1 (11) Side är en antik stad belägen på Turkiets sydkust. Den

Download Report

Transcript 1 (11) Side är en antik stad belägen på Turkiets sydkust. Den

Hit kan du resa

: 2 april -2 november

Flygtid

: Cirka 3,5 timmar från Stockholm.

Transfer

: Flyget landar i Antalya. Transfer från flygplatsen till Side tar cirka en timme (70 km) med buss. Transfer ingår inte i resan, men kan köpas till.

Tidsskillnad Folkmängd

: Svensk tid + 1 timme

Valuta & kreditkort

: Turkiska Lira (TRY). Kursen varierar och ofta kan det löna sig att växla pengar på plats eller göra uttag i en uttagsautomat. Tänk på att alltid ha ett extra kreditkort med om du reser utan kontanter. Det finns fyra banker i Side: Två i centrum, och två vid den stora flaggan. Banktider är måndag-fredag kl. 09.00 17.00, enstaka banker stänger mitt på dagen. Uttagsautomater finns på flera platser i Side. Kreditkort kan du i princip använda överallt i vanliga butiker och på restaurangerna. På marknaden är det kontanter som gäller. Man kan använda sig av både lira och euro som betalningsmedel, men som regel får man en dålig omväxlingskurs vid betalning med euro. Stora hotell accepterar alla valutor och på marknaderna fungerar bägge två. : Ca 21.000

Huvudstad

: Ankara

Språk

: Turkiska. De flesta som arbetar inom turistindustrin talar dock viss engelska eller tyska.

Religion

: Islam. 97 % muslimer.

Visum

: Behövs inte för svenska medborgare (vid kortare vistelse än 3 månader).

Vaccinationer

: Ving rekommenderar Twinrix från GlaxoSmithKline AB. Du får då ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att ta Twinrix minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.twinrix.se

Klimat

: I april och början av maj är kvällarna fortfarande lite svala, det kan även förekomma en och annan regnskur. Från mitten av maj är vädret som en härlig svensk sommar. Därefter är det varmt och du ser sällan något annat väder än klarblå himmel och sol fram till mitten av september. Juli och augusti räknas som högsäsong, då kan temperaturen stiga upp till runt 40 grader. Luftfuktigheten är stundtals hög, ibland närmare 80 %, vilket kan göra att det känns kvavare och varmare än det egentligen är.

El

: 220 v

Turistbyrå ECPAT

: Turkiska Turistbyrån Kungsgatan 3 111 43 Stockholm Telefon 08 - 679 83 20 : Sedan 1999 arbetar Ving aktivt tillsammans med organisationen ECPAT mot barnsexhandel. Side är en antik stad belägen på Turkiets sydkust. Den omges av milslånga sandstränder och de mäktiga Taurusbergen. Det är en stillsam badort, starkt präglad av sin historia. Idag är Side en växande stad med såväl små familjeägda hotell som 5-stjärniga lyxkomplex, som erbjuder sina gäster allt från spa, tennis och privata pooler. Historia, kultur, shopping och mat gör Side till det perfekta resmålet för dem som vill njuta av sin semester. Side var än gång i tiden en viktig hamnstad och har sett många av historiens stora riken uppstå och falla. De äldsta delarna av staden, som mestadels härstammar från den romerska tiden, ligger på en halvö som skjuter ut i Medelhavet, medan de nyare delarna ligger ett stycke inåt landet. Överallt ser man lämningar av den turkiska historien, allt från enstaka huggna stenar till den enorma och välbevarade amfiteatern. Side centrum ligger vackert beläget vid stadens lilla hamn. Här trängs butiker med restauranger och historiska byggnader, som om kvällen blommar upp då folk kommer ut och njuter av både kvällssvalkan och den turkiska gästfriheten. Ett populärt tidsfördriv är att promenera längs strandpromenaden. Den som vill - och orkar - kan faktiskt gå hela vägen till Kumköy. ”Lagom” är ett bra ord att ta till om man bara ska beskriva Side med ett ord. Nere i centrum finns alla butiker man kan förvänta sig, med väskor, kläder, smycken och så vidare. Nöjeslivet får man på någon av klubbarna nere i staden, eller - om man vill göra det enkelt för sig - på hotellen. Och det finns tillräckligt med restauranger för alla smaker. Det enda som egentligen finns i överflöd är sol och bad längs med Sides två stränder. 1 (11) Side är en mindre stad som är utsträckt över ett större område. Längs vattnet hittar man butiker, restauranger och antika lämningar, och längre inåt land ligger de flesta hotellen och bostadshus. Små kullerstensgator utgör själva centrum som ligger på en halvö som skjuter ut i havet. På ömse sidor om denna halvö sträcker sig de båda stränderna, den östra och den västra.

