Medlemstidning 1 2013

Download Report

Transcript Medlemstidning 1 2013

nr 1 2013 Medlemstidning

Öregrunds Golfklubb

Jubileumsvecka 8-13 juli

Upplands Gentlemen 8 juli Två Generationer 10 juli Mutomo Charity 12 juli Öregrund Ladies Open 9 juli Lions Club Open 11 juli Callawayscramble 13 juli

www.oregrundsgk.com

2

STYRELSE Sören Ohlsson, ordförande 018-50 00 35 Bo Thyselius, miljö 018-13 05 23 Lennart Brolin, bana & anläggning 0173-143 56 Per Landberg, bana & anläggning 0173-176 06 Håkan Sjöberg, sport & utbildning 0173-322 44 Jan Häggström, tävling 076-787 79 37 Weine Wejdemo, ekonomi 0708-21 96 34 Göran Sollenberg, marknad 070-518 25 08 Kai Johansson, klubb 070-655 29 08 REDAKTION Kjell Johansson, Kai Johansson, Britt Jern berg, Bo Thyselius och Sara Söderström PRODUKTION Sara Söderström Annika A Lundvall TRYCK Tierps Tryckeri AB ANNONSER Annonspris - kontakta kansliet för prisuppgift.

KONTAKT Öregrunds Golfklubb Sandviks Gård 742 91 ÖSTHAMMAR tel 0173-324 50 e-post [email protected]

hemsida

www.oregrundsgk.com

Öregrunds Golfklubb firar 20 år

Den 20 mars 1993 ombildas och nystartas Öregrunds Golfklubb efter en konkurs hösten 1992. När vi nu firar dessa 20 år får vi inte glömma bort den viktiga tiden i klub bens historia som började den 30 augusti 1988. Då bildades klubben vid ett möte på Hassel backen i Öregrund.

Alla förstår säkert vilket omfattande arbete som lagts ner före nystarten. Idén om golfbanan, mark arrenderas, åkermark förändras till en golfbana. Hur många stenar har inte ploc kats av så många händer för att lägga grunden till det vi har i dag.

Naturligtvis vet vi att även efter 20 mars 1993, under 20 år, har det inneburit mycket arbete för många människor. Vi kan i dag också se att klubben för varje år har utvecklats på ett mycket positivt sätt.

Idag är vi stolta över en klubb som är känd som en fin anläggning där människor trivs och där man känner sig välkommen. Det viktigaste är ju våra medlemmar, greenfeegäster, samarbets­ partners och övriga gäster. Alla som besöker vår anläggning hoppas vi ska få vara med om en upplevelse utöver det vanliga.

Vi har en god ekonomi och är skuldfria sedan något år, vilket är en bra grund när

Sören Ohlsson

vi nu ser fram emot nya utvecklingsidéer för framtiden. Hur ser då framtiden ut?

­ Vi måste se till att behålla den goda ekonomin. Den ger de förutsättningar som krävs för att kunna satsa vidare.

­ Vi måste se till att behålla den goda trivseln och bygga vidare på goda relationer mellan människor, företag och inte minst kommu­ nen.

­ Vår anläggning, med banan i centrum, ska naturligtvis förbättras ytterligare så att vi får en fortsatt jämn och hög kvalitet.

­ Vi tycker alltid det är viktigt att lyssna på vad kunden vill ha och ta hänsyn till kundens synpunkter så mycket som möjligt.

Låt oss tillsammans hjälpas åt att utveckla klubben till en klubb vi kan fortsätta att vara stolta över.

Därför ska vi tillsammans fira och jubla under detta 20­årsjubileum.

Sören Ohlsson, ordförande

Öppettider Lågsäsong

Vardagar .................8.00-16.00

Lördag, söndag ........7.30-16.00

Högsäsong 11/6-12/8

Alla dagar ............... 7.30-17.00

Vår hemsida

www.oregrundsgk.com

Besök vår hemsida med jämna mellan rum. Där hittar du bland annat informa tion om verksamheten som pågår på klubben.

Branschregister

Använd vårt branschregister över våra sponsorer. Där finns svaret ifall du söker hjälp till din arbetsplats eller till din fritid. Sök under fliken sponsorer.

KANSLIRUTAN

E-postadresser

Får du klubbens information och erbju danden? Kom ihåg att uppdatera din e-postadress via Min Golf på Svensk Golfs hemsida eller hos receptionen.

Medlemsförmåner

Missa inte klubbens medlemsförmåner! På hemsidan under Klubb/Medlemsför må ner hittar du greenfeeöverenskommelser med andra klubbar och även andra förmåner.

Rangepolletter och kort

Kom ihåg att det går att köpa polletter och bollkort till rangen hos Pålkällan i Östhammar. Där finns polletter som kos­ tar 15 kronor styck för 22 bollar och kort 150 kronor för 11 hinkar i bollautomaten. Polletterna och korten finns också i receptionen.

www.oregrundsgk.com

Tidbokningsregler 2013

Tidbokning sker via telefon 0173-324 50, på plats eller via Min Golf på www.golf.se

Tidbokning på telefonsvarare och e­post accepteras inte. Alla, både medlemmar och gäster kan boka tid sex månader före speldag.

• Bokning sker med RÄTT GOLF ID på ALLA i bollen.

Men...

• När spelare finns med i två bokade tider kan ingen ytterligare bokning ske för ­ rän en bokad speltid är förbrukad (gäller samtliga i bollen).

• Anmälan innan start ska ske till receptionen 30 minuter före start, annars får tiden lämnas till annan spelare.

• Endast två spelare med handicap 36+ får ingå i samma boll.

• Fadderrundor/provspelsrundor får endast spelas efter kl. 15.00 på lördagar, söndagar, helger och under högsäsong.

• På vardagar och under lågsäsong kan fadderrundor/provspelsrundor spelas när ledig bokningsbar tid finns.

För att inte ställa till problem för tidbokningen, gäster och medlemmar, boka inte in fler spelare i bollarna än de som verkligen SKA spela. Spelet på banan blir väldigt oregelbundet när det blir en blandning med 2-, 3- och 4­bollar.

Vi ber er även att avboka speltider minst 24 timmar före bokad tid.

Golfklubben förbehåller sig rätten att boka samman 2­bollar. Dock inte mer än 10 minuters avvikelse från ursprungstiden, i mån om att skapa 4­bollar. Allt för att slippa oregelbundet spel med en blandning av 2­, 3­ och 4­bollar.

Rapport från kassakistan

Under 2012 så förstärktes klub­ bens ekonomi ytterligare ett snäpp. Verksamhetens resultat styrs varje år mot en vinst före skatt på cirka 300 tkr och det lyckades vi med även 2012 då resultatet före skatt var 326 tkr. Kassaflödet var ännu myck et starkare. Själva rörelsen inbrin ­ gade 908 tkr. Det användes till investeringar med 190 tkr i form av markan lägg ningar omkring den nya maskin hallen. En mindre del användes till återbetalning av medlemslån med 48 tkr så att dessa därefter uppgick till 440 tkr. Därefter återstod ett kassa flöde netto på 851 tkr som ökade likvida medel från 2 567 till 3 418 tkr. Vid årsmötet i november 2012 lades ett investeringsprogram fast som omfattar elva investeringar och beräknas kosta nära två mil­ joner kronor. Sex av dessa är nu igång, nämligen golv i maskinhall, renovering av bunkrar, skåp för golfbagar, dricksvatten samt inköp av skyltar och nya köksmaskiner.

Weine Nejdemo

Utvecklad medlemsnytta viktig för klubben

Vår syn på medlemsnytta ligger väl förankrat i klubbens långsiktiga verk­ samhetsplan och där vi genom kon­ tinuerliga mark nadsundersök ningar lyssnar av vad våra medlem mar anser vara viktigt för att just vara medlemmar i Öre grunds Golfklubb.

Hög och jämn kvalitet

Genom att ständigt ha kontakt med medlemmarna, lyssna av och anpassa, får vi goda kunskaper om vad som är viktigt för att vara medlem i klubben. Att ha en medlemsavgift som är medlemsanpassad är ett av de vikti­ gaste instrumenten. Att kunna erbjuda en golfbana som håller en hög och jämn kvalitet under hela säsongen är grunden. Att sedan tillgodose medlemmarna med personlig service och tillgänglighet. Att tillhandahålla ett kommersiellt utbud av kiosk, restaurang, golfshop och ett välskött övnings område är andra viktiga pusselbitar i medlemsnyttan.

Prisrabatter andra golfklubbar

Viktigt är också att krydda inne hållet i medlemsnyttan med att våra medlem­ mar får halv greenfee på ett antal när­ liggande golfbanor, prisrabatt med 25 procent på ett stort antal upplandsbanor. Arbetet med att utöka möjligheten till förmånlig greenfee på närliggande klub­ bar görs kontinuerligt.

Specialerbjudande och rabatter

I vårt arbete med att utveckla medlems­ nyttan ligger för 2013 ett antal olika erb­ judanden som vi hoppas skall tilltala alla våra medlemmar. Specialerbjudanden och aktiviteter kommer vi kontinuerligt att redovisa i våra nyhetsbrev och på vår hemsida.

Kai Johansson

www.oregrundsgk.com

3

4

Medlemsträff på ettans tee.

Medlemsutveckling i Öregrunds golfklubb

Trots ett starkt intresse för golf, där när­ mare en femtedel av Sveriges befolkning uppger sig vara intresserade av golf, så har svenska golfklubbar de senaste åren haft en negativ medlemsutveckling. Det är framförallt i storstadsregionerna som den största avmattningen av medlemskap de senaste åren förekommit. Men vi åter­ finner även en viss nedgång hos klubbar i medelstora och mindre städer.

Öregrunds Golfklubb är en av de klubbar i landet som ”går mot strömmen” och trots en viss omsättning av medlemmar har klubben kunnat behålla ett högt och jämnt medlemsantal sedan 2002.

När klubben ombildades i mars 1993 var medlemsantalet 482 medlemmar. Under perioden 1993 till 1999 ökade antalet medlemmar med cirka 100 personer varje år. Medlemsutvecklingen planade ut och

www.oregrundsgk.com

stannade på 1 278 personer 2001. Klubben har trots 2000­talets medlemsturbulens i Sverige behållit ett högt medlemsantal och hela tiden tagit tillbaka medlemstapp. Medlemsantalet 2012 var 1 363 personer. Att ha ett konstant väl anpassat medlems­ antal är ur ekonomisk synpunkt livsviktigt för en golfklubb. Medlemsavgifterna utgör i dag cirka 50 procent av klubbens totala intäkter. Medlemsantalet har även en stark påverkan på klubbens övriga verksamhet i form av shop, restaurang, rangeområde etcetera.

Öregrunds Golfklubb har ett marknads­ geografisk strategiskt och ett positivt läge med en betydande del deltidsboende och då främst sommarboende inom ett närområde. Att golfbanans läge har en viss betydelse står helt klar och framkommer tydligt i annonser av fastigheter, närheten till golfbanan finns med i stort sett varje fastighets annons som ett viktigt säljargu­ ment.

Ser vi utifrån på dem som vill börja spela golf, så har banans geografiska läge en stor betydelse. Detta eftersom ett stort antal av nya golfare kommer just från dem som är sommar­ eller deltidsboende i kommunen. Men det som varit mest glädjande de senaste åren är, att en bety­ dande del av de nya golfarna kommer från Östhammars kommun. Detta innebär att klubben får en förlängd golfsäsong och bättre beläggning på försäsongen och under hösten. Detta påverkar även de eko­ nomiska förutsättningarna för klubbens krögare och restaurangens öppettider.

