Ordförande har ordet

Download Report

Transcript Ordförande har ordet

l l l Nr 4 – December 2012

Svensk Optikerförening är en förening inom Sacoförbundet SRAT.

Svensk Optikerförening

c/o SRAT Box 1419 111 84 Stockholm

Telefon

08-442 44 60

Fax

08-442 44 80

E-post

[email protected]

Hemsida

www.srat.se

Styrelsen Svensk Optikerförening

(yrkesfrågor)

Ordförande

: Carina Lönnqvist, Strängnäs, [email protected]

Ledamöter

: Caroline Jarkö Mert, Stockholm, [email protected] Lars-Erik Jonsson, Östersund, [email protected] Elena Moschovidou, Stockholm, [email protected]

Daniel Skogsrud, Eskilstuna, [email protected] Cecilia Svanfeldt, Kalmar, [email protected]

Adjungerad

: Unni La Fleur Rosengren, [email protected]

Ombudsmän SRAT

(lön, anställning) Anders Berndt 08-442 44 70, [email protected]

Martin Berndtsson 08-442 44 67, [email protected] Linda Lekander 08-442 44 78, [email protected]

En del av Saco

Ordförande har ordet

Nu går det

undan, tiden bara rusar fram. Jag jobbar på med min lilla butik och kon staterar att jag verkligen älskar mitt yrke. Jag mår så bra när jag går hem på kväl len och vet att jag har hjälpt någon att må bättre genom att se bra.

Tyvärr har vår bransch gått i en rikt ning där bara pengar betyder något, och alla måste vi äta, men det får inte ske på bekostnad av vår omsorg om kundernas synproblem. I slutet av november deltog vi i SRATs monter på Sacos studentmässa i Stock holm. Kul att träffa unga, hungriga män niskor och berätta om vårt härliga yrke,.

Nu går vi mot jul och nyår och många av oss får en ledighet och möjlighet att ladda batterierna inför våren. Ta vara på detta och stressa inte genom julhelgen, livet går ju ändå vidare efter jul.

Carina Lönnqvist

Nya regler 19 januari 2013

Synundersökning vid förlängning av högre behörighet (körkort) Nya EU-harmoniserade körkortsregler

om vad som gäller.

införs i Sverige den 19 januari 2013. Det innebär bland annat att nya högre körkortsbehörigheter införs; C1, C1E, D1 och D1E. Samtidigt införs krav på förnyelse vart femte år för alla högre körkortsbehörigheter oavsett ålder. Vid ansökan om förnyelse ska körkortshavaren visa att de medicinska kraven är uppfyllda. Om körkortshavaren inte har fyllt 45 år vid en sådan ansökan ska en hälsodeklaration och ett intyg om synprövning skickas in.

På SRATs webbplats www.srat.se/optiker finns information från Transportstyrelsen

Marie Norell informatör

Svensk Optikerförening finns på Facebook!

Nr 4 – December 2012

Brännpunkt

Personliga reflektioner

Optikeryrket i framtiden

Optikeryrket har genom

framtiden?

åren genom gått en förvandling, inte minst genom att bli en universitetsutbildning. Hela optikbranschen är i ständig utveckling. Så vad kommer att hända med optikeryrket i När jag tog examen år 2006 tillsam mans med mina kurskamrater hade vi spenderat otaliga timmar med att kröjsla glas och handslipa tio par bågar. Fastän vi senare i arbetslivet inte hade någon större användning av detta gav det oss en erfa renhet i materiallära. När jag väl började arbeta i butik som nybakad optiker lärde jag mig otroligt mycket genom de ”lite äldre” optikerna som hade varit med ett tag. En informationskälla som var ovärdelig för mig på den tiden.

