Verksamhetsberättelse 2011.indd

Download Report

Transcript Verksamhetsberättelse 2011.indd

2011

Förord

När jag blickar tillbaka på året 2011 finns det tre saker som bör framhållas framför andra. Det handlar om två tävlingar och en mindre seger. Jag vill lyfta fram Doggy Professional Agility Cup. Inte bara på grund av fina priser, en välsmord final och bra publicitet. Det som verkligen ska lyftas fram i sammanhanget är alla våra klubbar och de funktionärer som runt om i vårt avlånga land gjorde det möjligt för oss att återinföra cupen. Utan arrangörer, på lokal och på regional nivå och som i vissa fall dessutom var desamma, hade tävlingen aldrig kunnat genomföras med så många tävlingstillfällen och med så stor geografisk spridning. Jag riktar en stor eloge till er, å Ungdomsrådets och alla våra tävlande medlemmars vägnar. Jag vill lyfta fram Fagersta Hundungdom. Tyvärr är ett uteblivet Ungdoms SM nästintill en trend, och snart är U-SM snarare något unikt än en tävling att räkna med som ett årligen återkommande arrangemang. År 2011 genom förde Fagersta Hundungdom tillsammans med Fagersta Kennelklubb och Sala Brukshundklubb ett alldeles utmärkt arrangemang i början av augusti.

Moa Källström och borderterriern Assar

Vi behöver klubbar som hjälps åt, och som tar hjälp av andra, eller varandra. Jag hoppas att alla våra klubbar känner som Fagersta HU och vill vara med och bryta trenden. Avslutningsvis vill jag lyfta fram oss själva och vår position som ungdomsorganisation under Svenska Kennel klubbens väldiga paraply. I september år 2011 genomfördes Kennelfullmäktige, SKK:s årsmöte, och vi fanns på plats med tre motioner. Att representera vårt ungdomsförbund i större sammanhang för att påminna om att det finns 8000 medlemmar i hela organisationen att räkna med är något som Ungdomsrådet lägger stor vikt vid och prioriterar. Även om inte alla motioner som läggs fram går igenom SKK:s väldiga maskin så ska vi vara på plats och föra talan i de frågor som berör våra medlemmar och vår verksamhet. Jag tog plats i Svenska Kennelklub bens Centralstyrelse, men våra medlemmar är mer än en inkvoterad röst, och det kan vi bara lyfta på plats.

Moa Källström

Förbundsordförande

Innehåll

1 Ordförandes förord 2 Ungdomsrådets arbete 3 Samarbetspartners 4 Policys 4 Representation 7 Agilitykommittén 11 Agria Freestyle Cup 11-12 Handlingkommittén 5 Representantskapsmötet 5 Maskotnålsmottagare 6 Brukshunden & Hundsport 6 Hemsidan & Facebook 9 Brukskommittén 9 Lydnadskommittén 9 Verksamhetskommittén 10 Freestylekommittén 8 Doggy Agility Professional Cup

1

12 Hundborgarmärket 12 Ekonomi 13-15 Ungdoms SM 16 Stockholm Hundmässa 16 Mariarlos Vänners Stipendium 17 Årets Hundungdom 18 Distrikt & Klubbar 19 Medlemsutveckling 19 Specialklubbarnas medlemmar 20-30 Lokalklubbarnas verksamhet 31 Förvaltningsberättelse 32 Resulträkning 33-34 Balansräkning 35-37 Tilläggsupplysningar & Noter 38 Ungdomsrådets underskrifter

Sammanställande text, foto & layout Lotta Treiberg Framsidans foton är alla tagna under U-SM i Sala 2011

Ungdomsrådets arbete 2011 Från årsskiftet till den 11 september

Ledamöter

Moa Källström Gävle-Dala ordförande Johanna Backlund Mellannorrland vice ordförande Lina Edgren Östra Svealand skattmästare Sara Sternerfors Småland Märta Brandts Östra Svealand Linn Magnusson Västra Johan Andersson Västra Helena Falk Östra Svealand Malin Broman Östra Svealand

Suppleanter

Michaela Neiglick Östra Svealand Monika Amby Gävle-Dala

Ungdomsrådet

h ade 7 stycken protokollförda möten.

Från den 11 september

Ledamöter

Moa Källström Gävle-Dala ordförande Johanna Backlund Gävle-Dala vice ordförande Lina Edgren Övre Norrland skattmästare Monika Amby Gävle-Dala Therese Martinsson Övre Norrland Linn Magnusson Västra Johan Andersson Västra Helena Falk Östra Svealand Malin Broman Östra Svealand

Suppleanter

Michaela Neiglick Östra Svealand Emelie Johansson Skåne-Blekinge

Arbetsutskott

Moa Källström Johanna Backlund Lina Edgren

Ungdomsrådet

hade 2 protokollförda möten.

Valberedning

Hanna Carlsson sammankallande Elin Fahlgren Henrietta Nilsson Sara Sternerfors Hanna Eriksson Stina Höglander suppleant

Revisorer

Helena Forsberg Hans Stenberg Rune Sandberg suppleant Anita Gustavsson suppleant

Personal

Jane Avena Förbundssekreterare heltid Meta Lönnberg heltid Lotta Treiberg deltid Carola Berg heltid

Personalen på kansliet: fr v Carola, Meta, Jane och Lotta

2

Samarbetspartners Lantmännen Doggy

Vårt samarbete med sak var att cupen, Lantmännen Doggy AB Lantmännen Doggy AB Doggy Professional Agility Cup, fortsatte under 2011. Doggy sponsrar bland annat våra trycksaker och ger oss många fina priser till våra tävlingar på både central och lokal nivå. En uppskattad även tog initia tiv till att vi skulle återuppliva den Agility cup som vi hade tillsammans på 1990-talet. Mer om den nya finns under egen rubrik längre fram.

Agria Djurförsäkringar

Agria Djurförsäkringar är vår andra stora sponsor som vi har ett samarbetsavtal med. Avtalet ger oss möjlighet att ta fram trycksaker som broschyrer och andra saker som vi kan ge ut gratis till våra medlem mar. Tillsammans har vi två gemensamma tävlings cuper som har rullat på under året: Agria Junior Handling Cup samt representera Sverige. I Agria Freestyle Cup 10 procents rabatt på enskild hundförsäkring i . Agria bidrar till den första cupen genom att ge vinnaren möjlighet att åka till Storbritannien och Crufts för att Agria Freestyle Cup bidrar Agria med pengar till resebidrag till samtliga pris tagare i alla klasser. Alla våra medlemmar får dessutom Agria Djurförsäkringar .

Svenska Kennelklubben

Vårt samarbete med vår huvudorganisation sker dels genom att våra kanslier ligger i anslutning till varandra i Spånga. Våra medlemmar administreras också till en del genom att de ligger på SKK:s ”stora” medlemsregister. Under 2011 skapade SKK en ny hemsida och vi fick chans att vara med och påverka hur Sveriges Hundun gdom skulle presenteras och synas där. Detta skedde genom flera möten mellan vår personal och SKK:s webbgrupp. För våra medlemmar som är upp till 18 år gäller att de får automatiskt medlemskap i en SKK länsklubb. Samtliga våra medlemmar mellan 7-25 år får också tidskriften Hundsport som en medlemsförmån.

Svenska Brukshundklubben

Brukshundklubben är SKK:s största specialklubb och många av våra medlemmar väljer att bli medlemmar i SBK genom sitt Ungdomsmedlemskap. Detta möjlig görs av det ena samarbetsavtalet vi har med SBK. Det andra avtalet vi har ger alla våra medlemmar som är mellan 7-25 år rätt att delta på de flesta av SBK:s kur ser/utbildningar samt tävlingar. SBK:s medlemstidning, Brukshunden, skickas även ut som en medlemsförmån till alla våra medlemmar.

Studiefrämjandet

Alla våra centrala arrangemang gör vi i samarbete med Studiefrämjandet, så även i år. På central nivå har vi haft flera planeringsträffar med våra ”hundkontakter” på Studiefrämjandet , Annika Hamilton och Therese Palm. På dessa träffar, så berättar vi om de aktiviteter som planeras under kommande år, planerar upp hur vi ska samarbeta om de olika arrangemangen och sen naturligtvis genomför dem. Under 2011 hade kansliet, i form av Meta Lönnberg, åtta träffar med hundkon takterna. Vi planerade bl.a. för Pusselkursen, att utbilda deltagarna i vad ett årsmöte handlar om på Repskapet samt Ungdomsinstruktörsutbildningen. Meta har även deltagit i ett ledarforum ”Att leva med hund i varg områden”, två utbildarträffar för Studiefrämjandets utbildare (en träff på våren och en träff på hösten), en nätverksträff samt två nätverksträffar under samlings namnet ”Hur lyckas vi bättre?”.

3

Den första handlade om att ”Nå ut med ert budskap” och den andra om ”Framtidens årsmöte”. Det är en otrolig förmån för våra medlemmar och för oss som organisation att kunna förkovra sig gratis eller till ett väldigt förmånligt pris hos Studiefrämjandet .

Policys

Nej till våld mot hundar

Vår Dressyrpolicy gäller för hela vår organisation och berör alltså alla våra medlemmar och funktionärer. Po licyn betonar att våra medlemmar ska ha en ansvarsfull och empatisk syn på hundar och att attityden när man tränar (och tävlar) med sin hund ska vara positiv för hunden. All fysisk och psykisk misshandel eller tvång mot hundar är förbjuden genom lagen, men vår policy betonar att all träning som Sveriges Hundungdoms medlemmar ägnar sig åt eller lär ut på våra kurser ska ske med positiva metoder.

Nej till alkohol och droger

Vår andra policy gäller alkohol och droger. Vi är en ungdomsorganisation som i våra stadgar stipulerar att vår verksamhet är fri från alkohol och droger. I vår policy betonas att alkohol och droger inte passar ihop med hundar och hundträning. Policyn betonar också vikten av att man som god kamrat ska vidta lämpliga åtgärder om man anar eller vet att någon kamrat fått problem med droger och/eller alkohol.

Sveriges Hundungdom stöder

Vi ger ett ekonomiskt bidrag till organisationen A Non Smoking Generation.

Vår monter reser runt och ställs upp där vi behöver synas och nformera. Här på Ungdoms SM i Sala. Montern bemannades av Jane Avena och Meta Lönnberg under hela helgen.

Representation

Att visa för omvärlden att vi finns och är Svenska Kennelklubbens ungdomsförbund är mycket viktigt. Vi har en stor uppgift med att hålla oss informerade om olika saker inom samhället som kan påverka våra ungdomar och deras verksamhet inom hundsporten. En stor del av representationen sker på arenor där andra hund organisationer också samlas men till representation räknas också interna arrangemang där personalen eller leda möter från UR deltar.

