Boktips: uppväxtskildringar i romaner

Download Report

Transcript Boktips: uppväxtskildringar i romaner

Boktips: uppväxtskildringar i romaner

Delvis eller helt påhittade

Ahlin, Lars.

ensamhet

Kanelbiten

Kanelbiten är smeknamnet på en flicka i första tonåren, som lever med sin ungdomliga mamma i en norrländsk hamnstad. Romanen berättar om den brådmogna flickans upplevelser under några sommarveckor, om hennes strövtåg och möten med människor som vidgar hennes kunskaper om tillvaron och ger kontur åt hennes egna känslor, möjligheter och

Alakoski, Susanna.

Håpas du trifs bra i fengelset

Anni och Sami är syskon. Deras uppväxt präglades av brist på pengar och mycket alkohol. Livet har trots det ordnat sig för Anni medan Sami sitter fast i missbruk. Under långa perioder har de inte någon kontakt, men Anni slutar inte att längta efter sin bror.

Alling, Morgan

.

Kriget är slut

Skådespelaren Morgan Alling berättar här om sin uppväxt. Under sina första fyra år bodde Morgan och hans lillebror tillsammans med deras ensamstående, alkoholiserade mor. När

mamman tappar kontrollen över alkoholen, hamnar barnen på barnhem för att sedan skiljas åt och placeras i olika fosterfamiljer.

Ammanti, Niccolò.

Jag är inte rädd

Italien 1978. Huvudpersonen, 9-åriga Michele Amitrano, hittar en dag en pojke fastkedjad i ett hål i marken i byn där han bor. Michele förstår inte varför pojken ligger där och han börjar besöka honom i smyg och försöker få honom fri.

Anderberg Strollo, Å.

Bryta om

När Minna börjar på gymnasiet, bestämmer hon sig för att börja sköta sig. Nu när mamma är intagen på psyket har hon bara sig själv att ta hand om. Men på uppropet får Minna syn på Emma Larsson som gått i samma skola. Samtidigt kommer mamma hem igen. Minna tvingas att fatta det svåra beslutet att se till sina egna behov.

Andersen, Vita.

Vilken hand vill du ha?

Att få vara med mamma i hennes himmelssäng och mumsa på godsaker och bläddra i glansiga veckotidningar är det bästa nioåriga Anna vet. Men i mammas värld finns just ingen plats för Anna. Hon drömmer sig istället bort från sitt trista äktenskap med en "Charles Bovary" och fantiserar om ett liv i skönhet och rikedom. En dag är mamman försvunnen. Hon har tagit in på hotell tillsammans med sin älskare och har inte för avsikt att återvända. Anna använder all sin uppfinningsrikedom för att leta rätt på henne.

Andersson, Lena

.

Var det bra så?

Lotta Svensson växer upp i förorten under 70-talet. Retoriken talar om jämlikhet och de flesta får det bättre. Men under tiden reproduceras de uteblivna livsmöjligheterna, för svenskar som för invandrare. Leyla har helt andra mål i sikte, hon ska bli författare eller riksdagsman. Uppbackad av sina föräldrar får hon möjlighet att ta sig ifrån Stensby. Men Zeynep, Lotta och Mustafa ser att samhället tillhör några andra. Privilegierna är några andras. De vet att de borde vara tacksamma över att de fått det så bra som de har det - och ändå: ska det inte vara bättre än så här?

Atta, Sefi

.

Allt gott ska komma dig till del

Enitan växer upp i sjuttiotalets Nigeria där militärdiktaturerna avlöser varandra. Hon bor med sin mamma och pappa i en sömnig villaförort till Lagos. Där utstår Enitan sina föräldrars eviga gräl och är uttråkad. En sommardag dyker plötsligt grannflickan Sheri upp. Hon har läppstift, hon är djärv och Enitans tillvaro blir sig inte lik sedan de har träffats.

Axelsson, Majgull

.

Rosario är död

En liten flicka dör i ett land långt borta. Vad angår det oss? Vad kommer det oss vid? I synnerhet om det gått mer än två decennier sedan det hände.

Barlach, Peter

.

Inte bara tennis

John är en snart tolvårig pojke vars främsta intresse är tennis. En dag ringer Johns pappa och låter allvarlig på rösten. Johns mor har omkommit i en bilolycka. Boken handlar om Johns saknad efter sin mamma, samtidigt som vardagen måste gå vidare med tennis, skola och kompisar. Del 1.

Bergström, Kerstin

.

Boken om Henne

1988 kom Kerstin Bergströms kanske mest uppmärksammade roman,

Boken om henne

, en självbiografisk berättelse om hennes mamma och ett försök att beskriva en smärtsam och

omöjlig relation. Författaren brukar säga att hon ur författarsynpunkt har jag haft en fantastisk barndom.

Bernstein, Harry.

Den osynliga väggen

En barndomsskildring med början under åren före första världskriget. Vid Brook Street i de fattiga kvarteren i Manchester bor fyraårige Ari, yngst i en judisk fembarnsfamilj. Mamman är kärleksfull, medan pappan är brutal och alkoholiserad. Det myllrande livet med judar och kristna på var sin sida om gatan är Aris värld.

Benjamin, Walter.

Barndom i Berlin kring 1900

Boken skildrar det individuella förflutna så som det framträder i minnet. Sekelskiftets Berlin är en drömlik labyrint, vars centrum är den stora parken Tiergarten. Minnesbilderna omfattar vinterns julfirande och sommarens fjärilsfångst, skridskoåkning och cykling, drömmerier och febertillstånd; och precis som i sagen har allting en magisk betydelse: gamla tanter blir feer, berlinvåningens skrymslen är förtrollade och staden skimrar som ett stort julklappspaket.

Blikstad, L.

Till Ester

En gripande berättelse om sjuåriga Ellen som befinner sig mellan två världar. I den ena finns modern, som lämnat Ellen hos sina föräldrar och flyttat till Sverige – hon är impulsiv, nyckfull och utlevande. I den andra finns morföräldrarna i en liten norsk by, där Ellen växer upp i trygghet, men där enbart morfadern står för något slags närhet. Vem Ellens far är vet ingen. Ellen får löfte av sin mor om att hon ska få komma till henne, men det löftet bryts gång på gång.

