Allehanda, nr 3, 2012

Download Report

Transcript Allehanda, nr 3, 2012

Misterhultsbygdens

Nr 3, 2012

ALLEHANDA

Succé för Kanotdagen i Mörtfors

Porträttet: Andreas Jarlstråle Vi tycker ...

om Misterhultsbygden Nytt liv vid Fårbosågen

Inledaren

Äntligen, äntligen, äntligen

Äntligen är ledordet för det här numret.

Fårbosågen, gång- och cykelvägen samt bredband har äntligen tagit fart.

Den som passerar Fårbosågen ser att någonting hänt. Nya ägare har tagit över och börjat förnya anläggningarna. ”Äntligen”, säger säkert många. ”Äntligen”, säger jag som varit med i hanteringen hela tiden. Vad säger initiativtagaren och eldsjälen Bengt- Åke Persson? Läs hans artikel!

På tal om eldsjälar. Bygden sackar efter i teknikutvecklingen. Ska bygden överleva behövs effektiva kommunikationssystem. Det handlar inte bara om bussförbindelser och cykelbanor utan även om mobiltelefoni och datakommunikation. Samhällsföreningar och byalag arbetar för att få tillgång till fiberoptisk teknik. Riksdagen har beslutat att vi alla ska ha ett fungerande modernt dataöverföringssystem senast 2020. Bygden har glädjen att ha en egen eldsjäl, som arbetar för att ett sådant system ska komma till stånd. Läs ”Porträttet”!

Misterhultsbygdens intresseförening har i åtta år verkat för att göra bygden attraktiv för boende, yrkesverksamma, fritidsboende, turister och andra besökare. Vi har producerat tidningar, broschyrer, hemsida och andra informationsmedia. Projektet ”Attraktiva Oskarshamn” har övergått i bolagsform med samma namn och med samma målsättning som Misterhultsbygdens intresseförening, nämligen att göra kommunen (och därigenom bygden) attraktiv för boende, näringsliv och turister. Glädjande nog har ”Attraktiva Oskarshamn” fått tillgång till mervärdespengar, 10 miljoner kronor. Tänk om vi också kunde få en bråkdel av sådana medel! När vi närmade oss frågan för några år sedan fick vi intrycket att dessa medel inte får användas för vår typ av verksamhet. Men som synes, nu gäller andra regler. Med eller utan ekonomiskt stöd har vi nu att genom samarbete och samverkan med ”Attraktiva Oskarshamn” se till att satsningarna på kommunen också inkluderar vår bygd. Vi är en del av kommunen. Fundera på begreppet ”Ett Oskarshamn”!

En annan positiv upplevelse är att cykla mellan Fårbo och Figeholm. Nu hänger gång- och cykelbanan samman genom att tunneln under vägen installerats. ”Äntligen”, får vi väl utbrista här också!

Kaj Lindholm, Ordförande i Misterhultsbygdens intresseförening

Nästa nummer kommer ut fredag 30/11. Manusstopp måndag 5/11. Välkommen med ditt bidrag !

Den här tidningen ges ut av Misterhultsbygdens intresseförening Ansvarig utgivare: Kaj Lindholm, ordförande Redaktionsråd: Kaj Lindholm, Maria Zaar och Mette Jeppesen, Misterhultsbygdens intresseförening, Bengt-Åke Persson, redaktör, e-post: [email protected] tel. 0491-76 60 90, 070-348 46 00 Layout: Bengt-Åke Persson, Maria Zaar och Mette Jeppesen.

Vill du bli medlem? Gå in på

www.misterhultsbygden.se

, välj Vår förening/Bli medlem, eller skicka e-post till [email protected]

Du kan också betala in medlemsavgiften till bankgiro 5392-9329 .

50 kronor för enskild medlem eller 100 kronor per familj.

Nu lever ”sågen” upp igen !

Så lyckades vi alltså köpa Sågen! fjorton av Misterhult företagarnas medlemmar har tillsammans startat ett bolag som heter Fårbo Logistik center AB.

Detta bolag köpte fast igheten i Fårbo av Bergs Timber AB 24/8.

