Kemibladet nr 139 jan 2013.pdf - CHE-intra

Download Report

Transcript Kemibladet nr 139 jan 2013.pdf - CHE-intra

Kemibladet

Nr 139, januari 2013

Forskningsplattformar och Ekmandagar

2013-01-28

Utvärderingen av KTHs forskningsplattformar som har skett under hösten har nu färdigställts. Det är den första utvärderingen av forskningsplattformarna som genomförts sedan dessa inrättades 2009. Utvärdering­ en har letts av professor Lennart Josefsson, Chalmers tekniska högskola. Jag vill tacka alla på vår skola som bidrog i olika former med synpunkter till utvärderarna.

Rekommendationer från utvärderarna är att KTHs stöd för multidisciplinära forskningsinitiativ bör även fortsättningsvis utföras i gemensamma samverkans­ plattformar, plattformarnas roll bör ytterligare för­ tydligas och förankras. Som en del av tydliggörandet bör tidsbestämda mål formuleras. Forskningsplattfor­ marna bör utvärderas och deras verksamhet följas upp efter en given tidsperiod. Antal plattformar och dess inriktning bör diskuteras. Utvärderarar påpekar också att eftersom forskningsplattformarna inte omfattar all forskning på KTH, blir det viktigt att hitta metoder att visa även på den forskning som inte bedrivs inom platt formarna.

En förändring som har skett sedan starten av plattfor­ marna är att skolcheferna nu sitter i ledningsgrupper­ na för de plattformar där skolan har stor aktivitet. Det är ett sätt att skapa mer förankring på skolan men vi måste hitta fler sätt och jag tror att de nya stora EU­ utlysningarna inom året.

Horizon 2020

kommer att vara ett utmärkt sätt för KTH att använda forskningsplattfor­ marna på ett aktivt sätt. Vi kommer att behöva rigga tvärvetenskapliga forskningsprojekt som i grunden ska initieras av företagen och här deltar redan idag skolan i ett par initiativ men jag hoppas det kan bli fler under Under veckan deltog jag i Ekmandagarna som ar­ rangeras av Svenska Pappers­ och Cellulosaingeniörs­ föreningen, SPCI. Nytt i konferensprogrammet i år var något som kallas ”Elevator Pitch”. Ett antal doktorander från vår skola deltog och hade fått träna på att under 3 minuter förklara sin forskning, vilket de gjorde på ett strålande sätt. En nyttig övning att kommunicera forsk­ ningen till en bredare vetenskaplig publik.

Under Ekmandagarna utdelas den prestigefyllda Ek­ manmedaljen för förtjänstfulla tekniska eller veten­ skapliga insatser inom föreningens arbetsområde och i år tilldelades Professor Lars Wågberg Ekmanmedaljen. Stort Grattis Lars! (ni kan läsa mer längre fram i Kemi­ bladet).

MIKAEL LINDSTRÖM

Skolchef

Rebecca Hollertz (doktorand i fiberteknologi) gör sin ”Elevator Pitch”

Congratulations Licheng Sun!

Licheng Sun at the Department of Chemistry has been appointed one of the chairmen of the editorial board for Chemistry & Sustainability, Energy & Materials.

http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1002/(ISSN)1864-564X/homepage/2476_edbd.html

Prof Lars Wågberg har tilldelats den prestigefyllda Ekmanmedaljen

Svenska Pappers­ och Cellulosaingenjörsföreningen, SPCI, delar årligen ut Ekmanmedaljen för förtjänstfulla tekniska­ eller vetenskapliga insatser i den svenska skogsindustrin och överlämnade medaljen vid Ek­ mandagarna 2013 i Stockholm.

Motivering

Lars Wågberg har under lång tid bidragit till framsteg inom papperskemiområdet och har under de senaste tio åren byggt upp en mycket framgångsrik verksam­ het på KTH med inriktning på fiberteknologi, inklusive egenskaper och mekanismer inom nanocellulosa­ området.

Speciellt så har Lars har varit drivande i utvecklingen av den sk lager­på­lager teknologin. Denna teknologi utvecklades under början på 2000­talet tillsammans med Sven Forsberg. Teknologin har sedan utvecklats till ett flertal av koncept under översikt av Lars inom ramen för hans verksamhet på institutionen för Fiber­ och Polymerteknologi.

