Handboken (pdf) - Skolscenen Länk

Download Report

Transcript Handboken (pdf) - Skolscenen Länk

HANDBOK LÄNK 2014

HANDBOK

Författare 2014

ANDERS DUUS SOFIA FREDÉN CRISTINA GOTTFRIDSSON KATORI HALL RASMUS LINDBERG MARTINA MONTELIUS

1/32

riksteatern.se/lank

HANDBOK LÄNK 2014

Foto framsida: Moa Hedström Waldén

2/32

HANDBOK LÄNK 2014

VÄLKOMMEN TILL LÄNK 2014

Under helgen kan du vara med i seminarier och workshops som leds av erfarna regissörer, producenter, tekniker, scenografer och pedagoger/processledare.

Sverige möjlighet att arbeta med nyskrivna pjäser av professionella dramatiker! Genom LÄNK får unga teatermänniskor möta varandra och profes sionella teaterarbetare, som hjälper dem utvecklas och komma framåt i arbetet.

Den här handboken ska ge dig som är LÄNK-regissör vägledning från läsning och val av pjäs fram till premiär och festival. Vi är glada att välkomna såväl dig som gör din allra första regierfarenhet som dig med lång erfarenhet av teaterpedagogik och regi. Oavsett vilket, kommer handboken att ge dig en uppfattning om vad du kan förvänta dig av projektet. LÄNK växer. I år kommer antalet uppsättningar vara dubbelt så många, och antalet festivaler har ökat från fem till åtta! Det ställer höga krav på planering, koordinering och coachning, och därför fokuserar vi under LÄNK 2014 extra på att erbjuda kompetensutveckling och på att utveckla hand ledning och vägledning för alla inblandade. Vår ambition är att ge alla ett stöd i varje moment fram till premiär!

Arbetet kommer att pågå i lite mer än ett år. Från att de nyskrivna pjäserna läggs ut på LÄNK:s webbplats fram till att den sista föreställningen spelas på LÄNK-festivalen på Riksteatern i Hallunda. Planeringen tar hänsyn till både skolans och teatrarnas årsverksamhet. Vi hoppas att LÄNK ska bidra till att väcka ett teaterintresse bland ungdomar, utveckla talanger inför framtiden och inte minst – ge publiken angelägna scenkonstupplevelser. Vi är glada att du är med på denna resa och vi ser fram emot lek, hårt arbete och fantastiska föreställningar under LÄNK 2014!

3/32

HANDBOK LÄNK 2014

ÅRSPLANERING

Maj 2013

Sex helt nya manus läggs upp på LÄNK:s interaktiva webbsida. De ensembler som gjort intresseanmälan får tillgång till dessa texter.

September 2013

Sista anmälningsdag till LÄNK 2014 är 6 september 2013. I anmälan anger du bland annat vilken pjäs ni valt samt namn och kontaktuppgifter till ensemble ledare eller regissör. Kort därefter får ni kontakt med den lokala riksteaterföreningen, länsteaterkonsulenten samt er regionala partnerteater.

September 2013

Varje ensemble skickar sin regissör till LÄNK:s Regihelg. Där kan du och andra regissörer delta i workshops kring era valda pjäser tillsammans med dramatikern, andra deltagare och professionella teaterarbetare. Detta är också ett bra tillfälle att träffa representanter från teaterföreningar och LÄNK:s samarbetsteatrar. Regihelgen äger rum i Riksteaterns lokaler i Hallunda.

September 2013 - mars 2014

Repetitioner och lokala föreställningar. Etablera gärna tidigt en kontakt med den lokala teater föreningen. Din ensemble får besök av en samarbets teater, t ex region- eller länsteater, både under repetitionsperioden och då ni spelar föreställningarna ”på hemmaplan”. Ni har då möjlighet att få stöd i förberedelserna inför den regionala festivalen. Under den här perioden kan ni också diskutera och utbyta erfarenheter med andra ensembler och parter på den interaktiva webbsidan.

Mars- april 2014

Regionala teaterfestivaler. Din ensemble spelar er pjäs på en professionell teaterscen inför publik. Ni får även möjlighet att se de andra uppsättningarna och träffa de andra grupperna.

Maj 2014

LÄNK:s Riksfestival arrangeras på Riksteatern i Hallunda. En antologi med de sex nyskrivna pjäserna släpps och avslutar LÄNK 2014.

4/32

Efter anmälan får ni kontakt med den lokala riksteaterföreningen, länsteaterkonsulenten samt er regionala samarbetsteater.

HANDBOK LÄNK 2014

DATUM 2013

April-maj

Pjäserna finns på webben – öppen för anmälningar

6 september

Sista dag att anmäla deltagande och pjäsval

27-29 september

Regissörshelg på Riksteatern/Hallunda

DATUM 2014

15-16 mars

LÄNK-festival: Uppsala (Uppsala Stadsteater)

21-23 mars

LÄNK-festival: Sundsvall (Teater Västernorrland)

28-29 mars

LÄNK-festival: Falun (Dalateatern)

28-30 mars

LÄNK-festival: Växjö (Regionteater Blekinge /Kronoberg)

4-6 april

LÄNK-festival: Helsingborg (Riksteatern Skåne, Dunkers Kulturhus, Helsingborgs Stadsteater och Malmö Stadsteater)

4-6 april

LÄNK-festival: Göteborg (Backa Teater)

11-13 april

LÄNK-festival: Umeå (Riksteatern Västerbotten, Umeå TF, Västerbottensteater och Norrbottensteater)

25-27 april

LÄNK-festival: Stockholm (Unga Dramaten)

9-11 maj

LÄNK:s riksfestival: Riksteatern i Hallunda

5/32

6/32 HANDBOK LÄNK 2014

ATT LÄSA OCH VÄLJA PJÄS

Under maj 2013 blir de nyskrivna pjäserna tillgängliga på LÄNK:s webbplats. Ensembler som anmält sitt intresse får ett lösenord via mejl och kan ladda hem samtliga pjäser. Det finns sex pjästexter att välja mellan. Fem av dessa är skrivna av svenska dramatiker och en pjäs är skriven för Connections, den engelska motsvarigheten till LÄNK på National Theater.