Kai Johansson

5

Aktuell medlemsstatistik

Om man gör en behovsanalys över handi­ capsituationen, ställer detta i relation till varje golfares önskan att bibehålla eller sänka sitt personliga handicap, ser man ett tydligt behov av vidareutbildning och fortbildning. För att svara upp mot detta behov tas i år ett tydligt steg mot mål­ gruppen 36+ med kostnadsfri träning. För övriga handicapgrupper erbjuder vi lilla eller stora scooresänkaren. Målet är, från Peter “Pro” Andersson tillsammans med hjälptränare, att aktivt bidra till att sänka ditt personliga handicap och uppnå en ökad spelglädje.

Jämför man Öregrunds Golfklubb med en majoritet av landets golfklubbar finner man en ganska så likartad fördelning av medlemmar kvinnor och män. I vårt fall är fördelningen 35 procent kvinnor och 65 procent män i alla åldrar.

Vi har som i många andra golfklubbar en tydlig ”seniorprofil” där drygt 812 per ­ soner av klubbens medlemmar, kvinnor/ män, är över 50 år. Glädjande 2013 var att en majoritet av de 126 nya golfarna återfanns i ålderspannet 30-50 år.

Fördelning av ålder inom klubben Fördelning per handicap

Ålder Män Kvinnor Totalt 7-9 91 28 119 Hcp Män Kvinnor Totalt +1-11,9 154 7 161 20-29 75 25 100 12-19,9 263 36 299 30-39 76 25 101 40-49 135 77 212 20-36 352 313 665 37-54 68 69 137 50-59 130 87 217

Totalt 837 425 1262

60-69 235 158 393 70-79 117 54 171

Snitt 22,6 32,14 25,59

80-89 17 14 31

Klubbens åldersstruktur

En färsk rapport som presenterades i Svensk Golf visar att drygt 37 600 av Sveriges 460 000 aktiva golfare är 71 år eller äldre.

Totalt Snitt 876 50,49 468 54,41 1344 51,85

Kai Johansson

Scoresänkaren

Scoresänkaren är en utbildning för er som vill ha regelbunden gruppträning under en säsong.

NYHET!

Scoresänkaren Jubileum

• Cirka 8 personer/grupp • Närspel i maj och september.

• Tio timmar närspelsträning i grupp där det även kan finnas tid för sving­tips.

• 2x9 hål spel med mig på banan.

• 4 x 20 minuters privatlektion.

Pris 2 000 kronor Lilla Scoresänkaren

• Närspelstest i maj och september.

• Sex timmar närspelsträning där det även kan finnas tid för sving­tips.

• 20 minuter privatlektion.

Pris 1 000 kronor

Jag gör en preliminär planering som sedan blir finjusterad för att passa alla, vill ni till exempel enbart träna helger eller vissa dagar så försöker jag ordna det. Målet är att ni ska kunna vara med på alla pass. Anmälan gör du till mig på tel 0708-584242 eller på e­post: [email protected]. Välkommen!

Peter ”Pro” Andersson

Om Olympiagolfen

I Rio de Janeiro 2016 kliver golfen återigen in som olympisk idrott. Målsätt­ ningen är klar – blågula medaljer. Men den olympiska tanken och vägen till Rio ska inte bara vara en angelägenhet för elitgolfare. Därför presenterar Svenska Golfförbundet Olympiagolfen.

Vad betyder då det? Jo, det är möjligt att spela när man vill, med vem man vill, var man vill och hur ofta man vill. Allt under förutsättning att det sker på en SGF-ansluten klubb/anläggning. När du anmäler dig till Olympiagolfen stöttar du Svensk Golfs OS-satsning samt bidrar till hemmaklubbens verksamhet.

Några grundläggande regler finns förstås. Kvalperioden spelas mellan 1 maj till och med 31 augusti. Sverigefinalen spelas 21–22 september. Du registrerar dina run­ dor och lägger till dessa i Olympiagolfen i Min Golf. De fem bästa rundorna räknas.

Du kan anmäla dig från 15 januari 2013 och det gör du i Min Golf, klicka på Olympiagolfen i menyn när du log Olympiagolfen.

gat in. I anmälningsavgiften ingår en värdecheck från Dormy (värde 100 kronor när du handlar för 300 kronor). Den får du hemskickad när du anmält dig/registrerat ditt presentkort till

Olympiagolfen 2013 kommer att ha både en seniorklass och en juniorklass. Spelaren måste vara född 1991 eller tidi ­ gare för att spela i seniorklassen och född 1992 eller senare för att spela i juniorklas­ sen. Spelaren måste ha handicap 36,0 eller lägre vid anmälningstillfället, vara registrerad i Golfens IT­system (GIT) med Golf­ID och vara aktiv medlem i en golfklubb/anläggning ansluten/associerad till SGF.

Målet är att Olympiagolfen ska växa fram till 2016 och bli Sveriges största bredd tävling i golf. Den ska generera mer golf, vilket betyder fler spelare och fler spelade rundor på golfklubbar och anläggningar.

När du anmäler ditt deltagande i Olympia­ golfen och betalar startavgiften på 350 kronor, går 100 kronor tillbaka till vår klubb och vår ungdomsverksamhet.

Våra Olympiaambassadörer i klubben är Håkan och Cecilia Sjöberg.

Håkan Sjöberg

www.oregrundsgk.com

6

Korthålsbanan och övnings området

Vårt arbete fortsätter med att göra lilla banan mer attraktiv som träningsbana, genom att plantera träd och buskar. Det är på korthåls banan som många golfspelare startar sitt golfspel och sin golfkarriär. Banan är också en Pay and Playbana vilket innebär att det kommer gäster som vill prova på att spela på riktigt och inte bara stå på rangen och dundra bollar.

Gäster som kommer till övnings området och lilla ba­ nan utan utrustning och helt saknar kun skap om golfspelet, hjälper jag gärna. På klubben finns utrustning, som vi fått till skänks av våra medlemmar. Denna lånar vi ut helt kostnads­ fritt eftersom vi tycker det är roligt att nå nya golfare.

Välkommen till vår korthåls­ bana där golfhålen är mellan 60 till 125 meter långa. Banan är perfekt för nya golfspelare, unga eller gamla, men även en bra bana att träna olika järnslag .

Träningstips

Vi arbetar vidare med att ut­ veckla vårt övningsområde. De skyltar som placerades ut förra året har varit mycket uppskatta­ de. Skyltarna ger alla besökare trä nings­ och övningstips och finns uppsatta på olika platser på öv ningsområdet. Men kom ihåg att bästa resul­ tatet får ni om ni tar lektioner av en professionell golftränare, som kan ge er råd och hjälp på vad ni skall träna på för att utveckla golfslagen.

Peter “Pro” Andersson

Boka en lektion!

Vi erbjuder lektioner alla dagar (både kvällar och helger). Större eller mindre grupplek träningsbollar. 0173-324 50.

­ tioner arrangeras. I samtliga lektioner ingår Lektioner bokas i receptionen eller på tele fon Lektion

25 minuter med Peter

pris/person: 1 230: 2 360: 3 420:-

Klippkortet”

5 lektioner à 25 minuter.

”Lektions paketet”

5 lektioner à 25 minuter samt 2 timmars spel på banan.

2 timmars spel på banan I-pad lektion

Få omedelbar feedback med detta hjälpmedel. 50 minuter.

1000: 1400: 600: 500: 1400: 1800: Extra spelare 600: : 100:-

Teoretiska kurser

Regelpromenad, lär dig golfreg ler på ett trevligt sätt! Vi återkommer med tid och datum.

Utbildare: Matts Eriksson och Peter “Pro” Andersson.

För ytterligare information och anmälan kontakta receptionen.

Snabbare spel och ökad trivsel

Kommande säsong arbetar vi aktivt för att en normal spelrunda under högsäsong ligga på 4 timmar och 30 minuter, där beläggningen av banan till största delen består av 3–4 bol­ lar. Det är en rad klubbar i Sverige som haft samma problem som vi och som med olika metoder arbetat för att lösa detta. För långa och långsamma spelrundor är ju för alla en negativ upplevel se som ofta berättas vidare, vilket påverkar beläggningen negativt.

Aktivt golfvärdskap

När vi i slutet av förra året utvärderade resulta­ tet av aktivt golfvärdskap under högsäsongen kunde vi sammanfatta resultatet på ett enkelt sätt. Ett aktivt golfvärdskap ger automatiskt ett snabbare spel, mindre väntetider och trivsam­ mare atmosfär. Resultatet innebär att vi för kommande säsong och framtid ser det aktiva golfvärdskapet som en fast organisation inom klubben. Syftet är att med tydligt uppdrag och fasta rutiner skapa en trivsam stämning och underlätta spelet på banan.

Starttidsintervall

Ett aktivt golfvärdskap innebär att vi fortsät ­ ter 2013 med att ha ett starttidstempo med 8,5 minuters intervaller per timma. Att golfvärden ansvarar och svarar för att starttiderna hålls och ger en aktuell baninformation.

Strategisk klippning

Vi kommer att under hela säsongen ha en jämn och strategisk klippning av banans ruffar med 47 millimeter klipphöjd. Detta skall göra att vi minskar bolletande och att det för övervägande delen spelare gör att man lättare hittar bollen och kom­ mer att kunna slå sig ur ruffen.

I väntan på att slå ut på ettans tee.

Hektometer tee

Inför kommande säsong 2013 kommer vi att införa det så kallade ”hektometer tees”, vilket innebär att de olika färgmarkeringarna försvin­ ner. Vi ersätter teemarkeringar efter banans totala längd, vilket vi hoppas skall erbjuda en större variation och ökad spelglädje för alla medlemmar och gäster.

Ökad trivsel med snabbare spel

På vår hemsida har Peter “Pro” Andersson lagt upp elva punkter som kan vara värdefulla att ta fasta på när vi går ut på banan. Tipsen hittar ni under rubriken Spela.

www.oregrundsgk.com

7

Golfplaner redan i slutet av 1960-talet

”Nu har tidpunkten kommit för att tillgo Golfbanan är avsedd att förläggas till Fors den 4 februari 1970. dose behovet i Östhammar med omnejd. mark”. Detta och att golf hade blivit en folksport, kunde man läsa i Annonsbladet

Det var Forsmarks bruk och dess ägare Ulla af Ugglas som upplåtit mark till att anlägga en 9-hålsbana mellan väg 76 och Forsmarksån, ett övningsområde tätt intill kyrkan och ett klubbhus i en av bruksgårdarna.

En interimsstyrelse för den blivande klubben valdes vid ett möte i Östhammar och förhand­ lingar med berörd markägare och Svenska Golfförbundet inleddes. SGF:s expert, ingen kostnadsberäknade. An läggningskostnaden ­ jör Nils Sköld, gjorde skisser som han även för de 9 hålen, träningsfältet och vissa arbeten på klubbhuset beräknades till 300 000 kronor. Anläggningskostnaden skulle betalas genom att medlemmar tecknade andelar i anläggningen.

I väntan på att slå ut på ettans tee.

Snabbare spel utan stress handlar inte om att ”springa”18 hål, utan att vara väl förberedd och göra rätt saker i rätt tid. Detta medför i sin tur att vi ofta spelar bättre och stressar mindre. Vi vill med våra rekommendationer och goda råd skapa en härlig stämning som gör att när vi kommer in efter golfrundan känner oss nöjda med både spel, tempo, rundans tid och inte minst se fram mot nästa golfrunda på vår omtyckta golfbana. Lycka till!

Kai Johansson

Som förutsätt ning för arrende och igångsätt­ ningstillstånd gällde ett start ka­ pital på 150 000 kronor. Tidspla­ nen var att pro­ jektet och finan sieringen skulle vara klart före februari månads utgång 1970.