Vad ska hända nu då? Vi har en diger lista på åtgärder som behövs för att ”få igång” området.

3.000 kvadratmeter nya tak, nya el och VVS-installationer är några av de större åtgärderna Vi har redan startat upp en del av detta och det som du kanske noterat är att träd och sly nu är borttaget.

Parallellt med detta arbete har vi börjat hitta nya hyresgäster. Glädjande nog har vi redan skrivit ett tiotal kontrakt . Diskussionerna med Oscarsgymnasiet om en flytt av fordonsprogrammet fortsätter i positiv anda.

Vi kommer att utnyttja fastighe tens läge längs E22. Först sätter vi upp 30 flaggstänger där Mister hultsföretagarnas medlemmar och andra intressenter har möjlighet att köpa en flaggstång. Det blir också reklamskyltar på några av bygg naderna för såväl hyresgäster som Läs mer på andra företag i närom rådet.

Bakom företaget Fårbo Logistikcenter AB finns ett antal lokala småföre tagare. Bengt-Åke Pers son, Nadja Engström, Kaj Lindholm, Torsten Backskär, Håkan Ols son och Tomas Olsson sitter i styrelsen. Övriga delägare i bolaget är Marsöfiska son (Fårbo VVS), Robert Holm berg, Mattias Stålhammar och Olsson genom Fastokraten och Lars-Erik & Inge Svensson på Ostkustens aktivitetscentrum.

www.farbo.se

kraft inne i Oskarshamn. Håkan ren genom Ulf Ohlsson och Jörgen Ivansson, Stefan Hällblad genom sitt byggbolag, Åge Skansberg via sitt bolag. Dessutom har Hans Ols Mats Engström gått in som privat personer. Vi fick också hämta lite

Bengt-Åke Persson

Från Mörtforskanten

Så var då sommaren slut för den här gången. Det har varit mycket folk i byn och Mörtfors-dagen var en stor succé - trots ostadigt väder.

Panget har också haft många besökare och bra snurr på verk samheten. Inte minst visade sig Misterhultsbygdens intresse förenings paddling mellan Mört fors och Solstadström vara mycket uppskattad. Men nu kommer hös ten och nya aktiviteter är på gång. Samhällsföreningen försöker hitta en bra lösning för att få fiberan slutningar till byns invånare. Först och främst måste en fiberkabel dras fram till Mörtfors, och en lösning kan vara att förlägga den i ån från Solstadström. Hur det än blir är en stabil och bra anslutning till inter net viktigt för byns framtid, så att man kan bo och verka här. Själva utbyggnaden kan förhoppningsvis genomföras under nästa år. Mycket annat händer också såklart. Det blir teater igen; den 9 novem ber visas föreställningen ”Moon River Hotell”: Anders Granström, svensk mästare i berättande och Gotte Roland Gottlow, artist, sångare och musiker, låter oss ta del av kärlek, komik och tragik och låter oss lyssna till svängig blues och svängande rytmer och sånger.

Föreningsnytt

Sågen, hösten och macken

Misterhultsföretagarna drog igång projektet att hitta en lösning på ”Fårbosågen” i februari 2010, så det tog drygt 2 år att komma till en lösning! Läs mer här bredvid.

Höstens första kvällsträff har vi haft och vi fortsätter 4/10 med Andreas Jarlstråle som ska prata om bredband på landsbygden. Läs mer om Andreas på sidan 8.

Torsdag 1/11 får vi besök av landshövdingen Stefan Carlsson där temat för kvällen är Circle Resort, strandskydd och närings liv på landsbygden.

Macken fortsätter också att glädja oss. 31/8 hade vi sålt 1.392.000 liter så det är ju inte omöjligt att vi når 2 miljoner liter 2012. Ibland får vi kommentarer om utskrift av kvitton. Q star har nu gjort ett nytt försök och bytt ut skrivaren.

På www.misterhult.com

så hittar du våra kontaktuppgifter.

Misterhultsföretagarna Bengt-Åke Persson Foto: Lena Sjöberg

Allt utspelar sig på hotellet Moon River, i lobbyn, i de åtta rummen, på parkeringen och nere vid den å, som gett namn åt hotellet.

