BILAGA - Stockholms Hamnar

Download Report

Transcript BILAGA - Stockholms Hamnar

BILAGA SAMMANSTÄLLNING AV YTTRANDEN

Efter samråd och utställning 2008 samt kompletterande samråd 2013 Tillhörande järnvägsplan för industrispår till Stockholm Norvik Hamn Stockholms Hamn AB BILAGA 2014-11-03

BILAGA JÄRNVÄGSPLAN

MEDVERKANDE STOCKHOLMS HAMN AB

Jan Projektledare Magnus Sjöberg Projektchef Anne Wallinder Kvalitetsgranskning

ATKINS SVERIGE AB

UPPDRAGSLEDNING Hammarström Kindestam Uppdragsledare Sara Jansson/Henrik Ramstedt Uppdragsledare JÄRNVÄGSPLAN (JP) Lindberg Eva-Lena Nilsson Astrid Fernström Tom Ylva Per Handläggare Planbeskrivning & Rapportlayout Handläggare Genomförandebeskrivning Kent Arne Ohlsson Magnus Marios Mitropoulos El Kingstedt Mattias Schönbeck Janzon Signalteknik Geoteknik Anders Nilsson Linda Nordström Tyréns AB Väg- & Markteknik Vatten & Avlopp Bergteknik & Hydrogeologi REVIDERINGAR JP, TYRÉNS AB Johan Forslin, Ketil Kindestam, Eva Severin, Jakob Berggren, Maria Broberg, Sonia Ekström JÄRNVÄGSPLANENS DOKUMENT Järnvägsplan Huvudrapport Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Bilaga till Järnvägsplan MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING (MKB) Henrik Ramstedt/Oscar Lindroth Henrik Oscar Marie Maria Teknikansvarig MKB Tom Ylva Rickard Johansson Jessica Landskap Henriksson Eva-Lena WSP RAÄ Landskap Calluna Naturmiljö NIRAS Sweden AB Revidering av MKB

2

B

BILAGA

1 INLEDNING 2 INKOMNA SYNPUNKTER MED KOMMENTARER OCH STÄLLNINGSTAGANDEN

2.1 SAMRÅD 2008 2.2 UTSTÄLLNING 2008 2.3 KOMPLETTERANDE SAMRÅD 2013 INDUSTRISPÅR TILL STOCKHOLM NORVIK HAMN

ILAGA

3

BILAGA JÄRNVÄGSPLAN

1 INLEDNING

Denna samrådsredogörelse tillhör järnvägsplan för järnvägsanslutningen till Stockholm Norvik Hamn i Nynäshamn. Järnvägsplanen har tidigare ställts ut under år 2008 men därefter reviderats och ställs ut på nytt år 2014. Den samrådsredogörelse som togs fram i anslutning till tidigare utställning har här kompletterats med synpunkter och kommentarer från samråd som genomförts efter det.

Enligt lag (1995:1649) om byggande av järnväg (2 kap 5§) ska den som upprättar en järnvägsplan samråda i fråga om järnvägens sträckning och förslaget i övrigt med berörda fastighetsägare, kommuner och länsstyrelser samt med andra som kan ha ett väsentligt intresse i saken. De synpunkter som har framförts vid samrådet samt kommentarer och förslag med anledning av synpunkterna ska redovisas i en samrådsredogörelse.

Järnvägsplanen ska innehålla en miljökonsekvensbeskrivning och samrådet ska också avse verksamhetens eller åtgärdens lokalisering, omfattning, utformning och miljöpåverkan samt innehåll och utformning av miljökonsekvensbeskrivningen.

Enligt 2 kap 7 § lag om byggande av järnväg ska Trafikverket, f.d. Banverket, ställa ut en järnvägsplan för granskning. Underrättelse om utställelsen ska skickas till sakägare enligt fastighetsförteckningen, kommuner, berörda myndigheter, trafikhuvudmän och andra som kan bedömas ha väsentligt intresse av planen.

I anslutning till järnvägsplanen för Norvik har följande samråd och utställning genomförts: • Samrådsmöte den 12 juni 2008 avseende järnvägsplan samt förstudie om parallellt spår vid Nynäsbanan med allmänheten i Folkets hus i Nynäshamn. Inbjudan till samrådet skickades med brev till fastighetsägare med fastigheter belägna i närheten av utbyggnadsområdet. En inbjudan publicerades också i tidningen Nynäshamns Posten vid två tillfällen. Under samrådstiden, som varade i sju veckor till och med den 1 augusti 2008, fanns möjlighet att inkomma med synpunkter. • Möte hölls den 23 juni 2008 med Länsstyrelsen i Stockholms län.

• Banverket (nuvarande Trafikverket) ställde under perioden 29 oktober - 21 november 2008 för Stockholms Hamns räkning ut järnvägsplan för industrispår till Stockholm Norvik Hamn i Folkets hus i Nynäshamn. Utställningen var bemannad den 29 oktober, av tjänstemän som svarade på frågor. Inbjudan till utställningen skickades med brev till fastighetsägare med fastigheter belägna i närheten av utbyggnadsområdet. Inbjudan publicerades också i tidningen Nynäshamns Posten. Under utställningstiden fanns möjlighet att inkomma med synpunkter.

• Möte hölls den 19 juni 2013 med Länsstyrelsen i Stockholms län, efter att Trafikverket rekommenderat en ny utställning av järnvägsplanen. Länsstyrelsen rekommenderade att anpassa MKB:n till de utförda ändringarna av järnvägsplanen samt att låta Länsstyrelsen ompröva MKB:n innan en ny utställning.

• Skriftligt kompletterande samråd genomfördes under perioden 11 - 29 november 2013 med anledning av de justeringar av järnvägsplanen som utförts efter utställningen 2008. En broschyr skickades med brev till fastighetsägare i närheten av utbyggnadsområdet. Samrådet annonserades även i Nynäshamns Posten.

Ett flertal möten har också hållits med Nynäshamns kommun och NCC. Separat samrådsmöte har i tidigare skeden hållits med Södertörns brandförsvarsförbund. Synpunkter som inkom vid samråd och utställning år 2008 har tidigare redovisats i samrådsredogörelse daterad 2009-06-01 och kompletteras här med synpunkter och kommentarer från de efterföljande samråden.

4

Samråd har även genomförts i tidigare skeden vilka redovisas i anslutning till repektive utredning: • Skriftligt samråd genomfördes i samband med att Stockholms Hamn AB under 2006 tog fram ”Förstudie – Industrispår till hamnen Norvikudden” för industrispåret till Stockholm Norvik Hamn. • Under våren 2007 påbörjades arbetet med järnvägsplan för alternativ 2 som valdes och i samband med detta hölls ett samrådsmöte och även ett särskilt möte med boende i Hacktorpsområdet. Arbetet med järnvägsplanen avbröts och förstudien kompletterades med ytterligare alternativ. • Skriftligt samråd genomfördes i samband med att Stockholms Hamn AB tog fram ”Kompletterande förstudie avseende ytterligare alternativ – Industrispår Norvikudden” under 2007. • Samråd med möten med berörda och allmänhet genomfördes även i samband med framtagandet av en järnvägsutredning 2008. INDUSTRISPÅR TILL STOCKHOLM NORVIK HAMN

5

BILAGA JÄRNVÄGSPLAN

2 INKOMNA SYNPUNKTER MED KOMMENTARER OCH STÄLLNINGSTAGANDEN

Nedan sammanfattas ett urval av de frågor, synpunkter och kommentarer som har framförts vid samrådsmötena och i de inkomna yttrandena i anslutning till järnvägsplanen. Urvalet av frågor mm har gjorts utifrån en bedömd betydelse för utredningsarbetets inriktning och innehåll. Frågorna och synpunkterna kommenteras med svar som lämnats vid samråden och utställningen år 2008 eller i annat fall förtydliganden och ställningstaganden som Stockholms Hamn har gjort i efterhand. 2.1 SAMRÅD 2008

2.1.1 Synpunkter från Länsstyrelsen i Stockholms län

Länsstyrelsen framhöll vikten av samordning med Banverket (nuvarande Trafikverket) och kommunen samt betydelsen av att industrispåret inte försvårar tillkomsten av en ny trafikplats vid Kalvö och en utbyggnad till fyrfältighet av riksväg 73 på berörd sträcka.

2.1.2 Synpunkter lämnade vid allmänt samrådsmöte

Vid samrådsmötet i Folkets hus den 12 juni 2008 framkom synpunkter och frågor angående - industrispårets kapacitet - vilken andel av godset som planeras transporteras på industrispåret - vid vilka tidpunkter på dygnet som transporter planeras - att alternativ 1 bör byggas i stället för alternativ 5 - om dubbelspårsutbyggnad är möjlig - hur utbredningskartor för buller tagits fram - hur bullerutbredning sker vertikalt

6

- om bullerskydd måste byggas - största tillåtna axeltryck - säkerheten på industrispåret - behovet av ny trafikplats vid Kalvö - tider för sprängning - om Norviks torp kommer att påverkas - möjlighet till bullerskyddsåtgärder - vilka rederier som tillfrågats - storleken på fartygen - när byggstart är planerad Hänsyn till dessa synpunkter har tagits i arbetet med järnvägsplanen och MKB vilket går att utläsa i handlingarna.

2.1.3 Synpunkter från Nynäshamns kommun

Se 2.1.6.

2.1.4 Synpunkter från Vägverket (nuvarande Trafikverket)

Viktiga diskussioner har rört möjligheten till utbyggnad av trafikplats Kalvö och breddning av riksväg 73 till fyra körfält. Vidare diskuterades samutnyttjande av dagvattendammar. Hänsyn till dessa synpunkter har tagits i arbetet med järnvägsplanen och MKB.

2.1.5 Synpunkter från Banverket (nuvarande Trafikverket)

Diskussioner har förts angående Nynäsbanans kapacitet och behovet av ett parallellt spår vid industrispårets anslutning till Nynäsbanan.