­

Karta över golfanläggning i Forsmark.

En detaljerad kalkyl upprättades där de årliga driftkostnaderna skulle upp gå till 50 000 kronor som var avsedda att täckas genom årsavgifter, försäljning, spelavgifter från medlemmar från andra klubbar.

Årsavgift aktiv andelsägare 21 år: 50 kronor För familjemedlem över 21 år: 125 kronor För juniorer under 21 år: 75 kronor

Medlemskapet i Östhammars Golfklubb fick man genom att teckna minst en andel, vilken då skulle gälla för hela familjen.

Upp sägning av medlemskap skulle ske med tre månaders varsel, varvid insatsen återbetalas, så snart som annan intressent anmält sig att ta över andelen. Östhammars Golfklubb Ekonomisk Fö re ning skulle bildas under våren 1970. I en annons i Annonsbladet uppmanades alla som var intresserade att snarast teckna andelar i den blivande klubben. Styrelsens medlemmar var; Arne Burmester, Åke Ginman, Folke Wihlborg och Bo Åsbrink.

Intresset att anlägga en golfbana började 1970. På den tiden fanns det i Sverige 110 golfklubbar och cirka 40 000 registrerade golfspelare. En ökande fritid skapade efterfrågan på golf. I sin annonsuppmaning i Annons bladet 1970 skriver klubben att ”det lär finnas 8 000 hemlösa golf ­ spelare enbart i Stockholm”.

Någon golfanläggning i Forsmark blev det inte, då medlemsunderlaget var för litet. Intresset för att bygga en golfbana fanns kvar och nya drivkrafter kom till. Arton år senare bildades Öregrunds Golfklubb och två år senare kunde klubben teckna arrendeavtal med Guy Waldner för området Sandvik. En detaljplan upp rättades och spaden kunde sättas i jorden samma år. Redan 1991 kunde klubben hålla sitt första klubbmästerskap.

Kai Johansson

Greenfee rundan

För tredje året i rad genom ­ för klubbkommittén tävlingen Greenfeerundan. Tävlingen går med spel över fyra rundor där vi av tradition avslutar på vår hemmabana. Greenfeerundan är en social tävling som lägger stor tonvikt på gemenskap och trivsel för alla medlemmar, ung som gammal, man eller kvinna. Vi kommer även i år att satsa på att vi alltid reser gemensamt i buss och där reseavgiften är 150 kronor tur och retur till våra olika destinationer. Det enda krav som vi ställer på deltagarna i Greenferundan är att man sätter social samvaro före tävling, men sedan så tävlar vi så mycket vi kan.

Vi startar vårt resande i slutet av maj månad då vi åker till Burviks GK den 22 maj. Det fortsätter till Edenhof GK den 26 juni. Vår sista resa går till Gävle GK den 24 juli. Vi avslutar vår tour med finalspel på Öregrunds Golfklubb i slutet av augusti. På avslutningen blir det som vanligt prisutdelning, trivsel och något gott att äta. Ansvariga för Greenfeerundan är som tidigare, Torsten Angnér, Kai Johansson och Bo Thyselius.

Kai Johansson

Utvecklat när spel i liten grupp

Genom att spara slag runt green­ erna kan du på ett enkelt sätt sänka ditt handicap.

Praktik: 1 lektionstid är cirka 50 till 60 minuter Utbildare: Peter “Pro” Andersson Antal deltagare: Ej fastställt Pris: 150 kronor per lektion Kurstider: Se hemsidan och anslagstavlor på golfklubben

www.oregrundsgk.com

8

Årets tävlingar

Samling utanför tävlingsexpeditionen vid Öregrunds Golfklubb.

2013 kommer bli ett mycket spän­ nande och intressant tävlingsår där självklart höjdpunkten blir golf­ och jubileumsveckan som går av stapeln som vanligt under vecka 28. I år är alla dagar i veckan fulltecknade med invig­ ningsupptakt, följt av herrdag måndag och damdag tisdag, för att därefter följa invant mönster.

Roslaget – spelas i år för tredje gången och där hoppas vi på deltagare från andra klubbar och distrikt. All infor­ mation finns under fliken Roslaget på vår hemsida. Vi kommer att härbärgera Roslagets partävling onsdagen i vecka 27 då tävlingen startar.

KM ligger i år sista helgen i augusti, något som på söndagen kommer att mana till snabbt spel för att undvika mörkret. Nyhet för i år är vi ska försöka genomföra KM i Match och där är vanliga KM kvalificeringstävling, där de kvalificerade helgen efter tar sig an själva matchdelen. All information hur detta fungerar kommer att finnas på hemsidan. En annan nyhet är att KM i år kommer att spelas som slaggolf. Vår förhoppning är att detta ska bidra till ännu fler deltagare.

Nytt för i år är främst Olympiagolfen, där vi ordnar en uppstartstävling freda­

www.oregrundsgk.com

gen den 10 maj för alla som har anmält sig. Detta är ett utmärkt sätt att spela tävling under lugna former samt innebär även ett fint bidrag till klubbens kassa.

En viktig nyhet är att du så snart täv vara förnuftigt att vara på hugget.

­ lingen är upplagd i GIT kan anmäla dig. Den gamla 18­dagarsgränsen är nu borttagen. Så framförallt för deltagandet i tävlingarna under golfveckan kan det Vi hoppas att alla kommer att få ett fint tävlingsår. En extra liten uppmaning till er som kanske inte spelar tävling så ofta – kom med i tävlingsverksamheten. Det är det bästa sättet att lära känna fler, vilket i hög grad har bidragit till vår fina Öregrundsanda.

Sist men inte minst – har du synpunkter eller önskningar på tävlingsprogram­ mets innehåll, spelformer med mera eller kanske vill medverka och hjälpa till i vårt arbete så hör väldigt gärna av dig till någon av oss i tävlingskommit­ tén; Jan Westlund, Stefan Widén, Sture Lindström, Jan Hedin, Birgitta Hedin, Anneli Söderlund, Cattie Ek, Lasse Ek, Håkan Sjöberg, Cecilia Sjöberg, Lars Johan Eriksson, Micke Jansson, Patrik Hellström eller Therese Linderholm. Eller till undertecknad.

Jan Häggström

ÖREGRUNDS GOLFKLUBBS TÄVLINGSPROGRAM 2013

Datum Tävlingsnamn Ant hål Deltagare Öppen Spelsätt Spel typ Max start Start Tävlings ledare

Sön 5

Damupptakt

18 Damer Nej 3-Scramble Damkommittén Mån 6

Seniorupptakt

18 D50+, H55+ Nej Singel Slg 36 Kanon 09.00

Fre 10 Sön 12

Olympiagolfen ICA Öregrunds Vårscramble

18 18 Alla olympiagolfare Egna lag 4 delt Ja Ja Singel 5 klasser 4-Scramble Sl, Slg Slag 45 lag 36 36 Tävlings kommittén ICA Öregrund Kanon Kanon Senior kommittén Cecilia Sjöberg Håkan Sjöberg Catarina Ek Lars Ek Birgitta Hedin Mån 13

Seniorgolf

Ons 15 Sön 19

Seniorgolf Eckerölinjen

18 ÖgrGk-Hallstavik Mixpar alt singel Ja Sing Greens/sing slg Slg Eckerölinjen Kanon 09.00

Kanon Senior Jan Hedin Jan Häggström Mån 20 Sön 26 Mån 27 Sön 2 Mån 3 Tisd 4 Mån 10

Seniorgolf H45 div 2 Seniorgolf Ahlsell Dubbeln Seniorgolf D 70 Seniorgolf

18 18 18 H45 seriespel Parspel D70 Nej Ja Nej Singel Greensome slag Slg 96 par 36 Ahlsell Gävle Kanon Micke Jansson Sön 16

UNT Masters

18 Upplandsspelare Ja 2-mannascramble 6 utsl/spel Slg 36 UNT Kanon Jan Häggström Mån 17 Mån 24 Mån 1 Ons 3 Mån 8 Tis 9 Ons 10 Tor 11 Fre 12 Lör 13

Seniorgolf Seniorgolf Seniorgolf Roslaget Upplands gentlemen Öregrund Ladies Open Abacus Två generationer Lions Cup Mutomo Charity Callaway scramble

18 18 18 18 18 18 18 18 Parspel Herrar Damer Ransome 3 klasser Parspel Egna lag 4 delt Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Greensome Singel Fyrboll Gr, Bb, For Singel Mix Greensome 4-Scramble Slg Sl, Slg Slg Slg Slg Slag 60 par 64 par Sl, Slg 164 64 lag 36 36 36 36 36 36 36 Gimo Herrgård Kanon 09.00

Läns försäkringar Kanon 09.00

Abacus Lions Östhammar Mutomo projekts Kanon 2xKanon Kanon Callaway Kanon Jan Häggström Damkommittén Herrsenior kommittén Cecilia Sjöberg Birgitta Hedin Stefan Widén Sture Lindström Jan Westlund Patrik Hellström Jan Hedin Lars Ek Mån 15 Mån 22 Mån 29 Mån 5 Lör 10 Mån 12

Seniorgolf Seniorgolf Seniorgolf Seniorgolf Makar/sambos Seniorgolf

18 Makar/sambos Ja Foursome Slg 36 JHInova Kanon Stefan Widén Sön 25

Turkiet Golf Cup

18 Parspel Ja Fyrboll Pb 36 Golf2Belek Kanon Therese Linderholm Jan Hedin Mån 19 Mån 26

Seniorgolf Seniorgolf

Lör 31 Sön 1

KM alla klasser dag 1 KM alla klasser dag 2

18 18/36 Medlemmar 100 spel, 6/klass Nej Nej Singel Singel Slag Slag 36 36 ÖGK TK ÖGK TK Jan Häggström, Sture Lindström Jan Häggström, Sture Lindström Mån 2 Tis 3 Lör 7 Sön 8 Mån 9 Sön 15 Mån 16 Mån 23 Lör 28

Seniorgolf Seniorgolf KM Match KM Match Seniorgolf Scandia Tour regional Omg 6 Seniorgolf Seniorgolf Sista drabbningen

18/36 18/36 36 18 ÖgrGk-Ägk Kvalade spelare fr KM Kvalade spelare fr KM Avslutning Lottade lag 3 delt Nej Nej Nej Ja Ryder Cup Match kvart + semi Final18 hcp-38 scr 3-Scramble Slag 36 Kanon 10.00

Kanon Cecilia Sjöberg

9

ÖREGRUNDS GOLFKLUBBS TÄVLINGSPROGRAM 2013

Datum Tävlingsnamn Ant hål Deltagare Öppen Spelsätt Spel typ Max start Start Tävlings ledare

Sön 5

Damupptakt

18 Damer Nej 3-Scramble Damkommittén Mån 6

Seniorupptakt

18 D50+, H55+ Nej Singel Slg 36 Kanon 09.00

Fre 10 Sön 12

Olympiagolfen ICA Öregrunds Vårscramble

18 18 Alla olympiagolfare Egna lag 4 delt Ja Ja Singel 5 klasser 4-Scramble Sl, Slg Slag 45 lag 36 36 Tävlings kommittén ICA Öregrund Kanon Kanon Senior kommittén Cecilia Sjöberg Håkan Sjöberg Catarina Ek Lars Ek Birgitta Hedin Mån 13

Seniorgolf

Ons 15 Sön 19

Seniorgolf Eckerölinjen

18 ÖgrGk-Hallstavik Mixpar alt singel Ja Sing Greens/sing slg Slg Eckerölinjen Kanon 09.00