Efter några år som butiksoptiker kände jag av en skiftning i attityd mot vad en optikers roll skulle vara i butiken. Helt plötsligt förväntades jag vara säljande och pressades att göra snabbare undersökningar. Varför då? Jag hade gått en treårig universi tetsutbildning på Karolinska Institutet och fått min legitimation genom Socialstyrel sen för att tillhöra hälso- och sjukvården. Personligen tyckte jag att det var både roligt och varierande att ibland visa bågar och välja glas mellan synundersökningarna, men när det väl kommer till kritan var jag optiker och min primära arbetsuppgift var att göra synundersökningar. Jag kände ett stort behov av utveckling och gick vidare i karriärsstegen genom att börja arbeta på en privat ögonklinik. Utveckling var precis vad jag fick, jag fick i princip lära mig ett helt nytt yrke bland ögonsjuksköterskor och ögonkirurger. Tillsammans arbetar vi som ett team där var och en specialiserar sig inom sitt specifika område för att hela kedjan ska fungera. Idag gör jag förunder sökningar inför kataraktoperationer och alla typer av refraktiv kirurgi, uppföljning av patienter med sjukdomshistorik genom synfältsmätningar, OCT mätningar och ögonbottenfoton. Alltid i nära samarbete med ögonläkare. För att jag tror att man måste komplettera varandra över yrkesgrän serna och titlarna för att det ska fungera. Mitt intresse för det kliniska fortsatte genom att jag i år även läste till ett fjärde magisterår på Karolinska Institutet som var väldigt lärorikt och fyllde ett teorigap som jag saknade.

Idag känns mitt yrke som optiker utvecklande för det var precis det här jag ville hålla på med. Och efter snart två år på en ögonklinik känner jag att jag kan väldigt mycket, men att jag fortfarande kan lära mig nya saker. Och om jag mot all förmo dan skulle tröttna även på detta, finns det ju alltid ett alternativ att öppna eget.

Elena Moschovidou, leg. optiker

Kontaktlinsav- regleringen Regeringen har beslutat

december 2015.

och Socialstyrelsen. att fortsätta att bevaka kontaktlinsavregleringen, upp följning kommer att ske december 2013, december 2014 och slutredovisning 15 Detta innebär att det är jätteviktigt att vi dokumenterar alla kontaktlinsrelaterade skador som uppkommer, även stain ings och mindre skador som ej behöver läkarvård. Men glöm inte att anmäla även sånt som du remitterar till ögonläkare, för ögonsjukvården rapporterar inte. Gå in på kontaktlinsföreningens hemsida och fyll i formuläret. Sänd in dokumentationen till Läkemedelsverket Om vi inte gör detta, finns inga pro blem med att sälja på nätet utan recept och vår yrkesroll förändras drastiskt.

Carina Lönnqvist

Entreprenörskap & entreprenöriellt förhållningssätt Regeringen har beslutat

att entre prenörskap ska främjas inom vård och omsorgsutbildningar. Vilket innebär att Karolinska Institutet (KI) och Optiker utbildningen ska implementera detta på något sätt. Svensk Optikerförening var inbjuden tillsammans med Optikerförbun det, Optikerbranschen, studentrepresen tanter och lärare att diskutera detta på KI. Frågor som vad egentligen entreprenörskap är och vad vi vill mena med det diskute rades, samt begreppet ”entreprenöriellt förhållningssätt”. Syftet är att utbildningen ska bli bättre på att skapa förutsättningar för initiativkraft och kreativitet. Självklart diskuterades annat också, som det blir när man träffar optiker och studenter. Vi ska fortsätta att reda ut begreppen i slutet av november.

Daniel Skogsrud

God Jul och Gott Nytt År tillönskas alla medlemmar

Nr 4 – December 2012

Brännpunkt

Glas klart

Frågespalt

FRÅGA: Hej. Jag har fått ett besked från min chef att jag får gå ner från heltid till 70 procent. Det ska börja gälla nästa månadsskifte. Jag vill helst inte gå ner i tid, har jag något val?

GLASKLART – FRÅGESPALT Har du några frågor som du vill ha svar på hör av dig till: Anders Berndt [email protected]

08-442 44 70 SVAR

: Om man av någon anledning behöver dra ner på optikertimmar i butiken så är det en arbetsbristsituation och ska hanteras utifrån det regelverket. Det betyder att arbetsgivaren ska kalla till förhandling för att vi ska kunna vara med och bevaka medlemmarnas rättigheter. I förhandling diskuteras situationen och vilka alternativa lösningar som finns. Ibland är situationen så att det måste ske en neddragning vilket arbetsgivaren efter förhandling då kan besluta.

