Victoriasjön till Kilimanjaro

Download Report

Transcript Victoriasjön till Kilimanjaro

Innan du börjar: Helskärm bör vara aktiverad Klicka på Fönster/Window i övre vänstra menyn Välj Helskärmsläge/Full screen Byt bild genom att klicka eller scrolla fram/tillbaka eller Använd pilarna nere till vänster på skärmen (om de syns) eller Använd Page up/Page down på tangentbordet

Välkommen!

Vi har valt att noggrant redovisa hur resan ser ut.

Det innebär att du behöver någon timma för att gå igenom hela materialet.

Mycket nöje!

Marita Sundhage Per Lindström.

Att resa genom Afrikanska Sprickdalen i Tanzania är att färdas genom den natur som en gång formade utvecklingen av vår egen art, Homo sapiens.

Redan för två miljoner år sedan utvandrade Homo erectus från Afrika och spred sig över Europa och Asien. Så långt tillbaka i tiden, och ännu längre, sträcker sig våra genetiska rötter. En tidsrymd svår att förstå.

Lika svår att förstå är känslan av harmoni som snart infinner sig när man reser.

Kropp och själ verkar synkroniseras med den behagligt pulserande rytm som naturens alla varelser tillsammans skapar. Romarna kallade fenomenet Mal D’Afrique, en infångande omkramning som aldrig glöms.

Kanske har Afrikas natur präntat sin kod i våra gener? Så att vi omedvetet börjar vibrera i den ursprungliga takt som kodades in?

Vid lägerelden under den afrikanska stjärnhimlen, med nattens alla ljud i rymden, känns i alla fall inte vår tidiga historia särskilt avlägsen.

När vi möter alla andra fantastiska varelser som föddes samtidigt som vi, och fortfarande strövar omkring här, ska vi veta att denna natur på många håll i Afrika är hotad. Tanzania har sparat åt oss några av de största sammanhängande vildmarkerna på den afrikanska kontinenten.

Vi reser utan brådska. Tar oss tid att smälta alla nya intryck. Reser som individer i en grupp. Stunder av total närvaro tillsammans med andra varvas med egna upplevelser och tankar. Med öppna och positiva sinnen kan den inre resan bli en bestående behållning.

Sådan är resan vill vi ta dig med på.

AFRIKANSKA SPRICKDALEN

AFRICA’S GREAT RIFT VALLEY

Människans vagga

Danakil

Depression utgjorde brytpunkten när arabiska halvön slets loss från Afrika.

Afrikanska Sprickdalen

är resultatet av 25 miljoner års geologiska aktiviteter då tropisk regnskog förvandlades till vulkaner, högländer, savanner och sodasjöar.

Vid

Turkanasjön

mellan Kenya och Etiopien delar sig sprickan

Virungabergen

hyser västra grenens ikoner, bergsgorillor.

Röda Havet Adenviken

SOMALIA

KENYA

Västra grenen

innehåller enbart sötvattensjöar.

Tanganyikasjön

är 60 mil lång och 1,5 km djup.

Afrikas största och världens näst största sötvattenreservoar I södra Tanzania förenas de två grenarna igen och sprickan forsätter söderut med

Lake Malawi,

58 mil lång.

Via

Shire River Zambezifloden

flödar vattnet i sprickan tills det når den mäktiga som mynnar i Indiska Oceanen vid Mozambique.

Sprickan fortsätter längs Oceanens botten.

ZAMBIA MALAWI Röda Havet

och

Adenviken

utgör de övre sprickorna i den karaktäristiska Y-form som bildas när sprickdalar uppstår.

Östra grenen

innehåller både sötvatten- och sodasjöar.

Vi ska korsa östra grenen som skär rakt genom Tanzania.

Mellan södra Victoriasjön och Kilimanjaro är det 40 mil när kråkan flyger. Under henne återfinns ett av jordens mest spektakulära naturområden.

Serengetis

ekosystem innehåller jordens största koncentrationer av vilda större däggdjur.

Oldupai Gorge

har bidragit med fler mänskliga fossil än någon annan arkeologisk utgrävning.

Ngorongoro Highlands

Åttonde Underverk.

rymmer ett stort antal stående och kollapsade vulkaner. Huvudkratern hyser 30 000 större däggdjur och kallas ofta Världens Sprickdalen gör entré i Tanzania med sodasjön

Lake Natron

för mindre flamingo.

, Östafrikas viktigaste häckningsplats

Rubondo Island Nationalpark

hyser schimpanser, lefanter, giraffer, flodhästar,krokodiler och ett enastående fågelliv.

Strax söder om sjön ligger

Ol Doinyo Lengai

, massajernas heliga berg. Senaste utbrottet 2007 varade nästan ett år.

I

Bashay

träffar vi

Mbulu folket

som invandrat från Etiopien i modern tid.

I

Mto wa Mbu

tar vi en cykeltur till Manyaras strand samt träffar representanter för några av de 120 folkslag som bor där.

Lake Manyara Nationalpark

Fågelsången är obeskrivlig.

är liten till ytan men stor i upplevelsen.

Meru

är Afrikas tredje högsta berg där vi besöker kvinnokollektivet Agapa Women Project hos

Meru-folket

.

Kilimanjaro

är världens högsta vulkan och friliggande berg. Vi besöker

Chagga folket

som odlar bergets bördiga sluttningar

NATUR & KULTUR

Victoriasjön till Kilimanjaro

12 - 28 nov 2011

Nu kör vi - häng med!