INDUSTRISPÅR TILL STOCKHOLM NORVIK HAMN Hänsyn till dessa synpunkter har tagits i arbetet med järnvägsplanen och MKB. En förstudie för ett parallellspår har tagits fram.

2.1.6 Synpunkter lämnade som skriftliga yttranden under samrådstiden

Inkom:

2008-08-12

Från:

Nynäshamns kommun, Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, se sammanträdesprotokoll 2008-08-12, Godkännande av yttrande om järnvägsplan för industrispår till hamnen Stockholm – Nynäshamn, Norvikudden.

Yttrande:

Anläggande av industrispåret får inte utgöra något hinder för en framtida utbyggnad av riksväg 73 till en fyrfältig väg eller framtida planskild korsning vid Kalvö trafikplats m.m. Allt intrång i avloppsverkets anläggningar i Alhagen måste ske i samråd med VA-förvaltningen. Kostnader i anslutning till eller som kan hänföras till byggnad av industrispår skall belasta exploatören.

Stockholms Hamnars kommentar:

Hänsyn kommer att tas till en eventuell framtida breddning av riksväg 73, bl.a. vid utformning av planskildheten mellan riksväg 73 och industrispåret, men även i placering av industrispåret i förhållande till riksväg 73. Den föreslagna spårdragningen hindrar inte en eventuell framtida byggnation av trafikplats vid Kalvö.

Inkom:

2008-06-29

Från:

Brita och Kurt Lagerström, Hacktorpsvägen 48, Nynäshamn

Yttrande:

Kräver att bullerskydd upprättas mot bostadsområdet i Hacktorp även om gränsen för tillåtna bullernivåer ej uppnås. Det bör upprättas bullerskydd omedelbart vid byggstart.

Stockholms Hamnars kommentar:

Att anlägga bullerskydd är dyrt. Även om riktvärden överskrids är utgångspunkten att de ska vara ekonomiskt rimliga och i Hacktorp kommer inga riktvärden att överskridas på grund av tågtrafiken på industrispåret. Enbart på grund av tågtrafiken är det därför svårt att motivera bullerskyddsåtgärder. Emellertid kommer vägtrafiken längs riksväg 73 att öka i sådan utsträckning att någon form av bullerskydd kan vara motiverat (dock överskrids inga riktvärden för buller) och Stockholms Hamnar ser därför över möjligheterna att åstadkomma ett bullerskydd längs södra sidan av riksväg 73 förbi Hacktorp. Eftersom bullerskyddet inte är kopplat till tågtrafiken och inte kommer att vara en del av järnvägsanläggningen kan den heller inte ingå i järnvägsplanen. Utformning av bullerskyddet kommer därför att prövas i annan ordning och efter överenskommelse med Vägverket (nuvarande Trafikverket). Stockholms Hamnar avser att upprätta bullerskydd vid byggstart i enlighet med Naturvårdsverkets allmänna råd om buller från byggplatser, NFS 2004:15.

Inkom:

2008-06-17

Från:

Britt och Ingvar Hedqvist, Villagatan 96, Nynäshamn

Yttrande:

Tycker att alternativ 5B-tunnel-5C, kompletterat med bullerskydd är en vettig lösning på industrispårets placering med avseende på störningar i bostadsområdet Hacktorp.

Stockholms Hamnars kommentar:

Se svar till yttrandet insänt 2008-06-29.

Inkom:

2008-06-13

Från:

Johan Sturesson, Estövägen 4 A, Nynäshamn

Yttrande:

Anser att järnvägsplanen ska belysa godsflöden Göteborg - Norvik – S:t Petersburg och undersöka en tvärförbindelse, en Himmerfjärdsbro. Projektet är dyrt. Anser att kajspår för lo/lo inte planeras. Förordar dubbelspår på industrispåret. Kritiserar hamnstrategiutredningen.

7

BILAGA JÄRNVÄGSPLAN Tycker att byggstarten bör läggas efter valet 2010.

Stockholms Hamnars kommentar:

Lo/lo-spår är planerad i hamnen vid containerterminalen för omlastning till och från tåg. Banverket (nuvarande Trafikverket) har tagit fram en kapacitetsanalys för Nynäsbanan och utreder en rad olika åtgärder för banan och anslutande sträckningar, med hänsyn till framtida person- och godstrafik. I yttrandet framförs synpunkter om infrastruktursatsningar som inte ligger inom ramen för denna järnvägsplan eller Stockholms Hamnars ansvarsområde.

Inkom:

2008-07-28

Från:

Ingvar Jundén, Höjdgatan 11, Nynäshamn

Yttrande:

Vill gärna se ännu bättre förberedelser för ökade tågtransporter. Vi kommer antagligen att de närmaste åren få se en allt större andel av transporterna skötas med tåg, även från Norvik. Vill att Stockholms Hamnar förbereder med större rangerområden både vid själva Norvik såsom ute vid Nynäsbanan. Om så görs blir det en mycket bättre miljöprofil för hela projektet och en del tvivlare får ökad acceptans.

Stockholms Hamnars kommentar:

utformningen av industrispåret.

De frågor som yttrandet tar upp är utrett i de utredningar som tagits fram i planeringen av industrispåret. Prognoser visar på en efterfrågan på tågtransporter på 25 % av den totala godstrafiken från hamnen och kapacitetsberäkningar har legat till grund för

Inkom:

2008-05-26

Från:

Lasse Jonsson, Jägarförbundet i Nynäshamn

Yttrande:

Vi har inget att erinra, men ser gärna att ett viltstängsel kommer upp.

Stockholms Hamnars kommentar:

Hela industrispåret kommer att stängslas in. Sannolikt kommer ett stängsel att sättas upp på tunneltaket

8

Figur 1. Modell som visar industrispårets sträckning i alternativ 5 med underalternativ.

väster om Alhagen vilket innebär att ett stängsel utmed riksväg 73 blir överflödigt eftersom det effektivt skulle hindra viltets passager mot riksväg 73.

Inkom:

2008-06-12

Från:

Kalvö koloniby, c/o Robert Petersohn, Hamngatan 45 C, Nynäshamn

Yttrande:

Kalvö koloniby har önskemål och krav på bullerdämpning mot Kalvö koloniby. Den jordvall som utfördes vid bygget av nya infarten av

INDUSTRISPÅR TILL STOCKHOLM NORVIK HAMN riksväg 73 har sjunkit märkbart och försämrat bullerskyddet. Den fungerar inte längre som bullerskydd. I dagsläget störs vi redan av riksväg 73 och befintlig järnväg. Ett gemensamt bullerskydd för riksväg 73 och järnväg vore det enklaste och billigaste alternativet.

Kalvö koloniby är helt nöjda med alternativ 5B och hoppas på en riktig planskild trafikplats ”Kalvö trafikplats” så småningom, förhoppningsvis mer info om den i Nynäshamn kommuns detaljplan i höst.

Stockholms Hamnars kommentar:

Bullerberäkningar för föreslagen spårsträcka visar på bullernivåer för Kalvö koloniby som är lägre än riktvärdet. Därför finns inga planer på att uppföra bullerskydd vid Kalvö koloniby inom ramen för järnvägsplanen. Under 2008 utreder Stockholms Hamnar behovet av parallellspår utmed Nynäsbanan i en förstudie. Om den utredningen visar på buller från parallellspåret som överskrider riktvärdena vid Kalvö koloniby kan bullerskydd komma att bli aktuellt. I sådana fall utreds det i en efterföljande järnvägsplan för parallellspåret där även ansvarfrågor angående åtgärder för eventuella åtgärder utreds.

Inkom:

2008-07-30

Från:

Nynäshamns ornitologer (NOF), c/o Carlsson, Floravägen 23, Nynäshamn

Yttrande:

Under de 10 åren som Alhagen fungerat som reningsanläggning har området förändrats radikalt. Våtmarken har blivit en värdefull miljö för både rastande och häckande fåglar. Flera av arterna är sparsamt förekommande som häckfåglar i våra trakter och några av dem klart känsliga för störningar, bl.a. trana och berguv.

NOF anser att man i möjligaste mån bör bevara den skyddande löv/ blandskogsridån på östra sidan av dalgången. Utan denna skyddsbarriär blir området öppet för olika störningar från järnvägen, bangården, hamnen, fjärrvärmeverket och oljeraffinaderiet. I denna löv- och blandskog häckar flera arter. Kraftledningar, transformatorer och övriga elinstallationer är ett stort riskmoment för större fåglar. NOF vill att kraftledningar och eventuella transformatorer förses med skyddsanordningar för att förhindra att fåglar flyger in i dessa eller sätter sig nära strömförande delar.

Alhagens höga värde för friluftsliv gäller även fågelskådning, både bland privatpersoner och för NOF:s studier av fågelförekomst. Industrispåret kommer att försvåra möjligheten att nå östra Alhagen samt kanske främst för att ”lyssna av” området pga. den ökade bullernivån.

Stockholms Hamnars kommentar:

Miljökonsekvensbeskrivningen som hör till denna järnvägsplan har studerat de aspekter Nynäshamns ornitologer tar upp i sitt yttrande. Föreslaget industrispår är placerat i skärning öster om Alhagen. Mellan spåret och Alhagen lämnas en bergsslänt, vilken skapar förutsättning för att dämpa bullret som kan störa djur- och fågelliv. Eftersom industrispåret går nära både Alhagens och Älvikens fågelrika våtmarker ska fåglarna skyddas från att kortsluta ledningarna genom att utliggarna förses med sittovänliga rör, t.ex. taggiga band, att stolptopparna förses med sittovänlig topp, t.ex. taggiga band, så kallade kinahattar eller annan lösning, att eventuella bryggor på sträckan förses med sittovänliga spröt.

Om sugtransformatorn längs Nynäsbanan flyttas bör även den nya sugtransformatorn förses med sittovänlig topp för att förhindra att fåglarna sätter sig på transformatorn. Åtgärder bör vidtas för att förhindra att ugglor som flyger in i tunneln dör av att kortsluta ledningarna, t.ex. genom lining cover.