MyDog, Göteborg – Linn Magnusson Svenska Brukshundklubbens kongress – Moa Källström, Malin Broman, Helena Falk, Johan Andersson, Sara Sternerfors Svenska Kennelklubbens fullmäktigemöte – Malin Broman, Lina Edgren, Helena Falk, Moa Källström och Märta Brandts Studiefrämjandets Förbundsstämma, Karlstad – Linn Magnusson, Johan Andersson, Helena Falk, Lina Edgren, Moa Källström och Michaela Neiglick Ungdoms SM, Sala – Jane Avena, Meta Lönnberg, Lotta Treiberg (samtliga personal) Doggy Professional Agility Cup finalen, Göteborg – Moa Källström, Malin Broman från UR samt Jane Avena, Meta Lönnberg och Lotta Treiberg, samtliga personal Stockholm International Horse Show, seminarium anordnat av Agria Djurförsäkringar – Jane Avena, Meta Lönnberg, Lotta Treiberg (samtliga personal) Stockholm Hundmässa – Moa Källström, Helena Falk, Linn Magnusson, Malin Broman, Theres Martinsson, Johan Andersson, Johanna Backlund från UR samt Jane Avena, Meta Lönnberg, Lotta Treiberg, personal

4

Representantskapsmötet

Hölls den 10-11 september på Högbo Brukshotell i Sandviken. Tidigare ordförande i Sveriges Hundung dom, Ola Folkesson, blev vald till mötesordförande och Annika Hamilton från Studiefrämjandet fungerade som vice mötesordförande. Som sekreterare för mötet var förbundssekreterare Jane Avena utsedd. 18 delegater deltog och av dessa var det 25 röster fördelade. Utöver ordinarie delegater deltog även tio reserver, ledamöter och suppleanter i Ungdomsrådet, representanter från valberedningen och kommittéer samt kansliets perso nal. Till årets representantskapmöte kom även 12 gäster från SKK läns- och specialklubbar samt från våra egna Hundungdomsklubbar.Förutom att hålla vårt årsmöte ville UR att samtliga deltagare skulle få lära sig mer om mötesteknik. Därför gjordes små pauser där speciella ord och begrepp kunde bli förklarade. Traditionsenligt brukar vi ha någon typ av ”lekar” under repskapet, så även i år. Aktiviteten var samarbetsövningar i lagform under lördagens eftermiddag. Lördagens goda midda gen var mycket uppskattad liksom den suveräna efter rättsbuffé som avslutade måltiden.Efter middagen hade förbundsordförande Moa ordnat med kvällsunderhåll ning av ett live band från Gävle.UR hade en proposi tion om ändringar i U-SM reglerna. Mötet tillstyrkte ändringarna. Däremot blev det diskussion om UR:s andra proposition om nya rösträttsregler för Represen tantskapet. Det ledde till att UR drog tillbaka förslaget.

En av Maskotnålsmottagarna 2011 var Janna Nordin. Förtjänsttecknet delades ut under Representantskapsmötet. På bilden Janna tillsammans med sin schnauzern Lotus när de tävlade i Doggy Professional Agility Cup regionalfi nal i Stockholm.

Maskotnålsmottagare

Maskotnål nr 46 tilldelades Hanna Carlsson Maskotnål nr 47 tilldelades Janna Nordin med följande motivering: I föreningen Sveriges Hund ungdom fi nns gott om eldsjälar. Det är människor med en glödhet låga som brinner stark för hundträning, för gemenskap och framförallt för ungdomar. Mottagaren av Maskotnål nr. 46 är en kvinna som under fl era år har gett allt för att lokalklubbar, distrikt och enskilda kommittéer ska kunna utvecklas.Hon är en sprudlande social och medryckande människa som genom åren har dragit med sig otaliga ungdomar upp till sin lokal klubb för att bjuda in dem att delta i den kamratskap, den glädje och det kunskapsutbyte som fi nns där. Hon har varit verksam som styrelseledamot, sekreterare och ordförande i sin lokalklubb. Nu fi nns hon där som en stöttepelare, ett bollplank, en klippa i stormen och en sporrande kraft för ungdomarna runtomkring. Ingen behöver säga något, man vet att hon alltid där med en hjälpande hand när det behövs.Maskotnål nr 46 går till en kvinna som har bidragit till att Göteborgs Hund ungdom är den klubb den idag är och som fortfarande får klubben, och ungdomarna som bygger den, att växa. Hon är per defi nition, en sann eldsjäl.

5

med följande motivering: Om Sveriges Hundungdom var ett register för synonyma ord, skulle namnet på mottagaren av Maskotnål nr 47 stå bredvid begreppet driven lokalklubb. Hon är allt vi vill att våra lokalklub bar ska stå för och har alla egenskaper vi vill att de besitter. Hon är i själen allt vi vill att de ska ha. Genom sina år i Sveriges Hundungdom har hon etablerat den lokalklubb hon verkar i som en självklar knutpunkt för nya unga medlemmar. Samtidigt har hon bidragit till att hennes klubb är en plats där de allra mest erfarna och etablerade hundungdomarna kan utvecklas. Lägerverk samhet, tävlingar, U-SM, klubbledarutbildningar – allt arrangeras av den här klubben, alltid med vår Maskot nålsmottagare i framkant.Hon är full av värme och en gagemang, ständigt driven för den samlade kraften som fi nns hos våra medlemmar. Hon har ett omtänksamt hjärta som klappar hårt för värdet av en tradition. Hon är en medlem som alltid tänker nytt men som också har den djupaste respekt för de stadgar som håller verksam heten uppe. Hon är precis det vi skulle beskriva som en engagerad hundungdom.

Brukshunden med

Svenska Brukshundklubbens (SBK:s) tidskrift är även alla våra medlemmars tidning sedan fl era år tillbaka. Chefredaktör för Brukshunden är Fredrik Malmgren som jobbar på Pr-byran Rehn&Co i Malmö. Samman ställande redaktör för hundar hundars sidor har Lotta Treiberg varit. Brukshunden kom ut med 6 nummer under 2011 och vi har i varje nummer haft reportage samt informerat och gjort reklam för kommande ar rangemang.

Hundsport

Svenska Kennelklubbens medlemstidskrift där Torsten Widholm är chefredaktör. Samtliga av våra medlem mar som är mellan 7 och 25 år får tidningen och den utkom med 10 nummer. Sveriges Hundungdom har ca två sidor till förfogande i varje nummer. Det utrymmet ansvarar Lotta Treiberg för som sammanställande re daktör. Trots att Internet och vår hemsida kan erbjuda blixtsnabb information märker vi att det som står i medlemstidningarna ger något större respons. Precis som för Brukshunden har vi utnyttjat våra sidor till artiklar och reportage samt för att informera om saker som är på gång.

www.shu.se

och

Facebook

Vår hemsida är ovärderlig när vi ska informera om kommande aktiviteter som kurser, konferenser, läger, och tävlingar. Hemsidan är ett viktigt verktyg både när det gäller att informera medlemmarna och för att samla in information och ta emot anmälningar till aktiviteter. Genom att ta emot och sammanställa informationen online minskar administrationen betydligt. I vår webbutik hittar man ett stort utbud av både försäljnings- och gratismaterial som används av enskilda medlemmar, våra klubbar och andra hundorganisationer. Vår önskan är att våra klubbar och distrikt blir ännu fl itigare på att använda hemsidan till att annonsera om sina kommande tävlingar och aktiviteter i aktivitetskalender. För att vår hemsida är ett bra medium för att sprida information talar följande siffror för: webbplatsen hade ca 60.000 besökare under 2011, vilket innebär att vi i snitt har 167 unika besökare per dag. Antalet besökare på hemsidan ökade dessutom jämfört med 2010.

Ett socialt medium som slår de fl esta andra är Facebook och förra året var det möjligt att följa oss på ”Fejan”. Sveriges Hundungdom började fi nnas på Facebook under 2011.

6

Agilitykommittén

Under verksamhetsåret tillsattes en ny Agilitykommitté som har bestått av Malin Broman (sammankallande), Hanna Carlsson, Siri Myhre samt Elin Brodin. Kommittén har haft regelbunden mejlkontakt men några regel rätta möten blev det tyvärr inte.Vi planerade för framtida aktiviteter och reviderade reglerna för våra två utmärkelser: ”Årets Agilitynybörjare” samt ”Årets Agilityungdom”.

Agilitytävlingar

8 av våra klubbar har under året arrangerat offi ciella agilitytävlingar i olika klasser. Några klubbar återkommer fl era gånger som arrang örer och ibland arrangeras tävlingar tillsam mans med en annan klubb.

Avesta Hundungdom – 2 tävlingar Hässleholms Hundungdom – 2 tävlingar Klinteortens Hundungdom – 4 tävlingar Köpings Hundungdom – 1 tävling (till sammans med Kungsörs BK) Linköpings Hundungdom Hundklubb) – 5 tävlingar (2 stycken tillsammans med Åtvidabergs Roslagens Hundungdom – 1 tävling Rönne Hundungdom – 1 tävling Stockholms Hundungdom Brukshundklubb) – 1 tävling (tillsammans med Stockholmsavdelningens

7

Riksfinal Doggy Professional Agility Cup

På eftermiddagen fredagen den 18 augusti samlades 37 förväntansfulla finaldeltagare (några tävlade med mer än en hund) i foajén på ett hotell i centrala Göteborg. Där hälsades alla välkomna av de ansvariga från Lant männen Doggy; Jan-Olof Byström och Mona Lind ström tillsammans med övrig personal från Doggy. Efter lite kort information om helgens stora tävling, Riksfinal i Doggy Professional Agility Cup 2011, dela des det ut matbiljetter och åkband. För utanför hotel let väntade en stor buss för att köra alla till Liseberg där kvällen skulle tillbringas. När alla provat berg- och dalbanor och karuseller samt ätit middag gick bussen tillbaka till hotellet där hundarna hade fått vänta på rummen. Personal från Doggy och Sveriges Hundun gdom hade under kvällen sett till hundarna. Lördagen började med härlig hotellfrukost och sen var det en kort promenad från hotellet till tävlingsplatsen som låg mitt i Trädgårdsföreningens vackra park. I vanliga fall är inte hundar välkomna här men för vår skull hade ”Trädgår´n” gjort ett undantag. Samtidigt i Göteborg pågick Kulturkalaset med en mängd begivenheter, allt från konserter till tävlingar och utställningar överallt i stan. Trädgårdsföreningen var inget undantag, det kryllade av folk. Det var nog få av de tävlande i Riksfi nalen som haft femdubbla led av publik tidigare under sin karriär! Solen värmde och lyste på oss hela dagen och tävlingen flöt på otroligt bra och den stora publi ken fick se många fantastiska lopp. Det blev fin Pr för sporten men framför allt att vi fick chans att visa hur duktiga våra ungdomar är med sina hundar. Domaren Mija Jansson hade ritat fartiga men kluriga banor, trots det visade deltagarna att de minsann inte hade kvalat utan orsak, det blev hårt i toppenstriden. Vinnare i klass 1-2 small blev Malin Perlskog och Liam. I klass 1-2 medium var det Athina Remneman och Ludde som hamnade överst i prislistan. I klass 1-2 för largehundar var det Helena Falk och Caspian som var både snabbast och dessutom med minst fel. I klass 3 small höll Jannie Abelsson-Svensson och Tilly undan sina konkurrenter och vann. I klass 3 medium var det Linn Magnusson och Ella som knep segern och slut ligen i klass 3 large vann Emma Norberg och hennes Molly. Förutom fina priser, pokaler och foder, så fick alla sex vinnarna en hel dags träning med framgångs rika agilityföraren Åsa Gunnarsson. Ett stort GRAT TIS till alla segrare och ett stort TACK till domaren Mija Jansson, tävlingsledaren Håkan Ericson samt speakern Moa Källström. Dessutom, utan alla duktiga funktionärer – ingen nämnd och ingen glömd – hade det inte blivit någon final, så stort TACK och det gäl ler också Göteborgs Hundungdom som lånade ut sin agilitybana.