Genom detta arbete på KTH och i samarbete med in­ dustri, Mittuniversitetet och Innventia har lager­på­la­ gerkoncept utvecklats och implementerats industriellt. Genom utvecklingen av denna teknologi och den kun­ skap som tagits fram kring denna, har möjligheter ska­ pats till energi och råvarubesparing såväl som till bätt­ re produktegenskaper, vilket bidrar till samhällsnytta. Teknologin har dessutom möjliggjort framtagandet av helt nya material vilka kan användas i superhydrofo­ biska och antibakteriella fiberbaserade produkter.

Greenhouse Labs

Greenhouse Labs har fått en ny konkurrent i och med att Acturum köper Astra Zenecas forskningsanlägg­ ning i Södertälje och skapar en ny forskningspark, Bio­ vation Park Telge. Trots att det kommer innebära lite tuffare tider för oss framöver känns det ändå positivt, det vore ett enormt slöseri med resurser om anlägg­ ningen och all den utrustningen som finns där inte användes. Ur ett större perspektiv gynnar det oss efter­ som fler företag inom kemiområdet får en möjlighet att etableras på marknaden vilket kommer skapa fler jobbtillfällen och förhoppningsvis kommer fler idéer bli innovationer och nå marknaden. Den närmsta tiden som kommer nu är full av akti­ viteter som ska sprida kunskap om vad kemi är. När­ mast är det Berzeliusdagarna som går av stapeln nu på fredag och lördag. Jag och Petri kommer berätta för 340 gymnasieelever och 40 lärare om Greenhouse Labs och om hur det är att starta och driva ett företag med verksamhet inom kemiområdet. Den 8 februari kom­ mer i alla fall jag vara bänkad framför tv:n och titta på Skavlan som får besök av Ulf Ellervik – en eldsjäl från Lunds universitet när det gäller att inspirera ungdomar till att vilja lära sig mer om kemi. Sen är det dags för KAKA på hemmaplan och då ska vi försöka inspirera våra kemistudenter att lägga ner lite mer tid och ener­ gi på deras studier genom att visa på vilka möjligheter det finns för de i framtiden.

TESSIE BORG

Föreslå namn och vinn ett iPhone-skal!

Det lilla mötesrummet vid kansliet på TR 42 ska döpas.

Har du ett förslag på vad det kan kallas?

Den som föreslår det vinnande namnet får CHE:s nya iPhone-skal. Dessutom lottar vi ut ytterligare 5 skal bland dem som skickat in förslag.

Vinnarna utses av en jury.

Skicka ditt namnförslag till Marie Helenelund,

[email protected]

senast måndagen

den 11 februari

.

Visste du...

att arkitekten bakom gamla kemihuset (Teknikringen 26-36) hette Erik Lallerstedt och var farfar till krögaren Erik Lallerstedt?

Vad som rör sig i huvudet på studenterna i årskurs 1

Anna Finne Wistrand har genomfört en mento meterundersökning för att få veta hur studenter i ÅK 1 ser på utbildning och sin egen arbetsinsats.

I samband med att projekten i Material­ och energibalanskursen delades ut, passade Anna på att ställa sina frågor. Studenterna tyckte det var ett roligt sätt att få besvara en enkät på. Det gick till så att Anna ställde frågorna och väntade in svaren, det tog mellan 45­60 sekunder per fråga. På vissa frågor gick det ännu snabbare. Resultaten visades direkt.

Sist i Kemibladet presenteras ett urval av frågorna och svaren.

Annas kommentarer på resultatet:

Det är bra för lärarna att veta vad studenterna läst på gymnasiet Fler än hälften av studenterna hade valt kemi i första hand Studenterna tycker fortfarande att det är en bra utbildning och många tycker att den är bättre än förväntningarna Intressant att notera att de tycker att kunskapshoppet är för stort och att de behöver hjälp med studietekniken. SVLs satsning på SI har varit positivt och studenterna vill gärna ha SI och en kombination av SI (det framgår inte riktigt ur resultaten men de nämnde det ganska tydligt under frågetillfället) Det är intressant att se att studenterna inte tycker att lärarna är ”för långt bort” det är ju trots lite skillnad på gymnasiet och högskolan De sista kan vävas ihop – studenterna pluggar inte så mycket själva, de är inte nöjda med sina resultat och inser själva att det beror på att de inte pluggat tillräckligt – alternativt behöver de hjälp med studietekniken.