Dag 1 Ankomst Kilimanjaro

Avfärd från Sverige tidig morgon. Vid midnatt landar vi på Kilimanjaro International Airport. En timmas bilfärd uppför de lägsta sluttningarna för oss till Machame, en av de högst belägna byarna på berget. En sängfösare hinns med i den svala natten innan vi rasar i säng på Kilnoy Hotel mitt i byn.

Dag 2 FÖRMIDDAG Mount Kilimanjaro Högst i världen

Vi befinner oss på jordens högsta fristående berg, 5 896 m.ö.h. En numera inaktiv vulkan som ”byggt sig själv” med material från jordens inre, till skillnad från bergskedjor som ofta är resultatet av sammanpressning av jordskorpan.

En bestigning av berget är ett projekt i sig och tar minst 5 helst 7 dagar. Machame Route är en av de vackrare om än lite krävande lederna till Uhuru Peak.

Promenad

Efter frukost tar vi några timmars guidad promenad i byn med omgivningar. Området vid Machame är en mosaik av vackra dalgångar, djupa raviner, bäckar och vattenfall.

Vi pratar med Chagga-folket som bor på och odlar den bördiga jorden. Som tredje största etniska grupp i Tanzania med rötter i Bantu hittade de hit för hundratals år sedan under de många folkvandringar som Afrika upplevt och ännu upplever i mindre skala.

Under promenaden passerar vi Makoa vattenfall och Matangalima grotta med fladdermöss.

Som överallt på Afrikas landsbygd är livstempot behagligt och människorna vänliga.

Bördigt

Den vulkaniska bakgrunden gör de numera bevuxna sluttningarna mycket bördiga. Här odlas det mesta av det som behövs för livsuppehället. Stapelfödan är bananer (används som vår potatis) samt jams (brödrot), bönor, majs, grönsaker, kaffe och te. Planteringarna är små och sköts helt för hand. Bevattningskanaler håller avkastningen hög med hjälp av det hitintills aldrig sinande vattenflödet från vulkanens glaciärer och rikliga nederbörd. Befolkningsökning gör dock att alltmer vatten avleds och människor längre söderut börjar se sinande flöden.

Mot nästa vulkan!

Efter promenaden tar vi farväl av vår Chagga guide och sätter kurs mot nästa vulkan, Mount Meru några mil västerut.

Dag 2 EFTERMIDDAG Mount MERU Afrikas tredje högsta berg

Vi kör till sluttningarna av ”systervulkanen” Mount Meru några mil västerut.

För 250 000 år sedan var Meru höjdmässigt i klass med Kilimanjaro, men en kraftig eruption slet loss hela östra delen av berget och höjden reducerades till dagens 4 565 m.ö.h. Trea i Afrika efter Kilimanjaro och Mount Kenya och några hundra meter lägre än Europas högsta berg, Mont Blanc. Passar utmärkt för en 3-5 dagars tur med start i vackra Arusha Nationalpark.

Ett mindre strapatsrikt alternativ till Kilimanjaro.

Vi inleder med en utsökt lunch tillagad av kvinnorna.

Efter lite vila på maten får vi tillfälle att lära oss en del om ost- och honungstillverkning samt deltaga i den småskaliga kaffeproduktionen.

Om vi har lust kan vi tacka för oss genom att dansa Små Grodorna och Mormors Lilla Kråka tillsammans. Att göra lite tokigheter som afrikaner inte förväntar av en västerlänning lockar till högljudda och hjärtliga skratt.

Mulala Village - ost, honung och kaffe

Vi besöker mama Annas kvinnokollektiv som producerar ost, kaffe och honung som säljs till bland annat lodger runt omkring Arusha.

Övernattning

Vi lämnar Mulala och kör ner från vulkanen till Arusha, Tanzanias ”turisthuvudstad”. Härifrån utgår 90% av landets safaris. Staden är hanterbart stor men bullrig och turistisk med många ambitiösa gatuförsäljare.

Vi checkar in på Karama Lodge trevliga bungalows en bit utanför staden, dushar och slappar före middagen.

Lake MANYARA Mellan sodasjöns västra stränder och den 600 meter höga riftkanten frodas en regnskogsliknande biotop Hemmingway beskrev platsen som ”the loveliest I had seen in Africa”

Dag 3 MTO wa MBU 120 folkslag

Vi kör västerut mot Sprickdalen och når byn Mto wa Mbu vid Lake Manyara efter ca två timmar. Hit har människor genom åren flyttat från olika delar av Tanzania, främst attraherade av den permanenta tillgången på färskvatten som året runt strömmar från Ngorongoros högländer i nordväst ner i sprickdalen. 120 olika folkslag samsas fredligt om mark- och vattentillgångar. Exotiska frukter samt grönsaker för hushållen odlas med hjälp av bevattningskanaler.

Bypromenad

En guidad tur runt i byn för oss till bland annat Makonde snidarna, ursprungligen flyktingar från Mozambique under befrielsekriget mot Portugal, samt Tinga Tinga målarnas ateljé.

Cykeltur runt byn

När solen börjar dala sätter vi oss på cyklar och trampar ner till sodasjön Lake Manyara där vi avnjuter solnedgången i sällskap med de vilda djuren som fritt strövar längs stränderna.

Vi avslutar i en fruktodling där vi intar en läcker lunch i fruktträdens skugga.

Övernattning

Camping eller bandas strax utanför parkens ingång. Middag tillagas av vår kock och intas under Afrikas stjärnhimmel.