En typisk LÄNK-pjäs är skriven för en stor ensemble med ett flertal karaktärsroller. Det kommer att finnas möjligheter att dubblera, slå ihop eller byta kön på några av rollerna. När du och din ensemble väl bestämt er för en pjäs, tänk på ett det endast är mindre justeringar av texten som är tillåten. Vill ni göra större förändringar, lägga till eller dra ifrån större textdelar behöver ni ta kontakt med dramatikern. Under regihelgen (se sid 29). på Riksteatern i Hallunda finns möjlighet att träffa dramatikerna som alla är på plats. Kontaktinformation finns också sist i handboken Under våren och sensommaren 2013 har ni i ensemblen tid att tillsammans fundera, prata och reflektera över texterna. Nu ska ni även börja planera er repetitionsperiod, ert deltagande på regihelgen samt ta kontakt med er närmaste partnerteater. Senast den 6 september 2013 ska ni på webbplatsen anmäla ert val av pjäs. Pjäsvalet är också er slutgiltiga anmälan till att delta i LÄNK 2014.

MAJ 2013 FINNS PJÄSERNA PÅ LÄNK:S WEBB

Under regihelgen i Hallunda finns möjlighet att träffa dramatikerna som alla är på plats.

HANDBOK LÄNK 2014

Teatersmedjan i Karlshamn – En vampyrberättelse (På LÄNK-festivalen i Växjö)

7/32

HANDBOK LÄNK 2014

27-29

SEPTEMBER 2014

REGIHELGEN

Under helgen har du som LÄNK-regissör möjlighet att utveckla och fördjupa arbetet med den pjäs som ni valt. Vi i den nationella arbetsgruppen hoppas att möten mellan LÄNK:s regissörer, dramatiker och specialinbjudna professionella teaterarbetare kommer att bidra till konstnärlig och teaterpedagogisk utveckling för oss alla.

Regihelgen är en start för samarbetet mellan ensembler, samarbetsteatrar och lokala Riksteater föreningar. Ni får möjlighet att lägga upp en gemensam planering, se över de praktiska och tekniska förutsättningarna inför arrangemanget på er samarbetsteater och diskutera boendet och andra aktiviteter under regionfestivalen.

Regihelgen äger rum den 27-29 september 2014. Syftet med helgen är att; • • Dela med sig av erfarenheter och inspirera varandra i regionen och nationellt.

Kompetensutveckla.

• Ensemblerna etablerar kontakt med ansvarig producent på sin samarbetsteater och en person på teaterföreningen.

• Skaffa sig en ”kritisk vän” från någon annan ensemble i regionen, en möjlighet för den som vill ge och få kollegial feedback under uppsättningsprocessen.

Regihelgen är en så viktig del av projektet att det är obligatoriskt att delta för dig som ansvarig LÄNK-regissör och för producenter vid LÄNK:s samarbetsteatrar. Dessutom bjuder vi in teater- föreningar som verkar i de områden där det finns anmälda LÄNK-ensembler. Bergslagsteatern – Allt som lever här dör

8/32

HANDBOK LÄNK 2014

WORKSHOPS OCH SEMINARIER

Under helgen kan du vara med i seminarier och workshops som leds av erfarna regissörer, producenter, tekniker, scenografer och pedagoger/processledare.

Här är några exempel på workshops som kan bli möjliga under regihelgen.

REGIKONCEPT

Tre etablerade regissörer läser igenom tre LÄNK- pjäser och utarbetar en idéskiss och regikoncept som de presenterar under workshopen. Att under- söka texten Vilka möjligheter/hinder, frågetecken och problem dyker upp i texterna? Vi testar tolkningar och idéer på golvet. Regissörer som presenterade regikoncept deltar i denna WS som leds av pedagog/processledare.

UNDERSÖKA KARAKTÄRERNA

Denna workshop leds av pedagog/processledare som tillsammans med deltagarna tar fram olika övningar, lösningar och processer att arbete med under uppsättning av respektive text.

UNGA SKÅDESPELARE

Vilka utmaningar finns i att leda en ung ensemble? Vad är speciellt viktigt och vilka aspekter ska man särskilt uppmärksamma? Tillsammans med en processledare undersöker vi olika övningar, lösningar och processer att arbete med under uppsättning av respektive text.

SCENOGRAFIKONCEPT

Två erfarna scenografer har tittat närmare på några av LÄNK-pjäserna och presenterar några scenografi koncept. Tillsammans med deltagarna testas olika övningar, lösningar och processer att arbete med under uppsättning av respektive text.

RÖSTWORKSHOP

Tillsammans med deltagarna testas olika övningar, lösningar och processer att arbete med under uppsättning av respektive text.

RÖRELSE

En etablerad koreograf har tittat närmare på några av LÄNK-pjäserna. Tillsammans med deltagarna testas olika övningar, lösningar och processer att arbete med under uppsättning av respektive text.

SAMARBETE

tillsammans.

Möte mellan samarbetsteatrar, teaterföreningar och deltagande ensembler som kommer att jobba

TEKNIK, TEKNIK, TEKNIK

Teknikworkshops där vi undersöker det grund läggande förutsättningarna för ljussättning, ljud m.m.

FINANSIERING OCH MARKNADSFÖRING

Workshop där vi tittar på olika finansierings möjligheter och marknadsföringsprocesser.

Kritisk vän

När du är mitt inne i ett projekt är det lätt att bli hemmablind. En ”kritisk vän” är en kollega som du med förtroende bjuder in att ta del av ditt arbete under en repetition. Hen står på din sida och är solidarisk med dina målsättningar. Genom att berätta för dig vad hen ser och upplever av ditt arbete och ställa konstruktiva och kritiska frågor till dig, så hjälper hen dig att utveckla det du gör och få syn på möjligheter du kan ha missat. Under regihelgen får du möjlighet att skaffa dig en kritisk vän och bli någons dito.

...

