Slide 1 - Amiral Ion Murgescu

Download Report

Transcript Slide 1 - Amiral Ion Murgescu

Adresa şcolii : Str. Dezrobirii Nr. 80, Constan ţa, C.P.900234

Tel. : 0241.620978, 0241.655650 - int. 241 / 202 Web: www.smmmfn.ro

Mail: [email protected]

a fost Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” înfiinţată prin Înaltul Decret nr.3110 din anul 1897, semnat de regele Carol I, prin care a fost aprobat „Regulamentul de funcţionare al Şcolii de Submecanici şi Submaeştri de marină”. Prima reşedinţă a şcolii a fost în portul dunărean Galaţi, la Ţiglina, până în anul 1898.

Pe parcursul existenţei sale, şcoala a cunoscut mai multe reorganizări, a funcţionat în patru garnizoane şi unsprezece localuri, a purtat denumiri diferite pe anumite perioade de timp, dar ca fundamental a fost întotdeauna acela de a forma şi pregăti continuu maiştri militari, şefi de specialităţi capabili să-şi îndeplinească atribuţiunile la bordul navelor militare şi comerciale ale marinei noastre.

În perioada comunistă, ca urmare a ingerinţelor brutale ale ocupantului sovietic, a fost chiar şi organizaţie furnizoare de educaţie, obiectivul desfiinţată în perioada 1950-1959.

Din 21 august 1965, instituţia se va numi Şcoala Militară de Maiştri de Marină, cu durata de şcolarizare de 3 ani, iar din anul 1984, şcoala funcţionează în regim postliceal.

În perioada 1987 – 1990, şcoala a funcţionat ca secţie a Institutului de Marină “Mircea cel Bătrân”, redevenind instituţie de sine stătătoare după 15 martie 1990.

Începând cu data de 27 mai 1992 Şcolii Militare de Maiştri Militari de Marină i-a fost atribuit numele unuia dintre cei mai cunoscuţi înaintaşi ai marinarilor militari,

„Amiral Ion MURGESCU”

, la insistenţele căruia, pe când era comandantul Marinei Române, s-au pus bazele învăţământului pentru maiştri militari de marină.

În perioada existenţei sale, Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale (actuala „Amiral Ion MURGESCU” a pus la dispoziţia Marinei Militare şi Grănicereşti POLIŢIE DE FRONTIERĂ) şi, în anumite perioade, şi la dispoziţia Marinei Comerciale, peste 8000 cadre militare ce au demonstrat, prin înalta ţinută şi profesionalismul de care au dat dovadă, că sunt absolvenţii unei instituţii de excepţie în peisajul învăţământului militar românesc.

Începând cu anul 2001, la examenul de admitere în şcoala noastră au participat pentru prima dată şi fete, fiind admise un număr de 17 eleve. Până la această dată au absolvit 44 fete.

În anul 2002 s-a trecut la desfăşurarea învăţământului de formare pe filiera directă pe parcursul a doi ani de studii.

Pentru desăvârşirea pregătirii marinăreşti a elevilor, începând cu anul 2003, fiecare nouă generaţie participă anual la marşuri de instrucţie organizate cu diferite prilejuri, de către Forţele Navale; în special la bordul navei şcoală “Mircea”.

1. MISIUNE

Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale “Amiral Ion Murgescu” este o instituţie militară de învăţământ postliceal care are misiunea de a forma personalul necesar Forţelor Navale precum şi altor beneficiari în vederea dotare, exploatării, întreţinerii şi reparării tehnicii şi armamentului din asigurând, totodată, competenţele de lideri ai structurilor de la baza ierarhiei militare : echipă, grupă, echipaj etc.

2. VIZIUNE

Organizarea şi desfăşurarea procesului de învăţământ în şcoală, astfel încât pregătirea teoretică şi practică a elevilor să determine integrarea acestora în unităţile din Forţele Navale într-un timp foarte scurt.

3. SUBORDONARE

Subordonată Statului Major al Forţelor Navale.