Hemsidan www.mortfors.se

upp dateras kontinuerligt.

Erik Ciardi

Föreningsnytt

Simborgarkväll

För tredje året anordnades en simborgarkväll vid Fårbosjön med Misterhultsbygdens intresseförening, MIF, som ar rangör. Det var en fantastisk kväll med en av juni månads soliga kvällar och många badan de. Det var boende från Fårbo, Oskarshamns tätort och turister som kontrollerade simkunnighe ten. Att simma simborgarmärket är att valfritt simma bröst- eller ryggsim och numera finns ingen åldersgräns. Märket har en historia från 1934 och idag finns märket i 5-, 10-, 25-, 40- och 50 årsmärke. MIF bjöd alla sim mare på grillad korv och årets grillmästare var Fredrik Zaar. Flera av ungdomarna simmade märket för första gången - bra kämpat allihopa. Grattis!

Eva Holm

ANNONS

Höstens seminarieprogram

Lär dig nytt och lär dig mer. SKB:s kunskapsseminarier fortsätter i höst enligt följande program: Kärnavfall i andra länder Måndag 15 oktober kl 18 Direktör Saida Laârouchi Engström, SKB, berättar om hur kärnavfall hanteras i andra länder.

En eftermiddag om strålning Söndag 21 oktober kl 16 Ingvor Svantesson, SKB, och Catrin Ideström, Landstinget i Kalmar län, berättar om vad strålning är och hur den kan användas.

Från istid till istid Tisdag 30 oktober kl 18 Om förändringar i landskapet från en istid till en annan. Tobias Lindborg, ekolog på SKB, berättar om vad som hänt med landskapet sedan senaste istiden för 10 000 år sedan. Seminarierna hålls på SKB:s kapsellaboratorium. Obligatorisk föranmälan till Stefan Bergli, 0491-76 77 26, [email protected]. Begränsat antal platser. Vi bjuder på kaffe och smörgås.

Loppis i Figeholm

Lördagen den 13 oktober arrangerar Figeholm Sam hällsförening loppis i Höganäslokalen, Vasagatan 4, Figeholm.

Arrangemanget börjar kl. 10.00 och pågår fram till kl. 13.00 . Så missa inte en härlig loppis där du kan göra mängder av fynd och däremellan pausa med en god fika som finns att köpa på plats. Och har du själv saker som står och samlar damm hemma i gara get eller garderoben – ta tillfället i akt och hyr ett bord och sälj dina prylar under loppisen. Pris per bord är 50 kronor – antalet platser är begränsat och först till kvarn gäller. Så ring 073-8275125 och boka ditt bord idag!

Väl mött hälsar Figeholms Samhällsförening

Som vanligt har vi haft en trevlig säsong även om väd ret kanske gjort att det blivit lite färre bokningar.

Bilden till höger visar skepparna Börje Nilsson och Lars Hultenius som har tagit damerna i Båtklub bens hobbygrupp på en tur till Seglarholmen. Dessa charmanta damer lämnar årligen ett rejält bidrag till Pontonbåtens kassa. Det finns fortfarande chans till en skärgårstur innan P/B Holger tas upp på land. Ring Holger och boka på telefon 070-55 316 52

Foto: Sven-Erik Bergwall

Föreningsnytt

Nio år med P/B Holger Inbjudan till Föreningsmöte

I Misterhultsbygden finns hela 43 föreningar som jobbar för att göra det bättre inom sin by, för skytteförening, sin scoutkår, sina församlingsbor med mera. I maj tog Misterhultsbygdens intres seförening initiativ till en träff för bygdens föreningar för att se vad som är på gång inom Misterhults bygden, hur föreningarna kan samverka och hur föreningarna kan samverka med kommunen och Attraktiva Oskarshamn. Det var en kreativ kväll som resulte rade i en lång lista med aktiviteter som de olika föreningarna vill göra på kort och lång sikt. Det var allt från att rensa sly, till att sätta upp skyltar och planera barnom sorgen långsiktigt.