2.2 UTSTÄLLNING 2008 Yttranden har inkommit från myndigheterna dåvarande Banverket, Vägverket, Boverket, Räddningsverket och Försvarsmakten. Även Moderaterna, Kristdemokraterna och Centern i Nynäshamns kommun, Miljö- och samhällsbyggnadskontoret i Nynäshamns kommun, AB Stockholms Lokaltrafik och Vattenfall Eldistribution har skriftligen yttrat

9

BILAGA JÄRNVÄGSPLAN sig. Ett fåtal privatpersoner har lämnat yttranden liksom några företag. Nedan sammanfattas ett urval av de frågor, synpunkter och kommentarer som har inkommit skriftligen under utställningen. Frågorna och synpunkterna är kommenterade av Stockholms Hamnar.

2.2.1 Yttrande från Länsstyrelsen i Stockholms län, efter utställd järnvägsplan

Inkom:

2009-05-13

Från:

Länsstyrelsen i Stockholms län

Yttrande:

Länsstyrelsen har i utställningsyttrande 2009-01-12 över detaljplanen för Norvik framfört att frågorna om planerad tillkomst av Stockholm Norvik Hamn med tillhörande industrispår och den etappvisa förbättringen av Nynäsbanan är nära sammanbundna med varandra, och att det fortfarande finns oklara ansvarsförhållanden i för båda projekten viktiga frågor. En viktig fråga är oklarheterna kring behovet av och ansvaret för ytterligare bullerskyddsåtgärder, dimensionerade för planerad godstrafik, på järnvägssträckan Tungelsta – Västerhaninge. Enligt Länsstyrelsens uppfattning borde frågan ha klarlagts av Banverket redan innan utställningen av järnvägsplanen för dubbelspåret. Inom Banverket pågår nu utredning av frågan.

Flera avtal mellan flera olika parter ska vara tecknade innan detaljplanen förs till kommunfullmäktige för antagande. Länsstyrelsen vill understryka vikten av att dessa avtal träffas innan antagandet av detaljplanen sker, så att parterna är överens även i de genomförandefrågor som detaljplanen inte styr, varav ovan nämnda bullerskyddsfråga är en.

Hydrogeologi och vattenfrågor

En fördjupad studie har gjorts av de hydrogeologiska förhållandena för den föreslagna järnvägslinjen från Norvikuddens hamnområde. Länsstyrelsen förutsätter att tillräckliga skyddsåtgärder vidtas på de platser där det finns risk

10

för förorening av grundvattnet eller påverkan av vattenbalansen. Då ett flertal skyddsvärda objekt berörs av den planerade järnvägssträckningen såsom vattenskyddsområde, Kvarnbäcken, våtmarker ovanför planerad tunnel samt Alhagens våtmark, ser Länsstyrelsen en fördel om en samlad prövning görs av sträckningen enligt 11 kap miljöbalken angående vattenverksamhet.

Extra försiktighet bör vidtas på de platser där spåret passerar genom vattenskyddszoner för Berga och Älby vattentäkter. Enligt utredningen finns partier där isälvsavlagringar går i dagen. Uppsamlat vatten från tätade sträckor bör omhändertas. Med tanke på vattenskyddsintresset bör ett kontrollprogram utformas för att säkerställa att ingen påverkan sker. Både vattenbalans och kvalitet bör övervakas.

Utredningen förespråkar att i de fortsatta utredningarna för projektering av tunneln bör seismiska undersökningar och vattenförlustmätningar utföras för att klarlägga eventuella sprickzoner samt ge en bättre bild av bergets hydrauliska konduktivitet. Man anger också att i de fall undersökningarna visar att berggrunden har hög vattensläpplighet bör tunneln tätas. Utredningen anger att våtmarker i bergområdet ovanför tunneln kan påverkas. Länsstyrelsen förutsätter att tillräckliga undersökningar utförs för att säkerställa att det är uppenbart att ingen påverkan, varken på Ahlhagens våtmark eller på andra våtmarker sker. Råder det tveksamheter eller oklara förhållanden angående tunnelns dränerande påverkan på kringliggande grundvatten bör detta prövas och regleras i en vattendom.

Eventuellt behöver Kvarnbäcken läggas om på en kortare sträcka. Detta kan sannolikt prövas genom en anmälan om vattenverksamhet, alternativt ingå i en samlad prövning.

Sträckningen passerar också två stycken torrläggningsföretag, Karlsta och Kalfö-Kogersta tf från 1943 och Elvvikens tf från 1943. Detta medför att ändring av redan tillståndsgiven vattenverksamhet kan behöva prövas. Detta kan troligtvis göras genom en anmälan om vattenverksamhet eller i en samordnad prövning.

INDUSTRISPÅR TILL STOCKHOLM NORVIK HAMN Länsstyrelsen kan konstatera att ett flertal moment i byggandet av järnvägen kommer att innebära vattenverksamhet enligt 11 kap. miljöbalken. Länsstyrelsen ser klara fördelar i att dessa vattenfrågor avgörs samlat i en tillståndsprövning och därmed att ett kontrollprogram för samtliga ingående vattenfrågor tas fram. Projektet får på detta sätt en samlad miljöprövning och tryggas också genom en miljödom enligt 11 kap. miljöbalken.

Stockholms Hamnars kommentar

: För första stycket, se kommentaren till Banverkets yttrande. Stockholms Hamnar arbetar för närvarande med att upprätta för industrispåret erforderliga avtal. Utöver den ursprungliga hydrogeologiska utredningen daterad 2008-06-27 som Stockholms Hamnar lät genomföra är en kompletterande och mer detaljerad utredning under framtagande. I denna görs bl.a. sonderingar av bergets sprickighet, beräkningar av den hydrauliska konduktiviteten, och verifiering av tidigare föreslagna skyddsåtgärder. För våtmarken i bergområdet ovanför tunneln har en inventering avseende naturvärden och våtmarkens skyddsvärde gjorts vilken visar på små naturvärden och ett litet skyddsvärde. Syftet med utredningarna är att visa att projektet efter vidtagna skyddsåtgärder inte kommer att medföra någon påverkan på Alhagens våtmark, Kvarnbäcken, grundvattenytans läge eller grundvattnets kvalitet. Stockholms Hamnar avser att söka erforderliga tillstånd när tillräckligt underlag är framtaget.

2.2.2 Synpunkter från Nynäshamns kommun, efter utställd järnvägsplan

Inkom:

2008-11-21

Från:

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, Nynäshamns kommun

Yttrande:

Anläggning av industrispår ska inte hindra framtida breddning av riksväg 73 eller framtida planskild korsning vid Kalvö. Intrång i Alhagens våtmark ska ske i samråd med VA-avdelningen på Nynäshamns kommun. VA-avdelningen på kommunen ska ha full tillgång till våtmarken dygnet runt utan extra kostnad.

Kostnader i anslutning till eller som kan hänföras till byggnad av industrispåret ska belasta exploatören. Placerade gång- och cykelbroar ska handikappanpassas och utformas så att ridhästar kan passera över broarna. I yttrandet poängteras att det är mycket viktigt ur kultur- och natursynpunkt att etableringsytor placeras på planlagd hamn-, verksamhets eller järnvägsområde. Allt intrång i park- och naturmark ska undvikas och om det måste ske så ska det ske med största varsamhet och i samråd med kommunen.

Stockholms Hamnars kommentar:

Vägbro för riksväg 73 över industrispåret är utformat för att klara en eventuell framtida fyrfältig väg. Ett förslag har tagits fram på planskilda korsningen vid Kalvö som är möjlig att bygga utan konflikt med industrispåret. Handikappanpassning av gång- och cykelbroar kommer att prövas i varje enskilt fall. Exempelvis bedöms handikappanpassning av Blommenstorpsbron inte vara motiverad med tanke på att ingen handkappanpassning gjorts i den befintliga omgivningen som är starkt kuperad. Stockholms Hamnar instämmer i övrigt i yttrandet och tar hänsyn till dessa frågor i fortsatt process.

2.2.3 Synpunkter från myndigheter och AB Stockholms Lokaltrafik, efter utställd järnvägsplan

Inkom:

2008-11-21

Från:

Banverket (nuvarande Trafikverket)

Yttrande:

Banverket noterar att järnvägsplanen förutsätter endast en anslutningsväxel till Nynäsbanan. I tidigare remisser samt i ”Systemkrav och rekommendationer” har Banverket framfört att det är viktigt att godståg på industrispåret kan stå och vänta på sin tidslucka utan att stå ivägen för

11

BILAGA JÄRNVÄGSPLAN tåg som ska in på industrispåret och att det därför är viktigt att det finns signalreglerade mötesspår längs industrispåret. Stockholms Hamnars ställningstagande att i ett första skede inte anordna ett parallellspår för 750 meter långa godståg kan komma att påverka möjligheten till utökad trafikering på det redan hårt belastade enkelspåret. Nynäshamnsbanan kan komma att ställa restriktioner på planerad godstrafik med anledning av bl.a. utökat buller och vibrationer, begränsad tillgång på elkraft, tillåten axellast (stax 22,5 ton) och tåglängder (långa godståg på mötesspår blockerar tillträde till plattformar).

Stockholms Hamnars kommentar:

Stockholms Hamnar för en dialog med Banverket (nuvarande Trafikverket) om hur godstrafik ska kunna trafikera Nynäsbanan. Banverket har också deltagit i och följt arbetet med att ta fram förstudie, järnvägsutredning och järnvägsplan.

Det är ytterst angeläget att Banverket (Trafikverket) i kommande investeringsplanering verkar för att banans kapacitet medger en överföring av transporterna från väg till järnväg. Med en mer flexibel järnvägstrafik från och till hamnen vid Norvik ökar möjligheterna för en sådan överflyttning, vilket naturligtvis är en stor miljövinst.

I tidigare och i pågående diskussioner mellan Banverket och Stockholms Hamnar har det inte avgjorts om Stockholms Hamnar eller Banverket som nationell infrastrukturhållare ska vara ansvarig för utbyggnaden av parallellspåret. Trots detta har behovet av ett parallellspår, konsekvenser, åtgärder samt eventuella markbehov till följd av det utretts av Stockholms Hamnar i en förstudie under våren 2008. Behovet och ansvaret för en eventuell utökning av kraftförsörjningen av banan kommer att hanteras i fortsatt samråd med Banverket.