Bondeson, August.

Skollärare John Chronschoughs memoarer

Boken utspelar sig under andra halvan av 1800-talet då folkbildningen i Sverige ännu var i sin linda. Huvudpersonen är ende sonen till ett småbrukarpar där fadern dött tidigt. Han växer upp tillsammans med sin mor som håller honom mycket högt och skämmer bort honom. Chronschough är en av de första statligt utbildade folkskollärarna och överfylld av en okritisk vördnad och beundran för alla former av auktoriteter. Mot dem som Chronschough upplever som okunniga eller "olärda", är han en besserwisser och översittare.

Born, Heidi von.

Hungerbarnen

Handlar om en bror och syster i 50-talets Stockholm. De är alltid hungriga. Första boken i den fem romaner långa sviten om Ella Ahrenfri-Bussoli.

Brattström, Inger.

Utflykt till verkligheten

Jonas, 16 år, arbetar tillfälligt på ett daghem. En kväll är Jonas ensam kvar med lilla Solong och väntar på att hennes mamma ska hämta henne. Men hennes mamma kommer aldrig. Jonas får ta hand om Solong och försöka ta reda på vad som hänt.

Bredow, Katarina Von.

Som jag vill vara

Jessica har börjat nian och är förälskad i Arvid. På en fest har de sex. Några veckor senare visar det sig att hon är gravid. Både kompisen Louise, mamma Siv och Arvid tycker att hon bör göra abort. När hon bestämmer sig för att behålla barnet, är det bara kompisens mamma som stöttar henne i beslutet.

Cavelius, Alexandra.

Leila

Den muslimska flickan Leila var sexton år när kriget på Balkan bröt ut 1992. Författaren, frilansjournalist, har intervjuat henne och Leila berättar här bl.a. om hur hon fördes bort till koncentrationsläger och soldatbordell.

Cela, Camilo José.

Pascual Duartes familj

I väntan på avrättningen sitter Pascual Duarte år 1937 i fängelset och skriver ned berättelsen om sitt liv. Det är som om hans liv har varit förbannat av ödet från hans första dag. Från sin fattiga barndom i den lilla spanska avkroken har han bara minnen av våld och olyckor. Allt han senare företog sig i livet slog fel, det han älskade mest, sina barn, tog döden som små. Hatet tog överhanden och drev honom till mord. Till slut mördade han också modern, för att hon förgiftat hans liv, för att hon fött honom till världen.

Cormier, Robert.

Och katten tog en mus

Adam Farmer som sitter på en cykel, på väg för att cykla 12 mil till sin pappa som ligger på sjukhus. Adam har ett paket i sin cykelkorg och bär sin pappas mössa för att hedra honom. Parallellt med detta får vi ta del av samtal mellan Adam och en psykolog. Psykologen hjälper Adam att komma ihåg traumatiska händelser ur hans tidigare liv som han har förträngt.

Dahlin, Doris.

Skammens boning

Självbiografisk berättelse om en uppväxt i Härnösand under femtio- och sextiotalen. Huvudpersonen Doris har långt ljust hår och fina klänningar. Men familjen är fattig och pappan alkoholiserad. Många gånger blir släkten räddningen för barnet Doris när allt brakar samman hemma.

Dangarembga, Tsitsi.

Rotlös

Tambu är 13 år och växer upp i Rhodesia (numera Zimbabwe). Hon längtar efter att få gå i skolan, något som blir verklighet när hennes bror dör. Men kunskapen innebär också att hon riskerar att förlora sina rötter.

Delius, F C.

Söndagen då jag blev världsmästare

Året är 1954. Tyskland håller på att resa sig ur ruinerna efter andra världskriget. I VM-finalen i Bern ställs det tyska fotbollslandslaget mot ett oövervinnligt stjärnspäckat ungerskt lag med spelare som Ferenc Puskás, Sándor Kocsis, Zoltan Czibor och Hidegkuti. Det kan bara sluta på ett sätt. Men det är här det tyska undret börjar.

De Geer, Carl Johan.

Jakten mot nollpunkten

Bokens jag har många drag gemensamma med författaren. Båda växer upp i en diplomatfamilj och provar på många olika yrken. Inblickar ges i kulturlivets intrigspel, speciellt inom film, teater och konst.

Dickens, Charles.

David Copperfield

Klassisk berättelse som utspelar sig i 1800-talets England. Davids far dör kort tid före sonens födelse. Han styvfar, Mr Murdstone, är en grym man. David skickas till en internatskola där tillvaron är outhärdlig. Modern dör och han sänds till London för att arbeta. Härifrån rymmer han till sin tant Betsy Trotwood i Dover.

Dickens, Charles.

Oliver Twist

Den föräldralöse Oliver Twist, född på ett fattighus, är gatubarn i London. Där hamnar han i klorna på den ökände skurken Fagin, som lär upp pojkarna till skickliga ficktjuvar. Fagins

gäng gör gatorna osäkra och de råkar ut för många äventyr. Men den kriminella banan är inget för Oliver, som gör allt han kan för att smita från Londons värsta skurktillhåll.

Downham, J.

Innan jag dör

Alla måste vi dö. Det vet vi. Men sextonåriga Tessa vet det bättre än någon annan. Hon har leukemi och bara några månader kvar att leva. Så hon gör en lista över saker hon vill uppleva innan hon dör. Högst upp på listan står att bli av med oskulden.

Eggers, Dave.

Vad är detta vad

Huvudpersonen i boken, Valentino Achak Deng, är en verklig person som här berättar om sitt liv för författaren. Deng tvingas av inbördeskriget att fly från sin hemby i Sudan. Tillsammans med en grupp pojkar börjar han vandra mot Egypten. Många barn dör under vandringen. Parallellt skildras Dengs nya liv i USA.

Engström, Mikael.

