstaan daardoor grote verschillen in de aankoopbehoefte van voer. Waar de ene veehouder met een korte tussenkalftijd zelfvoorzienend is moet de andere veehouder soms forse hoeveelheden voer aankopen.

Het is goed om te realiseren dat bij een landelijke TKT van 428 dgn nog veel verborgen rendement te ‘verzilveren’ is. Bewustwording van dit effect en daaropvolgende actie op de vruchtbaarheid van uw veestapel, levert een betere rantsoenefficiëntie op en hogere winst. De tussenkalftijd verlagen heeft naast overige voordelen dus ook grote invloed op de benutting van het rantsoen. Tussen veehouders met dezelfde melkproductie en

Ard Nijland, Rundveeadviseur Coops mengvoeders B.V. Tel.: 06-51409497

Invloed van TKT op rantsoenefficientie

Eff. 1.7

Eff. 1.4

€€ winstperiode Eff. 1.1

Break even periode

afkalven

LACTATIEDAGEN

Per 14 dagen kortere tussenkalftijd wordt de dagproductie onder gelijke omstandigheden 1 kg melk/koe/dag hoger.

verlies

4

FL EC KV IEH UIT DE ALP EN melk fitness spieren

Mies 5169 Foto's: Ingrid Zieverink Cato 160

Cato 160

‘Fleckviehkoe van ‘t jaar 2014’

De finalisten en hun klassering volgens de publieksjury: 1) Cato 160, V. BFG Roibos. Eig. Mts. Ruesink-Harbers, Borculo.

In 6e lact. Gem. prod. over 5 lact: 10.2866kg melk met 4.46% vet en 3.78% eiwit. LW: 109. Celgetal: 69. Insem. getal: 1.3

2) Mies 5169, V. BFG Manitoba. Eig. Mts. Walvoort, Geesteren (Gld.) . In 2e lact. Gem. prod. over 2 lact: 10.051kg melk met 4.08% vet en 3.38% eiwit. LW. 123. Celgetal: 37. Insem. getal: 1 3) Emmie 28, V. BFG Rurex. Eig. VOF Walvoort-Roozegaarde, Zelhem.

In 2e lact. Gem. prod. over 2 lact: 9143kg melk met 4.35% vet en 3.63% eiwit. LW.112. Celgetal: 38. Insem. getal: 1.3

Cato 160, de 6e kalfs BFG Roibosdochter van Mts. Ruesink-Harbers uit Borculo, is gekozen tot ‘Fleckviehkoe van ‘t jaar 2014’. Dat maakte de voorzitter van het Fleckvieh Stamboek, Hans van Soest, bekend op de Fleckviehdag. Deze Fleckviehdag was georganiseerd op donderdag 19 juni op het bedrijf van de familie Borst in het Noord Hollandse Warmerhuizen.

Het Fleckvieh Stamboek organiseert elk jaar een Fleckviehkoe van ‘t jaar verkiezing. Alle veehouders kunnen hieraan meedoen. Het gaat hierbij niet alleen om het feit of de koe mooi is. De koe van de toekomst moet aan meer eisen voldoen. Zo moet de Fleckviehkoe een goede vruchtbaarheid hebben (maximaal 1.5 inseminaties/ drachtigheid), ze moet een goede uiergezondheid hebben (maximaal celgetal van 100) en ze moet een goede productie hebben (minimaal100 lactatiewaarde). “Eerst wordt op papier gekeken of de dieren aan alle voorwaarden voldoen. Daarna gaat een onafhankelijke commissie de koeien op de bedrijven bekijken. Daar kwamen drie finalisten uit voort. Van deze drie koeien is een video en een foto gemaakt. Dit is op internet geplaatst en de mensen konden hierop stemmen. En dit heeft de winnares opgeleverd. Cato 160 is door het publiek gekozen als de beste Fleckviehkoe van ‘t jaar 2014. Als 2e eindigde de melkrijke Mies 5169 en als 3e eindigde de allround Emmie 28. Hieronder alle gegevens van de dieren die in de top-10 eindigden en hun eigenaren.