Kanon Senior Jan Hedin Jan Häggström Mån 20 Sön 26 Mån 27 Sön 2 Mån 3 Tisd 4 Mån 10

Seniorgolf H45 div 2 Seniorgolf Ahlsell Dubbeln Seniorgolf D 70 Seniorgolf

18 18 18 H45 seriespel Parspel D70 Nej Ja Nej Singel Greensome slag Slg 96 par 36 Ahlsell Gävle Kanon Micke Jansson Sön 16

UNT Masters

18 Upplandsspelare Ja 2-mannascramble 6 utsl/spel Slg 36 UNT Kanon Jan Häggström Mån 17 Mån 24 Mån 1 Ons 3 Mån 8 Tis 9 Ons 10 Tor 11 Fre 12 Lör 13

Seniorgolf Seniorgolf Seniorgolf Roslaget Upplands gentlemen Öregrund Ladies Open Abacus Två generationer Lions Cup Mutomo Charity Callaway scramble

18 18 18 18 18 18 18 18 Parspel Herrar Damer Ransome 3 klasser Parspel Egna lag 4 delt Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Greensome Singel Fyrboll Gr, Bb, For Singel Mix Greensome 4-Scramble Slg Sl, Slg Slg Slg Slg Slag 60 par 64 par Sl, Slg 164 64 lag 36 36 36 36 36 36 36 Gimo Herrgård Kanon 09.00

Läns försäkringar Kanon 09.00

Abacus Lions Östhammar Mutomo projekts Kanon 2xKanon Kanon Callaway Kanon Jan Häggström Damkommittén Herrsenior kommittén Cecilia Sjöberg Birgitta Hedin Stefan Widén Sture Lindström Jan Westlund Patrik Hellström Jan Hedin Lars Ek Mån 15 Mån 22 Mån 29 Mån 5 Lör 10 Mån 12

Seniorgolf Seniorgolf Seniorgolf Seniorgolf Makar/sambos Seniorgolf

18 Makar/sambos Ja Foursome Slg 36 JHInova Kanon Stefan Widén Sön 25

Turkiet Golf Cup

18 Parspel Ja Fyrboll Pb 36 Golf2Belek Kanon Therese Linderholm Jan Hedin Mån 19 Mån 26

Seniorgolf Seniorgolf

Lör 31 Sön 1

KM alla klasser dag 1 KM alla klasser dag 2

18 18/36 Medlemmar 100 spel, 6/klass Nej Nej Singel Singel Slag Slag 36 36 ÖGK TK ÖGK TK Jan Häggström, Sture Lindström Jan Häggström, Sture Lindström Mån 2 Tis 3 Lör 7 Sön 8 Mån 9 Sön 15 Mån 16 Mån 23 Lör 28

Seniorgolf Seniorgolf KM Match KM Match Seniorgolf Scandia Tour regional Omg 6 Seniorgolf Seniorgolf Sista drabbningen

18/36 18/36 36 18 ÖgrGk-Ägk Kvalade spelare fr KM Kvalade spelare fr KM Avslutning Lottade lag 3 delt Nej Nej Nej Ja Ryder Cup Match kvart + semi Final18 hcp-38 scr 3-Scramble Slag 36 Kanon 10.00

Kanon Cecilia Sjöberg

www.oregrundsgk.com

10

Junior- och knatteträning

Varje söndag, med start i maj, har vi träning för juniorer och knattar mellan kl 15.00-16.00.

Ingen anmälan krävs. Vi samlas vid rangen. Avgiften är 200 kro­ nor för hela säsongen.

Årets handicaprevision är genomförd

Den årliga handicaprevisionen baserad på registrerade handicaprundor är nu genom­ förd av vår handicapkommitté. För spelare som har minst fyra handicap rundor 2012 och minst åtta handicaprundor 2011­2012 har handicapkommittén med hjälp av en GIT­rapport beräknat eventuell sänkning/höjning enligt EGA:s regler för den årliga handicaprevisionen. Reglerna bygger på statistik från en stor mängd handicaprundor. Vill du läsa mer kan du läsa EGA Handicapregler 2012-2015 Bilaga C eller på Onlinehjälpen i GIT.

Ett antal spelare i klubben föreslås få sina handicap sänkta/höjda med ett eller två slag grundat på EGA:s handicapregler. Handicapkommittén fattar beslut i varje enskilt fall och berörda spelare kommer få personlig information om detta per brev. Spelare som anser sig ha blivit felaktigt behandlade eller vill ha mer information om hur vi har gått till väga är välkomna att kontakta undertecknade.

Handicapkommittén

Juniortävlingar

Under sommarlovet har vi junior­ tävlingar varje torsdag.

18-håls poängbogey

Första start kl 14.00 på 18-håls krävs. Även spelare från klub­ bens elitlag kan delta. ­ banan. Handicap 36 eller lägre

12-håls slaggolf

Samling kl 16.00 för spel på kort hålsbanan. Inga förkunskaper krävs. Anmälningsavgiften är 20 kronor som går till prisbor­ det. Anmälan senast kl 17.00 på tisdagar.

Tävlingsledare är Peter “Pro” Andersson i väntan på ersättare.

Välkommen!

Golfintresserade juniorer och knat ­ tar har samlats för träning.

www.oregrundsgk.com

Träffa golfkompisar på våra junior- och knatteläger

Öregrunds Golfklubb arrangerar varje år trevliga träningsläger för alla knattar och juniorer. Golflägret är upplagt så att alla kan vara med, det är möjligt att påbörja Gröna Kort-utbildningen under dessa dagar. Vi kommer att träna och spela med klubbens Pro med assistenter.

LÄGER 1 9-12 maj 2013 Pris: medlem ........

1 000 kronor ej medlem ....

1 200 kronor Tränare: Klubbens pro och assistenter.

Erbjudande: Vill du ta Grönt Kort under golflägret kostar detta 1 800 kronor inklusive lägeravgift.

LÄGER 2 17-19 juni 2013 Pris: medlem ............

800 kronor ej medlem ....

1 000 kronor Tränare: Klubbens pro och assistenter.

Erbjudande: Vill du ta Grönt Kort under golflägret kostar detta 1 600 kronor inklusive lägeravgift.

I lägren ingår • 5 timmars träning per dag, både praktik och teori. Fria bollar på rangen.

• Roliga tävlingar.

• Luncher på golfklubben.

Anmälan Anmälan: Kontakta kansliet. Tänk på att an mäla dig i god tid. Vi tror att det blir fulltecknat snabbt. Först till kvarn gäller.

Många nyfikna knattar deltar och lär sig att putta.

Årets handicaprevision är genomförd

Träffa golfkompisar på våra junior- och knatteläger Handicaprevisionen - så går den till

Innan säsongsstart genomförs den årliga handicaprevisionen. Från och med denna gång innefattas endast spelare med European Golf Associa tion (EGA) exakt tävlingshandicap, samtidigt som formerna är något annorlunda.

registrerade rundor. Har man nio rundor tittar den på den femte bästa rundan, så den radar upp rundorna i resultatordning och tar mittenvärdet. Har du åtta rundor tar den snittet mellan den fjärde och femte bästa rundan.

Till 2013 har spelare med medlemskap i svenska golfklubbar fått ny handicap­ status enligt det centrala regelverket i EGA Handicap System. Detta innebär att spelare som registrerade fyra eller fler handicapgrundande rundor under 2013 tillde­ lats EGA exakt tävlings handicap, medan övriga fått EGA exakt handicap.

I samband med detta änd­ ras också formerna för den årliga handicaprevision som regelverket innefat­ tar. Från och med 2013 kommer denna endast att beröra spelare med EGA exakt tävlingshandicap som har minst åtta regist­ rerade rundor från de två föregående säsongerna. I de fall där spelaren inte registrerat åtta rundor un­ der 2012 kan därför fyra eller färre rundor från 2011 tas med i underlaget för revisionen.

Handicap höjs eller sänks

Rapporten föreslår höjningar eller sänk­ ningar av handicap för de spelare med ett medianvärde som kraftigt avviker från EGA:s jämförelsetal. Förändringen verkställs därefter av klubbens handi­ capkommitté och kan max innebära att två slag läggs till eller dras ifrån spelarens aktuella handicap. Om avvikelsen är 3,0 till 4,9 från det förväntade värdet, högre eller lägre, blir förslaget att höja eller sänka spelaren med ett slag. Är avvikelsen 5,0 eller mer föreslår den att handicap ska ändras med två slag. Det är ganska goda marginaler. För en person med 26 i handicap och som har sex slag mer eller mindre än medianvärdet, blir förslaget att handi­ capen ska ändras med två slag.

Verktyg för rättvist handicap

I och med att kravet på att rundor ska föranmälas för att vara handi­ capgrundande bara funnits i en säsong kan revisionen påverka handicap för spelare som enbart angett en serie sänkningsrundor under året.

Medianvärden tas fram

Revisionen genomförs av klubben genom en rapport­ körning i GIT. Där kom­ mer medianvärdet av den berörda spelarens rundor att jämföras med förvän­ tade värden för respek­ tive handicapgrupp enligt EGA:s beräkningsdata.

Den som omfattats av revisionen, som ska genomföras innan säsongsstart, och har frågor om beslutsgrunden ska kon­ takta klubbens handicapkommitté för vidare diskussion. Revisionsrapporten är ett bra verktyg för att säkerställa att fler spelare får ett rättvist handicap, men klubbens granskning av förslagen är viktig ­ inte minst till denna gång då revisionen genomförs med resultat som registrerats under en period när handicapreglerna skiftats.

Många nyfikna knattar deltar och lär sig att putta.

Rapporten tar ut ett me­ dian värde från en spelares

Håkan Sjöberg

Öregrunds modellen 2013

Klubbens satsning på Öregrunds modellen 2012 var en stor framgång på en rad olika plan. Antalet nya grönt kort-utbildade uppgick till 126 perso ner. Till detta kan man lägga ovärderlig PR, redaktionell uppmärksamhet och en rad efterföljare både i distriktet och i landet. Vi fortsätter nu vår utbildningsmodell och hoppas på en fortsatt framgång i att locka nya golfare till klubben.

Våra erbjudanden för 2013 är;

1 300 kronor för personer tom 21 år. I paketet ingår utbildning, kursmate­ rial, personlig vi hjälper till med att ordna en personlig fadder till dig. Års­ avgiften för 2013 ingår.

2 600 kronor för personer över 22 år. I paketet ingår utbildning, kursma terial, vi hjälper till med att försöka orda en fadder till dig. Årsavgiften för 2013 ingår. Utbildningen är upplagd så att största delen av utbildningen kommer att vara praktiska övningar tillsammans med Peter “Pro” Andersson i kombination med webbaserat material från Svenska Golfförbundet.

För att underlätta utbildningen och göra det möjligt att komma ut på golfbanan, kommer varje deltagare i utbildningen att få en personlig ”golffadder” som skall vara stöd och personlig rådgivare.

För ytterligare information:

“Pro” Andersson.

Kon tak ta receptionen eller Peter

www.oregrundsgk.com

11

12 www.oregrundsgk.com

– kl 09.00 –

Kanonstart Jubileumstävlingen Upplands Gentlemen

Öppen golftävling för herrar med officiellt handicap. Slaggolf, tävling i tre olika klasser. Samarbetspartner:

Gimo Herrgård

Tävlingsledning och service: Damkommittén

E D H

et skall vi fira, är en mening som kommer att höras ett antal gånger under jubileumsåret.

Firandet inleddes på vårårsmötet den 23 mars med kaffe och tårta. Det kommer att fortsätt hela säsongen.