Isdraken

Miks pappa är ett fyllo. Som tur är har Mik sin storebror Tony som lär honom boxas. Mik skickas till sin faster i Norrland där han har det bra och får vänner. Men han måste återvända hem och hamnar i ett fruktansvärt fosterhem. Tack vare sin överlevnadsförmåga lyckas han ta sig tillbaka till fastern.

Enquist, Per Olov.

Ett annat liv

PO Enquist skriver om sig själv som "honom", den faderlöse lärarinnpajken från Hjoggböle, tidig medlem i nykterhetsorganisationen Hoppets här och lovande höjdhoppare. Han, som mest satt ensam och ritade kartor, förvånades senare över hur lilla Hjoggböle fick lika många författare som spenar på ett kojuver. Han, vars barndoms värld inte sträckte sig längre än till Bureå, skulle komma att resa och leva en stor del av sitt liv utomlands. Berlin, New York, Paris, Köpenhamn. Pjäsen Tribadernas natt förde honom ända till Broadway. Men mitt i framgången en framväxande personlig kris.

Flygt, Torbjörn.

Underdog

Det är 70-tal. Bodil Kraft arbetar på strumpfabriken i Malmö och kämpar för att kunna ge sina barn Johan och Monika en trygg framtid. Johan berättar historien som följer omdaningen av vårt samhälle fram till nutid. Belönad med Augustpriset 2001.

Fogelström, P.A.

Vävarnas barn

Vävarnas barn är en roman av Per Anders Fogelström som utspelar sig på Barnängens klädesfabrik under åren 1749-1779. Vävarna och deras barn arbetar och bor i de nya klädesfabrikerna på Söder. Deras 1700-tal är ett annat än det vi brukar möta: vackra herdinnor, hovherrar, skalder och konstnärer spelar ingen roll i deras liv. De agas som tjänstehjon och har ingen rätt att sammansluta sig. Deras liv är hårt arbete och sträng vardag men ibland också glädje och ljusa drömmar.

Forss, Lina.

Vildängel

Anna Marias överklassfamilj delas i två när pappa Caesar och mamma Jenny går skilda vägar. Tillsammans med sin bror Fredrik pendlar hon mellan de två familjerna som mellan två världar. Med 80-talet följer flytt till London, privatskolor och fester. Om kärlek, förlust och konsten att bli vuxen.

Fugard, Athol.

Tsotsi

Tsotsi är ledare för ett ungdomsgäng i en kåkstad utanför Johannesburg. Dit kom han som föräldralös pojke många år tidigare. Han har inga minnen av tiden före. En kväll överlämnas en låda med ett spädbarn till honom. Tsotsi tar hand om barnet och minnesbilder från hans egen barndom börjar komma fram.

Gallego, R.

Vitt på svart

Ruben Gallego föddes 1968 i Moskva som barnbarn till det spanska kommunistpartiets dåvarande ledare. Komplikationer uppstod under förlossningen, hans tvillingbror avled och Ruben föddes svårt handikappad med en CP-skada. Modern fick beskedet att båda barnen hade dött och för Ruben inleddes en lång resa genom ryska barnhem, där han under mycket svåra förhållanden växte upp utan vetskap om sin familj. Först efter Sovjetunionens fall 1991 lyckades han med hjälp av en sköterska som hade förälskat sig i honom fly från det fängelseliknande ålderdomshem - det sovjetiska samhällets slutstation - dit han vid 15 års ålder skickats för att dö.

Gardell, Jonas.

En komikers uppväxt

Juha ser tillbaka på tiden från slutet av sextiotalet, då han är sju år, fram till att han är femton. Själv är han klassens clown. Här finns också Jenny, den mobbade Thomas och de elaka Lennart och Stefan.

Gerland, Gunilla.

En riktig människa

Gunilla Gerland har högfungerande autism och berättar om sitt liv från när hon var riktigt liten och fram till nu. Det är ett handikapp som är fullt av motsägelser och hon beskriver det väldigt bra för den som inte vet vad det handlar om.

Ghadban, R.

Vi var en familj i Betlehem

Romanen Vi var en familj i Betlehem är skriven av en skånsk gymnasist, 16-årige Ryan Ghadban från Helsingborg. Född i Kanada har han sedan tvåårsåldern bott i Sverige med sin familj. Familjen har sina rötter i Palestina. Författaren har skapat en levande bild av en ung pojke och hans familj som lever i skuggan av den eviga konflikten mellan en ockupationsmakt och folket i det ockuperade landet. Boken handlar om hur konflikten, sedd med pojkens ögon, styr en familjs öde i en stad där främmande soldater är herrar.

Grimbert, Philippe.

avslöjas.

Hemligheten

Philippe föds efter andra världskriget. Föräldrarna Max och Tania är gymnaster och idrottare medan deras son är vek och klen. Han uppfinner Sim, en låtsaskamrat som är stark och kan slåss. En incident under en filmvisning om Förintelsen leder till att en mörk familjehemlighet

Grimsrud, Beate.

Jag smyger förbi en yxa

Barn är det enda det finns nog av, i det blå huset mitt i backen där Lydia växer upp på 70 talet. I en syskonskara på sju där alla utom ett är rödhåriga. I självlysande och drastiskt skruvade scener får vi lära känna en flicka som vill leva, överleva och bli bäst, och som tar fantasin, drömmen och sporten till hjälp i en förvirrande verklighet.

Grindley, Sally

.

Såld

Lu Si-yan sliter som en slav i en fabrik där arbetsmiljön gör henne sjuk. Långt från sin mamma och lillbror tvingas hon stå på egna ben i en värld där girighet går före medkänsla. Men minnet av kärleken från hennes far gör henen stark. Och Lu Si-yan vägrar att bli ett offer. En gripande skildring av en flickas öde i dagens Kina.

Guéne, F.

Kiffe kiffe imorgon

En charmerande och samtidigt allvarlig skildring av Doria som bor i en ghettoliknande förort till Paris med sin mamma sedan pappan övergivit dem och återvänt till Marocko.