Arbetsgivaren ska då upprätta en turordningslista utifrån anställningstid. Den som har längre anställningstid har företräde till att ha kvar sin tjänst i samma omfattning. Om du har kortast anställ ningstid och neddragningen är ett faktum så har du inget val. Du kan då efter upp sägningstid anmäla dig till arbetsförmed lingen, dels för att söka jobb men även för att få ersättning från a-kassan. Du kan också anmäla till arbetsgivaren att du önskar gå upp i tid. Då ska du tillfrågas först om man behöver utöka optikertim marna igen.

Anders Berndt, ombudsman

Överens- kommelse klar angående leg. optiker

Som vi tidigare

skrivit här så har SRAT och Handelsanställdas förbund kommit överens om att alla optiker bör omfat tas av samma kollektivavtal och det ska vara SRATs avtal. Överenskommelsen gäller från 1 april 2012 och villkoren ska hanteras från det datumet. Det betyder att OB-ersättning ska vara ersatta enligt SRATs avtal från det datumet under förutsättning att avtalet är inkopplat. Hör av er om ni är osäkra om avtalet är inkopplat.

Gällande tjänstepension finns det en möjlighet att komma överens med din arbetsgivare om att ligga kvar i Fora om så önskas genom ett avstående. Annars ska man flyttas över till Collectum. Kontakta mig gärna om din arbetsgivare vill att du kommer överens om ett sådant avstående.

Anders Berndt, ombudsman

Påminnelse

Se till att du omfattas av rätt kollektivavtal

En påminnelse till

dig som jobbar på en arbetsplats där det finns avtal med Handels anställdas förbund men där SRATs avtal inte är inkopplat. Hör av dig till oss så vi kan se till att SRATs avtal som gäller dig som optiker kopplas in. För inte så långe sedan blev jag kontaktad av AFA försäkringar som hade en anmälan för att betala ut omställningsstöd till en optiker som blivit uppsagd på grund av arbetsbrist. Arbetsgivaren som inte hade kopplat in vårt avtal hade anmält alla anställda till Fora, men eftersom optikern har kontaktlinsbe hörighet så omfattas han inte av Foras försäkringar.

För att säkerställa att ni omfattas av omställningsskydd, får tjänstepension etc. bör ni alltså kontrollera med er arbetsgivare att avtalet för optiker är inkopplat för er. Se även nästa sida för inkoppling av kollektivavtal.

Anders Berndt, ombudsman

Inspirationsdagar om företagande

Vårens kostnadsfria seminarier finns i kalendariet på www.srat.se

Värva en kollega!

Hjälp oss att växa och bli ännu starkare Du får en bokcheck på 500 kr/värvad medlem.

Läs mer på www.srat.se/varva_kollega Synsam säljs Riskbolaget Alipes (Ikeaägt)

är huvud ägare i Synsam, och de vill nu sälja kedjan. Synsam visar ett bra resultat och Alipes hoppas på ett högt pris för hela kedjan som har butiker i alla de nordiska länderna. Oklart om spekulanterna är riskbolag eller någon kedja, men affären beräknas vara klar före nyår.

Daniel Skogsrud

Vi behöver nya till styrelsen Styrelsen och valberedningen

påverka optikeryrkets framtid. rad av att sitta med i styrelsen? valberedningen dig. söker personer som vill vara med i Svensk Op tikerförenings styrelse och arbeta med att Är du eller någon du känner intresse Kontakta någon i styrelsen om du vill veta mer om vad uppdraget innebär. Eller skicka ditt namn och dina kon taktuppgifter senast den 15 januari 2013 till [email protected] så kontaktar

Carina Lönnqvist

Nr 4 – December 2012

Brännpunkt

Kollektivavtal

Vad innebär det?

