här - SecurityUser.com

Download Report

Transcript här - SecurityUser.com

Åke Andersson, SNOS-ordförande

Det behövs fler trygghetsambassadörer …

Sid 2 Johan Pehrson (FP), ledamot i riksdagen och i justitieutskottet

… och han blev årets trygghetsambassadör

Sid 10 Robert Dewar, CEO på Adacore

Han kräver garanti på programvaror

Sid 4

Nyhetskanalen för säkrare affärer www.securityuser.com

l

nr 6 2011

Officiellt media för En produkt från

Sectech blev en succé

Närmare 100 utställare och 2 310 besökare gjorde att det kompakta säkerhetstekniska arrangemanget Sectech den 18 – 19 oktober blev en verk­ lig succé. Säkerhetsteknikens möjligheter att effektivt öka tryggheten och säkerheten på företag och andra organisa­ tioner attraherar uppenbar­ ligen allt fler.

Sid 5

Polis vill bli tjuv i sitt nästa liv

Anledningen till att stölder av transportgods ökar är att säker­ heten är lågt prioriterad och att godset är lättåtkomligt. Lägg därtill att risken för upptäckt är försumbar och att straffvärdet är lågt. Det menade kriminalkom­ missarie Per­Arne Nilsson, som talade på Security­ Users transportsäkerhetskonferens den 18 oktober.

– Enklare sätt att stjäla finns inte idag. I mitt nästa liv ska jag bli transporttjuv, skrockade han.

Sid 6–7

1 miljard – SL-notan för tio års klottersanering

Det senaste decen­ niet spenderade SL 1 miljard kronor på klottersanering. Det är bara ett exempel på kostnader som kollektivtrafiken har. Lägg därtill kostna­ der som investeras i säkerhet för att undvika annan skadegörelse eller – än mer viktigt – för att förebygga eller upptäcka hot och våld. Säker passagerartrafik var temat för en konferens som arrangerades i samband med Sectech­ mässan i Stockholm.

Sid 8–9

Bodström förordar engelsk lösning på huliganproblem

Gör som i England, anmälnings­ plikt hos polisen på matchdagen för portade ”supportrar” så att de inte kan ta sig till arenorna. Det menade förre justitieminis­ tern Thomas Bodström är en framkomlig väg i kampen mot fotbolls huliganism en debatt om problematiken.

Sid 15

Bränder för fem miljarder

– fyra industribränder varje dag

Sverige brinner! Cirka 70 procent av bränderna drabbar industrin. Uppemot fyra industribränder sker varje dag. Vanligen på grund av tekniska fel. Egendomsskadorna för alla bränder i Sverige uppgår till cirka fem miljarder. En stor orsak till bränderna är bristande riskanalys. – Kompetensen inom riskhantering behöver öka betydligt, betonade Kim Wikberg, risk manager på försäkringsmäklarbolaget Willis i samband med Brandskydd-konferensen i Täby i oktober.

Sidan 18

Rånutsatta butiker drabbas ofta igen

Rånutsatta butiker löper stor risk att bli rånade igen. Risken är hela tio gånger större än att en icke utsatt butik drabbas av rån. Flest rån begås i livsmedelsbutiker, men procentuellt sett är videobutikerna mest utsatta och där fortsätter rånen att öka. Det framgår av en kartläggning som Brottsförebyggande rådet gjort.

Sidan 24

Prima 4 ID Printer

Prima 4 ID Printer är en 4-färg plastkortskrivare i enkel- eller dubbelsidigt utförande med lamineringsmodul som tillval. Tack vare ReTransfer teknologin blir utskriftskvaliteten fantastisk. Med ett holografi skt laminat kopieringsskyddas kortet och det ger också ett elegant intryck. PAS Card AB • Tel. 08-685 45 60 • [email protected] • www.pascard.se

SVERIGE

|

DANMARK

|

NORGE

NY PRINTER-

ledare

Det behövs fler trygghetsambassadörer

T ankesmedjan SNOS (Säkerhet för Näringsliv och Samhälle) delade i samband med säkerhetsmässan Sectech ut det nyinstiftade priset ”Årets Trygghetsambassadör”. Pristagare blev riksdagsmannen och ledamoten av justi­ tieutskottet Johan Pehrson (FP). SNOS vill, med denna utmärkelse, uppmärk­ samma personer som offentligt drar en lans för trygghetsfrågorna i samhället. Johan har verkligen gjort just detta och han kämpar för samma frågor som vi i SNOS.

En av de viktiga trygghetsfrågorna är den som gäller användning av säkerhets­ kameror i vilken integritetsfrågan är vik­ tig. Det avgörande för att den personliga integriteten ska skyddas är hur de lag­ rade bilderna hanteras efter inspelning. SNOS värnar om integriteten i högre grad än den nuvarande lagstiftning då vi ytterligare vill stärka skyddet mot att inspelat material sprids till fel händer. Bland annat genom att verka för hårdare och tydligare straff för dem som sprider inspelat material till obehöriga.

Användningen av kameror är i sig många gånger också ett integritets­ skydd, inte minst för brottsoffer eller för oskyldigt utpekade brottslingar, vars berättelser kan styrkas via bildmaterial. Att polisen också får betydligt bättre för­ utsättningar att gripa förövare är också en viktig aspekt då många människor slipper att bli utsatta för den kränkning som det alltid innebär när man utsätts för brott. Om kamerorna innebär en trygghet för människor så bör de få användas även på allmänna platser, bara man tydligt skyltar att området tryggas med hjälp av kameror. Johan Pehrson har varit tydlig inom en mängd områden där politikerna i övrigt präglats av passivitet. Han har tydliga synpunkter på hur supporter­ problematiken ska hanteras. Nyligen begärde han dessutom att det tillsätts en oberoende myndighet för utredning av anmälningar mot polisen och att dessa inte ska utredas av polismyndigheten själv. Detta känns som en självklarhet för alla utom polisen.

Johan är tyvärr ganska ensam bland landets folkvalda med att kämpa för trygghetsfrågor. De flesta drivs av någon slags integritetsnoja som står långt ifrån deras väljare. I flera opinionsundersök­ ningar, bland annat från Brottsförebyg­ gande rådet och Integritetsskyddskom­ mittén, har det visat sig att det finns ett stöd för exempelvis användning av säkerhetskameror på allmänna platser med en brottsproblematik. Människor vill känna sig trygga när de rör sig ute i samhället. Det är skönt att någon ser en när man åker buss eller tunnelbana ensam, säger de flesta tillfrågade. Varför kan inte våra folkvalda vara representa­ tiva för folket? Varför används integritetsskyddet som invändning mot användningen av säkerhets kameror? Varför ifrågasätter vi inte när vi tvingas fylla i vår deklaration där alla uppgifter om vårt ekonomiska liv blir offentliga? Varför ifrågasätts det inte när medierna – för att höja upplagorna – publicerar höginkomsttagares namn, vilket ibland leder till att de drabbas av brott eller att deras barn mobbas i skolan? Synen på integritet har också ändrats med sociala medier, där många ger till­ gång till sina privatliv via nätet. Varför har politikerna en så restriktiv syn på just säkerhetskameror när var och var­ annan svensk bär på en digitalkamera dygnet runt? Vi talar ju inte om statens övervakning av människor utan om möjligheten att – via säkerhetskameror – skydda människor och egendom mot brott. Vi måste inse det och gå vidare.

Johan Pehrson har också tagit upp polisens syn på fakturering av sina tjäns­ ter vid fotbolls­ och ishockey matcher. Varför ska de som valt att driva sina föreningar i bolagsform betala och inte de som är kvar som idrottsklubbar? Alla verkar lika fattiga. Vem bestämmer hur många poliser som ska levereras och kvaliteten på insatsen? I våras, när en supporter sprang in på Helsingborgs arena Olympia och gav sig på HIF:s målvakt var det spelarna som grep in och alla poliser som stod närmast var handfallna, om nu TV­kamerabilderna talar sanning. För två år sedan var det en DIF­supporter som sprang in på Stadion i samband med slutsignalen och slog till med knuten näve i ansiktet på en spelare i Assyriska. Två polisers identifiering av supportern, samt kamerabilder på den­ samme dög inte och åtalet ogillades. Vad ska klubbarna betala för? Man undrar också varför polisen behandlar frågan olika i sina 21 spridda myndigheter. Det borde vara en myndighet med Rikspo­ lisstyrelsen som huvudkontor.

Vi hoppas att SNOS­priset ”Årets Trygghetsamabassdör” till Johan Pehrson får uppmärksamhet bland påverkare och opinionsbildare och att fler vågar sticka ut hakan och ta debatten för ett tryggare Sverige.

Åke Andersson, ordförande, Säkerhet för Näringsliv och Samhälle

Zenita. Larm & Säkerhet!

• Konsultation • Projektering • Installation • Jour

2

Redaktion:

Lennart Alexandrie, Åke Andersson, Henrik Paulsson

Annonser:

Deniz Baykal

Prenumeration:

SecurityUser.com ges ut 6 ggr/år. Pris: 89:-/år.

Ansvarig utgivare:

Lennart Alexandrie

Officiellt media för SecurityUser.com produceras och utges av:

AR Media International AB Västberga Allé 32, 126 30 Hägersten tel: 08-556 306 80, fax: 08-19 10 11 [email protected], www.armedia.se

Tryck: V-TAB, 2011

Kostnadseffektiv larm- mottagning

Larm2000 är systemet som erbjuder effektiv och funktionell hantering av inkom mande larm till en larmcentral eller en driftcentral. Skalbart från 100 - 100.000-tals objekt - hanterar sekundär central - upp till 99 operatörer kan arbeta i systemet.

Nu finns det nya smarta funktioner för mobila larm såsom:

• larmhändelser kan vidarekopplas till exempelvis arbetsledare via SMS eller e-post, så att denne kan se vilket objekt det gäller, typ av larm och aktuell gatuadress direkt i sin mobiltelefon • hastighet, riktning och geografisk position både i klartext och på karta ger enkel och effektiv operatör shantering • mobila enheters batteristatus och drift • ålder på GPS-positionen vilket är absolut nödvändigt för att veta att larmets position är aktuell • automatisk hantering av personlarmstest - låt dina kunder testa sina personlarm precis hur ofta de vill

Kontakta Zenita om larmmottagning - vi har tekniken och kunnandet!

08-602 00 00 - Läs mer om vårt säkerhetskoncept och vår syn på kvalitet på www.zenita.se

i samarbete med:

www.SecurityUser.com

– Nyhetskanalen för säkrare affärer

välj flexibilitet

Honeywell Galaxy

®

Flex ger dig snabb och flexibel säkerhet

Med ständig press att spara både tid och pengar så behöver du en säkerhetslösning som är enkel och smidig att installera. Galaxy Flex integrerar funktionaliteter för inbrottslarm och dörrkontroll till ett enda modulärt, skräddarsytt system som erbjuder prisvärd och funktionsrik högsäkerhet. I Galaxy Flex centralapparatens kapsling finns det plats för GSM/ GPRS-modul, Ethernetmodul, Radioportal och kommande expansionskort. Detta ger er möjlighet att få en kompakt och smidig installation med alla systemenheter monterade i centralapparaten. De förprogrammerade parametrarna ihop med en logisk menystruktur förenklar vid driftsättning av systemet. Med beprövad Galaxy- teknologi som grund, är Galaxy Flex den perfekta centralapparaten för små till medelstora anläggningar.

Välj tillförlitlig prestanda för alla dina säkerhetsbehov, välj Galaxy Flex.

För mer information besök: www.honeywellgalaxyflex.com/se eller ring ADI-Alarmsystem, +46 (0)31 65 22 85 © 2011 Honeywell International Inc. All rights reserved.

debatt

Kräv garantiskydd på programvaror!

Mjukvaror styr allt fler funktioner, både när det gäller säkerhet och annat som vi behöver i vår vardag, på såväl arbetsplatser som i hem. Mjukvaror skapar ständigt nya möjligheter, men de skapar också nya problemställningar då de inte omfattas av samma förväntningar och krav som vi har när det gäller andra produkter, vilket avspeglas i synen på konsumentskyddet och framför allt då i garantiåtaganden. När tv-apparater, bilar och till och med kulspetspennor garanteras fungera och åtföljs av både garantier och konsumentskyddslagar, varför gäller inte samma garantiregler för programvara – och borde de det?

Robert Dewar, medgrundare och CEO för mjukvarubolaget AdaCore, ger här sin syn på saken.

4 N är man köper en tv­ apparat, en bil eller till och med en kulspets­ penna förväntar man sig som köpare att den ska fungera ordentligt. Detta antagande har stöd av den juridiska apparaten av garantier och konsument­ skyddslagar. Så programvara omfattas av samma skydd, eller? Fel! Kommersiella mjuk­ varuprodukter har alltid sålts helt utan försäkranden om att de fyller sitt syfte eller saknar brister. Detta kan nu vara på väg att förändras, tack vare flera olika faktorer.

Men många fri skrivningsklau suler säger fak tiskt att användaren inte kan förvänta sig att pro gramvaran ska fungera ordentligt.

För en dyrbar produkt, exem­ pelvis en tv, ges en explicit garanti som omfattar reparation och ersättning av produkten under en begränsad period. Om en helt ny tv slås på och bilden saknar röda färgtoner kan köpa­ ren därför vända sig till lagen. Även om det inte finns någon skriven garanti ger de befint­ liga konsumentskyddslagarna köparen rätt till vissa krav.

Inga funktionsgarantier

Programvara säljs dock tra­ ditionellt utan någon form av garantier. Om det finns någon garanti alls är den vanligtvis begränsad till att lagringsme­ diet ska vara ofördärvat och att en dator ska kunna läsa programmet. Men många fri­ skrivningsklausuler säger fak­ tiskt att användaren inte kan förvänta sig att programvaran ska fungera ordentligt. Den mesta programvaran lever också verkligen ”ner” till användarens låga förväntningar. Ordet ”virus” för tankarna till något slags biologisk agens som användare kan bekämpa, men inte helt och hållet skydda sig mot. Tanken att det är ett oacceptabelt tekniskt fabrika­ tionsfel att ett operativsystem är utsatt för sådana attacker är med andra ord främmande för både tillverkarna och använ­ darna av sådana system.

Honeywell fälldes i domstol

Varför accepterar vi då det här? Ett synsätt är att programvara är så komplext att det är omöjligt att garantera tillförlitlighet. Allt­ så är det ”normalt” och ”rimligt” att stora system är fulla av bug­ gar. I ett rättsfall där jag själv kallades som expertvittne för några år sedan (580 F.Supp.474. Selden vs. Honeywell) stämdes Honeywell och anklagades för att ha gjort sig skyldiga till bedrägeri genom att ha distri­ buerat ett operativsystem som hade så många buggar att det inte kunde kallas för ett opera­ tivsystem. I det här fallet var den berörda programvaran i beta­ testningsfasen, och levererades uttryckligen utan några garan­ tier. Anklagelsen om bedrägeri var dock en juridisk nyhet i pro­ gramvarusammanhang.

Är vi verkligen oförmögna att producera pro gramvara som går att lita på? Svaret är helt klart nej.

Jag vittnade som företrädare för Honeywell, med följande andemening: ”Herr domare, vi vet att det fanns massor av buggar, men det är normalt. Det är ’standardpraxis inom bran­ schen’.” Domaren blev inte övertygad och dömde i slut­ ändan till Honeywells nackdel men fallet togs aldrig upp av någon högre instans, och fick därför bara begränsade följder i branschen. ”Standardpraxis inom branschen” är förvisso ett giltigt försvar, men det är upp till en domare att avgöra om en viss praxis är oacceptabel, och kanske behöver vi fler domare likt den i Honeywell­fallet, som helt enkelt vägrade att godkän­ na vår ”rimliga” hållning.

Pålitlig programvara – önskvärt?

Föreställningen att alla stora programvaror har allvarliga buggar är vanlig och uttrycks ofta av exempelvis lektorer i datavetenskap och branschens experter. Jag lyssnade nyligen på ett föredrag av en juridik­ professor som är framstående inom området produktansvar, som menade att branschen behöver en annorlunda juri­ disk standard för programvara när det gäller produktsäkerhet och garantier, eftersom pro­ gramvara givetvis inte kan leva upp till samma krav som andra varor på marknaden. Alla vet ju att det är tekniskt omöjligt att framställa pålitlig programvara. Men stämmer detta verkligen?

Pålitlig programvara – finns det?

Är vi verkligen oförmögna att producera programvara som går att lita på? Svaret är helt klart nej. Faktum är att vi kan skriva programvara som är synnerli­ gen pålitlig. Se till exempel på moderna flygplan, som styrs av sofistikerade, storskaliga dator­ program. Om det finns en allvar­ lig bugg i ett sådant program kan flygplan krascha och människor mista livet. Men tack vare de krav som ställs av certifieringsstandar­ den DO­178B för kommersiell flygelektronik har inte ett enda dödsfall inträffat på ett kommer­ siellt passagerarplan som kunnat tillskrivas ett programvarufel.

Pålitlig programvara – praktiskt?

Tekniker för att framställa pålitlig programvara existerar bevisligen. Därmed blir frågan:

varför använder vi dem inte i större utsträckning?