Arbetet med att ta fram systemhandling har skett parallellt med järnvägsplanen. Systemhandlingen tar hänsyn till de systemkrav Banverket framfört vid samråd.

Inkom:

2008-11-24

Från:

AB Storstockholms lokaltrafik (SL)

Yttrande:

I järnvägsplanens huvudrapport står det att det finns två mötesspår på sträckan Västerhaninge-Tungelsta. Sedan augusti 2008 finns det fyra mötesspår. Det är viktigt att godstågstrafiken inte påverkar SL:s möjlighet att dels trafikera Nynäsbanan med befintlig trafik och dels utöka trafiken i takt med att resandeunderlaget ökar. Hammarhagsvägen och anslutningen till riksväg 73 ska dimensioneras för eventuell framtida busstrafik.

Stockholms Hamnars kommentar:

Vid fullt utbyggd hamn beräknas tågen avgå respektive ankomma godshamnen sex gånger per dygn. Initialt kommer omkring två tåg per dygn och riktning gå till och från hamnen. För att inte påverka övrig trafikering på Nynäsbanan vid fullt utbyggd hamn behövs enligt Banverkets (nuvarande Trafikverkets) funktionskrav ett cirka en kilometer långt parallellspår där industrispåret ansluter till Nynäsbanan. Parallellspåret har utretts i en separat förstudie under 2008 men behövs inte initialt när industrispåret tas i drift. Huvudrapporten kommer att kompletteras angående de fyra mötesspåren och dimensionering av Hammarhagsvägens anslutning till riksväg 73.

Inkom:

2008-11-20

Från:

Vägverket (nuvarande Trafikverket)

Yttrande:

Vägverket är positiva till industrispåret. Vägverket framhåller att industrispåret inte får riskera att skada, försvåra eller fördyra underhåll av riksväg 73. Det måste regleras i avtal. Industrispåret får inte förhindra en eventuell vägbreddning av riksväg 73. Vägbron över industrispåret bör därför redan idag planeras för fyrfältig utbyggnad. En breddning till fyra körfält kräver planskild korsning vid Kalvö vilken inte får vara i konflikt

12

INDUSTRISPÅR TILL STOCKHOLM NORVIK HAMN med industrispåret. Projekten ska bedrivas så att minsta möjliga störning för vägtrafiken uppstår och Vägverket ska ges möjlighet att granska konstruktionsritningar etc. innan några arbeten påbörjas. Ett avtal mellan Vägverket (Trafikverket) och Stockholms Hamnar som reglerar genomförandefrågor, drift och underhåll, projektering och finansiering måste finnas innan järnvägsplanen fastställs. Enligt handlingarna framgår att tätskikt ska anläggas inom vissa delar av vattenskyddsområde. Det är av stor vikt att detta tätskikt inte perforeras vid senare grundläggning.

En förutsättning för att arbetsplan för vägbron inte ska behöva tas fram är att järnvägsplanen tydligt redovisar att vägbron är en väganordning där Vägverket (Trafikverket) svarar för drift, underhåll och framtida förnyelse med undantag av drift och underhåll av brons undersida som Stockholms Hamnar ansvarar för.

Vägverket önskar ett förtydligande att räddningsväg tillhör järnvägen. Räddningsvägens anslutning till riksväg 73 ska överenskommas. Vägverket vill att det i järnvägsplanen ska framgå att de delar av järnvägsanläggningen som berörs av vägrätt för riksväg 73 ska upplåtas med servitut till förmån för nybildad järnvägsfastighet. Riksväg 73 ska därmed ligga kvar inom fastigheten Nynäshamn 2:154. Om huvudmannen väljer att fastighetsbilda för en särskild järnvägsfastighet så vill Vägverket påpeka att vägrätten enligt fastställd arbetsplan även fortsätter att gälla i den nybildade fastigheten.

Inom nuvarande vägområde får inga bullerskyddsåtgärder vidtas. Bullerskärm kommer inte att utgöra väganordning varför Vägverket inte har något ansvar för framtida drift, underhåll eller förnyelse. Utformning av vägbro och planteringar längs med riksväg 73 ska göras i samråd med Vägverket (Trafikverket). Överenskommelse om framtida skötsel ska vidtas. Överenskommelse ska nås med Vägverket (Trafikverket) innan några åtgärder som berör vägområdet för riksväg 73 vidtas. Vägverket (Trafikverket) ska tillfrågas angående placering av skyddsstängsel, sedimentationsdamm och serviceväg. Hammarhagens befintliga anslutning till riksväg 73 måste rivas och återställas till naturmark. Viktigt att nyckeln till grind till utjämningsmagasinet ägs av Vägverket (Trafikverket).

Stockholms Hamnars kommentar:

Stockholms Hamnar avser skriva avtal med Vägverket (Trafikverket) för alla gemensamma beröringspunkter i uppdraget, bl.a. riksväg 73:s drift och underhåll, genomförandefrågor, projektering och finansiering, ansvarsfördelning avseende riksväg 73:s vägbro, räddningsvägens anslutning till riksväg 73, bullerskydd inom vägområde, skyddsstängsel, Hammarhagsanslutningens rivning och återställande till naturmark samt rutin som hanterar passage till utjämningsmagasinet. Självklart eftersträvas en minimering av störning av vägtrafiken, särskilt under industrispårets byggtid. Vägverket (Trafikverket) ges möjlighet att granska hela systemhandlingen och får därigenom möjlighet att påverka bl.a. utformning av riksväg 73:s vägbro och planteringar. Vägbro för riksväg 73 över industrispåret kommer att byggas för fyrfältig väg. Ett förslag på den eventuella planskilda korsningen vid Kalvö har tagits fram som kan byggas utan att påverka industrispåret.

I MKB:n som tillhör denna järnvägsplan framgår det att varsamhet med tätskiktet är viktigt så att det inte perforeras i senare skede av exempelvis grundläggning för kontaktledningsstolpar eller andra installationer.

Järnvägsplanen kommer att kompletteras avseende ansvarsfördelning av vägbron för riksväg 73 och att räddningsvägen tillhör industrispåret, genom att båda markeras med servitutsrätt till förmån för Stockholms Hamns fastighet.

13

BILAGA JÄRNVÄGSPLAN Bullerskydd inom vägområdet ska regleras i avtal. Järnvägsplanen med MKB föreslår ett bullerskydd intill riksväg 73 för att skydda Hacktorps bostadsområde från både industrispårets och riksväg 73:s buller. Placeringen av bullerskyddet får troligen inte samma effekt om det placeras på någon annan plats. Bullerplanket ska inte bara skydda Hacktorpsborna under driftskedet av industrispåret utan även under byggtiden då en stor mängd lastbilar kommer att åka på riksväg 73. Sedimentationsdamm bedöms inte behövas och därmed inte heller någon serviceväg till dammen. Det behöver, som nämnts, avtalas en rutin som hanterar passage till utjämningsmagasinet. Nyckeln till utjämningsmagasinets grind bör vara i Vägverkets (Trafikverkets) händer.

Inkom:

2008-11-21

Från:

SGU

Yttrande:

Den planerade järnvägen berör delar av isälvslagringen mellan Ösmo och Nynäshamn som är en särskilt betydelsefull grundvattentillgång lokalt och regionalt. SGU bedömer att järnvägen kommer att växlas av inom influensområdet för Berga vattenverks brunnar och infiltrationsanläggning, beroende på aktuella driftsförhållanden. Mot bakgrund av detta vidhåller SGU sin uppfattning att den valda järnvägssträckningen (5B) är olämplig ur grundvattenförsörjningssynpunkt. SGU är utifrån befintligt underlag tveksam till ställningstagandet i MKB att någon vattendom för bortledande av grundvatten från tunnelavsnitt och skärningar inte behövs. SGU anser att uttrycket i MKB att minskningen av grundvattenbildningen respektive tillrinningen till våtmarken ligger inom de naturliga variationerna inte är korrekt. Projektets påverkan på grund- och ytvattenbildning är liten jämfört med de naturliga variationerna men kommer att förändra de lägsta och högsta nivåerna i området. SGU ser positivt på att grundvattenfrågorna belysts i ett särskilt PM, men

14

anser att det är önskvärt att strömningsbilden söder om vattenverket i Berga redovisas för olika driftförhållanden. SGU vill särskilt betona vikten av att bästa möjliga teknik avseende tätskikt används vid vattenverket och i tunneln för att säkerställa skyddet för grundvatten under drift och byggskede.

SGU anser att en väl underbyggd beredskapsplan som beaktar strömningsförhållanden och spridningsförutsättningar bör tas fram för järnvägen och som samordnas med beredskapsplan för en eventuell olycka på Nynäsvägen. Beredskapsplanen behöver innehålla åtgärder som är anpassade efter olika olycksscenarier och det är av stor vikt att den förankras hos Räddningstjänsten.

Stockholms Hamnars kommentar:

I järnvägsplanen utreds endast alternativ 5.

Bland de skyddsåtgärder som anges i järnvägsplanen framgår det att fullgoda tätskikt kommer att anläggas såväl vid passagen av vattenverket och på sträckan mellan Kvarnbäcken och tunneln, som i tunneln. Stockholms Hamnar genomför utökade utredningar avseende grundvattenfrågorna för att komplettera beslutsunderlaget inför slutgiltigt ställningstagande om vattendom behövs eller inte.

En beredskapsplan kommer att tas fram för hamn och industrispåret som samordnas med omgivande anläggningar och som förankras hos Räddningstjänsten. I anslutning till att beredskapsplanen tas fram kan det bli aktuellt att göra ytterligare utredningar kring strömningsförhållandena vid Berga vattenverk vid olika driftsförhållanden.

Inkom:

2008-11-21

Från:

Försvarsmakten

Yttrande:

Försvarsmakten har inget att erinra mot projektet.

