Verzameling raadsstukken nr. 57 Schiedam, 6 november 2014 JZ

Download Report

Transcript Verzameling raadsstukken nr. 57 Schiedam, 6 november 2014 JZ

Verzameling raadsstukken nr. 57 Schiedam, 6 november 2014 Team Domein Auteur Tel.nr. E-mail Onderwerp

JZ en Bestuursondersteuning Bedrijfsvoering R. Osse 010-2191114

Briefnr. PortefeuiUehouder Datum b&w-besluit

[email protected] Gemeenschappelijke regeling Stroomopwaarts 14INT00447 Wethouder Stam 28-10-2014

Bestuurssamenvatting en voorgesteld besluit:

De gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam (MVS) zijn er sinds 2011 op gericht te komen tot één regionaal participatiebedrijfvoor de gemeentelijke sociale diensten en SW-bedrijven. In september 2014 hebben de gemeenteraden de Kadernota Stroomopwaarts vastgesteld. De Businesscase Stroomopwaarts en het oprichtingsdocument "Gemeenschappelijke regeling Stroomopwaarts", vormen nadere uitwerkingen hiervan. Gelezen de Businesscase Stroomopwaarts, wordt de raad voorgesteld toestemming te verlenen aan het college om de Gemeenschappelijke regeling Stroomopwaarts te treffen, waarmee het Participatiebedrijf Stroomopwaarts wordt opgericht. 1. Aanleiding Per 1 januari 2015 wordt de Participatiewet ingevoerd, waarbij er nieuwe doelgroepen een beroep zullen doen op de dienstverlening van gemeenten. De budgetten om (nieuwe) taken uit te voeren, nemen echter tegelijkertijd af. Om de dienstverlening aan burgers kwalitatief goed en betaalbaar te houden, willen de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam samen gaan werken in het regionaal participatiebedrijf Stroomopwaarts. 2. 3. Bijlagen die ter inzage liggen Gemeenschappelijke regeling Stroomopwaarts met Toelichting. Beleid (context) In verband met de voorgenomen samenwerking in het regionaal participatiebedrijf Stroomopwaarts, is injuni 2013 de visie "Toegang Sociaal Domein en invoering Participatiewet" vastgesteld en eind 20 13/begin 2014 de "Hoofdlijnennotitie voor het participatiebedrij f Stroomopwaarts". Bij besluit van 30 september 2014 (VR 44/2014) heeft de raad de Kadernota Stroomopwaarts vastgesteld. In Hoofdstuk 7 van de Kadernota is reeds aangekondigd dat de voor oprichting te treffen gemeenschappelijke regeling ter besluitvorming aan de betreffende bestuursorganen wordt voorgelegd. In de kadernota Stroomopwaarts zijn de contouren geschetst van de rechtsvorm en inrichting van het Participatiebedrijf Stroomopwaarts.

Toestemming raad

Aan het samenwerkingsverband worden alleen collegebevoegdheden overgedragen (in mandaat). Nu alleen bestuursorganen kunnen deelnemen die bevoegdheden overdragen, zijn het de colleges die de gemeenschappelijke regeling aangaan ("treffen") door middel van hun gelijkluidende besluiten daartoe. De colleges kunnen hiertoe niet overgaan zonder toestemming van de raad. Dat volgt uit artikel 1 tweede lid van de Wet gemeenschappelijke regelingen. De toestemming is vereist voor de inwerkingtreding van het collegebesluit tot het treffen van de Gemeenschappelijke regeling Stroomopwaarts. Toestemming kan slechts worden onthouden wegens strijd met het recht ofhet algemeen belang.

Samenhang met Businesscase Stroomopwaarts

De doelstelling van de businesscase is om inzicht te geven en draagvlak te creëren voor het oprichtingsbesluit met betrekking tot Stroomopwaarts. Het detailniveau in de businesscase geeft inzicht in de kosten, opbrengsten en risico's die gepaard gaan met Stroomopwaarts, zodat er een besluit kan worden genomen ten aanzien van de oprichting. Voorliggend voorstel dient dan ook in samenhang met het voorstel voor de Businesscase Stroomopwaarts te worden beschouwd (kenmerk: BPR1400431 / 14INT00448).

4. 2 Afwegingen Belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp van het samenwerkingsverband is dat de colleges en gemeenteraden maximale invloed op uitvoering van de werkzaamheden blijven houden. Dit gelet op de aard en omvang van de taken die voortvloeien uit de Participatiewet.