Skulle du inte före dra en pro dukt som alltid fungerade med 100 pro cents tillförlitlighet, även om den hade några mindre häftiga funktioner?

De svar man får av många tillverkare av programvara återspeglar trögheten i en väletablerad bransch. Det som säljer en genomsnittlig, kommersiell programvaru­ produkt är nya funktioner, ett lågt pris och bättre pre­ standa. Pålitlighet har däre­ mot lägre prioritet. Tillverkare uppger därför en mängd olika skäl för att behandla programvara annorlunda än (och utan samma garanti­ skydd som) beständiga varor, exempelvis att ökade kostnader skulle leda till färre produkter samt utgåvor och därmed ett mindre utbud för användarna.

Garantier om pålitlighet skulle också kunna äventyra intellektuell egendom, och korrektheten beror på i vil­ ken miljö som programvaran används, samt tredjeparts­ komponenter som tillverka­ ren inte kan kontrollera.

Se på bilindustrin

En del av dessa argument är rena déjà vu. För många decen­ nier sedan kämpade bilindustrin mot kraven på säkerhetsbälten, senare även mot airbags, av precis samma skäl. Problemen var tillverkningskostnaderna och rädslan för ansvarsut­ krävande om utrustningen inte skulle fungera. Striden pågick tills dessa säkerhetsfunktioner blev obligatoriska i lag – då lyckades branschen på något sätt lösa problemen.

Pålitlighet lönar sig

Tillverkarna har rätt i att det är dyrare att garantera pålitlighet hos programvara, men bara om man försöker uppnå pålitligheten i efterhand genom att rätta till buggar tills man uppnår en accep­ tabel toleransnivå. Om man istäl­ let utformar produkten med dess pålitlighet (och säkerhet) i åtanke från början, och sedan använ­ der lämpliga utvecklarverktyg och programmeringsspråk, då är företaget betydligt mer kost­ nadseffektivt. Betraktad i hela sin livslängd kan programvara kosta mindre att utveckla (och under­ hålla och utöka) tack vare, inte trots, sin pålitlighet.

Frågan är inte om vi har råd att upp datera våra atti tyder och regler om pro gramvarugarantier, utan snarare om vi har råd att inte göra det. Dags för en ändring

För flera år sedan var jag frust­ rerad över att domaren inte förstod sig på ”standardpraxis inom industrin”. Nu när jag blickar tillbaka tror jag att han hade rätt synsätt. Visst, om vi insisterar på att programvara måste fungera kommer det att innebära att nya funktioner inte implementeras lika snabbt. Men tänk på saken, skulle du inte föredra en produkt som alltid fungerade med 100 procents tillförlitlighet, även om den hade några mindre häftiga funk­ tioner? Det är dags att avskaffa den dispens som programvaru­ tillverkare verkar tycka är rim­ lig. Frågan är inte om vi har råd att uppdatera våra attityder och regler om programvarugaran­ tier, utan snarare om vi har råd att inte göra det.

www.SecurityUser.com

– Nyhetskanalen för säkrare affärer

Kräv garantiskydd på programvaror!

konferenser & mässor

Prestigefyllda priser

på ett starkt evenemang

Sectech firade tioårsjubileum på Rica Talk Hotel i Stockholm 18 –19 oktober och det totala besöksantalet slutade på 2 310 personer.

– Vi är väldigt nöjda. Många utställare och besökare tyckte att det var den bästa Sectech-mässan hittills, säger Deniz Baykal, projektledare och försäljningschef på AR Media, som arrangerar Sectech-evenemangen tillsammans med Stockholmsmässan.

U nder utställningen visa­ des allt från enklare inbrottslarm till kom­ plexa passerkontrollsystem och avancerade säkerhetskame­ ror med inbyggd videoanalys. Parallellt med utställningen arrangerades även ett femton­ tal seminarier där modern larm­ kommunikation och intelligent videoanalys var huvud teman. Bland annat diskuterades pro­ blemen som uppstår när det analoga telenätet fasas ut. När det gällde videoanalys handlade diskussionerna ofta om vad som går att göra med hjälp av proak­ tiva kameror. Med videoanalys erhålls nämligen kameror som reagerar och påkallar uppmärk­ samhet när något händer i ett övervakat område. Intresset för dettas är förståeligt, inte minst på grund av kostnadsbespar­ ingarna. Videoanalysbestyckade kamerasystem kan exempelvis ersätta både ronderande och sta­ tionära väktare samt bidra till att minimera onödiga kostnader i samband larmutryckningar från vaktbolag och räddningstjänst.

Internationellt pris till svensk tillverkare

Sectechs första dag avslutades med den sedvanliga ”Säker­ hetsbanketten” där facktid­ ningen Detektor stod för presentationen av årets bästa elektroniska säkerhetspro­ dukter när prisceremonin för Detektor International Award förrättades. Den svenska larm­ tillverkaren Alarmtech mot­ tog pris för bästa larmprodukt medan Morpho från Frankrike och japanska Sony var vinnare i kategorierna passerkontroll respektive säkerhetsvideo.

Pris till trygghetsambassadör

Tankesmedjan SNOS förärade folkpartisten Johan Pehrson den nyinstiftade utmärkelsen ”Årets Trygghetsambassadör” innan facktidningen Detektor på nytt intog scenen för att dela ut ännu ett par utmär­ kelser. Grundaren av Nyx Security, Andreas Johansson Österberg utsågs sålunda till ”Årets Säkerhetsentreprenör”. Branschpionjären Hans Wermdalen, som bland annat har varit både vice och tillför­ ordnad vd för Securitas fick hederspriset ”Detektor Lifetime Achievement Award” för sin mångaåriga gärning i säker­ hetsbranschen.

Babben satte punkt

Den högtidliga stämningen förbyttes till en mer upp­ sluppen atmosfär när Babben Larsson avslutade kvällen med sin gotländskt avväp­ nande humor.

Johan Pehrson blev Årets Trygghets amabassadör.

Andreas Johansson Österberg utsågs till Årets Säkerhets entreprenör.

Hans Wermdalen fick hederspriset Detektor Lifetime Achievement Award.

Björn Gysell från Alarmtech, Helene Doret från Morpho och Björn Adméus från Sony.

2 310 besökare kom till säkerhetsmässan Sectech som arrangerades på Rica Talk Hotel i Stockholm den 18–19 oktober.

C M Y CM MY CY CMY K

Komplexa säkerhetssystem.

Enkel översikt.

Dagens säkerhetslösningar är komplexa med olika system som löser olika uppgifter. Trygghet skapas först när du enkelt kan övervaka dem alla. Vi på Telenta erbjuder säkerhetssystem där varje del är ytterst effektiv samtidigt som alla delar enkelt kan övervakas centralt. I nära samarbete med kunden utarbetar vi en kostnadseffektiv lösning där vi kan ta totalansvar, från projektering och installation till drift och utveckling.

Vi skapar trygghet

www.telenta.se | Göteborg 031 - 335 12 40 | Karlstad 054 - 17 50 90 | Stockholm 08 - 556 345 40 | Malmö 040 - 28 84 70 | Umeå 090 - 704 704

säkerhet & transport

Allt för enkelt att stjäla transportgods i Sverige

Stölder av transportgods är ett stort problem som i Sverige beräknas omsätta över en miljard kronor årligen. Den 18 oktober tillägnade SecurityUser en halvdagskonferens på Rica Talk Hotel i Älvsjö kring just denna problematik. Det är för enkelt att stjäla transportgods idag, hävdade Luca Urciuoli, teknologie doktor i teknisk logistik vid Lunds tekniska högskola och fick medhåll av kriminalkommissarie Per-Arne Nilsson.

Av Henrik Paulsson Peter Jeppsson, vd för TransportGruppen, inledde konferensen om säkra godstransporter.

6 P eter Jeppsson, vd för TransportGruppen, var den som inledde konfe­ rensen om säkra godstranspor­ ter. Han konstaterade att kam­ pen mot kriminaliteten inom transportbranschen är ständigt pågående. Detta eftersom så fort de brottsbekämpande krafterna tar ett steg framåt så gör de kriminella elementen också det.

– Transportvolymerna ökar hela tiden och arenan för trans­ portstölder likaså, sade han.

Transportvoly merna ökar hela tiden och arenan för transportstölder likaså. Arbetsmiljöfråga

TransportGruppen är en sam­ arbetsorganisation för arbetsgi­ var­ och branschförbund inom transportnäringen, och Peter Jeppsson påpekade att stöld­ problemen i allra högsta grad är en arbetsmiljöfråga.

– Det finns de som tycker att exempelvis GPS är ett hot mot den personliga integriteten, vil­ ket står i direkt strid med det vi kämpar för när det gäller säkerheten. GPS och andra tek­ niker tror jag är otroligt viktiga hjälpmedel för att få bukt med problemen, menade han.

Andra viktiga möjligheter att ta tillvara enligt Peter Jeppsson är utökade samarbeten. Till exempel mellan olika trans­ portslag, mellan transportörer och varuägare eller mellan myndigheter och näringsliv.

Onödiga stölder

Näste man att tala var Luca Urciuoli, teknologie doktor i teknisk logistik vid Lunds tek­ niska högskola. Han menar i en avhandling att godsstölder sker helt i onödan. Hans kartlägg­ ning visade att de få svenska transportörer som investerade i bättre säkerhet utsattes för mindre brott.

– Det finns mycket på mark­ naden när det gäller teknik, manualer och liknande som innebär lönsamma investering­ ar. Ändå inträffar det mängder

Luca Urciuoli, teknologie doktor i teknisk logistik vid Lunds tekniska högskola konstaterar i en avhandling att godsstölder sker helt i onödan.

av stölder. Det beror på att vi är dåliga på att skydda våra trans­ porter, konstaterade han.

Enkla lösningar bäst

Luca Urciuolis undersökning­ ar baseras bland annat på en enkät som gjordes 2010. Han fick 210 svar, och det visade sig att 100 av dessa bolag inte investerade någonting alls i säkerhet. Medelstora bolag var bäst på att investera i säkerhet i relation till antalet säkerhets­ incidenter.

– De enklaste lösningarna är de mest kostnadseffektiva och har störst chans att betalas tillbaka. Det krävs egentligen väldigt lite för att uppnå stora förbättringar. Företag bör till exempel introducera enkla led­ ningsprocesser på strategisk nivå och rutiner och tekniker på operativ nivå. Regeringen bör, genom tullen och Trans­ portstyrelsen, stödja transport­ säkerhet och främja träning och utbildning. Det ska göras lika mycket med landtranspor­ ten som det görs för sjö­ och luftfart, menade Luca Urciuoli.

Polis vill bli tjuv

Från polisen kom kriminal­ kommissarie Per­Arne Nils­ son. Han är aktiv i EU­projek­ tet Prevention of Cargo Crime som polisen i Västra Götaland driver sedan 2009. Projektet syftar till att stimulera trans­ portnäringen till att ta sin del av ansvaret bland annat genom att i större utsträckning vidta brottsförebyggande åtgärder.

– Så länge branschen envi­ sas med att exponera sitt gods sker impulshandlingar, och det räcker med en fickkniv för att

Kriminalkommissarie Per-Arne Nilsson vill bli transporttjuv i sitt nästa liv, eftersom det är så enkelt att stjäla gods.

Det finns mycket på marknaden när det gäller teknik, manualer och liknande som innebär lönsamma investeringar.

skära upp ett kapell. Min upp­ maning är att köpa bra grejor. Det finns bra utrustning för att skydda sig. Det är väldigt dumt att ha skåp för miljontals kro­ nor, samtidigt som man har lås för en hundring, sade han.

Det gods som stjäls i störst utsträckning är livsmedel, hemelektronik, hygienartiklar, verktyg, alkohol, tvättmedel och datorer. Anledningen till att stölderna är så vanliga är, enligt Per­Arne Nilsson, den generellt lågt prioriterade säkerheten kring godstransporterna som ökar godsets lättåtkomlighet. Lägg därtill en nästan försum­ bar upptäcktsrisk och ett lågt straffvärde.

Så länge bran schen envisas med att exponera sitt gods sker impuls handlingar.

– Enklare sätt att stjäla finns inte i dag. I mitt nästa liv ska jag bli transporttjuv, sade han.

Säkerhetsstandard

Den världsomspännande säkerhetsorganisationen för transportbranschen, TAPA (Transported Asset Protection Association), har som syfte att höja säkerheten och för­ hindra stölder av högvärdigt gods. På plats för att berätta mer om denna organisation fanns Lars Zetterström, vd för Kronan Säkerhet.

TAPA bildades av några amerikanska elektronikföretag år 1996 och har idag över 700 medlemmar. TAPA:s regelverk utgör en branschstandard och består numera av fyra olika del­ standarder: TSR (Truck Securi­ ty Requirements), FSR (Freight Security Requirements), PSR (Parking Security Require­ ments) och TACSS (TAPA Air Cargo Security Standards).

Modern teknik

I ett gemensamt inlägg visade Göran Eriksson från Multi­ com Security och Kjell Hans­ son från Zenita upp praktiska exempel på hur mobil larmö­ verföringsteknik kan nyttja olika kommunikationssätt och hur smart teknik kan kombine­ ra skydd för eftertraktat gods och personskydd för förare.

För företag som frekvent nyttjar transporttjänster för att distribuera ut sina varor blir säkerheten allt viktigare. De

www.SecurityUser.com

– Nyhetskanalen för säkrare affärer

utsätts för stölder och ju mer åtråvärt gods – det vill säga varor som är enkla att avyttra på den svarta marknaden – desto större är risken att företagen blir måltavlor för organiserad kriminalitet. På senare år har därför allt fler företag skärpt arbetet med förebyggande säker­ het och även sett över det upptäckande skyddet, både med hjälp av teknik och rutiner, menade de.

Enklare sätt att stjäla finns inte i dag. I mitt nästa liv ska jag bli transporttjuv.

Avancerade videoteknik

Anders Karlsson från Bosch Security Systems visade med praktiska exempel upp vad dagens teknik kan göra i form av övervakning av uppställningsplatser för godstransportfordon och leverantö­ rers varulager. Med avancerad videotek­ nik blir skyddet betydligt effektivare än tidigare. De falska larmen kan filtreras bort och övervakningen kan bli mer pre­ cis och mer ekonomiskt optimerad. Den främsta orsaken till de senaste årens tek­ niska framsteg är användningen av kame­ rasystem med videoanalys och de allt mer kostnadseffektiva värmekamerorna.

– Videoanalysen gör att man kan mini­ mera den manuella bevakningen och detektera hot innan skada inträffar. Vär­ mekamerorna i kombination med dessa intelligenta videoövervakningssystem ger ett utomordentligt perimeterskydd där man med precision kan förebygga stölder och vandalisering innan angrep­ pet påbörjats. Värmekameror kan se sådant som andra inte ser, och de behö­ ver i många fall inte heller tillstånd från länsstyrelsen, sade Anders Karlsson.

Mats Lindmark vid The Absolut Company menade att det är viktigt att ställa krav på transportörerna.

Eftertraktad vodka

Näst siste man att tala på godskonferen­ sen var Mats Lindmark, chef för säkerhet och risk management, V&S Vin & Sprit AB, The Absolut Company. Hans stånd­ punkt var att allt tuffare konkurrens och mindre marginaler i kombination med allt högre krav på transportörerna ofta medför att säkerhet och kvalitetsaspekter får ge vika för lönsamhetskrav.

Absolut­fabriken i Åhus producerar cirka 600 000 flaskor per dag. Tio lastbi­ lar om dagen transporterar den åtråvärda drycken på vägarna, och det innebär naturligtvis risker. Därför är det viktigt att använda sig av bra transportörer.

– Som transportbeställare gäller det att noga utvärdera partners och tydligt reglera säkerhetsaspekterna, exempelvis i en särskild bilaga till det kommersiella affärsavtalet, sade Mats Lindmark.

Några av de skadeförebyggande åtgärder han pekade extra på i den sär­ skilda bilagan var direktiv vid använ­ dande av underentreprenörer, krav på lås, plombering och lastbärare, krav på skåpbilar (inte kapellbilar) och rätt posi­ tioneringsteknik.

– Vi har extrema säkerhetskrav på våra transportörer, och vi försöker välja part­ ners väldigt noggrant. Skador på vårt varumärke slår hårt mot ägarna, kon­ staterade Mats Lindmark.

Det är väldigt dumt att ha skåp för miljontals kronor, samtidigt som man har lås för en hundring.

Brottsligheten rör på sig

Siste talare var Mikael Johansson, säker­ hetsexpert och talesman för Sweguard. Denna branschorganisation för bevak­ ningsföretag har under flera år arbetat med att göra värdetransporter säkrare, vilket medfört att antalet värdetransportrån minskat i antal och att summan av det förlorade värdet minskat kraftigt.

– Värdet av det stulna är extremt lågt. Det är i princip värdelöst att råna värde­ transporter eftersom tekniken är så bra.

Ett ökat skydd av värdetransporter har också inneburit att den grova krimina­ liteten flyttat sin verksamhet till andra områden i samhället, exempelvis män­ niskorov av företagsledare, bedrägerier i form av bluffakturor och rån mot guld­ butiker eller just godstransporter.