INDUSTRISPÅR TILL STOCKHOLM NORVIK HAMN

Stockholms Hamnars kommentar:

-

Inkom:

2008-11-20

Från:

Räddningsverket

Yttrande:

Av de risk- och säkerhetsfrågor som behandlats i MKB:n framhäver Räddningsverket följande för vidare behandling i arbetsplan. Stora mängder farligt gods kräver särskild omsorg vid planering och god tillgänglighet till spårområdet för räddningsinsats, särskilt vid rangerbangård. Risk för sabotage bör beaktas vid rangering och uppställning av godstransporter, särskilt sabotage av transporter av farligt gods. Transportskyddsfrågor hanteras inom RID/RID-S.

Tillgänglighet för räddningsinsats. I yttrandet uppmärksammas att bergskärningen kan medföra svårigheter vid räddningsinsats och att det bör finnas förutsättning för att göra insats i båda riktningarna, t.ex. genom förberedd angreppsväg/serviceväg utmed hela spårområdet i längre bergsskärning. Det bör i järnvägsplanen tydligt framgå vilka säkerhetsfrågor som behandlas i den kommunala planprocessen.

Stockholms Hamnars kommentar:

planprocessen.

De nämnda riskfrågorna kommer att arbetas in i arbetsplanen. Huvudhandlingen kompletteras med förtydligande angående de riskfrågor som ska behandlas i den kommunala i

Inkom:

2008-11-25

Från:

Boverket

Yttrande:

Boverket ser det mycket positivt att en gemensam utställning ordnas för detaljplan och järnvägsplan, men avstår i övrigt från att yttra sig.

Stockholms Hamnars kommentar:

-

2.2.4 Synpunkter från organisationer och företag, efter utställd järnvägsplan

Inkom:

2008-11-19

Från:

Vattenfall Eldistribution AB

Yttrande:

Järnvägsplanen berör en 70 kV luftledning (ÄL94 S7), en 20 kV luftledning och en jordkabel (ÄL 443). De båda ledningarna är huvudledningar för Nynäshamns tätort och Stockholms södra skärgård.

Vattenfall emotsätter sig helt utställelsehandlingen för järnvägsplanen med tillhörande MKB där Vattenfalls ledningar inte finns nämnda eller konsekvensbeskrivna eller vilka tillstånd som erfordras innan järnvägsplan kan fastställas. Vattenfall yrkar att rättelse görs i handlingarna till järnvägsplanen. Vattenfall motsätter en fastställelse av järnvägsplanen så länge som nedan angivna avtal inte finns upprättade och undertecknade.

Ledningen ÄL 443 måste flyttas i nordvästlig riktning. Ledningsrätten behöver ändras till dragning som förslås i detaljplan. Eventuellt behövs en ny linjekoncession sökas. För ÄL94 S7 behövs dels en ny linjekoncession sökas och när den är beviljad så måste ledningsrätten ändras. Handläggningstid av linjekoncession är minst ett år och sköts av Energimarknadsinspektionen. Vattenfall kan inte garantera att Energimarknadsinspektionen är positiv till förändring av linjekoncessionen. Om Vattenfall inte kommer fram i den nya ledningssträckningen måste järnvägsbyggnationen vänta tills Vattenfall har erhållit linjekoncession i ny ledningssträckning. Vattenfall tillåter ingen byggnation enligt järnvägsplanen inom Vattenfalls befintliga ledningsrätter så länge som ledningarna ej är flyttade. Vattenfall begär att ett avtal finns upprättat mellan Stockholms Hamnar AB och Vattenfall Eldistribution AB innan järnvägsplanen fastställs. Likaså

15

BILAGA JÄRNVÄGSPLAN att avtal finns upprättade mellan Vattenfall och Nynäshamns kommun samt Vattenfall och Vägverket (Trafikverket) innan järnvägsplan fastställs angående att ledningsrätt får beviljas på samma villkor som för befintlig sträckning.

Stockholms Hamnars kommentar:

Yttrandet hävdar att Vattenfalls ledningar inte finns nämnda i järnvägsplanen med tillhörande MKB, vilket är felaktigt. I utställningshandlingen av järnvägsplanens huvudrapport, daterad 2008-10-20 framgår av tabell och text vilka ledningar som påverkas av industrispåret och vilka åtgärder som föreslås. Av Vattenfalls ledningar så berörs följande: 6st högspänningsledningar vid km 1+167 till 1+191 (strax söder om vattenverket) och 1st vid km 1+267 (intill kvarnbäcken), vilka föreslås markförläggas. 3st högspänningsledningar som korsar spåret vid km 1+532 till 1+543 och går parallellt med spåret till 1+872 (vid tunneln) påverkas och föreslås att flyttas. 1st högspänningsledning vid km 1+609 (över tunneln) föreslås att flyttas. Stockholms Hamnar avser att reglera föreslagna åtgärder för dessa ledningar liksom övriga punkter i yttrandet i avtal med Vattenfall och Nynäshamns kommun.

Inkom:

2008-11-27

Från:

NCC Construction Sverige AB, fastighetsägare till Nynäshamn Kalvö 1:11

Yttrande:

NCC är positiva till industrispåret och till det alternativ som man förordar gällande dragning av spåret. NCC vill framhäva att det är av största vikt för dem att möjligheten finns att göra en anslutning till spåret där det gränsar till deras verksamhetsområde, så att framtida företagsetableringar i verksamhetsområdet har möjlighet att ansluta sin blivande fastighet till industrispåret. NCC förutsätter att järnvägen tar hand om sitt eget dagvatten och att inte NCC verksamhetsområde ska behöva dimensioneras för järnvägens dagvatten.

16 Stockholms Hamnars kommentar:

Avvattningen av industrispåret kommer att ske dels mot Kvarnbäcken och dels mot bangården. Från bangården kommer vattnet att passera sedimentation och reningsanläggning inom hamnområdet innan det pumpas ut i Norvikfjärden. Stockholms Hamnar förbereder för en spåranslutning till NCC:s verksamhetsområde med en växlingspunkt vid bangården.

Inkom:

2008-11-24

Från:

Fastighetsägare AB Himmelsö inkl hyresgäster, Nynäshamn

Yttrande:

Himmelsö Gård har bedrivit ett småskaligt jord-, fiske och skogsbruk under många hundra år och har verkat för att hålla fält öppna och bevara gamla skärgårdsjordbruket. På Himmelsö finns stora naturvärden som riskerar att förstöras och det rörliga friluftslivet att minska på pga. det planerade storhamnsbygget och hamnverksamheten på Norvik.

AB Himmelsö har hos miljödomstolen inkommit med yttranden där man motsätter sig Stockholms Hamnars ansökan om tillstånd till vattenverksamhet och hamnverksamhet m.m. Anläggandet av hamnen står i konflikt med miljöbalkens bestämmelser till skydd för människor och miljö.

Varför kan inte Stockholms kommun driva hamnverksamhet i existerande hamn med befintlig infrastruktur? Med viss investering kan dessa även ta emot framtida ökade volymer genom utbyggnad i befintlig infrastruktur och i ett bättre läge ur transportgeografiskt perspektiv. 15 % av den ankommande lastvolymen i Norvik ska till Stockholm. Närhet till befintliga viktiga marktransportleder bör vara ett krav när man ska finna alternativ. Norvik saknar detta. Industrispåret är planerat i tre etapper. AB Himmelsö kräver att järnvägsplanen endast planeras för etapp 1. I Hamnstrategiutredningen (SOU 2007:58) framgår att Norviks hamn

INDUSTRISPÅR TILL STOCKHOLM NORVIK HAMN inte bör ingå i ramverket för de nationella strategiska hamnarna i Sverige. Norviks hamn bör därför inte ges prioritet i förhållande till övriga hamnar när det gäller statligt finansierad infrastruktur. Banverket bedömer att åtgärder på Nynäsbanan är nödvändiga, utöver inudstrispårets tillkomst, till en kostnad på 1,8-3,2 miljarder kronor. Det saknas skäl att anlägga industrispår om inte Nynäsbanan har kapacitet.

Industrispåret medför både under byggskede och driftskede en avsevärt försämrad miljö för boende och miljö i närheten av industrispåret. För AB Himmelsös hyresgäster medför industrispåret störningar under uppförandet genom bl.a. sprängningar och godstrafik och därefter vid dess användning i form av ökade utsläpp, ljud- och ljusstörningar av själva godstågen samt vid i- och urlastning. Mot bakgrund av ovanstående motsätter sig AB Himmelsö industrispåret och dess placering.

Stockholms Hamnars kommentar:

i bruk. I Himmelsö AB:s yttrande nämns en etapplanering av industrispåret. Det finns inga etapper gällande industrispårets utbyggnad utan det är utbyggnaden av hamnen som ska ske i tre etapper. Hela industrispåret i järnvägsplanen krävs från det att hamnen tas Järnvägsplanens huvudrapport tar upp behovet av kapacitetshöjande åtgärder på Nynäsbanan för att kunna transportera godståg på banan. Banverket har gjort bedömningen att ett kilometerlångt parallellspår behövs utmed Nynäsbanan för att klara av godstransporterna när hamnen är fullt utbyggd, d.v.s. ca sex tåg per dygn och färdriktning. Initialt, vid hamnens öppnande, behövs inte parallellspåret eftersom godstrafiken bedöms vara två tåg per dygn och färdriktning. Parallellspåret har under 2008 utretts i en separat förstudie.

Hur industrispåret påverkar omgivande miljö och boende utreds i miljökonsekvensbeskrivningen (MKB) som tillhör järnvägsplanen och åtgärder föreslås. I MKB har Hacktorp identifierats som det mest störningskänsliga området längs industrispåret. Utförda beräkningar visar att inga riktvärden avseende buller överskrids för boende i Hacktorp. Vidare går industrispåret i skärning längs norra delen av Alhagen vilket skärmar av spåret mot Himmelsö i norr. I- och urlastning sker inom hamnområdet och behandlas inte i järnvägsplanen. Hamnens påverkan på naturvärden på Himmelsö, yttrandet till miljödomstolen emot Stockholms Hamnars ansökan om tillstånd till vattenverksamhet och hamnverksamhet, val av placering av godshamnen och finansiering av hamnbygget ligger utanför avgränsningen för industrispårets järnvägsplan.