öjdpunkten kom­ mer att vara under vår jubileumsvecka 8–13 juli, då både golfveckan, som erbjuder tävlingar till de tävlingssugna, och en mängd an­ dra aktiviteter plan­ eras för alla, både golfa re och gäster. Vi hoppas bland an­ nat att kunna låta dig prova på att åka segway

,

ett tvåhju­ ligt självbalanserat elmotordrivet fordon, som är ett både tyst och miljövänligt sätt att ta sig fram. tt roligt inslag blir Jubi­

u s v ec e sv u

leums putten, en tävling med

u u c ile b bi le J k ka

mycket känsla, spänning och skratt.

a

Alla kan vara med, ung som gammal.

J m

Även musikunder hållning kommer att få sin plats.

e ed d fam ilj j e atm o s f f är d e e n n 8 –1 13 ju li 3 ju l

Mer information kommer i ett särskilt

Hjärtligt Välkomna!

– kl 09.00 –

Kanonstart Jubileumstävlingen Öregrunds Ladies Open

Öppen golftävling för damer med officiellt handicap. Spelform fyrboll (bästboll, poängbogey).

Samarbetspartner:

Länsförsäkringar Bank

Tävlingsledning och service: Herrseniorkommittén

sv u le bi b e ile v s c ec u J u u k ka a J m e ed d fam ilj j e atm o s f f är d e e n n 8 –1 13 l ju 3 li ju

– kl 08.00 –

Kanonstart Jubileumstävlingen Två generationer

Ransometävling Samarbetspartner:

Abacus sportkläder

Tävlingsledning och service: Catarina Ek och Birgitta Hedin – kl 08.00 –

Kanonstart Jubileumstävlingen Singeltävling

Singeltävling i tre klasser. Slaggolf och slaggolftävling med två kanonstarter under dagen Samarbetspartner:

Lions Club Östhammar

Tävlingsledning och service: Medlemmar från Lions Club – kl 08.00 –

Kanonstart Jubileumstävlingen Callaway Fyrmannascramble

Fyrmanna egna lag. Servicebil på golfbanan, försälj ning av drycker. Korvgrillning mellan hål 5-6 samt mellan hål 14-15 Samarbetspartner:

Callaway

Tävlingsledning och service: Janne Hedin, Patrik Hellström

Jubileumsveckan

med tacktal av styrelse - ordförande och tävlingsledning.

– kl 08.00 –

Kanonstart Jubileumstävlingen Mutomo Projekt

Parspel med mix greensome och slaggolftävling. Aktiviteter och information om Mutomo projektet vid solfångaren, hål 12.

Samarbetspartner:

Mutomo Charity

Tävlingsledning och service: Sten och Birgitta Kvarfordh, Janne Westlund och Sture Lindström

www.oregrundsgk.com

13

14

Ny krögare i restaurangen

Jubileumsåret blir en stor prövning för klubbens nya krögare Fredrik Norman som tar över verksam­ heten den 1 april. Vår nya krögare har redan aviserat ett ökat öppethållande, att variera och servera från matsedlar och me­ nyer som han hoppas skall tilltala så många golfgäster som möjligt. Fredrik kommer givetvis även att jobba aktivt med att marknads­ föra restaurangen på den ”öppna marknaden” vilket innebär en pro­ filering som välkomnar alla gäster till restaurangen. Fredrik är även krögare på Gärdeby Krog vid Olandbygdens Golfklubb i Alunda. Fredrik ser många förde driften på båda restaurangerna.

­ lar med att ansvara och svara för Vår nya krögare kommer in i ett spännande och fartfyllt skede med Jubileumsveckan och ett fullspäck­ at tävlings­ och aktivitetsprogram. Vi önskar honom lycka till.

Kai Johansson

www.oregrundsgk.com

Välkommen till shopen

Vi hoppas på en sommar med massor av golftillfällen för dig. Som varje år strävar vi efter att höja standarden och kvalitén i shopen för att ni ska få det bästa som vi kan åstadkomma. Ni ska så klart hitta det ni vill ha i hemmashopen, varor som kommer att ge er både upplevelser och glädje.

Samarbetet har varit bra med de leveran törer vi hade förra året. Vi fortsätter med Callaway, Acushnet, Wilson, Prestige, Daily Sports, Abacus, Lobster, Footjoy och Lan skor och drivers. De ser riktigt bra ut! ­ ner samt ett nygammalt märke som är Nike, Det har varit stor efterfrågan på spikeless skor, så det kommer vi att erbjuda flera mod ­ eller av. Kom in i shopen, titta och prova. Förra årets populära klubbkeps från Titleist kommer att kompletteras med snygga klubbtröjor med loggor, i ull och bomull.

Nya eller slitna grepp?

Ett slitet ”halt” grepp ökar risken att man håller för hårt i klubban eller du kanske har upptäckt att du behöver tjockare eller smala grepp? Byt till nya fräscha grepp, vi hjälper dig med det. Du kommer att bli förvånad hur bra det blir och att det verkligen är värt pengarna.

Anpassa din utrustning

Vi har Custom Fitting även denna säsong, för vi tycker att det är så viktigt för dig. Du ska naturligtvis ha klubbor och set anpassat till just din fysik, din sving och ditt spel. Och kom ihåg att det gäller oavsett vilket handicap du har! Vi har under åren upptäckt att många gol­ fare spelar med klubbor som inte passar och de blir därmed svårare att spela med. Det finns några enkla sätt att göra golfen svårare. Spela med en klubba som är för tung eller för lång, spela med en klubba som har för styvt skaft och för få graders loft på klubbhuvudet med mera. Hur är det med dina klubbor? Varför göra spelet svårare? Genom att ha anpassade och därmed en lämplig utrustning så gör man golfen både lättare och roligare! De delar vi tittar på är: skaft, skaftlängd, skaftflex, klubbhuvud, lie, loft, grepp och setkomposition. Prata med Peter “Pro” Andersson om mer information och hjälp.

Events för företagen

Vi vill gärna hjälpa er med att prioritera ert företag och er verksamhet på golfbanan. Ett billigt och uppskattat sätt att profilera ert företag är att ha produkter med er logga på. Vi kan erbjuda ett brett sortiment av loggo- och profilprodukter med bra priser och villkor. Varför inte arrangera roliga inslag till personalfesten till här på golfbanan. Vi kan ha clinic på rangen, olika jippon på korthålsbanan och introduktion för de som inte spelar ännu. Till företagstävlingen kan vi ordna ett prisbord som både är bra och prisvärt. Hör gärna av er så kan vi komma med olika förslag till ert företag.

Demodagar

Som tidigare år kommer vi att ha flera de ­ modagar under säsongen. Vi kommer att annonsera på vår hemsida och på klubben när det är dags för att demonstrera varor i shopen. Håll ögonen öppna, det är ett utmärkt tillfälle att få prova andra sorters utrustning.

Jubileumskampanjer

Eftersom vi i år firar 20 år kommer vi att ha olika kampanjer i shopen med anknytning till temat 20 på lite olika vis. Vi hoppas att ni kommer att uppskatta detta, så titta extra noga på hemsidan och i nyhetsbreven, där våra erbjudanden kommer att presenteras. Nu packar vi upp och ser fram emot att få träffa dig snart.

Personalen

15

På gång hos anläggningskommittén

Personalrekrytering till golfbanan

Rekryteringen av personal till golfbanan och receptionen är i full gång och kommer vara klart i slutet av mars månad. Ett flertal av de som förra året hört av sig kommer att återanställas.

Service och reparation

Vår reparatör Roger Stark genomför nu ett omfattande arbete med den årliga servicen på samtliga maskiner. Det mest tidsödande arbetet är slipning av alla klippcylindrar med tillhörande understå.

Nya maskiner

Här har vi gjort några nya inköp såsom ny greenklippare som är en hybridmodell med dieselmotor och elektriska klippen heter. En ny modern spruttruck med alla mo derna tekniska funktioner. Spruttrucken är i första hand till för att lägga på flytande gödsel och vid behov även bekämpnings­ medel. Vi har även köpt en ny modern greenvält för att förbättra bollrullen.

Restaurangen

Vår egen arkitekt Göran Sollenberg som även är styrelseledamot har nu designat restaurangen. Stilen skall vara i temat “Bistro” med några väggfasta sittbänkar och förbättrad belysning. Det ska bli jättekul att få en lite mysigare miljö.

Restaurangköket

Här moderniserar vi med två nya kylar, en ny sval samt en ny frys. Detta gör vi för att den gamla utrustningen är helt uttjänt och det är inte försvarbart att reparera den längre. Köksmaskinerna skall vara driftsatta senast första maj.

Bag- och golfbils förvaring

Äntligen har vi ett nytt utrymme (gamla verkstaden) för bag­ och golfbilsförva­ ring. Lokalen ligger i ladan och håller på att färdigställas till säsongstarten. Antalet bagskåp är 32 stycken. De som vid årsskiftet köat för skåp, kommer inom kort att kunna erbjudas utrymme.

I samband med skyltbytet så kommer vi att lämna det gamla färgsystemet för att gå över till hektometersystemet 57, 55, 47 och 39.

Vi kommer samtidigt att byta ut de gamla teemarkeringarna från ”gatstenar” till nya fina skyltar med ÖGK:s logotyp.

Även next­teeskyltarna kommer att än­ dras till ett nytt system.

Belysning i reception och shop

Vi kommer även att försöka byta ut belysningen i golfshopen för att kunna ljussätta produkterna på ett bättre sätt.

Lennart Brolin och Per Landberg Ny och modern spruttruck.

Verkstadsutrymmet

Det har gjorts ett stort arbete med att fär­ digställa verk stads utrymmet i nya maskin­ hallen. Här kan man se rörinstallationen för kommande golvvärme.

Borrning för bergvärme

Arbetet med att borra hål för bergvärme och dricksvatten har utförts av Tärnsjö Brunnsborrning. Arbetet gick väldigt bra trots tidvis sträng kyla. Företaget kommer även vara en framtida samarbetspartner med reklamavtal.

Renovering av bunkrar

Nu ligger vi i startgroparna för att starta upp det omfattande arbetet med reno­ veringen av våra bunkrar. För att arbetet skall kunna påbörjas är det av stor vikt att det är någorlunda upptorkat. Går vi ut när det för blött kommer vi åstad­ komma stora skador på golfbanan.

Skyltar

Våra teeskyltar kommer bytas ut till nya lika den tidigare presenterade pro­ totypen som kunde ses vi tee på hål 1.

Reparatör Roger Stark.

Borrning för bergvärme.

Bunkerarbete vid hål 18.

www.oregrundsgk.com

16

Välkomna att träna inför och under säsongen

Anna-Lisa, Kerstin, Gunilla, Monica, Mar ­ gareta, Astrid och Margarete.

DAMERNAS GOLFTRÄNING

Ansvarig tränare Datum och tid Pris Klubbens PGA-utbildade Peter “Pro” Andersson.

8 maj–11 september. Varannan onsdag kl 17.00 (ca 30–50 minuter). 20 kr per person och tillfälle.

TRÄNINGSLÄGER FÖR DAMER

Golflägren är upplagda så att alla kan vara med oavsett handicapnivå. Det innebär att vi kommer att forma ett program efter just din spelnivå. • Spel på banan med instruktör. • Fria bollar på rangen.

• Två luncher och en middag ingår på Golfkrogen.

Ansvarig tränare Klubbens PGA-utbildade Peter “Pro” Andersson med assistenter.

Datum och tid Läger 1: 17-19 maj Läger 2: 7-9 juni Start fredag kl 13.00. Slut söndag kl 13.00.

Pris Medlem 1 500 kr. Ej medlem 1 800 kr.

