Nytt stöd för utsatta barn

Download Report

Transcript Nytt stöd för utsatta barn

Mejerigatan 3 Box 501 267 25 Bjuv Tel 042-850 00 Mail [email protected]

Både mys och allvar. Sara Wergilis och Susanne Danielsson leder vårens nya stödgrupper för barn.

Nytt stöd för utsatta barn

Att kunna sätta ord på sina känslor är det viktigaste för barn i utsatta miljöer. Nu startar Öppenvårdscentra i Bjuv nya grupper för barn som växer upp i familjer med missbruk, psykisk sjukdom eller våld.

I höstas började Öppenvårds centra erbjuda gruppverksam het för barn i Bjuv. Nu startar två nya grupper, en för yngre och en för de äldre barnen. – Vi skiljer inte på om barnen kommer från hem där föräldrarna är missbrukare eller lider av psykisk ohälsa. För barnets del handlar det om personlighetsförändringar hos föräldrarna, oavsett vad som ligger bakom och vi tar upp deras verklighet i olika teman, förklarar Sara Wergilis och Susanne Danielsson som ska leda de båda grupperna.

Begriplig tillvaro

Öppenvårdscentra arbetar med metoden CAP (Children Are People) som ger barnen hjälp att göra tillvaron mer begriplig, hanterbar och meningsfull. Framför allt får de möjlighet att beskriva sina känslor. Hur känner jag mig när mamma eller pappa förändras? Vem ska jag ringa eller gå till om det blir för besvärligt där hemma? är några frågor som diskuteras i gruppen.

– Barn som kan beskriva sina upplevelser kan också skydda sig bättre mot nya Maj-Britt Antonsson bekantar sig med Paco.

negativa händelser. Vi betonar också att det aldrig kan vara barnets fel om en förälder dricker eller slår, oavsett vad föräldrarna eventuellt påstår, säger Sara Wergilis.

Livlinor

I gruppen får barnen hjälp att hitta sina egna livlinor, alltså metoder för vad de ska göra om det blir jobbigt hemma, kanske gå till en granne eller släkting. De blir också starkare av att träffa andra i liknande situation. Några av barnen i öppenvårds I stödgrupperna lär barnen känna larven Fuzzy som släpar på en tung last av negativa känslor men blir en lätt fjäril när han lyckats släppa dem.

centras stödgrupper har kom mit hit via socialtjänsten. Andra har föräldrar som ringt direkt till Öppenvårdscentra.

– Vi registrerar inte bar nen på något sätt men vi vill att föräldrarna känner till att de besöker gruppen, annars blir det svårt att motivera dem, förklarar Sara Wergilis och Susanne Danielsson.

Om du behöver veta mer, ring Sara Wergilis, tel. 042- 458 51 55.

Hundar öppnar dörrar för demenssjuka

En kall nos mot handen, dunket från en viftande svans och värmen från en päls kan locka fram dolda minnen och glädje hos demenssjuka. Därför ska nu hundar regelbundet besöka demensavdelningar på Ekhaga äldreboende.

Med start i februari ska fem specialutbildade hundar från Bjuvs brukshundklubb besöka demenssjuka på Ekhaga i olika omgångar ett år framöver.

– I mötet med en besöks hund händer det något med många demenssjuka. Plötsligt klarnar blicken, någon börjar prata med hunden, ger den en godbit och kanske vill följa med ut och gå en sväng, förklarar Karin Olsen vid Kultur i vården som tagit initiativ till projektet. För att bli besöks- hund krävs det bland annat att hunden har stabilt psyke och inte blir rädd vid ovän- tade ljud, annorlunda ansiktsuttryck eller hårdhänt hantering. Hunden ska också kunna koppla av i stökiga miljöer och röra sig smidigt bland rullatorer och andra hjälpmedel.

– Det är fantastiskt att se dessa sociala hundar i arbete och hur de hjälper de äldre att bli mer delaktiga och engage rade, säger Karin Olsen.

Turbo hälsar på Maj Hansson.

Start för tolvstegsgrupp

En tolvstegsgrupp för missbrukare startar vid Öppen vårdscentra början av mars. Gruppen är öppen för vuxna och träffas tre dagar i veckan. Det går bra att söka plats anonymt. Mer info finns under menyn Råd och stöd på www. bjuv.se

Sökes: Fler gode män

Är du samhällsintresserad, lyhörd och beredd att göra en insats för någon annan? Då kan du bli god man.

En del människor – till exem pel personer med utvecklings störning, senildementa, min deråriga eller ensamkommande barn – behöver stöd och hjälp av en god man i kontakterna med myndigheter, sjukvård, banker och liknande. Många är i dag engagerade som gode män, men fler behövs. – Alla möjliga människor ställer upp som god man. En del är pensionärer som vill göra insats. Andra har tidigare arbetat på statliga myndigheter men vi har också yngre perso ner som är anställda inom vården och anhöriga som anmäler sig, berättar Gun Kempe, överförmyndare i Bjuv.

Den som vill bli god man behöver inte vara expert, men ska ha bra koll på hur samhäl let fungerar eftersom uppdra get innebär många kontakter med Försäkringskassan, sjuk vården osv. Eftersom en god man brukar ta hand om en annan människas ekonomi är det också viktigt att vara nog grann och kunna hålla ordning på kvitton och verifikationer. Nyfiken? Läs mer på www.bjuv.

se eller ta kontakt med Gun Kempe på tel. 042-458 50 25.

Fynd och mord på biblioteket

Lust att fynda gamla tidskrifter eller lära dig mer om skånska mord? Kom till biblioteket i februari.

Den 2 februari är det läge för fynd när biblioteken i Bjuv, Billesholm och Ekeby säljer ut gallrade tidskrifter med start kl. 13. Den som vill höra mer om skånsk kriminalitet ska bege sig till Skeneholmssalen (bib lioteket) i Billesholm den 7 februari kl. 19. Då berättar regissören och författaren Jan Hemmel om sin bok Skånska mord. Entré 40 kronor. Samar Författare Jan Hemmel rangemang med Studieförbun det Vuxenskolan. Den 11 februari kl. 11 ger Margareta Bengtsson föreställ ningen Kalas, kalas, kalas! med rim- och ritsagor i Bjuv. Entré 20 kronor/barn. Den 16–29 februari har biblioteken be gränsade öppettider. Närmare uppgifter finns på www.bjuv.se