Till höger syns Yessica Björkvall och hennes briard Pippi i högsta fart under finalen i Doggy Professional Agility Cup. Doggys personal var på plats under helgen och vinnarna (och alla deltagare) fick många fina pokaler och priser med sig hem.

8

Brukskommittén

Kommittén har under året bestått av Lina Edgren (sammankallande) Kristina Nilsson och Elisabeth Macauley. Arbetet har inriktats på att planera aktiviteter inför kommande år.

Lydnadskommittén

Har bestått av Johan Andersson (sammankallande), Alba Sand, Hanna Eriksson, Theres Nilsson.

Lydnadsläger

Lydnadskommittén arrangerade ett lydnadsläger på Vilsta sport hotell, den 26 – 28 augusti. Ansvarig från kommittén var Janna Nordin och till sin hjälp hade hon tagit Malin Broman. 21 delta gare kom till lägret och fick varva praktisk lydnadsträning med föreläsning. Instruktörerna som var inbjudna för att drilla delta garna i lydnadsmomenten var; Lotta Linusson, Fanny Gott och Sofia Edlind. Lägrets föreläsning hölls av Eva-Marie Wergård och handlade om tävlingspsykologi.

Officiella lydnadsprov

Endast fyra av våra klubbar tog chansen att bjuda in till lyd nadsprov under året. Vilket är synd, våra ansökningstider är betydligt kortare än övriga klubbars och vi borde utnyttja vår rätt att arrangera officiella prov mycket mer och oftare.

Lycksele Hundungdom – Klass I-elit Sunne Hundungdom – Klass I-elit Gotlands Hundungdom – Klass I-II Skarpnäcks Hundungdom – 2 prov klass I-elit

från kansliet.

Verksamhetskommittén

Kommittén har under året bestått av Moa Källström från Ungdomsrådet samt Meta Lönnberg

Pusselkurs

Valborgshelgen, 30 april – 1 maj, ägnades helt åt hundträning för de 21 som kom till årets upplaga av Pusselkursen. Meta Lönnberg från kansliet, var ansva rig ledare på plats och Lotta Treiberg var där för att göra reportage om kursen. Vårsolen lyste på deltagarna men det blåste kallt i skogarna runt Kyrkekvarn (ca 4 mil norr om Jönköping) under hela helgen. De som ville, kunde komma redan på fredagskvällen men själva hundträningen började först på lördag morgon. Yngsta deltagaren var sju år och äldsta var 23 år och glädjande nog var det faktiskt några killar med den här gången. Vi inom Sveriges Hundungdom är bortskämda med att vi alltid lyckas få så otroligt duktiga och entusiastiska instruktörer till våra arrangemang, denna pusselkurs var absolut inget undantag!

9

Första dagen kunde deltagarna välja mellan; rallylyd nad, dragträning, klickerträning och bruksspår och dag två; viltspår, lydnad, freestyle och handling. På förmid dagarna tränade deltagarna i en av hundsportgrenarna, på eftermiddagarna i en annan. Det gjorde att alla deltagare hann prova på fyra olika saker under helgen. Lördagskvällen var en hundfysioterapeut inbjuden för att föreläsa om hur man värmer upp, varvar ned hun den vid träning och varför detta är så viktigt. Stort tack till våra instruktörer/föreläsare; Cattlin Marques, Tina Sporrong, Sara Sternerfors, Lotta Linusson, Yvonne Öster och Josefin Abel.

Ungdomsinstruktörsutbildning

Vår utbildning består av två helger. Helg 1 genomför des på Scandic hotell i Upplands Väsby, den 17 och 18 december. Hela 16 tjejer, från Lund i söder till Öst hammar i norr, kom och bänkade sig framför SBK läraren, Therese Palm. Den första helgen bestod av väldigt mycket teori men även kortare praktiska pass, bl.a. fi ck deltagarna analysera olika hundars beteenden. Thessan lotsade alla vetgiriga blivande ungdomsin struktörer genom den korvstoppning, som det är att hinna lära sig så mycket tiden och orken bara räcker till, på ett förträffl igt sätt. Andra helgen genomförs i januari 2012 men mellan helg 1 och 2 ska hemuppgif ter utföras. Första helgen avslutades med en genom gång av dessa hemuppgifter men även det avslutande projektarbetet.

På Pusselkursen i Kyrkekvarn kunde deltagarna bland annat välja ett pass med att lära sig grunderna i dragsport. På bilden en fl icka som tränar barmarksdrag tillsammans med sin jack russell terrier.

Freestylekommittén

Kommittén har bestått av Michaela Neiglick (sammankallande), Nina Lindström, Agnes Mohlin och Hanna Eriksson samt Johanna Mamrelund (tom september).

Under 2011 hade kommittén två fysiska möten samt ett telefonmöte. Det mesta av kommunikationen skedde på facebook i kommitténs egen grupp. Under verksamhetsåret 2011 arbetade kommittén främst med att planera för framtida aktiviteter. Vi tog bland annat fram ett förslag på regler för Årets Freestyleungdom, planerade en konferens i Heelwork to Music samt spånade på ett freestyleläger. Moa Källström har under året varit ledamot i Svenska Kennelklubbs arbetsgrupp för freestyle och Lotta Treiberg (kansliet) har varit adjungerad.

Officiella freestyle- och heelwork to music tävlingar

Sammanlagt har Hundungdomsklubbar arrangerat 19 offi ciella tävlingar. Det är 6 olika klubbar som stått som arrangörer för alla dessa: Linköpings Hundungdom – 7 tävlingar (alla klasser samt Htm) Skarpnäcks Hundungdom – 1 tävling (klass I-III samt Htm) Tyresö Hundungdom – 2 tävlingar (klass I-III) Skövde-Tidaholms Hundungdom – 4 tävlingar (klass I-III samt Htm) Oxie Hundungdom – 1 tävling (klass I-III samt Htm) Bodens Hundungdom – 3 tävlingar (klass I-III samt Htm)

Agria Freestyle Cup uttagningar

Karlstad Brukshundklubb Mälarö Brukshundklubb Tyresö Hundungdom Göteborgs Hundungdom Bollnäs Brukshundklubb Linköpings Hundungdom Skarpnäcks Hundungdom

10

Agria Freestyle Cup final

Finalen gick på Stockholm Hundmässa den 10 december och dömdes den här gången av Karen Sykes, Kath Hardman (båda från Storbritannien), Sara Mårtensson och Nina Lindström. Det var första gången som vi bjöd in utländska domare och det var säkert uppskattat av både tävlande och domarkollegerna från Sverige. Till slut blev det 21 ekipage som kom till start i de tre klasserna, med 13 starter i klass I och 4 i vardera klass II och III. Vi hade betydligt fler kvalificerade men avhoppen blev många i framför allt de högre klasserna. Finalen hade fått en mycket bra tid i stora finalringen och det var fullt med publik. Vid den pampiga prisutdelningen fick dessa ta emot priser i form av resebidrag från Agria Djurförsäkringar: Klass I 1. Alexandra Widlund & Eyemarkers Floyde, border collie 2. Nathalie Stärner & Wenarjas Spirit of Ayax, kooikerhondje 3. Ida Skagerdahl & Molly, blandras Klass II 1. Lovisa Andersson & Trolla, blandras 2. Jimmie Lundgren & Donna, labrador 3. Jasmine Alfredsson & Carry, blandras Klass III 1. Michaela Neiglick & Urax Ylva-Li, borderterrier 2. Hanna Eriksson & Belgerac Grizzly, groenendael 3. Linnéa Vejde & Galaxie´s Furst Wolf, australian shepherd

Alexandra & Floyde en av vinnarna i Agria Freestyle Cup.

Handlingkommittén

Kommittén har bestått av Johanna Backlund (sammankallande), Märta Brandts, Emelie Karlsson, Rebecca Johansson, Fanny Hellström samt Cindy Pettersson och Torbjörn Skaar från SKK. Vi har kontinuerligt haft telefonmöten 1 gång i månaden. Handlingkommittén har haft ett händelserikt 2011 och vi startade året med att planera och arrangera en domarutbildning. Vår domarutbildning var på Vilsta Sporthotell i Eskilstuna den 8-10 april. Utbildningen var från fredag till söndag. Det blev en lyckad utbildning med sex stycken deltagare. Som lärare/föreläsare under helgen fungerade Hans Rosenberg och Sara Nordin tillsammans med Johanna Backlund, Torbjörn Skaar samt Märta Brandts från kommittén. Glädjande var att samtliga deltagare blev godkända för att i framtiden kunna döma junior handling. Under början av året arbetade vi med den motion som STOKK kennel klubb skickat till Kennelfullmäktige. Vi beslutade att skicka ut ett frågeformulär till samtliga länsklubbar. Vi ville få respons för vår idé om Länsklubbarna kunde tänka sig att arrangera junior handling tävlingar på sina nationel la utställningar och inte enbart på de internationella. Detta skulle underlätta för nya tävlande som vill komma in i sporten, medan de internationella tävlingarna skulle vara kvalificerande till SM och de nationella skulle fungera som tävlingar för de som redan kvalat. Vidare hade vi tänkt att om man kvalificerade sig på en internationell ut ställning var man därefter stoppad från vidare tävlan på SM-uttagningar. Och man skulle då kunna fortsätta träna och tävla på de nationella istället. Dessvärre fick vi mycket dåligt gensvar från klubbarna och de som svarade var övervägande negativa till idén.

Under våren/sommaren planerade vi även inför Nordiska Mästerskapen i junior handling som tog plats på Stockholm Hundmässa i December. Torbjörn Skaar skötte kontakterna med de andra länderna under året. Vårt svenska landslag togs ut efter den internationella utställningen i Sundsvall i Oktober. Den 12-14 november hade vi en teambuilding-helg på Vilsta Sporthotell i Eskilstuna med hela landslaget och årets landslagscoach Torbjörn Skaar samt Johanna Backlund och Cindy Pettersson. Den här helgen blev väldigt lyckad och tanken är att detta ska vara ett inslag varje år efter det att landslaget är utsett. Årets landslag bestod av Vilhelmiina Walldén, Sanna Sundberg, Lotten Rönnqvist samt Sandra Norén-Wallin. Vi planerade, och genomförde även, en workshop för alla länderna på fredagens eftermiddag i samband med mässan på Rica Hotell. Det blev givande diskussioner och många goda idéer kläcktes inför framtiden. Samtliga länder deltog med minst en representant och Island hade även sitt landslag med.

11

SM final

På lördagens SM fi nal var Linda Näslund utsedd till domare och Märta Brandts från kommittén hjälpte till som sekreterare. Vi hade utställnings ”omslagshund” som utbytesras; pyreneérhund. SM-fi nalen vanns av Pernilla Lindström.