– Man kan likna den organiserade brottsligheten vid ett företag som måste hitta intäkter för det man budgeterat för. När det gäller transportstölder göder vi denna brottslighet genom att ha så dålig säkerhet, sade Mikael Johansson.

Vi har pratat om proble met med transportstölder under många år. Det har bara lett till att vi gjort reklam om hur lätt det är att angripa transporter.

– Vi har pratat om problemet med transportstölder under många år. Det har bara lett till att vi gjort reklam om hur lätt det är att angripa transporter. Det går inte att prata bort problemen, det krävs handling nu, avslutade Mikael Johansson.– Vi har pratat om problemet med transportstölder sedan många år tillbaka. Det har bara lett till att vi gjort ”reklam” om hur lätt det är att angripa transporter. Det går inte att prata bort problemen, det krävs handling nu, avslutade Mikael Johansson.

Annons

Win-win!

Infratek har förvärvat aktiemajoriteten i Unisec Varularm AB . Vinnare: de svenska och nordiska kunderna. Infratek har fördel av Unisec Varularms erfarenhet och produkt utbud. Våra svenska kunder drar nytta av Infrateks kompetens och produktbredd. En win-win-situation.

Unisec Varularm är ett av Nordens ledande företag inom butikssäker het. Vi är störst på varularm i Norden och levererar helhetslösningar till så väl små butiker som stora kedjor. Infratek Sikkerhet är en av de största norska leverantörerna av elektroniska och integrerade säker hetssystem med tonvikt på kamera tjänster, inbrotts- och överfallslarm samt passersystem och lås.

Tillsammans är vi en totalleve-

rantör av säkerhet och erbjuder allt från analys till projektgenomförande och service.

Vi har knutit till oss duktiga med arbetare och väletablerade partners. Vi erbjuder den senaste tekniken och har avtal med de världsledande le verantörerna inom teknisk säkerhet. lösningar där olika system integreras för största möjliga eff ektivitet. Den leverantör som jag vill ar beta med måste vara stor nog att hantera uppdraget, men ändå ha en entreprenörskänsla och det upple ver jag att Infratek har. En kameralösning för mig, som har ansvar för många butiker spridda från söder till norr i två länder, måste byggas som en systemlösning där många funktioner centraliseras. Ofta handlar det att söka och ex portera bilder från en händelse och då är det värdefullt att detta kan skö tas centralt.”

Kameratjänster

Med IP-teknologin har kameralös ningar blivit mer kostnadseff ektiva och kan ersätta och stärka andra sä kerhetsfunktioner. Att dokumentera oönskade händelser med bildinformation ger verktyg för bättre insatser och upp följning samt bevisföring.

Nya möjligheter

Kameratjänster kan göra mer än för bättra säkerheten. Flöden av män niskor/fordon och rörelsemönster kan kartläggas och analyseras. Mark nadserbjudanden i butiksskärmar är ett annat exempel på lösningar som kan förbättra butikens lönsamhet. En öppen IT-struktur ger också möjligheter att integrera andra sys tem och funktioner. IP-baserade lös ningar ger dessutom en stor fl exibi litet när det gäller att kommunicera och lagra bildmaterial.

K-rauta sökte en partner med entreprenörsanda

Vi lägger stor kraft på att skapa innovativa lösningar inom området kameratjänster. En kund som arbe tar i framkant inom detta område är K-rauta. Patrik Berts, säkerhetschef: ”Som ansvarig för säkerheten inom K-rauta i såväl Sverige som Norge sökte jag en leverantör som ser helheten och kan skapa eff ektiva

Patrik Berts, K-rautas säkerhetschef.

Vi följer kunderna ut i världen

”Att få leda den satsning vi nu gör tillsammans med duktiga kollegor i Sverige och i övriga nordiska länder är väldigt spännande,” säger Hans Molin, operativ chef för den svenska verksamheten. I Norden har vi en organisation som möjliggör övergripande lösning ar. Samtidigt arbetar vi lokalt och nära våra kunder i respektive land. Därtill har vi möjlighet att följa kun derna ut i världen.

Idag utför vi uppdrag i bland annat Danmark, Finland, Tyskland, Polen och Tjeckien.

Besök oss på www.varularm.se eller ring 08-564 727 00. Vi har mer att berätta om lösningar som sparar miljoner åt handeln!

FAKTA:

Infratek är en ledande nordisk total leverantör som bygger, underhåller och säkrar kritisk infrastruktur. Kon cernen har 2000 anställda i Sverige, Norge och Finland.

Infratek är noterat på Oslosbörsen.

Hans Molin, som har en mångårig erfarenhet inom säkerhet med le dande roller i bl.a. Securitas och Niscayah, har anställts som operativ chef för den svenska verksamheten.

Vi är en del av Infratek-koncernen Unisec Varularm AB, Spjutvägen 5, Hus B, SE-175 61 Järfälla. Tel +46(0)8-564 727 00

www.SecurityUser.com

– Nyhetskanalen för säkrare affärer

7

säkerhet & transport

Säkerhetsproblem

hämmar kollektivtrafiken

Konferensen om säkra passagerar transporter inleddes av Anders Ygeman (S), trafikutskottets ordförande.

Storstockholms lokaltrafik (SL) har spenderat en miljard kronor det senaste decenniet – enbart på att sanera klotter. Hot, våld och skadegörelse är samhällsproblem som drabbat kollektivtrafiken stort den senaste tiden. Passagerarnas trygghet och fungerande lösningar för en säker kollektivtrafik stod i centrum under en halvdagskonferens i oktober när SecurityUser Transport & Security Conference arrangerades i Stockholm.

Av Henrik Paulsson

8 S L:s saneringskostnader motsvarar inköp av antingen 285 nya bussar, 25 nya tunnelbanetåg eller 12 pendeltåg. Pengar som skulle kunna användas för att för­ bättra kollektivtrafiken måste alltså istället läggas på att hålla rent. Räknar man in all brotts­ lighet blir summan enormt mycket större, och resenärernas trygghet, som inte kan mätas i pengar, drabbas negativt.

Trafikutskottets ordförande inledde

Konferensen i oktober hade rubriken ”Så säkras transporter av passagerare” och målet var att uppmärksamma och presen­ tera lösningar på de problem som kollektivtrafiken ständigt drabbas av. Konferensen inleddes av Anders Ygeman (S), trafik­ utskottets ordförande. Riks­ dagens trafikutskott bereder ärenden om bland annat vägar och vägtrafik, järnvägar och järnvägstrafik, hamnar och sjöfart, flygplatser och luft­ fart. Ygeman delade i sitt korta inledningstal med sig om sin syn på hur politiken kan för­ bättra transportsäkerheten till nytta för både transportköpare, transportnäringen, anställda inom transportbranschen och resenärer.

Vi genomför nå- gon form av säker hetsövning varje dag på fartygen.

– Infrastrukturen är själva blodomloppet för transportsek­ torn, men vi måste ha hårdare kontroller på åkerierna. Ord­ ning och reda i transportbran­ schen ökar transportsäkerheten, sade han.

Ygeman identifierade också alkolås som en annan viktig detalj för att öka säkerheten. Han ansåg att dessa borde bli obligatoriska för tung trafik, och i förlängningen också för annan trafik.

– Jag vill också se fler kame­ ror vid skolor, rödljus och lik­ nande. Denna teknik måste vi utveckla, konstaterade han.

Sex miljoner resenärer

Från politiken togs konferens­ deltagarna ut på havet när Tony Öhman, teknisk direktör och säkerhetsansvarig för Viking Line, tog över talarpodiet. Viking Line bedriver passa­ gerar­ och lasttrafik med sju fartyg på Östersjön och över sex miljoner människor åker årligen med bolaget.

Säkerhetsberedskapen ombord på Viking Lines fartyg och i de hamnar man trafikerar baserar sig på ISPS­koden (Internatio­ nal Ship and Port Facility Secu­ rity Code) som fastställts av FN:s sjöfartsorgan IMO. Alla fartyg och hamnar har dess­ utom en egen skyddsplan som baserar sig på en skyddsutred­ ning. Planen identifierar bland annat hotbilder, motiv och eventuella scenarier som kan uppstå. Planen innehåller också alla tänkbara åtgärder som kan behövas vid säkerhetstillbud.

– Denna skyddsplan får inte ens finnas på hårddisk, så konfidentiell är den, sade Tony Öhman.

Dagliga säkerhetsövningar

Fartygens besättningar bildar en egen säkerhetsorganisation som bland annat består av en ledningsgrupp, brandgrupper och utrymnings­ och evakue­ ringsgrupper. Denna organisa­ tion utbildas i hotbilder, igen­ känning och upptäckt av vapen, farliga ämnen och anordningar, visiteringsteknik med mera. Övningar sker ofta.

– Vi genomför någon form av säkerhetsövning varje dag på fartygen, sade Tony Öhman.

Proaktiv lagstiftning bättre

Hav byttes sedan mot luft när det var dags för Anders Len­ nerman, säkerhetsdirektör vid Swedavia, att tala.

ett larm.

I nio fall av tio är kollegor framme före polisen vid

– Få transportsätt är så omgärdade av säkerhetsreg­ ler som flygbranschen. Flyg­ platsen, flygbolagen och alla andra aktörer är omgärdade av säkerhetsregler till stora ekonomiska kostnader, vissa mycket motiverade medan andra kan vara svåra att förstå, och då inte bara för resenären, sade Anders Lennerman.

Fyra händelser gav skärpt säkerhet

Anders Lennerman identifie­ rade fyra händelser som har medverkat till att flygbran­ schen har betydligt hårdare regler än andra branscher inom transportnäringen. Han identi­ fierade fyra händelser gjort att flygbranschen har betydligt hårdare regler än andra bran­ scher inom transportnäringen. Lockerbieexplosionen 1988 är den första, terrorattackerna 2001 nummer två. Den tredje händelsen inträffade den 26 augusti 2006 då den brittiska polisen grep 25 terrormiss­ tänkta och beslagtog färdiga

Säkerhetsreglerna inom flygbranschen måste bli mer proaktiva, menade Anders Lennerman, säkerhetsdirektör för Swedavia.

bomber baserade på väteper­ oxid. Händelse nummer fyra inträffade i december 2009 när en 23­årig nigerian försökte spränga ett flygplan på väg från Amsterdam till Detroit med hjälp av sprängmedel gömt i kalsongerna.

– Alla dessa incidenter har resulterat i ytterligare säker­ hetsåtgärder och ständigt ökade kostnader. En passagerare kan passera igenom tre olika säker­ hetsregelverk på en flygresa från Moskva till New York. Det behövs en harmonisering av myndighetskrav för att våra resenärer ska få en positiv upp­ levelse av sin resa.

Istället för att reagera på händelser som sker måste säkerhetsreglerna bli mer pro­ aktiva, var en av Lennermans slutsatser.

Kameror tryggar

En presentation om trygghets­ kameror inom offentliga trans­ porter gav Stefan Holmqvist, Key Account Manager vid Lundaföretaget Axis Commu­ nications AB. Ungefär 20 000 Axis­nätverkskameror finns i dag inom Stockholms lokaltra­ fik med uppgift att förebygga och upptäcka olika typer av brott och händelser. Tack vare HDTV­kvalitet och intelligent videoanalys ökar möjligheterna att trygga resenärerna betydligt.

Stefan Holmqvist konstatera­ de att IP­kameror ger möjlighet till en snabb och effektiv utred­ ning av händelser. De ger också en överlägsen bild och central övervakning i realtid. Kollek­ tivtrafiken gagnas av detta då kostnaderna för skadegörelse och stölder minskar samtidigt som antalet säkerhetsrelaterade avbrott blir färre.

– Dessutom känner sig både resenärerna och SL:s personal säkrare, och här spelar kame­ rorna en central roll, sade Stefan Holmqvist.

Taxiresande

Taxinäringen var på konferen­ sen representerad av Frederick Scholander, som är marknads­ och försäljningschef vid Taxi 020 AB. Bolaget finns i dag i Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund. Med sina 1 300 fordon utför företaget ungefär fyra miljoner taxitransporter om året, vilket också ställer

Stefan Holmqvist från Axis gav en presentation om trygg hetskameror inom offentliga transporter.

www.SecurityUser.com

– Nyhetskanalen för säkrare affärer

säkerhet & transport

Sedan Taxi 020 installerat kameror i samtliga bilar har man sett en tydlig minskning av antalet incidenter, enligt marknads- och försäljningschef Frederick Scholander.

krav på säkerheten – både för resenärer och förare.

Alla Taxi 020:s bilar har larmsystem. Om förarna känner sig hotade kan de på ett väldigt diskret sätt larma, vilket gör att radion och positioneringssyste­ men sätts igång.

– I nio fall av tio är kollegor framme före polisen vid ett larm, sade Frederick Scholander.

År 2005 installerade bolaget kameror i alla bilar. Sedan dess har man sett en tydlig minskning av antalet incidenter i bilarna. Senaste året har man vid ett femtiotal tillfällen varit tvungna att titta på inspelade bilder för att reda ut inträffade incidenter. Motsvarande siffra för tre år sedan var dubbelt så hög.

Kameror kan inte hoppa ner från väggen och rädda någon. Det behövs säker hetspersonal, och perso nalen ska inte enbart ses som en kostnad.

– Minskad kontanthantering är också en förklaring. I dag betalar ungefär 10 procent av resenärerna kontant, för några år sedan var den siffran 25 procent.

Frederick Scholander poäng­ terade också att säkerhetssyste­ men är till för att skydda båda resenärer och förare. Vid flera tillfällen har förare kunnat frias från misstankar tack vare kameror eller GPS.

– Under mina åtta år i bolaget har jag bara varit med om ett tillfälle när en av våra förare misskött sig, trots att vi fått betydligt fler anmälningar än så mot oss, sade han.

Kameror inte enda lösningen

Sist ut under konferensen om säkra passagerartransporter var Andrea Soehnchen, Deve­ lopment Director Public Trans­ port vid Securitas. Hon kon­ staterade att när budgetar för kollektivtransport allt mer blir satta under press anses säkerhet ofta vara en kostnad som borde köpas in billigare.

Att enbart se säkerhetsper­ sonal som åskådare som måste finns till eftersom något even­ tuellt kan inträffa missar dock det faktum att specialiserad personal kan spela en viktig roll när det gäller kundvård, intäkter och kostnadsminsk­ ningar, menade hon.

– Kameror kan inte hoppa ner från väggen och rädda någon. Det behövs säkerhetspersonal, och personalen ska inte enbart ses som en kostnad, sade Andrea Soehnchen.

Hon påpekade att passage­ rarassistans är en viktig upp­ gift som säkerhetspersonal kan utföra, och det kommer bli ännu viktigare i framtiden.

– Personalen ska inte vänta i hörnet på ett tillbud, de ska vara aktiva och hjälpa resenärer med exempelvis frågor eller att hitta rätt, sade hon.

”Kameror kan inte hoppa ner från väggen och rädda någon”, sade Andrea Soehnchen, Development Director Public Transport vid Securitas.

Diskret och prisvärd PTZ kamera bevakning ger bättre aff ärer?

Det är enkelt.

Funderar du på att förbättra säkerheten i din butik? Kanske även optimera verksamheten och öka lönsamhet? Varför inte välja en videobevak ningslösning som kan hjälpa dig åstakomma allt detta? Med Axis nya M-linje pan/tilt/zoom kameror är det möjligt.

AXIS M50 serien av kameror gör det enkelt för dig att hålla ett diskret öga på allt som händer i din butik. Liten kamera. Stor lösning. Lätt val.

Gör som Axis. Ligg steget före.

Besök Axis monter på Sectech den 18-19 oktober, Rica Talk hotel, Stockholm

AXIS M50 PTZ Dome Network Camera serien • Upp till HDTV 720p videokvalitet • Pan, tilt, zoom i en extremt diskret design • Power over Ethernet • Inbyggd mikrofon • IP51-klassad • MicroSD / SDHC-kortplats

www.SecurityUser.com

– Nyhetskanalen för säkrare affärer

9

intervju Hans kamp för trygghet har belönats Johan Pehrson (FP) utsedd till Årets Trygghetsambassadör

Folkpartisten Johan Pehrson är riksdagsledamot och även ledamot i justitieutskottet. Han sitter dessutom i Folkpartiets partiledning och är dess rättspolitiska talesman. Han har under lång tid arbetat politiskt för att öka tryggheten i samhället, bland annat genom att förespråka större möjligheter att få använda säkerhetskameror i miljöer där de kan ha brottspreventiv effekt och därför vara trygghetsskapande. Tack vare sitt engagemang för trygghets- och säkerhetsfrågor har han blivit utsedd till Årets Trygghetsambassadör 2011. Priset har instiftats av tankesmedjan SNOS (Säkerhet för Näringsliv och Samhälle) och delas ut till en person som har arbetat för att lyfta trygghetsfrågor i samhället. SecurityUser har träffat Johan Pehrson för att tala om trygghetsfrågor och hur det känns att vara trygghetsambassadör.