Centrum består nästan uteslutande av butiksgator som med friskt mod saluför väskor, kläder, guld, godsaker och andra mer eller mindre varaktiga souvenirer. Nästan hela området är uppbyggt i fyrkanter vilket gör det lätt att hitta. Gatuadresser existerar knappast, dels är centrum så litet, och dels så gyttrigt, att det är lättare att hitta det man söker genom att helt enkelt vandra omkring tills man finner det man söker. Längst ut mot havet ligger en vacker liten hamn, mest använd av utflyktsbåtar, och direkt innanför denna en liten park som erbjuder välkommen skugga och en chans att sitta ner i värmen. Centrum avgränsas av hamnen i ena änden, den imponerande amfiteatern i den andra, och huvudgatan som förbinder de två. Ovanför centrum finner man ruinerna av det antika Side. De flesta av dessa har daterats till tiden kring 25 e.kr och mest imponerande är den ståtliga romerska teatern, som under en begränsad tid på sommaren används som skådeplats för konserter och andra evenemang. Innan man kommer ner till ruinerna och hamnen passerar man det moderna Side, hotell och framförallt moderna och lite äldre bostadshus. Mellan dessa två ligger en stor rondell som fungerar som knutpunkt för hela staden. Rondellen är utmärkt med en hög flaggstång där den turkiska flaggan vajar i toppen. Denna syns från de flesta platser i staden och är ett bra riktmärke. Här är nedfarten till Sides centrum och det är skyltat mot Kumköy, Alanya, Antalya och Manavgat. Området kring flaggan används av banker, turistkontoret och en del mindre snabbköp. Kumköy kan bäst beskrivas som en avlägset belägen utkant av Side, ca fem kilometer åt nordväst. Längs med huvudvägen finns ett långsträckt centrum med samma utbud som i Side. Side har finkorniga stränder som lämpar sig speciellt för barnfamiljer eftersom de är långgrunda. Det finns flera vattensporter som t.ex. Jet ski, bananbåtar och parasailing. Stränderna kring Side kallas Östra och Västra, och ligger på var sin sida om centrum. Cirka fem kilometer åt nordöst ligger stranden Kumköy.

Stränder

Kumköy-stranden

Stranden i Kumköy är en långsträckt fortsättning av den västra stranden, och är man uthållig är det fullt möjligt att promenera i vattenbrynet eller på strandpromenaden hela vägen in till centrum. Men det finns egentligen inget skäl till det. Stranden här är lika långgrund och tilltalande som den västra stranden, och erbjuder i stort sett samma faciliteter. Möjligen är stranden i Kumköy något mer långgrund, men det är också den enda skillnaden.

Västra stranden

Västra stranden är tillsammans med Kumköy-stranden nästan en mil lång och relativt långgrund, därför räknas den som den barnvänligare av Sides två stränder. 2 (11) Det är ganska tätt mellan solstolarna, som i regel hör till närmaste bar/restaurang och som är gratis om man väljer att dricka eller äta något där. Färskvattenduschar finns med ojämna mellanrum. Sträckan närmast centrum har flest restauranger, samtliga med fin utsikt över havet. Sanden är mörk och rätt finkornig. Här finns det mesta man behöver under en dag på stranden; mat, dryck, massage och kanske en tur med bananbåt, vattenskoter eller andra mer eller mindre motoriserade flytetyg.

Östra stranden

Den östra stranden är längre än den västra. Östra stranden är också något mindre långgrund, fem meter ut når vattnet strax över midjan på en vuxen. Den östra stranden har inte lika många faciliteter som den västra och det är heller inte lika tätt mellan solstolarna. Men här finns ändå ett fullt tillräckligt utbud av både förfriskningar och vattensporter. Prisexempel Beach volley, gratis Bananbåt, ca 40 TRY. Ringar efter båt, ca 40 TRY. Fallskärm, ca 60 TRY. Jet ski, ca 50 TRY för ca 15 minuter. När man hyr en Jet ski så ska man vara medveten om att de i de flesta fall inte har någon försäkring. Det innebär att du blir ersättningsskyldig för eventuella skador som uppstår på den Jet ski som du hyr om du t.ex. skulle köra omkull eller bli inblandad i en olycka. Det turkiska köket stoltserar med det självpåtagna epitetet ”Världens tredje bästa kök” efter det kinesiska och det italienska. Hur man kommit fram till en sådan rangordning framgår inte, men den turkiska maten förtjänar allt beröm den kan få, och här längs den turkiska kusten finns goda möjligheter att prova både rustik husmanskost och den mer raffinerade matlagningskonst som stammar från de kejserliga köken, där hundratals högt specialiserade kockar ständigt strävade mot nya kulinariska horisonter. Några begrepp som du kommer att stöta på är ”Meze”, smårätter inte olika spanska tapas, som serveras som inledning till en måltid. Även om de inte står på menyn kan du alltid fråga efter dem, ofta finns det i alla fall något. ”Kebab” är helt enkelt grillat kött, men i ett otal varianter och med lika många råvaror, se kebabskolan nedan. ”Pide” är de flata bröd som serveras till maten. ”Fetacheese” är den ost gjord på får- eller komjölk och sedan lagd i saltlake som är en stapelvara i det turkiska köket. Den kan vara mild som en sommardag eller skarp nog att skära glas med. Allt beror på vad den ska användas till.

Meze

Smårätter av färska grönsaker, kött och kryddor som serveras med bröd. Det finns oändliga variationer av meze, beroende på vilken del av landet man befinner sig i kan man få pröva olika smaksammansättningar. Meze äter man tillsammans. De dukas fram på fat som ställs mitt på bordet, så att alla kan komma åt för att pröva de olika sorterna. Turkarna dricker raki till meze, det är en symfoni av smaker som nationaldrycken raki passar alldeles utmärkt till.

Restaurangerna har sina egna variationer av dessa rätter, men i princip alla har det som kallas mezetallrik. En enkel tallrik med ett urval av husets bästa sorter. Vet man vad man tycker om är det bättre att beställa sina meze var för sig, då de serveras på separata assietter.

Litet matlexikon Kadin budu

, "kvinnolår" - friterade köttbullar

Imam bayaldi

, "då imamen svimmade" - fylld aubergine

Dolma

, vinblad med olika fyllningar, finns i många varianter

Kadin göbegi

, "kvinnonavel" - en slags nötkaka

Tjadjik Börek Ezme

är Turkiets svar på grekernas tzatziki, en yoghurtblandning med vitlök och salt. I Turkiet blandar man ofta i lite hackade myntablad eller dill också. är en smördegsrulle oftast fylld med getost och kryddor. är en stark blandning av finhackad chili, lök och tomat.

Saksuka

, grönsaker som hackas och blandas med vitlök och tomatsås. Det kan variera vilka grönsaker man använder men vanligtvis är det champinjoner och grön paprika.

