Seminarier och kurser hösten 2013

Download Report

Transcript Seminarier och kurser hösten 2013

Uppsala Learning Lab

HÖSTEN 2013 Seminarier och kurser hösten 2013

Vid Uppsala Learning Lab (ULL) anordnas seminarier och kurser för att sprida kunskap om it och lärande. Verksamheten riktar sig till anställda vid Uppsala universitet.

LUNCHSEMINARIER

Bli inspirerad – delta i ett seminarium och ät en lunchsmörgås! Anmälan görs via www.ull.uu.se. 21 augusti, 12.30–14.00

Undervisa via videokonferens

Hur gör jag om jag vill börja använda videokonfe rens i undervisningen – vad kostar det och vem hjälper mig med tekniken? Vid seminariet får du handfasta råd och tips om hur man pedago giskt och praktiskt genomför en videokonferens. Universitetets videokonferenssamordnare Staffan Emrén finns med och svarar på tekniska frågor.

Talare: Anna Gunder, IT-avdelningen, enheten för användarstöd med IT i lärandet

11 september, 12.30

14.00

Mobil för akademiker

Allt fler lärare, forskare och studenter använ der surfplatta eller smartphone, men få utnytt jar de e-resurser som finns vid universitetet. Vid seminariet får du lära dig om elektroniska böcker, hur man kan använda molnprogram som Evernote och vilka bra appar som finns för att läsa och anteckna i pdf:er. Du får också veta vad universitetsbiblioteket har att erbjuda och hur du använder olika biblioteksresurser på plattan och i telefonen.

Talare: Anna Kågedal, Ninna Wiberg, Linda Vidlund Ebba Warén, Uppsala universitetsbibliotek

25 september 12.30

14.00

Flipped classroom

Flipped classroom teaching is a broad teaching approach that emphasizes moving lectures out side of the classroom to spend in-class time with active student learning through problem solving. To accomplish this, teachers typically post online videos of their lectures for students to watch before coming to class. In this presentation, experiences from using flipped classroom teach ing will be discussed, and a system, developed for the purpose, will be demonstrated. This system focuses on providing support for teachers to add interactivity to their online lectures (through short self-assessment quizzes) and giving them tools to help use the results of the online interactivity to identify what material to focus on in-class.

Talare: David Black-Schaffer, institutionen för informationsteknologi, Datorteknik

9 oktober, 12.30

14.00

Rum för lärande

Lärosalsmiljöns roll i undervisningen är ett väx ande forskningsfält. Vid seminariet presenteras aktuella rön kring vilken roll det fysiska rum met kan spela i lärprocesser, framförallt i högre utbildning. Vilken typ av rum möter studenterna och hur är rummen utformade? Hur agerar deltagarna utifrån de resurser som rummet erbjuder och hur används de resurser som deltagarna själva har med sig?

Talare: Marie Leijon, Malmö högskola

23 oktober, 12.30

14.00

Nyheter i Studentportalen

Studentportalen har många funktioner som lärare och administratörer kan använda i undervisning och studieadministration för att underlätta för studenterna. På seminariet presenteras de senaste nyheterna i Studentportalen och vad som är på gång!

Talare: Katarina Adenmark och Emma Söderlund, Studentportalen

6 november, 12.30

14.00

Active Learning Classrooms

Intresset är stort inom universitetet för s.k. Active Learning Classroom (ALC) och hur man undervisar i en sådan typ av lärosal. En ALC-lärosal är utformad för studentsamarbete med runda bord och teknisk utrustning som underlättar

peer review

och

peer learning

. Vid seminariet presenteras och diskuteras ALC ur ett pedagogiskt och tekniskt perspektiv utifrån ett besök vid University of Minnesota och den konferens om ALC som nyligen anordnades där.

Talare: Svante Axelsson, enheten för kvalitets- utveckling och universitetspedagogik, Per Nilsson, Akademiska hus, Annika Sundås Larsson, Byggnadsavdelningen,Staffan Emrén, IT-avdelningen

11 december, 12.30

14.00

Julavslutning med lucköppning

Kom och var med när vi öppnar alla luckorna i ULLs egen adventskalender på en gång! Vi visar våra favoritverktyg som kan användas för samarbete, visualisering, undervisning, m.m.

Talare: Pedagogiska utvecklare med inriktning mot it och lärande vid Uppsala universitet

TEKNIKSEMINARIER

Seminarier för dig med stort it/teknikintresse! Anmälan sker via www.ull.uu.se.

10 september, 15.00

16.30

Att bygga en hållbar bredbandsmarknad i områden med efterfrågan men utan tillgång

Inom ramen för Technology Transfer Alliance har studenter, lärare och andra intressenter byggt Serengeti Broadband Network. Presentationen beskriver omständigheterna runt detta och de tekniska lösningar som nu finns på plats.