Ett kollektivavtal är

ett skriftligt avtal mellan en arbetstagarorganisation och en arbetsgivarorganisation/enskild arbetsgivare om de anställningsvillkor som ska gälla på arbetsplatsen. Kollektivavtalen på optikerns arbetsmarknad är till för att reglera denna utifrån de särskilda förutsättningarna som råder inom branschen. Ett kollektivavtal är till stor fördel för en arbetstagare då den erbjuder förmåner som skapar trygghet och stöd samtidigt som det även underlättar för arbetsgivaren då denne får fredsplikt och stabilitet i sitt arbete. Ett kollektivavtal är som en paket lösning som du får i din anställning och som ser till att de flesta förmåner i din anställning blir reglerade. I kollektivavtalet finns anställningsvillkoren som gäller för de anställda på arbetsplatsen. En del av villko ren i kollektivavtal kompletterar det som finns i lagstiftningen som till exempel for merna för uppsägning, semester, sjukdom, ledighet och uppsägning. Medan andra villkor regleras enbart i kollektivavtal. Att exempelvis ens lön ses över varje år, att man får övertidsersättning och ob-tillägg samt att man har olika typer av försäkringar som arbetsskadeförsäkring och tjänstepension i sin anställning är inte något som regleras i lag och som man har för givet när man går in i en anställning. Dessa förmåner och fler regleras i kollektivavtal. Alla optiker anställda i landstingen, ex empelvis syncentraloptikerna, omfattas av ”landstingsavtalet” där SRAT har avtal med varje landsting. På den privata sektorn har SRAT avtal för optiker vid en rad företag. Det största företaget är Synsam Drifts AB. På företag där SRAT inte har kollek tivavtal för optiker och där ni önskar att så skall vara fallet krävs att SRAT sluter avtal för er. Vid företag anslutna till arbetsgivar organisationen Svensk Handel går det till så att vi begär att avtalet skall kopplas in genom att skicka en framställan om detta till Svensk Handel. Företaget har då en skyldighet att gå med på detta så länge de är medlemmar i Svensk Handel. Det har vi gjort en central överenskommelse om med Svensk Handel.

Det går även att teckna ett så kallat hängavtal om arbetsgivaren inte är med i Svensk Handel och av olika anledningar inte vill gå med, det tecknas direkt mellan arbetsgivaren och SRAT. Om inte arbets givaren är med i Svensk Handel och inte vill teckna ett hängavtal rekommenderar jag er om ni ska gå in i en ny anställning att ta kontakt med SRAT för att diskutera vilka anställningsvillkor som är av vikt vid en överenskommelse om ett anställnings kontrakt.

Vet ni inte om er arbetsgivare är med i Svensk Handel kan ni vända er till SRAT med företagets organisationsnummer så tar vi reda på det. Är er arbetsgivare med i Svensk Handel och ni vill koppla in avtalet fyll i talongen nedan och skicka in till oss.

Anders Berndt, ombudsman

!

Vill du omfattas av kollektivavtalet för optiker – gör så här!

Vid fler och fler företag gäller nu SRATs avtal för optiker. Avtalet är ett tjänstemannaavtal och motpart är Svensk Handel. Tidigare gällde avtalet enbart för kontaktlinsoptiker men avtalet ska komma att gälla alla optiker. Gällande löneavtal är byggt på individuella förhandlingar med lönerevisioner varje år. Med avtalet följer bland annat tjänstepension. Kollektivavtalet finns på SRATs hemsida www.srat.se

Du som är optiker och är anställd vid ett företag som är anslutet till Svensk Handel behöver bara fylla i nedanstående talong för att avtalet så småningom skall gälla. Glöm inte att ange organisationsnummer. Arbetar du vid ett företag som inte är anslutna till Svensk Handel påkallar vi förhandlingar och begär kollektivavtal om du så önskar. Förhandlingarna sker i samråd med dig. Du som är leg optiker och tidigare omfattas av Handels avtal, meddela detta så vi kan säkerställa att ändringarna blir rätt.

Skicka talongen till:

SRAT, Anders Berndt, Box 1419, 111 84 Stockholm. Du kan också skicka uppgifterna till [email protected]

Jag önskar att kollektivavtalet för optiker skall gälla för mig.

Jag är: q leg kontaktlinsoptiker q leg optiker Personnummer Namn Adress Postadress Telefon dagtid E-post Organisationsnummer Företagets namn Adress, postnummer och ort Kontaktperson Telefon