Av Henrik Paulsson Folkpartisten Johan Pehrson har blivit utsedd till Årets Trygghetsambassadör 2011. Priset mottog han vid Säkerhetsbanketten i samband med säkerhetsmässan Sectech i mitten av oktober.

10

V arifrån kommer ditt intresse för rätts- och trygghets frågor?

– Jag är jurist i botten och därmed finns ett intresse för modern konfliktlösning som lag och rätt handlar om. När män­ niskor inte sköter sig ska det finnas en korrigeringsmekanism som vi känner förtroende för där gods återbördas, skadestånd utbetalas eller straff utdömas.

Du får ibland ta emot kritik för dina ståndpunkter, hur ser du på det?

– Ska man minska brottslig­ heten och öka tryggheten måste man jobba med breda penslar. Vi gör integritetsavvägningar och effektivitetsavvägningar varje gång vi gör en ny lagstift­ ning, och jag tycker vi hamnat rätt de allra flesta gånger. Å ena sidan tycker jag det är rimligt att man har kameror i en butik, dock under väldigt starkt ska­ deståndsansvar om det slarvas med bilderna och de hamnar i fel händer. Å andra sidan vill jag reglera användandet vid vissa andra tillfällen. Kameror finns i dag i var mans hand dyg­ net runt, så integriteten kan ju hotas när som helst.

De personer du träffar i vardagen, vad säger de?

– De tycker mitt engagemang är bra. Som ett exempel är det mycket debatt om och kritik kring när det gäller om polisen efter domstolsbeslut ska kunna ägna sig åt rumsavlyssning. Men jag träffar i regel inte en människa i en valrörelse eller någon annanstans som tycker det är konstigt. Däremot finns det kritiker som satt sig i ett hörn och menar att integritet är det enda värdet. Då glöm­ mer man bort att integritet har två sidor. Det finns människor som drabbas, och staten har ansvar att skydda människor. Då måste man ha effektiva rättsmedel. Man kan inte bak­ binda polisen och sätta påse på huvudet på dem och tro att de kan jaga folk.

Vilka är de tre viktigaste frå gorna för att öka tryggheten?

– Då tänker jag långsiktigt. Det är svårt att rehabilitera människor som varit kriminella under väldigt lång tid. Så num­ mer ett är att ha fokus på ung­ domar genom att strypa nyrek­ ryteringen. Det första brottet ska vara det sista. Nummer två är att polisen blir mer effektiv och får en modern organisa­ tion. Nummer tre är att slå ännu hårade mot den grova brottslig­ heten och utveckla metoder för att slå mot pengarna.

Många ser kamerorna som fienden, när det egentligen är bildhanteringen som borde stå i centrum. Upplever du att det är svårt att driva den debatten eftersom det är så mycket känslor inblandade så fort kameror nämns?

– Jag tycker det är viktig att vi har en rejäl debatt om kameror. Man får inte tro att våldsbrottsligheten på våra gator helt upphör om man sät­ ter upp kameror. Vi måste ha en diskussion, det måste fin­ nas en balans och kameror ska ses som ett komplement. Det måste som sagt också finnas tydligt ansvar för hur bildlag­ ringen sker och hårda straff vid missbruk. Dock anser jag att kameror fyller en viktig funk­ tion, och jag blir förvånad när det dyker upp argument om att man inte ska få använda kame­ ror på våra skolor efter skoltid för att skydda mot skadegörelse när man vet att det fungerar.

Hur ser du på begreppet ”personlig integritet”?

– Är alternativet att blir miss­ handlad eller filmad väljer så klart de flesta att bli filmade. Men man måste problematisera detta. Att ha kameror inne i en affär är självklart, men att ha det på toaletten för att folk snor toalettpapper går inte.

Datainspektionens general direktör Göran Gräslund menar att övervakning alltid är ett intrång i den personliga integriteten, hur ser du på det?

– Om man fastnar på kamera kan man naturligtvis säga att det per definition är en kränk­ ning. Men den kan legitime­ ras om man tror att det är en brottsutsatt plats. Man måste också komma ihåg att vi är ett land med personnummer och system där allas ekonomi, arbetsgivare, ersättningar och så vidare sammanställs och sparas i en statlig myndighet som kallas Skatteverket. Man ska ha stor respekt för att kame­ ror kan användas fel, men de har väldigt stor nytta om de används rätt, speciellt om för­ troende att bilderna inte kan missbrukas finns.

Hur ska vi komma till rätta med supportervåldet?

– Detta är en strukturfråga och klubbarna måste bli ännu mer professionella. Problemet som svensk fotboll har är att det fortfarande krävs att det ska vara ideella föreningar. Råkar man ha en del av verk­ samheten som aktiebolag för att få styrning, ledning och ansvar ska man straffas och bli debiterad poliskostnader. Det här är professionell verk­ samhet som man måste ställa professionella krav på. Klubbar­ na måste ikläda sig större ansvar, och då kommer de med större kraft kunna stoppa störande per­ soner från att komma in. Det gör man med hjälp av kameror, eller någon annan teknik som gör det enkelt att identifiera dessa per­ soner. Använder man dessutom personliga biljetter ökar möjlig­ heterna enormt. Det måste också bli ännu hårdare påföljder för de som missköter sig.

Vilken fråga jobbar du mest med just nu när det gäller trygghet?

– Just nu är det polisens framtida organisation. Vi är inne i ett viktigt skede i den utredning där vi försöker knåda fram polisens framtida struktur.

Vad betyder priset Årets Trygghetsambassadör 2011 för dig?

– Det är jätteroligt och en uppmuntran att fortsätta foku­ sera på minskad brottslighet och ökad trygghet, så långt som det kan skapas förutsättningar för det inom politiken.

”Kameror fyller en viktig funktion, och jag blir förvånad när det dyker upp argument om att man inte ska få använda kameror”, säger Johan Pehrson www.SecurityUser.com

– Nyhetskanalen för säkrare affärer

Johan Pehrson (FP) utsedd till Årets Trygghetsambassadör Den moderna säkerhetskonsten Nya idéer från en gammal mästare

Konstgallerier, museum, banker och hotell världen över förlitar sig på Siemens för sofistikerad säkerhet på hög nivå för att hålla sin personal, egendom och sina tillgångar säkra. Välbeprövade och skalbara system bildar kärnan i lättanvända och anpassningsbara säkerhetssystem som tillsammans med detektorer, CCTV- och passerkontrollprodukter skapar trygghet med hög detekterings-noggrannhet och ojämförlig immunitet mot falsklarm. Siemens har en bred kollektion av säkerhetsprodukter. Välkommen in att ta en titt på vår samling!

www.siemens.se/securityproducts

www.SecurityUser.com

– Nyhetskanalen för säkrare affärer

11

säkerhetsnyheter i korthet Trygghetsarbete ger resultat

Landskronaborna är otryggast i Nordvästskåne när de rör sig ute sena kvällar. Men sedan 2007 har den upplevda trygg­ heten ökat betydligt, uppger Helsingborgs dagblad.

Det finns två sätt att se på polisens trygghetsundersök­ ning i år. Jämfört med förra året har tryggheten minskat. Jämför man i stället med 2007 och 2008 har trygghe­ ten ökat.

Polisen och kommunen använder sig gärna av det långa perspektivet.

– Vi är nöjda med trenden. Men det betyder inte att vi är nöjda med resultaten, säger Jörgen Petersson, biträdande närpolischef i Landskrona.

Varje år gör polisen en trygghetsundersökning. Invånarna får svara på hur trygga de känner sig utifrån olika frågor. Det handlar om ungdomsgäng, bostads­ inbrott, missbruksproblem, trafik, nerskräpning och rädsla att utsättas för miss­ handel och andra brott. Årets undersökning visar alltså en tvetydig bild.

Att resultatet är något sämre än föregående år beror till stor del på att invånarna upplever att utemiljön har blivit sämre – nedskräpningen har ökat. Att resultatet jämfört med 2007 och 2008 är betydligt bättre, vill både kommun och polis tacka sitt goda samar­ bete för.

År 2007 blev polisen och kommunen i Landskrona först ut i landet att skriva samver­ kansavtal. Samarbete skulle motverka brott och säkra tryggheten.

– Vi kan inte peka på en enda sak i samarbetet, det handlar om mängden insatser, säger Mats Persson, kommu­ nens säkerhetschef.

Däribland finns väktare på stan, fler poliser, blåjackor, polisvolontärer och ett inten­ sivare utbyte av erfarenheter mellan organisationerna.

Källa: Helsingborgs dagblad

Nätverk ska stoppa butiksstölder

Kungsbackas dagligvarubutiker har tillsammans med polisen skapat ett nätverk för att kunna stoppa såväl organiserade ligor som stjäl i butikerna som vardagssnattare, uppger Dagens Handel.

Tillsammans med Brottsförebyggande rådet har Kungsbackapo­ lisen Ann Rönnäng dragit igång nätverket. Samtliga livsmedels­ handlare i kommunen har fått en inbjudan och hittills har nio nappat.

– Det behövs ett nätverk därför att vi har så många organiserade ligor som stjäl. Men vi vill även komma åt snatteriet och försöka nå ut till ungdomar genom att samarbeta med skolorna, säger Ann Rönnäng till Kunsbackaposten.

Rent konkret handlar det exempelvis om att livsmedelshand­ larna kan mejla varandra och varna för tjuvar.

– I snitt har det säkert blivit ett mejl i veckan, men det är fort­ farande ett stort mörkertal eftersom samarbetet än så länge bara är i sin linda, säger Andreas Jendestig, butikschef på Ica Maxi i Borgås som är med i nätverket, till tidningen.

Även polisen går ut med var­ ningsmail om de upptäcker att det härjar tjuvar i butikerna.

Mycket svinn i Sverige

Svinnet har ökat både globalt sett och i Sverige sedan i fjol. I Norden är Sverige det värst drabbade landet med en årlig kostnad för svinn på 6,4 miljarder kronor. Det visar den världsomfattande undersökningen Global Retail Theft Barometer 2011, som genom­ förts för femte året i rad av forskningsinstitutet Centre for Retail Research, på uppdrag av säkerhetsföretaget Checkpoint Systems.

Förra årets positiva trend med minskat svinn i svensk detaljhan­ del blev kortvarig. Svinnet, det vill säga kund­ och medarbetar­ stölder, leverantörsstölder och administrativa fel, ökar åter igen och visar de högsta siffrorna sedan 2007. Notan för detta betalas i slutändan av svenska konsumenter i form av högre priser – i år motsvarade svinnet 779 svenska kronor, att jämföras med 718 kronor per person år 2010. Det visar årets upplaga av Global Retail Theft Barometer, utförd på uppdrag av Checkpoint Systems, som belyser kostnaden av svinn för detaljhandlare världen över under perioden juli 2010 till juni 2011.

Även svinnet runtom i världen har ökat och uppgår det senaste året till 839 miljarder kronor– den högsta siffran sedan 2007 och en ökning i procentuell andel med 6,6 procent i jämförelse med fjolåret (7,8 procent i Europa). Studien visar att svinnet ökar i samtliga regioner som omfattas av studien med kundstölder,

Fler kameror på skola

Sunnadalskolan i Karlskrona får klartecken till utökad kame­ raövervakning. Anledningen är fortsatta problem med skadegö­ relse, rapporterar SVT.

Sedan några år tillbaka beva­ kas skolan och dess idrottshall av ett antal övervakningskame­ ror under kvällar och helger, kameror som når två meter ut från fasaden.

Men eftersom problem med skadegörelse på skolan fortsatt vände sig kommunen till läns­ styrelsen och bad om klartecken att kamerorna ska få filma sex­ sju meter från fasaden. Anledningen är att utrymmet på två meter hittills gjort det omöjligt att identifiera gärningsmän.

Eftersom skadegörelsen är omfattande och att skolan ligga avskilt säger länsstyrelsen nu ja till övervakning upp till sex meter från fasaden.

Källa: SVT

inklusive snatteri och organiserad detaljhandelsbrottslighet, som främsta orsak i de flesta länder runtom i världen.

– Det finns de som ser på brottslighet inom detaljhandeln som ett harmlöst socialt fenomen eller helt enkelt något som man får räkna med som detaljhandlare. Vad som då glöms bort är ökningen av de kriminella gäng, det tilltagande våldet mot personal och kunder och kopplingen mellan brottslighet inom detaljhandeln och narkotika, bedrägeri och utpressning, säger professor Joshua Bam­ field, chef för Centre for Retail Research och ansvarig för studien.

Många företag drabbas av IT-incidenter

En ny undersökning visar att 91 procent av företag under det senaste året har utsatts för någon sorts IT­säkerhetsangrepp från extern källa.

Det är IT­säkerhetsföretaget Kaspersky Lab som tillsammans med B2B International, ett globalt företag specialiserat på före­ tagsundersökningar, ligger bakom undersökningen Global IT Security Risks. Över 1 300 IT­medarbetare i elva länder har del­ tagit i undersökningen.

Undersökningen visar att den vanligaste säkerhetsrisken är virus, spionprogram och andra sorters skadliga program. 31 pro­ cent av alla attacker med skadliga program resulterade i någon form av dataförlust hos företagen. Endast var tionde företag rap­ porterade om dataförlusten.

Över 70 procent av företagen använder ett skydd mot skad­ liga program i hela organisationen. Tre procent uppger att de inte använder någon säkerhetslösning alls. Skyddsnivån varierar från land till land: i tillväxtmarknader använder 65 procent ett skydd, medan siffrorna i Storbritannien och USA är 92 respektive 82 pro­ cent. Trots detta har under de senaste tolv månaderna majoriteten av alla företag varit med om intrång i IT­säkerheten och nästan en tredjedel har förlorat affärsinformation som följd.

– Attityden bland företag är förvånande när man vet att nästan hälften av alla organisationer betraktar internetrelaterade risker som en av de tre största riskerna. IT­strategi är ett område som rankas högre än strategier för både ekonomi, marknadsföring och HR, säger Alexander Erofeev, chef för undersökningar och mark­ nadsinformation på Kaspersky Lab.

Den troligaste orsaken till att många företag utsätta för IT­inci­ denter, trots en hög riskmedvetenhet, är sannolikt underinveste­ ringar i IT­säkerhet. Undersökningen visar att vartannat företag anser att deras budget för IT­säkerhet är otillräcklig och uppskattar att en ökning om 25 procent eller mer är nödvändig.

idag på cirka 8 000 dollar för mindre företag, 83 000 dollar för medelstora företag, samt 3 250 000 dollar för storföretag.

12

www.SecurityUser.com

– Nyhetskanalen för säkrare affärer

säkerhetsnyheter i korthet Förebyggande projekt prisas

Juryns motivering:

Tyresö kommuns projekt Ung Tunnel vann nyligen den svens­ ka uttagningen i den brottsfö­ rebyggande tävlingen Euro­ pean Crime Prevention Award, ECPA. Projektet har engagerat ungdomar i att minska skade­ görelse och klotter.

– Ungdomarna i Tyresö har tydligt visat oss att vi måste våga ge dem ansvar och infly­ tande. Tunneln är nu vacker och fri från skadegörelse, säger Karin Svanberg, chef för Enhe­ ten för lokalt brottsförebyggande arbete på Brå.

Temat för årets tävling är ”Idrottens, vetenskapens och konstens roll i det brottsförebyggande arbetet riktat mot barn och unga”. Projektet Ung Tunnel har engagerat ungdomar i att gemensamt utsmycka en gångtunnel i ett socialt utsatt område i Tyresö. Lik­ som många kommuner har även Tyresö problem med klotter och skadegörelse. Under 2010 gjorde därför kommunen en extra sats­ ning på ett konstprojekt i brottsförebyggande syfte. Sammanlagt 120 ungdomar, de flesta mellan 12–16 år, hjälptes åt att smycka en gångtunnel med färg och mosaik. Fritidsgårdarna engagerades och Boverket och ett försäkringsbolag gick in med extra resurser.

Den lyckade satsningen bidrog inte bara till att gångtunneln sedan utsmyckningen är helt klotter­ och skadefri. Nu har projektet Ung Tunnel även vunnit den svenska uttagningen i den europeiska tävlingen, ECPA. Utöver 10 000 kronor i prispengar får projektet Ung Tunnel representera Sverige i den europeiska finalen som avgörs i Polen senare under hösten.

”Ung Tunnel har lyckats förebygga skadegörelse genom att enga­ gera barn och ungdomar i utsmyckningen av sitt eget lokalområde. Projektet bygger på dialog och delaktighet – från kommunens tekniska kontor hela vägen till de unga i grannskapet. Man har aktiverat både flickor och pojkar i ett utsatt bostadsområde och givit dem chansen att ta ansvar för och delta i den fysiska utform­ ningen av en plats genom att måla en gångtunnel, plantera träd med mera. Det har lett till att platsen är fri från skadegörelse i ett område där trenden går åt motsatt håll.”

Källa: Brå

Videoanalys stoppar stölder

Varje år förlorar Statoil miljontals kronor när bränsle stjäls på obe­ mannade tankstationer. Nu ska kameror med videoanalys stoppa de här stölderna. Obehöriga gäster kan dessutom få en muntlig tillrättavisning via kamerorna.