Talare: Björn Pehrson, KTH

8 oktober 15.00

16.30

Går det att uppnå lagom IT-säkerhet?

I affärer talar man om ”win-win”, men när det gäller säkerhet är det snarare ”lose-lose”

antingen händer ingenting och då får man kritik för att säkerheten är för dyr eller så händer någonting och då får man kritik för att säker heten varit för låg. Finns det en ”lagom” nivå av IT-säkerhet och går det att få användarna att acceptera kostnaden för den? Är det möjligt att fatta beslut om osäkerhet?

Talare: Anders Beckman, säkerhetsexpert

WORKSHOPPAR

Anmälan till workshoppar görs senast en vecka innan kursstart via www.ull.uu.se.

Lär dig skapa tankekartor

Tankekartor gör det enkelt att organisera idéer och resurser, att åskådliggöra samband och få överblick. De är därmed ett utmärkt redskap för lärare och forskare när de skapar kurser och presentationer. Under workshoppen ges exem pel på olika program för tankekartor och vi visar hur en kurs kan planeras med hjälp av program met Freemind. Deltagarna får också möjlighet att testa Freemind och arbeta med eget material.

Datum: 12/11 kl. 15.00–17.00

Flytta din kurs från Ping Pong till Studentportalen

Allt fler lärare väljer att använda Studentportalen istället för lärplattformen Ping Pong. Vissa funk tioner i Ping Pong har ingen direkt motsvarighet i Studentportalen, men kan ofta ersättas med andra verktyg och miljöer. Praktiska tips ges vid workshoppen då du även får hjälp med att strukturera om och flytta över dina kurser till Studentportalen.

Datum: 3/12 kl. 9.00–15.00

KURSER

Anmälan till kurser görs senast en vecka innan kursstart via www.ull.uu.se.

Introduktion till Studentportalen

Studentportalen underlättar arbete och kom munikation mellan studenter, lärare och kurs administratörer. Kursen ger en introduktion till Studentportalens funktioner och tjänster.

Datum: 20/8, 10/10 kl. 9.00–15.00

Kursvärderingar i Studentportalen

Studentportalens kursvärderingsfunktion erb juder många möjligheter. Under kursen går vi igenom hela kedjan

från mallar och kursvärder ingar till resultat och kursrapport. Enheten för kvalitet och utvärdering medverkar och berättar om universitetets riktlinjer för kursvärderingar.

Datum: 22/10 kl. 9.00–15.00

Tester i Studentportalen

Tester i Studentportalen kan stödja studenternas lärande. Under kursen får du lära dig att skapa både automaträttade och lärarrättade tester med olika sorters frågor. Vi diskuterar även användningsområden för webbaserade tester.

Datum: 22/8 kl. 9.00–15.00

E-möten med Adobe Connect

E-möten är ett effektivt sätt att träffas och samarbeta utan att behöva resa. Det används med fördel vid handlednings- och projektmöten och är ett bra komplement till Studentportalen vid distanskurser. På kursen lär du dig att använda e-mötesverktyget Adobe Connect.

Datum: 15/8, 15/10 kl. 9.00–12.00

Film och ljud i undervisningsmaterial

Filmer kan användas på många sätt i undervis ning och uppskattas ofta av studenterna. Kursen tar upp hur du enkelt, snabbt och gratis skapar filmer och sätter ljud till PowerPoint samt hur du kan publicera dessa via Studentportalen, YouTube m.m.

Datum: 16/8, 22/11 kl. 9.00–15.00

It i undervisningen – pedagogik och metodik

Kursen behandlar pedagogiska aspekter på web baserad undervisning. Du får bland annat lära dig olika metoder för handledning och examination på webben, hur lärarrollen förändras, vilka fram gångsfaktorer som finns och hur du kan använda Studentportalen i undervisningen.

Förkunskapskrav: Introduktion till Studentportalen eller motsvarande Datum: 3/10 kl. 9.00–15.00

Interaktiva skrivtavlor i undervisningen

Interaktiva skrivtavlor finns i många av univer sitetets lärosalar. På kursen får du lära dig att använda tavlor av märket SMARTBoard och programmet Notebook. Vi ger exempel på hur interaktiva skrivtavlor kan fungera pedagogiskt för att skapa delaktighet och öka studentaktiv iteten.

Datum: 27/9 kl. 9.00–12.00

Mentometrar i undervisningen

Mentometrar i undervisningssammanhang är ett bra sätt att få snabb feedback och öka student aktiviteten. På kursen visar vi hur mentometrar fungerar och hur de kan användas pedagogiskt.

Datum: 27/9 kl. 13.00–16.00

Tips! ULL anordnar även skräddarsydda kurser och workshoppar för dig och dina kollegor. Hör av dig till [email protected] för planering och bokning.

