Verksamhetsberättelse - Svuf - Svenska Utvärderingsföreningen

Download Report

Transcript Verksamhetsberättelse - Svuf - Svenska Utvärderingsföreningen

Svenska utvärderingsföreningen Verksamhetsberättelse för 2013

1

Svenska utvärderingsföreningen (SVUF) bildades i januari 2003 och det senaste verksamhetsåret var det elfte. Styrelsen tillträdde den 1 januari 2012 och är den femte sedan starten (exklusive interimsstyrelsen 2003). Verksamhetsberättelsen för 2013 avser den femte styrelsens andra verksamhetsår.

Styrelsens sammansättning och arbete under verksamhetsåret 2013

Ordförande Verner Denvall Vice ordförande Ove K. Vestman Kassör Carina Abrahamsson-Löfström Ordinarie ledamöter Björn Blom Tommy Jansson Eva Mineur Mona Pütsep Rolf Sandahl Annica Thomas Suppleanter Markus Derblom Stig Linde Revisorer har varit Kaj Oldrup och Åsa Sohlman och revisorssuppleanter Kenneth Eliasson och Ulrika Westholm. Styrelsen har inom sig fördelat en del arbetsuppgifter:  Internationella kontakter: Ove K. Vestman, Tommy Jansson  Ansvarig för originalprotokoll: Mona Pütsep   Institutionella medlemmar: Eva Mineur, Tommy Jansson Individuella medlemmar: Björn Blom, Rolf Sandahl Därutöver har mycket arbete genomförts av alla i styrelsen inför utvärderingskonferensen som ägde rum den 13-15 november 2013 (se nedan om konferensen).

Styrelsemöten 2013

Styrelsen har haft 8 protokollförda möten: 29 januari, 28 februari, 2 maj, 20 maj, 29, augusti, 2 september, 5 november samt 10 december. Ett nionde styrelsemöte som genomfördes i samband med konferensen den 13 november protokollfördes inte. Sekreterarskapet har fördelats rullande inom styrelsen. Samtliga protokoll har skickats till de ordinarie revisorerna samt lagts ut på hemsidan tillgängliga för förningens medlemmar.

Verksamhetsplan för 2012-2013

kommande två-årsperioden. Vid årsmötet den 24 maj 2012 fastställdes styrelsen förslag till verksamhetsplan för den 1.

2.

SVUF:s sjätte nationella utvärderingskonferens ska genomföras hösten 2013. Hemsidan ska utvecklas till en välbesökt och kommunikativ informationskälla på utvärderingsområdet. 3.

4.

SVUF ska skriva kontrakt med en administrativ resurs som ska vara stöd för styrelse och medlemmar. Styrelsen ska genomföra några seminarier som återspeglar aktuell forskning och praktiskt relevanta frågor om utvärdering. 2

5.

6.

7.

Det nordiska samarbetet ska utvecklas tillsammans med de övriga nordiska utvärderingsföreningarna. SVUF ska aktivt delta i samarbeten med EES och NESE. Antalet institutionella och individuella medlemmar ska öka. En del av dessa aktiviteter genomfördes 2012 och redovisades i 2012 års verksamhetsberättelse medan en del andra aktiviteter är löpande. Nedan redogör vi för hur dessa aktiviteter utfallit

1 Den sjätte nationella utvärderingskonferensen

Svenska utvärderingsföreningens konferens genomfördes den 13 – 15 november 2013 med drygt 200 deltagare på själva konferensen, vilket är färre än tidigare år. Antalet deltagare på försessionerna var knappt 90 personer vilket styrelsen betraktar som ett gott resultat. Konferensen hölls på Norra Latin under temat ”Utvärdering i politiken och politiken i utvärdering” med fyra plenarsessioner, 20 parallella sessioner och en Open space session. Föreningen anordnande också fem heldagars försessioner. Överlag var deltagarna nöjda med såväl innehåll som arrangemangen kring konferensen, enligt den utvärdering som konferensdeltagarna fyllt i. Den konferensarrangör som föreningen anlitat tidigare, Meet Again, har en stor del i den fungerande logistiken på konferensen. En synpunkt som framfördes och som kommande konferens bör ta i beaktande var den manliga dominansen på plenarsessionerna. Konferensen var också ett tioårsjubileum för föreningen med uppskattade inslag av Operaimprovisatörerna och av Jan-Eric Furubo och Evert Vedung, två av grundarna av föreningen, som kåserade kring bildandet av föreningen.