Statoil har 360 obemannade tankstationer runt om i landet, åtta ligger i Västerbotten. Här har länsstyrelsen fått in en ansökan att utrusta dessa stationer med intelligenta kameror.

– Det blir första gångens i Sverige som den här typen av kameror installeras, säger Statoils säkerhetschef Torbjörn Lenstad.

Kameraövervakning på bemannade stationer är ingen ovanlig­ het, den smarta kameran är mer tänkande. Rör sig någon eller några i ett område vid den obemannade stationen där folk inte ska vistas slår kameran larm och sänder en bild till operatören i larmcentralen.

– Där kan man sedan ta ställning till nästa åtgärd, som att skicka väktare eller larma polisen, fortsätter Torbjörn Lenstad.

När går högtalarrösten i gång?

– Främst när det är ungdomar på platsen som behöver en tillrättavisning.

Bakgrunden till Statoils satsning, totalt 1 000 smarta kameror, är att sätta stopp för stölder som kostar företaget miljontals kronor varje år.

Det handlar om mellan 100 000 och 140 000 liter bränsle som stjäls via angrepp på pumpar och stora tankar. Då anses en satsning på tio miljoner per år befogad.

Källa: Västerbottens folkblad

Räddningstjänst i siffror 2010

Årsrapporten Räddningstjänst i siffror 2010 ger beskrivande statistik om den svenska rädd­ ningstjänstens utformning och insatser. Den kommunala rädd­ ningstjänsten utförde 95 000 räddningsinsatser under 2010. Det var en ökning jämfört med 2009 då antalet genomförda insatser var 93 000.

Den insatstyp som ökade mest var automatlarm som inte orsakats av brand eller gasutsläpp.

Trenden för insatser till trafikolyckor visar på en fort­ satt ökning och uppgick 2010 till 16 200 insatser. Antalet räddningsinsatser till bränder i skolor var 400 under 2010, vilket var den lägsta notering­ en sedan 2004. Detta beror huvudsakligen på en nedgång av antalet anlagda bränder.

Räddningstjänsten utförde ytterligare 19 700 andra upp­ drag där den största andelen utgjordes av insatser i väntan på ambulans.

Rapporten kan laddas ner via www.msb.se

Vanligt med bluffakturor

Företagare som drabbas av bluffakturor från telefonförsäljare har blivit extremt vanligt den senaste tiden. Det säger säkerhets­ chefen på Svensk Handel som menar att polisen saknar ordentliga verktyg för att hantera proble­ met, uppger Rapport.

Sedan i maj i år har många småföreta­ gare runt om i landet blivit uppringda av hittaföretagen.com som säger att man säljer annonsplatser på internet.

– De ringer och hävdar att det finns ett avtal sedan tidigare och att företaga­ ren därigenom är bunden till en 24 månaders­period á 1 000 kronor i månaden för att man inte har sagt upp det här i tid. När medlem­ men då blir tveksam säger man att man eventuellt kan gå med på en förkortad period, till en lägre kostnad. Men det har aldrig fun­ nits något avtal utan det är en lögn från början till slut, säger Per Geijer, säkerhetschef på branschorganisationen Svensk Handel.

Han berättar att de vanligaste klagomål Svensk Handel tar emot just nu gäller hittaföretagen.com som toppar varningslistan som branschorganisationen upprättat över de 40­tal företag som beter sig värst på marknaden.

Källa: Rapport

Svenskt polisarbete på export

Brittiska myndigheter söker nu inspiration från Stockholm­ polisen för att bekämpa gängkriminaliteten. Nyligen träffade två poliser från Södertörn premiärminister David Cameron på 10 Downing Street.

Poliserna från Södertörn var två av femton särskilt inbjudna internationella gäster vid en konferens i London om hur man ska arbeta mot gängkriminalitet. Bakgrunden till konferensen är de våldsamma upplopp och plundringar som bröt ut i flera engelska städer i somras.

– Det är naturligtvis mycket hedrande att vi bjuds in i ett sådant här sammanhang. Polisen i Södertörn bedriver ett mycket kvalifi­ cerat arbete för att förebygga den här typen av grov kriminalitet, säger Lennart Enocsson, biträdande länspolismästare.

Vid konferensen deltog de högsta cheferna från alla 43 polis­ myndigheterna i Storbritannien. Även flera amerikanska polische­ fer, som New Yorks förre polischef William Bratton, var på plats.

– Den brittiske justitieministern sammanfattade konferensen med förslag inom fyra olika områden. Inom alla områden omnämn­ des vårt arbete som lovande exempel, säger Amir Rostami, som arbetar inom Södertörnspolisens särskilda gänginsats.

Polisen i Södertörn har sedan många år tillbaka arbetat intensivt med att förebygga att ungdomar hamnar i kriminella gäng. Sedan 2009 deltar man också i ett EU­projekt som ska ta fram arbetsme­ toder för att bekämpa och förebygga gängkriminalitet.

Tingsrätt får kameror

Jönköpings tingsrätt har i brottsförebyggande syfte ansökt om att få använda elva övervakningskameror i sina nya lokaler på Rättscentrum vid Munksjön. Nu har också läns­ styrelsen beslutat i deras favör.

”Det brottsförebyggande intresset får i sammanhanget anses väga så tungt att tillstånd till kameraövervakning bör medges trots risken för intrång i enskildas integritet”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Det finns dock några villkor som tingsrätten måste rätta sig efter. Kamerorna ska pla­ ceras på vissa förutbestämda ställen, de ska vara fast mon­ terade och försedda med fast optik samt vara anslutna till monitor och inspelningsenhet.

Tingsrätten har rätt att spela in bilder, men har inte rätt att ta upp och lyssna på ljud i samband med användandet av kamerorna.

Källa: Jnytt.se

www.SecurityUser.com

– Nyhetskanalen för säkrare affärer

13

säkerhetsnyheter i korthet Tappad nyckel svider

Sedan 1998 har alla bilar en elektronisk startspärr som stöldskydd. Tillgång till nyckeln är i de allra flesta fall en förutsättning för att kunna stjäla en bil. Genom att använda nyckeln kan bilen stjälas obemärkt och utan skador.

Att bli av med en bilnyckel kostar mer än man tror. Bero­ ende på bilmärke och modell kostar det 3 000–10 000 kro­ nor att få en ny bilnyckel. Att kostnaden blir så hög beror att bilens låssystem måste programmeras om ifall en bilnyckel försvinner.

– Det är tyvärr vanligt att folk förvarar sina bilnycklar på de mest uppenbara ställena. Man tänker inte på att man går runt med ett värdeföremål i fickan, säger Dan Falconer, motorspecialist på If.

Om olyckan skulle vara framme och man blir bestu­ len på sin bilnyckel, är det viktigt att man omgående kör bilen till en märkesverkstad. Där spärras det elektroniska låssystemet så att den stul­ na nyckeln inte längre kan användas. Man ska också komma ihåg att anmäla stöl­ den till polisen.

– Nycklar är begärligt byte för inbrottstjuvar. Lämna inte nycklarna på byrån eller i nyckelskåpet innanför dör­ ren när du är borta. Låt den heller inte ligga i jackfickan i garderoben på restaurang­ en eller i omklädningsrum­ met på gymmet, säger Dan Falconer.

Om man hanterat bilnyck­ eln uppenbarligen vårds­ löst och bilen blir stulen kan man få betala en extra självrisk på tio procent av bilens värde.

Väktare tryggar lasarett

Nyligen överfölls en jourläkare i Landskrona­lasarettets kulvert. Samtidigt krossades tolv rutor på sjukhusområdet. Nu stängs dör­ rarna tidigare om kvällarna och väktare sätts in för att öka trygg­ heten, enligt Helsingborgs Dagblad.

Tommy Nilsson är sjukhuschef. Enligt honom kommer det att finnas väktare på plats kvällstid i fortsättningen, så att de elva personer som jobbar vardagsnätter och de åtta som jobbar helgnät­ ter ska känna sig trygga.

Han har också sett till att dörrarnas automatiska lås aktiveras tidigare på kvällen, direkt efter att verksamheten stänger, och att besökare i stället får ringa på en klocka för att bli insläppta.

– Det gjorde vi direkt efter ett möte i anslutning till händelsen, säger han.

Satsning ska förebygga bränder

Hur jourläkaren kunde bli överfallen i kulverten kan Tommy Nilsson inte ge något bra svar på.

– Kulvertarna är öppna dagtid. Sedan låses de när verksamheten avstannar. Antingen måste de ha brutit sig in eller tagit sig in när det var öppet och sedan stannat kvar, säger han.

Källa: Helsingborgs Dagblad

Spisvakter och sprinklers ska få stopp på bränderna bland äldre­ boenden. Nu gör Stockholms stad en satsning på brandprevention.

– En fungerande brandvarnare räcker långt för att rädda liv, säger äldreborgarrådet Joakim Larsson (M), till SvD.

– Brandskydd går ut på att ha förmåga att sätta sig själv i säker­ het. Många äldre rör sig sämre, hör illa, eller är påverkade av mediciner, säger Hans Andersson, brandingenjör på Brandskydds­ föreningen.

Stockholms stad gör därför tillsammans med brandförsvaret en satsning för att förhindra bränder hos äldre. Alla nyproducerade bostäder i de kommunala fastighetsbolagen samt alla bostäder där det sker upprustningar förses nu med spisvakter i köket.Varje dag brinner det i 17 bostäder i Sverige. Av de 122 personer som förra året dog i bränder var betydligt fler än hälften över 60 år.

Och i takt med att Sveriges befolkning blir äldre kommer san­ nolikt antalet döda i bränder att öka.

– En glömd spis är den vanligaste brandorsaken. Vi vill att det ska bli säkrare för äldre i Stockholm och därför gör vi den här satsningen, säger Joakim Larsson, Stockholm stads äldreborgarråd.

Källa: SvD

Malmö kan få fler kameror

Polisen vill ha fler säkerhetskameror på offentliga platser i Malmö. Förutom Rasmusgatan är ytterligare ett tiotal platser i centrum aktuella, uppger Sydsvenskan.

Socialdemokraterna i Malmö kämpade i sju år för att göra Malmö till Sveriges mest kameraövervakade stad – genom att kameraövervaka gångstråket från Centralstationen till Mölle­ vångstorget. Förra året blev det nej i högsta instans. Regerings­ rätten prövade inte ärendet efter att Justitiekanslern slagit fast att det två kilometer långa stråket inte var mer brottsbelastat än andra platser i Centrum och Södra Innerstaden, skriver Sydsvenskan.

Frågan har dock levt kvar hos polismyndigheten i Malmö. Snart finns en färdig ansökan om nya övervakningskameror på stadens mest våldsutsatta platser.

– Kommunens ansökan gällde ett väldigt svepande område. Skillnaden den här gången är att platserna är tydligt avgränsade rent fysiskt, säger Malmös polismästare Ulf Sempert.

– Tryggheten ökar om människor vet att det är kameraövervakat. Om det ändå sker något har vi större möjlighet att kunna klara upp brottet. Och om det dessutom sprider sig att man faktiskt åker fast om man slår någon på skallen i city så får det en brottsförebyg­ gande effekt i sig, säger Ulf Sempert.

Kameror populära hos hemtjänsten

Övervakningskameror i stället för hemtjänstbesök blir verklighet i Malmö om nätterna. Anhörigföreningen är orolig att det ska leda till indragen personal. Men i Göteborg, som var först ut med kamerorna, är man nöjd, uppger TT.

Fem åldringar i stadsdelen Limhamn­Bunkeflo ska få kameror monterade i sina sovrum. Under en försöksperiod ska hemtjäns­ tens nattbesök ersättas av kameraövervakning från en larmcentral.

– Vi får inte ihop det, säger Eva Wiman på Malmö Anhörigförening.

Hon säger sig inte förstå vem som behöver en typ av nattinsats som kan ersättas med en kamera, och tror att försöket kommer att sluta med indragen personal.

Enligt Stefania Siljegard, enhetschef för hemtjänsten i Lim­ hamn­Bunkeflo, är skälet till kameratestet att en del vårdtagare störs av hemtjänstens nattbesök. De som fortfarande vill ha det ska dock få det – kameror installeras bara hos dem som vill ha en, försäkrar hon.

– Det handlar inte om att dra in personal, för vi måste ändå ha beredskapen.

Malmö är en av cirka 15 kommuner som testar att ersätta hem­ tjänstens nattbesök med kameror. Först ut var stadsdelen Backa i Göteborg för drygt ett år sedan.

– Toppbetyg, med facit i hand. Nattpatrullen som har haft det och omsorgstagarna har bara varit nöjda, säger Ingrid Hedin, planeringsansvarig undersköterska som arbetade i hemtjänstens nattpatrull under försöksperioden.

14

www.SecurityUser.com

– Nyhetskanalen för säkrare affärer

säkerhet & event Thomas Bodström om fotbollshulliganism: ”Inför anmälningsplikt i Sverige”

Lennart Ekdal (längst till vänster) var moderator för dagen. I panelen ingick Marcus Birro, Victor Capel, Patrik Andersson, Thomas Bodström …

På Riksidrottsmuseet bjöd Bra Böcker i början av oktober in till en profilstark paneldebatt om fotbollshuliganism i Sverige. Thomas Bodström, Patrik ”Bjärred” Andersson, Marucs Birro och flera representanter från allsvenska fotbollsklubbar gav alla sin syn på problemet och vad som måste ske inom svensk fotboll för att få en läktarkultur utan inslag av våld. Bodströms recept var anmälningsplikt, precis som i Storbritannien.

Av Henrik Paulsson

E tt stort antal personer var på plats på Djurgården i Stockholm för att under ledning av Lennart Ekdahl lyssna på debatten. Panelen bestod av Marcus Birro, Tho­ mas Bodström, före detta fot­ bollsspelaren Patrik ”Bjärred” Andersson, Ulric Jansson som är programansvarig för Stå upp för fotbollen, Victor Capel, ordförande i Svenska Fotbolls­ supporterunionen, Patrik Grön­ dal, säkerhetsansvarig i Hamm­ arby och Tommy Deogan, för­ fattare till boken Män av våld.

Fokus för dagen var vilket ansvar olika aktörer egentli­ gen har, vad dessa kan göra för att minska våldsamheterna i samband med fotbollsmat­ cher och vad som behöver förändras i debatten.

– Ett stort problem är att allt blivit sammanbakat. Det fanns en vilja från fotbollen från början att lösa en del interna problem med folk som exempelvis hade benga­ ler. Men då buntade man ihop detta med huliganism och organiserade slagsmål utanför arenorna. Det finns en brist på nyanser. Att försöka lösa ett problem genom att ge sig på ett annat är svårt, på pekade Ulric Jansson.

– Samtidigt fattas det en mot­ bild. Vi måste sluta kritisera medierna för att de lyfter fram sådant som de kan tjäna på. Vi från svensk fotboll måste visa upp en motbild och tala om hur mycket som görs av klub­ barna, av supportrarna och hur mycket positivt som sker kring fotbollen. Detta är vi urdåliga på, fortsatte han.

Lugnaste säsongen

Patrik Gröndal, säkerhets­ ansvarig i Hammarby tog vid.

– En huligan är en person som identifierar sig med våld i samband med fotbollsmatcher. Killarna som bränner bengaler och smäller smällare är inga huliganer, i mitt tycke. Men i medias ögon har det här varit den värsta säsongen någonsin i svensk fotboll. Jag tycker dock det här är den lugnaste säsongen på länge när det gäller huliganer. Dock har lagstiftningen och fot­ bollsförbundets regler ändrats, så domarna har rätt att bryta matcher när det bränns bengaler.

Victor Capel ansåg att det är fel när det läggs stort fokus på att hitta en enda nyckel till huliganproblematiken.

– Vill man på allvar komma till rätta med det här måste man fråga folk varför de gör som de gör. Frågor man 100

… samt Patrik Gröndal, Ulric Jansson och Tommy Deogan. Kommunikation är den viktigaste faktorn för att komma till rätta med supporterproblema tiken, menade paneldeltagarna unisont.

olika människor får man säkert 100 olika svar. Därför finns det också ett stort antal åtgär­ der att ta till, både stora och små saker. En bred arsenal av åtgärder behövs, menade han.

Thomas Bodström höll inte med somliga andra i pane­ len kring resonemanget att huliga nism inte varit ett stort problem i år.

– Jag tycker bara man kom­ mit halvvägs när det gäller lagstiftningen. Det var bra med tillträdesförbud eftersom det är bra att man hindrar kollektiv bestraffning. Man ska skilja ut de ytterst få som bråkar, men det hjälper inte eftersom det är väldigt lätt att ta sig in på matcherna. Därför tror jag på anmälningsplikt som finns i England, exempelvis, sade han.

Anmälningsplikt innebär att de personer som ålagts tillträ­ desförbud till fotbollsmatcher måste anmäla sig hos polisen på matchdagar, vid samma klockslag som matchstart och en bra bit från arenan så att man vet att personen inte befinner sig på arenan.

Resonemanget om anmäl­ ningsplikt höll å andra sidan inte Patrik Gröndal och Viktor Capel med om. De menade båda två att det inte är något stort problem med avstängda spelare som tar sig in på matcher.