Köfte

är den turkiska köttbullen. Färs som blandas med färska kryddor och rullas till avlånga köttbullar. Den traditionella köften innehåller lammfärs men de flesta serverar den även med nöt.

Casserole

låter.

Lavas

Traditionella grytor med champinjoner, kyckling, nötkött eller skaldjur. Vanligtvis blandas huvudingrediensen med grönsaker och serveras med bröd. Restaurangerna har ofta sin egen variant och de smakar precis så gott som det , det berömda uppblåsta brödet som man får serverat innan maten, ofta med lite tjadjik eller smör. Detta behöver man oftast inte beställa in. Traditionellt bakas dessa bröd i vedeldad ugn för att få den rätta smaken och den rätta konsistensen. Ofta serveras det till meze.

Kebabskolan Döner kebab

är närmast den kebab som köps hemma i Sverige. Strimlor av lamm-, kyckling- eller oxkött som kan fås i franskbröd, över franskbröd som är tärningsskuret och i ”dürüm” där kebabköttet är inrullat i tunnbröd. Döner kebab serveras med sallad och lök.

Iskender kebab

har fått sitt namn efter Alexander den store. Har i princip samma ingredienser som Döner kebab men serveras på tallrik med köttet på en bädd av tärningsskuret bröd som toppas med tomatsås och yoghurt.

Adana kebab

paprika. är malt oxkött som är relativt starkt kryddat. Grillas på spett och serveras oftast med grillad tomat eller

Sis kebab

består av stora bitar grillat lamm-, ox- och kycklingkött på spett varvat med paprika och ibland tomat.

Patlican kebab

eller aubergine kebab, år som sis kebab, fast varvad med auberginebitar.

Huvudrätter

Huvudrätten består ofta av fisk eller kött. Var uppmärksamma på att fisk kan vara väldigt dyrt. Några av de vanligaste fiskrätterna är svärdfisk-kilic, piggvar-kalkan, havsabborre-levrek och tonfisk-palamut. På menyn är priserna oftast angivna i vikt. Bland kötträtterna kan nämnas lamm-kuzu, kyckling-tavuk, oxkött-dana och den väldigt berömda sis kebab-kött på grillspett.

Sötsaker

Efter middagen kan man njuta av smördeg doppad i sirap baklava, pumpa i söt sås kabak-tatlisi, pudding med nötter, cornflakes och russin asure eller muhallebi, vilket är mjölkpudding. Afiyet olsun – Smaklig måltid!

Att dricka till

Man dricker alltid vatten till maten i Turkiet, men inte uteslutande. Här bryggs flera lokala ölsorter av hygglig kvalitet, och landets viner skäms inte för sig, även om de inte passar så bra till den turkiska maten. Skall man göra som turkarna själva gör skall man dricka Raki, särskilt till meze, som blandar så många olika smaker att vinets egen smak hamnar lite i skymundan. Raki är släkt med den grekiska Ouzon, den franska Pastisen och Levantens Arak. Ett anisbrännvin, med andra ord. Man häller så mycket man vill ha i ett glas, släpper ner ett par isbitar och fyller upp med vatten varvid drycken blir mjölkig och ogenomskinlig. Ta det varligt, även om det smakar gott, Raki är trots allt starksprit. Ayran måste också nämnas när man talar om turkiska drycker. Det är helt enkelt yoghurt och vatten som vispas ihop med lite salt. Gott och läskande i värmen!

Kaffe och te

Turkiskt kaffe dricks ur en liten kopp och har en ganska tjock konsistens med kaffesump i botten. Enligt den turkiska traditionen kan man få sin framtid spådd i kaffesumpen. När du beställer en kopp turkiskt kaffe så finns det olika söthetsgrader. Az sekerli (uttalas aas sjekerli) är lite socker, orta (uttalas årta) ”lagom” mycket socker, sekerli (uttalas sjekerli) är mycket socker. Normalt sett så ska man alltid få ett glas vatten till sin kopp turkiska kaffe. Te dricks ur små tulpanformade glas. Det finns vanligt te och äppelte, det senare brukar falla oss skandinaver i smaken och kan drickas både varmt och kallt. 3 (11)

Maten i Side

Det turkiska köket är berömt för sin mångfald, även om många inte känner till mer än kebab. Matlagningskonsten förlorar sig bakåt i tiden och har utvecklats ur en rik tillgång på ingredienser, både inhemska och hitförda av de handelsmän som trafikerade de viktiga handelsvägarna mellan Asien och Europa. Genom århundradena samlade, prövade och upptäckte man nya ingredienser och nya metoder, grunden till det som idag kallas det turkiska köket, även om en sådan term är lika missvisande som att säga ”det europeiska köket”. Variationerna är många, och regler är som bekant till för att brytas. Man kan alltså äta gott, mycket gott, i Turkiet, men tyvärr är det så att de stora kulinariska upplevelserna uteblir i Side, eftersom man lagt sig på den nivå som dikteras både av efterfrågan och ekonomi.

Men du kommer inte att gå hungrig i Side, här finns gott om restauranger som mer än gärna ser dig som gäst, och du bör pröva de lokala specialiteter som bjuds. Passa också på att njuta av Medelhavets frukter; bläckfisk, piggvar eller havsabborre, eftersom det turkiska köket, med sin respekt för råvarorna, verkligen gör dem full rättvisa. Du kommer inte få svårt att hitta någonstans att äta i Side, mat finns överallt, från de enkla kebabstånden till prisvärda och smakrika upplevelser.

Restauranger

Tropic

Bakar en suveränt god pizza! Charmig restaurang med internationell meny, detta är det enda ställe i Side som serverar sushi. Vackert belägen vid havet, och utsikten över Kumköy-stranden är slående. Storbilds-tv med skandinaviska SVT.