Nordiska Mästerskap

På lördagskvällen arrangerades en middag för samtliga landslag samt landslagscoacherna. Kommittén ansvarde för lottningen av söndagens startordning. Middagen var väldigt trivsam med god stämning. Nordiska Mäster skapen dömdes av Dorota Witkowska från Polen och Emelie Karlsson från kommittén var sekreterare.Vi hade lyckats tillgodose nästan allas önskemål av raser efter hårt arbete under hösten att få ihop minst 4 raser till varje land, vilket betydde över 20 olika hundar med utställningsvana samt som var i utställningskondition.Vi fi ck mycket positiv respons från de övriga länderna för deras tilldelade hundar. Nordiska Mästerskapens lagtäv lan vanns av värdlandet, Sverige och i den individuella tävlan vann Victoria Gill från Norge, svenska Vilhel miina Walldén placerade sig på en hedrande 3:e plats.

Pernilla Lindström vann SM fi nalen i junior handling. Här under prisutdelningen med domaren Linda Näslund och salukin Coco.

Hundborgarmärket

Den äldsta ständigt årligt återkommande traditionen som vi har är Hundborgarmärket. Det var redan i början av 1980-talet som SKK, SBK och Sveriges Hundungdom startade kampanjen för att alla hundä gare skulle bli Hundborgare. Under de första åren var det framför allt SKK som engagerade sig och på den tiden var märket både teoretiskt och praktiskt. Tanken var att man skulle lära sig saker samtidigt som man hade chans att få köpa ett märke. Den praktiska delen motsvarades ungefär av hur den praktiska delen av vårt Järnmärke ser ut idag. Frågeformuläret har alltid sett ungefär likadant ut: 13 frågor med tre svarsalternativ. Många klubbar – inte bara Hundungdomsklubbar – beställer frågeformulär och märken för att erbjuda detta under kursavslutningar, träffar och Hundens Dag.

12

Ekonomi

Sveriges Hundungdoms ekonomi gav som förväntat ett minusresultat, men detta hade vi budgeterat för. Vår ekonomi är ändå fortsatt stabil då vi har ett kapital att ta av. Anledningen till minusresultatet är minskat grundbidrag från staten, men även att vi valt att inte skära något i kostnaderna. Det bidrag vi får beräknas både utifrån antal medlemmar och inte minst från det antal aktiva klubbar vi har. Antal medlemmar är rätt stabilt men antalet klubbar har minskat, vilket i sin tur påverkar det bidrag vi får. Detta är en allvarlig varningssignal för framtiden, då det är viktigt att våra medlemmar – oavsett var de bor – kan hitta en hund ungdomsklubb i sin närhet. Liksom tidigare år består våra intäkter främst av medlemsavgifter samt bidrag från staten, Ungdomsstyrelsen, och Svenska Spel AB. Pengar från det senaste ska enligt reglerna komma den lokala verksamheten på våra klubbar till godo, vilket det också gör. Lokalklubbarna kan till exempel söka bidrag till material, utbildningar, föreläsningar och läger. Vi fi ck ett stort deltagarantal på vårt representantskaps möte, vilket vi blev väldigt glada för då det är årets viktigaste möte och en grundbult för vår demokrati. Då det fanns ekonomisk möjlighet detta år så togs beslut att samtliga delegater fi ck delta kostnadsfritt. Vårt eko nomiska resultat i siffror och mer i detalj fi nns i Resul tat- och Balansräkning samt även i de noter som fi nns längre fram i Verksamhetsberättelsen.

Ungdoms SM

Till Västmanland drog ett hundratal tävlingssugna ungdomar helgen 5-7 augusti. Det här var ett samarrang emang mellan Fagersta Hundungdom, Fagersta Kennelklubb och Sala Brukshundklubb. Men tävlingarna under Ungdoms SM hölls på Ösby Naturbruksgymnasiums marker utanför Sala. Ett helt fantastiskt fint område och som gjort för ett arrangemang som det här. Bra boende för de som ville i elevhemmet och gott om tältplatser i nära anslutning till tävlingsplanerna. Alla måltider serverades i skolans matsal som låg på tävlingsområdet. Både lydnads- och agilityplanerna var av god kvalitet och appellspåren kunde läggas bara en liten bit bort. På fredagen var det invigning där alla tävlande distrikt fick gå upp på scenen och bli presenterade. Därefter var det ett rock band som spelade tills helgens första tävlingar kunde börja. Det var handlingtävlingarna som hölls den kvällen samt bruksgrenarnas lydnads- och budföringsdel. Vädergudarna var på gott humör nästan hela helgen, men lagom till att den spännande finalen i agility skulle avgöras på söndagseftermiddagen brakade himlen lös med rejäla störtskurar. Men inte ens ovädret drog ned intrycket av en väldigt lyckad helg.

Agility individuellt

Klass I small

1. Malin Malmberg & Sunny-Hill´s Night Fall, shetland sheepdog, Östra Svealand 2. Michaela Neiglick & Atterboms How High the Moon, borderterrier, Östra Svealand 3. Enya Habel & Bastängens Sindy, jack russell terrier, Östra Svealand

Klass I medium

1. Amanda Bjurström & Smutronblommans Joey, cocker spaniel, Västmanland 2. Nora Löthberg & Lillvedes Joker of Romance, cocker spaniel, (Gotland) Östra Sveland 3. Sophie Hulling & Ashlinn Swiss Chokolate, shetland sheepdog, (Gotland) Östra Svealand

Klass I large

1. Anna Lundström & LPI Momangens Magda, malinois, Värmland 2. Elsa Malmer & Shockwaves Forbidden Fruit, storpudel, Östra Svealand 3. Sofia Hanisch & Mitch, blandras, Västra

Klass II small

1. Emma Niklasson & Minimeras Afrodite, australian shepherd, Västra 2. Emma Fröding & Maimo, shetland sheepdog, Västmanland 3. Athina Remneman & Tretex Lingon, kooikerhondje, Gävle-Dala

Klass II medium

1. Sandra Andersson & Törnlundas Electra, shetland sheepdog 2. Linnea Jerlström & Klettermusen Terminator, borderterrier, Östergötland 3. Elin Brodin & Menjarinn Tristan, shetland sheepdog, Gävle-Dala

Klass II large

1. Emma Niklasson & Valltazz Zequita, australian shepherd, Västra 2. Lovisa Hillbom & Light My Fire Quellou, berger des pyrénées, Gävle-Dala 3. Linn Jonsson & Cindy, blandras, Småland

Klass III small

1. Jannie Abelsson Svensson & Burningstep´s Dragonforce, shetland sheepdog, Småland 2. Jannie Abelsson Svensson & Lundecok´s First Choice, Shetland sheepdog, Småland 3. Linn Magnusson & Shelteam Meant to be, shetland sheepdog, Västra

Klass III medium

1. Camilla Jacobson & Rus N´RivWhenYouCameIntoMyLife, tollare, Östra Svealand 2. Linn Magnusson & Shelteam Moonbeam In Red, shetland sheepdog, Västra 3. Sandra Sjöberg & Sobelkustens Lucy, shetland sheepdog, (Gotland), Östra Svealand

Klass III large

1. Jenny Klingborg & Fårvallarens Ed, border collie, Västmanland 2. Josefine Vilhelmsson & Kronvallarens Otto, border collie, Östra Svealand 3. Evelina Hillilä & Crofter Holdings Nanette, berger des pyrénées, Östergötland

13

Agility Lagklass

Small 1. The Flying Meatballs, Östra Svealand

Michaela Neiglick & Atterboms How High the Moon, Malin Sjöberg & Tuva, Louise Drevinger & Bellbreeds Bell A-Mi, Michaela Neiglick & Urax Ylva-Li

Medium 1. Svart & Guld, Gävle-Dala

Kristin Hellström & Råhällans Ingrid, Martina Söderqvist & Råhällans Isak-Istapp, Malin Dahlin & Cefeus Bilbo of Gimli, Lovisa Hillbom & Mog-ur´s mrs Shira

Large 1. Två av varje, Östra Svealand

Yessica Björkvall & Don Fido´s Will´erkulla Matilda Lindholm & Minnepy´s Song For Life Jennie Ejneroos & Larix Evidence Of Crime

Bruks

Appellklass spår

1. Elin Magnusson & Canonvills Nelly Never Stop, australian kelpie, Skåne-Blekinge

Elitklass spår

1. Johanna Kempe & Erik, border collie, Västra

Elin Magnusson och hennes australian kelpie Nelly imponerade på domarna och fick förutom guldmedalj fina poäng i appellklassen spår.

Freestyle

Klass I

1. Malou Ovsiannikow & Agdalavallarnas Qit, border collie, Östra Svealand 2. Elna Karlsson & Boomerang, parson jack russell terrier, Gävle-Dala 3. Sofie Eriksson & Western Ranch Joe, australian shepherd, Gävle-Dala

Klass II

1. Matilda Lycktman & Lovemix Best Eboni, border collie, Östra Svealand 2. Lisabet Lindbäck & Auusie Action´s Mirra, schäfer, Övre Norrland 3. Lovisa Andersson & Trolla, blandras, Östra Svealand

Klass III

1. Michaela Neiglick & Urax Ylva-Li, borderterrier, Östra Svealand 2. Hanna Eriksson & Belgerac Grizzly, groenendael, Östra Svealand 3. Sabine Åström & Touch of Sunrise av Vervik, golden retriever, Övre Norrland

Brace

1. Michaela Neiglick & Urax Ylva-Li & Atterboms How High The Moon, borderterriers, Östra Svealand

14

Lydnad

Klass I

1. Matilda Lyktman & Lovemix Best Eboni, border collie, Östra Svealand 2. Therese Hellstigen & Westpark Sweet Swan, australian shepherd, Skåne Blekinge 3. Matilda Eresjö & Ullbitens Immze, border collie, Östra Svealand

Klass II

1. Pernilla Johansson & Kiosan´s Pollux, tervueren, Övre Norrland 2. Elin Magnusson & Canonvills Never Stop, australian kelpie, Skåne-Blekinge 3. Lisa Sandström & O´Mullan´s Chocolate, australian shepherd, Övre Norrland

Klass III

1. Malou Ovsiannikow & Agdavallarnas Qit, border collie, Östra Svealand 2. Sandra Forsberg & Blue Future Always-, shetland sheepdog, Gävle-Dala 3. Cecilia Bergman & Wynntorps Diva, golden retriever, Gävle-Dala

Klass elit

1. Natahlie Ädel & The Look Red-Hot Tiffany, border collie, Gävle-Dala 2. Malin Karlsson & Gränsvallarens Sam, border collie, Östra Svealand

Cecilia Bergman & golden retrie vern Diva visar fi nt fritt följ under lydnaden på Ungdoms SM.

Handling

Minior handling

1. Julia Håkansson, Skåne-Blekinge

Junior handling

1. Sanna Sundberg, Gävle-Dala 2. Sandra Norén Wallin, Östra Svealand 3. Pernilla Lindström, Småland

Senior handling

1. Johanna Gräntz, Skåne-Blekinge 2. Sofi a Bruse, Skåne-Blekinge 3. Sabine Åström, Övre Norrland

Sanna Sundberg från Gävle Dala distriktet vann junior handlingen i hård konkurrens.