Dag 4 FÖRMIDDAG Lake MANYARA Nationalpark Fågelparadis

Sodasjön Manyaras skogbevuxna västra stränder skyddas genom denna nationalpark. Här finns hur mycket som helst att se och lyssna till. En liten park till ytan, men stor i upplevelsen.

Morgonstund har guld i mun

Med picknick frukost kör vi in i parken när den öppnar. Fågelsången är magnifik, 400 arter har observerats. En ornitolog kan under en dag lätt pricka av 100 arter.

Vi stannar till vid en lämplig plats för att bara lyssna.

Utöver fåglar finns här elefant, buffel, gnu, zebra, bushbuck, lejon, leopard. Elefanterna är ovanligt harmoniska och kan komma riktigt nära. Här finns fortfarande elefanttjurar med rejäla betar.

Lejon kan vara svåra att se pga vegetationen. Olivbabianer är mycket talrika och ockuperar ibland nonchalant vägen.

Mångfald

Av parkens 330 km² är 2/3 under Manyaras vatten. Landdelen består av ett tjockt bälte acacia skog som skiljer sjön från sprickdalens 600 meter branta och klippiga kant. Fåglar och fjärilar är höjdpunkter vid ett besök, men här finns mycket mer.

Där vi kör in i parkens norra ände utbreder sig kilometervis av en grundvattenskog dominerad av olika arter stora fikonträd, draperade med gröna epifyter. Här är rätta stället att en tidig morgon fullständigt låta sig absorberas av fågelsång.

Vid den norra änden av sjön har Mto wa Mbu floden från högländerna bildat pooler med ett mycket varierat fågelliv. Även giraff, zebra, gnu och flodhäst trivs bra på denna mycket vackra plats.

Dag 4 EFTERMIDDAG Längs AFRIKANSKA SPRICKDALEN till Lake NATRON Mot Lake NATRON

Från Mto wa Mbu kör vi norrut i Afrikanska Sprickdalen. Vi passerar Ngorongoro's högländer i väster med sitt cluster av slocknade vulkaner.

Sprickdalens bredd är här några kilometer, på ömse sidor omgiven av 600 meter höga kanter.

Även om själva dalbotten inte är naturskyddad finns här gott om antiloper vissa tider, liksom rovfåglar. Här såg vi en gång en flygande Kori Bustard, världens tyngsta flygande fågel. En magnifik syn. Oftast ser man den på marken.

För den energiske

Före senaste utbrottet 2007 var det relativt lätt att via serpentinstigar nå bergets topp. Därifrån är utsikten hisnande. I väster Serengetiplatån, i sydväst Ngorongoro’s högländer, i norr södra Kenya.

Efter utbrottet är bestigningen svårare då ny magma kläder sluttningarna och gamla stigar försvunnit. Den som önskar göra ett försök skjutsas med bil en bit uppför berget vid midnatt ankomstdagen. En massaj visar vägen och vår guide väntar i bilen. Man har drygt 5 timmar på sig att nå toppen, ungefär halva den tiden för att ta sig ner.

Helig vulkan

En bit innan vi når sodasjön Natron passerar vi Ol Doinyo Lengai, en fortfarande aktiv vulkan. I massajernas världsbild döljer sig jordens skapare inne i berget varför det för detta folk är ett heligt berg.

Området är varmt men torrt. Om man avhåller sig från kroppsarbete är det mycket behagligt. Mitt på dagen är skuggan uppskattad. I den svala kvällen går det utmärkt att vaggas in i naturens ljudrytm mot bakgrund av en absolut tystnad bland sprickdalens vulkaniska formationer.

Övernattning

Camping: Lake Natron Tented Camp

Dag 5 Lake NATRON En soluppgång att minnas

Före frukost körs de som inte bestiger Lengai ner till sjön för att invänta soluppgången. Tusentals flamingo, pelikaner, vadare och andra fåglar medverkar till att ge en oförglömlig stund när solen stiger över Mount Gelai i öster.

Naturlig jacucci

På eftermiddagen gör vi en promenad längs Engaresero River upp mot källan. Vi talar om en flod storlek mindre, vattnet är varmt och vi korsar floden flera gånger för att nå vårt mål: en naturlig bubbelpool som slår alla människotillverkade med hästlängder.

Natron är Östafrikas viktigaste häckningsplats för mindre flamingo. Sjön är kraftigt alkalisk men fåglarnas ben tål det frätande vattnet. Enligt den senaste molekylärforskningen är doppingen flamingons närmast levande släkting.

Flamingo lever av små räkdjur och alger som den kommer åt genom att röra upp bottenslam med näbben och sila i munnen.

Genom sitt rörlig överkäke.

upp-och-nervända födosamlande har evolutionen utrustat denna fågel med fast underkäke och

Övernattning

Camping: Lake Natron Tented Camp

Serengeti Nationalpark och Ngorongoro Conservation Area sträcker sig 20 mil från Victoriasjön till Ngorongoro’s högländer i öster.

Detta är jordens viltrikaste område. Mer än två miljoner större däggdjur strövar fritt över ett sammanhängande område stort som tre Skåne.

Dag 6 Till LOBO Norra Serengeti

Idag kör vi serpentinvägen uppför sprickdalskanten. Vi lämnar dalen och når Serengetiplatån som sträcker sig härifrån och 20 mil åt nordväst till Victoriasjön.