Doria skriver i en dagboksliknande text om hur det är att alltid ha ont om pengar, bära begagnade kläder och bli retad för det, om socialtanterna som vill väl men som bara känns nedlåtande, om hur det är att vara ung muslimsk kvinna. Hon flyr in i fantasier hämtade från TV-såpornas och damtidningarnas värld. Drömmarna lever hand i hand med en förortsverklighet som är långt mer extrem än den vi känner till i Sverige.

Guillou, Jan.

Ondskan

I boken beskrivs våldet i den svenska vardagen. Vi får följa huvudpersonen Erik från det ondskefulla hemmet med den sadistiske fadern till skolgården med dess gängbildningar.

Erik blir relegerad på grund av sitt brutala uppträdande och hamnar på internatskola. Det är en värld fylld av pennalism, och Erik drivs in i sökandet efter motståndets villkor. Men hans försök att hävda sig mot de äldre kamraternas förtryck leder in i en spiral av våld och motvåld som han i längden inte kan bemästra. Det leder till öppet krig. Till slut är Erik beredd att ta den avgörande hämnden…

Göransson, Mattias.

Proffsdrömmar

För de femtonåriga killarna i Majornas FF är det sommar men inte lov. Deras tränare Johnny kräver total hängivenhet och stenhård träning - i år ska man vinna Gothia Cup. Kring anfallsstjärnan Micke flockas redan talangjägare och agenter. Samtidigt kallar föräldrar i föreningen till krismöte: är det verkligen rimligt att pressa så unga spelare så hårt? För Mickes bästa kompis Johan väntar en sommar full av utmaningar och svåra beslut.

Harning, Anderz.

världskriget.

Asfåglarna

Romanen skildrar författarens uppväxt i ett svenskt, nazistiskt hem kring slutet på andra

Halvardsson, Louise.

trygg i det.

Punkindustriell hårdrockare med attityd

Gymnasietjejen Amanda söker sin identitet i en värld av tonårsångest, sex, uppror och rockmusik. Punkindustriell hårdrockare med attityd är en bok fylld av ångest, men även positiv energi och en vilja att kämpa vidare. Ett hopp om att en dag hitta sig själv och vara

Hermann, Iselin C.

Träd sår sig själva

Roman om den danska flickan Sveskes sommarvistelse hos mormor och morfar. Medan föräldrarna är på utlandsresa tillbringar Sveske några veckor på morföräldrarnas gård.

Hosseini, Khaled.

Flyga drake

Amir och Hassan växer upp som bästa vänner under en omvälvande tid i Kabul. Trots att de uppfostras sida vid sida lever de i två helt skilda världar. Amir är son till en framstående välbärgad man, medan Hassan, som är son till Amirs fars tjänare, tillhör det fattiga och lågt stående hazarfolket. Hassan gör allt för Amir, han försvarar honom i alla lägen, men när Amir en dag får chansen att återgälda Hassans totala lojalitet sviker han. Flyga drake handlar om banden mellan fäder och söner och fädernas makt över sina söner - deras kärlek, uppoffringar och lögner. I bakgrunden står historiska händelser som inte tidigare berättats på detta sätt, boken tar oss från ett vackert och välmående Afghanistan rikt på kultur till det ödelagda land som det är idag.

Howard, Ellen.

Lillyn

Gilly är utsatt av övergrepp från sin pappa. Av rädsla för att även lillasystern ska drabbas samlar Gilly mod för att berätta för någon vad som händer.

Jersild, P.C.

Barnens ö

Elvaårige Reine ska egentligen åka på kollo över sommaren när hans mamma är borta. Men han hoppar av på vägen och försöker klara sig på egen hand i staden. Hans avsikt är att ta reda på vad livet egentligen går ut på. Utkom första gången 1976.

Johansson, Kjell.

Huset vid Flon

Miljön är Midsommarkransen några år i slutet av 1940- och början av 1950-talet. Här bor i en förfallen villa en liten pojke tillsammans med föräldrar, syster och morföräldrar. Han lär sig att ingen är att lita på och att de "vanliga" bor i folkhemsförortens nybyggda hyreshus.

Jönsson, Reidar.

Mitt liv som hund

Mitt liv som hund är en modern svensk klassiker om pojken Ingemar Johansson som med sjuk mor och en far till sjöss blir inackorderad hos sin morbror i Glasriket i Småland. Ingemars dagar fylls av bus, boxning och fotboll, tokiga flickor och ännu knäppare byoriginal. Allt färgsatt med bruksbygdens originalitet och tidens stora världshändelser. Boken beskriver hur en pojke tvingas odla sin humor som ett balsam mot ensamhet, längtan och desperation. fick en Guldbagge och i USA belönades den med bl.a. två Oscarsnomineringar och en Golden Globe.

Jörgensdotter, Anna.

Änglarnas syster

I en lägenhet som verkar liksom höljd i ett grått ljus bor Sonja och hennes mamma. Det har inte alltid varit så. Förut fanns det en pappa där, och en storebror. Så hände en katastrof. Nu är det sex år senare och Sonja är en sextonåring sprängfull av drömmar och sorg. Hon är arg och rädd; hon vill så mycket, hon vill leva och gnistra och älska. Men flyr mest in i sin ensamma drömvärld och skruvar upp musiken. Ur ensamheten i lägenheten ovanför kommer en annan berättelse och blandar sig med Sonjas. Där bor Katrina, en kvinna från Albanien, med sin historia om flykt och längtan. Kan de hjälpa varandra, stärka varandra?

Kallenberg, Lena.

Apelsinflickan

Boken utspelar sig på 1880-talet. Signe har rymt från sin husbonde och tagit sig till Stockholm. Hon har svårt att klara sig, men vill inte bli apelsinflicka. Väninnan Alice vandrar omkring på krogarna med en korg apelsiner som täckmantel för att prostituera sig.

Kauppi, Lo.

Bergsprängardottern som exploderade

Lo Kauppi skildrar sin uppväxt i ett alkoholisthem och berättar också om sina egna ätstörningar, alkohol- och drogproblem.

Khemiri, Jonas H.