Bästa distrikt totalt och bästa agilitydistrikt blev Östra Svealand!

15

Stockholm Hundmässa

I år fi ck vi återigen plats i A-hallen med vår monter, vilket ger oss ett helt annat läge när det gäller att synas. Montern låg i direkt anslutning till junior handlingringen, vilket också bidrog till att det blev en naturlig sam lingsplats för alla våra funktionärer. Vårt Ungdomsråd var representerat genom att fl era jobbade i montern under helgen och även kanslipersonalen hjälpte till. Att ha detta skyltfönster under ett så stort arrangemang är fan tastiskt viktigt. Vi visar upp vår verksamhet genom olika broschyrer samt kan besvara frågor från intresserade. Hundmässan är också smygpremiär för nästa års Hundborgarmärke och det brukar vara populärt att passa på att ta märket här. Sedan några år har vi också en hörna där de riktigt unga kan sitta ner en stund och rita – hundar! Förutom montern hade vi fi naltävlingar i Agria Freestyle Cup samt SM fi nal och Nordiskt Mästerskap i junior handling.

Rebecca Johansson fi ck högtidligt ta emot stipendiet i stora fi nalringen på Stockholm Hundmässa.

Marikarlos Vänners Stipendium

För tredje året i rad delar Marikarlos Vänner med stolthet ut ett särskilt ung domsstipendium tillsammans med Sveriges Hundungdom. Stipendiet delades ut på Stockholm Hundmässa.Efter Marion & Karl-Olof Humbles bortgång, bildades en ideell förening ”Marikarlos Vänner” med syfte att uppmärksamma ungdomar och deras insatser tillsammans med sina hundar. Alla kan vara med och bidra till dessa juniorer genom att vara stödmedlemmar i Marikarlos Vän ners förening. Vi kan då tillsammans dela ut ett stipendium årligen till någon av dessa underbara ungdomar för deras arbete inom hundsporten. Marikar los vänner vill rikta ett stort tack till Sveriges Hundungdom, för deras goda samarbete, med att utse en stipendiat. Detta stipendium går 2011 till en fl icka som alltid har ett leende på läpparna och sprider glädje. Årets stipendiat heter Rebecca Johansson och hon är en tjej som har kämpat hårt för att komma dit hon är idag, hon har gått igenom såväl svåra som bättre stunder och dragit lärdom av dessa. Det är framför allt detta som gjort att hon är den människan hon är idag! Hon har under hela sin uppväxt varit aktiv med hundar, framför allt hundutställning men även inom lydnad. Hon har tävlat i sporten junior handling från det att hon uppnådde 10 års ålder ända tills hon blev för gam mal för att få tävla längre. Hon har uppnått mycket fi na resultat, bland annat placerat sig som vinnare av Agria Junior handling Cup fl era år i rad. Rebecca är fortfarande mycket aktiv inom sporten junior handling med att hjälpa nya handlers att utvecklas och komma långt. Hon har ett stort brinnande intresse för allt som har med hundar att göra och vill hela tiden utveckla sig själv och hjälpa andra. Hon hjälper även till som handler med andras hundar och har visat fram många olika hundar och raser till fi na resultat. Rebecca Johansson förtjänar stipendiet för att hon har ett så starkt brinnande intresse för hund.

16

Årets Hundungdomar

Årets prisutdelning för alla dessa utmärkelser och vinnaren av Agria Junior Handling Cup skedde i vår junior handlingring på Stockholm Hundmässa i december. Inte den mest optimala platsen, men tidpunkten på året är bra och kanske att allt hade blivit lite pampigare om vi hade haft tillgång till högtalare och mikrofon.

Årets Agilitynybörjare Small

1. Malin Petersson, Skövde-Tidaholms Hundungdom, Stella, blandras 683 p 2. Magdalena Riström, Bodens Hundungdom, Mickie, toy pudel, 505 p

Årets Agilityungdom Small

1. Jannie Abelsson-Svensson, Sävsjö Hundungdom, Inna, shetland sheepdog, 1173 p 2. Jocke Tangfelt, Bollnäs Hundungdom, Amiga, dvärgpudel, 1103 p 3. Jannie Abelsson-Svensson, Sävsjö Hundungdom, Tilly, shetland sheepdog 989 p

Årets Agilityungdom Medium

1. Elin Olsson, Rönne Hundungdom med Bixx, shetland sheepdog, 932 p 2. Sandra Forsberg, Avesta Hundungdom med Abbe, shetland sheepdog, 856 p 3. Sofi a Wiklund, Linköpings Hundungdom med Ilex, shetland sheepdog, 843 p

Årets Agilityungdom Large

1. Ebba Eriksson, Hässleholm Hundungdom, Tello, border collie, 1045 p 2. Jocke Tangfelt, Bollnäs Hundungdom, Filur, border collie, 956 p 3. Lisa Sandström, Umeå Hundungdom, Focus, australian shepherd, 840 p

Årets Lydnadsungdom klass I-II

1. Charlotta Oskarsson, Gällivare Hundungdom, Undra, schäfer, 546 p 2. Sara Fröse Köhler, Stockholms Hundungdom, Bahrzk, belgisk vallhund, tervueren, 546,5 p 3. Anna Gerhardsson, Sölvesborgs Hundungdom, Xanté, border collie, 539 p

Årets Lydnadsungdom klass III-Elit

1. Lisa Sandström, Umeå Hundungdom, Fritz, cocker spaniel, 810,5 p 2. Angelica Persson, Uppsala Hundungdom, Gizmo, pomeranian, 782,5 p 3. Cecilia Bergman, Gävle Hundungdom, Diva, golden retriever, 719,5 p

Agria Junior Handling Cup

1. Wilhelmiina Walldén 583 poäng 2. Lotten Rönquist 582 poäng 3. Sanna Sundberg 4. Linnéa Jönsson 552 poäng 533 poäng

17

Distrikt och klubbar 2011

Förändringar jämfört med 2010 är skrivna i kursiv stil.

Övre Norrland

Aktiva klubbar: Vilande klubbar: Boden, Gällivare, Kalix, Lycksele, Norsjö, Piteå, Skellefteå, Storuman, Umeå, Åsele Arjeplog, Arvidsjaur, Bygdeträskbygden, Dorotea, Haparanda, Jokkmokk, Luleå, Nordmaling, Skärgårdens, Vilhelmina, Älvsbyn

Mellan Norrland (vilande distrikt)

Aktiva klubbar:

Timrå

Vilande klubbar: Härnösand, Kramfors, Krokom, Njurunda, Ragunda, Sollefteå, Sundsvall, V:a Härjedalen, V:a Medelpad, Åre, Örnsköldsvik. Östersund

Gävle-Dala

Aktiva klubbar: Vilande klubbar: Avesta,

Bollnäs

, Gävle, Nedansiljan,

Västerdalarna

Falun, Hedemora-Säter, Hudiksvall, Ljusdal, Ludvika, Sandviken, Skutskär, Söderhamn

Östra Svealand

Aktiva klubbar: Huddinge, Knivsta, Lidingö, Mälarö, Nacka, Roslagen, Skarpnäck, Stockholm, Tyresö, Vilande klubbar: Uppsala, Vällingby, Östhammar Botkyrka, Bredäng, Bro-Håbo, Haninge, Häverö, Järfälla, Järva, Märsta-Sigtuna, Nynäshamn,

Solna-Sundbyberg

, Täby, Vallentuna, Värmdö, Väsby,

Österåker

Småland (vilande distrikt)

Aktiva klubbar: Helgesbo, Njudung, Nybro, Sävsjö, Växjö Vilande klubbar: Eksjö, Jönköping, Kalmar, Ljungby, Nässjö,

Saxnäs

, Tingsryd, Vetlanda, Vislanda, Västbo, Öland

Västra

Aktiva klubbar: Vilande klubbar: Göteborg, Halmstad,

Stenungsund

Ale, Alingsås, Angered, Borås, Falkenberg, Kallebäck, Kungsbacka,

Kungälv

,

Laholm,

Lerum, Oskarström, Partille, Strömstad, Uddevalla, Varberg

Skåne-Blekinge

Aktiva klubbar: Burlöv, Eslöv, Hässleholm, Hörby, Karlshamn, Karlskrona, Lomma, Lund, Malmö, Oxie, Vilande klubbar: Rönne, Sölvesborg, Tollarp, Ängelholm Göinge-Broby, Höganäs, Höör, Olofström, Ronneby, Råådalen, Rödeby, Skanör-Falsterbo,

Skurup,

Svedala, Söderåsen, Ystad

Östergötland (vilande distrikt)

Aktiva klubbar: Linköping, Norrköping Vilande klubbar: Vadstena, Valdemarsvik, Västervik

Värmland-Dalsland (vilande distrikt)

Aktiva klubbar:

Grums

, Sunne Vilande klubbar: Arvika, Ed,

Forshaga

, Färgelanda, Grums, Hammarö, Karlskoga, Kristinehamn, Torsby, Åmål

Gotland (ej bildat distrikt)

Aktiva klubbar: Gotland, Klinteorten Vilande klubbar: Norra Gotland, Södra Gotland, Visby

Västmanland (ej bildat distrikt)

Aktiva klubbar: Fagersta, Köping Vilande klubbar: Västerås

Snärke (vilande distrikt)

Aktiva klubbar: Vilande klubbar: Eskilstuna, Flen, Gnesta, Nyköping, Södertälje, Vingåker, Örebro

Skaraborg (vilande distrikt)

Aktiva klubbar: Skövde-Tidaholm Vilande klubbar: Falbygden, Götene, Hjo, Karlsborg, Mariestad, Mullsjö, Skara, Tibro, Tomten

18

Medlemsutveckling

Så här ser de senaste årens medlems- och klubbutveckling ut:

År

2007 2008 2009 2010 2011

Antal medlemmar Antal aktiva klubbar

8418 8861 8413 7797 7869 70 62 61 62 60

Tio i Topp

Våra största klubbar

2011 2010

Göteborgs Hundungdom Stockholms Hundungdom Köpings Hundungdom Gävle Hundungdom Umeå Hundungdom Skövde-Tidaholms Hundungdom Hässleholms Hundungdom Linköpings Hundungdom Norrköpings Hundungdom Karlshamns Hundungdom 790 410 348 299 267 262 238 236 206 189 674 316 340 319 278 205 248 239 210 177

Specialklubbar med flest ungdomsmedlemmar

Vårt ungdomsmedlemskap innebär att man får ett medlemskap ”på köpet” i någon av de specialklubbar som vi har samarbetsavtal med. För 28 specialklubbar gäller avtalet till det året då medlemmen fyller 25 år. För 8 stycken gäller ungdomsmedlemskapet till det år man blir 18 år. Svenska Brukshundklubben* Svenska Pudelklubben

2011 2010

4953 4637 Svenska Spaniel & Retrieverklubben* 350 374 Svenska Shetland Sheepdogklubben 147 163 Svenska Schnauzer-Pinscherklubben* 119 135 98 109 Specialklubben för Cavalier King Charles Spaniel* Svenska Terrierklubben Svenska Lagottoklubben* Svenska Vinthundklubben* Svenska Polarhundklubben 97 99 85 102 37 33 35 37 21 20

* = Specialklubbar där Ungdomsmedlemskapet gäller t.o.m. 25 år

19

Belgisk vallhund, malinois, är en hundras som Svenska Brukshundklubben (SBK) har avelsansvar för. SBK är den specialklubb som har ökat antalet ungdomsmedlemmar mest under året.