Nu är det dags för en uppfölj ningsträff. Inte för ”att förhöra läxan” om vad som gjorts utan för att planera hur vi går vidare för att göra Misterhultsbygden mer attraktiv. Alla föreningar som var med på maj-mötet och förstås

Vår egen Estelle

Samma dag som landets nya prin sessa föddes fick Kaj Morfeldt i Glostad en kvigkalv. Hon fick förstås heta Estelle. Kaj blir vin nare i Misterhultsbygdens intres seförenings, MIF, fototävling! I samband med fototävlingen kom Lotta Halt med förslaget att MIF skulle ta fram vykort från bygden. Nu finns vykort med åtta olika motiv (du kan se dem på www.

misterhultsbygden.se). Trisslotter kommer till Kaj och Lotta.

även de föreningar som inte var med är hjärtligt välkomna till Hö ganäslokalen i Figeholm, den 27 september kl. 18.30- 21.00. Mejla [email protected] om du har några frågor.

Reportaget

Rekordmånga paddlare på solglittrande vatten

Som en tyst och stilla armada glider de fram över Marströmmen. Paddlarna rör sig rytmiskt när kanoterna en efter en ger sig i väg från Mörtfors med siktet inställt på Solstadström. Himlen är klarblå med strålande sol och lätta vindar från öst och det blir en härlig naturupplevelse för de familjer som samlats.

För fjärde året i rad arrangerade Misterhultsbygdens intresseför ening paddlingsturen i Maren. I år kom inte mindre än 63 per soner, utav dem 27 barn. För delade i 21 kanoter paddlade de

”Det är så härligt att se alla glada ansikten när de ovana får flyt på paddlandet”

den 14 kilometer långa sträckan mellan Mörtfors och Solstad ström. Armadan, med såväl nybörjarpaddlare som erfarna paddlare, intog vattnet i inhyrda kanadensare och kajaker från Friluftsfrämjandet i Oskarshamn och Solstadströms kanotuthyr ning.

– Det är en jätteapparat att få allt att funka, säger Eva Holm arrangör från Misterhultsbyg dens intresseförening. Rätt personer ska i rätt kanot med rätt antal paddlar och flytvästar. Men det är så härligt att se alla glada ansikten när de ovana får flyt på paddlandet och sakta glider fram över vattnet.

Följebåten Aron

Flytvästar är en självklarhet och för att ytterligare höja säkerhe ten var Aron med skeppare Ville

Förväntansfulla familjer samlas i Mörtfors. Här börjar paddeläventyret mot Solstadström.

Foton: Kaj Lindholm

Magnusson följebåt. En av Vil les gastar höll utkik med kikare. Aron var utrustad med livboj och följde sällskapet under hela resan.

Fikapaus i Parken

Motvinden gjorde det inte helt lätt att paddla men väl framme i Parken i Solstadström bjöd Solstadström och Blankaholms samhällsförening genom Sara Öhman på gott fika. Återresan var en njutning med sol i an siktet och läns. Några familjer bytte kanoten mot en båttur med Aron. – Vi har blivit fler och fler padd tillbaka år från år och tycker att det blivit en självklar sommar utflykt för dem. Andra är totala kanotdagen. Alla är välkomna lare för varje år. Många kommer nybörjare både i kanoten och på

”Fler och fler paddlare för varje år”

och det fina med paddlingen är att alla klarar av det med lite instruktioner, säger Eva Holm.

Femårsjubileum

Sommaren 2013 blir det fem årsjubileum och anmälning arna har redan börjat trilla in. Uppdraget över vintern blir att fundera över hur alla som vill paddla ges möjlighet och att dagen blir trygg och säker. Kan det bli så mycket bättre än att färdas på vattnet och glida fram i naturen i gemenskap.

Vi ses väl nästa år!

Eva Holm & Mette Jeppesen

Porträttet

Misterhultsföretagarnas års möte 2011 var avklarat och vi var på väg att skingras i nattmörkret. Då står han där, en ung man med en gul mapp i handen. ”Hur tänker ni driva bredbandsfrågan?” ”Inte alls”! Det var ett svar Andreas Jarlstråle från Lilla Laxemar väntat sig och läm nade över den gula mappen. ”Läs här så förstår du vad jag pratar om”.