Ett öga rött

Halim går på högstadiet och har nyligen flyttat från Skärholmen till Söder där han nu bor ensam med sin pappa. Halim drömmer om att bli en tankesultan och om att återupprätta alla blattars heder. Skriven på Rinkebysvenska.

Kilpi, Eeva.

Vinterkrigets tid

Eeva Kilpis självbiografiska roman handlar om en 11-årig flicka som vid utbrottet för andra världskriget bor i Karelen i Finland tillsammans med sin familj. Hon ber till gud för att det familjen fruktar mest, ett angrepp från ryssarna, inte ska ske. Men i december anfaller ryssarna bland annat Karelen och kriget är ett faktum, familjen flyr det krigsdrabbade området och får söka skydd på en bondgård. Trots ett behörigt avstånd till fronten hör de ständigt ljuden av krigets fasor. När finska vinterkriget är över, i mars 1940, är deras gamla hem ockuperat av ryssarna och de får se sig om efter någon annanstans att bo.

Krusenstjerna, Agnes von.

unikt och debatterat.

Tony växer upp

Berättelsen handlar om en ung flicka i överklassmiljö, om livet hemma och på främmande herrgårdar, och har både den mjuka charm och den vassa udd som sedan blev karaktäristiska inslag i Krusenstjernas böcker. Men framför allt finns där den starka, varma känsla för det erotiska livet, alltifrån dess vaga, ungdomliga knoppning, som gjort hennes författarskap så

Kuipers, Alice.

Livet på en kylskåpsdörr

Femtonåriga Claire och hennes mamma, ensamstående läkare, är båda mycket upptagna på var sitt håll. De kommunicerar för det mesta genom meddelanden på kylskåpsdörren. En dag berättar Claires mamma att hon har känt en knöl i bröstet och ska undersökas. Under de följande månaderna förändras meddelandena på kylskåpsdörren.

Lagerkvist, Pär.

Gäst hos verkligheten

Gäst hos verkligheten är Pär Lagerkvists självbiografiska barndomsskildring som publicerades första gången 1925. Berättelsen handlar om den känslige pojken Anders, livet vid järnvägsstationen och uppväxten i en svensk småstad. Det är en hemlighetsfullt skimrande berättelse om de första erfarenheterna av livet.

Larson, Mats.

Kungagraven

Primus tidiga år är märkta av missbruk och slag. Nu har Far dött, men inom Primus växer oro och i skolan blir det bråk. För att komma bort bestäms det att han ska tillbringa sommaren i Anitas och Bosses husvagn i Kivik. Det blir en het sommar och han driver rotlöst omkring på marknadsplatsen, i hamnen eller på kyrkogården. Så träffar han Julia, som blir hans vän och förtrogna. De badar eller går tillsammans till Kungagraven, där en mäktig hövding ligger begravd under tunga stenar. Men där vaknar också minnet av något annat. En natt blir Primus instängd, och vålnaderna kommer över honom...

LeRoy, J. T.

Sarah

Romanen, som till stor del är självbiografisk, berättar om en ung pojke som är son till en truckhora. Kunderna är lastbilschaufförer i USA:s sydstater. Mamman klär honom från tidig ålder i kvinnokläder och han blir själv en prostituerad.

Lidman, Sara.

Regnspiran

Linda föds in i en djupt kristen familj i Västerbotten på slutet av artonhundratalet. Redan från början passar hon inte in; hennes far tror att hennes lättsinne behöver späkas ytterligare, och hennes mor vill skämma bort henne då hon är enda barnet. Ingendera av taktikerna fungerar och Linda fortsätter att skämma ut sig själv och familjen på bönemötena där hon inte kan förmå sig att sitta tyst. Den slutgiltiga domen från samhället faller då hon som sexåring förutspår sin fars brutala död. Efter denna tragiska incident är hennes öde som utstött förseglat.

Liebenberg, Lauren.

The West Rand Jive Cats Boxing Club

välja mellan mod och feghet, mellan trohet och svek. För oss alla kommer ett tillfälle efter vilket vi aldrig mer blir desamma. För 12-åriga Tommy och Chris, som växer upp i Johannesburgs gruvor, kommer det tillfället 1958. Inspirerade av Elvis, Little Richard och det svarta ghettots kwela kwela-rytmer mäter de sina krafter på slummens dansgolv och i den lokala boxningsklubbens svettsolkiga ring. Men Tommy har en yngre syster, Cecilia, söt, originell och sårbar. Utan att veta om det tvingar hon vännerna att

Linderborg. Åsa

Mig äger ingen

Mig äger ingen är Åsa Linderborgs berättelse om uppväxten med sin ensamstående pappa, härdare vid Metallverken i Västerås. En berättelse om klasstillhörighet, manlighet och utanförskap. Om alkoholens makt och en dotters vånda. Drömmen om förändring står mot rädslan att sticka ut. Humorn blir en vardagsstrategi för en brokig arbetarsläkt under folkhemmets storhet och fall.

Lins, Paulo.

Guds stad

De båda favelakillarna Busca-Pé och Barbantinho delar en joint vid floden och drömmer om framtiden: den ene vill bli fotograf och den andre livräddare på Copacabana eller någon annan av Rios stränder. Inte alltför orealistiska drömmar, trots fattigdomen och den bistra verklighet som tränger sig på i deras tankar. Men snart rusar de skräckslagna därifrån;några döda kroppar som färgar vattnet rött kommer flytande på floden. Senare får vi bevittna det första gasbilsöverfallet, som sker med dragna pistoler i bästa vilda västern-stil. Här börjar den skildring av brottsligheten som kulminerar med det ohyggliga kriget mellan områdets härskare, narkotikahandlaren Zé Miúdo, och den sympatiske arbetargrabben som blev bandit och blodtörstig hämnare, Zé Bonito.

Lion, Michael.

Hem till Istanbul

En svensk tioåring hamnar i Turkiet när hans mamma förälskar sig och flyttar till Istanbul, den nye mannens hemstad. Allt känns främmande, men pojkens rastlöshet tvingar honom framåt. Kommer Istanbul att bli hemma?.