Lokalklubbarnas verksamhet

Följande text är en sammanställning av svar från den klubbenkät som skickas ut till alla våra lokalklubbar i slutet av verksamhetsåret. När denna sammanställning gjordes (maj 2012) hade 41 klubbar besvarat den av de 60 aktiva klubbar vi hade förra året. Fem klubbar inkom med sina enkäter alltför sent, efter 30 maj, och är alltså inte med bland de svar som sammanställningen bygger på.

Klubbarna som besvarade enkäten:

Avesta Köping Skövde-Tidaholm Burlöv Eslöv Fagersta Gotlands Gällivare Gävle Halmstad Huddinge Linköping Lund Lycksele Mälarö Nacka Njudung Norrköping Nybro Hässleholm Oxie Kalix Piteå Karlshamn Roslagen Karlskrona Rönne Klinteortens Skarpnäck Knivsta Skellefteå Stenungsunds Stockholms Sävsjö Sölvesborg Timrå Uppsala Västerdalarnas Växjö Åsele Östhammar

Samarbete Inom Hundungdomsklubben

Hur arbetet fungerar inom styrelsen

35 stycken klubbar har besvarat frågan med att det fungerar bra (85 procent). Men 6 stycken har angett att de har problem av något slag. Dessa har också skrivit vad de eventuellt önskar för hjälp och genomgående är att det är svårt att hitta folk som vill sitta i styrelsen eller att de som sagt ja till detta sedan inte gör någonting.

Om hur klubben fungerar när det gäller verksamhet och funktionärer

32 stycken av klubbarna har svarat att detta fungerar. 9 klubbar har uppgett att de har problem. Även här är det svårigheten att hitta engagerade ledare och att hitta tillräckligt många för att kunna fördela uppgifterna bättre.

Om våra klubbar samarbetar med varandra

Hela 85 procent säger sig inte haft något samarbete. Bara 6 klubbar har besvarat frågan med jakande, men samarbete är ju dubbelriktad så svarsfrekvensen borde blivit 16 stycken. Kontakten har ibland handlat om att ha gemensamma tävlingar, i andra fall lån av material eller funktionärer. Dessa har haft kontakt: Njudung med Sävsjö Norrköping med Linköping (har lånat instruktör) Skarpnäck med Tyresö Östhammar med Roslagen och Uppsala Nybro med Helgesbo Huddinge med Skarpnäck och Tyresö Rönne med Hässleholm

Samarbete med Brukshundklubben

31 stycken (76 procent) av klubbarna har någon form av samarbete med ”sin” brukshundklubb. De, tio stycken, som uppgett att de inte har det anger olika skäl. Ibland ligger inte klubbarna i närheten av varandra. Medan andra ligger mer eller mindre i konflikt med varandra.

20

För de klubbar som säger sig samarbeta är det runt detta och i dessa former som samarbetet sker

:

Hundungdomsklubben och BK har representanter i varandras styrelser:

14 stycken svarar JA på den frågan.

Samarbete när det gäller kurser och utbildningar?

Här ökar samarbetet och hela 26 klubbar säger sig samarbeta när det gäller detta.

Samarbete vid tävlingar?

Drygt hälften av klubbarna har någon form av samarbete vid tävlingar.

Klubbar som delar lokaler/stugor och marker med en Brukshundklubb?

29 klubbar (71 procent) säger sig göra detta. Andelen verkar minska något år från år.

Andra samarbetsformer:

* Våra medlemmar får rabatt på BK:s kurser.

* Vi hyr mark och stuga av BK.

* Vi lånar deras planer och marker.

* Gemensamma arrangemang som Hundens Dag.

* När vi har problem har vi personer inom BK som vi kan prata med * Gemensam hemsida.

* Vi kollar av varandras kalendrar innan vi bokar tävlingar för att inte krocka med våra aktiviteter.

* Delar på hundträningsutrustning * Vi hjälps åt vid olika arrangemang * BK hjälper oss vid årsmötet och de är ett moraliskt stöd

Om klubbarna vill ha hjälp för att öka samarbetet med Brukshundklubben?

Här är det några klubbar som säger sig ha problem., medan det stora flertalet, 37 stycken, inte har det. De klubbar som har problem vill ha central hjälp för att lösa dessa.

Klubbarnas samarbete med länsklubb, lokal kennelklubb, rasklubb eller specialklubb

12 klubbar säger sig ha någon form av samarbete med någon av rubrikens klubbar:

Åsele – Västerbottens Älghundklubb Fagersta – Fagersta Kennelklubb Norrköping - Naturbruksgymnasiet Skövde-Tidaholm – Skaraborgs Kennelklubb Oxie – Sydskånska Kennelklubben (då vi anordnar tävlingar i samband med deras arrangemang) Skarpnäck – Stockholms Kennelklubb (STOKK) Huddinge – Apollogruppen, lokal Kennelklubb (delar stuga och har haft gemensamt möte) Lund – Sydskånska Kennelklubben Linköping - Åtvidabergs Hundklubb Karlshamn – Blekinge Kennelklubb har ringträning regelbundet på vår klubb. Vi hyr även ut lokaler och marker till olika rasklubbar som har olika aktiviteter Gävle – Gästriklands Kennelklubb (GÄKK) Gotland – SSRK Gotland

21

Klubbar som har samarbete med någon annan klubb eller förening

Östhammar – Tennisklubben i Öregrund som förser oss med tennisbollar Köping – Vi har samarbetat med Kungsörs BK både vid inofficiella tävlingar och en officiell Rönne – Till viss del med en ridförening, vi lånar ridhus av dem Nacka – SISU idrottsförening i Nacka Linköping – Linköpings Ungdomsråd (där vi är medlemmar) Gotland – Alva IP

Samarbete med Studiefrämjandet

Centralt samarbetar vi mycket med Studiefrämjandet när det gäller kurser och utbildningar. Men hur ser det ut på det lokala planet? Glädjande nog ökar samarbetet år från år och 2011 var det 30 klubbar (73 procent) som hade kontakt med Studiefrämjandet. Nedan syns vilka det var och hur samarbetet såg ut: Kurser, studiecirklar och utbildningar – Åsele, Njudung, Fagersta, Norrköping, Oxie, Skellefteå, Växjö, Lycksele, Karlshamn, Avesta, Rönne, Mälarö, Linköping, Nacka Lån av lokal, mycket god kontakt med Studiefrämjandet - Uppsala Vi deltar på varandras aktiviteter, ett riktigt bra samarbete - Gällivare Vi får bidrag och går på möten hos dem. De hjälper till om vi behöver något som t ex priser till tävlingar, loka ler och att kopiera papper – Skövde-Tidaholm Vi får utskick och information från dem - Sölvesborg Vi söker bidrag och skickar folk på L1 (Ledar Ettan) - Skarpnäck Föreläsningar och hjälp med domararvoden – Avesta Vi får mycket hjälp och tips från Studiefrämjandet i Uppsala, Kerstin - Östhammar Vi får information om kurser och föreläsningar. Anmälan till våra kurser går oftast genom Studiefrämjandet. De ordnar även träffar med andra klubbar i vårt område och stöder utvecklingen av ledare - Köping Genom studiecirklar och vi får bidrag. Förhoppningsvis föreningsteknik - Roslagen Kulturarrangemang - Gällivare Kursledarutbildning på distriktsnivå - Hässleholm Hjälp med att skriva kallelser till vårt årsmöte och infoblad. Vi har också fått hjälp med att kontakta kommunen - Rönne Deltar på utbildningar och medlemsmöten - Lund Närvarolistor och hjälp med kopiering, utskick samt frankering - Knivsta Hjälp med annonser och betalning till instruktörer - Piteå Vi får nyttja deras lokaler. De hjälper oss med Pr och vi deltar på deras arrangemang med olika uppvisningar. Vi har ett gott samarbete även vid läger i olika former - Gävle Vi utbildas just nu i styrelsearbete av dem – Västerdalarnas De ger oss bidrag - Mälarö och Stenungsund

Det är 22 klubbar som haft studiecirklar genom Studiefrämjandet och nedan framkommer det vilka det var samt i vilket/vilka ämnen.

Alla våra kurser – Åsele, Skarpnäck, Östhammar, Köping, Roslagen, Rönne, Mälarö, Växjö Freestyle – Fagersta, Norrköping, Skövde-Tidaholm, Linköping Träningsgrupper – Gällivare, Gävle, Lycksele Tematräffar – Stenungsund Agilityträffar – Avesta, Karlshamn, Gävle Cirklar som Studiefrämjandet ordnar – Köping Föreningsteknik – Skellefteå Kurser ihop med BK – Karlskrona Lydnad – Knivsta Valpkurs – Piteå Det är också intressant att veta varför samarbetet inte har kommit igång eller fungerar. Såhär har tio klubbar mo tiverat varför de inte samarbetar. Här återkommer skäl som att det ännu inte blivit av andra tycker att det verkar krångligt och någon anser sig inte ha blivit bra bemött.

Eslöv – Saknar förståelse och engagemang

22

Klubbarnas lokaler och marker

28 Hundungdomsklubbar delar boende med Brukshundklubben, alltså 68 procent av dem som besvarat enkäten.

12 klubbar som har ordnat sina lokaliteter på annat sätt och av dessa är det 4 klubbar som delar lokaler med någon annan förening: Fagersta – Fagersta Kennelklubb Norrköping – Kommunalt hunddagis som hyr av BK Huddinge – Apollogruppen Gotlands – Delar med Alva IP och hyr ridhus på vintern .

30 av klubbarna äger en agilitybana och resterande 11 har tillgång till agilitybana och samt liga klubbar har tillgång till träningsmarker/appellplaner.

Hyra för lokaler och marker

Knappt hälften av klubbarna, 18 stycken, betalar någon form av ersättning för sina lokaler. Så här mycket får klubbarna – två har inte velat besvara frågan - betala per år: Betalar genom skötsel av område och stuga – Rönne Varierar – Klinteortens (har ej uppgett någon summa alls) Betalar en tredjedel av driftskostnaderna, 12 000 kr – Avesta 1 500 – 2 000 kr – Gävle 2 500 kr – Växjö, Skellefteå 6 000 kr – Norrköping 10 000 kr – Stockholm 12 000 kr – Gällivare, Oxie, Sölvesborg, Avesta (se ovan) 14 000 kr – Lund 15 000 kr – Köping, Uppsala 20 000 kr – Roslagen 28 000 kr – Linköping 100 000 kr – Skarpnäck

Ledare och instruktörer

Sammanlagt har våra klubbar haft 217 aktiva ledare under 2011. Det blir i genomsnitt drygt 5 per klubb. Tre klubbar har inte haft någon instruktör medan en annan klubb haft 20 aktiva ledare. Antal instruktörer för varje klubb anges inte här, bara de klubbar som av vikit genom att ha ett stort antal. Den typ av instruktör som är vanligast på våra klubbar är agilityinstruktören. Nedan anges hur många instruktörer/ledare varje klubb har samt vilken typ. Siffrorna ska dock tas med en nypa salt, då en del angett att man har haft ett antal instruktörer men sedan inte skrivit alls vilken typ det varit fråga om.