9/32

HANDBOK LÄNK 2014

REPETITIONSARBETE OCH PROJEKTPLANERING

En LÄNK-uppsättning är speciell, inte minst eftersom den pjäs som du och din ensemble arbetar med sätts upp av flera andra ensembler samtidigt.

Projektet ger dig möjligheter att utveckla ditt regiarbete. En kontaktperson från närmaste samarbetsteater kommer att göra ett repetitions- besök och ge dig feedback. Och du kan, om du vill, få besök av en ”kritisk vän” under repetitions perioden. Vi rekommenderar dig att föra arbets- dagbok där du dokumenterar såväl andras syn punkter och reaktioner som dina egna reflektioner. Viss dokumentation har vi gjort till en obligatorisk del av projektet, se mer om det under rubriken

Dokumentation av föreställning

(på sid 24).

TIPS!

ARBETSDAGBOK

Aranäsgymnasiet Kungsbacka -En dag kommer det tystna

10/32

HANDBOK LÄNK 2014

REPETITIONSSTART

Inför regihelgen rekommenderar vi att du tillsammans med din ensemble gör en gemensam läsning av den pjäs som ni valt. Kanske har ni även möjlighet att testa några scener på golvet och på så sätt komma i kontakt med några av de utmaningar som texten erbjuder.

Workshop Regionteater Blekinge/Kronoberg Ta gärna med dessa scener efter helgen. till regihelgen, där kommer det att finnas möjlighet att diskutera dem. Efter regihelgen hoppas vi att dina regiidéer fyllts på och vi rekommenderar att ni börjar repetera direkt Vi rekommenderar också att du gör en repetitions plan, som självklart kan revideras under arbetets gång. I den bör tekniska repetitioner med ljus, ljud, kostym, mask och allt annat som skall ingå i den färdiga föreställningen finnas med. Prata gärna med Riksteaterföreningen om att arrangera eventuell generalrepetition med publik.

Redan från start bör du vara medveten om hur samarbetsteaterns scen ser ut. Besök gärna teatern tillsammans med din ensemble, tidigt under repetitions perioden. Fundera över hur scenen kan utnyttjas på bästa sätt utefter de resurser som står er till buds. Teater Accent – Allt som lever här dör

11/32

HANDBOK LÄNK 2014 12/32

SCENOGRAFI OCH TEKNIK

Din ensembles föreställning kommer att turnera och minst en gång kommer ni att packa ner allt ni har på scen, transportera det till teatern där ni skall bygga, ljussätta, repetera och spela. Den tiden ni får att lasta in, fokusera lampor, gå igenom ljud och ljusmoment och dra en kort repetition på scen blir inte mer en tre eller fyra timmar. Litteraturtips om teaterregi

Scenus – En introduktion till normkritisk gestaltning

(2011) av Lotta Björkman & Frida Sandegård är ett praktiskt metodmaterial utgivet av ATR.

Att arbeta med teater

(1996) av Brådhe, Lindroth och Nedgård är en grundbok i regi och teaterproduktion.

Regi: kreativitet och arbetsledarskap

(2006) av Martha Vestin är en grundbok i regi. För dig som är helt ny i rollen som regissör så rekommenderar vi introduktionsboken

Spela teater: från idé till färdig föreställning!

(1988) av Helene Gate & Kent Hägglund med illustrationer av Pija Lindenbaum.

De här och många andra inspirerande teaterböcker kan du beställa genom ATR:s webbshop http://butik.atr.nu

Om ni väljer att byta scenbild ofta bör ni fundera hur ni kan göra detta under spel. Vår erfarenhet är att många blackouts då skådespelare flyttar möbler i mörker eller halvmörker kan förstöra spelets rytm. Samarbetsteatrarna står för en ljusrigg med ett grundljus som består av femton fasta lampor samt fem lampor för fri placering. Begränsa antalet ljusmoment så att det går snabbt att programmera ljusbordet.

Kontakta tidigt den tekniskt ansvariga USB-sticka eller annan mediebärare.

på den teater där ni kommer att spela. Diskutera hur och vem som ska sköta ljud och ljus samt vilka digitala format eventuella ljudinspelningar som är att föredra. Fundera över om ni ska använda CD, Har ni önskemål om annan utrustning; projektions duk eller projektor, mikrofoner eller rökmaskiner är det viktig att ni tidigt diskuterar det med er sam arbetsteater och festivalens tekniska samordnare. Se till att ni har ett manus med alla ljud- och ljus moment inskrivna, om möjligt kan ni skicka den till teatern innan festivalen.

Ett ord till om ljud – det är ert ansvar att se till att ni har de tillstånd som kan behövas vid användning av upphovsrättsskyddat material; text, bild eller musik (se vidare på sid 25).

...

HANDBOK LÄNK 2014

SKISS GRUNDRIGG

Här är en ritning på en enkel ljusrigg som kan fungera bra i er föreställning. Det är 15 stycken 1 KW fresnel-lampor som täcker hela spelytan med front- och bakljus. Vi lämnar 5 stycken kretsar öppna för förslag om någon har idéer. Man kan välja själv vilket slags ljusinstrument man vill ha; man kan t ex hänga profiler för att belysa en punkt eller skapa en ljus korridor, ha en lampa på en tax på golvet, flodljus i en viss färg eller sidoljus.

SCENOGRAFI MÅTT

Bredd: 7 m / Djup: 5 m / Höjd: 3,5 m 9 000 7000 5 000 6 000

TOTAL BYGGYTA

Bredd: 9 m / Djup: 6 m / Höjd: 4 m

BELYSNING

5 st profiler, ex S4 jr att använda till effektbelysning. 15 st 1kw fresnel.

13/32

HANDBOK LÄNK 2014

PRESS OCH MARKNADSFÖRING

Planera gärna marknadsföring, pressmeddelande och presskontakter tillsammans med din samarbetsteater, och gärna med den lokala teaterföreningen som är expert på att arrangera teater. De sitter på värdefulla kunskaper och kontakter.