Detta är norra delen av Serengeti,

Lobo.

kuperad terräng med större skogspartier. Därför finns här en större mångfald än på den utpräglade savannen där elefanter och giraffer inte hittar föda så lätt. Här är mer Ur landskapet stiger ”kopjes”, granitformationer som utgör viktiga reträtt- och utsiktsplatser för många djur.

Serengetis historia i korthet

Massajerna som ett boskapsskötande folk nådde Serengeti via Sprickdalen på 1600-talet då de körde iväg ett annat boskapsfolk, Datoga. Eftersom massajer inte jagar lämnades viltlivet i fred med undantag för rovdjur i boskapshjordarnas omedelbara närhet.

Efter första världskriget uppenbarade sig de första vita människorna i form av professionella jägare som gick hårt åt djurbestånden. 1951 bildades nationalparken till stor del tack vare ett enträget arbete av professor Bernard Grzimek från Frankfurts zoologiska sällskap. Hans bok

Serengeti shall never die

är legendarisk.

Gnu, zebra, giraff, och buffel är talrika. Huvuddelen av Serengetis elefanter återfinns här. Lejon missar man knappast. En flock har sitt revir runt Lobo Hills där vi ska tillbringa två nätter. I tält.

Övernattning

Camping: Lobo Wildlife Lodge

Dag 7 SERENGETI – Lobo Lobo vid gränsen till Kenya

En heldag i Lobo där vi närmare ska utforska denna del av Serengeti som gränsar till Kenya’s Masai Mara Reserve.

Ljuset, speciellt på morgonen, är något extra i Lobo inte minst för fotografer varför vi beger oss ut före soluppgången.

Utmärkande drag

Lobo är viltrikt och mycket vackert. Dessutom är turisterna lång färre här än vid Seronera i centrala Serengeti.

Den stora gnu-migrationen passerar normalt norrut under juni/juli på sin väg till Masai Mara i Kenya. Gnuerna återkommer under september-december på sin väg söderut till kortgrässavannerna runt Ndutu i sydost där de kalvar i februari/mars.

Fågellivet är intensivt med många arter eftersom landskapet är så varierat med savanner, skog och kopjes.

Vi kikar närmare på de många kopjes (uttalas koppis, i Sydafrika kallas de inselberg) som tillfälligt eller under längre perioder hyser en rad arter, till exempel lejon, leopard, gepard, hyena, öronräv (bat eared fox), serval, klipspringer och klippgrävlingar. Många av dem väljer att föda här eftersom en kopje erbjuder många skrymslen och vrår att gömma sig bland.

Lejon använder dem ofta som utsiktsplatser för kommande jakt.

Övernattning

Camping: Lobo Wildlife Lodge

Dag 8 Serengeti till Mwanza Seronera-dalen

Detta är centrala Serengeti, med omväxlande savanner och skogspartier. Seronera Valley är rikt på vilt men även turister. Eftersom vi inte kommit till Serengeti för att titta på människor passerar vi i långsamt tempo och förflyttar oss ut i västra korridoren i nordvästlig riktning.

Här är turisterna betydligt färre, viltlivet imponerande och dessutom mer lättskådat än i Seronera.

Grumeti och Mbalageti

Två större floder i korridoren flyter parallellt med 20 km avstånd på sin väg mot Victoriasjön. Bägge har sitt ursprung i Ngorongoro’s högländer österut.

Huvudvägen följer Grumeti River från Seronera för att närmare Victoriasjön svänga av mot Mbalageti River.

Grumeti River hyser stora krokodilbestånd, och några av de största Nilkrokodiler man överhuvudtaget kan hitta i Afrika. Med lite tur kan man även få se svart-vit colobus apa på några ställen längs floden.

Västra korridoren

I nordvästlig riktning sträcker sig nationalparken nästan ända fram till Victoriasjön, parkgränsen ligger bara några kilometer från sjöns stränder.

Skogspartier, böljande kullar men i övrigt mindre kuperat än Seronera och Lobo är utmärkande drag för denna del av Serengeti. De tunna, spöklikt gråa och spretiga

Acaacia drepanolobrium

kallas visslande acacia och kan sägas vara en karaktärsväxt för området. Visslande för att vinden åstadkommer ett pipande ljud i de ihåliga frukterna.

Mwanza

Sen eftermiddag kör vi ut ur parken och de 14 milen till staden Mwanza vid Victoriasjön där vi checkar in på hotell.

Övernattning

Iko Hotel, Mwanza.

Dag 9 Mwanza till Muganza Mwanza

Mwanza är Tanzanias näst största stad och en viktig hamnstad vid den livligt båttrafikerade Victoriasjön.

Vi ser staden vakna. Eftersom vår kock ska handla mat för vistelsen på Rubondo besöker vi tillsammans den lokala marknaden.

Därefter väntar en transportdag för att innan kvällen nå Muganza och efter en båttur Rubondo Island i Victoriasjöns sydvästra hörn. Vi kör västerut söder om Lake Nyanza, som sjön heter på ett av de lokala språken. Världens till ytan näst största sjö är dessutom jordens största tropiska sjö. 69 000 km² stor täcker den en yta som 12 Vänern.

Geita – Bwanga - Kasenda

Ungefär halvvägs till Muganza passerar vi staden Geita, centrum för Tanzanias guldproduktion. Staden har vuxit kraftigt sedan produktionen 10-faldigades mellan 1998 – 2001. Vid Bwanga tar vi av norrut längs Victoriasjöns sydvästra strand. Ute på en udde ligger Kasenda där vi hämtas och båtransporteras till ön 9 kilometer ut i sjön.