De dieren met een eervolle vermelding volgens de vakjury: - Estella, V. Rau. Eig. Astrid Wensink, Aalten.

LW: 105. Celgetal: 24. Insem. getal: 1.2

Geesteren (Gld.). Insem. getal: 1 In 3e lact. Gem. prod. over 3 lact: 8098kg melk met 4.13% vet en 3.43% eiwit. - Zwartje 2, V. Rau. Eig. Mts. Broek-Klein, Dalfsen. eiwit. LW: 110. Celgetal: 45. Insem. getal: 1 In 3e lact. Gem. prod. over 2 lact: 8157kg melk met 4.33% vet en 3.62% - Gonnie 5319, V. BFG Huascaran. Eig. Mts. Walvoort, In 2e lact. Gem. prod. over 2 lact: 8700kg melk met 4.03% vet en 3.85% eiwit. LW: 110. Celgetal: 47. - Gonnie 4268, V. Samut. Eig. Mts. Walvoort, Geesteren (Gld.).

In 6e lact. Gem. prod. over 6 lact: 9951kg melk met 4.87% vet en 3.72% eiwit. LW: 105. Celgetal: 87. Insem. getal: 1.5

- Pietje 54, V. Rumgo. Eig. Mts. Broek-Klein, Dalfsen (Gld.). LW: 105. Celgetal: 33. Insem. getal: 1 en 3.48% eiwit. LW: 106. Celgetal: 51. Insem. getal: 1.2

- Berdien 54, BFG Safir. Eig. Hans Wensink, Aalten. eiwit. LW: 121. Celgetal: 59. Insem. getal: 1 In 2e lact. Prod. 1e lact: 7405kg melk met 4.33% vet en 3.26% eiwit. - Laura 103, V. BFG Waterberg. Eig. VOF Bos, Wieringerwaard. In 5e lact. Gem. prod over 5 lact: 9058kg melk met 4.76% vet In 4e lact. Gem. prod. over 4 lact: 8695kg melk met 5.07% vet en 3.91% Emmie 28

FLECKVIEH WERELD

augustus/september 2014 5

Last minute: reis naar Beieren

Bayern Genetik organiseert een reis naar Beieren van donderdagavond 23 oktober tot zondagavond 26 oktober. Bij het sluiten van deze Fleckvieh Wereld waren er nog enkele plaatsen vrij. Heeft u interesse voor deze reis bel dan met de Bayern Genetik vertegenwoordigers Arend Zendman (tel: 06 13 30 10 75) of Stef Beunk (tel: 06 514 900 52) voor de laatste stand van zaken. Wij rijden in een comfortabele touringcar met 2 chauffeurs, we bezoeken enkele Fleckviehbedrijven en de nationale Duitse Fleckviehkeuring, er is een damesprogramma en er is voldoende tijd voor ontspanning. Traditioneel is het eten en drinken in Beieren uitstekend verzorgd.

Melk en spieren Prijzen en aanbiedingen

Bayern Genetik heeft de prijsstructuur van haar stieren aangepast. Wij bieden met ingang van deze stierenkaart geen actiestieren meer aan met verlaagde prijzen. Wij kiezen voor aanbiedingen waarbij u als veehouder meteen kunt zien wat uw voordeel is, bv 10 (+2 gratis). Distributiekosten CRV klanten Voor levering van Fleckviehsperma via CRV wordt er door CRV bij Bayern Genetik 3.80 euro/rietje aan distributiekosten in rekening gebracht. Met ingang van deze stierenkaart (12 augustus 2014) gaan wij deze distributiekosten doorberekenen aan onze klanten. Dit betekent enerzijds dat er bovenop de spermaprijs extra kosten komen. Maar dit betekent anderzijds ook dat de CRV leden van onze aanbiedingen kunnen profiteren. Wil u weten hoe u de extra distributiekosten kunt vermijden? Bel de Bayern Genetik vertegenwoordigers Arend Zendman (tel: 06 13 30 10 75) en Stef Beunk (tel: 06 514 900 52) en vraag naar de mogelijkheden.