”Äkta” supportrar

Marcus Birro höll en tämligen låg profil, men lade mycket av skulden på media.

– Huliganerna ser sig själva som de ultimata supportrarna som tar striden för sina respek­ tive klubbar. Samtidigt får de skit i media och kallas barba­ rer och tyranner som inte ska tas på allvar. Media är jävligt dåliga på att uppmärksamma när det är positiv läktarkultur. De lyftar väldigt sällan fram detta i motsats till när det kas­ tas in bengaler eller liknande, menade han.

– Men det är inte medias fel. Media kan inte ha uppgiften att skriva om saker som inte händer. Ett huliganbråk är mer intressant än att det inte bråkas. Vi måste förstå hur medielogi­ ken fungerar, kontrade Thomas Bodström.

Parallell till fängelset

Även forne fotbollsspelaren Patrik Andersson höll låg pro­ fil, men tog klubbarna i försvar.

– Debatten i år har varit kring vad som händer inne på arenorna. Där har pyroteknik och smällare varit i fokus. Vem har egentligen ansvaret här? Klubbarna går på knäna ekono­ miskt och lägger ner alla resur­ ser på att stävja detta. Man kan dra en parallell till kriminal­ vården. Exempelvis Kumlaan­ stalten, vad kommer egentligen in där? Och då pratar vi om experter som ska stoppa olagligt material från att ta sig in. Vilket ansvar ska klubbarna ha egentli­ gen, undrade Patrik Andersson.

Panelen enades dock om att svensk supporterkultur är på väg i rätt riktning.

– Det förs en dialog på helt annat sätt än tidigare. Vi har börjat gå längs en väg och det går inte att stanna nu. Jag tror att supportaranas ställning i Sveri­ ge gradvis kommer stärkas, och med det kommer ett mer nyan­ serat sätt att se på fotboll. Vi kan inte stoppa tåget varje gång det händer något, utan vi måste fortsätta jobba tillsammans. Då kommer det här sluta väldigt bra, sade Ulric Jansson.

Enligt panelen finns det en bra sak att börja med för att få till en bättre läktarkultur, näm­ ligen en bättre dialog mellan såväl poliser som supportar, Svenska Fotbollförbundet och supporterföreningarna.

– Vi måste kommunicera mer. Det är den bästa lösningen, från alla håll, menade Patrik Gröndal.

www.SecurityUser.com

– Nyhetskanalen för säkrare affärer

15

16

säkerhet & framtid

Religionshistorikern Jonathan Peste berättade om vålds främjande radikalisering och rekrytering till terrorism.

E fter några välkomnande ord av Annika Bränd­ ström, Stöldskyddsfö­ reningens vd, samt Jan­Olof Danielsson, vd för SBSC (Svensk brand­ och säkerhets­ certifiering) intog Jonathan Peste från Försvarshögskolans Centrum för Asymmetriska hot och terrorism talarpodiet. Han är religionshistoriker i botten och berättade om vålds­ främjande radikalisering och rekrytering till terrorism.

Har man backup av kriminella grup per med mycket pengar och teknik kan det hända ruskiga saker.

– Men det är mer komplext än att bara religion står bakom terror. Det är många faktorer som spelar in i sammanhanget.

Moderator för dagen var ingen mindre än K-G Bergström.

Enligt honom finns det tre grundläggande och samspe­ lande faktorer som kan leda till en persons radikalisering. Den första är att det finns en känsla av orättvisa med i bilden. Num­ mer två är en våldsfrämjande ideologi och nummer tre är att det finns en upplevd gemen­ skap, antingen fysisk, social, virtuell eller andlig. Pådrivande krafter till radikalisering kan vara diskriminering, främling­ skap eller frustration.

– Även en toppstudent med bra bakgrund och familj kan bli radikal. Ibland blir de grund­ läggande faktorerna så starka att man inte kan leva med sig själv om man inte hänger sig till en viss ideologi eller överty­ gelse, sade Jonathan Peste.

Peste hann också med att berätta om terrororganisatio­ nen Al­Qaida, som enligt Säpo har ungefär 200 anhängare i Sverige.

– Svenskt näringsliv är en mål­ tavla för terrorism. Fokus har ökat på oss senaste tiden, och svenska företag är legitima mål, konstaterade Jonathan Peste.

Rörligare brottslighet

Därefter tog rikskriminalchef Klas Friberg över och belyste den grova organiserade brotts­ ligheten. Enligt honom finns det fyra olika strukturer som

Utmaningen: Den grova brottsligheten

allt mer dynamisk

Den 6 oktober genomförde Stöldskyddsföreningen och SBSC den tredje upplagan av Framtidsdagen på Gärdet i Stockholm. Moderator var K-G Bergström och ett femtiotal beslutsmässiga representanter från olika delar av säkerhetsbranschen hade bjudits in för att diskutera fram tidsfrågor. Temat för årets Framtidsdag var organiserad brottslighet och terrorism och hur brottsligheten på dessa områden förändras och kom mer allt närmare och påverkar våra verksamheter.

Av Henrik Paulsson

kan bygga upp kriminella gäng. Gemensam etnicitet kan vara en struktur, territoriella nätverk en annan. Gäng kan också vara uppbyggda på medlemsbasis, till exempel MC­gäng, förorts­ gäng eller fängelsegäng. Den fjärde strukturen är baserad på kompetens för specifika brottsupplägg som rån eller penningtvätt.

– För att komma åt personer långt upp i hierarkin i dessa gäng behövs myndighetssam­ verkan. Allmänheten ser inte dessa personer, de ser bara den yttre kretsen, sade Klas Friberg.

Han påpekade också att jäm­ ställdheten inte nått in i den organiserade brottsligheten. Bland de strategiska personer­ na är det vanligast med män i åldrarna 30–50. Men där jäm­ ställdhet saknas finns dynamik. Brottsligheten och brottsling­ arna har blivit betydligt mer rörligare än tidigare, och det är en stor utmaning för polisen.

– Samtidigt är det inget kul att vara kriminell. Det är en stor belastning för de flesta

Klas Friberg, rikskriminalchef, menade att den grova organi serade brottsligheten blir allt mer rörlig, vilket innebär en stor utmaning.

eftersom man ständigt är jagad av polisen och andra krimi­ nella. Här finns det goda möj­ ligheter för avhopp, och här måste också samhället jobba för att erbjuda den möjligheten, menade Klas Friberg.

Bankrån ner – IT-brott upp

Efter Klas Friberg talade Jan Persson, koncernsäkerhetschef vid SEB, på temat ”Bankväsen­ det – ett mål för den organisera­ de brottsligheten – nya trender och ökade hot mot finansbran­ schen”, med exempel på försök till brott mot den egna verk­ samheten. Några av de trender han sett inom bankvärlden är att bedrägerierna ökar, att metoderna blir mer sofistike­ rade och att kriminella grupper i allt högre utsträckning värvar insiders för att begå bedrägerier och stölder.

– Har man backup av kri­ minella grupper med mycket pengar och teknik kan det hända ruskiga saker, konstaterade han.

När folk får det sämre ökar också riskerna för be- drä gerier.

Han påpekade också att den kriminalitet han kommer i kon­ takt med inom bankvärlden blir allt mer globaliserad. Samtidigt får de traditionella bankrånen ge plats åt IT­relaterad brottslighet.

– Kontantlösa kontor och bättre säkerhetssystem gör att det sällan är särskild kul att råna en bank i dagens läge. Men minskar brottsligheten på ett håll ökar den ofta på något annat, sade Jan Persson.

Hot mot säkerheten

Han identifierade även fem stora säkerhetshot som är aktuella just nu. Ett av dem är interna bedragare som samarbetar med organiserade kriminella grupper. Informa­ tionsförlust och IT­attacker mot kundsystem är två andra. Penningtvätt och terrorfinan­ siering är också stora hot, samt oron på finansmarknaden.

– När folk får det sämre ökar också riskerna för bedrägerier, menade Jan Persson.

Jan Persson berättade också om den ”52­miljonerssvin­ del” som begicks på SEB förra året där en av bankens anställda under en personalfest gjorde transaktioner från pri­ vatbankskunder och kom över en stor summa pengar. Enligt Jan Persson var det flera sam­ verkande faktorer som möjlig­ gjorde bedrägeriet. Genom att missbruka sina egna behö­ righeter och genom att stjäla andras användaridentiteter kunde personen kringgå flera av bankens säkerhetssystem. Dessutom fanns det brister i den bakgrundskontroll som gjordes i samband med anställ­ ningen. Den anställde hade bland annat flera konkurser bakom sig och flera miljoner i skatteskulder via bolagen. SEB har nu skärpt uppfölj­ ningen av bakgrundskontroller ytterligare för att samma sak inte ska upprepas.

– Vi lägger oerhört mycket resurser på screening och bak­ grundskontroller, säger Jan Persson.

Gripande historia

Deltagarna fick också ta del av den tidigare yrkeskriminelle Peter Svenssons berättelser om hur de kriminella gängen kan lyckas där samhället i vissa fall misslyckas, nämligen genom att erbjuda tillhörighet, gemen­ skap och position.

Kontantlösa kon tor och bättre säkerhetssystem gör att det sällan är sär skild kul att råna en bank i dagens läge ...

– Jag hade en tuff uppväxt och saknade framtid. Men jag fick en framtidstro tack vare kriminella gäng som är experter på att snappa upp vilsna ungdo­ mar. Den livsstilen gav också betydligt mer pengar, sade han.

Efter nio år som kriminell och flera år i fängelse lämnade han den banan bakom sig. Nu arbetar han på Passus Fryshu­ set. Passus är en verksamhet som arbetar med att hjälpa personer att lämna kriminella gäng och starta nya liv. Peter arbetar främst som klientcoach men håller också i utbildningar och föreläsningar.

www.SecurityUser.com

– Nyhetskanalen för säkrare affärer

Skellefteåpolis fick SSF:s stipendium

Prenumerera på

DETEKTOR

Boka på: www.detektor.com eller ring: 08 - 556 306 80 7 nr. per år 460 kr.

(exkl. moms)

Skellefteåpolisen Ewa Öström Öberg (till vänster) mottog SSF:s stipendium av Ulrika Herbst, avdelningschef vid Rikspolisstyrelsen.

I samband med Framtidsdagen den 6 oktober delades Stöldskyddsföreningens (SSF) polisstipendium ut. Stipendiet gick i år till polisinspektör Ewa Öberg Öström, Polismyndigheten i Västerbottens Län, för effektivt brottsförebyggande i samverkan.

Av Henrik Paulsson

F ör att lyckas med att förebygga brott behöver polisen ofta samarbeta med andra aktörer i samhället, till exempel kommuner, lands­ ting, företag och organisationer. Under senare år har ett stort antal kommuner tecknat så kal­ lade samverkansöverenskom­ melser med polisen för att nå en bredare samverkan utifrån gemensamma problembilder.

Ewa Öström Öberg har genom sitt arbetssätt tagit samverkansö­ verenskommelsen mellan polis och kommun steget ut till plane­ rad och operativ verksamhet.

– I allt brottsförebyggande arbete är samverkan en stark framgångsfaktor. Ewas sätt att konkretisera samverkansöver­ enskommelsen i handling och skapa förutsättningar till lång­ siktighet kan inspirera andra till att komma igång med ett väl fungerande arbete, säger Annika Brändström, vd på SSF.

– Det känns otroligt roligt att få stipendiet som är ett erkän­ nande för vårt arbetssätt. I Skel­ lefteå kommun har vi sedan en lång tid tillbaka en strukturerad form för hur vi ska bedriva det brotts­ och drogförebyggande arbetet. Den samverkan som vi bedriver präglas av ett kontinu­ erligt och resultatinriktat arbete som är öppet för nya idéer och bjuder in till delaktighet. Arbe­ tet präglas också av respekt för de andras situation och det innebär helt enkelt att fokus lig­ ger på vad man själv kan bidra med i de olika nätverken, säger Ewa Öberg Öström.

SSF:s motivering till att Ewa Öberg Öström får stipen­ diet 2011 lyder: ”Ewa Öberg Öström har genom sitt arbets­ sätt visat hur polisen genom långsiktigt och uthålligt arbete kan konkretisera övergripande överenskommelser mellan polis och kommun och imple­ mentera dem som en naturlig del av systemet, vilket bedöms ge långsiktiga brottsförebyg­ gande effekter.” melser mellan polis och kom­ mun finns snart i hela Sve­ rige, menar Ulrika Herbst, avdelningschef på Rikspolis­ styrelsen.

– Man har kommit olika långt i arbetet och det är mycket positivt att se hur man funnit effektiva sätt att prak­ tiskt tillämpa överenskommel­ sen inom polismyndigheten i Västerbottens län, säger hon.

Fakta SSF:s polisstipendium

SSF:s polisstipendium delas ut årligen till anställda inom polisen för utmärkta brottsförebyggande insatser. Stipendiet omfattar 25 000 kronor som ska användas för studier inom det brottsförebyggande området genom exempelvis en utbildningsresa eller liknande.

Juryn består av Ulrika Herbst, avdelningschef Rikspolisstyrelsen, Jan Andersson, före detta generaldirektör Brottsförebyggande Rådet, Lennart Gabrielsson, förste vice ordförande, Sveriges Kom muner och Landsting, Annika Brändström, vd och Pia Lindström, affärsutvecklare, Svenska Stöldskyddsföreningen.

– C onneCting S eCurit y B uyerS and S upplierS –

säkerhet & brandskydd

Fyra industribränder varje dag

Sverige drabbas av cirka fyra industribränder varje dag, året om. Ungefär hälften beror på tekniska fel, och ungefär ett fyrtiotal industrier om året råkar ut för anlagda bränder. En mer utbredd användning av sprinklersystem kan vara en av lösningarna på problemen. Detta, och mycket mer, avhandlades i samband med konferensen Brandskydd 2011 som hölls i Stockholm i mitten av oktober.

Gösta Holmstedt från Sprinklerfrämjandet fanns på plats vid Brandskydd 2011 för att bättra på sprinklerns rykte.

18 18 E tt tema på konferensen var industribrandskydd. Först ut att tala var Lars Hellsten som tidigare varit industribrandman.

– Det är en otroligt bra sig­ nal av företag att inte acceptera bränder. Man ska arbete före­ byggande, konstaterade han.

Att skapa ett hållbart före­ byggande arbete görs bland annat genom noggrann inven­ tering av eventuella risker och att utbilda personalen att se dem. Det är också viktigt att företagsledningar är ute i verk­ samheten och pratar med perso­ nalen kring brandskyddsfrågor på regelbunden basis, menade Lars Hellsten.

”Vi ska inte acceptera bränder”, menade tidigare industribrand mannen Lars Hellsten och påtalade vikten av förebyg gande arbete.

Brandskydd är en del av verksam hetsansvaret och det är ett uppdrag bland chefer att skapa riskmed vetenhet.

– Brandskydd är en del av verksamhetsansvaret och det är ett uppdrag bland chefer att skapa riskmedvetenhet, sade han.

Sprinkler

Gösta Holmstedt från Sprink­ lerfrämjandet berättade om sprinklerns historia i Sverige och försökte höja teknikens ibland dåliga rykte.

– Sprinkler minskar totalt sett vattenbehovet och utsläppen av växthusgaser. Min absoluta känsla är att sprinklers funge­ rar och behövs om installation och underhåll sker på rätt sätt, sade han.

De vanligaste felen som begås i samband med just instal­ lation och underhåll är felaktig dimensionering av sprinklern, otillräcklig vattenförsörjning och förändrade förhållanden som gör att sprinklern inte har samma brandskyddseffekt, enligt Gösta Holmstedt.

Så jobbar ABB

En spännande praktisk inblick i industribrandskydd gav Peter Svensson som är biträdande säkerhetschef på ABB. Han är dessutom brandingenjör och har jobbat mycket med just brandfrågor inom företaget. Han påpekade att ABB har nolltolerans mot bränder och personskador.

– Vi ska inte ha bränder inom ABB, det är målet, sade han.

ABB genomför noggranna brandriskanalyser vid varje för­ ändring och har ständiga dia­ loger med försäkringsbolagen. Sex gånger per år genomför bolaget brandskyddskontroller, och man använder sig enbart av obrännbar isolering och bra brandgasventilation.

Trots ett bra brandförebyg­ gande arbete står ABB ändå inför ett antal utmaningar. Företaget har 25 pågående byggprojekt och har dessutom många gamla byggnader från 20­talet som måste ses över brandskyddsmässigt. Peter Svensson kämpar också för att få in brandriskanalysen tidigare i byggprocesserna.

– Normalt sett kommer vi in alldeles för sent i proces­ sen, så detta är en viktig fråga, menade han.

Brandkostnad: 5 miljarder kronor

Sist ut för dagen var Kim Wik­ berg vid försäkringsmäklar­ bolaget Willis risk consulting. Han är en av 14 brand­ och

Förutom föredrag anordnades också en mindre utställning där företrädare från brandindustrin hade chans att presentera produkter och lösningar.