Fiesta

Inspirerat av det mexikanska köket med fajitas, guacamole och annat gott. Uteservering under bar himmel med shoppingstråket nedanför.

Ocakbasi

Turkisk mat när den är som bäst. Kända för Sides bästa meze och den enormt goda Tezti Kebab som tillagas i en lerkruka som krossas vid serveringen.

La Sera

Sides bästa italienska restaurang i en lugn och avslappnande miljö, på Side Resort.

Moonlight

Serverar internationell mat blandat med turkiska rätter. Ligger romantiskt i den antika delen av Side centrum med underbar utsikt över havet och den östra stranden. Side är ingen nöjesmetropol med det finns ett par diskotek och rätt många barer på Sides östra sida, några till finns i hamnen. Lokalbefolkningen startar gärna kvällen med en god middag för att sedan gå vidare till någon av barerna i t.ex. Sides hamn. Vill man ha en lugnare kväll har många hotell barer som emellanåt har musikunderhållning. Barerna stänger vid 2-tiden, diskoteken omkring kl. 03.00 och 04.00. I Turkiet finns lokalt producerad sprit och dyrare importerade spritsorter. Beställer du t.ex. en gin & tonic får du en drink blandad med lokalt producerad gin, vill du ha importerad sprit bör du beställa t.ex. Gordons Gin & Tonic. Håll uppsikt över din drink och lämna den inte obevakad på bardisken eller på bordet. Gin & Tonic (lokalt producerad gin), ca 10 TRY. Gin & Tonic (importerad gin), ca 15 TRY. Öl, ca 5-10 TRY. En flaska vin, ca 40 TRY. Turkiet är ett shoppingeldorado om man håller sig till varor som är producerade i landet. Importerade varor ligger i ungefär samma prisklass som hemma. Det finns många märkeskopior i butikerna. Oftast kan du pruta i butiker som inte har prislappar på varorna. Prislappar indikerar för det mesta fasta priser, vilket många affärer har numera. Ibland kan man få ett bättre pris om man betalar i västvaluta. Detta har givetvis sin grund i den kraftiga inflation som råder i dagens Turkiet. En del märken, t.ex. Levi´s, Benetton och Quicksilver, licenstillverkas i Turkiet vilket medför något billigare priser jämfört med motsvarande produkter i Sverige. Det finns ett stort designutbud av guld- och silversmycken. En del butiker har sin egen guldsmed. Skinnvaror finns i många olika modeller och kvaliteter, och många affärer har egna skräddare. Det tar högst två dagar att få en byxa eller jacka uppsydd. I basarerna är det fortfarande brukligt att pruta, till och med god ton. Man bjuds ofta på en kopp te eller något läskande medan man gör affärer. Man behöver dock inte känna sig tvingad att köpa något – detta är en del av den naturliga turkiska gästfriheten. Även om det blivit betydligt bättre de senaste åren så finns det dessvärre fortfarande en del ”inkastare” som arbetar för att få in kunder i butikerna. De har oftast en ganska låg lön och får därför provision på beloppet kunden handlar för. Ignorera dem, om du inte är intresserad av att gå in i butiken.

Shopping på resmålet

I Side finns små butiker i centrum, i den gamla stadsdelen samt längs strandpromenaden. Ta gärna också minibussen till Manavgat - här finns ett bra utbud av butiker och marknader. Liksom i övriga Turkiet är varor producerade i landet billiga här, medan importerade varor håller ungefär samma prisklass som hemma. Det finns många märkeskopior i butikerna. Oftast kan du pruta på priser i Sides butiker, även om de har prislappar på varorna. Så är dock inte fallet i Manavgat. Finns det prislappar är priset fast. En del märken, t.ex. Billabong, licenstillverkas i Turkiet vilket medför något billigare priser om man jämför med samma produkter i Sverige. 4 (11)

Mattor

Turkarna är ärliga, men man bör vara försiktig när man funderar på att köpa en matta att ta med sig hem. Mattförsäljningen har ökat enormt de senaste åren. Dessa orientaliska mattor med sina underbara färger och mönster är en gammal hantverkstradition med många hundra år bakom sig. Kvaliteten varierar oerhört – var försiktig!

Guld

Guldföremålen finns i 14, 18 och 22 karat. Vanligast är 14 karat. Staten har fastställt ett fast guldpris per gram, och det man betalar för är det egentliga arbetet som är utfört. Detta pris varierar från guldsmed till guldsmed. Platin Jewellery, som ligger i Side centrum, har vi god erfarenhet av.

Kläder

I Turkiet odlas bomull, och arbetskraften utgör ingen hög kostnad. Då är det lätt att förstå varför bomullsplaggen är så billiga. Det behöver inte innebära dålig kvalitet. I Side centrum finner du Billabong som har lägre priser än hemma.

Läder

Läder kan man handla här till mycket förmånliga priser och god kvalitet. Skulle du finna din favoritjacka under semestern, men den kanske inte passar alldeles perfekt, kan de flesta butiker sy om den såsom du önskar. Så var ute i god tid! På Side Leder som har flera butiker kan du få kvalitetsvaror omsydda efter önskemål.

Optik

Optikerna i Turkiet är skickliga yrkesmän som på ett par dagar kan ta fram glasögon för alla synfel. Det är billigare än hemma med både vanliga glasögon och solglasögon av märke. Vi rekommenderar Kumköy Optik, som har en butik i Kumköy och en i Manavgat.