Inkom:

2008-11-07

Från:

Moderata samlingspartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet i Nynäshamn

Yttrande:

Är positiva till hamnutbyggnaden. Förordar alternativ 1 som industrispårslösning med parallell väg och anser att den lösningen är mest långsiktig. Dubbelspår på både industrispåret och Nynäsbanan är ett krav. Ser med oro på den förväntade utvecklingen av tung trafik på väg 225. M, Kd och C anser att det saknas ett helhetsgrepp som Nynäshamns kommun, Regionplane- och trafikkontoret (RTK) och Länsstyrelsen bör ansvara för. Frågetecken finns kring Nynäsbanans kapacitetshöjande åtgärder, trafiksäkerheten mellan Älgviken och Norvik där motorvägen upphör, och väg 225.

Yttrandet hävdar att ljusaspekter och sfärisk bullerspridning saknas i MKB och järnvägsutredning. Politikerna saknar tydlighet avseende utvecklingspotential, framtid och tilltänkt marknad för hamnen. Är planen att hamnen ska ta emot transit? Politikerna undrar varför transporterna från hamnen beräknas gå till 75 % på väg i dagens miljömedvetna värld. Yttrandet frågar varför Mälarslingan inte är utredd. Var är satsningen så

17

BILAGA JÄRNVÄGSPLAN att Nynäs refinings, Fortums fjärrvärmeverks och Kalvö industriområdes produkter kan gå på spår? Oppositionspolitikerna saknar en utredning som studerar en möjlig flytt av nuvarande färjehamn för passagerare till den nya hamnen för att utveckla Nynäshamns stad vid havet. Hur NCC:s verksamhetsområdet ska utvecklas utreds inte i detaljplanen annat än översiktligt.

Stockholms Hamnars kommentar:

Nynäsbanan, men inte initialt. I järnvägsplanen utreds endast alternativ 5. Beräkningar visar på att dubbelspår på industrispåret inte behövs med prognostiserad trafikering. Banverket har sett över kapaciteten på Nynäsbanan och anser att dubbelspår inte är nödvändigt. För att Nynäsbanan ska klara kapaciteten för både pendeltåg och godståg när hamnen är fullt utbyggd krävs ett kilometerlångt parallellspår utmed I järnvägplanen utreds de frågor och konsekvenser som industrispåret och järnvägstrafiken till och från hamnen föranleder, inte transporter på landsväg eller anslutning av industrispår till andra anläggningar än Stockholm Norvik Hamn.

2.2.5 Synpunkter från allmänheten, efter utställd järnvägsplan

Inkom:

2008-11-20

Från:

Anders Grenfors, genom ombudet Trägårdh & Falkenbom Advokatbyrå

Yttrande:

Stockholms Hamnar har ansökt om tillstånd enligt miljöbalken till vattenverksamhet och hamnverksamhet m.m. Yttranden har, liksom ett stort antal andra privatpersoner, myndigheter och organisationer inkommit hos miljödomstolen med yttranden där man motsätter sig detta. Om hamnen inte uppförs i Norvik så finns heller inget behov av industrispåret. Enligt 2 kap 6 § miljöbalken är verksamhetens lokalisering inte lämplig p.g.a. risker för miljön och transporter till och från hamnen. Hänvisning ges till

18

Kammarkollegiets och Fiskeriverkets tidigare yttranden. Yttrandet anser att spåret borde vika av i ett tidigare skede mot område som omfattas av etapp 1 för att därefter fortsätta mot områden som omfattas av etapp 2 och 3. I Hamnstrategiutredningen (SOU 2007:58) framgår att Norviks hamn inte bör ingå i ramverket för de nationella strategiska hamnarna i Sverige. Norviks hamn anses alltså inte vara av strategisk betydelse för det svenska godstransportsystemet varför den inte heller ska ges prioritet i förhållande till övriga hamnar när det gäller statligt finansierad infrastruktur. Banverket har i Konsekvenser för järnvägssystemet av en framtida hamn i Norvik, 2006-11-01, bedömt att åtgärder på Nynäsbanan är nödvändiga, utöver industrispårets tillkomst, till en kostnad på 1,8-3,2 miljarder kronor. Industrispåret medför både under byggskede och när spåret är färdigbyggt en avsevärt försämrad miljö för boende och miljö i närheten av industrispåret. Industrispåret kommer att medföra störningar under uppförandet genom bl.a. sprängningar och godstrafik och därefter vid dess användning i form av ökade utsläpp, ljud- och ljusstörningar av själva godstågen samt vid i- och urlastning. Med bakgrund av ovanstående motsätter sig yttranden industrispåret och dess placering. Det bör även ifrågasättas lämpligheten i att pröva industrispåret innan Stockholms Hamnars tillståndsansökan slutligt har prövats.

Stockholms Hamnars kommentar:

Hamnverksamheten, val av placering av godshamnen och finansiering av hamnbygget ligger utanför avgränsningen för industrispårets järnvägsplan.

Järnvägsplanens huvudrapport tar upp behovet av kapacitetshöjande åtgärder på Nynäsbanan för att kunna transportera godståg på banan. Banverket har gjort bedömningen att ett kilometerlångt parallellspår behövs

INDUSTRISPÅR TILL STOCKHOLM NORVIK HAMN utmed Nynäsbanan för att klara av godstransporterna när hamnen är fullt utbyggd, d.v.s. ca sex tåg per dygn och färdriktning. Initialt, vid hamnens öppnande, behövs inte parallellspåret eftersom godstrafiken bedöms vara två tåg per dygn och färdriktning. Parallellspåret har under 2008 utretts i en separat förstudie.

Hur industrispåret påverkar omgivande miljö och boende utreds i miljökonsekvensbeskrivningen (MKB) som tillhör järnvägsplanen och åtgärder föreslås. I MKB har Hacktorp identifierats som det mest störningskänsliga området längs industrispåret. Utförda beräkningar visar att inga riktvärden avseende buller överskrids för boende i Hacktorp. Den samlade bedömningen i MKB visar att industrispåret ger små negativa konsekvenser avseende boendemiljö och hälsa. Godstrafikens störningar i form av ljus och sfärisk bullerspridning beskrivs i MKB:n tillhörande järnvägsplanen, till skillnad från vad yttrandet skriver. De bostäder i Hacktorp som ligger närmast industrispåret ligger på ett avstånd av 400 m från industrispåret där tangenten i ytterkurvan är riktad mot Hacktorp. Husen skärmas också av en träddunge. Byggnaderna i industriområdet närmast riksväg 73 ligger delvis på ett närmare avstånd men skärmas av vägbanken samt av växtlighet. Industrispåret bedöms medföra små negativa konsekvenser med avseende på ljusstörningar. Inga åtgärder mot ljusstörningar bedöms som nödvändiga. Om oväntade ljusstörningar skulle uppstå så kan tågen köra med halvljus på de aktuella sträckorna. Ljuset kan också skärmas av med hjälp av växtlighet eller någon annan form av avskärmning.

Bullerberäkningarna gjordes enligt den nordiska beräkningsmodellen för maximal ljudnivå fem meter över mark vid bostadsområdet Hacktorp. I Hacktorp uppstår inget behov av bullerskyddsåtgärder eftersom inga riktvärden kommer att överskridas. Att anlägga en bullerskärm eller bullervall på södra sidan om riksväg 73 skulle förbättra ljudmiljön ytterligare eftersom den skulle minska nivåerna både från riksväg 73 och från järnvägen. Buller avtar med avståndet. Enligt beräkningar kommer inga riktvärden för buller att överskridas i Hacktorp. Summan av dessa två delar innebär att bullernivåer för bostäder högre upp i Hacktorpsbacken kommer att vara lägre än bostäderna närmast vägen och järnvägen.

Industrispåret kommer endast till stånd förutsatt att hamnen byggs, men prövningen av hamnverksamheten och järnvägen måste ske parallellt för att det ska vara möjligt att transportera gods på järnväg när hamnen tas i bruk.

Inkom:

2008-10-29

Från:

Johan Sturesson, Nynäshamn

Yttrande:

Tycker det är bra att trafikprognos på 225:an tas fram. Efterfrågar en transitutredning som studerar godsflöden Göteborg - Norvik – S:t Petersburg och undersöker en tvärförbindelse, en Himmerfjärdsbro. Lyfter fram siffror på godstransport i regionen och Östersjön och menar att kunskap kring huruvida dessa volymer av transitgods skulle kunna påverka och utnyttjas av Nynäshamn saknas bland beslutsfattare. Anser att kajspår för lo/lo inte planeras. Enkelspår för industrispåret är inte långsiktigt; förordar dubbelspår på industrispåret. Undrar var rederikompetensen finns.

Stockholms Hamnars kommentar:

Lo/lo-spår är planerad i hamnen vid containerterminalen för omlastning till och från tåg. Banverket har tagit fram en kapacitetsanalys för Nynäsbanan och utreder en rad olika åtgärder för banan och anslutande sträckningar, med hänsyn till framtida person- och godstrafik. För att Nynäsbanan ska klara kapaciteten för både pendeltåg och godståg när hamnen är fullt utbyggd krävs ett kilometerlångt parallellspår utmed Nynäsbanan, men inte initialt.

I yttrandet framförs synpunkter om infrastruktursatsningar som inte ligger inom ramen för denna järnvägsplan eller Stockholms Hamnars ansvarsområde.