Mentometrarna finns att låna till undervisningen. Kontakta Anna för mer information.

Vårens skolkollegier

I samband med skolkollegiet serveras en lunchsmörgås från kl 11.30 utanför K2, Teknikringen 28.

Fredag 22 februari, kl 12.00–13.00 i K2 Fredag 24 maj, kl 12.00–13.00 i K2

Utlysning av två excellensdoktorandtjänster

Är du intresserad av forskarstudier och har bra betyg? Då är detta en möjlighet för dig!

Skolan för Kemivetenskap inbjuder KTH­studenter som tagit examen från civilingenjörsprogrammet Kemiveten­ skap med goda studieresultat att söka en av två Excellenstjänster för finansiering av forskarstudier inom Kemivet­ enskap vid KTH i fyra år. Tjänsterna kan sökas av studerande och redan examinerade (högst två år gammal examen) från vårt civilingenjörs­ program, CKEMV vid KTH, under förutsättning att den sökande har minst 240 hp från studier vid KTH.

För ytterligare information se

http://www.kth.se/che/vacant-phd/excellensdoktorander-1.365475

eller kontakta Forskarutbildningsansvarig på skolan, Inger Odnevall Wallinder,

[email protected]

Sista ansökningsdag: 2013­08­31

EDULEARN13 5th International Conference on Education and New Learning Technologies

EDULEARN13 (5th International Conference on Education and New Learning Technologies) will be held in Barce­ lona (Spain), next 1st, 2nd and 3rd of July 2013. This annual event brings together professionals in the field of Education and Technology. It is an excellent oppor­ tunity to share your experiences and projects with educators and researchers from all parts of the world.

The deadline for abstract submissions is

27th of March 2013

Abstracts should be submitted on­line at:

http://www.edulearn13.org/online_submission

More information is available at:

www.edulearn13.org

SPV tar över KTHs pensionsadministration

Från och med 2013­01­01 tar SPV över KTHs pensionsadministration. Detta innebär att alla an­ ställda ska vända sig till SPV i frågor om tjänstepension.

Telefonnummer för KTHs anställda till SPV är 060­187600, och e­postadress är:

[email protected]

KTHs kontaktpersoner på SPV är Gun Åström och Gunilla Åkebrand.

Upphandling av posters

Jag har tecknat avtal för Kemiskolan med Ineko AB (f.d. Intellecta). Underlag skickas till Kenneth Finn (

[email protected]

); tel 010­212 21 42 för tryckning av posters under tiden 1 februari 2013 till 31 januari 2014.

A0­poster (84 x 119 cm), A1 (59 x 84), 100 x 140 och 70 x 100 kostar alla 225 kr.

Storleken 50 x 70 kostar 130 kr.

Leverans i papprör inom Stockholm kostar 135 kr.

Ev. originalhantering kostar 550 kr/tim.

Postern trycks på Semigloss­papper, 190 g, i fyrfärg och renskärning ingår. Postern ska skickas till tryckeriet som en tryckoptimerad pdf – inbäddade typsnitt och högupplösta bilder.

En pdf­fil som är inskickad före 09.00 levereras senast 17.00 samma dag; senare inskick levereras senast 10.00 dagen därpå (gäller Stockholm).

Det är viktigt att ange referensen ”KTH­Posters­Kemiskolan 2013” vid beställning.

Informera Ulla Jacobsson (

[email protected]

) vid beställning samt uppge projektnr för sakattest.

ULLA JACOBSSON

Kommande disputationer

Wenbin Yu

Deterioration of Polyethylene Exposed to Chlorinated Species in Aqueous Phases: Test Methods, Antioxidants Consumption and Polymer Degradation

Tid:

Fr 2013­02­01 kl 10.00

Plats:

D3, Lindstedtsvägen 5

Ämnesområde:

Polymerteknologi

Handledare:

Prof Ulf W. Gedde

Yukun Hu

Oxy-coal combustion and its integration with power systems for CO 2 capture

Tid:

Fr 2013­02­08 kl 13.00

Plats:

K1, Teknikringen 56

Ämnesområde:

Kemiteknik

Handledare:

Prof Jinyue Yan Nästa Kemiblad utkommer vecka 7, deadline för att lämna in material är 11 februari kl 10.