6 Tascha, 100% Fleckvieh, staat droog, moet voor de 5e keer kalven, weegt ca. 1000 kilo. Productie 305 dagen in de 4e lact.: 15.000kg melk met 4.07% vet en 3.40% vet. Tussenkalftijd: 348 dagen.

Nieuwe excursiebedrijven

In het vorige magazine hebben we het nieuwe vaste excursiebedrijf van de familie Potman voorgesteld. Dit keer staan er op pagina 11 weer 4 nieuwe vaste excursiebedrijven, waarvan 3 in Denemarken . U kunt zelf een afspraak maken met de boer en vervolgens zijn bedrijf bezoeken op het moment dat u beiden dat past. Hij zal u dan zijn ervaring met Fleckvieh vertellen.

Melk en spieren, zijn dit tegenstellingen van elkaar? Nee dus! Want een koe met een malse bespiering blijkt in de praktijk makkelijker een hoge melkproductie te kunnen realiseren. Hierboven een foto van een koe in werkkleding die alle meningen over het thema “melk en spieren” terugbrengen tot de vraag: waaraan geef je de voorkeur, aan functionaliteit of aan mooi?

A2A2 stieren

Onderstaande stieren beschikken over het kenmerk A2A2: BFG ilion

Het standpunt van Bayern Genetik is: Het moet in de eerste plaats functioneel zijn, daarna mag het ook wel mooi zijn. Het een sluit het ander niet uit.

BFG Mangope BFG Passion BFG Ralmes BFG Rosskur PS BFG Samland BFG Valuta BFG Wallenstein BFG Wildwuchs BFG Zasport BFG Zauber

FL EC KV IEH UIT DE ALP EN melk fitness spieren

Naam BFG Wallenstein Aandachtspunt korte spenen BFG Zapfhahn BFG Round Up geen geen Sterke punten veel melk beste klauwen pinkenstier+ afkalfgemaklevensduur

Klasse melkkoeien!

A2A2 melk

eiwit vruchtbaarheid uiergezondheid beenwerk Paringsadvies past op grote pinken en koeien past op alle koeien voor verbetering van uier en benen kracht allround stier past op alle koeien die kracht nodig hebben BFG Rurex soms steil beenwerk.

Laatste rieten. Op = op!

vast aangehechte uiers vruchtbaarheid uiergezondheid beste 3e kalfs keuring. de ideale stier voor de 1e kruising op Holstein BFG Valuta BFG Waldhoer BFG Mangope BFG Resolut hoogtemaat soms steil beenwerk veel melk zeer goede speenplaatsing levensduur, pinkenstier

A2A2 melk

past op grote pinken en koeien levensduur persistentie celgetal zeer gemakkelijke ge boorten pinkenstier allrounder korte spenen geen kruishoogte sterke klauwen vooruierlengte speenplaatsing

A2A2 melk

onopvallende koeien veel melk kruishoogte sterke klauwen vooruierlengte speenplaatsing past op zware koeien die extra melk nodig hebben BFG Zauber BFG Maputo minder bespiering korte spenen kracht in benen melk en gehalten levensduur vruchtbaarheid

A2A2 melk

beenwerk persistentie gemakkelijke geboorten, bevruchting stier gebruiken op grote koeien voor verbeteren van melkproductie, vruchtbaarheid, uierkwaliteit en beenwerk pinkenstier, gebruiken op koeien met matige vruchtbaarheid BFG Samland vlakke kruizen top kwaliteit uiers uiergezondheid speenplaatsing pinkenstier

A2A2 melk

past op alle koeien

FLECKVIEH WERELD

augustus/september 2014 BFG Wallenstein BFG Rurex BFG Zauber BFG Samland 7

Koei’n Kiek’n bij een Fleckviehpionier

Hans Menop

Vanwege het plotseling overlijden van de broer van Jan Jansen is het Koei’n Kiek’n in juli niet doorgegaan. Daarom is er een nieuwe datum vastgesteld:

Koei’n Kiek’n bij de familie Jansen op woensdagmiddag 24 september van 13.00 uur tot 16.00 uur aan de Gendringseweg 37a, 7122 LT, Aalten. Tel: 0315 617 354.