Det blev ett uppvaknande. Tack och lov fanns hans adresskort tillgängligt.

För att vår bygd ska bli attraktiv för boende och företagsamhet måste datakommunikationerna vara av samma standard som i tätorten. – Det är en överlevnadsfråga för bygden, menar Andreas. Kalmar län har en gång varit i täten för bredbandsutvecklingen men har nu halkat efter. Något måste göras och Andreas är beredd att ställa upp. Vi fångade genast upp honom i Misterhults bygdens intresseförening, där han nu är styrelseledamot. Men vi är inte ensamma om att se hans potential och engagemang.

Regering, riksdag, EU, Region förbundet och Länsstyrelsen i Kalmar län, liksom kommunen delar hans uppfattning om att bredbandstekniken ska förbättras och spridas även till landsbygdens folk. Andreas sitter numera i ett nätverk med trådar till alla dessa institutioner.

Kontakterna är många och krä ver både tid och tålamod. Men det verkar inte bekomma denna eldsjäl negativt. Andreas är inte en sådan person, som briljerar med överlägsen kunskap och serverar färdiga lös-

Mannen med den gula mappen

ningar. Han ställer de frågor som behövs i sammanhanget. Får han ett korrekt och användbart svar, ökar mängden viktigt vetande. Uteblivna eller luddiga svar bety der att det är här man ska bemöda sig att arbeta vidare. Det märks att han arbetar med system- och automatikfrågor inom industrin.

Det handlar om att ge byalag, samhällsföreningar och andra underlag för att bygga upp ett fiberoptiskt system för dataöver föring. Riksdagen har beslutat att de flesta boende i Sverige ska ha tillgång till ett effektivt nät för dataöverföring senast 2020. Landsbygden ska prioriteras. Det handlar i vår bygd om att engage ra upp emot 150 byalag eller mot svarande. Flera har redan kommit igång, men det mesta återstår. Under september får regeringen en redovisning av läget i landet. Kommunen har startat ett projekt som ska driva utvecklingen åt rätt håll. Det handlar om många hundra miljoner kronor innan man är framme 2020. I styrgrup pen återfinns naturligtvis Andreas Jarlstråle, i rådgivande position. – Jag tänker driva arbetet genom fråge-svarsmetoden, säger han. Det gäller att hitta lokalt ansvari ga och ta emot och bearbeta deras frågor i en dialog. Vi tillhanda håller de underlag som behövs för deras funderingar.

Slutprodukten blir ett kommunalt handlingsprogram.

Text :Kaj Lindholm Foto: Mette Jeppesen

Faktaruta:

Född, när och var:

Årsmodell -78, Tillverkningsort Kristdala, Slutmonterad i Västervik

Utbildning:

Automationstekniker

Yrkesverksamhet:

kraft

Arbetsplats:

Konsult mot statliga myndigheter och kärn SKB Clab

Familj:

1 sambo, 4 hästar, 4 katter och en på tok för stor mängd, förhoppningsvis snart utrotade mördarsniglar

Kvällslektyr:

ens tecken Forum, Webbsänd ningar, Rapporter…i utveckling-

Föreningsnytt

PRO planerar för hösten

PRO gräddade 200 våfflor och planerar resor framöver.

Dags att summera sommarens olika aktiviteter för Misterhults PRO.

Den 26 juli hade vi traditionsenlig våffelfest i Misterhults Hembygd park.

Det var sju herrar som hade våffeljärnen under kontroll, och producerade tvåhundra våfflor.

Denna tradition har funnits i tju gofyra år. Ordförande Willy Nilson kunde hälsa ett sextiotal medlemmar, plus några myggor välkomna till en solig eftermiddag. Med musik till Putte Skog och Willy Nilsson som allsångsledare fortskred ef termiddagen i gemytlig stämning. Höstupptakten var den 30 augusti på Västra Gård. Sam Blixt har bjudits in, för att att lämna en kortfattad informa tion om släktforskning. Hösten inbjuder till studiecirklar av olika slag. Studieorganisatör John Erik Ema nuelsson kommer att på upptakts mötet med ABF den 22 september försöka hitta intressanta områden för studiecirklar. Misterhults PRO kommer att göra en resa till Karlshamn den 3 oktober. Hagar Svedegård har kontaktat med NGM buss och fått en resplan och program för dagen. Dagen bjuder på guidad tur i Karlshamns kulturkvarter. Ett besök på punchmuseet, Skottbergska gården och Karls hamns museum.