Rubondo Island

Nationalparken skyddar ett 457 km² stort område där ungefär hälften utgörs av dagar (3 nätter).

huvudön, 28 km lång och som mest 10 km bred. Därutöver skyddas 11 mindre öar och skär med ett rikt fågelliv. Här ska vi utforska ön under 4 Sjön ligger i en grund svacka på Serengetiplatån som sträcker sig 20 mil till Ngorongoro’s högländer i sydost. Största djup 85 meter, medeldjup 20 meter.

Överutnyttjande och en del misslyckade experiment har rubbat sjöns naturliga balans. Trots det är den fortfarande ryggraden i ekonomier kring hela sjön.

Övernattning

Camping/bandas: TANAPA Headquarters

Dag 10 och 11 Rubondo Island Rubondo Island

Rubondo är uppbyggd av fyra vulkaniskt skapade kullar, den högsta, Msasa Hills 1 486 m.ö.h (350 m över sjöns yta).

80% av ön täcks av lågväxande regnskog, i söder med områden av acacia. Här och var öppnar sig gräsbevuxna områden.

Elefanter, schimpanser, sitatunga och skrikhavsörn

På 1960-talet utsågs ön till en fristad för utrotningshotade djur främst från Kongos regnskogar. Schimpanser introducerades 1966-69 och elefanter 1972-73. Bägge arterna har acklimatiserat sig bra och populationerna uppgår idag till 30-40 individer. Även giraffer introducerades under samma tid med gott resultat.

Två arter av antiloper finns naturligt på ön, bushbuck och den träskanpassade sitatungan med spretande klövar som tillåter den att gå på vattenvegetationen. Den simmar utmärkt och kan gömma sig under vattnet med endast nosen ovanför ytan.

Fågellivet är bedårande. Ön har Victoriasjöns tätaste population av Afrikansk skrikhavsörn, mer än 600 individer. Dessutom stora populationer av olika arter stork, häger, vadare, flugsnappare, gök och vävarfåglar.

I skogarna huserar hornskator, vävare, kungsfiskare, flugsnappare och introducerade papegojor.

Östra sidan av ön består av omväxlande berggrund (mest granit) och sandstränder. I sydost ligger Bird Island någon kilometer utanför ön som bör besökas av den fågelintresserade.

Västra sidan hyser imponerande bestånd av papyrus, dadelpalmer och fikonträd. Av sistnämnda bland annat arten Sycamore, Afrikas drottning bland träd. Inget annat träd förser så många arter med föda och husrum. Detta fikonträd, som kan bli 200 år och producerar tonvis av fikon årligen, har ingen synlig blomning eftersom den sker inne i frukten. Därför har det utvecklat och är helt beroende för sin existens av en smått ofattbar reproduktionsprocess tillsammans med en stekel så liten att den flyger genom ett nålsöga. Under december-mars blommar ett 40-tal epifytiska orkidéer, liksom kläng- och bolliljor.

Övernattning

Camping/bandas: TANAPA Headquarters

Dag 12 Rubondo Island till Serengeti Rubondo - Aktiviteter

Förutom att njuta av det behagliga klimatet med sol och bad finns även en rad intressanta aktiviteter att företa sig.

En

guidad promenad

på några timmar till Pongo Viewpoint och Nhoze Hide, sistnämnda med chans att se sitatunga och, med stor tur, elefanter.

Schimpansspårning

till två olika platser på ön med 50% chans att få se dem. Bör betraktas som en intressant naturpromenad med viss chans att få se schimpanser.

Båttur

till Bird Island för att uppleva tusentals sjöfåglar återvända vid solnedgången. Och/eller båttur till västra sidans papyrus, palmer och fåglar.

Därutöver är stigarna runt vår camp utmärkta för fågelskådning.

Tillbaka i Serengeti

Eftersom vi landar i Mwanza vid 17-tiden sätter vi kurs mot Serengeti direkt.

Vi kör till en lodge strax utanför den nordvästra grinden till Serengeti där vi intar middag och övernattar.

Imorgon kör vi in i parken tidigt och följer västra korridoren och Grumeti-floden motströms till Seronera.

Bad

Stranden nedanför camp/lodge är säker för bad men i övrigt bör försiktighet iakttas i närheten av vattenlinjen. Både krokodil och flodhäst förekommer rikligt i Victoriasjön. Bägge är dock mest aktiva på natten.

Avfärd

Klockan 16 lämnar vi ön och flyger den knappa timmen till Mwanza där vår guide med fordon väntar.

Högeligen intressant att se denna jättesjö från luften.

Övernattning

Lodge: Serengeti Stop Over

Dag 13 Serengeti Västra korridoren

Tillbaka i Serengeti ska vi korsa hela Serengeti-platån diagonalt, från nordväst till sydost, en körsträcka på drygt 20 mil.

Idag nöjer vi oss med halva sträckan, till Seronera i centrala Serengeti.

På grässavannerna söder om Grumeti River frodas stora stationära populationer av lejon, giraff, gnu, topi och zebra.

Denna i övrigt anspråkslösa antilop har genom sin numerär en avgörande betydelse för Serengetis ekosystem. Utan gnuer inget Serengeti så som världen idag känner det.

Seronera

Vi anländer till Seronera-dalen i den nedgående solens gyllengula eftermiddagsljus.

Gnuer

Området i den så kallade västra korridoren avsattes som en del av Serengeti på grund av att den stora gnu-migrationen passerar här ungefär maj/juni på sin väg norrut i jakt på färskt gräs. Man har konstaterat att gnuer på något sätt ”känner” att det regnar på 50 km avstånd.