Grunden i marknadsföring av scenarrangemang är att sprida information till så många som möjligt på ett så attraktivt sätt som möjligt. Det kan handla om att arbeta fysiskt med att sätta upp affischer och dela ut flyers. Framför allt gäller det att prata med människor ansikte mot ansikte och i sociala medier. När du besöker blomsterhandeln, för att sätta upp en affisch där, passar du säkert på att prata med innehavaren och sälja in arrange manget. Jobba med så många personliga kontakter som möjligt! Berätta om ensemblens verksamhet. Berätta om föreställningen.

På LÄNK:s webbplats kan du ladda ner malla för pressmeddelande och affischer. Mallarna inne håller obligatorisk information såsom pjäsens titel, dramatikerns namn, samt att logga för LÄNK 2014. Därutöver kan du addera egna logotyper och tacktexter till bidragsgivare och sponsorer.

Ovan: Invigning av LÄNK:s riksfestival i Hallunda.

Under: Viktor Rydberg gymnasium - Allt som lever här dör.

14/32

HANDBOK LÄNK 2014

Pjäserna i den här omgången av LÄNK är skrivna av Anders Duus, Sofia Fredén, Cristina Gottfridsson, Rasmus Lindberg, Katori Hall och Martina Montelius.

Fakta om LÄNK att skicka till media

Det har länge saknats nyskriven, angelägen dramatik med rollistor som passar unga, ofta stora, ensembler. Riksteatern har specialbeställt pjäser och utvecklat LÄNK som ger unga ensembler tillträde och tillgång till den professionella teater världen. Pjäserna i den här omgången av LÄNK är skrivna av Anders Duus, Sofia Fredén, Cristina Gottfridsson, Rasmus Lindberg, Katori Hall och Martina Montelius.

LÄNK pågår runtom i hela Sverige. Hundratals ungdomar på gymnasieskolor, kulturskolor och i amatörteatergrupper repeterar, bygger scenografi, syr kostym och förbereder sig inför varsin premiär av en nyskriven pjäs. LÄNK är en bro mellan skolan, unga amatörteatrar och den professionella teater världen. Här skapas möten mellan skola och lokala experter på kulturarrangemang och kulturförmedling. LÄNK görs i samarbete mellan Riksteatern nationellet, regionalt och lokalt, Norrbottens teatern, Västerbottensteatern, Uppsala stads teater, Reginateatern, Backa Teater, Unga Dramaten, Malmö Stadsteater, Helsingborgs Stadsteater, Dunkers kulturhus, Scenkonst bolaget/Teater Västernorrland, Dalateatern, Regionteatern Blekinge/Kronoberg och Amatörteaterns Riksförbund. Idén till LÄNK kommer från England och The National Theatre där projektet Connections har funnits sedan 1994. Den första omgången av LÄNK i Sverige startade 2010 och knöts ihop 2012 med en teaterfestival i Riksteaterns lokaler i Hallunda.

...

Arenäsgymnasiet i Kungsbacka - En dag kommer de tystna

15/32

HANDBOK LÄNK 2014

Ge journalister ett bra inslag genom att bjuda in bakom kulisserna.

16/32 Inspiration till pressarbete

Vill du se exempel på hur andra gjort? Här är några länkar: Artikel i Sundsvalls tidning 22/4 2012:

Ung teaterhelg i Sundsvall

http://st.nu/kultur/teater/1.4636111

-ung-teaterhelg-i-sundsvall Artikel i Dt.se 18/4 2012:

Ung teaterfestival med nyskriven dramatik

http://www.dt.se/nojekultur/1.4624569

-ung-teaterfestival-med-nyskriven-dramatik Pressmeddelande från Kulturama våren 2012:

Kulturama debuterar på Riksteatern

http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/ kulturama/pressrelease/view/kulturama- debuterar-paa-riksteatern-762584 Artikel i NSD, 5/5 2012:

Unga intar scenerna

http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx? ArticleID=6892972 Pressmeddelande från Riksteatern våren 2012:

Premiär för 400 ungdomar och nyskriven dramatik i Riksteaterns LÄNK-projekt

http://news.cision.com/se/riksteatern/r/ premiar-for-400-ungdomar-och-nyskriven- dramatik-i-riksteaterns-lank-projekt,c9246868’

...

HANDBOK LÄNK 2014

SKAPA UPPMÄRKSAMHET I MEDIA

LÄNK är ett projekt som är intressant för media att berätta om. Det innehåller så mycket: nyskrivet material, framstående dramatiker och hundratals unga på scen i hela Sverige! Du kan ge journalister en attraktiv möjlighet att skapa ett bra inslag genom att bjuda in bakom kulisserna i ett LÄNK-projekt.

Några tips på hur din ensemble kan göra för att synas i media vid många olika tillfällen: • Berätta för media att ni bestämt er för att vara med i LÄNK: Skicka ett pressmeddelande med rubriken:

X-skolan/X-gruppen från X-stad/X-orten är med i Riksteaterprojektet LÄNK

Skicka pressmeddelandet till redaktioner som gör TV, radio och tidningar på orten. Skriv vilken pjäs ensemblen valt och varför ni valt just den. Skriv också namnen på dem som medverkar på och bakom scen. Lägg även in en faktaruta om LÄNK (se sid 15.) Sprid också gärna er nyhet via Facebook-sidor och i andra sociala medier. Kanske en blogg där man kan följa era repetitioner?

• Berätta för media när ni börjar repetera. Skicka ytterligare ett pressmeddelande med rubriken:

X-gruppen repeterar nyskriven pjäs av X-dramatikern i projektet LÄNK: Välkommen att vara med bakom kulisserna

• Skriv vilken pjäs ni repeterar, vad dramatikern heter och varför ni valt just den pjäsen. Skriv tydligt var och när ni repeterar så att media kan välja att vara med. Skriv också namnen på dem som medverkar på och bakom scen. Lägg även in en faktaruta om LÄNK.

• Berätta för media att er regionala festival närmar sig. Berätta också hur många ungdomar som medverkar och hur många pjäser som man kan uppleva i er festival. Siffror är ofta intressanta för media att skriva om! Skicka ännu ett pressmeddelande med rubriken: LÄNK-festivalen i X-orten/X-staden närmar sig: Den xx/xx står xx ungdomar på scen i x antal uppsättningar • Möjligheterna är många. Kanske vill ni också bjuda in media till regissörsträffar, möten då alla dina samarbetsparter träffas, då ni förbereder rekvisita eller något annat?