Alla aktiviteter är kostnadsfria och äger rum i Uppsala Learning Lab (10:203), campus Blåsenhus Anmäl dig via www.ull.uu.se

Välkommen!

KALENDARIUM KALENDARIUM

AUGUSTI 15/8 Kurs

E-möten med Adobe Connect

16/8 Kurs

Film och ljud i undervisningsmaterial

20/8 Kurs

Introduktion till Studentportalen

21/8 Lunchseminarium

Undervisa via videokonferens

22/8 Kurs

Tester i Studentportalen

SEPTEMBER 10/9 Teknikseminarium

Att bygga hållbar bredbandsmarknad i områden med efterfrågan men ingen tillgång

11/9 Lunchseminarium

Mobil för akademiker

25/9 Lunchseminarium

Flipped classroom

27/9 Kurs

Interaktiva skrivtavlor i undervisningen

27/9 Kurs

Mentometrar i undervisningen

OKTOBER 3/10 Kurs

It i undervisningen – pedagogik och metodik

8/10 Teknikseminarium

Går det att uppnå lagom it-säkerhet?

9/10 Lunchseminarium

Rum för lärande

10/10 Kurs

Introduktion till Studentportalen

15/10 Kurs

E-möten med Adobe Connect

22/10 Kurs

Kursvärderingar i Studentportalen

23/10 Lunchseminarium

Nyheter i Studentportalen

NOVEMBER 6/11 Lunchseminarium

Active Learning Classrooms

12/11 Workshop

Lär dig skapa tankekartor

22/11 Kurs

Film och ljud i undervisningsmaterial

DECEMBER 3/12 Kurs

Flytta din kurs från Ping Pong till Studentportalen

11/12 Lunchseminarium

Julavslutning med lucköppning

UPPSALA LEARNING LAB – EN SAMLINGSPUNKT FÖR IT & LÄRANDE

Uppsala Learning Lab (ULL) är en laborativ lärosal och en samlingspunkt för it och lärande. Hit kan du komma för att undervisa, gå på kurser och seminarier eller få handledning i hur du kan använda it i undervisningen.

En laborativ lärosal för hela universitetet

Kom till ULL med dina studenter och utvecklas som lärare! Utnyttja lärosalens flexibilitet i din undervisning och testa ny teknik. Pedagogiska utvecklare hjälper dig att komma igång och ger dig råd om teknik och pedagogik i salen. Mer information och exempel på hur lärare använder lärosalen finns på www.ull.uu.se/salen

.

Tips! Varje onsdag kl. 14.00–16.00 är lärosalen öppen för anställda som är nyfikna på vad lärosalen har att erbjuda, vill testa tekniken eller diskutera pedagogik. Välkommen!

Pedagogiska utvecklare med inriktning mot it och lärande

Den digitala tekniken öppnar för nya pedagogiska möjligheter – både på campus- och distanskurser.

Vid Uppsala universitet finns det pedagogiska utvecklare med inriktning mot it och lärande vid två enheter: •

Enheten för kvalitetsutveckling och universitetspedagogik

, Planeringsavdelningen •

Enheten för användarstöd med inriktning mot it i lärandet,

IT-avdelningen De pedagogiska utvecklarna har ett gemensamt uppdrag att: • sprida kunskap om hur ny teknik och digitala verktyg kan användas i undervisningen • ge pedagogiskt stöd till lärare som vill använda it i undervisningen • hjälpa lärare som vill undervisa i den laborativa lärosalen • hålla kurser och seminarier om it i lärandet • handleda och ge support kring system inom lärandeområdet • omvärldsbevaka och delta i nätverk • delta i utvecklingen av Studentportalen Kontakta gärna en pedagogisk utvecklare med inriktning mot it och lärande via [email protected].

SUPPORT OCH HANDLEDNING

Har du som anställd frågor om system inom lärandeområdet, som exempelvis Studentportalen och e-möten? Kontakta då vår support: E-post Telefon [email protected] 018-471 62 93 Öppettider Mån–tis, tor–fre 09.00–17.00 Ons Lunchstängt 10.30–17.00

12.00–13.00

Drop-in

Varje onsdag kan du få handledning i universitetets system inom lärande- området, titta närmare på den laborativa lärosalen eller diskutera pedagogik!

Ingen föranmälan behövs men skicka gärna ett mejl och berätta vad du vill ha hjälp med till [email protected]

Tid Plats Onsdagar kl. 14.00–16.00 fr.o.m. 14/8 t.o.m. 18/12 Uppsala Learning Lab (10:203), campus Blåsenhus

KONTAKT

Postadress Besöksadress E-post Telefon Fax Box 2136, 750 02 Uppsala Campus Blåsenhus, von Kraemers allé 1A, plan 2 Ta hissen/trapporna till höger om receptionen.

[email protected], [email protected] 018-471 62 92 018-444 46 36

www.ull.uu.se