Serengetis gnuer decimerades kraftigt under en rinderpest epidemi i slutet på 1800-talet. Denna virussjukdom som angriper idisslare sänkte gnu-populationen till 300 000 djur. På 1960-talet började tamboskap rutinmässigt vaccineras varvid gnuerna ökade i antal till dagens 1,5 kanske 2 miljoner.

Övernattning

Tält under stjärnorna och utan inhägnad i centrala Serengeti.

Dag 14 Mot Ngorongoro Highlands Sydöstra Serengeti

Från centrala Serengeti kör vi åt sydost mot Ngorongoro Highlands. Vi passerar Ndutus ändlösa grässlätter som gett namn åt ekosystemet. ”Serengit” är massajspråk och betyder just ”ändlös slätt”. Här återfinns gnuerna under februri-mars när de föder tusentals kalvar om dagen. Tre individer hade en gång vandrat över vulkanaska som ännu inte stelnat. Avtryckskopior av dessa finns i muséet i Oldupai.

Oldupai Gorge

Livet på kortgrässavannerna kan vara hårt för de stationära djuren när regnen dragit förbi framåt maj och inget mer är att vänta det närmaste halvåret.

Oldupai Gorge

Vi lämnar Serengeti och gör på vägen mot Ngorongoro en kort avstickare till Oldupai Gorge.

De vita Kenyanerna och makarna Mary och Louise Leakey's fynd vid ravinen i norra Tanzania förändrade vetenskapernas syn på människans tidiga historia.

I denna ravindal, en sidospricka till den egentliga sprickdalen, fann Mary under ett antal år

Proconsul Africanus

1948,

Australopithecus boisei

1959,

Homo habilis

1960.

1974 och lite längre söderut, i Laetoli, fann hon perfekt bevarade 3,6 miljoner år gamla fotavtryck av helt tvåbenta varelser.

Ngorongoro Highlands

Efter Oldupai kör vi vidare uppför sluttningarna till högländerna. Landskapet är fullkomligt hänförande. Vi hinner få en glimt av Ngorongoro Crater innan vi beger oss till vår lodge för natten.

Övernattning

Rhino Wildlife Lodge

Dag 15 Ngorongoro Crater Ngorongoro Highlands

Ngorongoro betyder ”djup-djup” på massajspråk och syftar på den största av vulkanerna, Ngorongoro Crater. Som kollapsad mäter den 19 kilometer i diameter och är den enda på jorden i sin storlek med intakta kraterkanter, 600 meter höga.

I området finns även icke kollapsade vulkaner, som Lolomalasin vars höjd når drygt 3 600 m.ö.h.

De sammanlagt nio vulkaner som finns inom området kan tituleras sig Skaparna Av Serengeti. Askmoln som med vindarna sändes västerut under deras aktiva perioder lagrades på Serengetiplatån till hårda plattor som trädens rötter inte förmådde penetrera.

World Heritage Site – International Biosphere Reserve

Ngorongoro kratern kallas ofta Världens Åttonde Underverk. På bottnens 270 km2 lever jordens högsta koncentration av större däggdjur.

Gnu, zebra, buffel, antilop, gasell, vårtsvin samsas i en ekologisk balans med rovdjur som lejon, gepard, leopard, hyena och serval.

Viltlivet vandrar ut och in i kratern efter behov. Den branta kraterkanten avhåller dock giraffer och elefanthonor från besök.

Organiskt material ditfört av vindar möjliggjorde senare att en mängd gräsarter etablerade sig på den bördiga jorden.

Utan dessa vulkaner skulle inte 2 miljoner gräsätare på Serengetis savanner utgöra grunden för ett av jordens mest spektakulära naturskådesspel. Allt hänger ihop.

Övernattning

Rhino Wildlife Lodge.

Dag 16 Bashay Village Ngorongoro’s östra sluttningar

Vi lämnar högländerna längs de östra sluttningarna och stannar till i närheten av den lilla staden Karatu. I byn Bashay ska vi hälsa på hos Mbulu-folket, eller Iraqw som de även kallas.

Dessa invandrade från Etiopien via sprickdalen för flera hundra år sedan för att slå sig ner på de bördiga höglandssluttningarna. Befolkningstillväxt och outvecklade jordbruksmetoder har lett till en kraftig decimering av skogarna längs Ngorongoro’s sluttningar för att röja mer åkermark.

I ett försök att bibehålla skogen för att säkra vattentillgången i området pågår flera projekt för att lära befolkningen att ekonomiskt utnyttja skogarna utan att hugga ner dem.

Vi guidas runt i byn och avslutar besöket med lunch bestående av traditionell Iraqw husmanskost.

Cirkeln sluts

2,5 veckor genom Afrikanska sprickdalen är till ända.

Vi har sett och upplevt högt och lågt, varmt och kallt, stort och litet, spänning och avslappning.

Vi återvänder till Karama Lodge i Arusha.

Du som avslutar resan här kan dusha, vila och äta middag innan färden till flygplatsen.

Du lämnar Tanzania en stor upplevelse rikare.

Kwaheri kwa sasa – på återseende !

Färden fortsätter mot Arusha. Innan vi når Mto wa Mbu kan vi från kanten av sprickdalen njuta av den vidunderliga utsikten över Lake Manyara, Övriga fortsätter imorgon österut till Eastern Arc.