Obs!

Om det finns ungdomar under 18 år i gruppen bör ni säkerställa fototillstånd via målsman innan ni bjuder in media.

Sprid gärna er nyhet via Facebook-sidor och i andra sociala medier. Kanske en blogg där man kan följa era repetitioner?

17/32

HANDBOK LÄNK 2014

FÖRESTÄLLNING OCH FEEDBACK

Du som ledare för en LÄNK-ensemble bör i god tid informera er kontaktperson vid samarbetsteatern om datum för era hemortsföreställningar och komma överens om när er kontaktperson ska komma och se föreställningen.

Du bör även informera oss på LÄNK-kontoret på Riksteatern i Hallunda om era speldatum så att vi kan publicera dem på LÄNK:s webbplats.

Efter premiären får du och ensemblen feedback från er kontaktperson. En dokumentation av föreställning och feedback sammanställs av kontaktpersonen. Dokumentationen innehåller bland annat teknisk information som kan hjälpa festivalsamordnare att förbereda inför era gästspel och inför eventuell medverkan vid LÄNK:s riksfestival på Riksteatern i Hallunda.

Länk-projektet i Västerås

18/32

HANDBOK LÄNK 2014 VECKA

11-17

REGIONALA FESTIVALER

DEN REGIONALA FESTIVALEN

Åtta regionala festivaler anordnas som del av LÄNK 2014. Festivalerna kommer att äga rum mellan vecka 11 och 17. Varje regional festival innebär ett samarbete mellan Riksteatern, en eller flera professionella samarbetsteatrar, en teaterförening, Riksteaterns regionala kontor samt ATR.

Samarbetet ser olika ut till festival.

vid varje tillfälle. Möjligheterna till repetitionstid, teknisk hjälp och lån av special utrustning kommer också att skilja sig från festival En av LÄNK:s målsättningar ligger närmast.

är att stärka de lokala och regionala relationerna mellan unga teaterutövare och teaterinstitutioner. Därför försöker vi i största mån att skicka varje ensemble till den festival som Varje festival kommer att, samarbetsteatern.

i samarbete med oss i nationella arbetsgruppen, sammanställa en lokal grupp med uppgift att ge varje deltagande ensemble konstnärlig feedback efter föreställningen. En sådan grupp kan bestå av personer ur nationella arbets gruppen, representanter för teaterföreningen och Triangelteatern i Kalmar - En vampyrberättelse

19/32

HANDBOK LÄNK 2014

NYHETER FÖR LÄNK 2014

Nytt för 2014 är att det är ensemblerna själva som röstar fram en föreställning ur sin regionala festival som får spela i Stockholm på LÄNK:s Riksfestival 9-11 maj. Vi hoppas att du och din ensemble kommer att ta er tid att se alla de andra medverkande grupperna under er regionala festival.

Vi kommer att erbjuda er urvalskriterier som ni kan utgå ifrån, till exempel att ni tittar på en ensembles kreativitet i teaterns olika hantverk, deras medspelarskap och publikfokus. Vid sidan om de åtta ensemblerna som väljs regionalt kan vi i LÄNK:s nationella arbetsgrupp komma att välja ut ytterligare någon eller några föreställningar som vi upplever kan berika festivalen. Vårt urval kan till exempel handla om att en av de sex pjäserna kanske inte blir representerad när alla ensembler gjort sitt val eller att en viss ensembles arbete visar kvaliteter som vi vill att andra ska kunna ta del av. Totalt kan det bli upp till 10-12 föreställningar på på LÄNK:s riksfestival.

20/32

HANDBOK LÄNK 2014 RIKSFESTIVALEN

9-11/5

HALLUNDA 2014

RIKSFESTIVALEN

LÄNK:s Riksfestival hålls i Riksteaterns lokaler i Hallunda 9-11 maj. Under festivalhelgen bjuds det på LÄNK-föreställningar, seminarier, diskussioner och samvaro. Dessutom släpps årets pjäsantologi.

Du och din ensemble är hjärtligt välkomna, oavsett om ni blivit utvalda att spela er föreställning eller inte. Vi vill gärna samla alla deltagare i LÄNK, även om inte alla kan få biljetter till alla föreställningar. Vår erfarenhet är att boende är ett större problem i Stockholm än i andra delar av landet. Skolor och andra offentliga institutioner i huvudstaden är mindre benägna att upplåta sina utrymmen för sovsalar åt föreningar i det civila samhället. Vi i nationella arbetsgruppen kommer istället försöka upphandla billigt boende på vandrarhem, men Riksteatern har ingen möjlighet att stå för den kostnaden. Vi uppmuntrar alla kontakter.

som vill komma till Riksfestivalen i Stockholm att budgetera för mat och logi och gärna att försöka hitta egna lösningar genom era egna Teater Accent – Allt som lever här dör

21/32

HANDBOK LÄNK 2014

REFLEKTION OCH DOKUMENTATION MED MÅNGA SYFTEN

Under hela året kommer du att dokumentera din ensembles arbete på LÄNK:s webbplats. Dessutom kommer kontaktpersoner och kritiska vänner dokumentera sina insatser. SYFTET MED DOKUMENTATIONEN:

• dela med sig av erfarenheter och inspirera varandra under arbetets gång • dela med sig av den professionella vägledningen, uppmuntra och ge feedback till ensembler • stämma av de tekniska förutsättningarna • bygga upp en kunskapsbank om uppsättningar av LÄNK-pjäser Arenäsgymnasiet i Kungsbacka - En dag kommer de tystna

22/32

HANDBOK LÄNK 2014

DOKUMENTATION AV REGIHELG OCH REPETITIONS BESÖK

• Skriv några reflektioner om regihelgen och det val ni gjort. Skriv gärna ner era tankar och reflektioner om innehållet under regihelgen. • Dokumentation av och reflektioner kring repetitionsbesök ska innehålla ensemblens namn, vald text, hur långt ni kommit i repetition- erna samt, teknisk information samt om det är aktuellt, om det finns säkerhetsaspekter som behöver beaktas. Komplettera gärna med reflektioner om frågor som; – Vilka hinder och möjligheter har ensemblen stött på i arbetet? – Vilka förslag på förändringar och utveckling av olika delar, exempelvis scenväxlingar, scenerier, tydlighet gentemot publiken har ni diskuterat under besöket? – Vilka centrala utmaningar står ni inför?