Zo is het begonnen: tien jaar geleden las Jan Jansen uit Aalten in Melkvee Magazine een artikel over Fleckvieh. Jan’s belangstelling was meteen getrokken. Hij stapte op de racefiets en ging kijken bij een collega boer in Kevelaer. Dit is juist over de grens in Duitsland. Wat hij daar zag overtrof zijn stoutste verwachtingen. De Duitse boer had zijn zwartbonte koeien gekruist met Fleckvieh. De kruisingskoeien waren robuuster gebouwd en gaven evenveel melk als zijn Holsteinkoeien. “Zulke koeien wil ik ook”, zei Jan tegen zijn vrouw Jootje en beoogd bedrijfsopvolger Huub. Nu 10 jaar later: de hele veestapel van de familie Jansen bestaat uit Fleckvieh kruislingen. Ze zijn als een van de eerste veehouders in Nederland begonnen met het inkruisen van hun Holsteinkoeien met Fleckvieh. Het zijn dus echte Fleckviehpioniers. Om hun koeien te laten zien en over de ervaringen te vertellen organiseert Bayern Genetik Koei’n Kiek’n op dit bedrijf. U bent van harte welkom!

Enkele ervaringen van de familie Jansen na overschakeling op Fleckvieh: - melkproductie is gestegen: 82 koeien, 8947kg melk met 4.16% vet en 3.44% eiwit.

- vruchtbaarheid is gestegen: 73% is drachtig van 1e inseminatie.

- gezondheid is gestegen: gebruikt al 2 jaar geen droogzetters meer, lage veeartskosten.

- regelmatig fokvee te koop.

- Ingezonden mededeling -

Regeren is vooruitzien!

Het winterrantsoen komt er aan want het grootste gedeelte van het ruwvoer ligt al op de plaat. Viel het mee of tegen dit keer? De eerste uitslagen laten voldoende massa zien met voldoende eiwit. De hoeveelheid energie (VEM) valt dan vaak tegen. Heeft u al nagedacht hoe dit gecompenseerd wordt in het winterrantsoen? Deze zomer zijn er al een aantal mogelijkheden geweest om dat te compenseren. Namelijk door goed hooi te winnen! Dat past eigenlijk in elk rantsoen al is het maar 1 kg droge stof. De grote klapper moet bij de meeste nog komen nl. de maïsoogst. Gaan we de mais laat of vroeg hakselen? Ofwel hoe ziet straks mijn winterrantsoen er uit? Heeft u voldoende ruwvoer? Haksel de maïs dan wat hoger af. Aan die stengel heeft die koe weinig maar de bodem des te meer! Heeft u veel snelle suikers in de kuil? Laat de mais dan nog wat langer staan en zorg dat de kolf verder afrijpt voor wat bestendiger zetmeel. Denk dus na over de mate van afrijping, stoppelhoogte, haksellengte en of het zinvol is om een overgangskuil te maken. Maak nu die afspraak met uw (onafhankelijke) voeradviseur om het winterrantsoen te beredeneren en te berekenen. De eerste kuiluitslagen zijn bij de meeste al binnen zijn. Regeren is vooruitzien. Pak nu al de regie op voor het winterrantsoen! Erik Smale

Bovenstaand artikel is van Boerenverstand. Boerenverstand is een adviesburo dat op een praktische en innovatieve manier werkt aan een duurzamere landbouw: goed voor de aarde, goed voor de koe en goed voor de boer! Kijk voor meer informatie op www.boerenverstand.nl