BRANDSKADEBELOPP (exklusive avbrott) 2000–2009

ÅR 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 TOTALT ANTAL BRANDSKADOR 45 679 44 245 48 421 40 078 35 602 32 281 36 024 28 510 30 081 32 801

riskingenjörer på bolaget i landet. Wikberg upplyste om att Sverige varje dag drabbas av tre till fyra industribränder varav hälften beror på tekniska fel. Bränder ger upphov till egendomsskador på ungefär fem miljarder kronor varje år. Cirka 70 procent av dessa står industrin för.

Att påverka riskerna i en posi­ tiv riktning sker bland annat via ny­, om­ och tillbyggnader och ett bra löpande skadeförebyg­ gande arbete. Vanliga faror han ofta ser kring brandskydd inom industrin är ett alldeles för litet

BRANDSKADEBELOPP MILJ. KR FÖRETAG %* BOSTAD % 3 000 3 400 3 500 3 000 3 000 3 600 3 200 4 000 4 400 4 100

* FÖRETAG AVSER INDUSTRI, FASTIGHET OCH LANTBRUK

betydligt.

65 67 67 57 65 65 62 68 68 64

sitt anförande med.

35 33 33 43 35 35 38 32 32 36 K o m p e t e n s e n inom riskhante ring behöver öka

fokus på driftsavbrott i projek­ teringsfasen, att sprinklers har oförtjänt dåligt rykte, att för­ ändringar inom produktionen sker utan riskanalys och att det blir mer och mer plaster i industrianläggningarna.

– Kompetensen inom risk­ hantering behöver öka betyd­ ligt, avslutade Kim Wikberg

www.SecurityUser.com

– Nyhetskanalen för säkrare affärer

Fyra industribränder varje dag Ny teknik och innovation

På denna sida presenteras produktnyheter och innovationer från några av de företag som har valt att finnas med i SecurityUsers leverantörsregister.

ny teknik & innovation Ny version av Bewator 2010 Omnis

Siemens AB, Building Technolo­ gies, Security Products har lanserat en ny version av säkerhetssystemet Bewator 2010 Omnis. Bewator 2010 Omnis version 5.2 inkluderar bland annat PC­larmsändare och utökat stöd för fler antal anslutningar.

Bewator 2010 Omnis är ett SSF­godkänt integrerat säkerhets­ system, med inbrottslarm, pas­ sersystem, videoövervakning och brandvarning.

Med systemet har man möj­ lighet till central övervakning av en eller flera fastigheter med alla personrelaterade funktioner i ett och samma system. Systemet bygger på Lonworks­teknik vilket enligt Siemens erbjuder extrem stabilitet, störimmunitet och fri kabeltopologi. Nyheter i Bewator 2010 Omnis version 5.2 är bland annat möjlig­ heten att sända larminformation via sms, e­post och protokoll SOS Access V4 via PC­larmsändare. Larminfor­ mation via e­post kan även innehålla åtgärdsplan och kontaktlista.

Fyra nya plastkortsprintrar från Pas Card

Pas Card utökar sitt sortiment med fyra nya plastkortsprintrar. Magicard är enligt Pas Card ID­kortmarkna­ dens innovatör som står för unik utskriftkvalitet, smarta säkerhets­ skydd och garanti utöver det vanliga.

Med både Direct­to­card och Retransfer­teknologier passar enligt Pas Card Magicards intelligenta ID­kortskrivare samtliga segment på marknaden. Holokote är den patenterade säkerhetsmärkningen som följer med skrivarna och som kopieringsskyddar ID­kort, utan att göra avkall på utskriftskvalitet eller kräva extra tillbehör.

En av de fyra, Rio ID Printer, är en enkelsidig 4­färgsplastkortskrivare med Rewrite­funktion och möjlig­ het till uppgradering till dubbelsidig utskrift. Precis som Pronto och Endu­ ro så har den Holokote­ teknologi.

En annan nyhet är Prima 4 ID Printer som är en 4­färgsplastkort­ skrivare i enkel­ eller dubbelsidigt utförande med lamineringsmodul som tillval. Den har Retransfer­tek­ nologi och skrivaren ger möjlighet till kortlaminering vilket ökar kor­ tets hållbarhet. Med ett holografiskt laminat kopieringsskyddas kortet och ger ett elegant intryck.

Wpager från BXO

BXO Solutions AB har tagit fram wpager, en WLAN­ pager­lösning för larmhantering. Lösningen bygger på Android­plattformen och WLAN, vilket innebär att användaren får till­ gång till en bred produktflora.

Genom att använda sig av befint­ lig WLAN som infrastruktur (ej pro­ preitär DECT/P­sök) blir lösningen mycket kostnadseffektiv, enligt BXO. Man får även en låg tekniktröskel så att den egna IT­avdelningen själv kan hantera hela lösningen.

Lösningen är anpassad för allt från trygghetslarm till drift, brandlarm och säkerhetslösningar. Befintliga larmsystem kan enkelt anslutas till wpager. BXO tillhandahåller en mängd färdiga gränssnitt, men du kan även själv bygga gränssnitt mot olika system genom det öppna scriptgränssnittet.

Den öppna Android­plattformen ger möjlighet att skräddarsy funk­ tionen hos terminalerna, till exempel höja säkerheten genom att ta bort vissa funktioner. Samtidigt ger öppenheten ökad kon­ kurrens och därmed både bättre och billigare pro­ dukter, menar BXO.

Areff levererar SAS Smart pass

Som ett av de första flygbolagen i världen presenterar nu SAS en ny produkt: SAS Smart pass – som är en NFC­baserad (Near Field Com­ munication) lösning levererad av Areff Systems AB.

SAS Smart pass erbjuder enligt Areff ett bekvämt och enkelt sätt att identifiera resan vid exempelvis self service­automater, säkerhetskon­ troll, lounge och vid ombordstig­ ning. Genom att bara hålla upp sin mobiltelefon med SAS Smart pass mot läsaren blir flödet snabbt, tidsef­ fektivt och enkelt. SAS planerar att påbörja driftsättningen av systemet med start i september 2011.

– Vi har under ett antal år nu förbe­ rett oss för att kunna leverera NFC­ möjligheten att bli leverantör till SAS känns som ett riktigt erkännande, säger Fredrik Martinsson, ansvarig för affärsutveckling på Areff.

Vandalsäker kortläsare från Tidomat

Tidomat har tagit fram en ny kortlä­ sare som ska stå emot skadegörelse. Elektroniken är ingjuten i ett kraft­ fullt aluminiumhölje.

Den beröringsfria kortläsaren finns med avläsningsteknikerna Mifare eller EM och är i första hand för systemen Tidomat PW32 och Tid­ omat smartone.

Eftersom kommu­ nikationsgränssnittet är clock/data går den även att ansluta till andra system.

Beröringsfria läsare från CDVI

CDVI lanserar en ny serie berö­ ringsfria läsare för passersystem med unik design. Läsarna använder standardprotokollet Wiegand vilket gör att de kan anslutas direkt till CDVI:s egna passersystem Cen­ taur och Terana, men även till andra fabrikat, till exempel Assa, Siemens/ Bewator och RCO.

Läsarna finns i tre olika modeller, Nano, Star och Solar. Alla läsarna har en blå bakgrundsbelysning i standby­läge som skiftar till grönt vid tillträde beviljat respektive rött vid nekat tillträde. Läsarna är till­ verkade i brandtålig polykarbonat­ plast och klarar läsavstånd upp till 15 centimeter.

Nano är den minsta läsaren och använder lästekniken prox 125kHz (EM4102). Måtten på Nano är 43x70x23 millimeter och strömför­ brukningen är 100mA.

Läsarna Star och Solar använ­ der lästekniken 125kHz och kan läsa proxbrickor (EM4102) men även HID och Paradox­protokoll i samma läsare. Star är en smalprofil­ läsare medmåt­ ten 41x130x28 m i l l i m e t e r med en ström­ förbrukning på 120mA.

Solart är den lite större läsa­ ren med måtten 90x130x35 mil­ limeter som även finns med MIFARE­ lästeknik (13.56MHz). Solar kommer även att komma med dubbel lästeknik med inbyggt knapplöst kodlås.

www.SecurityUser.com – Nyhetskanalen för säkrare affärer

19

branschnytt Per Johansson ny VP Sales hos Bosch

Per Johansson, VP Sales hos Bosch.

Per Johansson tar över ansvaret som Vice President Sales för Europe North, där Norden och Baltikum ingår, inom Bosch Security Systems. Han efter­ träder Henrik Otterstedt som i sin tur tillträtt positionen som Director Business Development Channels för EMEA­länderna, även det inom Bosch Security Systems.

Per Johansson, som redan börjat sin anställning som VP Sales, var tidigare placerad i Singapore som Senior Pro­ duct Manager för Asia/Pacific­regio­ nen. Där hade han ansvar för video­ övervaknings­ och passerkontrollsys­ tem. Dessförinnan var han Country Sales Manager för Bosch Security Systems i Sverige.

– Det känns väldigt inspirerande och är en stor ära för mig att jag nu får ansvaret för Bosch Security Sys­ tems verksamhet i Europe North. Efter mina år i Asien ser jag verkligen fram emot denna nya utmaning och att än en gång få arbeta med mycket kvalifi­ cerade medarbetare. Tillsammans med dem och de produkter och lösningar vi kan erbjuda har vi alla möjligheter att fortsätta växa i Norden och Baltikum, säger Per Johansson.

– Jag vill också passa på att tacka Henrik Otterstedt för sin insats och önska honom lycka till i sin nya posi­ tion, fortsätter han.

Per Johansson började sin karriär på Bosch Security Systems år 2002 efter förvärvet av Philips CSI.

Galder erbjuder röntgen

Galder Security AB utökar sin pro­ duktportfölj ytterligare eftersom man blivit återförsäljare av Astrophysics röntgenutrustning.

Astrophysics levererar nyckelfär­ diga röntgeninspektionssystem till kunder över hela världen. Bolaget är en ledande tillverkare, designer och utvecklare av röntgenutrustning och har levererat till bland annat den amerikanska armén, Camp Arifjan i Kuwait, ett antal postkontor i Korea, flygplatsen i Juan Santamaria i Costa Rica, flygplatsen Aeropuertos y Ser­ vicios Auxiliares i México City och flygplatsen Heathrow i London.

Nyx levererar säkerhet till NCC

NCC väljer Nyx Security som partner för kamerabevakning i realtid till bygg­ arbetsplatser runt om i Sverige. Tanken är att avtalet ska kunna bidra till ökad säkerhet, minskat svinn och sänkta bevakningskostnader.

Avtalet innebär att Nyx Security tillhandahåller sina säkerhetslösningar baserade på intelligenta kameror och videoanalys av händelseförlopp i realtid. Kamerorna läser av avvikande händelse­ förlopp, till exempel intrång, eld, vatten­ läckage eller avvikelser från rutter och processer, och larmar operatörer som omedelbart kan besluta om åtgärder.

– Vi är mycket glada över avtalet som är ett led i att stärka säkerheten och minska brott på NCC:s bygganlägg­ ningar. Våra kunder har rätt att förvänta sig minimalt med spill och våra medar­ betare säkra arbetsplatser. Nyx Security har utvecklat en säkerhetslösning med kamerabevakning i realtid som passar våra verksamheter mycket bra. Den kommer med största sannolikhet att kunna bidra till ökad säkerhet, minskat svinn och sänkta bevakningskostnader, säger Robert Jonson, sortimentansvarig på NCC.

NCC ser även möjligheter till att kunna nyttja kamerorna vid övervak­ ning av processer samt som ett stöd vid hanteringen av en krisrelaterad händelse på en arbetsplats.

– Vi är glada över att få förtroendet att leverera vår avancerade teknologi och samtidigt bidra till ökad säkerhet för NCC. Byggbranschen behöver säkra lösningar och det faktum att en ledande aktör som NCC väljer oss är ytterligare ett kvitto på att våra kunderbjudanden uppskattas, säger Tomas Eriksson, vd för Nyx Security.

Thomas Erikson, vd på Nyx Security.

DoNet blir JVC-distributör

DoNet har inlett ett samarbete med JVC som innebär att DoNet framöver kom­ mer marknadsföra och distribuera JVC:s professionella säkerhetskameror.

– Vi på DoNet är stolta över att sam­ arbeta med JVC, säger Hannu Hjerpe, vd på DoNet AB.

DoNet AB och JVC Professional tecknade nyligen ett avtal som innebär att DoNet blir JVC:s premium partner. Därmed är det DoNet som marknads­ för och distribuerar JVC:s professionella säkerhetskameror på den svenska mark­ naden. Såväl nya som befintliga kunder får därigenom glädje av en större till­ gänglighet, starkt teknisk support och hög marknadsnärvaro.

– Det är välkänt att JVC står för kva­ litet och perfektionism. Tillsammans

Hannu Hjerpe, vd på DoNet AB.

kommer vi att kunna leverera driftsäk­ ra system med mycket hög prestanda, säger Hannu Hjerpe.

G4S och TL Detect samarbetar

Samarbetet innebär att G4S i första skedet kommer att vara en partner för abonnemang med larmövervakning och utryckningstjänster. TL Detect utvecklar, tillverkar och marknadsför avan cerade, digitala hemlarm.

– Vi i G4S är mycket glada över att få inleda detta samarbete och vi har arbetat hårt under lång tid för att få allt på plats. Samarbetet innebär att vi i för­ sta skedet kommer vara en partner för abonnemang med larmövervakning och utryckningstjänster. TL Detect väljer nu vår övervakningscentral som mottagare. Detta kommer att ge oss starkare posi­ tion på privatmarknaden, säger Fredrik Hiort af Ornäs, chef Division Teknik.

– För TL Detect AB betyder sam­ arbetet med G4S väldigt mycket och öppnar nya fantastiska möjligheter. Med G4S professionella medarbetare, tjänster och teknik kan vi erbjuda det mest avancerade hemlarmet för själv­ montering, till i första skedet Kjell & Companys kunder, säger Nicklas Manns, vd TL Detect AB.

YIT lanserar flexibel säkerhet i molnet

YIT Säkerhet lanserar nu tjänsten YIT.

SäkerhetDirekt som låter användaren ”abonnera” på sin säkerhetsapplikation. Tjänsten erbjuder total säkerhet och innebär en stor skalbarhet och garan­ terar alltid rätt funktion, kapacitet och uppdaterade system.

– Konceptet bygger på att man som användare enbart ska behöva tänka behov och funktion. Vi på YIT sköter tjänsten, tekniken och installationen, samtidigt som kunden kan koncentrera sig på sitt bolags huvudverksamhet, säger Magnus Olsson, affärsområdes­ chef Säkerhet, YIT. YIT.SäkerhetDirekt är en vidareutveck­ ling av det väldigt framgångsrika koncep­ tet YIT.BevakningDirekt som också är en hostingtjänst där kunden lämnar över drift och underhåll till YIT. Den tjäns­ ten är dock helt och hållet koncentrerad till kameraanläggningar, men med YIT.

SäkerhetDirekt integreras alla delar som en modern säkerhetsplattform består av.

– YIT.SäkerhetDirekt har flera stora fördelar. Tjänsten gör det möjligt för användaren att helt och hållet koncentre­ ra sig på sin kärnverksamhet samtidigt som vi i form av experter tar hand om säkerheten. Eftersom man abonnerar på säkerhetsapplikationen garanteras man alltid uppdaterade hård­ och mjukvaru­ system, och man slipper dessutom en tung ekonomisk säkerhetsinvestering, säger Magnus Olsson.

Som användare kan man välja att betala en viss kontantsumma vid starten och på så sätt få en lägre driftskostnad, eller betala mer eller mindre ingenting i början mot en högre driftskostnad. Sys­ temet sköter man sedan enkelt via ett intuitivt gränssnitt i sin webbläsare, där

Magnus Olsson, affärsområdeschef Säkerhet, YIT.

exempelvis nybeställningar av passer­ kort eller förflyttningar av kameror kan göras. Det rent handgripliga utförandet tar alltså YIT sedan i sin tur hand om.

Målgruppen för tjänsten är initialt mindre eller medelstora företag, och den absolut största vinsten för kunderna är möjligheten att i detalj välja precis vad som ska ingå i systemet, enligt YIT.

– Som kund kommer man alltid veta precis hur mycket ens säkerhetsanlägg­ ning kostar. Det som ofta blir omodernt i ett traditionellt system är utrustning eller mjukvara som inte kan uppgraderas och som kanske inte motsvarar eventuella nya kravställningar efter några år. Med YIT.SäkerhetDirekt får användaren fräsch utrustning och en servermiljö med Lenel OnGuard­mjukvara som uppdateras löpande. Framtidssäkerheten är med andra ord väldigt stor, avslutar Magnus Olsson.

www.SecurityUser.com

– Nyhetskanalen för säkrare affärer

Rapid skriver avtal med Sundbyberg och Ludvika

Rapid har efter upphandlingar fått behålla uppdragen gällande Sundbyberg stad och Ludvika kommun. Båda avtalen gäller bevakning och larmcentrals­ tjänster och löper över två år med möjligheter till förlängning.

– Båda kommunerna är strate­ giskt viktiga för Rapids verksam­ het. Det känns väldigt skönt att vi fått behålla de kommuner som våra verksamheter utgår ifrån, säger Rapids vd Mats B Adman.