Antal ledare/ instruktörer - Klubb

0 – Fagersta, Kalix, Timrå 1 – Nybro, Skövde-Tidaholm 2 – Burlöv, Gotland, Lycksele, Stenungsund, Östhammar 3 – Karlskrona, Njudung, Norrköping, Piteå, Västerdalarnas, Växjö 4 – Avesta, Eslöv, Köping, Mälarö, Rönne, Sävsjö, Sölvesborg, Åsele 5 – Klinteortens, Skellefteå, Uppsal 6 – Halmstad, Oxie 7 – Knivsta 8 – Gällivare, Roslagen, Skarpnäck 9 – Gävle, Stockholm 10 – Huddinge, Linköping 11 – Nacka 13 – Lund 15 – Karlshamn 20 – Hässleholm

23

Agilityinstruktörer – (I snitt har klubbarna 2,5 instruktörer)

Avesta, Burlöv, Eslöv, Fagersta, Gotland, Gällivare, Gävle, Halmstad, Huddinge, Hässleholm (15 st), Karlshamn (10 st), Karlskrona, Knivsta, Köping, Linköping, Lund, Mälarö, Nacka, Njudung, Norrköping, Nybro, Oxie, Piteå, Roslagen, Skarpnäck, Skellefteå, Skövde-Tidaholm, Stenungsund, Stockholm, Sölvesborg, Östhammar

Ungdoms-/SBK-instruktörer – (I snitt har klubbarna 1,6 instruktörer)

Stockholm, Sölvesborg, Uppsala, Växjö, Åsele, Östhammar Burlöv, Fagersta, Gotland, Gällivare, Huddinge, Hässleho1lm, Karlshamn (11 st), Knivsta, Köping, Linköping, Lund, Lycksele, Mälarö, Njudung, Norrköping, Oxie, Piteå, Roslagen, Skarpnäck, Skellefteå, Skövde-Tidaholm,

Ungdomshandledare – (I snitt har klubbarna 0,7 instruktörer)

Huddinge, Lund, Mälarö, Njudung, Norrköping, Piteå, Roslagen, Skarpnäck (8 st), Skellefteå, Åsele

Rallylydnadsinstruktörer – (I snitt har klubbarna 0,4 instruktörer)

Östhammar Burlöv, Huddinge, Karlshamn, Karlskrona, Linköping, Nacka, Oxie, Rönne, Skarpnäck, Västerdalarnas,

Freestyleinstruktörer – (I snitt har klubbarna 0,6 instruktörer)

Tidaholm, Stockholm Eslöv, Fagersta, Gävle, Huddinge, Linköping, Lund, Nacka, Norrköping, Roslagen, Skarpnäck (6 st), Skövde-

Handlinginstruktörer – (I snitt har klubbarna 0,1 instruktörer)

Eslöv, Gotlands, Piteå

Klubbledare – (I snitt har klubbarna 1 ledare)

Huddinge (8 st), Lund (13 st), Mälarö, Njudung, Piteå, Roslagen, Skarpnäck, Skellefteå, Stockholm, Åsele

Inte formellt utbildade ledare/instruktörer – (I snitt har klubbarna 1,6 ledare)

Burlöv, Gotlands, Gällivare, Gävle, Halmstad, Huddinge, Hässleholm, Knivsta, Köping, Mälarö, Njudung, Norrköping, Roslagen, Rönne, Skellefteå, Skövde-Tidaholm, Stockholm, Uppsala, Västerdalarnas, Växjö, Åsele, Östhammar

Klubbarnas behov när det gäller utbildade funktionärer

Under den här punkten får klubbarna chans att uttrycka vilken typ av in struktör/funktionär som man behö ver mest. På den direkta frågan om klubben saknar ledare och instruk törer har 31 stycken svarat Ja. Störst brist råder det på agility-, allmänlyd nads- och rallylydnadsinstruktörer. Men efterfråga finns också på andra instruktörer som till exempel för free style, tävlingslydnad och handling.

24

Klubbaktiviteter som kurser och träffar

33 av de 41 klubbarna som har besvarat klubbenkäten har svarat att det har haft kurser. 8 klubbar har svarat att de inte har haft någon kursverksamhet alls under 2011. Här följer vad klubbarna haft kurser i:

Agility – (26 klubbar)

Avesta, Burlöv, Eslöv, Gotlands, Gällivare, Gävle, Huddinge, Hässleholm, Karls hamn, Klinteortens, Knivsta, Köping, Linköping, Lund, Mälarö, Nacka, Norrköping, Oxie, Roslagen, Rönne, Skarpnäck, Sävsjö, Sölvesborg, Västerdalarnas, Växjö, Östhammar

Aktiveringskurs/Prova på – (19 klubbar)

Västerdalarnas, Växjö Burlöv, Eslöv, Gotland, Gävle, Karlshamn, Köping, Linkö ping, Lund, Lycksele, Lund, Norrköping, Nybro, Roslagen, Rönne, Skarpnäck, Stockholm, Sävsjö,

Allmänlydnad/Vardagslydnad – (9 klubbar)

Gällivare, Huddinge, Karlskrona, Lund, Oxie, Skarpnäck, Växjö, Åsele, Östhambmar

Bruks – (4 klubbar)

Gotlands, Sävsjö, Växjö, Östhammar

Flyball – (2 klubbar)

Nacka, Norrköping

Freestyle – (10 klubbar)

Burlöv, Eslöv, Halmstad, Huddinge, Linköping, Nacka, Norrköping, Roslagen, Skarpnäck, Skövde-Tidaholm, Västerdalarnas

Heelwork to music – (2 klubbar)

Norrköping, Linköping

Handling – (6 klubbar)

Eslöv, Gällivare, Huddinge, Sävsjö, Västerdalarnas, Växjö

Juniorkurs – (3 klubbar)

Eslöv, Lund, Sölvesborg

Klubbledare – (1 klubb)

Lund

Lydnad – (8 klubbar)

Gotlands, Gällivare, Huddinge, Linköping, Lund, Norrköping, Växjö, Östhammar

Rallylydnad – (12 klubbar)

Burlöv, Gällivare, Karlshamn, Knivsta, Linköping, Nacka, Norrköping, Oxie, Rönne, Sävsjö, Växjö, Östhammar

Ungdomens Hundmärke – (1 klubb)

Gävle

Valp- Unghundskurs – (11 klubbar)

Gällivare, Halmstad, Hässleholm, Karlshamn, Köping, Linköping, Piteå, Rönne, Skarpnäck, Sävsjö, Växjö

Viltspår – (2 klubbar)

Roslagen, Sävsjö

Träningsträffar

Drygt 80 procent, 34 av klubbarna, har också haft träningsträffar för sina medlemmar. Dessa är det: Avesta, Gotlands, Gällivare, Gävle, Huddinge, Hässleholm, Karlshamn, Karlskrona, Klinteortens, Knivsta, Kö ping, Linköping, Lund, Lycksele, Mälarö, Nacka, Njudung, Oxie, Piteå, Roslagen, Rönne, Skarpnäck, Skellefteå, Skövde-Tidaholm, Stenungsund, Stockholm, Sävsjö, Sölvesborg, Uppsala, Västerdalarnas, Växjö, Åsele, Östham mar Några klubbar hade inte träningsträffar men däremot kurser: Burlöv, Eslöv, Halmstad och Nybro. Medan tre klubbar hade varken kurser eller träningsträffar för sina medlemmar: Fagersta, Kalix och Timrå.

25

Här nedan ser man vad klubbarna erbjudit under träffar och andra aktiviteter. Låt det inspirera!

Njudung – Vi har haft lite träffar med promenader och fika, mest för att träffas och ha kul.

Uppsala – Vi har haft prova på dagar i bruks och rallylydnad samt en träningstävling i lydnad.

Norrköping – Vi har haft agility- och rallylydnadscuper.

Skövde-Tidaholm – Vi har träffats och ätit eller tränat tillsammans.

Sölvesborg – Vi har startat en större träningsgrupp som ses en gång i veckan för att träna lydnad och agility.

Köping – Vi har regelbundna träningskvällar i agility och allmänlydnad. Även en träningstävlingscup där klubbar i vårt område inbjudits.

Skellefteå – Medlemsträffar med träning varje vecka samt en prova på helgkurs i spår och rallylydnad.

Hässleholm – Barn med hund träning.

Rönne – Vi har hyrt in agilityinstruktörer samt lånat en spårinstruktör. Vi har två träningsgrupper som tränar varje vecka.

Linköping ”Öppen bana”, träning i agility Lund – Haft träningsutbildning med inhyrd instruktör.

Kalix – Träningskvällar tillsammans med BK.

Nacka – hundvårdskurs och trickskurs.

Karlshamn - Vi har en sökgrupp som träffas och tränar sök en gång i veckan.

Gävle – Träningsgrupp i viltspår.

Gotlands – Grupper som tränar sök, lydnad och agility.

Lycksele – Hundpromenader och agilityträning.

Västerdalarnas – Öppenträning där var och en tränar på det man vill och behöver.

Klinteortens – Vi tar hit instruktörer för träning i agility.

Och här kommer ännu fler aktiviteter 31 klubbar erbjudit sina medlemmar:

Promenader – 14 klubbar Läger – 12 klubbar Föredrag – 8 klubbar Studiebesök – 8 klubbar Hundens Dag – 7 klubbar

Våra klubbar är duktiga på att hitta saker man kan göra tillsammans. Flera har trivselkvällar där den sociala gemenskapen är viktigast.