8

Melktypisch

HARMONY DETAIL

FLECKVIEH-PARINGSADVIESPROGRAMMA

Kracht - keuren van belangrijkste onderbalk kenmerken - hoge prioriteit voor gezondheid - voorkomen van inteelt en erfelijke gebreken - keuren door Fleckvieh specialist met praktische ervaring - zelf het fokdoel vaststellen - 3.50 euro per advies - 1e keuring 50% gratis - vraag informatie bij uw KI-organisatie of

FL EC KV IEH UIT DE ALP EN melk fitness spieren BFG Harmony Model ® Type stier

Kracht K > A Allround A > M Melk

Type koe

Kracht K > A Allround A > M Melk

Bayern-Genetik - Arend Zendman 06-13301075 Zuivere fokkerij

FL EC KV IEH UIT DE ALP EN melk fitness spieren

Kruisen met Holstein

HARMONY GLOBAAL

FLECKVIEH-PARINGSADVIESPROGRAMMA

Kruisen met andere melkrassen - fokt een allround koe - kies zelf uw fokdoel en favoriete stieren - meerdere rassen mogelijk - voorkomen van inteelt en erfelijke gebreken - melkproductie en kracht zijn de belangrijkste criteria

FL EC KV IEH UIT DE ALP EN melk fitness spieren

- in samenwerking met uw ki-vertegenwoordiger - 0.75 euro per advies - vraag informatie bij uw KI-organisatie of

BFG Harmony Model ® Type stier

Kracht K > A Allround A > M

Type koe

Kracht A > M Melk Melk

Bayern-Genetik - Arend Zendman 06-13301075 Zuivere fokkerij

FLECKVIEH WERELD

augustus/september 2014 9

De top-10 van Fleckvieh na 2015

Wat zijn de specifieke kenmerken van Fleckvieh nog waard in het quotumloze tijdperk? Worden ze na 2015 nog belangrijker? Of betekent het feit dat er geen melkquotum meer is, dat we ons probleemloos op de melkproductie kunnen storten? Hieronder een globale analyse op basis van de 10 sterke punten van Fleckvieh.

1. Een kortere tussenkalftijd (-10%). De uitstekende vruchtbaarheid van Fleckvieh zorgt voor een korte tussenkalftijd. Een korte tussenkalftijd betekent meer koeien in de eerste 150 dagen van de lactatie. Nieuwmelkte koeien hebben een hoge voerefficiëntie en geven makkelijker melk dan oudmelkte koeien. Bovendien kun je met Fleckviehkoeien die makkelijk melk willen geven, eenvoudig ‘gas geven’ als de melkprijs hoog is en ‘lekker goedkoop melken’ als de melkprijs laag is. 2. Meer levend geboren kalveren (+10%). kalvergeld is altijd mooi meegenomen. Extra 7. Daling medicijngebruik (- 40%). veehouderij. Een van de meest opvallende zaken op Fleckvieh kruisingsbedrijven is het lage medicijngebruik. Dat werkt lekker makkelijk en dat komt goed uit. Want de overheid en de zuivelindustrie streven de komende jaren naar een verdere verlaging van het medicijngebruik in 8. Betere voerefficiëntie (+10%). Een goede voerefficiëntie wordt steeds belangrijker. Maar liefst 90% van de boeren verwacht mindere kwaliteit ruwvoer na 2015 door de aanscherping van de bemestingsnormen. Dan heb je koeien nodig die efficiënt met ruwvoer kunnen omgaan. Een korte tussenkalftijd versterkt een goede voerefficiëntie. 3. Een duurder kalf (varieert van +30 euro tot +120 euro). De kwaliteit van de kalveren is belangrijk. In de toekomst worden probleemloze stierkalveren die hard willen groeien voor de kalverhouderij nog belangrijker. 4. Minder uitval (-5% tot -10%), meer vrijwillige selectie (+50%). Minder vervanging betekent minder jongvee en minder probleemkoeien. Meer vrijwillige selectie betekent sneller de gewenste veestapel in de stal. Bij grotere aantallen koeien wordt dit aspect steeds belangrijker. 9. Betere vleeskwaliteit slachtkoeien (+75%). Spieren is kracht. Spieren is een reservebron van energie. Spieren geven een koe de kracht een hoge melkproductie te realiseren en helpen een nieuwmelkte koe in de eerste maanden na het afkalven. Spieren worden pas vlees als de koe aan de slachthaak hangt. Want dan hebben ze een heel andere functie nl. voeding voor de mens. En betekenen ze een hogere restwaarde voor de boer. 5. Minder mastitis (- 25%). De uitstekende uiergezondheid van Fleckvieh betekent minder risico tijdens het melken, minder ergernis en behandelkosten en meer melk van goede kwaliteit in de tank. 6. Koeien met minder werk (+25%). “Die zorgkoeien bezorgen me onevenredig veel extra werk. Ik zoek makkelijk koeien waar ik geen omkijken naar heb”, hoor je veehouders dikwijls verzuchten. 10. Minder arbeid, lagere kosten, hogere opbrengsten (+15%).