Arenäsgymnasiet i Kungsbacka - En dag kommer de tystna

23/32

HANDBOK LÄNK 2014 24/32

DOKUMENTATION AV FÖRESTÄLLNING

• Efter föreställningen pratar er kontaktperson med er i ensemblen om arbetet. Förslag på frågor som ni kan diskutera: Vilka svårigheter och möjligheter har ensemblen upplevt under produktionen? Hur upplever ni själva resultatet? Vad har varit enklare respektive svårare i arbetet? • Dokumentation av och reflektioner kring er föreställning ska även innehålla uppdaterad information från repetitionsbesöket.

Dokumentationen vid varje tillfälle kan motsvara 1–2 A4 sidor. En guide om hur texten läggs ut på webbplatsen kommer att skicks ut innan regihelgen. Frågorna ovan är förslag. Ni bestämmer själva hur ni vill utforma dokumentationen utifrån era erfaren heter. Lägg gärna in revideringar och funderingar allt eftersom arbetet rullar på. Även tidningsklipp, produktionsfoton, skrivet material och publiksiffror bör föras in.

Det viktiga är att ni delar med er av viktiga erfarenheter och hjälper till att bygga kunskap om LÄNK!

LÄNK:s WEBBPLATS

www.riksteatern.se/lank

På LÄNK:s webbplats hittar ni all information som är viktig för ert arbete. Här finns alla pjäser att ladda ned. Här anmäler du också din ensemble till LÄNK genom att göra en intresseanmälan på hemsidan. Alla deadlines och festival- datum finns förstås också här.

Mallar, lathundar, kontaktlistor och mycket mer hittar du under menyn Om LÄNK. Hjärtat i webbplatsen är LÄNK:s bloggflöde. Genom att läsa reflektioner, dokumentation och kommen tarer kan du uppdatera dig om vad som händer med din pjäs på andra orter i landet. Hur löser ensembler runt om i landet de lite svårare scenerna? Hur arbetar de fram karaktärerna? Var i texten stöter de på problem? Hur löser ensemblerna de scenografiska utmaningarna? I bloggflödet delar alla med sig och hjälper varandra. Även om bloggflödet är centralt finns också annan information som är nödvändig för ditt och ensemblens arbete under året.

...

HANDBOK LÄNK 2014

UPPHOVSRÄTT OCH AVTAL

Upphovsrätt kallas de rättigheter som en upphovsperson har till det konstnärliga verk som hen skapat. Upphovsrätten till ett verk gäller normalt fram till och med sjuttio år efter att upphovspersonen avlidit, först då blir det fritt för vem som helst att använda det.

I LÄNK beställer (och översätter) Riksteatern helt nyskrivna texter som självklart omfattas av upphovsrätten. Det innebär att alla som medverkar i LÄNK skriver under juridiskt bindande avtal. Riksteatern har skrivit avtal med de medverkande dramatikerna genom Svenska Dramatikerförbundet. Du som regissör kommer att få skriva under ett avtal med Riksteatern. Avtalet specificerar att varje ensemble som deltar i LÄNK får spela fem före ställningar på hemorten kostnadsfritt, alltså utan att ansöka om spelrättigheter eller betala royaltys. Föreställningarna kan spelas på en skola eller på vilken scen som helst, för betalande eller icke betalande publik. Föreställningarna på hemorten skall spelas innan den regionala festivalen, men det går även bra att spela någon eller några föreställningar på hemorten efter den regionala festivalen.

Om ni vill spela er uppsättning på hemorten. efter den 30 juni 2014 så ska ni söka spelrättigheter hos ATR och/eller annan rättighetshavare. Detsamma gäller om ni skulle vilja spela mer än fem föreställningar Det är viktigt att du och din ensemble sätter er in i och respektera de ramar som upphovsrätten sätter för ert deltagande i projektet. Bryter ni mot ramarna så riskerar ni att bli ersättningsskyldiga.

MUSIK I FÖRESTÄLLNINGEN

Om ni väljer att använda er av befintlig musik (hela låtar såväl som delar av musikstycken) i er föreställning så ska detta normalt redovisas och ersättas till Stim. Nedan finns kontaktuppgifter till Stim dit ni kan vända er med frågor om rättigheter, inrapportering och annat.

ATR har, liksom många studieförbund och kommuner, avtal med Stim som ger medlemmar/ teatergrupper/anslutna rätt att använda/utföra alla de musikaliska verk som Stim har rättighet till. Dock måste varje enskild grupp redovisa och betala för den musik man använder.

Vad kan det kosta att använda musik?

Exempel på kostnad för musikanvändande (siffror från 2012): En föreställning med upp till 10 minuter musik och upp till 100 personer i publiken betalade ca 40:-/fst. Samma föreställning med upp till 300 personer i publiken betalade ca 80:-/fst.

Hade en föreställning upp till 20 minuter musik blev kostnaden i exemplen ovan dubbelt så hög. Dvs 80 respektive 160: Stim: Box 170 92, 104 62 Stockholm Tel: 08-783 88 00 E-post: [email protected]

...

25/32

HANDBOK LÄNK 2014 26/32

BUDGET OCH FINANSIERING

Deltagandet i LÄNK 2014 är avgiftsfritt för dig och din ensemble. Men att göra en produktion kostar en hel del pengar.

