dosyayı indir

Download Report

Transcript dosyayı indir

Miyase Sertbarut

Miyase Sertbarut 1963 yılında Ceyhan’da doğdu. Evin en küçük kızıydı. İlkokula bir köy okulunda başladı. Köpeği Karabaş’ı ve Pamuk’u hiç unutmadı.

Yazmaya radyo oyunlarıyla başladı. İlk kitabı Fasulyem Bulutlara Çıkamaz 1996 yılında Ankara Çankaya Belediyesinden 1.lik ödülü aldı. Bu ödülün ardından yazar, daha çok çocuklar ve ilk gençlik çağı için yazmaya yöneldi.

Şimdiye kadar 20’nin üzerinde kitabı yayınlandı. Birbirinden çok farklı temalar üzerine yazması, okuyucuyu rahatlıkla kitabın içine çekmesi ve dili ustalıkla kullanması ile dikkat çekiyor.

Yazarın Kapiland’ın Kobayları adlı romanı Almancaya çevrildi. Ülkemizde GDO’lu gıdalara karşı bilinç yaratan bu kitap aynı zamanda dev ülkelerin diğer ülkeler üzerindeki ticari baskısına da eleştirel bir yaklaşım içeriyordu.

Roman 2006 yılında Tudem yayınlarından 1.lik alarak basıldı.

7 9 yaşa seslenen bazı kitapları şunlardır: Çınar Ağacındaki Gizli Geçit Bir Dilek Tut Gözlüklü Ayçiçeği

Dedemin Sihirli Dükkânı Akvaryumdaki Denizkızı Kırmızı Başlıklı Ispanak

9 10 yaş grubunun edebiyat tadı alarak okuyabileceği ödüllü 2 kitabı da Kırmızı Kartal ve Tuna’nın Büyülü Gemisi’dir. Kırmızı Kartal, yazarın çocukluğundan kesitler içerir. Tuna’nın Büyülü Gemisi ise anne özlemi içinde olan Tuna adlı hayalci bir çocuğun gerçekleri görmesi üzerine kurgulanmıştır.

Yazarın 10 yaş üzeri için kurguladığı roman ve öyküleri günümüz çocuğunun hem hayal dünyasını besleyecek, hem toplumsal gerçeklere karşı bilinç yaratacak hem de dil ve edebiyat zevki verecek niteliktedir. Altın Avcıları Plajda, Kimsin Sen, Yılankale, Sisin Sakladıkları, Kapiland’ın Kobayları bu türden kitaplarıdır.

Genetik konusunu önemseyen yazar, bu alandaki yeniliklerden romanlarında bahsederek günümüz çocuğunun bilimsel konulara heyecanla yaklaşmasını amaç edinmiştir. Bilimin ticarileşmesi sonucunda insanlığa vereceği zararı, sürükleyici iki roman olan Sisin Sakladıkları ve Kapiland’ın Kobayları’nda gözler önüne serer.

Bir zamanlar çocuk olduğunu hiç unutmayan yazar, kitaplarında o çocukluğa yolculuklar yapar. Bazen yaşadıklarını, bazen yaşayamadıklarını yazar. Çoğu zaman yaramaz çocukların peşindedir. Yaramazları sever, çünkü onların anlatılacak ilginç hikayeleri vardır.