• Formarea deprinderilor şi abilităţilor de luptător; • Formarea deprinderilor necesare executării competenţelor de specialist militar; • Dezvoltarea capacităţilor de a conduce acţiunile grupului (postului de luptă, serviciului de luptă, navelor mici) şi instrucţia de specialitate a post de luptă); luptătorului din structurile militare mici (comandant

• Formarea deprinderilor de a exploata, întreţine şi menţine în stare de operativitate armamentul şi tehnica de luptă; • Formarea personalităţii de comportamentale civice, morale cetăţean şi etice; şi consolidarea deprinderilor • Formarea competenţelor cheie şi tehnice specializate echivalente absolvenţilor şcolilor postliceale din sistemul naţional de învăţământ.

• Implementarea standardelor acceptate, specifice fiecărei calificări în domeniul militar de instruire.

Pregătirea maiştrilor militari este asigurată în SMMMFN pe o perioadă de 2 ani pentru absolvenţii de liceu (băieţi şi fete). Viitorii maiştri militari sunt primiţi în şcoală în urma unui examen de admitere.

Examenul de admitere este structurat astfel:

-

Etapa 1 : teste eliminatorii:

examinarea medicală testare psihologică (apt – inapt ) (apt – inapt ) - probe sportive (bareme) -

Etapa a 2 a : probe desfăşurate în şcoală:

proba psihotehnică (eliminatorie) examen scris la limba engleză (eliminatorie) test grilă la matematică şi fizică

Concursul de admitere se organizează de către Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale conform Metodologiei organizării şi desfăşurării concursului de admitere ( publicata şi pe site-ul şcolii ).

Candidaţii declaraţi “Admis” sunt repartizaţi pe specialităţi, în funcţie de media de admitere şi opţiunile specificate în cererea de înscriere.

Admitere 2013 – 38 locuri Specialităţi militare

Timonier şi tehnică de navigaţie navală Artilerie navală şi antiaeriană Arme sub apă Motoare şi maşini navale Motoare şi instalaţii electrice navale

Locuri M.Ap.N.

6 ( 2 fete) 6 6 10 2

M.A.I.

4 4

Total elevi în grupe

10 ( 2 fete) 6 6 10 6

TIMP DE PREGĂTIRE - 2 ani

Conţinutul pregătirii este grupat pe unităţi de pregătire: A) modulul de pregătire militară generală şi tactică : instrucţie individuală de bază pregătire ca lider militar B) pregătirea de specialitate şi metodică : - discipline fundamentale - discipline de profil şi specialitate

PRIMUL

AN

LUPTĂTOR CONDUCĂTOR MILITAR MARINAR PREG ĂTIRE FUNDAMENTALĂ – POSTLICEALĂ Specialist militar AL DOILEA AN SPECIALIST MILITAR Luptător Conducător militar Marinar Anul şcolar se desfăşoară pe 2 semestre, se continuă cu practică (anul I) şi stagiu (anul II).

Şcoala se termină cu examen de absolvire şi repartiţie, urmate de concediu.

ABSOLVENŢILOR LI SE ACORDĂ : - CERTIFICAT DE COMPETENŢE PROFESIONALE - GRADUL M.m. clasa a V - a

• • • • • • • • • 1. Timonier şi tehnică de navigaţie navală; 2. Artilerie navală şi antiaeriană; 3. Rachete navale şi antiaeriene; 4. Arme sub apă; 5. Comunicaţii navale şi observare semnalizare; 6. Radiolocaţie navală; 7. Hidroacustică; 8. Motoare şi maşini navale; 9. Motoare şi instalaţii electrice navale.

Aceste specialităţi sunt studiate în 4 catedre:

• Ştiinţe Fundamentale • Navigaţie şi Arme de marină • Electronică şi Informatică • Electromecanică navală

Timoni er şi tehnică de navigaţie navală

- Formarea aptitudinilor necesare de a conduce nave mici (nave auxiliare).

- Formarea aptitudinilor necesare de a folosi şi a menţine în funcţiune tehnica de navigaţie şi de a executa reparaţiile curente.

Artilerie navală şi antiaeriană

- Formarea aptitudinilor necesare de a executa tragerile de artilerie pe mare şi fluviu.

- Formarea aptitudinilor necesare de a folosi şi a menţine în funcţiune instalaţiile de artilerie navală şi de a executa reparaţii curente.

Rachete navale şi antiaeriene

- Formarea aptitudinilor necesare pentru exploatarea şi întreţinerea sistemelor reactive navale.

Arme sub apă

- Formarea aptitudinilor necesare pentru exploatarea şi întreţinerea drăgilor, minelor, antisubmarin bombelor şi torpilelor.