Han menar att det alltid finns en oro när det gäller kommu­ nala upphandlingar.

– Rapid är väldigt starka i dessa regioner och det är väldigt positivt att vi fått fortsatt förtro­ ende. Rapid kommer att fortsätta sitt gemensamma arbete med kommunerna för att effektivisera och förbättra säkerhetsarbetet.

Rapids verksamhet i Dalar­ na/Västmanland leds från kontoret i Ludvika och Rapids huvudkontor ligger ett sten­ kast från Sundbybergs kom­ munhus i Rissne.

Axis-kameror på Stockholmsbussar

Axis Communications nät­ verkskamera AxisM3113­R har installerats på 420 av per­ sontrafikföretaget Nobinas bussar i Stockholmsregionen. Varje buss har utrustats med 5–6 nätverkskameror och i för­ sta skedet installerades totalt 2 100 kameror.

Axis är Nobinas primära leverantör av säkerhetskame­ ror tillsammans med Icomera som levererar plattformen och Observit som levererar mjukvaran. Enligt Axis valde Nobina kameramodellen Axis M3113­R eftersom den erbju­ der överlägsen bildkvalitet i skakig miljö så som på bussar, tåg, eller tunnelbana samt att den är enkel att integrera med plattformen och mjukvaran.

Kameran är utrustad med ett aktivt alarm som utlöses vid skadegörelse som till exempel blockering eller spraymålning. Polisens bildanalysgrupp är slutanvändaren av bilderna från kamerorna och i valet av kamera hade Stockholms lokaltrafik (SL) och polisen väldigt högt ställda krav på installationen samt pro­ dukt­ och bildkvalitet, enligt Axis.

– Tillgången till önskade bilder digitalt och den höga bildkvaliteten har gjort Stock­ holmspolisens arbete med bild­ analys betydligt mer effektivt, säger Sverker Björling, Service Delivery Manager på Nobina.

Axis M3113­R har stöd för SVGA­sändning i full bildhas­ tighet och är speciellt anpassad för att snabbt reagera på föränd­ ringar i ljusnivåer och säker­ ställa hög bildkvalitet. Model­ len är försedd med progressive scan vilket ger skarpare bilder av rörliga föremål. Pixelräkna­ re hjälper till att kontrollera att antalet pixlar av ett objekt eller ett ansikte möter rättsliga krav efter kundens specifika behov.

– Axis M3113­R passar väl i kollektivtrafiken då den är diskret men samtidigt robust och har ett skydd mot smuts och vatten. Kameran tål tuffa förhållanden som vibrationer, stötar och temperaturväxling­ ar, säger Fredrik Thor, försälj­ ningschef för norra Europa på Axis Communications.

Axis menar att M3113­R är konstruerad för snabb och till­ förlitlig installation. Det öns­ kade synfältet och en avvägd bild uppnås genom att använda det medföljande linsverktyget för att styra och rotera klotet som omsluter objektivet och bildsens­ orn. Kameran kräver endast en kabel för både ström och video.

Axis kameror har tidigare installerats till exempel på bussar i Prag, tåg i Sydney och Zürich och på tunnelbanan i Moskva och Stockolm, på Madrids bussar i Spanien.

branschnytt Gunnebo satsar i Sydamerika

Säkerhetskoncernen Gunnebo har ökat ägarandelen från 50 procent till 80 procent i det brasilianska joint­venture bola­ get Gateway Security SA som därmed övergår till att bli ett dotterbolag. Bolaget kommer att bli koncernens plattform för tillväxt i Sydamerika.

Gunnebo förutspår en stark tillväxt på den sydamerikanska säkerhetsmarknaden de kom­ mande åren. Gunnebo är idag en ledande leverantör av säker­ hetslösningar till detaljhandeln i Brasilien. Verksamheten i Brasilien har 90 anställda och omsätter cirka 130 miljoner kronor. Verksamheten har under de senaste åren vuxit starkt med mycket god lönsam­ het. Köpeskillingen uppgår till cirka 80 miljoner kronor och erläggs kontant. Det nya aktieä­ garavtalet innebär en justerad vinstdelning och en option för Gunnebo om att förvärva åter­ stående andelar.

– Att investera i verksamhe­ ter på tillväxtmarknader som Brasilien ligger helt i linje med vår strategi att successivt flytta tyngdpunkten av koncernens affärer utanför Europa. För fem år sedan utgjorde verk­ samheten på marknader utanför Europa strax över 10 procent av koncernens omsättning, vid utgången av tredje kvartalet 2011 var den siffran 32 procent. Vår målsättning är att fortsätta denna förflyttning genom att göra marknadssatsningar i de delar av världen som har en stark tillväxt inom vår kärn­ affär, säger Gunnebos vd och koncernchef Per Borgvall.

– Bank och detaljhandel är två sektorer med stark tillväxt i såväl Brasilien som flertalet andra sydamerikanska mark­ nader. Att Brasilien ska vara värdnation för fotbolls­VM 2014 och OS 2016 innebär att även marknaden för tillträdes­ kontroll kommer att ha en god tillväxt de närmaste åren. När vi nu börjar marknadsföra och sälja hela Gunnebos produkt­ och tjänsteerbjudande ser jag mycket goda möjligheter till en fortsatt stark och lönsam tillväxt i såväl Brasilien som på andra marknader i Sydamerika, säger Rubens Bulgarelli Filho, chef för Gunnebo i Brasilien.

Brasilien – en tillväxtmarknad för Gunnebo.

Säkerhetsinköparens bästa vän – nu ännu bättre!

Exemplet visar CCTV-företag

I samarbete med Google Maps har SBSC nu ytterligare förbättrat sökfunktionerna för hur man hittar de över 400 certifi erade säkerhetsleverantörerna.

Du kan nu enkelt klicka på den nya fl iken ”kartvy” så presenteras din sökning på kartan. Naturligtvis kan du zooma ner på gatunivå.

Prova – gå in på

sakerhetsleverantorer.se

och gör dina sökningar!

Svensk Brand- och Säkerhetscertifi ering AB (SBSC), 115 87 Stockholm Tel: 08-783 70 70, Fax: 08-661 93 72, Epost: [email protected], www.sbsc.se

säkerhetsföretag Säkerhetsföretag länkade på www.SecurityUser.com

AB Gothia Kameraövervakning

www.abgothia.se

CCTV-Systems AB

www.cctv-systems.se

AB IPS Alarm Direct

www.ipsalarm.se

ADI-Alarmsystem sv AB

www.adi-alarmsystem.se

CDVI Sweden AB

www.cdvi.se

City Security Sweden AB

www.citysecurity.nu

Forsec AB

www.forsec.se

G4S Secure Solutions AB

www.g4s.se

Galder Security AB

www.galder.se

AGIS Fire & Security AB

www.agisfs.se

Commuter Security Group AB

www.commutersecurity.se

Amido AB

www.amido.se

Amigo Alarm

www.amigoalarm.se

Compatec AB

www.compatec.se

Confidence Sweden AB

www.confidence.se

Angeno Business Solutions AB

www.angeno.se

Aptus Elektrotnik AB

www.aptus.se

®

Contal Security AB

www.contal.se

Creone AB

www.creone.se

Areff Systems AB

www.areff.se

Cubsec Bevakning AB

www.cubsec.se

AXIS Communications AB

www.axis.com

Great Security Svenska AB

www.greatsecurity.se

Gunnebo Nordic AB

www.gunnebo.se

Hedengren Security AB

www.hedsec.se

InSupport Nätverksvideo AB

www.insupport.se

Intergate AB

www.intergate.se

Kaba AB

www.kaba.se

LookC AB

www.lookc.se

Axlås AB

www.axlas.com

BQ Marketing

www.bq.se

DesignGlas Larm

www.larmfonster.nu

DoNet AB

www.donet.se

LOTS AB

www.lotsab.se

Microsec AB

www.microsec.se

Bravida Fire & Security

www.bravida.se

Dualtech AB

www.dualtech.se

BXO Solutions AB

www.BXO.se

Milleteknik AB

www.milleteknik.se

Safetel AB

www.safetel.se

Nordic Alarm AB

www.nordicalarm.se

Nordimar Security

www.nordsec.com

Safevision – a division of EET Nordic AB

www.eet.se

SBSC AB

www.sbsc.se

Norrlarm AB

www.norrlarm.se

Nyx Security AB

www.nyx.se

Schneider Electric Buildings Sweden AB

www.schneider-electric.se

Oberthur Technologies Sweden AB

www.oberthur.com

SECTECH

www.sectech.nu

OPAX AS

www.opax.com

PAAM Systems AB

www.paam.se

CameraVision Sweden AB

www.cameravision.se

FC Larmautomatik

www.fclarm.nu

22

Multicom Security AB

www.multicomsecurity.se

SafeTeam i Sverige AB

www.safeteam.se

www.SecurityUser.com

– Nyhetskanalen för säkrare affärer Securitas Direct Sverige AB

www.securitasdirect.se/foretag

Securitas Sverige AB

www.securitas.se

PAS Card AB

www.pascard.se

Security Assistance Syd AB

www.secass.se

Peelit AB

www.peelit.se

Seriline AB

www.seriline.se

Planglasteknik AB

www.planglasteknik.se

Siemens AB Building Technologies, Security Products

www.siemens.se/securityproducts

Rapid Bevakning AB

www.rapid.nu

SKYDD 2012

www.skydd.net

Rapid Larmcentral AB

www.rapid.nu

Sony Sverige

www.sonybiz.net/cctv

Robert Bosch AB, Security Systems

www.boschsecurity.se

SOS Alarm AB

www.sosalarm.se

S A A B B O F O R S

S U P P O R T

A B

Saab Bofors Support AB

www.sbsupport.se/sakerhet

SPC Service AB

www.spcservice.se

SVA System AB

www.svasystem.se

Säkerhetsföretag länkade på säkerhetsföretag www.SecurityUser.com

Svenska Stöldskyddsföreningen

www.stoldskyddsforeningen.se

Telelarm Stockholm AB

www.telelarm.se

Swelarm Service AB

www.swelarm.com

Telenta AB

www.telenta.se

TIDOMAT AB

www.tidomat.se

TKH Security Solutions Nordic

www.tkhsecurity.se

Vindico Security AB

www.vindico.se

Unisec Varularm AB

www.varularm.se

UTC Fire & Security Sverige AB

www.utcfssecurityproducts.se

YIT Sverige AB

www.yit.se

TracTechnology AB

www.tractechnology.se

Zenita AB

www.zenita.se

Sydsec Bevakning AB

www.sydsec.se

Teletec Connect AB

www.teletec.se

Utvägen AB

www.utvagen.se

Nyhetskanalen för en tryggare arbetsplats och säkrare affärer!

www.securityuser.com

Bildlagring i intelligent säkerhetskamera ger stora besparingar VideoIQ, den amerikanska specialisten på intelligent videoanalys, kan nu erbjuda lokal lagring, så kallad edge storage, i samtliga sina säkerhetskameror. Två månaders material kan lagras, vilket bland annat eliminerar behovet av en videoserver samtidigt som bandbreddskraven sänks ordentligt.

Ett ordinärt system med exempelvis 20 kameror kräver enorma mängder bandbredd samtidigt som en kraftfull server behövs. Serverns operativsystem måste styras och underhållas av en specialist. Dessutom måste servern kanske stå i speciell miljö. Så ser verkligheten ut idag.

För mer information kontakta

CCTV-Systems AB

Telefon: +46 8-656 30 00 E-post: [email protected]

www.cctv-systems.se SJÄLVKALIBRERANDE VIDEOANALYS

En traditionell videoanalys kräver dels förhållandevis lång installation per kamera samt att den bör kalibreras med jämna mellanrum för att fungera optimalt. Analysen som är inbyggd i VideoIQ kamerorna är helt självkalibrerande vilket medför att den alltid är optimerad för situationen och minimerar risken för fellarm.

PROBLEMFRI HD-INSPELNING

Eftersom både lagring och intelligens finns lokalt behöver kameran inte kontinuerligt strömma material till en videoserver. Det innebär att det inte finns något behov av ett högpresterande nätverk och att inspelning i full HD-upplösning med 30 bilder per sekund är problemfritt.

UPP TILL TVÅ MÅNADERS LAGRING

Kamerorna levereras med en hårddisk på antingen 250 eller 500 gigabyte, vilket möjliggör lagring av en respektive två månaders inspelat material. Kamerorna erbjuder dessutom mobiluppkoppling i form av Edge, 3G eller 4G vilket gör att bilder kan skickas trots att annat nätverk inte finns tillgängligt.

CCTV-SYSTEMS är nordisk generalagent för VideoIQ samt distribuerar komplett produktsortiment från välkända Panasonic och FLIR. Det innebär att företagets återför säljare får hela systemlösningen konfigurerad och klar vid leveransen. För att helt eliminera all risk i projekten erbjuder man även projektering på den tänkta applikationen samt den slutliga driftsättningen av systemet. Med CCTV-Systems som distributör säkerställs att hela kameraövervakningslösningen verkligen fungerar oavsett applikation.

www.SecurityUser.com

– Nyhetskanalen för säkrare affärer

23

Posttidning B – Returadress: AR Media International AB, Västberga Allé 32, S-126 30 HägeRSten, Sweden

säkerhet & statistik

Utsatt butik drabbas ofta igen

Antalet butiksrån i Sverige har under stora delar av 00-talet ökat. En butik som redan tidigare utsatts för ett rån eller rånförsök löper relativt stor risk att drabbas igen. Högst utsatthet har videobutikerna, där ensamarbete och sena öppettider är vanligt förekommande. Det visar en kartläggning av Brottsförebyggande rådet (Brå).

Av Henrik Paulsson Trots att antalet videobutiker minskat de senaste åren så har antalet rån mot dem ökat.

PAS 111031 221x140 SecurityUser H ar en butik drabbats av ett rån bör man se över säkerheten och rutiner­ na ganska omgående. Risken att utsättas igen är nämligen störst i nära anslutning till det första rånet, säger utredaren Madeleine Blixt vid Brå.

Rapporten redovisar butiks­ rånens utveckling men beskri­ ver också rånen mer djupgå­ ende utifrån polisanmälningar från 2004 och 2008. Redan utsatta butiker i alla katego­ rier har närmare tio gånger så hög risk för rån än butiker som inte tidigare drabbats. Flest rån begås mot livsmedelsbutiker. Sett till antal butiker inom olika kategorier löper dock videobutiker särskilt stor risk. Trots att antalet videobutiker minskat mellan åren 2000 och 2008 så har antalet rån mot videobutikerna ökat.

Mest butiksrån vintertid

Över 40 procent av butiksrånen sker under fyramånadersperio­ den november­februari. Unge­ fär hälften av rånen begås mel­ lan klockan 18–22.

– Nu under de mörkare års­ tiderna kan det vara bra att se över belysningen både in­ och utvändigt. Butiksbiträdet bör få en god överblick, det är också bra med insyn för förbipasse­ rande. Och inga trasiga glöd­ lampor så klart, säger utredaren Lisa Wallin.

Koncentrationen till storstä­ derna har ökat något, från 70 procent år 2000 till närmare 75 procent år 2008. De senaste årtiondena har även andelen unga misstänkta ökat. Under 00­talet var 45 procent av de misstänkta mellan 15–20 år, jämfört med 38 procent under 1990­talet.

Särskilda informationsinsatser

De flesta butiker löper liten risk att utsättas för rån men risken är större för vissa. Riktade insatser i form av information och råd till dessa högriskbutiker, i kombina­ tion med ett ökat skydd, bör vara en lämplig strategi, enligt Brå.

Rapporten, som initierats av Livsmedelshandlarna, Han­ delns Arbetsmiljökommitté och Handelns Utvecklingsråd, är en uppföljning av en tidi­ gare kartläggning som Brå publicerade 2002.

24

PASonline

– Beställ era Foto-ID kort på webben

ONLINE ONLINE

För er som återkommande beställer personaliserade produkter erbju der vi tillgång till vår webbaserade beställningsportal PASonline. Där kan ni dygnet runt beställa t.ex. Foto-ID kort, lojalitetskort, passerkort mm. Som PASonline-kund kan ni med ert personliga användarnamn och lösenord logga in och lägga beställningar, se tidigare ordrar samt administrera och se status på kort. Det är snabbt och enkelt att komma igång med PASonline. Genom att följa några enkla steg beställer ni de produkter ni önskar och mottar leverans inom några dagar. Vid Foto-ID kortbeställning kan ni t.ex. bifoga ett foto och namn och sedan förhands granska hur det färdiga kortet kommer att se ut innan ni godkänner beställningen. Läs mer om PASonline på vår hemsida www.pascard.se!

FIR

MAN AB

FIR

MAN AB

Lisa Andersson Lisa Andersson FIR

MAN AB

Lisa Andersson Lisa Andersson

PAS Card AB • Årstaängsvägen 1A • 117 43 Stockholm • Tel. 08-685 45 60 • [email protected] • www.pascard.se

SVERIGE

|

DANMARK

|

NORGE

Returadress: AR Media International AB, Västberga Allé 32, S-126 30 HägeRSten, Sweden