19

BILAGA JÄRNVÄGSPLAN

Inkom:

2008-11-21

Från:

Arne Högberg, Nynäshamn

Yttrande:

Personen är regelbunden besökare av Alhagens våtmark sen 10 år. Dess naturvärden inklusive tystnad är dokumenterad i handlingarna för Norvikprojektet. Hotet i form av bullerstörning är en realitet. I norra Alhagen kommer den begränsade barriären mellan bangården och våtmarken att skapa grund för betydande buller. Raffineriets område bidrar med ljud till norra Alhagen. Yttrandet föreslår för exakt bedömning av detta att undersöka på plats med audiometer för att på bästa möjliga grund komma fram till erforderliga behov av bullerdämpande åtgärder. En önskan framförs att industrispåret av bullerskäl leds i tunnel under hela södra passagen av Alhagen.

Stockholms Hamnars kommentar:

Som det konstateras i yttrandet har naturvärden och bullerstörning dokumenterats och utretts i järnvägsplanen. Med föreslagna skyddsåtgärder bedöms industrispåret ge små till måttligt negativa konsekvenser för naturmiljön. Bullerskyddsanordningar kommer att placeras där de får störst effekt. Bland angivna åtgärder planeras att uppföra en jordvall för att minska industrispårets exponering mot våtmarksområdets sydöstra delar. I järnvägsplanen utreds endast alternativ 5 där spåret går i tunnel väster om Alhagen och sedan vidare i skärning på östra sidan. 2.3 KOMPLETTERANDE SAMRÅD 2013 Vid samrådet inkom skriftliga synpunkter från Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund, Vattenfall Eldistribution, Naturskyddsföreningen, Kalvö koloniby, Nynäshamns Ridklubb samt fyra privatpersoner. Synpunkterna gällde främst frågor relaterade till buller och vibrationer, men även skydd av naturvärden.

Inkom:

2013-12-02

Från:

Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund

Yttrande:

Förslaget till järnvägsplan med miljökonsekvensbeskrivning bedöms ta upp de miljöproblem som kan uppstå om projektet genomförs. De föreslagna skyddsåtgärderna bedöms vara motiverade och rimliga enligt miljöbalkens 2 kapitel.

1. De slam- och oljeavskiljare som enligt planen ska installeras för rening av dag-, dränerings-och länsvatten bör vara av norm SS-EN 858, försedda med bypassfunktion.

2. Under byggskedet bör verksamhetsutövare kontrollera dräneringsvatten som avleds till Kvarnbäcken via ett program med avseende på turbiditet och kväveinnehåll. Skyddsåtgärder bör vidtas vid hög belastning.

3. Under byggskedet bör verksamhetsutövare inom vattenskyddsområdet vidta åtgärder som förhindrar förorening av grundvattnet. Ett kontrollprogram bör även upprättas för övervakning av vatten som kan påverka vattentäkten under anläggningstiden.

Stockholms Hamnars kommentar:

ytvatten. Stockholms Hamnar har utrett riskerna för påverkan på grundvatten och recipienter i form av bäckar och hav samt risk för påverkan för Alhagens våtmarksområde samt annat De av förbundet föreslagna åtgärder kommer att utföras av Stockholms Hamnar inom järnvägs-och hamnprojektet under dess bygg- och driftsskede. Dessa frågor kommer att hanteras mer i detalj i kommande ansökan om vattenverksamhet.

Inkom:

2013-11-28

Från:

Vattenfall Eldistribution AB

20

INDUSTRISPÅR TILL STOCKHOLM NORVIK HAMN

Yttrande:

Utav samrådshandlingen framgår att det skett flera förändringar av järnvägsanläggningen. Vattenfall påverkas främst genom tillfällig omläggning av riksväg 73, utökat markbehov för vägbyggnationen, flytt av anslutning till Nynäsbanan med 200 meter och förtydligande av markanspråk Ett avtal har tecknats mellan Vattenfall Eldistribution AB och Stockholm Hamn AB den 29/4-08 och 6/5-08. Detta avtal förutsätter de förutsättningar som gällde för järnvägsutbyggnaden och trafikplatsutbyggnaden vid avtalets undertecknande. Vattenfall kan inte acceptera några som helst förändringar av projekten utan att tilläggsavtal och byggavtal alternativt att nya avtal tecknas mellan parterna. Dessutom kräver Vattenfall enligt avtalet att avtalet kompletteras med ett byggavtal. Allt detta ska göras innan järnvägsplan kan fastställas. Då Vattenfalls ledningar på platsen innehas med linjekoncession får inga förändringar göras med befintliga ledningar förrän ny linjekoncession erhållits. Eftersom den reviderade järnvägsplanen strider mot gällande avtal mellan parterna samt gällande linjekoncessioner och rättigheter för ledningarna avstyrker Vattenfall samrådshandlingen till järnvägsplan.

Vattenfall vill framföra sitt klagomål att vi inte erhållit rubricerad reviderad järnvägsplan på remiss. Då Vattenfall inte erhållit några handlingar i ärendet ber vi er översända fullständiga samrådshandlingar med tillhörande ritningar till det reviderade förslaget till järnvägsplan. Ledningarna ska vara inritade i handlingen. Dessutom begär vi fullständiga handlingar på trafikplatsens utformning. Även arbetsområden, upplagsplatser och transportvägar för byggande av trafikplats och järnväg. Vattenfalls ledningar ska redovisas på ritningar.

Stockholms Hamnars kommentar:

samrådet.

Plan- och illustrationsritningar som tas fram till järnvägsplanens utställning kommer att redovisa Vattenfalls ledningar. Ritningarna kommer även innehålla de ytor som berörs permanent och under byggtiden. Inga detaljerade ritningar har presenterats under Stockholms Hamnar kommer efter slutfört samråd fortsätta avtalsförhandlingar med Vattenfall avseende omläggningsfrågor och behov av linjekoncessioner.

Vattenfall har tillsänts information om samrådet på adressen: Vattenfall AB, 169 92 Stockholm. Samrådsmaterialet har enligt brev och tidningsannons funnits tillgängligt på Stockholms Hamnars hemsida.

Inkom:

2013-11-28

Från:

Naturskyddsföreningen i Stockholms Län

Yttrande:

Föreningen är starkt kritisk till planerna på den nya storhamnen. Om hamnen ändå byggs är det ett måste med ett välfungerande industrispår. Industrispåret bör dock leda till så liten negativ påverkan på områdets höga natur-, miljö, kultur- och rekreationsvärden som möjligt.

Föreningen anser att påverkan på områdets höga natur-, miljö, kultur- och rekreationsvärden kommer att bli betydande. Det alternativ som förs fram och behandlas i miljökonsekvensbeskrivningen för industrispåret visar att problem kommer att uppstå ur natur-, miljö, kultur- och rekreationssynpunkt. Spåret kommer att hota flera naturliga grundvattentillgångar, det läggs i omedelbar närhet till det välutnyttjade rekreationsområdet Alhagen, det kommer utgöra en irriterande fysisk barriär både för människor och djur och flera fina naturområden kommer att förstöras om spåret byggs. Bl.a. vid Norviksuddens norra del där en stor nyckelbiotop finns. Föreningen önskar att alternativ 3 i förstudien (2007-01 09) börjar diskuteras igen och att industrispåret dras längs med den befintliga vägen till Norviks södra del. Kompensationsåtgärder måste vidtas för att kompensera förlusterna av de totala natur-och rekreationsvärdena. Järnvägsplanen ska därför innehålla förslag på sådana kompensationsåtgärder.

21

BILAGA JÄRNVÄGSPLAN

Stockholms Hamnars kommentar:

Stockholms Hamnar är väl medvetna om områdets natur-, kultur- och rekreationsvärden men även boendemiljöer i Nynäshamns tätort samt befintliga och andra kommande verksamheters behov. Detta har belysts i föregående förstudie och järnvägsutredning. Det valda alternativet har sökt att beakta samtliga aspekter. En accepterad lösning enligt föreliggande förslag har kunnat tas fram i samarbete med Nynäshamns kommun genom att inte passera: - med anslutningen genom Nynäshamns tätort - genom säkerhetszonen för Nynas AB oljeraffinaderi - intill Hacktorps bostadsområde Alternativ 3 studerades i förstudien och avfärdades då det skulle påverka det möjliga markutnyttjandet av verksamhetsområdet negativt samt att det låg inom oljeraffinaderiets säkerhetszon.

För den nu föreslagna utbygganden av industrispåret kommer flera skyddsåtgärder att vidtas. Grund- och ytvatten kommer att skyddas genom anläggande av tätskikt och omhändertagande av dag- och dräneringsvatten. För att skydda värdefulla skogsområden i anslutning till anläggningsarbetena kommer äldre träd att märkas ut och vid behov hägnas in. Planteringar är planerade för att minska påverkan på landskapsbilden och för att förbättra djurs möjligheter att passera. Vidare kommer spåret att placeras i tunnel och i skärning för att minska påverkan mot Alhagens våtmarks- och rekreationsområde. Barriäreffekter förebyggs genom tunneln och att en gång- och cykelbro anläggs vid dagens gång- och cykelstråk vid Blommenstorp.

Inkom:

2013-11-12

Från:

Kalvö koloniby

Yttrande:

Föreningen välkomnar anläggandet av den nya hamnen i Norvik

22

och det planerade industrispår som kommer att anläggas i anslutning till den nya hamnen med de fördelar detta för med sig för Nynäshamns kommun. Föreningen uttrycker dock oro för försämringar för dess verksamhet gällande miljö och trivsel, vilket skulle kunna leda till viss ekonomisk förlust. Kolonibyn är sedan tidigare påverkade av den nya infartsvägen till Nynäshamn. Man oroar sig för störningar från godstrafik från industrispåret.

Föreningen yrkar att den bullerskyddsvall som idag skiljer koloniområdet från infartsleden och tilltänkta industrispåret ses över i samband med anläggandet av industrispåret samt att ett bullerskyddplank byggs ovanpå vallen i hela dess längd.

Stockholms Hamnars kommentar:

Kalvö koloniby kommer enligt utförda bullerberäkningar inte att exponeras av tågbuller från själva industrispåret över de nationella riktvärdena. Spåret viker av från Nynäsbanan söder om vattenverket och passerar sedan i skärning under riksväg 73 och vidare in i tunnel. Skärningen och tunneln begränsar spridning av buller.