Shoppingcenter

I provinshuvudstaden Antalya finns alla möjligheter till shopping. Det tar ca 1 timme med buss och kostar ca 8 TRY. Migros 5M är ett stort shoppingcenter vid Västra stranden. Här finns flera stora kända butiker som Zara, Levi´s, Miss Sixty/Energie, Lacoste, Mango, Yves Rocher m.fl. Bakom Migros 5M ligger ett mini-Turkiet med landets viktigaste sevärdheter. En uppskattad upplevelse för både stora och små. Deepo ligger vid flygplatsen och är ett stort outlet shoppingcenter, med många butiker och restauranger. Biosalong som spelar vissa filmer med engelskt tal. I mitten av centret kan man åka skridskor.

Basarer och marknader

I Turkiet går alla på marknad, både semesterfirare och lokala invånare. De lokala kvinnorna kommer rullandes med sina små vagnar och fyller dem snabbt med läckra frukter och färska grönsaker. För oss är marknaden framförallt en plats där vi handlar och prutar på priset. På de marknader som finns runt om i Side och Manavgat är det inte bara frukt och grönt man finner – här finns det mesta: kläder, skor, kryddor, leksaker, filmer, musik och mycket mera. Turkarna gör sina inköp på ett annat sätt än vi gör i Sverige. Under flera hundra år har man gått till den lokala marknaden för att handla. Det är som regel kvinnorna som går till marknaden, här letar de fram de bästa varorna. De smakar på frukten innan den köps och förhandlar om priset med bönderna, som kommit för att sälja sina grödor. Kvinnorna sätter av lång tid för marknaden och gör ofta stora inköp. Man använder sig av årstidens frukt och grönt i sin matlagning. Det är många som fortfarande gör sin egen marmelad och saft av de färska frukter som inhandlats på marknaden. Det är betydligt billigare att göra detta själv med tanke på att frukten under högsäsong är mycket billig. Man kan till exempel köpa ett kilo jordgubbar för 4-5 kr under säsongen. Utöver detta konserverar de flesta kvinnor också grönsaker. Vanligt är starka chilifrukter och oliver. De skördar oliver, förbereder och konserverar dem så att de har till nästa skörd. Det är inte ovanligt att se kvinnor sitta på balkongen med en stor säck oliver som skall skäras och förberedas för inläggning. 5 (11)

Marknader i Side och Manavgat Måndag

Den största marknaden finns i Manavgat på måndagar. Den sträcker sig ca 5-6 km och erbjuder allt mellan himmel och jor d. Du finner den vid den stora moskén ”Küliye”. Ta en dolmus till Manavgat dolmusstation och gå mot de fyra minareterna. Det finns även en marknad i Manavgat med frukt och grönt. Den ligger ca 600 meter efter stora bron på höger sida.

Onsdag

En mindre marknad i Side som erbjuder kläder, skor och souvenirer.

Torsdag

En traditionell marknad som har både tyger, kläder, väskor samt frukt och grönt, finner du i Manavgat på torsdagar. Stig av dolmusen vid PTT och gå tillbaka till trafikljuset. Här tar du till vänster – efter ca 500 meter finner du marknaden på höger sida.

Lördag

En blandning mellan tradition och nytt – tyger, kläder, skor, väskor samt frukt och grönt finns till försäljning. Varje lördag i Side, på marknadsplatsen bakom den stora moskén. Från flaggan fortsätter du upp bort från centrum och finner marknaden efter ca 500 meter.

Golf

Strax utanför storstaden Antalya finner du golfens eget Mecka: Belek. Här finns det 10 olika golfklubbar som ligger vackert belägna längs kusten och erbjuder banor av olika karaktär. Det enda de har gemensamt är att de under stora delar av året är i otroligt bra skick. Vings golfvärdar i Belek rekommenderar banan Loria med två 18-hålsslingor, som har något att erbjuda alla golfare. Den lite mer utmanande Old Course har långa korridorer där pinjeträden står tätt längs fairwaykanten. New Course är bredare, mer kuperad och i det stora hela lite snällare mot spelaren - såvida du inte träffar något av de många vattenhindren. Cornelia, designad av Nick Faldo, är en 27-hålsanläggning som erbjuder många riktigt bra designade golfhål, som ger även de mest erfarna golfarna en riktig upplevelse.

Skridskor

I de större shoppingcentren som ligger utanför Alanya och Antalya kan man mot en liten summa pengar dansa runt på små isbanor på inhyrda skridskor. Ett trevligt avbrott i shoppingen.

Vattensporter

Det finns flera center på stränderna som erbjuder allt från bananbåt och parasailing till Jet ski. När man hyr en Jet ski så ska man vara medveten om att de i de flesta fall inte har någon försäkring. Det innebär att du blir ersättningsskyldig för eventuella skador som uppstår på den Jet ski som du hyr om du t.ex. skulle köra omkull eller bli inblandad i en olycka.

Forsränning

Njut av den vackra naturen när du reser upp i Taurusbergen. Bara resan, 1,5 timme från Side, är en upplevelse. Väl framme väntar en spännande forsränning i Köprülü Kanyon. Under våren är det extra häftigt då smältvattnet kommer ner i från bergen. Man blir ledsagad i säkerhet och utförande, innan det bär av nedför floden i gummiflottar. Vattnet är kristallklart och omgivningen grönskande, det perfekta äventyret för den som vill ha en extra upplevelse. En heldagsutflykt, inklusive lunch kostar ca 480 SEK för vuxen och ca 240 SEK för barn, minimiålder 6 år.