Misterhults PRO har tillsammans med PRO:s samorganisation, tagit del av förslag till besparingar på äldreomsorgen, som socialnämn den tagit fram. Misterhults PRO har Björn Berglund som ordinarie representant i Kommunala pen sionärsrådet. Tyvärr är det ingen beslutande församling.

Tillsammans med de övriga pen sionärsorganisationerna, hoppas vi ändå i någon mån, kunna påverka de politiska besluten som rör äldreomsorgen.

Birgitta Jakobzon

Vi tycker ....

.... att det här är smultronställen i Misterhultsbygden

Lisa Lindgren, Fighult:

– Den gamla stenbron över Fig hultsbäcken nära Fårbo. Det är ett riktigt meditationsställe. Jag cyklar ofta dit med Ester, vår hund.

Lisbeth Loman, Figeholm:

– Vår stuga vid Bredviken. Den ligger så fint med sjötomt. Det är så fritt, man kan bada när man vill, gå ut som man vill och verkligen ta till vara på kvällarna.

Annelie Engquist, Lindnäs:

– Mörtfors tycker jag är en så vacker bygd. Jag tänker på Mört forsdagen och när Panget är öppet. Och så har vi hela övärlden, särskilt Östra Skälö.

Bert Lundgren, Figeholm:

– Ingenstans. Vi åker mest till Öland.

MJ

Ung i bygden

Välkommen till ung domsgården ”Titta hit” i Misterhult.

”Titta hit” har öppet tisdagar och fredagar kl.17-21.

Ungdomarna i årskurs 6 driver ungdomsgården med hjälp av föräldar som turas om att vara där på kvällarna.

Vad ska vi på ”Titta hit” göra för att du som är ung ska komma och trivas hos oss?

Vi tar gärna emot förslag på akti viteter som ungdomarna i hela Misterhultsbygden vill att vi ordnar.

Förra terminen hade vi bland annat film- och danskvällar .

Hitills under höstterminen har vi haft en volleybollturnering med korvgrillning.

Susanne Holmen

Sång- och danskvällar på ”Titta hit”

F

årbo

farbo.se

L

ogistikcenter AB På ”Fårbosågen” kan vi erbjuda: - Mer än 10.000 kvm lokaler - Mer än 50.000 kvm mark - Unikt skyltläge längs E22

Förvaring av båtar, bilar, husvagnar, husbilar, fordon och maskiner. Uppställning på asfalt, under skärmtak eller i byggnader.

Lokaler för industri och lager.

www.farbo.se

0491-76 60 90 070-348 46 00

Älg, brand och till kyrkan

Flydda tider

Minnesböcker. Skrivna av Osmin Jennes (1886 1954), Lilla Fighult, under tiden 1917 – 1954

September - November1933

En söndag i början av Sept. 1933 såg jag en älg, som gick och betade i svärdsliljekärret i Lilla Fighult. Den första älg jag sett på Lilla Fighults ägor. På Stora Fighult har jag sett många älgar.

I slutet av Sept. och början av smed på Lidbacken. Jag var just nu ute och tog farväl av honom då han for.

Den 17 okt. 1933 köpte jag Brodds hus här på Lilla Fighult, på auktion för 1.900 kronor.

Torsdagen den 26 Okt. 1933 nedbrunno Oskar Nilssons gård i Sörvik, en bit söder om Os karshamn. Eldsvådan varade från ½10 – 11 på kvällen. Alla ladugårdshusen, loge, stall och fårhus brunno ned. Nästan alla kreaturen brunno inne. 13 kor, 20 svin och några hästar om kommo. Endast några djur räd dades. Fåren voro ute på bete. Elden syntes tydligt hit till Fi Okt. 1933 lät jag brädfordra utvändigt min stuga, eller gårds byggningen här i Lilla Fighult. Taket på norrsidan lades även om på annat vis än förut. Fönst rena ovanpå höggos upp högre och gjordes nya. Köksdörren flyttades från östra gaveln, där den var, till norra långsidan. Taket i övrigt lades om.