Lodalen, Mian.

Dårens dotter

Connie är udda och utanför. Pappa Dåren har försvunnit och fosterföräldrarna orkar inte bry sig om en tonåring. När Räkan, Sirka och Lillen dyker upp bildar de Sisters in crime och livet blir spännande och ganska roligt. Så inträffar det hemska och ofattbara. Connie kämpar emot, men tankarna och känslorna går inte att styra.

McCann, C.

Zoli

Vid förföljelsen av en grupp zigenare i Tjeckoslovakien före andra världskriget, överlever endast två personer. Det är sexåriga Zoli och hennes farfar. Så småningom börjar hon uppträda som sångerska. När hon får möjlighet att publicera sina sånger stöts hon bort av sina egna och tvingas fly.

McCourt, Frank.

Ängeln på sjunde trappsteget

Frank McCourt gör här en sensationell debut med en självbiografisk roman om sin irländska barndom. Han föddes 1930 av irländska föräldrar i New York och tillbringade där sina första fyra levnadsår, innan familjen av släkten förpassades tillbaka till Irland och Limerick. Han växer upp i ofattbar fattigdom och misär, men om detta berättar han med en sådan värme och

humor att man som läsare blir helt förtrollad och man beundrar denne lille överlevares förmåga att njuta av de lyckliga stunderna i livet.

Magorian, Michelle.

God natt mister Tom

Willie Beech evakueras från London till engelska landsbygden under andra världskriget. Hos Tom Oakley får han för första gången i sitt liv möta omsorg och vänlighet. Det lyckliga livet avbryts tvärt när hans mamma hämtar hem honom. När Willie sedan inte hörs av, ger sig Tom av till London för att söka efter pojken.

Mankell, Henning.

Första delen av tre.

Eldens hemlighet

Roman med verklighetsbakgrund. Sofia, som bor i en liten by i Moçambique, förlorar som tolvåring båda benen då hon trampar på en landmina. Dessutom dödar minan hennes syster. I boken skildras Sofias hårda kamp och hennes väg till ett värdigt liv som byns sömmerska.

Martinson, Harry.

Nässlorna blomma

Martin får en svår start i livet när hans föräldrar lämnar honom och hans syskon. Fadern dör medan modern emigrerar till Amerika. Martin hamnar då under kommunens beskydd, eller snarare våld. För att uthärda de dåliga förhållandena tar han sin tillflykt till drömmarnas och skolans värld. Sammanlagt är han på tre fosterhem innan han beslutar sig för att rymma efter en misshandel.

Martinson, Moa.

Mor gifter sig

Mor gifter sig och Mia kan inte alls förstå vad det ska vara bra för. Styvfadern tillhör kategorin vuxna som inte tror att en sjuårs barnunge begriper mer än en tremånaders gris. Varför kvinnorna vill ha en vacker karl som tar dem om livet och gör dem med barn är ett av tillvarons mysterier, som inte ens Mias klara förståndsgåvor rår på. I hennes värld står modern och hennes slit för brödfödan i centrum. Högsta lyckan är ett hem med blåelseblommor på en kritad spismur. Men varje gång de vuxna träter och slåss betyder det nya och smärtsamma uppbrott för Mia.

Matar, H.

Ingen i världen

Romanen handlar om en skrämmande tillvaro sedd genom en liten pojkes ögon. I Tripoli 1979 får nioårige Suleiman syn på en man i solglasögon. Han är säker på att det är sin far, som sägs vara bortrest i affärer, han ser. Varför vinkar han inte? Suleimans vardag präglas av skvaller, rädsla, hemligheter och lögner.

Mattsson, Anna.

De ensammas hus

Alexandra är sjutton år och styvfadern Ivan som utnyttjat henne sexuellt och kuvat hela familjen bor fortfarande kvar. Hon berättar för kuratorn om övergreppen och det blir första steget mot förändring.

Modig, Cecilia.

Jag brukar gå på farliga ställen

Om några elever på Kvarnskolan, en hög- och mellanstadieskola någonstans i Sverige. Jonny tycker om att gå på farliga ställen. Pluttan har flyttat runt mycket och är jättearg. Lotta har skadats i en bilolycka och hamnat i rullstol för alltid.

Mohamed, Nadifa.

Black mamba boy

Den tioårige gatupojken Jama har förlorat sin mor. Fadern, som han aldrig har sett, är på ett okänt ställe, långt bort. Det är östafrika, året är 1935, och i Europa är förberedelserna till krig igång. Då bestämmer sig Jama för att hitta sin far. Han ger sig ut på en lång resa. Ensam och med alldeles för lite resepengar. Resan för Jama längs Afrikas kust till Egypten och vidare norrut. Han reser med kamel, lastbil och tåg. Långa sträckor går han till fots. På sin resa blir Jama vittne till både stor mänsklighet och rå brutalitet. Han upplever den hänsynslösa krigsmaskinen. Men han ger aldrig upp, trots att fadern verkar vara flera dagars resa före honom. Hela tiden.

Montmar, L.

Dimma över Albysjön

Bokens trovärdiga karaktärer inger hopp och stannar i minnet: Pelle, som på äventyrliga vägar besöker sin sinnessjuka mamma på Huddinge sjukhus, sanningsälskande Sofia, som blir sviken, Helena och Yannis, som övervinner fördomar hos sina familjer, duktiga Jenny, som inte har någon högre önskan än att bli sedd av sina föräldrar. Deras mötesplats är skolan, samhällsspegeln. De vuxna har nog med sitt och slår dövörat till och skolans möjligheter att hjälpa är begränsade.

Montoya, M.

Ge dom fingret

En dramatiskt laddad undergångshistoria och en fin barndomsskildring om Shafiq som växer upp i en miljonprogramsförort till Stockholm. Med alienerade föräldrar och svåra hemförhållanden blir Gänget hans nya familj. Här får han sin uppfostran, sina värderingar och sin moral. En moral som säger att det är rätt att använda våld för att ta det man vill ha. Möjligen kan kärleken till Martha rädda Shafiq från att falla.