2 Hemsida och administration

Den nya hemsidan, som tagits fram av Tibet Server i Malmö och den administrativa tjänsten, Maud Engström, Mickla AB som båda upphandlades under 2012, fungerar nu enligt önskemål. Det känns tillfredsställande eftersom dessa frågor diskuterats under flera styrelseperioder. På hemsidan finns nu en ny funktion, där föreningens medlemmar kan fylla i sina expertområden så att utomstående kan hitta lämpliga utvärderare. Styrelsen har också undertecknat ett avtal med RESIA som sköter föreningens researrangemang.

3. Seminarier

Styrelsen har under detta konferensår främst marknadsfört och gett tips om ett tiotal seminarier om utvärdering som antingen andra arrangerat eller där styrelsemedlemmar medverkat i men inte varit exklusivt för våra medlemmar. 5 februari genomfördes et seminarium om utvärdering i frivilligorganisationer i Malmö. Stadsmissionen var samarbetspartner vid detta seminarium. 19 mars provades ett webbseminarium via Adobe Connnect med ett tjugotal deltagare. Doktorand Kettil Nordesjö föreläste om lärande utvärdering. Styrelsen anordnade även ett eget seminarium vid årsmötet den 20 maj 2013 där Vicki Johansson och Lena Lindgren från Förvaltningshögskolan i Göteborg presenterade sin bok

Uppdrag offentlig granskning

.

4. Nordiskt och internationellt arbete

Under året har ingen i styrelsen deltagit i det europeiska samarbetsorganet NESEs arbete. Däremot har några i styrelsen vid ett möte i Stockholm under hösten träffat de tre ordförandena i nordiska utvärderingsföreningarna. Vid mötet diskuterades möjligheterna till 3

gemensamma konferenser liksom intresset för att ge ut en gemensam tidskrift. Diskussionerna pågår.

5. Antalet medlemmar

Styrelsen har i sin verksamhetsplan angett att antalet individuella medlemmar bör vara åtminstone 100 och de institutionella 20. Denna siffra fluktuerar beroende på om det är konferensår eller inte. Antalet individuella medlemmar 2012 var 86 och antalet institutionella medlemmar 18. 2013, som var ett konferensår, hade antalet individuella medlemmar ökat till 131 och antalet institutionella till 20.

6 Styrelseval

Under 2013 skedde ett stadgeenligt val av styrelsemedlemmar per post för mandatperioden 2014-2015. 19 medlemmar kandiderade varav en som ordförande, en som vice ordförande och 17 stycken till ordinarie ledamöter.73 medlemmar röstade vilket vi detta tillfälle utgjorde 51 procent av föreningens medlemmar. Rösträkningen genomfördes den 15 november på Norra Latin i Stockholm. V erner Denvall och Maud Willardsson-Engström läste upp varje valsedels markering och rösterna noterades i protokoll av Kaj Oldrup och Åsa Sohlman. Kontroll skedde genom att upplästa valsedelar inte innehöll fler röster än tillåtet och varpå rösterna lades i en särskild hög. Valet utföll sålunda att Rolf Sandahl valdes till ordförande, Kari Jess till vice ordförande, samt som ledamöter Elisabeth Bylund, Birgitta Fagerström-Kareld, Maria Grudin, Per-Åke Karlsson, Rune Premfors, Mona Pütsep och Annica Thomas. Till suppleanter valdes Stig Linde och Ingrid Rydell.

7 Ekonomiska utfall

Styrelsens ambition har varit en ekonomi i balans. Årets resultat har emellertid gått med ett underskott på 52 529 kr. En del av detta underskott kan förklaras med att deltagarna på 2013 års konferens var något färre än vanligt och extrakostnader med anledning av föreningens tioårsjubileum. Styrelsen föreslår årsmötet besluta: att fastställa balans-och resultaträkning, att årets resultat(2013) balanseras mot eget kapital Stockholm den 25 april 2014 Rolf Sandahl Kari Jess Birgitta Fagerström Elisabeth Bylund Maria Grudin Per-Åke Karlsson Mona Pütsep Rune Premfors Annica Thomas 4

5