Läs mer om damernas spel, träningar och aktiviteter på www.oregrundsgk.com

Fler kvinnor bör engageras i styrelsearbete

Frågar man golfklubbarna i Sverige hur viktigt det är att satsa på fler kvin nor i verksamheten, svarar närmare 80 procent att detta är väsentligt för golfens framtid.

I den revisionsrapport som lämnats till Svenska Golfförbundet framgår att kvin ­ nors representation i förbundsstyrelsen är tillfredsställande. Däremot är det mindre tillfredsställande i de olika distrikten i landet. Endast en golfklubb i vårt distrikt har en jämställdhetsplan. Distrikten bör därför intensifiera ansträngningarna att samtliga klubbar har en jämställdhetsplan och att denna tillämpas i praktiken. På riksplanet är det 52 klubbar som har en jämställdhetsplan.

Svenska Golfförbundet har som special golfklubbar runt om i landet. Jämställd­ samtliga klubbar inom golfen.

­ förbund klart och tydligt tagit ställning och arbetar målmedveten för att vara en jämställd organisation och förebild för hetsplanen är tydlig. Förbundets tydliga budskap borde vara en väckarklocka för Ett 50-tiotal golfklubbar har granskats, spridda över hela landet, storstadsklubbar och klubbar från landsorten. Fördelnin vägen. Det som är glädjande är att Upp­ ­ gen kvinnor/män är tyvärr nedslående och i vissa klubbar funderar man på var kvinnokraften och könsfördelningen tagit

www.oregrundsgk.com

lands golfdistrikt synliggjort problemet med könsfördelningen och kan ses som ett av de bättre distrikten i Sverige. Den mest vanligt förkommande fördel­ ningen ute i de klubbar jag undersökt är en styrelse på 6–9 personer. Fördelningen kvinnor/män i styrelsen är i övervägande delen, 6 herrar och 1–2 kvinnor. Detta till trots att kvinnorna i de klubbar jag undersökt har mellan 25–35% tjejer/kvin ­ nor som medlemmar. Att underrepresentationen av kvinnor i styrelser är nedslående och inte speglar medlemsmatrikeln är ju något som alla klubbar måste ta på största allvar. Inte minst vår egen klubb där vi under de se­ naste åtta åren inte haft någon kvinna i styrelsen.

Jan Olof Lundholm, som är klubbens ordförande i valberedningen, säger att man målmedvetet arbetar för att attrahera kvinnor att ställa upp som kandidater till styrelsen. – Vi har under åren haft många kompetenta kvinn­ liga kandidater som i sis­ ta stund tackat nej. Detta påverkar nu inte vårt arbete med att fortsätta rekrytera fler kvinnor. Med en aktiv hjälp från dam säger Jan Olof Lundholm.

­ kommittén hoppas vi att vid kommande årsmöte kunna presentera kandidater så att könsfördelningen får en bättre balans, Att öka antalet kvinnor i styrelsen är inte bara valberedningens uppgift. Det är al­ las uppgift att skapa en balans där målet måste vara minst 40/60 kvinnor och män i styrelsen. Årets damkommitté arbetar nu målmedvetet för att få fler kvinnor att engagera sig i klubbens styrelse och kommittéarbete.

Kai Johansson Några av ÖGK:s damer har samlats på klubbhusets terass.

17

Aktiv marknads föring skall locka

Damkommittén har inför 2013 startat en offensiv process som skall leda till att fler kvinnor ökar sitt engagemang inom damverksamheten. Redan i slutet av februari skickade damkommittén ut en intresseförfrågan till samtliga kvinnliga medlemmar inom klubben. Syftet var att fånga upp tankar och idéer som kommittén sedan skall omvandla till konkreta åtgärder.

Medlemsmatrikeln visar att vi har just nu 468 kvinnor registrerade i åldern 7–89 år. Två åldersgrupper dominerar; 50–69 år med 245 medlemmar och 40–49 år med 77 medlemmar.

Nyrekrytering

Satsning på att rekrytera nya kvinnliga medlemmar är ett av kommitténs mål. Den ska leda till att klubben får en tydlig ökning av kvinnor med tyngd punkt att främst nå ut till åldersgruppen 20–40 år. Damkommittén kommer att jobba på flera olika rekryteringsplan och i nära samar­ bete med klubbens Peter “Pro” Anders tiviteter inom klubben.

­ son. Klubbens övningsområde och Pay and Playbana kommer att vara samlings platser för nyrekryteringen, prova på och roligare golfspel. Damkommittén plane­ rar även att bjuda in till föreläsningsdagar med olika tema som kan tilltala kvinnor. Allt i syfte att öka antalet kvinnliga ak­

Öregrund Ladies Open

Föregående verksamhetsår uttalade damkommittén att ett av målen 2013 var att ”sätta Öregrunds GK” på kartan. Öre grund Ladies Open, som då hade premiär med ett 90­tal deltagare från en rad klubbar från Uppland, Gästrikland och Västmanland, blev startskottet för denna offensiv. Deltagarna fick uppleva en välorganiserad och proffsigt genomförd tävling. Fortsättning på denna framgångs tävling kommer detta år med fler nyheter och betydligt större prisbord som skall locka ännu fler kvinnor till täv lingen.

Golfsystrar

En annan nyhet som kommittén lanse ­ rade 2012 var ”Golfsystrar”. En mycket social tävling över 9 hål, där man efter fler

kvinnor till golfen

tävlingen sam­ lades för social samvaro. Detta uppskattades av alla och många nya bekantska­ per knöts mellan damerna. Golfsystrar fortsätter denna säsong med en liknande upplägg.

Träning och handicaputveckling

Träningen är en annan viktig del av kommitténs verksamhet i samarbete med Peter “Pro” Andersson. I dag har vi 313 kvinnor med handicap 20–36 och 69 kvinnor med handicap 37–54. Att aktivt delta i damernas träningspass kommer att stimulera till ökat spel på bana men är också en bra möjlighet att träffa andra aktiva kvinnor inom klubben.

Eclectic över 9 hål

För att nå målgruppen yrkesarbetande kvinnor startar kommittén en ny spel­ form, Eclectic 9. Tanken är att samlas Damkommittén arbetar för att alla kvinnliga golfare i klubben skall känna gemenskap och genom detta aktivt delta i olika arrangemang, tävlingar och akti viteter. Genom ett brett utbud av träningar, tävlingar och trivsel aktivit eter skall damkommittén stärka banden mel­ lan olika grupper och generationer som syftar till en livaktig damverksamhet.

Dina representanter för 2013 är följande team; Ordförande Therese Linderholm, kassör Mona Norberg, Ulla Bergström Johansson, Lena Lantz, Birgitta Hedin samt Catarina Stark.

kontinuerligt, spela en niohålsrunda och avsluta med gemenskap och social trivsel.

Information och kommunikation

För att nå ut med alla aktiviteter, tävlingar och golfträning kommer en tydlig infor­ mationssida finnas på klubbens hemsida. Kommittén skall även ta fram en infor ­ mationsfolder som kommer att finnas ute på olika platser i Östhammars kommun. En ny och viktig kanal är att nå ut till kvinnliga medlemmar via e­post. Till medlemmar som saknar e­postadress skickas information via post. Sist men inte minst är målet att ha en aktuell och informativ anslagstavla.

Kai Johansson

Välkommen till damkommittén

Har du frågor eller vill komma i kon­ takt med någon av oss som arbetar i damkommittén, går det bra att kon­ takta klubbens kansli via e­postadress: [email protected] eller telefon 0173-324 50. Du kan även gå in på hemsidan och rub riken “klubb”, där du finner dam ­ kommittén. Där presen teras kontakt­ personer med telefon och e­postadress.

Therese Linderholm

www.oregrundsgk.com

18

Måndagsgolfen – en liten historik

Herrsenioravslutning 2012

Kamratanda och spelglädje

Herrseniorommitténs huvuduppgift är att organisera golfspelet för herrsenio­ rerna på klubben. Vidare är uppgiften att stimulera herrseniorernas engagemang i klubbens övriga verksamheter, ordna regelbundna utbyten med andra klubbar samt organisera deltagandet i UGF´s seriespel.

Varje måndagsmorgon står 80­90 herrar redo att i ur och skur försöka bemästra det vidunderliga spel som heter golf. Vi möts på golfbanan för att umgås, spela, tävla och ha trevligt tillsammans. Här finns inte ett enda spår av snobberi utan här är det verkligen högt i tak. Här haglar kommentarerna och synpunkterna och här får novisen nyttiga råd om regler och tips om både det ena och det andra.

Kommittén 2013

Senioransvarig I är Jan Westlund, senior ansvarig II är Jan Grabe, kassör Owe Eklöf, vicekassör Stig Kraft, arbets gruppansvarig Mats Strand, statistik- och resultatansvarig Torbjörn Lundahl, registrerare Jan Blomqvist och Hans­ Owe Larsson, samordnare och språkrör Torsten Angnér.

Torsten Angnér

Det är inte vanligt att man längtar till en måndag men det gör man i Öregrunds GK sedan 1994. Då, på initiativ av bland and ra Lars Hasselqvist, startade “gubbgolfen”. Inledningsvis var vi cirka 20 herrar som skrev våra egna scorekort, lottade och lirade på torsdagar. Den som vann fick vara tävlingsledare nästkommande vecka. Verksamheten ökade, fler grabbar ville spela och 1998 anmälde även vuxna damer att de ville vara med. Vi blev så många att klubben bad oss flytta speldag till månda ­ gar, då trycket på banan är som lägst.

Nya klubbhuset stod klart 1999. Anmälan och lottning togs över av kansliet. Så körde vi några år tills vi själva, de se­ nioransvariga, tog över administrationen. Det var jobbigt, vi lottade på fredags ef ter­ middagarna och fick ofta telefonsamtal om diverse frågor redan vid 05.30-tiden på måndagsmorgnarna. 2005 infördes så mesta och inneburit ordning och reda även på de officiella handicapen. Verksamheten har ökat år från år och nu är över 100 her­ rar och ett 60-tal damer med och spelar. GIT­systemet vilket har förenklat det

Upplands Gentlemen

I år startar vi upp ytterligare en stor och öppen tävling som vänder sig till alla män/gentlemen inom Uppland. Grundidén var att våra ”måndagsgolfare” skulle bjuda in till en utökad tävling för herrar +55. Intresset för Upplands Gentlemen blev större än vad vi förväntade oss inom herrseniorkommittén. Vid planeringsmötet i januari, tillsam­ mans med tävlingskommittén, kom man fram till att tävlingsidén borde vidareutvecklas på ett sådant sätt att den skulle vara öppen för alla herrar med officiellt handicap. Med andra ord en öppen tävling för alla gentle­ men inom Uppland. Tävlingen blir nu den 8 juli. Det innebär att den kommer att inleda Jubileumsveckan och ersätter klub­ bens traditionella ”Måndagsgolfen”. För att tilltala så många som möjligt, kommer vi att ha en mycket prisvänlig avgift för våra egna spelare inom Öre­ grunds Golfklubb. Tävlingen blir också en ”hyllningstävling” till Måndagsgolfen som detta år firar 20 år.

För att nå ut till samtliga klubbar inom Uppland marknadsför vi tävlingen genom personligt adresserade inbjud­ ningar på varje klubb. Annan aktiv intern mark nadsföring gör tävlingen minnesrik och skapar en efterfrågan för framtiden. Tävlingen kommer att gå i tre klasser.

Upplands Gentlemen har ett viktigt syfte – att visa upp vår stora och omfattande verksamhet, gästvänlighet och service till alla medlemmar och gäster. Vår målsättning är att locka så många som möjligt.