Tillägg:

7 dagar (i Tanzania)

Kilimanjaro till Indiska Oceanen

29 nov – 4 dec 2011

Eastern Arc

”Afrikas Galapagos”

Dag 17 Lake Chala och Eastern Arc Lake Chala

Efter frukost kör vi österut. Innan vi når Eastern Arc svänger vi norrut mot Kenyanska gränsen för ett besök vid Lake Chala i en kollapsad vulkan. Västra delen av sjön ligger i Tanzania, östra delen i Kenya.

Platsen är mycket behaglig, turister ytterst få.

Från kraterkanten går man en brant stig ner till sjön där vi äter vår medhavda lunch och njuter av stillheten runt sjön. Utan att doppa tårna i vattnet, här finns krokodiler (fast inte mitt på dagen).

Därefter kör vi tillbaka samma väg och fortsätter mot Eastern Arc.

Norra delen av kedjan i Tanzania är Pare Mountains, som avlöses av Usambara Mountains längre söderut.

Efter Lake Chala kör vi i sydostlig riktning längs Pare Mountains. Vid staden Same tar vi vänster och kör igenom Pare för att nå Mkomazi nationalpark. Denna sträcker sig 20 mil längs gränsen till Kenya. På andra sidan gränsen finns Tsavo West som tillsammans med Tsavo East och Mkomazi utgör 25 000 km ² naturskyddat område.

Eastern Arc

Eastern Arc är en bergskedja som bildades för 600 miljoner år sedan och löper från Taita Hills i södra Kenya till Mbeya i södra Tanzania. Egentligen består Eastern Arc av en serie isolerade berg och bergskedjor men tillhör samma geologiska veckning i jordytan.

Den tillhör de 24 globala ”hot spots” som utsetts för bevarande av mångfald i skogsområden. Dessutom är skogarna livsviktiga för vattenförsörjningen i hela regionen.

En kraftig befolkningstillväxt har inneburit att skogarna fragmenterats till förmån för odlingar. En rad projekt pågår dock för att förhindra att området helt avskogas, finansierade av bland annat Världsbanken.

Efter entrébiljetterna är lösta kör vi sakta mot vårt läger för natten.

I den här parken tältar vi. Enda alternativet är Babu’s Camp, en lodge med permanenta tält i lyxklass och därmed mycket dyr. Ingen idé att spendera tusentals kronor på en natts sömn. Det är ju bara på natten man är på sitt ”rum” och kan njuta av ”lyxen”. Övrig tid ska vi utforska vad som döljer sig i denna vackra park.

Övernattning:

Ibaya camp eller likvärdigt.

Dag 18 Mkomazi Nationalpark Mkomazi Nationalpark

Parken fick nationalparksstatus så sent som 2008.

Ekologiskt är den en förlängning av Kenyas Tsavo nationalpark och tillsammans utgör hela området ett av Östafrikas viktigaste ekosystem med savannkaraktär.

Parken karaktäriseras som halvöken, liknande Sahel Arc (södra delen av Sahara), med flera djurarter anpassade för ett liv i extremt torra områden. Dessa arter finns mycket sparsamt eller inte alls i övriga Tanzania. Till exempel oryx, mindre kudu samt den egenartade antilopen gerenuk som med sin långa hals och stående på bakbenen når högre än andra antiloper.

Naturen är mycket vacker med omväxlande flacka områden och bergskedjor i alla riktningar. Vid klart väder tronar Kilimanjaro i väster.

Allmänt förekommer samma arter som i Tsavo, det vill säga giraff, eland, hartebeest, zebra, buffel och elefant.

Fågellivet är exceptionellt eftersom den sedvanliga fågelfaunan kompletteras med halvökenarter som till exempel gampärlhöna. Större markfåglar som struts, kori bustard, långbent steppörn (tidigare kallad sekreterarfågel), och markhornskata tillhör avifaunan.

Över 450 fågelarter har observerats.

Vildhundar och noshörning

Här pågår två intressanta projekt för att återintroducera och bevara arter i fara för utrotning. Det ena är ett försök att återinföra afrikansk vildhund till Mkomazi, Dessa Afrikas vargar har reducerats till en total afrikansk population på 3 000 individer. Anledningen är krympande livsutrymme och medveten förgiftning. Tragiskt för en av de mest sociala varelserna i djurvärlden där de vuxna delar på ansvaret för valparna och äldre djur får vara med och dela på bytet även när de inte längre orkar jaga själva.

Ett andra projekt gäller spetsnoshörning, fortfarande ofta felaktigt kallad ”svart” noshörning. Denna art är något mindre än trubbnoshörningen som lika felaktigt kallas ”vit” noshörning. Den förstnämnda är buskätare, sistnämnda gräsätare. Därav deras olika utformning av munnen.

Övernattning:

Vi kör ut ur Mkomazi sent på eftermiddagen och till Pangani River Camp längre söderut för att reducera morgondagens färd till Amani.

Dag 19 och 20 Amani Nature Reserve Amani natur/skogsreservat

Amani reservat är en skyddad del av den i övrigt hårt åtgångna skogen i östra Usambara. På 84 km² med en höjdskillnad från 190 till 1130 m.ö.h. skyddas en naturlig skog som funnits i flera miljoner år.

Usambara, som en del av Eastern Arc, kallas ibland Afrikas Galapagos på grund av den stora mångfalden av växter, reptiler och groddjur.

3 450 arter av vaskulära växter har registrerats varav ¼ är endemiska (finns endast här). Här växer vilt bland annat nio olika arter av vår populära krukväxt Saint Paulia.