Nu for Brodd till ålderdoms hemmet i Misterhult. Den 16 Okt. 1933. Där ska bli auktion i morgon. Skomakaremästare Brodd har alltid bott här uppe vid Lilla Fighult. Hans far var geholm. Himlavalvet i söder var som ett enda eldhav. Strax före kl. 10 på kvällen hade jag varit i ladugården och sett om kreatu ren, som jag brukar. Då jag kom ut därifrån var det så ovanligt ljust i söder. Jag gick bortom

ANNONS

logen och tittade och där såg jag eldsvådan. Jag gick upp på övre våningen i stora byggningen. Det lyste rött över hela söder himmelen. Besynnerligt att nere i köpingen syntes ingenting. Där är så lågt och skogen skymmer.

I går torsdagen den 23 Nov. 1933 gick jag till Misterhults

”Himlavalvet var som ett enda eldhav”

kyrka. Gick förbi Släthult, Fjälltorpet och ut vid Hällerna till kyrkan. Var och pratade med Nisse i Ramsmåla, som bor i en stuga vid vägen hitom Specke måla. Bar med mig några kvis tar murgröna hemifrån gården till gravarna. Drack kaffe hos vaktmästarens. Åkte till Fårebo i Birger Sands bil. Gick därifrån hem.

Vid min morbror Erik Hassel grens begravning sjöngs sist vid graven sången: ”Vem är den sto Hela den sången sjöngs. Den är visst psalm nu. Vid min mor fars grav sjöngs sist vid graven sången: ”En morgon utan synd jag vakna får”. Hela sången.

ra skaran där med palm i hand”.

www.okg.se 0491-786 000

Bo Leva Ju fler vi är som ser att ”Allt hänger ihop” desto bättre förutsättningar för en plats med framtidstro och stolthet.

Allt hänger ihop i ett Attraktivare Oskarshamn

Det råder en hård konkurrens kring platser, re gioner och orter i världen. Platser som inte vi sar handlingskraft blir snabbt frånåkta. För att förstå vad som krävs, för att Oskarshamn ska kunna utvecklas, kan vi aldrig slå oss till ro och lita på att någon annan ska göra arbetet åt oss. Det är viktigt med dialog och öppenhet. Att inte våga vara ärlig och erkänna att det finns pro blem leder bara till en återvändsgränd. Varje kritisk synpunkt är en möjlighet till förbättring och vi är därför beredda att lyssna till alla som vill hjälpa till i utvecklingsarbetet. Vinnarna finner man bland nytänkarna som både vågar gå sin egen väg och som förstår vik ten av samarbete.

Stenhårt jobb och engagemang är den väg som vi i Attraktiva Oskarshamn AB har valt. Vi vill att Oskarshamn skall fortsätta utvecklas och attrahera människor med idéer. Vem är det då som skall forma framtidens Os karshamn? Det är du och jag och alla som bor här. Ju fler som engagerar sig för platsens bästa, desto större är chansen att vi lyckas. Ur det per spektivet är Oskarshamns mentalitet och stor lek en stor fördel. Vi har nära till varandra. Vi är öppna och nyfikna och bra på att samverka.

Jobba Handla Besöka

Du är viktig!

Attraktiva Oskarshamn AB ägs till 100% av den ideella föreningen Attraktiva Oskarshamn. Båda har ett viktigt uppdrag: att utveckla och göra Oskarshamn attraktivare. Som privatperson kan du vara med och stötta arbetet genom att vara medlem i föreningen. Det är enkelt att bli medlem. För den symboliska summan på 100 SEK per år, engagerar du dig i Oskarshamns utveckling och framtid. Även företagare kan vara och bidra. Då kostar medlemskapet 200 SEK och till detta kommer även en serviceavgift som betalas direkt till bolaget. Gå in på oskarshamn.com/bli-medlem och läs mer!

100

KRONOR