Dykning

Utanför Side är vattnet klart och det är god sikt. Tack vare stadens långa historia kan man dyka för att se kolonner och byggnader som idag ligger under vattenytan. Vill man prova på att dyka för första gången får man hjälp att förstå och använda utrustningen tillsammans med licenserade instruktörer. Sealife Divers, är en dykfirma som har PADI licens och arrangerar dykutflykter med europeiska ledare. Tfn: +90 5324328629. Den asiatiska delen av Turkiet kallas Anatolien. Här har många historiska händelser inträffat. Det var här våra förfäder för första gången blev bofasta och jordbrukare för ca 10.000 år sedan, och snart uppkom världens första städer. Intressanta fynd har hittas vid utgrävningar i Catal Höyuk utanför Konya. Metall användes tidigt och Anatoliens städer ledde utvecklingen. Skriftspråket kom hit med de första indoeuropeiska erövrarna, hettiterna, som grundade det första riktigt stora riket. Det sträckte sig bort till Libanon. Efter hettiternas fall ungefär samtidigt med det Trojanska kriget ca 1200 f. Kr. följde stora folkvandringar. Assyrier, urarter, khmerer, trakéer, lykier, fryger, lydier och andra slogs om kontrollen över de viktiga handelsvägarna. Samtidigt kom grekiska kolonisatörer och slog sig ned främst på västkusten där de grundlade bl.a. Efesus, Pergamon och Miletus. Det var i dessa städer grunden till de grekiska vetenskaperna lades. På 500-talet f.Kr. intog perserna hela Anatolien och kom i krig med grekerna. En rik blomstringstid började på 330-talet f.Kr. då Alexander den store slog perserna. Efter hans död uppstod flera mindre riken som senare gick upp i Romarriket. När kristendomen slog igenom gjorde Paulus, som var från Tarsus i Anatolien, flera långa resor hit från Judéen och grundade de tolv första kristna församlingarna. År 395 delades Romarriket i en östlig och en västlig del och Konstantinopel blev Östroms huvudstad. Detta blev grunden till det Bysantinska riket som varade i över 1.000 år. År 1071 började den egentliga turkiska historien då de muslimska seldjuk-turkarna slog den bysantinska hären vid Manzikert och lade under sig delar av Anatolien. Många muslimska turkiska småstater uppstod nu, men enades år 1299 i det Osmanska riket. Under Mehmet II:s ledning intogs år 1453 Konstantinopel, som senare fick namnet Istanbul. På 1500-talet slog osmanerna sig fram till Österrike, Korint, Syditalien, Arabien och i Nordafrika ända bort till Algeriet, och blev dåtidens största imperium. 6 (11) På 1700-talet sökte vår Karl XII förbund med den turkiska sultanen i sitt krig mot Ryssland. I och med upplysningstiden i Europa kom osmanerna efter i utvecklingen, och under 1800-talet förlorade man stora landområden. Osmanska riket var på nedgång. Räddaren i nöden, och skaparen av det moderna Turkiet, blev generalen Mustafa Kemal. Han hade utmärkt sig i Balkankriget och första världskriget, då osmanerna stod på stormakternas sida. Vid freden delades riket, och de turkiska nationalisterna samlades i Angora, nu Ankara, under Kemals ledning. Grekland hade fått västkusten och gick nu in i landet. Ett blodigt krig utbröt och grekerna drevs ut ur landet. År 1923 blev Turkiet en republik med Mustafa Kemal som president. Han arbetade för att skapa en modern stat och hade när han dog 1938 lagt den ideologiska grund som dagens Turkiet vilar på. Han betraktas än idag som landets store fader. Under hans styre var Turkiet en enpartistat, men 1946 blev det tillåtet med flera politiska partier och landet blev en demokrati.

Atatürk, Turkiets fader

På 1800-talet hade islams forna glans och inflytande i världen förbleknat. I Turkiet var de styrande inkompetenta och folket korrumperat och fattigt. Reformer hade påbörjats men få överlevde sultan Abdul Hamits regim. Abdul Hamit levde i sus och dus med sitt harem i sultanpalatset och omgav sig med ett nätverk av spioner och poliser som agerade helt självständigt. Män misstänkta för konspiration mot sultanatet kallades regelbundet in till förhör. En av dessa män var den unge kaptenen Mustafa Kemal. Kemal skickades till armén i Damaskus, där man trodde att han inte skulle kunna blanda sig i rikets angelägenheter. Men här grundade han den hemliga organisationen Vatan. Han insåg att en revolution kom allt närmare. Det blev också snart ett uppror, och Abdul Hamit avsattes till förmån för sin yngre bror. Under första världskriget fick Kemal tillfälle att visa vad han gick för. Han blev Turkiets ledande militär, började befrielsekampen mot de grekiska ockupationstrupperna och bröt med regeringen i Istanbul. Av en nationalförsamling i Ankara erhöll han den högsta militära och politiska makten och ställde sig i spetsen för en rörelse för nationell revolution. Under kriget mot grekerna 1920-22 flöt mycket blod. Han befäste här ytterligare sin ställning och besegrade grekerna, som flydde i tusental över Egeiska havet. Kemal ansåg det nu dags att agera även mot inhemska missförhållanden. År 1923 utropade han Turkiet till republik och sig själv till president. Han sade ”Jag har nått mitt mål, men det är nu so m det verkliga arbetet börjar”. Huvudstaden flyttades till Ankara. Kemal tyckte nämligen att Istanbul var alltför belastat av religiösa och gammaldags traditioner. Moderniseringen av Turkiet började och omfattande västerländskt färgade reformer genomfördes. Den islamska lagen ersattes av europeisk civillagstiftning. Det arabiska alfabetet ersattes med det latinska. Han intresserade sig för kvinnors emancipation och förbjöd kvinnor att bära slöja, vilket väckte motstånd tills han bestämde att bara