Comunicaţii navale şi observare semnalizare

Formarea necesare pentru aptitudinilor executarea traficului radio cu echipamentul de comunicare radio.

- Formarea aptitudinilor necesare pentru executarea observării şi a semnalizării.

Întreţineri şi reparaţii curente la echipamentele de radiocomunica ţii.

Radiolocaţie navală

Formarea aptitudinilor pentru exploatarea, necesare întreţinerea şi executarea tehnica de repara ţiilor curente la radiolocaţie navală.

Hidroacustică

Pregătirea operatorilor de hidroacustică pentru utilizarea corespunzătoare a echipamentelor.

- Formarea aptitudinilor necesare pentru executarea întreţinerii şi reparării echipamentelor hidroacustice.

Motoare şi maşini navale

- Formarea aptitudinilor necesare pentru exploatarea motoarelor principale şi întreţinerea şi auxiliare şi a maşinilor auxiliare de la bord.

- Formarea aptitudinilor necesare pentru descoperirea avariilor la motor şi utilizarea verificatoare sculelor pentru şi dispozitivelor întreţinerea şi exploatarea motoarelor navale.

Motoare şi instalaţii electrice navale

Însuşirea cunoştinţelor teoretice necesare pentru exploatarea şi întreţinerea maşinilor electrice, din dotarea sistemelor de automatizare a motoarelor principale şi a instalaţiilor auxiliare de la bord.

Formarea aptitudinilor practice pentru remedierea defecţiunilor la instalaţiile electrice de la bord.

Obiective:

• să-şi formeze deprinderile în utilizarea instalaţiilor şi mecanismelor de punte; • să-şi formeze şi perfecţioneze deprinderile în conducerea ambarcaţiunilor cu rame; • să-şi formeze şi perfecţioneze deprinderile în executarea şi conducerea activităţilor ordonate pe timpul manevrei navei; • să-şi perfecţioneze deprinderile în întreţinerea suprafeţelor metalice şi nemetalice de la bordul navelor; • să-şi perfecţioneze deprinderile în ducerea luptei pentru vitalitatea navei în caz de necesitate; • să-şi însuşească rolurile navei conform carnetului serie de luptă; • să-şi însuşească prevederile regulamentelor privind salvarea vieţii umane pe mare, metodele şi procedeele de supravieţuire pe mare şi regulile impuse de protecţia mediului marin; • să-şi perfecţioneze deprinderile în folosirea mijloacelor de salvare individuale şi colective de la bord.

Obiective:

• să-şi însuşească pe baza transferului de cunoştinţe tehnica de la bord din cadrul serviciului de luptă potrivit specialităţii; • să-şi perfecţioneze deprinderile în exploatarea şi întreţinerea tehnicii din cadrul serviciului de luptă; • să fie în măsură să completeze corect cărţile de exploatare şi jurnalele de la bordul navei; • să-şi îndeplinească regulamentar atribuţiile pe timpul executării serviciilor de gardă şi de cart la bordul navei ca dublură; • să-şi perfecţioneze deprinderile în executarea atribuţiilor la nivelul cerinţelor primei funcţii.

După absolvire, pregătirea maiştrilor militari este continuată la bordul navelor .

Timp de pregătire - 2 ÷ 8 săptămâni Pregătire pentru: - misiuni noi; îndatoriri şi sarcini noi; - echipamente tehnice noi.

Nr. crt.

1 2 SPECIALITATEA MILITARĂ

Timonier şi tehnică de navigaţie navală; Rachete navale şi antiaeriene; Comunicaţii navale şi observare semnalizare; Radiolocaţie navală; Hidroacustică; Artilerie navală şi antiaeriană; Arme sub apă; Motoare şi maşini navale;

3

Motoare şi instalaţii electrice navale.

MESERIA CIVILĂ ASOCIATĂ

Maistru electronist Maistru mecanic Maistru maşini şi aparate electrice

“ Cred în misiunea mea de maistru militar şi sunt mândru că aparţin acestei categorii de personal cu responsabilităţi tehnice speciale în Marină.

Oriunde voi fi, indiferent de niciodată că sunt ROMÂN.

situaţie, nu voi uita Cu loialitate România.

şi DEVOTAMENT servesc patria, Aşa să-mi ajute Dumnezeu! “

( Crezul Maistrului Militar )