Kai Johansson/Torsten Angnér

www.oregrundsgk.com

19

Måndagsgolfen – en liten historik

Tack vare våra “statistiknördar” (Göran Tollin, Erik Wennersten, Ingemar Gidfors, Jan Westlund och Torbjörn Lun dahl) har vi full koll på alla resultat genom åren. Se Maratontabell, (anslagen i Klubbhuset) där årssegraren erhåller tio poäng ner till tionde man som får en poäng.

Måndagsgolfen ligger också till grund för ett antal trevliga aktiviteter. I dag deltar vi till exempel med hela tio lag i Upplands seniorgolfseriespel. Vi spelar Ryder Cup mot Älvkarleby, har klubbmatch mot Hallstavik och spelar greenfee­rundan på tre andra Upplands klubbar. Därutöver

Två betydelsefulla medlemmar för Mån­ dagsgolfen – Torsten och birgitta Angnér.

har vi också haft våra vår­ och höstresor till Danmark, Helsingborg, Mölle och Kalmar/Öland.

Vi är även stolta över att vi till Junior­

Måndagssegrare

1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 Bertil Jansson Bertil Jansson Lars-Olov Eriksson Lars-Olov Eriksson Kenneth Karlsson Ingemar Gidfors Lennart Nordstrand Gilbert Schöön Sture Holmgren Stig Kraft Lennart Eriksson Erik Wennersten Sture Holmgren Sture Holmgren Kjell Hessleryd Jan Hedin Göran Ekblom Bo Lundberg Lars Åkerblom D50/60 -” -” -” A/B fonden de senaste nio åren varje år kun­ nat skänka mellan 7 000-10 000 kronor från oss äldre till de unga.

Torsten Angnér

Astrid Hasselqvist Anita Gidfors Birgitta Angnér Marianne Schöön, Monica Rahm Sylvia Runeborg, Monica Rahm Birgitta Hagerud, Anita Gidfors Annette Engeroth-J, Anita Gidfors Ingrid von Bothmer Johansson Sylvia Runeborg, Gerd Strömbom Birgitta Hagerud Bitte Christensson Kerstin Söderlund Anita Jussil Ann-Charlotte Hansson Bitte Christensson Sedan år 2000 tillämpar Sverige det Europeiska Golfförbundets regelverk för handicap, precis som övriga länder i kontinentala Europa. Det nya regelver ­ ket gäller 2012–2015 och får full effekt 2013. Nedan följer kortfattat vad det innebär för dig som golfspelare.

Handicapgrundad sällskapsrunda

Från och med 2012 är kravet att alla handicapgrundande sällskapsrundor för spelare i handicapgrupp 2-5 måste föran ­ mälas i Min Golf, i terminalen på klub­ ben eller på första tee för att resultatet ska kunna vara handicappåverkande vid både sänkning och höjning. Registrera resultatet och din markör i Min Golf. Om du inte föranmält din runda får den inte räknas. Detta gäller även vid sänkning för spelare med klubbhandicap 37-54.

CBA för dig som tävlar

Ytterligare en förändring som berör sanktionerade tävlingar är att den så kallade tio procents­regeln ersätts av ett nytt verktyg som egentligen gör samma sak men på ett mer exakt sätt. I det nya regelverket finns en justerings komponent (CBA ­ Computed Buffer Adjustment) som kortfattat innebär att buffertzonen förskjuts vid onormala förhållanden i tävlingar. Det kan till exempel vara extremt dåligt väder eller svåra flaggplaceringar. Från och med 2012 kommer en justerad buffertzon automatiskt att räknas ut i GIT (Golfens IT-system) efter tävling. Exempel: En spelare i HCP-grupp 2 (med ordinarie buffertzon 34–36) spelar en tävling där CBA blir -2. Buffertzonen flyttas två steg nedåt till 32–34 poäng. Om spelaren har 35 poäng eller högre i tävlingen får han en HCP-sänkning. Om spelaren istället har 32 poäng blir HCP oförändrat. Om spelaren har 31 poäng eller lägre blir det en HCP-höjning. OBS! CBA räknas automatiskt ut av GIT (Golfens IT­system) direkt efter tävlin­ gen och i samband med HCP-överförin ­ gen på alla spelare. Det finns ingen möjlighet för någon GIT­administratör att ändra CBA på en tävling. Allt sker helt automatiskt.

EGA Exakt Tävlingshandicap

Från och med 2013 införs EGA Exakt Tävlingshandicap. För att få detta 2013 krävs att spelaren har fyra eller fler re gistrerade handicaprundor under 2012.

Klubbarna kan bestämma att handicap tävlingar endast är öppna för spelare med EGA Exakt Tävlingshandicap. Spelare kan när som helst under året få detta genom att registrera tre handi­ caprundor. Vid varje årskifte, vid årsre­ visionen, får alla spelare automatiskt ny handicapstatus, EGA Exakt Handicap eller EGA Exakt Tävlings handicap.

Vid eventuella frågor, kontakta HCP kommittén. Du kan också läsa om samtliga regler och HCP-bestämmelser på SGF:s hemsida Regler & Handicap.

Håkan Sjöberg

www.oregrundsgk.com

20

Hål 11 har den vackra stenmuren be varad som ramar in den lilla åkerholmen där greenen ligger.

Kulturmark i förändring

Spår av mänskliga aktiviteter berättar om hur folk levde och verkade för länge sedan. Kulturspåren ger våra liv en mening och placerar oss i ett historiskt och kulturellt sammanhang. Detta är värden som vi blir allt mera medvetna om och skapar ofta ett mervärde för en golfanläggning.

s Mil ku Miljöfrågorna finns i dag på jöfr tåliga vid torka. fo i a å var mans läppar. Medve­ n go tenheten har ökat och i dag jobbar golf­ anläggningar över hela världen för att mini mera bekämpning och bevatt­ ning. Till stöd finns bland annat Sterf (Scandinavi and Environ ­ ­ an Turfgrass ment Research Foundation) som är ett nordisk forsk­ ningscentrum där man bland annat arbetar för att få fram grässorter som är motståndskraftiga mot angrepp och Öregrunds Golfklubb antog 2010 en miljöpolicy som säger att vi ska driva verksamheten på ett så skonsamt sätt som möjligt. Samma år tilldelades klubben SGF:s miljödiplom som ett bevis på att vi tagit tag i miljöfrågorna på ett strukturerat sätt. Det som utåt sett kanske märkts mest är våra miljöstationer, för vilka vi både fått ris och ros. Vi kan konstatera att vi 2012 samlade in och returnerade omkring 1 500 petflaskor och aluminiumburkar och att vi också sparade in några timmars arbete och bilkörning varje vecka. Kan kanske tyckas futtigt men det är ändå viktigt att vi gör vad vi kan. Kjell Johansson, vår klubbchef, har till estetiska värden ska samsas.

­ sammans med personalen gått igenom alla delar på klubben och bland annat lagt upp klipprutiner som gör att tiden på maskinerna minimeras. Dammarna är ett annat viktigt område där både natur­ och En modern spolplatta för rengöring av maskinerna kommer att byggas intill den nya maskinverkstaden liksom en biobädd som skydd vid påfyllning och rengöring av sprututrustning.

2014 börjar ny miljölagstiftning gälla. Den berör golfen bland annat genom att kraven på utbildning av personalen ökar liksom dokumentationen av de förebyg­ gande och reparerande åtgärder man genomför. Sterf ger också här råd och stöd i att klara dessa krav på bästa sätt.

Nu siktar vi vidare och målet är att cer­ tifiera klubben enligt den standard som blivit gällande i golfvärlden, GEO (Golf Environment Organisation).

Bo Thyselius

Det är få golfanläggningar som ligger i så kallad ”orörd” natur. De flesta golf anlägg ningarna ligger i landskap som människor har brukat, byggt och rört sig i under många hundra år.

Landhöjningen förändrar landskapet

När inlandsisen smälte bort för cirka 10 000 år sedan var berggrunden nedtryckt flera 100 meter. Roslagen var havsbotten. Urberget, som var täckt av morän, har sedan dess sakta stigit ur havet. Vatten­ nivån på vikingatiden, för 1 000 år sedan, var sex meter över dagens. Det mesta av marken där golfbanan nu ligger låg då under vatten. I nutid har generationer av jordbrukare odlat markerna, låtit sina djur beta i hagarna och hållt landskapet levande och öppet. Så har det även varit kring Sandviks gård, där vår golfklubb finns. Historiskt fanns här ett levande jordbruk med hästar, mjölkkor, grisar och höns på gården. De vackra stenmurarna som finns på och kring banan visar tydliga spår av det levande jordbruket.

Golfanläggning - ett med landskapet

I Sverige vill vi ofta att golfbanan skall smälta in i landskapet där den byggs. Hän­ syn till topografi, vegetation, naturtyper och karaktär var därför viktigt att ta med i planeringen. Trots all hänsyn som tas, blir förvandlingen påtag lig för närboende och ortsbefolknin­ gen. Så även i vårt fall då skog fälldes för att ge plats åt öppna ytor, när naturliga diken och åkanter försvinner, när naturliga skogsdungar och gläntor med vårblom­ mor inte längre finns kvar. I denna förvandlingsprocess är det livs­ viktigt att kulturansvaret finns med och att golfanläggningen kan återskapa ett levande landskap. En landskapsför vand ling som vi i dag får mycket beröm för av från våra besökare. Förvandlingen av landskapet innebär även att ansvar, skötsel och vård flyttas över från jord­ och skogsbrukare till golf­ klubbens anställda och frivilliga krafter. Det är klart att det i denna förvandling som rösterna höjs och på många platser i Sverige blir till en konflikt mellan olika intressen.

www.oregrundsgk.com

21

Historia finns kvar

Att besöka en golfanläggning där man möts av historiska upplevelser ger ofta ett mervärde och skapar bestående minnen. En vacker historisk bild får vi på hål 10 där de båda jordkällarna på vänster sida av hålet. Där förvarades tidigare mjölk som användes till att tillverka ost. På som ner mjölkkrukorna i brunnen.

­ maren kyldes mjölken genom att sänka När man sedan står på tee nummer 11 och blickar ut finns den vackra stenmuren be varad och ramar in den lilla åkerholmen där greenen ligger. En speciell hage där man lät småkalvar tidigare gå och beta. Detta är viktiga bilder som gör en golf­ runda extra kulturhistorisk minnesrik.

Att omvandla historisk mark för ibland med sig konflikter och olika intressen ställs mot varandra. I vårt fall har rösterna varit lågmälda. Omvandlingen av naturen har gjort på ett mycket hänsynsfullt sätt. Förvaltningen och skötseln av anlägg ningen har skötts mycket ansvarsfullt. Kärrmarken till höger på hål 13, var till för cirka 150 år sedan en vik av Granfjärden. Nu har landhöjningen gjort att det är ett av flera kärr ner mot fjärden. I dag utgör det här kärret vattenmagasin till bevattningen av banan. Vatten pumpas upp till dam­ marna vid hål 8 och därifrån ut på banan. När vi i dag ser på anläggningen och när­ områden kan vi sätta detta i ett historiskt perspektiv. Förutsättningarna har varit goda för att golfanläggningen ska smälta in i naturen och kulturarven bli en del av golfbanan. Ett exempel på detta gjordes 2012 vid hål 8. Där avverkades med ”varsam hand” skog för att öppna upp landskapet. Resultatet blev ett ”nytt hål” och en vacker stengärdesgård till vänster om röd tee. Avverkningen gjorde att vi släppte in ljuset som på sikt ger en rikare flora och fauna inom detta område.

Att driva en golfanläggning innebär fort­ satt respekt för det historiska landskapet. Förvaltning och drift på ett natur- och miljömässigt sätt, där olika intressen skall länkas samman som gör att golf­ anläggningen om hundra år är en del i det historiska arvet.