prostituerade fick bära slöja. Kvinnorna fick likhet inför lagen och rösträtt i lokala val och uppmuntrades att utbilda sig. Männen förbjöds att bära huvudbonaden fez och månggiftet förbjöds. Femårig skolplikt infördes liksom skoluniform för att undvika sociala skillnader och konflikter bland barnen. Många tyckte att Kemal gick för fort fram, men så småningom fick han sitt folks stora tacksamhet och erkännande. Folket gav honom namnet Atatürk, som betyder Turkiets fader. Strax efter den turkiska republikens 15-årsdag dog Atatürk den 10 november 1938 klockan 09.05 i sultanpalatset. Här står klockorna än idag på detta klockslag. En gång om året, på denna dag och detta klockslag, stannar alla bilar i Turkiet och tutar i en minut. Atatürk blev verkligen Turkiets fader. Hans engelske levnadstecknare Lord Kinross säger att Atatürk förde sitt land från medeltiden till tröskeln av ett modernt levnadssätt, och att allt han gav sitt folk har överlevt som en levande kraft ännu i dagens Turkiet. Denna minnesteckning sammanfattar väl vad Atatürk ville ge sitt folk, som han ville skulle kunna säga: ”Ne mutlu turkum diyene” - ”Glad är den som kallar sig turk”. Detta har haft stor betydelse för den islamiska konsten, som utmärks av rik geometrisk ornamentik, stiliserade växtmotiv och arabiska skrivtecken. Det förklarar också varför besökare i muslimska länder måste vara noga med att inte fotografera någon mot hans vilja. Islam är i hög grad en praktisk pliktlära med stark juridisk prägel, som reglerar alla livets skiften. Människans plikt är att visa Gud lydnad och underkastelse. Men Allah är även den gode förbarmaren som förlåter alla synder. Endast för otron finns ingen förlåtelse; den otrogne kommer till helvetet i livet efter detta. Muslimen tror att paradiset är en plats fylld av oändlig lycka och kärlek, medan helvetet är en plats för evig skräck och tortyr. För muslimerna befinner vi oss nu inte i 2000-talet. Deras tideräkning börjar med Muhammeds flykt till Medina år 622, och de befinner sig nu i år 1430.

Ramadan

Den muslimska fastemånaden Ramadan börjar omkring 1 augusti 2011, då kan det hända att butiker och affärer håller stängt och att saker och ting går lite långsammare än vanligt. Ait el Kebir infaller den 16 november 2011 och då håller affärer och marknader stängt.

Islam

Ingen besökare i Turkiet kan undgå att märka att den muslimska tron – islam – är en viktig del av livet, såväl vardag som helg. I motsats till kristendomen, som anser att bönen förutom i kyrkan bör ske i enskildhet, utövar muslimen sin andakt även offentligt, bland sina medmänniskor. Man kan ofta se en muslim rulla ut sin bönematta, eller bara falla ner på marken, för att be och visa Gud sin vördnad. Ordet islam betyder hängivenhet, underkastelse, och är den yngsta av de tre stora världsreligionerna. Grundare var Muhammed, ca 570-632, som i en uppenbarelse av Gud uppmanades att förkunna. Dessa uppenbarelser inträffade runt 600 e.Kr. Islams heliga skrifter står nedskrivna i boken Koranen. Allah (Gud) uppenbarade sitt budskap genom den heliga Koranen, och Koranen är Allahs ord som han dikterade för profeten Mohammed genom ängeln Gabriel. Grundstammen i islam utgör s av ”de fem pelarna”: - Tron: ”Det finns ingen Gud utom Allah, och Muhammed är hans profet”. Avgudadyrkan är förbjuden och som sådan räknade Muhammed de kristnas tro på treenigheten. - Bönen Namaz. Bönen förrättas fem gånger om dagen med ansiktet vänt mot den heliga staden Mecka. Första bönen sker alltid efter solens uppgång. - Allmosan: Erläggandet av zakat, allmosor till de fattiga. - Fastan: Ramadan, fastemånaden. - Vallfarten: Haddj. Vallfärden till Mecka som varje troende bör företa minst en gång i livet. Andra viktiga föreskrifter är firandet av fredagen som helgdag och förbudet att dricka alkohol och förtära kött av svin. Avgudadyrkan är också förbjuden och innebär att muslimer inte avbildar levande varelser. 7 (11)

Antalya

Antalya är provinsens huvudstad, en verklig storstad med de bästa shoppingmöjligheterna utmed kusten, och mycket att både se och göra även om man inte tänker handla något. Gamla stan är som gjord för att ströva omkring i och det finns gott om caféer där man bara kan sitta och se världen gå förbi. Man kan åka hit med buss från Side, ca 8 TRY, och strax över en timmes resväg åt vardera hållet, men det är ofta både billigare och bekvämare att följa med på en organiserad utflykt.

Alanya

Den större och mer fartfyllda semesterorten öster om Side. Alanya är känt för sin charm, sina vackra stränder, shopping och inte minst för sitt nöjesliv. Besök borgen, från murarna har man en strålande utsikt över både staden och havet. Under borgen ligger Damlatsgrottan som sägs ha bra luft för den som lider av andningsbesvär. På marknaden hittar man det mesta i frukt och grönsaksväg! Bazaren låter er pröva på prutning och utbudet av restauranger lämnar ingen hungrig. Det tar ca en timme med buss från Side och kostar ca 8 TRY. De stora bussarna går en gång i timmen och minibussarna varje halvtimme.

Manavgat

Utanför Side finner man Manavgat som är en liten stad med trevlig atmosfär, på väg att växa upp. Här finns en del butiker som uppskattas av de flesta, med bra priser. Eftersom Manavgat är mer lokalt än Side finner man mycket husgeråd till billiga priser. På måndagar och torsdagar är det stor marknad där det erbjuds allt och mycket mer. Längs floden ligger små mysiga cafeér där du kan ta en kaffe under dagen. Manavgat ligger bara 15 minuter från Side. Det går minibussar, dolmus, varje kvart som kostar ca 2 TRY.

Vattenfallen i Manavgat

Ett populärt utflyktsmål, bland såväl lokalbefolkningen som turister, mycket fotografivänligt! Hit tar du dig med lokalbuss från Side till Manavgat, där du byter till en dolmus som går till ”Selale” som betyder vattenfall. Restauranger finns, bra picknick-utflykt. Entré till vattenfallet ca 2,5 TRY.