Redaktör:

Marie Helenelund, [email protected]

FRÅGORNA OCH SVAREN FRÅN UNDERSÖKNINGEN

Jag har läst Kemi B

A B Ja Nej 54 7

61

89% 11%

100%

Jag har läst Kemi breddning

A B Ja Nej 16 46

62

26% 74%

100% 89% A 11% B 26% A 74% B

Jag valde Kemivetenskap i

D E F A B C 1a hand 2a hand 3e hand 4e hand 5e hand >5e hand 36 11 6 6 1 2

62

58% 18% 10% 10% 2% 3%

100% 58% 18% 10% 10% 2% 3% A B C D E F

För er som valde kemi i 1a-3e hand: Jag känner att jag valt rätt utbildning

A B C Ja Nej Jag är osäker 34 3 15

52

65% 6% 29%

100% 65% A 6% B 29% C

A B C D

För er som valde kemi i >3e hand: Jag är …. intresserad av kemivetenskap nu än när jag började utbildningen

44% 44%

Mer Mindre Lika Vet inte 4 1 4 0

9

44% 11% 44% 0%

100% A 11% B C 0% D

Ser studierna på KTH ut som du förväntat dig? (Hur är den generella känslan?)

A B C D E Ja Nej, jag är positivt överraskad Nej, jag är negativt överraskad Vet inte Jag hade inga förväntningar 17 15 14 10 5

61

28% 25% 23% 16% 8%

100% 28% 25% 23% 16% 8% A B C D E

Jag tycker att kunskapshoppet från gymnasiet till högskolan är

A B C D Ok, inga problem Stort, men hanterbart För stort Vet inte 9 23 26 3

61

15% 38% 43% 5%

100% 15% 38% 43% A B C 5% D

Tycker du att avståndet mellan lärare och student är (får du den kontakt med lärarna som du önskar)

A B C D För stort Lagom För litet Vet inte 12 34 9 6

61

20% 56% 15% 10%

100% 20% 56% 15% 10% A B C D

Jag behöver hjälp med studietekniken

A B C Ja Nej Vet inte 34 18 8

60

57% 30% 13%

100% 57% 30% A B 13% C

Följande typ av stöd (utöver föreläsningar/övningar mm.) tycker jag har varit bäst hittills

A B C D Frågor till lärare SI Organakuten Mattejour 7 19 5 1 12% 32% 8% 2%

E F G Jag utnyttjar inget extra stöd, jag behöver inte det Flera av ovanstående alternativ Jag behöver stöd, men inget av de givna alternativen passar mig 5 8% 17 6 28% 10%

60 100%

Hur många timmar/vecka ägnar du åt självstudier

A B C D E F 0-2 h 3-6 h 7-10 h 11-15 h 15-20 h > 20 h 4 15 21 7 9 5

61

7% 25% 34% 11% 15% 8%

100%

Jag är nöjd med mina studieresultat

A B C D Ja Ganska Nej Vet inte 8 10 43 0

61

13% 16% 70% 0%

100%

Om du är missnöjd med studieresultaten Största anledningen till att jag ”misslyckats” är

A B C D E F G Jag har inte pluggat tillräckligt mycket på egen hand Jag har försökt och gjort mitt allra bästa, men det har varit för svårt Jag pluggar men ”misslyckas” då jag inte hittat rätt studieteknik Jag har inte varit närvarande på föreläsningar/övningar Jag har jobbat/engagerat mig i andra saker vilket gjort att jag inte hunnit plugga tillräckligt Jag tycker att tentorna inte varit representativa för kursen Inget av ovanstående 24 5 15 1 1 4 47% 10% 29% 2% 2% 8% 1

51

2%

100% 7% 25% 34% 11% 15% 8% A B C D E F 70% 13% 16% A B C 0% D 47% 29% 10% A B 2% 2% 8% 2% C D E F G