Detta avsnitt vänder sig framför allt till dig som inte har en arbetsgivare i ryggen som står för kostnaderna. I budgetplaneringen är det viktigt att ni, förutom de sedvanliga kostnadsposterna för scenbygge och kostym, också tar med kostnader för transport och resor, kost och logi. Regihelgen innebär exempelvis en resa och två övernattningar i Stockholm. Ensemblens resa till den regionala festivalen är också en betydande kostnad. Tänk på att även scenografin ska transporteras.

Tillsammans med samarbetsteatern och teater- föreningen ska ni ordna med övernattning och mat. Kostnader marknadsföring (program och affisch, foto) samt för dokumentation ska inkluderas.

ATT SÖKA BIDRAG

Det behöver inte vara svårt och krångligt att söka pengar från fonder, stiftelser och myndigheter. Och det kan bli ännu enklare om ni tar hjälp.

Prata gärna med regionens teaterkonsulent och med en lokal teaterförening om bidrag – de har ofta värdefulla kunskaper och kontakter. Prata även med andra LÄNK-ensembler i er region om ni gemensamt kan söka bidrag från till exempel regionen.

Vi rekommenderar att ni alltid ringer till någon ansvarig handläggare för att diskutera ert projekt innan ni börjar skriva en ansökan – det kan ge er värdefull vägledning.

Böcker

• Stipendiehandboken av Lennart Elbe och Rune Nilsson ger dig konkreta tips på vad du ska tänka på när du söker bidrag från fonder och stiftelser.

• På de flesta bibliotek kan du leta efter passande stipendier i databasen Global Grant. www.globalgrant.com

...

Checklista/exempel på budgetposter Hitta bidragsgivare

• Pjäsrättigheter (redan betalt av Riksteatern för LÄNK 2014) • Eventuella arvoden för regissör, scenograf, kompositör, koreograf eller liknande • Stimavgifter • Lokalhyra • Annonsering, marknadsföring, foto • Tryckkostnader affischer, program, flyers m.m

• Scenografi/dekor • Rekvisita • Kostymer • Mask/peruk • Smink • Hyra/inköp av ljusutrustning • Hyra/inköp av ljudutrustning • Övrig teknisk utrustning • Transportkostnader av dekor, teknik • Resor regihelg • Resor regional festival • Resor ev Riksfestivalen • Logi regihelg • Logi regional festival • Logi ev Riksfestivalen

Intäkter:

• Biljettförsäljning • Försäljning av fika och programblad till föreställning

LOKALA OCH REGIONALA BIDRAGSGIVARE

• Länsstyrelsen har tillsyn över vissa fonder och stiftelser, http://www.lansstyrelsen.se/lst/ • Landsting, kommuner och regioner har ofta avsatta medel att söka för kultur arrangemang.

• lokal anknytning, www.svenskakyrkan.se

• förvaltar stiftelser.

• • Advokatbyråer, revisionsbyråer och banker Odd Fellow, Rotary, Lions med flera.

Läs verksamhetsberättelser Olika organisa tioners verksamhetsberättelser innehåller ofta en uppräkning där man tackar olika bidragsgivare. Det kan ge er uppslag!

NATIONELLA BIDRAGSGIVARE

• Allmänna arvsfonden, (under – länkar), www.arvsfonden.se , har sammanställt länkar till ideella organisationer och myndigheter.

• www.kulturradet.se

• http://www.kulturstiftelsen.se/ • www.ungdomsstyrelsen.se • http://www.kulturbryggan.se/ • aktuella utlysningar. www.intercult.se

• Innovativ kultur http://www.innovativkultur.se/ • Församlingar förvaltar ofta stiftelser med Kulturrådet Kulturstiftelsen Ungdomsstyrelsen Kulturbryggan Intercult, bra nyhetsbrev om Jakob Wallenbergs stiftelse http://www2.wallenberg.com/jws/ • Försäljning i samband med andra aktiviteter • Extern finansiering/samarbete med...

• Sökta bidrag • Försäljning av annonser i programblad etc • Gertrud och Ivar Philipssons stiftelse http://www.gipstiftelse.se/

...

HANDBOK LÄNK 2014 27/32

HANDBOK LÄNK 2014 28/32

ATT SKRIVA PROJEKTANSÖKAN

Oavsett om ni ska söka en liten summa pengar eller satsa på ett större projekt så är bidragsgivare intresserade av vad ni ska använda pengarna till. Se gärna skrivandet av ansökan som en bra chans att fundera igenom alla delar av ert projekt och som ett bidrag till det dokumentationsarbete som ingår i projektet (se sid 24).

Att skriva projektansökningar tar en del tid men vår erfarenhet är att ju mer tid man lägger ner på att fundera ut hur man vill ha ett projekt, desto mer tid och kraft sparar man när man väl sätter igång.

Tänk gärna utanför ramarna, kanske ert projekt inte bara handlar om kultur utan även mänskliga rättigheter, yttrandefrihet, barns rättigheter? Detta breddar ert sökområde och gör det möjligt att söka från ett större antal fonder och stiftelser.

Olika bidragsgivare efterfrågar följande: olika information men för det mesta ska en ansökan innehålla • Projektets namn • Tid för genomförande Ange när projektverksamheten börjar och slutar samt andra viktiga datum för projektet.

• Bakgrund och syfte med projektet Beskriv hur projektet kommit till samt varför det är viktigt att det genomförs.

• Projektbeskrivning möjliga resultat.

Beskriv vad ni ska göra i projektet och hur ni planerar att genomföra detta för att nå bästa • Målgrupp Vilka riktar ni er till och hur många räknar ni med att nå? • Konkreta mål Beskriv er målsättning, dels övergripande mål (vision) och dels konkreta och gärna mätbara mål.

• Tidsramar När ska projektet börja? När ska det vara avslutat? Det är väldigt ovanligt att man kan få stöd för redan genomförda projekt.

• Uppföljning/utvärdering Hur har ni tänkt er att följa upp projektet? Hur ska ni utvärdera det ni har gjort?

• Budget Gör en lista över planerade utgifter och inkomster. Sökt belopp från aktuell bidragsgivare och andra finansiärer. Ange hur mycket pengar ni söker från aktuell bidragsgivare och ange hur mycket pengar ni söker från andra organisationer och myndigheter.