In Amerika wordt gesproken over rendementsverbeteringen van 25% tot 35% bij inkruisen. Dit is veel en lijkt overdreven. Toch geven deze cijfers wel de richting aan dat het makkelijker en rendabeler boeren is met kruisingskoeien. De ervaring leert dat de boer minder achter de Fleckviehkoeien aan hoeft en dat ze, in plaats daarvan, hem helpen met lagere kosten en hogere opbrengsten. 10

FL EC KV IEH UIT DE ALP EN melk fitness spieren

Vaste excursiebedrijven Bayern Genetik

Onderstaande bedrijven laten u graag zien wat de ervaringen met Fleckvieh zijn. U kunt zelf met de boer een afspraak voor een bezoek maken. Liever niet in bedrijfskleding komen.

Sjef en Nel van Loon Hoekje 14, Kaatsheuvel Tel: 0416 334 593.

Kenmerken bedrijf: eenvoudige bedrijfsvoering met blokkenschuif en beweiding, hoge productie. Energiewinning door zonnepanelen. Van de Laar en Swinkels VOF Broekstraat 25, Gemert Tel: 06 131 644 15.

Kenmerken bedrijf: hoge veebezetting, triple A selectie, uitloop drachtige koeien, 80% van de koeien krijgt geen droogzetter, saldoboer, twee melkrobots. Martin Bijker Haarsterweg 41, Marum (Gr.) Tel: 06 106 089 97.

Kenmerken bedrijf: duurzaam produceren tegen lage kostprijs. Deel land met beheersovereenkomst.

Hans en Toos van Soest Gerverscop 22, Harmelen Tel: 06 341 570 21.

Kenmerken bedrijf: veenweidegebied, beweiding, lage kosten, geen droogzetpenicilline , uitloop met boomschors voor drachtig vee.

Familie Esselink Nettelhorsterweg 8, Lochem Tel: 06 127 149 73 koop. .

Kenmerken bedrijf: zoveel mogelijk beweiding, lage kosten, Weelink voersysteem, voorheen inkruisen met Brown Swiss. Regelmatig fokvee te Theo van Heeswijk Pastoor Clercxstraat 16 Zijtaart Tel: 06 105 92 700.

Kenmerken bedrijf: aankoop zuivere Fleckviehkoeien, geen jongvee, insemineert alle koeien met Belgisch Blauw, voert alleen snijmais aan Weelink voerhek Henk en Annemarie Hesselink Marsweg 3, Ommen Tel: 06 128 128 73.

