Kenya av, Andreas

Download Report

Transcript Kenya av, Andreas

Afrikansk Konst - Kenya

Andreas Weidman 2011.02.13

Det är lätt att föreställa sig konst i den afrikanska kulturen som en liten isolerad by ute på savannen, där en solsvedd gammal man sitter på huk och maler pigment från jordens mineraler för att sedan avbilda sitt landskap på en sten med sina bara fingrar.

Detta är en bild som tyvärr är stereotyp för Afrika. En plats som är så enormt och vidsträckt att det egentligen är omöjligt att se det som annat än ett multikulturellt och i många fall också ett modernt samhälle där beskrivningen ovan blir ett undantag snarare än regel. I historiskt perspektiv är afrikansk konst mest känd för skulpturer och masker, vilket förstås faller sig naturligt när de är markant enklare att framställa än att för hand skapa t ex. oljefärger och penslar. På grund av kursens inriktning och för att matcha mitt egna konstintresse ville jag dock titta på den moderna afrikanska konsten och med fokus just på bildkonst.

Kenya är den plats

där man, enligt mig, bäst lyckas visa upp den afrikanska mångfalden inom bildkonst. Där konstnärer från småbyar kan nå ut genom de tekniska möjligheter som en internetanslutning betyder och genom skolor samt kommersiella intressen mot turismen och gallerier. Konsten från en storstad är själva porten som gör det möjligt för oss att finna afrikansk konst men verken, inspirationen och konstnärerna har ofta sitt ursprung i mindre byar vilket gör Kenya till en plats som må vara stor men som huseras av mycket av det lilla.

Förutom genrer som impressionism, abstraktion etc. finner jag att verken från Kenya oftast kan delas upp i tre typer av områden. Livsrealism, förvrängning och en sorts nyskapande.

Livsrealism

Många konstnärer koncentrerar sig, med stort skickligt kunnande, på att realistiskt avbilda det afrikanska livet. Motiven spänner från att avbilda naturlandskap till det vilda djurlivet till människor som utför sina vardagssysslor. Tekniken är lysande även från självlärda konstnärer och ett slags bevis en otrolig förmåga för observation.

Joel Ngoko.

Född 1961 i Kisii distriktet i Nyanza provinsen i västra Kenya. Fick sin stora inspiration från sin tid som scout där han fick uppleva det spektakulära vilddjurs- och naturlivet som landet kan erbjuda. Med oljefärger på duk porträtterar han näst intill fotorealistiska avbildningar av djurlivet på savannen.

Ovan ser vi två tavlor av Joel Ngoko.

Al Amir Hussein

från Mombasa i Kenya, tillhörande swahilistammen visar med akryl upp Mombassas smala gator och den arabiska arkitekturer de stoltserar från en tid då de var ockuperade. Han visar hur människor tar en paus i skuggan från den hettande solen eller hur någon bär en korg frukt på väg hem från marknaden.

Ovan ser vi två tavlor av Al Amir Hussein.

Andra namn för livsrealism är bl a. Wycliffe Ndwiga, Jane Wanjeri och David Michuki.

Förvrängning

I en slags afrikansk tradition avbildas ofta människan kraftigt förvrängd i sin längd. Armar, ben och halsar blir ofta nästan dubbelt så långa. Om detta har att göra en fascination av längd i sig eller en observation av väldigt smala kroppar kan diskuteras. I vissa afrikanska kulturer förlänger man fysiskt partier som hals, det manliga könet och även öronsnibbar för att visa olika status och det är intressant att fundera över om det finns någon koppling.

Dessa förvrängda människor porträtteras ofta i grupp och i samband med naturlandskap, solnedgångar eller vardagsliv.

Shake Makelele

, född 1966 i Kenya och utbildad lärare och konstnär. Shake skapar kraftfulla förvrängningar av människor med ett stor mått av abstrakt inspiration. Hans verk har fått stor internationell uppmärksamhet för sin kombination av färgrikedom och harmoni.

Ovan: Shake Makelele’s färgstarka explosioner

Bröderna Kelvin Malack och Albert Lizah

från Naivasha, Kenya lärdes upp av en framstående konstnär vid namn Sane Wadu som de hade turen att bo granne med. Tillsammans målar de och lär av varandra och avbildar med vattenfärg förvrängda människor i vackra och färgstarka naturmiljöer.

Ovan ser vi ett verk av Kelvin Malack till vänster och ett verk av Albert Lizah till höger.

Fler med samma riktning är bl a. Joseph Muchina, Sarah O. Shiundu och Martin Bulinya.

Nyskapande

Ett antal konstnärer har valt att visa det afrikanska livet samtidigt som de försöker göra något nyskapande. Färger och flirtar med bl a. kubism och surrealism används på intressanta vis för att skapa en helhet som är afrikanskt unikt.

Joseph Thiongo

, född 1967 i Uthiru, Kenya avbildar med vattenfärg otroligt realistiskt naturlivet med en bakgrund av abstrakta färger och former vilket gör det otroligt levande.

Ovan ser vi kreationer i vattenfärg av Joseph Thiongo.

Jared Kihiu Njuguna

, född 1977 i Machakos, Kenya utbildade sig till konstnär och målar fritt bl a. afrikanska stammar, vardagsföremål och instrument. Han förvränger till viss del motiven men särskiljer sig från den klassiska afrikanska förvrängningen av långa människor.

Ovan ser vi två verk av Jared Kihiu Njugana som visar hans breda stilområde.

Vad som är intressant med afrikansk konst

är naturligtvis att de öppnar ett fönster till en magisk värld som resten av världen inte får uppleva. Men vad som gör det ännu mer fascinerande är hur tonen skiljer sig i motiven. Västerländsk konst, med stereotypen av den plågade konstnären, är ofta dränkta i dystra och plågade uttryck. Denna typ av ångest och sorg verkar inte finnas i den afrikanska konsten över huvud taget. De verkar måla vad de ser och celebrerar sitt landskap, inte av patriotism, utan på grund av dess vackra glans. Och det är det som gör afrikansk konst väldigt vacker och väldigt äkta. I alla fall för mig.