Frågor om buller från godstågen på Nynäsbanan och vägtrafiken på infartsleden hanteras av Trafikverket som infrastukturägare. Trafikverket har utfört en bullerutredning för Nynäsbanan (Godstågsanpassning av Nynäsbanan 2013-10-04). Stockholms Hamnar kommer att framföra synpunkten i sina fortsatta kontakter med Trafikverket.

Inkom:

2013-11-26

Från:

Nynäshamns Ridklubb

Yttrande:

Nynäshamns Ridklubb ligger öster om Nynäsbanan strax söder om vattenverket. Anläggningen ligger 15 – 20 meter från befintliga Nynäsbanan. Det nya föreslagna läget för anslutningsväxeln till industrispåret flyttas 200 meter söderut vilket innebär att den kommer i jämnhöjd med ridanläggningen.

Ridklubben påpekar att trafiken med godsvagnar kommer att medföra

INDUSTRISPÅR TILL STOCKHOLM NORVIK HAMN ytterligare förhöjda bullernivåer och yrkar på att en bullerskyddsskärm anläggs längs med järnvägen Ridklubben påpekar även behov av hög säkerhet vid järnvägen då barn och hästar befinner sig inom zonen.

Stockholms Hamnars kommentar:

Frågor om buller från godstågen på Nynäsbanan hanteras av Trafikverket som infrastukturägare. Trafikverket har utfört en bullerutredning för Nynäsbanan (Godstågsanpassning av Nynäsbanan 2013-10-04). Stockholms Hamnar kommer att framföra synpunkten om skyddsåtgärder i sina fortsatta kontakter med Trafikverket .

För säkerheten utmed järnvägar åligger det järnvägsinnehavaren att enligt lag skydda med stängsel för bland annat hästar. Stockholms Hamnar kommer att stängsla in industrispåret. För Nynäsbanan har Trafikverket motsvarande ansvar.

Inkom:

2013-11-21

Från:

Per Almgården, Sjöviksvägen, Ösmo

Yttrande:

Planen för järnvägen ser bra ut. Dock anser lämnaren av synpunkten att det är fel och kortsiktigt att man samtidigt med industrispåret inte ordnar en planskild korsning för väg 73 och Hammarhagsvägen samt Teknikervägen och dessutom en breddning av infartsleden till fyrfilig väg.

Stockholms Hamnars kommentar:

I tidigare skede har Stockholms Hamnar utrett frågan översiktligt och säkerställt att en planskild korsning och en fyrfilig väg inte omöjliggörs till följd av det nya industrispåret.

Frågan om ett framtida utförande av detta åligger dock Trafikverket och Nynäshamns kommun.

Inkom:

2013-11-19

Från:

Tomas Eriksson, Älgviken

Yttrande:

Boende i Älgviken norr om Nynäshamn är väldigt oroade för den ökade järnvägstrafiken. Boende störs idag väsentligt av tågtrafiken på Nynäsbanan och av biltrafiken på gamla infarten (g:a 73:an). Hur kommer bullerproblemen lösas vid Älgviken och hur frekvent blir tågtrafiken vid full utbyggnad av hamnen plus pendeltrafiken? Vad är gränsvärdet för att byggnation av t.ex. bullerskyddsplank eller andra lösningar ska införas?

Stockholms Hamnars kommentar:

Frågor om buller från gods- och pendeltågen på Nynäsbanan hanteras av Trafikverket som infrastukturägare. Trafikverket har utfört en bullerutredning för Nynäsbanan (Godstågsanpassning av Nynäsbanan 2013-10-04). Antalet godståg uppgår till sex per dygn i vardera riktningen när hamnen är fullt utbyggd. Att kunna köra godset på järnväg är en viktig förutsättning för att minska lastbilstrafik med gods och på så sätt minska hamnens totala miljöpåverkan. Utbudet av pendeltågstrafiken beslutas av trafikutövaren, Storstockholms lokaltrafik. Trafikverket fördelar antal pendel- och övriga tåg som kan komma att trafikera Nynäsbanan. Stockholms Hamnar kommer att framföra synpunkten i sina fortsatta kontakter med Trafikverket.

Vid nybyggnad eller väsentlig ombyggnad av infrastruktur gäller följande riktvärden: (Infrastrukturpropositionen 1996/97:53) • 55 dBA dygnsekvivalent ljudnivå vid fasad • • • 70 dBA maximal ljudnivå vid uteplats 30 dBA ekvivalent ljudnivå inomhus 45 dBA maxnivå inomhus Vid åtgärd i järnväg eller annan spåranläggning gäller riktvärdet för buller utomhus 55 dB(A) ekvivalentnivå vid uteplats och vid fasad samt 60 dB(A)

23

BILAGA JÄRNVÄGSPLAN ekvivalentnivå i bostadsområdet i övrigt. Vid tillämpning av riktvärdena ska hänsyn tas till vad som är tekniskt möjligt och ekonomiskt rimligt.

Inkom:

2013-11-17

Från:

Tommy Erixon med grannar i Villagatans radhusområde, Nynäshamn

Yttrande:

Önskar att följande åtgärder genomförs innan anläggande av industrispår till Norvik påbörjas.

1. Breddning av den befintliga gamla bron mellan Hammarhagen och Gymnasiet som har endast en gemensam kör- och gångbana idag. Detta för att trafiken kommer att öka på denna bro i samband med trafikomläggningen i området.

2. Bullerskyddsplank minimum 2 meter sätts upp innan byggstart för att minska påverkan för boende på Villagatan och i Hacktorpsområdet redan under byggskedet.

Stockholms Hamnars kommentar:

En breddning av bron är en kommunal fråga. Ingen omledning av riksväg 73 kommer enligt nu gällande skedesplanering ske över Nynäsbanan och den gamla bron. Byggtrafiken kommer i första hand ledas via riksväg 73. Stockholms Hamnar kommer att ha fortsatt dialog med kommunen och Trafikverket angående trafikbegränsningar under byggtiden för riksväg 73:s nya planskildhet med industrispåret. Skulle framkomligheten förbi arbetsplatsen bli för låg kan avlastning ske över gamla infarten till Nynäshamn. Ett bullerskyddsplank kommer att uppföras utmed riksväg 73 på den sidan av vägen som vetter mot Hacktorpsområdet. Planket kan utföras i ett inledande skede av spårutbyggnaden för att även skärma av byggbuller.

Inkom:

2013-12-01

Från:

Ove Marklund

24 Yttrande:

Anser att den reviderade järnvägsplanen och utkastet till ny MKB över industrispåret inte lever upp till de allmänna hänsynsreglerna som miljöbalken kräver. Detta med särskilt beaktande av buller och vibrationer för boende i Hacktorpsområdet.

I MKB:n anges att ”Den samlade bedömningen visar att industrispåret ger små negativa konsekvenser med avseende på boendemiljö och hälsa. Industrispåret bedöms ge små negativa konsekvenser avseende buller. Konsekvenserna avseende vibrationer och elektromagnetiska fält bedöms som små”.

Ifrågasätter underlagen för de nationella riktvärdena för buller och vibrationer, vilka anges vara baserade på tveksamma studier. Framför att nya medicinska rön finns som påtalar risken för störd sömn och andra hälsorisker, inte minst för barn och ungdomar. Anser därför att MKB:n inte ska godkännas i nuvarande form.

Stockholms Hamnars kommentar:

Miljöbalkens allmänna hänsynsregler har beaktats och varit vägledande vid bortval av flertalet andra sträckningsförslag från förstudien och järnvägsutredningen. Det nu aktuella förslaget har särskilt beaktat Hacktorpsområdet genom att det är förlagt på andra sidan av riksväg 73 och inte som tidigare förslag nära bostadshusen. Förläggning av industrispåret på påldäck och i tunnel samt i en skyddande djup skärning längs med Alhagen har medvetet valts för att minska risken för omgivningspåverkan.

Studier har utförts för att finna lämpliga skyddsåtgärder för att minska påverkan från industrispårets tågtrafik gentemot Hacktorpsområdet. Bullerskyddsplank anläggs för att minska det luftburna bullret. På delsträckan över Alhagen anläggs industrispåret på ett påldäck vilket innebär att spåret vilar på en pålad betongkonstruktion, vilken i hög grad minskar risken för att störande vibrationer fortplantas genom lerlagren. Även om förslagen till de grundförstärkande åtgärder, vilka beskrivs i

järnvägsplanen, i detta skede är översiktliga, så finns det, med den insamlade kunskapen och utförda utredningar, ingenting som pekar på att åtgärderna inte skulle vara tillräckliga. I kommande detaljprojektering kommer frågan att särskilt belysas och hanteras.

Riktvärden för buller från spårtrafik är fastslagna av riksdagen och riktvärden för vibrationer är framtagna i samarbete mellan Trafikverket och Naturvårdsverket. Forskningsläget kring hälsoeffekter från buller har nyligen sammanfattats av Naturvårdsverket i skriften ”Environmental noise and health”. Där framgår att även om negativa hälsoeffekter, som sömnstörningar, inlärningssvårigheter och ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom, kan orsakas av buller så ökar dessa risker främst vid ljudnivåer över riktvärdena. Det finns inga indikationer att berörda myndigheter, inklusive Naturvårdsverket och Folkhälsomyndigheten, ser behov av att sänka dagens riktvärden med orsak av den kunskap som framkommit senaste åren kring hälsoeffekter av buller. Genom att uppfylla riktvärdena kan man därför anse att verksamhetens bullerpåverkan är acceptabel och att de allmänna hänsynsreglerna i miljöbalken är uppfylld. Industrispåret kommer att uppfylla gällande riktvärden avseende buller och vibrationer vid samtliga bostäder. INDUSTRISPÅR TILL STOCKHOLM NORVIK HAMN

25

BILAGA JÄRNVÄGSPLAN

26

STOCKHOLMS HAMN AB MAGASIN 2, FRIHAMNEN BOX 273 14 102 54 STOCKHOLM TEL: 08-670 26 00 WWW.STOCKHOLMSHAMNAR.SE