Kenmerken bedrijf: gelegen op landgoed dat valt in de ecologische hoofdstructuur, beperkte beweiding, jongvee op natuurweide, stieren afmesten tot ca. 18 mnd. Jan van der Kroon Polderweg 32, Ouderkerk a/d Amstel Tel: 020 496 41 32.

Kenmerken bedrijf: biologisch melkveebedrijf in veenweidegebied, robotmelken met weidegang, diverse beheersovereenkomsten.

Familie Potman Enkelaarsweg 13, Markelo Tel: 06 510 605 30.

Kenmerken bedrijf: melkrobot en nieuwe stal, 65 melkkoeien (allen Fleckvieh kruislingen), lagere veeartskosten, betere vruchtbaarheid, minder uitval, meer arbeidsvreugde. Regelmatig fokvee te koop. Familie Van Kleinwee Veldstreek 36, Zevenhuizen (Gr.) Tel: 0594 632 402 Kenmerken bedrijf: beperkt weiden, lage kosten, selectief droogzetten, zeer lage dierenartskosten, regelmatig fokvee te koop.

Stefan Surkijn Heidestraat 15 Kortenaken (B.) Tel.: 0032 479 710 384 Kenmerken bedrijf: Overgeschakeld van Holstein en BWB op zuiver Fleckvieh en Fleckviehkruislingen. Melkrobot, 80 melkkoeien.

Gerrit en Mathilda Schutte Korreborgvej 24 Bjerringbro (Den.) Tel:  0045 205 836 81 Kenmerken bedrijf: familiebedrijf,100 Fleckvieh kruislingen, 10.600kg melk, regelmatig fokvee te koop.

Benny Nijhuis Sandbækvej 5 Viborg (Den.) Tel: 0045 23 41 30 05 Tel: 0045 246 536 75 voeren.

Familie Eggink Tel: 0573 402 006 Kenmerken bedrijf: 450 koeien, bedrijfsvoering volgens protocollen, triple A-fokkerij, compact voeren, 10.700kg melk, 6 medewerkers.

Petro en Ellen Pelgrum Vilhelmsborgvej 81 Struer (Den.) Kenmerken bedrijf: 160 koeien, 10.650kg melk/koe geleverd aan fabriek, gezondheid van veestapel en efficiënte melkproductie staan voorop, compact Holterweg 74a, Laren (Gld.) Dit overzicht is nog niet compleet. Zoekt u een excursiebedrijf bij u in de buurt? Bel dan met Stef Beunk, tel: 06 514 900 52.

Bayern Genetik

Ervaring Fleckvieh x Holstein sinds 1984 Wilt u ook 6 x per jaar de gratis Fleckvieh

Stef Beunk

Wereld ontvangen?

Geef dan uw naam en adres door aan: Tel: 06 514 900 52 E-mail: [email protected]

Selectie Fleckvieh Bayern Genetik

De Fleckviehdieren op de foto’s in dit magazine zijn puur natuur. Ze zijn gewassen en geschoren en niet met de computer bewerkt. Het fokdoel van Bayern Genetik is een productieve en efficiënte dubbeldoelkoe die op een natuurlijke manier melk en vlees produceert en onder alle bedrijfsomstandigheden rendabel is.

38% melk

FLECKVIEH WERELD

augustus/september 2014 11

KI-organisaties, afzet Fleckviehkalveren, Fleckvieh Paringsadvies

Naam organisatie Standplaats Werkgebied Telefoonnummer Nederland FertiPlus KI-service Salland KI-service Libertas KI Kampen KI-service Propos KI-service Freyr KI-service Twente Reproplus NW-Friesland + N-H KI Zuid-west Friesland Reproplus WLN Tellus Tigra Tellus Focus CrossAgro (Rob Klerx) HJ-KI inseminatiedienst KI-service Van Engelen KI Samen Wormgoor inseminatieservice GGI-Nederland KI-service Solides Johan van der Ven KI-service LyBo KI-service Cleven Henk Luggenhorst Auke van Knapen Ruurlo Dalfsen Garyp Dalfsen Gemert Markelo Reutum Stiens Mirns Lutjegast Donkerbroek Rijen Rijen Bleiswijk Nunspeet Grashoek Wageningen IJsselmuiden Nieuwleusen Wijk en Aalburg Dronryp Bingelrade Dalen Vogelenzang Achterhoek, Liemers, Zd.Twente