112 fjärilsarter

Enbart i Amani finns 112 observerade fjärilsarter, de flesta helt beroende av skogsbiotoper.

Hypolimnasa antevorta

(Nymphalidae)

Fjärilsuppfödning!

För att höja motivationen att behålla skogen har ett projekt för fjärilsuppfödning startats. Främst kvinnor föder upp fjärilar som sedan säljs till Europa och USA. Vi hälsar på för att se hur de gör.

Bland andra motivationshöjande projekt finns bihållning och kryddodling. 11 endemiska arter av reptiler och grodor har registrerats och nya hittas med jämna mellanrum.

Bland mindre däggdjur finns några rariteter, som Zanj elefantnäbbmus, östlig trähyrax samt mindre pungråtta.

Övernattning

Emau Hill Forest Camp

Dag 21 och 22 Saadani Nationalpark vid Indiska Oceanen Längs Indiska Oceanen

Vi lämnar Amani och kör mot kusten vid Pangani där vi korsar Pangani River med färja.

På en dålig väg kör vi långsamt söderut mot Saadani nationalpark, den enda platsen i Östafrika där bushen möter beachen.

Biotopen skiljer sig från andra parker i Tanzania genom inslagen av olika palmarter som introducerades av araberna långt före européernas uppdykande.

Som enda nationalpark i Tanzania tillåts människor leva innanför dess gränser. Saadani’s historia daterar sig så långt tillbaka i tiden som 600 e.Kr. då den omnämns av indiska handelsmän. På 1800-talet var Saadani en av de viktigaste hamnarna längs Afrikas östkust.

Under hela denna tid har platsen även varit ett fiskarsamhälle och det är just som sådant som Saadani fått leva vidare innanför parkens gränser.

Före beslutet att uppgradera reservatet till nationalpark var djurlivet kraftigt decimerat av tjuvjakt. Sedan nationalparksstatus har en remarkabel återhämtning skett.

Idag finns hela sortimentet av ”safaridjur” som elefant, giraff, buffel, vårtsvin, vattenbock, rörbock, hartebeest, gnu, röd dykare, kudu, eland, sabelantilop, gul babian och markatta.

Flera lejonflockar har revir här, den gäckande leoparden är närvarande liksom fläckig hyena och svartryggad schakal.

Stränderna utgör några av de viktigaste platserna på fastlandet där grön sköldpadda fortfarande kan lägga sina ägg.

Båttur på Wami River

En tur med båt längs floden ut till mynningen i Indiska Oceanen bjuder på flodhäst och krokodil samt en mångfald av marina- och sötvattenfåglar som mangrove kingfisher, mindre flamingo, stork, ibis, pelikan och häger.

Övernattning

Saadani Rest House

Dag 23 Saadani – Dar es Salaam Sista doppet i oceanen

Vi har morgon och förmiddag på oss att få ut mesta möjliga av vistelsen i Saadani.

En sista viltskådningstur med bilen, eller båtturen på Wami, eller bara lata sig på stranden, eller sitta i skuggan och summera vad vi varit med om. Efter en tidig lunch sätter vi kurs mot Tanzanias största stad och tidigare huvudstad, Dar es Salaam. Det är inte många mil men vi startar i god tid eftersom trafiken på in/utfarsvägarna till staden är livlig och kan ta tid.

Dar es Salaam

Vi kan duscha och vila på vårt dagrum på hotellet. Efter middagen väntar transport till Mwalimbe Nyerere Airport för avfärd från Tanzania.

En resa att minnas länge

Under dryga tre veckor har vi färdats från Victoriasjöns västra stränder till Indiska Oceanen. Längs vägen har vi upplevt många av naturens under och stunder av total närvaro. Kwaheri kwa sasa – På återseende !

Se dem medan de finns – så kanske de kan bevaras

Information

Fordon

6 sittplatser bak, alla med fönster. Guide och kock där fram.

Taket lyfts när man djurskådar så att man kan stå och titta ut.

Vägar

Varierar mellan mycket bra och mycket dåliga. Vi har en längre transport (30 mil) som genomförs på mestadels bra väg.

Logi

Vi satsar på enkelt boende. Av 16 nätter kan man välja att tillbringa 11 i bungalows eller tält. För 5 nätter är tält enda alternativet, med 2 nätter vid Lake Natron och 3 nätter i Serengeti.

Mat

Egen kock medföljer och han lagar maten som vi vill ha den. Speciella önskemål pga allergier eller andra besvär kommer att förmedlas. Några måltider serveras på restauranger.

Övrigt

Mer praktisk information finns på vår hemsida.

Priser

Nedanstående priser är totalpriser inklusive flyg och allt som beskrivs i färdplanen.

Dessutom ingår flygambulans om något händer.

Priserna är med reservation för förändrad kronkurs och kostnadshöjningar bortom vår kontroll.

Till priset tillkommer

aktiviteter på Rubondo som betalas kontant på plats. Då pratar vi hundralappar.

För mer detaljerad info om vad som ingår och inte, se vår hemsida.

Victoriasjön till Kilimanjaro Victoriasjön till Indiska Oceanen Eastern Arc 17 dagar (inkl flygtid) 24 dagar - ” 9 dagar - ” - 37 500: 44 300: 21 700:-

NATUR & KULTUR

VICTORIASJÖN TILL KILIMANJARO

17 dagar

EXPEDITION

VICTORIASJÖN TILL INDISKA OCEANEN

24 dagar

www.africadiscovery.se