Moore, Cecilia.

i ett familjehem.

Hem, hem, familjehem

En berättelse som enkelt och initierat skildrar alkoholistbarnets vardag och ger inblickar i livet

Naidoo, B.

På andra sidan sanningen

Tolvåriga Sades far, regeringskritisk journalist, jagas av terrorister men det är modern som faller offer för deras kulor. Familjen måste fly hemlandet Nigeria och Sade och lillebror Femi skickas iväg först. I England ska deras farbror ta hand om dem men han är försvunnen så barnen blir ensamma i en främmande stad.

Najjar, Alexandre.

Krigets skola

I Krigets skola berättar den libanesiske författaren Alexandre Najjar gripande, med kärlek och humor om sin uppväxt i inbördeskrigets Beirut 1975-89.

Niemi, Mikael.

Populärmusik från Vittula

En uppväxtskildring från sextio- och sjuttiotalets Pajala, Tornedalen. Huvudpersonen Matti och hans kompis Niila, uppvuxen i ett laestadianskt hem med en alkoholiserad pappa, drömmer om någonting annat - det nya och spännande som de tycker sig kunna ana utanför Tornedalen. Och så drömmer de om att bilda ett rockband.

Nilsson, Johanna.

Hon går genom tavlan, ut ur bilden

Hanna och Karin är bästisar och hela sommaren har de lekt och byggt kojor i skogen. Men när höstterminen börjar förändras allt. Karin vill vara med de tuffa tjejerna - och det blir med ens alldeles tomt runt Hanna. På rasterna gömmer hon sig för att inte bli retad eller slagen; för att syskonen inte ska se ringen av ensamhet kring henne. Hanna fyller elva men ingen i klassen sjunger för henne. Hon fyller tolv och har inget kalas; vem skulle vilja komma hem till henne?

Flera år senare finner vi Hanna på ett mentalsjukhus. Hon undrar hur kyssar smakar. Vill öppna fönstret och släppa in luft, här är det tungt att andas, själen får astma, dårskapen växer. Hon är fortfarande ung, här kan hon inte stanna. Hon går genom tavlan, ut ur bilden är en delvis självbiografisk historia om utanförskap, mobbing och om modet att vara sig själv.

Pelosio, Patrik.

Jiddra inte Här berättar Patrik Pelosio om sin tid som kriminellt underbarn. Han handplockades som barn av ledare inom den organiserade brottsligheten. Efter tio år med våld, kriminalitet och droger lyckades han som 21-åring bryta med sin destruktiva tillvaro och arbetar idag som föreläsare och konsult mot våld, droger och rasism.

Pohjanen, Bengt.

Smugglarkungens son

Självbiografisk barndomsskildring. Huvudpersonen Bengt växer upp i Tornedalen, vid gränsen mellan Sverige och Finland. Smuggling är en utbredd syssla och Bengts pappa är smugglarkungen Otto. Tornedalningarna själva ser smugglingen som ett utbyte av varor som kriminaliserats av det svenska storsamhället.

Pohl, Peter.

Alltid den där Anette

Så fort något händer i skolan är det alltid den där Anettes fel. Så säger eleverna i skolan, lärarna, skolsyster och annan personal. Men Anettes pappa är av en annan uppfattning. Så är även Anette. Men vågar någon ta reda på orsaken till det som händer och se varför Anette reagerar som hon gör?

Rai, Bali.

Förbjuden kärlek

Simran blir intensivt förälskad i Tyrone redan första gången hon ser honom. Problemet är att Tyrone är svart och Simran är indisk. När Simran ändå blir tillsammans med Tyrone blir det svårare än hon någonsin kunnat föreställa sig. Familjer och vänner ställs emot varandra och hot trappas upp till våld.

Roos, Josefin.

Heliotrop

En ung kvinna befinner sig på en plats i världen som inte är hennes hem. Det är varmt och kvavt. På nätterna, i mörkret och svalkan, går hon ut och dansar. I kontakten och vänskapen med ett barn som bor i hennes hus och en konstnär hittar hon tillbaka till instinkterna och förnuftet och hon förvandlas från barn till vuxen. Från stillastående till levande.

Rorby, Ginny.

Sukari min vän

Boken handlar om vänskapen mellan den trettonåriga döva flickan Joey, schimpansungen Sukari och skötaren Charlie. Joey lär sig mot moderns vilja teckenspråk för att kunna kommunicera med Sukari. Joey växer som individ, men Sukaris liv står på spel.

Roy, Arundhati.

De små tingens Gud

Livsglädje och tragik, patos och humor, politik och erotik blandas i en oemotståndlig cocktail i denna släktroman från det moderna Indien. Det är sena 60-talet, Indien härjas av politiska spänningar, som också sätter sin prägel på den lilla byn Ayemenem där familjen Ipe driver en picklesfabrik. Här bor den vackra, frånskilda Ammu med sina tvillingar Rahel och Estha, som klär sig i det senaste rock’n’roll-modet och drömmer om framtiden till tonerna av Sound of Music. Tvillingarna lever mitt bland sina, minst sagt, excentriska, släktingar: den violinspelande blida farmodern, den algofila farbrorn Chacka med de kommunistiska sympatierna samt fastern Baby, en ex-numma som är beroende av gräddbollar.

Rudberg, Denise.

Tillsammans

Tillsammans, del ett. Tre ungdomar med olika bakgrund lär känna varandra på Djurgården. Alexander verkar ha det bra, men har svåra hemförhållanden. Jakob är liten till växten och överbeskyddad av sina föräldrar. Theresas mamma har dött i cancer och nu bor hon tillsammans med sin pappa på en husbåt. De tre blir nära vänner.

Rydell, Sölve.