Kai Johansson

Målmedvetet miljöarbete

Som säker alla våra medlemmar väl känner till har vi under tre års tid mål­ medvetet arbetat i syfte att nå våra miljö mål. Miljöarbetet har bland annat resulterat i att vi 2010 fick Svenska Golf förbundets Miljödiplom. Vi fortsätter vårt miljöarbete enligt den fastställda miljöplanen och tar nu ett helhetsgrepp om sop­ och avfallshanteringen. Alla typer av avfall identifieras och tas om hand på lämpligt sätt.

Miljöstationerna på banan har tre soptun­ nor, en för petflaskor, en för aluminium burkar och en för brännbart avfall. Precis som 2012 finns dessa vid kiosken och vid bakom tävlingsexpeditionen. Dess­ utom finns vanliga papperskorgar vid klubbhuset och rangen.

Avfallspåsar

Vi kommer att tillhandahålla avfallspåsar för det avfall som är brännbart och kom­ posterbart. Påsarna kommer att finnas vid

Soptunnor finns för petflaskor, aluminium burkar och brännbart avfall

våra miljöstationer och i receptionen.

1500 returflaskor o burkar 2012

Dessa är en viktig råvara. Genom att an­ vän da återvunnet material sparar man upp till 85 procent av energin vid nyproduk reserver av aluminium och olja.

­ tion. Dessutom sparar man på jordens

Bo Thyselius

Foto: Österåkers GK – utsedd till Årets Golfklubb 2011.

3

R SLAGET

Välkommen till Roslaget 2013

Roslaget är golfveckan för dig som vill kunna njuta av flera olika golfbanor i trevligt sällskap och vacker skärgårdsmiljö.

Spela golf i hela Roslagen! Upplev en vecka fylld av evenemang, festligheter och givetvis en massa golf.

Prisbordet är gediget med resor och upplevelser från lokala och internationella sponsorer & partners.

UPPSALA Roslaget går av stapeln den

3-6 juli.

Anmälan görs på

www.roslagengolf.se

ARLANDA

6

ÖREGRUND ÖSTHAMMAR RIMBO

5

HALLSTAVIK GRISSLEHAMN VÄDDÖ

4

ÄLMSTA EDSBRO

3

NORRTÄLJE

1. österåkers gk 2. åkersberga gk 3. roslagens gk 4. väddö gk 5. hallstaviks gk 6. öregrunds gk

STOCKHOLM

1 2

ÅKERSBERGA ÖSTERÅKER LJUSTERÖ VAXHOLM

www.oregrundsgk.com

22

Med viktiga milstolpar i bagaget

Åke Sundberg var engagerad i arbetet med att starta upp den nya golfklubben, som bildades efter konkursen i början på 90-talet. Han ingick i den första styrelsen och summerade sju år som ordförande innan han efterträddes 2002.

Att kombinera ett yrkesliv som egen företagare med ett ideellt och krävande uppdrag var en inte alltid lätt ekvation att få ihop. Det fick Åke Sundberg erfara när han kom med i styrelsearbetet i ett skede då den gamla klubben redan efter ett år hade tvingats gå i konkurs. Processen med att fortsätta driva anläggn ­ ingen kom igång snabbt. Redan i decem­ ber 1992 hade man klart med namn till den nya styrelsen, där bland annat Åke Sundberg ingick. Det blev en styrelse med lokal förankring. Det ansågs viktigt när det nu gällde att behålla de 480 med­ lemmar som fanns i den gamla klubben. – Förtroendet för den nya klubben var tydligt och en viss ökning av medlem­ mar kom direkt, främst av personer från Östhammars kommun, berättar Åke.

Konkursen var inte bara av ondo. Öst grund att bygga vidare på.

­ hammars kommun som varit borgenär för klubben fick ta en del av kostnaden för banbygget. Momsutlägget vid byg­ gandet av banan återkrävdes av skatte­ myndigheten och de pengarna blev en bra Eftersom många medlemmar förlorat sina kapitalinsatser var det viktigt att den nya styrelsen kunde ta ett antal både radi­ kala och bra beslut. Ett av de viktigaste besluten var att alla som tidigare varit medlemmar erbjöds att gå in i den nya klubben utan att betala ny kapitalinsats. – Det var ett beslut som jag tyckte var viktigt och som jag än i dag anser var ett bra beslut, trots att det fanns ett visst motstånd, säger Åke.

Målmedvetet var Åke Sundberg med och byggde den klubbanda som gör att alla medlemmar kan känna sig välkomna. Han berättar om ett stort ideellt arbete där styrelsens ledarmöter hade sina bestämda arbetsuppgifter. Själv jobbade han varje söndag med bollplockning och servering.

– Det är klart att detta hade en stor bety­ delse i att bygga en klubbanda. Eftersom alla i styrelsen hade lokal förankring bi­ drog det till att det blev lätt att ha kontakt med medlemmar och sponsorer, säger han.

Goda relationer skapades till alla som hade ett intresse av den långsiktiga plan som sattes upp för klubben.

Öregrunds Golfklubb blev snabbt kända för att ha en välskött och fin golfbana. Tillströmningen av nya medlemmar gick över förväntan. – Vi satsade mycket kraft på att bygga upp en aktiv ungdomsverksamhet vilket innebar kontakter med skolorna i kom­ munen. Detta blev så framgångsrikt att det uppstod ett konkurrensförhållande om ungdomarna, till fördel för golfen. Golfen var ju en ”ny” sport i kommunen vilket gjorde att många ungdomar ville prova på.

Utöver att återskapa förtroendet och skapa tillväxt i form av nya medlemmar så hölls full kontroll på klubbens ekonomi. Det gällde att både gasa och bromsa för sty­ relsen, som arbetade med både hängslen och livrem i budgetarbetet och var måna om att klara ekonomin den här gången. Åkes ordförandeår hade ett antal viktiga milstolpar som var och en har stor be­ tydelse för klubbens ekonomiska situa­ tion. Några av de viktiga projekten han varit delaktig i är ­ Björnäsområdet: förvärv och utförsälj­ ning av fastighet och markområde.

- Klubbhuset: nytt klubbhus med restau ­ rang, shop och kansli.

­ Momsmålet: återbetalning av moms­ utlägg vid byggande av golfbanan.

­ Markområden: förhandlingar och sam­ förståndslösningar med markägare.

Även om Åke inte är ordförande längre är han och familjen fortfarande med i klubben. Hustrun Elisabeth ses ofta på banan tillsammans med vänner. Dottern Ulrika, som började spela för ett par år sedan, tillhör de stora glädjespridarna på golfklubben ­ alltid positiv och med ett stort leende.

Du själv då, Åke. Hur aktiv golfspelare är du?

– Jo, jag är en sådan där medlem som jag ofta klagade på förr. Jag spelar någon gång ibland, då jag har tid, svarar han.

I dag är Åke Sundberg hedersmedlem i Öregrunds Golfklubb.

– Det blev många spännande år tillsam­ mans med goda kamrater. Vi utförde ett arbete som jag känner mig stolt över, säger han.

Vill du läsa hela intervjun med Åke gå in på hemsidan ­ klubb. Kai Johansson

www.oregrundsgk.com

23

Reklam, sponsring och eventmarknadsföring

Den totala reklamkakan i Sverige omsätter 66 207 Mkr. Reklaminves teringarna som görs fördelar sig inom en rad olika områden från dags press till tv, internet och ett 20 tal andra marknadsföringsområden. 2009 började IRM (Institutet för Reklam- och Mediastatistik) med år liga mätningar av hur bland annat sponsringspengarna fördelas. Enligt de siffror som rättighetsinnehavarna rapporterat in för 2012 gick 72 pro till kultursatsningar. cent till idrott, 15 procent till social/ humanitär sponsring och 13 procent

Sponsring är associationsmarknadsföring, en affärsmässig metod för kommunika­ tion, marknadsföring och försäljning. Sponsring bygger på ett kommersiellt avtal mellan två parter där ett företag betalar för kommersiella rättigheter till ett evenemang, projekt eller person.

Arenaplats för möten

Genom ett målmedvetet arbete har man byggt ett ökat intresse kring golfklub­ ben. Det gäller att alltid skapa det unika som gör att man kan fånga intresse, odla relationer och bygga långsiktigt. Det går en tydlig skiljelinje mellan gårdagens sätt att arbeta med sponsring och dagens. Förr kunde man gå en golfrunda med en företagare, äta en bit mat och skriva ett avtal. Dagens arbetssätt, vilket man sedan flera år sedan slagit in på, är att skapa en win­win­process mellan golfklubben och sponsorföretagen. Det personliga och seriösa engagemanget från klubbens sida och inte minst kunskapen om de företag som man bygger affärsrelationen med, är avgörande. Att knyta sponsorkontak­ ter handlar om att hitta en känsla, att få företaget som sponsrar att må bra av att vara en del av golfklubben.

Goda förutsättningar

Öregrunds Golfklubb har över 25 000 spelrundor varje år, 69 000 besök på hemsidan, 5 500 gäster från andra klub 1 300 medlemmar. På denna arena ska ­ ­ bar besöker anläggningen och inte minst pas möjligheter för regionens företag att exponera sitt varu märke, möta olika

Gemenskap och god stämnning efter en sponsorgolfrunda på Öregrunds Golfklubb.

kundgrupper, knyta kontakter och bygga relationer, göra affärer.

65 företag sponsrar

Öregrunds golfklubb har i dag 65 företag som sponsorer. Företag som i sitt engage olika sponsoravtal.

­ mang för klubben alla har olika krav och förväntningar på att man tillsammans kan få ut maximalt av de medel som satsas i Öregrunds Golfklubb har ett starkt stöd och en mycket trogen relation till de företag som ingår i olika sponsorgrupper. Klubbens sponsorer upplever samarbetet och arenan mycket positivt. Samtidigt är klubben klart medvetna om att man lever i en föränderlig värld där man som golfanläggning måste vidareutveckla produktmixen i takt med de omvärldsfak­ torer som styr de olika köpbesluten från sponsorföretagets sida.

Genom att se sponsring som en viktig del i ett företags totala marknadsföring skapar företag stora möjligheter till att bygga nätverk och engagemang med möjligheter till kommersiella affärer. I detta relationsbygge är Öregrunds Golf­ klubb en självklar samarbetspartner.

Kai Johansson

Klubben söker...

FADDRAR

Vi söker faddrar som kan spela med ute på banan. Syftet är att ge stöd till medlemmar som ännu inte har officiellt handicap. Ni är också välkomna på våra 36+ träningar.

LEDARE

Vi märker att det behövs fler ledare till knatte­ och nybörjargruppen. Träningstiden blir mellan 30–60 minu ter per tillfälle (beroende på antalet deltagare). Vi samlas vid rangen, tränar och därefter blir det spel för den som önskar. Tanken med detta är att nya golfare skall få träningspass samt sällskap ut på banan med lite mera vana spelare.

Träningen är helt kostnadsfri. Skicka gärna din mailadress till oss så vi kan lägga in dig i vår delta­ garlista och meddela om det blir ändringar i schemat. Start den 1 maj kl 17.00.

Ta kontakt med Peter Pro om du har möj ­ lighet att ställa upp några söndagar mellan kl 15.00–16.00.

Välkomna!

www.oregrundsgk.com

Öregrunds Golfklubbs sponsorer

T RUNT -

0173 - 211 15 Alunda Ventilations konsult Industriekonomi Erik Giertz

Läs mer om vad sponsorerna erbjuder och se sponsorernas branschregister på www.oregrundsgk.com