Salland Friesland Nederland Brabant/Limburg Twente/O-Veluwe/Achterhoek Twente NW-Friesland/Noord Holland ZW-Friesland en Noordoostpolder NO-Friesland/West Groningen ZO en Midden Friesland N-Brabant/Zuid-West Nederland N-Brabant/Zuid-West Nederland Alblasserwaard tot aan Tiel Noord-Veluwe/Flevopolder Insemineert door heel Nederland Zuid Veluwe Geheel Nederland Noord en Oost Nederland Zuid Nederland Friesland Midden en Zuid-Limburg Drenthe en Zuid Groningen Het Groene Hart 0573 740 740 0529 470 405 0511 522 165 0529 431 967 0492 344 766 0547 361 683 0541 670 265 058 257 4059 0514 582 453 0594 611 646 0516 491 492 06 216 35302 06 1177 2477 010 5222 308 0341 258 685 077 3586 789 06 1241 7046 038 3333 670 0529 470 419 06 5113 8432 06 2116 5757 06 5422 3483 06 5395 0722 06 2361 3652 Duitsland Theo Vermohlen België Rainer Lentz AWE svc OOST-WEST Wilfried Volkaerts Denemarken Douwe Osinga Frankrijk Jacques en Peter Aukes Kevelaer Amel Ciney Oostkamp Schriek Hirtshals Bretagne Noord en Oost-Duitsland Wallonië en Vlaanderen Vlaanderen en Wallonie Vlaanderen Antwerpen, Brabant, Limburg Denemarken Frankrijk 0049 160 886 12 80 0032 495 108 297 0032 83 687 070 0032 50 277 149 0032 477 616 845 0045 613 491 02 0033 608 639 706 Aankoop Fleckvieh fokvee Derk Jan Kuenen Veehandel Ad en Huub Wopereis (VION) Dé marktplaats voor Fleckvieh tel: +31 (0)6-54993658 Benelux en Duitsland tel: 06-22464297 (Ad) tel: 06-22464298 (Huub) Overzicht van Vraag&Aanbod www.fleckviehstamboek.nl

www.gezond-rendement.nl

Afzet Fleckvieh stierkalveren Bart Boon, biologisch Klaas en Harm Mulder Gelka kalverhandel Veehandel Siebe van der Galiën Douwe Douma, Auke van Knapen (+ fokvee), Veehandel Wittenberg tel: 06 51 82 57 27 tel: 06 53 49 02 36 tel: 0544 37 54 40 tel: 06 53 31 92 47 tel: 06 38 13 04 14 tel: 06 23 61 36 52 tel: 06 22 80 66 53 www.ecofields.nl

Midden en Noord Nederland Oost Nederland Zuid Nederland Friesland, Groningen en Drenthe. Noord- en Zuid Holland, Utrecht. Oost Nederland Vertegenwoordigers Bayern Genetik Arend Zendman tel: 06 13 30 10 75 Stef Beunk tel: 06 51 49 00 52

BFG Harmony Model ®

[email protected]

[email protected]

Fleckvieh Paringsadviseurs

Type stier

Kracht K > A Allround A > M Melk

Type koe

Kracht K > A Allround A > M Melk

Bel voor meer informatie met een van onderstaande Fleckvieh Paringsadviseurs: Ard Tetteroo Bennie Harbers Ronald Diersen 12 tel: 06 23 77 33 31 tel: 06 81 54 99 82 tel: 06 16 74 60 97

Sperma bestellen via

Fleckviehkoeien BV.

tel: 0573 740 744 E-mail: [email protected]

Internet: www.fleckviehkoeien.nl