Din dumme jävel

Tre år gammal har Tommy solskenshår och risgrynständer och bubblar av rop och skratt. Tretton år senare har han rakat huvud och rör sig som en rovfågel runt en annan människa för att hämnas, kanske ta hans liv. Det är inte han själv som gör sig ond. Han drabbas av vuxnas svaghet och svek, blir ordlös och utstött och får mer än en gång höra det där föraktfulla uttrycket. Han förstår inte allt som sker, han är för liten, för ensam. Men vi förstår, vi som hör honom berätta. Vi förstår att det inte alltid är lätt att leva, ens i världens bästa land.

Inte om man blir kallad Din dumme jävel och bara har sin hund. Och kanske Asrin, hon som gömmer sig bakom den tunga järndörren. Och som plötsligt är hans, bara hans.

Saleem, H.

hårdnar.

Pappas gevär

Läsaren får här följa pojken Azads liv och uppväxt i de kurdiska bergen i norra Irak, fram till dess att han går i landsflykt i övre tonåren. Fadern och de äldre bröderna deltar aktivt i den kurdiska frihetskampen, en kamp som blir svårare allteftersom åren går och Saddamregimen

Sandén, Mårten

.

Anna D’Arc

Oskar är den tjocke killen som hela tiden sitter i skolbiblioteket för att undkomma sina plågoandar. Hans drömprinsessa är Anna Kovacs, adhd-tjejen med en morsa som städar i skolan. När Fredrik kommer med sin familj från USA, tyr han sig till Oskar. Så småningom förstår Oskar att Anna och Fredrik är ihop.

Schütt, Roland.

Kådisbellan

Roland Schütts bok om uppväxten i Vasastan i Stockholm under mellankrigstiden har en humoristisk fräschör som gjorde boken till en omedelbar succé när den utkom. Barnbegränsning var inte helt accepterat på den tiden och Rolands mammas försäljning av preventivmedel skedde med ett visst smussel. Som titeln antyder kunde de aktuella skyddsmedlen också få andra användningsområden för grabbarna i kvarteret.

Soyinka, Wole.

Aké

Aké är en av de stora barndomsskildringarna och på samma gång ett äventyr – en afrikansk resa utan motstycke – och en sällsynt god introduktion till Wole Soyinkas författarskap. Här berättar han, med det växande barnets kritiskt klara blick, om sin uppväxt i en västnigeriansk landsortsstad. Han berättar om en dråplig balansgång mellan två skilda men långt ifrån oförenliga kulturer, en som skrämmer och samtidigt lockar, en som sägs leda mot framtiden och innehålla alla möjligheter.

Strindberg, A.

Tjänstekvinnans son

Strindberg var endast 37 år gammal när han fann tiden mogen att upprätta ett bokslut över sitt liv. De två första delarna av Tjänstekvinnans son skrevs på våren och försommaren 1886 och skildrar tiden från den första barndomen fram till år 1872, när han slutgiltigt övergav universitetsstudierna i Uppsala för att återvända till Stockholm "och bli litteratör, samt möjligen författare, om hans kallelse befanns vara grundad".

Sundell, A.

Bara Alexandra

En roman om en flickas svåra barndom och omvälvande tonårstid med en stark längtan efter gemenskap. Alexandra är som klippt och skuren för att passa in i småstadsidyllen men ändå känner hon sig utanför. Hon förälskar sig både självsäkra Cecilia och trygge Marco men det är inte förrän besvikelserna blivit outhärdliga och hela tillvaron börjat vackla som hon inser att det är hon själv som måste välja hur hon vill leva.

Svingen, Arne.

Svart elfenben

Sam är en tonåring med ett plågsamt förflutet som barnsoldat i hemlandet Liberia. Sam och hans norske vän rånar en man för att få pengar till en resa till Elfenbenskusten där Sam ska leta efter sin mor. Det blir ett dramatiskt möte med ett sargat land, och den norske pojken plågas dessutom av ånger över rånet.

Thunberg, Karin.

mamma.

En dag ska jag berätta om mamma

Varje familj bär på en hemlighet. Något vi gömmer undan, inte får tala om. Just därför får det så stor makt över våra liv, långt efter att vi minns vad som egentligen hände. En kvinna reser tillbaka till sin barndomsö. Skammen möter henne redan vid ångbåtsbryggan. Följer henne hack i häl. Mumlande, viskande: Nog minns folk här hur det var. Allt det där med din Längs barndomens stigar når hon tillbaka till sin mammas liv och vingklippta längtan men också till insikten om hur hon själv har präglats av det som hände, och av sitt behov att aldrig, aldrig någonsin, bli lik sin mamma. När hon lämnar ön vet hon inte bara mer om sig själv. Hon vet också mer om sin mammas hemlighet, vad som hände innan allt var för sent.

Wahlström, Gunilla.

Kirre – en bok om att möta, vårda och fostra trasiga barn

Vi får möta Kirre och de olika professionella människorna inom socialtjänst, förskola och skola som involveras i hans liv - en roman men också en fackbok med stort djup.

Wallqvister, Camilla.

möter varandra.

Under samma måne

Jonna arbetar som volontär på ett fattigt barnhem i Guatemala. Hon möter barn som kommer från misär, övergrepp och hårda levnadsvillkor. Hemma i Sverige dyker fjortonåriga Sara upp. Också hon lever i en ofta hård och kärlekslös värld. Trots att deras liv ser så olika ut, är det ändå mycket som förenar. Vi ser hur två världar under samma måne sakta glider samman och

Wells, Rebecca.

Calla Lily Ponders magiska händer

Calla Lily Ponder växer upp i den lilla staden La Luna i Louisiana. Hennes mamma är hårfrisörska med magiska händer som får kunderna att slappna av. Genom föräldrarnas dansstudio blir Callas uppväxt fylld av dans och fest, vänskapen med grannpojken Tuck övergår i förälskelse. Men tragedierna låter inte vänta på sig.

Whyman, Matt.

droger.

Rätt att döda

Sonny och Alberto, snart tretton år, är blodsbröder. De bor i ett förortsområde i Medellin, Colombia, där maffiabossarna anlitar unga pojkar att utföra avrättningar. En dag blir Alberto upplockad av en knarkkung och utses till torped. Den ångest han känner kan bara dövas med

Skapad 4 okt 2011