Juridische vorm

Onderzocht is welke juridische vorm het meest geëigend is voor het uitvoeren van de taken van de drie gemeenten. Hierbij zijn diverse privaatrechtelijke (stichting, een BV of NV, een coöperatie) en publiekrechtelijke (typen gemeenschappelijke regelingen) varianten onderzocht. Gelet op voornoemd uitgangspunt en de mogelijkheden die de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) biedt, wordt voorgesteld een gemeenschappelijke regeling op te richten, waarbij gekozen wordt voor de vorm van het openbaar lichaam als bedoeld in art. 8 eerste lid W gr. De gemeenschappelijke regeling is in overeenstemming met de nieuwe Wet gemeenschappelijke regelingen die naar verwachting per 01-01-2015 in werking treedt. • • • •

Oprichtingsdocument: Gemeenschappelijke regeling Stroomopwaarts

De "Gemeenschappelijke regeling Stroomopwaarts" dient om het Participatiebedrijf Stroomopwaarts op te richten. uitgewerkt: In de gemeenschappelijke regeling zijn onder meer de volgende onderwerpen welke bevoegdheden worden overgedragen en de wijze waarop (mandaat of delegatie); hoe het bestuur en organisatie zijn samengesteld, en hoe de verantwoording is geregeld; bepalingen over kosten, begroting enjaarrekening; bepalingen omtrent wijziging opheffing, toetreding en uittreding.

Organisatie

Vaststelling van het beleid blijft lokaal plaatsvinden door de afzonderlijke gemeenteraden (de beleidskaders en verordeningen) en de colleges (het uitvoeringsbeleid). Aan het samenwerkingsverband worden alleen collegebevoegdheden overgedragen. De bevoegdheden van het college worden gemandateerd, niet gedelegeerd, zodat deze bevoegdheden in het uiterste geval door de colleges zo nodig zelf kunnen worden uitgeoefend. Op deze manier wordt bereikt dat in de gemeenschappelijke regeling beleid kan worden voorbereid en uitgevoerd, vergelijkbaar met de wijze waarop dat in een ambtelijke organisatie functioneert. Ter versteviging van de grip op de werkzaamheden van de gemeenschappelijke regeling is voorzien in een directieraad bestaande uit de drie gemeentesecretarissen, die gepositioneerd is tussen het dagelijks bestuur en de algemeen directeur. De directieraad kan aanwijzingen en opdrachten geven voor het uitvoeren van het beleid en de werkzaamheden aan de algemeen directeur die de dagelijkse leiding heeft.

Taken/bevoegdheden

Aan de gemeenschappelijke regeling worden de taken en bevoegdheden overgedragen op het terrein van sociale zaken en werkgelegenheid. De bevoegdheden vloeien met name voort uit de Participatiewet. Daarnaast worden in verband hiermee taken overgedragen die voortvloeien uit de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen, Wet gemeentelijke schuldhulpverlening en Artikel 1.13 Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen. Alle taken die samenhangen met het "primaire proces" gaan ingevolge de Wet gemeenschappelijke regelingen automatisch mee over, zoals de afhandeling van bezwaarschriften, Wob-verzoeken en klachten. De afhandeling van schadeclaims voortvloeiend uit de besluiten die in mandaat zijn genomen, blijft bij de afzonderlijke colleges.

3

Informatieverstrekking aan de raad

In het verlengde van de gemeenschappelijke regeling zullen nadere afspraken worden vastgelegd omtrent de informatieverstrekking richting de gemeenteraden, waaronder het voorleggen van een jaarlijkse Kadernota Stroomopwaarts met daarin de belangrijkste ontwikkelingen, periodieke rapportages en verantwoordingsdocumenten (planning en controlcyclus). 5.

Gezamenlijke raadscommissie Stroomopwaarts

Namens de gemeenteraad van Schiedam is de suggestie gedaan om vanuit de drie gemeenteraden een gezamenlijke commissie Stroomopwaarts te benoemen. De mogelijkheid om een regionale raadscommissie in te laten stellen door de drie raden zal in overleg nader uitgewerkt worden. Gevolgen Met het besluit om toestemming te verlenen aan het college om de Gemeenschappelijke regeling Stroomopwaarts te treffen, zal het Participatiebedrijf Stroomopwaarts worden opgericht. Wij stellen u voor het hierna afgedrukte besluit vast te stellen. burgemeester en wethouders van Schiedam, de secretaris, de burgemeester, ir. J.e. van Ginkel MCM C.H.J. Lamers Aan de gemeenteraad van Schiedam

4 De raad van de gemeente Schiedam; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders; besluit: het college toestemming te verlenen tot het treffen van de Gemeenschappelijke regeling Stroomopwaarts MVS, die in werking treedt per 1 januari 2015. Aldus vastgesteld door de raad van de gemeente Schiedam in zijn openbare vergadering van 2

5 NOV. 2014

de griffier,

J.c;ordi

~