* Tävlingar som Klubbmästerskap – Köping * Jubileumscup i agility vid fyra tillfällen, det blev mycket lyckat – Sölvesborg * Uppvisningar och Öppet hus – Skarpnäck * Trivselträffar med någon prova på aktivitet samt något att äta – Köping * Bussresa till Stockholm Hundmässa – Köping * Halloweenfest – Roslagen * Filmkväll – Karlskrona * Hundborgarmärket och trivsel- och pysselkvällar – Skellefteå * Skidåkning och draghundskörning – Skellefteå * Trivselkväll med bowling och mat – Hässleholm * Grillkväll, samt städ- och fixardagar – Huddinge * Glöggkväll, öppet hus samt prova på och aktivitetskvällar under sommaren – Rönne * Grillfest och julfest – Lund * Klubbmästerskap – Knivsta * Resa gemensamt till U-SM samt agilityläger för tävlingsekipage – Piteå * Halloweenkväll, luciatåg samt besök på Stockholm Hundmässa – Nacka * Agilityuppvisningar – Sävsjö * Uppvisningar i agility och freestyle – Gävle * Plojtävling och grillkväll – Burlöv

26

Tävlingsverksamhet

Klubbmästerskap och inofficiella tävlingar

26 klubbar har arrangerat detta och det var i dessa grenar man tävlade i: Agility – 23 klubbar Lydnad – 12 klubbar Rallylydnad – 7 klubbar Freestyle – 6 klubbar Handling – 6 klubbar Bruks – 2 klubbar Heelwork to music – 3 klubbar

Men klubbarna har också arrangerat andra typer av tävlingar:

Fagersta – Ungdoms SM Norrköping – Cuper i agility och rallylydnad Östhammar – Plojtävling där vi mixar agility, lydnad och rallylydnad i samband med vårt KM Roslagen – Vi arrangerade Östra Svealands DM, med stor hjälp av distriktet och Sveriges Hundungdom Huddinge – Utställning Linköping – Race = klubbens snabbaste hund Rönne – Skojklass: ”Rönnes snabbaste hund” Gotlands – Vi hade en blåbärsklass för de som in startat offi ciellt i agility, det var uppskattat. Sen ordnade vi en kvaltävling för Doggy Agility Cup Burlöv – Skojtävling

Officiella tävlingar

14 klubbar – av de som besvarat enkäten - har arrangerat offi ciella tävlingar. Här är det agility som varit populärast och det anger 14 klubbar att man ordnat (vilka det var syns under rubriken Agilitykommittén). På andra plats är det freestyle och heelwork to music som klubbarna ordnat, 7 klubbar (vilka syns under rubriken Freestylekom mittén). Lydnadsprov hade bara 3 klubbar anordnat anger man i enkäten (läs mer under rubriken Lydnadskommittén). Ral lylydnad som blev offi ciell sport den1 juli har 2 klubbar arrangerat.

Vi frågade varför klubbarna som haft inoffi ciella tävlingar inte också arrangerat offi ciella. Skälen varierar men de fl esta ville först testa att ha en mindre tävling, andra säger sig inte ha nog med funktionärer, kunskap eller material.

Rallylydnad blev en offi ciell sport 1 juli 2011. Det märks att rally blivit populär både på kurser och som tävlingsgren på våra klubbar. Rallylydnad är förhållandevis lätt att arrangera.

27

Klubbarnas ekonomi

38 av de 41 klubbarna som besvarat enkäten har inga ekonomiska problem. De tre klubbar som säger sig ha problem med att få pengarna att räcka har angett detta: * Vi har bytt kassör vilket gjort att det uppkommit problem från föregående år som den tidigare kassören var ansvarig över. Vi försöker reda ut detta själva.

* Vi har fått det bättre nu efter vår officiella tävling i september. Annars har vi inte kunnat ha så mycket kurser på grund av att de instruktörer som vi utbildade startade eget. Våra nya instruktörer orkar bara hålla en eller två kurser. Vi har också lite för få ungdomar, men vi hoppas på flera så vi blir berättigade bidrag.

* Vi har haft svårt att hitta en kassör, den vi hade kunde inte mycket om kassörsjobbet. Vi har skickat vår kassör på en utbildning. Vi önskar ingen mer hjälp i nuläget, men senare kanske hjälp inom bokföring och ekonomi.

Lokalt aktivitetsstöd

28 av klubbarna har ansökt om lokalt aktivitetsstöd För de som inte ansökt fick frågan om varför de inte gjort det. Svaren varierade från att några inte riktigt visste hur man gjorde till klubbar som inte uppfyllde kraven med att ha tillräckligt många medlemmar under 25 år.

Klubbidrag

Det är ett ekonomiskt bidrag som till exempel kan gå till material som klubben behöver eller för utbildning av funktionärer. Ansökan kan skickas till Ungdomsrå det när som helst under året. 21 klubbar har svarat att de ansökt om bidraget.

Övriga bidrag

Våra klubbar kan söka bidrag från många andra håll: kommunen, företag, brukshundklubben och Studiefrämjandet. Kommunen kan ge bidrag till hyran och driften eller allmänt till verksamheten. Studiefrämjandet kan ge bidrag om klubben följer de bidragsregler som gäller samt fyller i närvarolistor på deltagarna under sina aktiviteter.

PR och medlemsvård och medlemsvärvning

Drygt hälften, 23 klubbar, har haft uppvisningar under året. På uppvisningarna har man visat agility, freestyle och lydnad. Men även rallylydnad har visats upp för publik.

På en prova på dag – Eslöv, Gotlands Naturens Dag – Gällivare Naturbruksdagar på skolan – Norrköping Flera uppvisningar på olika torg samt på invigning av Skara Djursjukhus – Skövde-Tidaholm Vellingeblommans hundhelger samt Malmö Djursjukhus 50 års jubileum – Oxie Uppvisning och prova på för ett företag – Avesta Köpingsfesten samt under Nationaldagsfirandet och Medeltidsdagarna i Arboga – Köping Kelpiedagen och på Hundens Dag – Roslagen På BK:s utställning – Nybro Djurkompaniet – Karlskrona På en lokal festival – Huddinge Stadsfesten i Linköping, Upplevelsekväll & Cirkus Vallaskojski - Linköping Öppet Hus – Rönne På Terminsavslutningarna på klubben – Knivsta Doggy Professional Agility Cup – Piteå På marknader och vid andra tillfällen – Sävsjö Vinterfestivalen i Boulogner – Gävle Under Djurexpot på Spånga Djurgymnasium – Mälarö I samband med invigning av ett rehabiliteringscenter – Stenungsund Marknadsdag i Klintehamn – Klinteortens

28

Klubbarnas Pr material

93 procent av klubbarna har någon form av material som de använder sig av för att marknadsföra sig och sin verksamhet. Allra mest litar man på att klubbens hemsida ska dra till sig intresse, 34 klubbar har egen hemsida. Näst populärast är, hos 26 klubbar, kläder, kepsar mm. 20 klubbar har borschyrer, fl yers och foldrar att dela ut. Märken och dekaler är det bara 6 klubbar som använder sig av. Annat som klubben använder sig av är detta: Facebooksida – Skövde-Tidaholm, Nybro, Linköping, Karlskrona och Knivsta Klubbtidning (ihop med BK) – Åsele Blogg – Nybro Foldrar och broschyrer – Skellefteå Affi sch – Knivsta Telefonlista – Rönne

Hur når klubbarna sina medlemmar?

38 klubbar genom sin hemsida 27 klubbar använder sig av sociala medier som Facebook 26 klubbar nyttjar anslagstavlan i klubblokalen 24 klubbar har medlemsutskick 23 klubbar har en e-postlista 4 klubbar har klubbtidning Andra sätt att nå (nya) medlemmar: Uppsala – lappar runt stan Nybro – pratar med varandra i skolan Knivsta – Besöker Brukshundklubbens kurser och berättar om sig själva Bara tio av klubbarna som svarat på enkäten använder sig av Sveriges Hundungdoms (centrala) hemsida och/eller medlemstidningarna, Hund sport och Brukshunden, för att göra Pr för kommande aktiviteter.

Medlemsvärvning i praktiken

Kurser – (11 klubbar) Njudung, Fagersta, Sölvesborg, Avesta, Köping, Linköping, Roslagen, Hässleholm, Got lands, Lycksele, Klinteortens Kompisar – (7 klubbar) Njudung, Fagersta, Karlskrona, Skellefteå, Lund, Nacka, Växjö Brukshundklubben – (5 klubbar) Fagersta, Nybro, Knivsta, Sävsjö, Halmstad Bra och nya aktiviteter – (2 klubbar) Eslöv, Karlshamn Skolor – (5 klubbar) Gällivare, Norrköping, Karlskrona, Lund, Gävle Prova på dagar och kurser – (7 klubbar) Norrköping, Östhammar, Köping, Stockholm, Gävle, Gotlands, Väster dalarnas Hundens Dag – (1 klubb) Skövde-Tidaholm Uppvisningar – (2 klubbar) Oxie, Gävle Aktiv hemsida – (7 klubbar) Sölvesborg, Köping, Skellefteå, Rönne, Lund, Nacka, Växjö Myskvällar – (1 klubb) Sölvesborg Öppet hus – (1 klubb) Skarpnäck Annons i lokaltidning – (3 klubbar) Skarpnäck, Köping, Timrå Lappar i närområdet – (5 klubbar) Skarpnäck, Köping, Rönne, Knivsta, Mälarö Vara synliga i kommunen – (2 klubbar) Uppsala, Östhammar Facebook – (2 klubbar) Karlskrona, Gotlands Klädförsäljning med klubblogga – (1 klubb) Rönne Kontakt med lokaltidning/radio om verksamheten – (3 klubbar) Karlshamn. Gotlands, Linköping Träffar – (2 klubbar) Linköping, Timrå Familjedagar – (1 klubb) Västerdalarnas Mässor – (1 klubb) Mälarö

29

Hur klubbarna gör för att få sina nya – och ”gamla” - medlemmar aktiva i klubben

* Placera ut medlemmar som vill jobba på olika positioner – Njudung * Att inte låta någon göra allt, utan vi delar upp arbetet – Njudung * Försöker vara trevliga, men det är svårt att få de som kommer på våra träningar att vilja bli engagerade – Uppsala * Genom att dra in dem vid tävlingar och kurser – Fagersta, Linköping * Bjuder in dem personligen och ger dem uppgifter vid tävlingar – Gällivare * Vi handplockar duktiga tjejer och lär upp dem – Norrköping * Alla är välkomna på våra styrelsemöten, som vi försöker göra roliga, och sen ger vi alla någon liten uppgift – Skövde-Tidaholm * Kontaktar kursdeltagare som är engagerade – Oxie, Växjö * Försöker erbjuda fortsättningskurser och tar även in förslag på aktiviteter – Oxie * Håll kurs och gå gratis på en – Skarpnäck * Halloweenfester och träningar i ridhus – Roslagen * Försöker se till att alla blir sedda och bjuder in till varierande aktiviteter så att alla kan utvecklas – Skellefteå * Kurser och aktiviteter på alla olika nivåer, så vi hittar alla både gamla och nya – Stockholm * Frågar vid kursavslutningar och försöker vara trevliga och visa gemenskap – Sölvesborg * Värvar dem på kurser – Skarpnäck, Linköping * Träningar med ledare samt städ- och fixardagar – Avesta * Det känns svårare att få med folk nu, kanske pga konkurrens från privata kursgivare – Köping * Vi frågar och ber om hjälp, men skulle behöva nya grepp – Roslagen * Många, roliga och lättsamma aktiviteter – Karlskrona, Huddinge, Lund * Kontaktar nya medlemmar – Nybro, Skellefteå * Utlottning av presentkort på fixardagar t ex – Hässleholm * Medlemsmöten och bjuder på mat och fika – Lund * Små uppgifter till nya medlemmar – Knivsta * Pratar med intresserade – Piteå * En aktiv valberedning – Linköping * Vi pratar och vill veta vad de nya tycker, vad de har för åsikter och visioner. Vi tycker det är viktigt att de för- står att de kan påverka klubbens verksamhet – Nacka, Stockholm * Skapar en atmosfär där alla känner sig välkomna och där det finns plats för alla att hjälpa till – Karlshamn

30