• Kontaktuppgifter Ange kontaktuppgifter. Viktigt för utbetalning av beviljade medel.

• Eventuella bilagor Ange om ni bifogat underlag, resultat av någon undersökning eller andra dokument.

HANDBOK LÄNK 2014

KONTAKT

För generella frågor om Länk 2014 kontakta LÄNK-kontoret. För frågor rörande de enskilda festivalerna kontakta festivalernas kontaktpersoner. Vill ni komma i kontakt med någon av LÄNK:s dramatiker ta gärna kontakt med LÄNK-kontoret för vidareförmedling.

LÄNK-kontoret, Hallunda Edward Buffalo Bromberg, projektledare [email protected]

070-5329789 Maria Lewenhaupt, producent [email protected]

070-3881406 LÄNK-festivalen, Sundsvall Scenkonstbolaget, Teater Västernorrland Lena Sandberg, producent [email protected] 060-180326 LÄNK-festivalen, Falun Dalateatern Lena Kjellander, producent [email protected]

023-777620 LÄNK-festivalen, Växjö Regionteatern, Blekinge/Kronoberg Andreas Dahl, dramapedagog [email protected]

073-4348243 LÄNK-festivalen, Helsingborg Dunkers kulturhus Erika Lundvall, teaterkonsulent [email protected]

072-1809066 LÄNK-festivalen, Umeå Sagateatern & Umeå Folkets Hus Inger Holmberg, teaterkonsulent [email protected]

070-3712585 LÄNK-festivalen, Göteborg Backa Teater Lisa Nowotny, producent [email protected]

031-7087161 LÄNK-festivalen, Stockholm Unga Dramaten, Elverket Felicia Moritz Malmcrona [email protected] 08-665 6150 LÄNK-festivalen, Uppsala Uppsala stadsteater, Reginateatern Katja Sliwinski, producent [email protected] 018-727 33 28

29/32

HANDBOK LÄNK 2014 30/32

ALLA SAMARBETSPARTER I LÄNK

RIKSTEATERN

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen där professionella konstnärer och teaterarbetare samarbetar om uppdraget att bidra till att alla i Sverige får tillgång till varierad scen konst av bästa kvalitet.

Riksteatern är initiativtagare till LÄNK och har huvudansvar för pjäsbeställningarna, projekt- ledning, webbsidan, samordning, tryckning av antologin och arrangerandet av regihelgen och den avslutande Riksfestivalen – båda äger rum i Riksteaterns egna teaterhus i Hallunda utanför Stockholm. I samma hus finns också LÄNK-kontoret där vi i den nationella arbetsgruppen jobbar. Här finns Riksteaterns dramaturgiat som stöttar LÄNK konstnärligt med dramaturger som arbetar med att handleda LÄNK:s dramatiker.

RIKSTEATERN REGIONALT/TEATERKONSULENTER

Riksteatern har regionala organisationer i varje län eller region, de flesta med en eller flera anställda teaterkonsulenter. Teaterkonsulenter har som huvuduppgift att stödja de ideella teaterföreningar som köper och arrangerar professionell scenkonst lokalt. Ta gärna kontakt med Riksteaterkonsulenten i regionen där du bor. Hen känner till LÄNK och kan bidra till er ensemble med kontakter, stöd och råd.

RIKSTEATERFÖRENINGAR

Riksteatern är en folkrörelse med över 40 000 medlemmar och 236 teaterföreningar i hela landet. Dessa föreningar jobbar ideellt med att arrangera och främja scenkonst. Det finns säkert en eller flera i din närhet. Ta gärna kontakt – de är experter på att arrangera teater just i det samhälle där du bor. De flesta teaterföreningar skulle önska kontakt med unga teaterintresserade i sitt närområde. Om ni skapar en god relation så kan föreningen välja att hjälpa er med att få till ett proffsigt arrangemang när det är dags för premiär. De kan kanske erbjuda er tillgång till en bättre eller större spelplats, hjälp med annonsering, affischering, biljetthantering? Och kanske kan ni i er tur hjälpa dem när de arrangerar professionell teater.

ATR – AMATÖRTEATRARNAS RIKSFÖRBUND

ATR är en intresseorganisation för amatörteatern i Sverige. Amatörteaterföreningar, enskilda personer samt riksorganisationer kan ansöka om medlemskap i ATR. Lokala studieförbund samt kommunala institutioner som kulturskolor och gymnasier kan teckna serviceavtal med ATR:s förlag. De har hand om spelrättigheter för skol- och amatörteaterverksamhet i Sverige och tillhandahåller ett gediget pjäsbibliotek.

ATR blev tidigt en samarbetspartner i LÄNK och har bidragit till projektet på många plan. ATR informerar om LÄNK via sin webbplats, säljer antologin i sin webbutik och har gjort det möjligt för ATR-grupper att söka vissa rese- och produktionsbidrag. Spelrättigheterna för alla LÄNK 2012-manus kan sökas genom ATR. Vi rekommenderar er att bli medlemmar alternativt teckna serviceavtal.

SAMARBETSTEATRAR

I LÄNK-sammanhang har vi kallat de som är värdar för regionala festivaler för våra samarbetsteatrar. Oftast är det en Länsteater, Regionteater eller en Stadsteater som har öppnat sin teater, ställt kunnig personal till förfogande; producenter, tekniker, skådespelare och inte sällan investerat både tid och pengar i sin vilja att stödja unga teaterintres serade i sin region. I vissa fall arbetar de i nära samarbete med Riksteatern regionalt, med en eller flera teaterföreningar eller med en annan Länsteater eller frigrupp.

Ni kommer att ha en kontaktperson vid den samarbetsteater där ni kommer att delta i en regional festival.

HANDBOK LÄNK 2014 31/32

HANDBOK LÄNK 2014 32/32 Scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse, för alla överallt. Över 40.000 medlemmar skapar möjligheternas scen och öppnar mötesplatser i hela Sverige.

145 83 Norsborg Tel: 08-531 991 00 Fax: 08-531 830 12 [email protected]

riksteatern.se