SeAlanya

Över ett stort område har man nu byggt ett av Europas största havsland – här kan man upptäcka havets hemligheter och färger på riktigt nära håll. Havsparken består av flera stora pooler som tillsammans erbjuder den unika upplevelsen att se koraller, fiskar, hajar och rockor. I vissa av dessa pooler är det tillåtet att dyka ner, utrustad med snorkel och cyklop, för att ta del av den tysta och magiska världen.

Side Museum

Ligger i det som en gång var det romerska badet, så till och med lokalerna är antika. Visar föremål från utgrävningarna i Side. Stängt måndagar. Öppet 08.30-12.00 och 13.30-18.30 övriga dagar. Entré ca 10 TRY.

Romerska teatern

Under dagtid kan man på egen hand utforska denna enorma teater som härrör från romartiden. Under sommartid framförs här konserter och festivaler, som vi arrangerar utflykter till. Ligger vid infarten till Side, precis där huvudgatan startar. Öppet dagligen 09.00-18.00, längre under speciella evenemang. Entré ca 10 TRY.

Antalya Arkeologiska Museum

Du som är historiskt intresserad bör absolut besöka Antalyas arkeologiska museum. Här finns mycket av det som hittats vid utgrävningarna i bl.a. Perge och Aspendos. Ta lokalbussen från Side till Antalya och sedan en taxi från busstationen. Stängt måndagar, öppet 08.30-12.00 och 13.30-18.30 övriga dagar. Entré ca 15 TRY för vuxna, gratis för barn.

Manavgatfloden

Detta är en av de pamfylliska floderna och att glida utmed stränderna i vattnets egen takt är en vilsam upplevelse, samtidigt som det vackra landskapet glider förbi. Vid flodmynningen väntar bad i det kalla flodvattnet, eller ett litet stycke därifrån, i det betydligt varmare Medelhavet. Du kan också njuta av en kopp kaffe på en av serveringarna som växt upp längs med floden inne i Manavgat.

Landsvägsbuss

Från Side kan du med landsvägsbuss ta dig till de flesta större städer i Turkiet. Bussarna är fräscha och ofta nya, på längre turer serveras snacks och juice. Det är stora avstånd så ta nattbussen om du ska resa långt, och köp gärna två säten så att du kan sova bekvämare. Alla bussar är rökfria. Biljetter köper du på stationen eller på något av de lokala kontoren. De största bussbolagen är Pamukkale, Ulusoy och Varan. 8 (11) Side - Istanbul ca 50 TRY, restid ca 13 tim. Side - Ankara ca 50 TRY, restid ca 8 tim. Side - Antalya ca 8 TRY, restid ca 1 tim. Side - Alanya ca 7 TRY, restid ca 1 tim.

Buss

Dolmus, minibussar, tar dig kortare sträckor. De fungerar som stadsbussar. Dolmus betyder fullproppad, vilket är precis vad de är. Det finns vissa anvisade busshållplatser och när du vill stanna en dolmus vinkar du in den till vägkanten som en taxi. När du ska gå av säger du "DUR", vilket betyder stopp! Du behöver inte stiga av vid en av de aviserade hållplatserna. När du stigit på bussen skickar du fram pengarna via dem som sitter framför dig. Växeln får du tillbaka samma väg. Det kostar ca 1,5 TRY inom Side och ca 2 TRY om du vill åka till Manavgat.

Side - Manavgat

, bussen kör mellan dolmusstationen i Side och centrum i Manavgat, 1,75 TRY, 15 min.

Side - Everenseki

min. , resan startar på dolmusstationen i Side och kör till förorten Everenseki, nära Sunwing, 2,50 TRY, 20

Side - Kumköy

, bussen kör mellan dolmusstationen i Side och centrum i Kumköy, 1,75 TRY, 10 min.

Everenseki - Manavgat

, startar i Everenseki, nära Sunwing, och kör längs motorvägen till Manavgat centrum (kör inte förbi Side), 2,50 TRY, 20 min.

Kumköy - Manavgat

TRY, 20 min. , startar i Kumköy och kör längs motorvägen till Manavgat centrum (kör inte förbi Side), 1,75

Side - Sorgun

, startar på dolmusstationen i Side och kör genom Sorgun-skogen till Sorgun/Titreyengöl (nära Akdeniz Sjukhus), 1,75 TRY, 15 min.

Manavgat - Alanya

, startar på busstationen i Manavgat (placerad längs motorvägen) och kör till dolmusstationen i Alanya. Bussen är lite större och stannar i Alanya centrum, 7 TRY, 75 min.

Side - Antalya

, anslutningsbuss från Side dolmusstation till motorvägen, där byter man till en stor buss som kör vidare mot Antalya. I Antalya kör bussen till nya busstationen (Yeni Otogar), som ligger utanför staden. Här byter man buss mot centrum, Kale ici, 8 TRY, 90 min.

Taxi

Taxibilarna är gula och samtliga har taxameter, som alltid ska vara påslagen! Det finns två pristariffer, gündüs (dag) och gece (kväll). Kvällstaxan slås på efter kl. 24.00, då går priset upp med 50 %. Se till att chauffören använder rätt pristariff när du kliver in i taxin. Det ska lysa vid gündüs på taxametern om det är på dagen. Dricks förväntas - avrunda beloppet uppåt. Taxichaufförerna har i princip aldrig kvitton, vill du ha kvitto på taxiresan bör du ta med dig ett eget papper. En taxiresa på ca 3 km kostar omkring 10 TRY. Vill du åka taxi till Manavgat kostar det ca 15-20 TRY.

Hyrbil

Avis lämnar hyrbilar vid de flesta hotell, de lämnar ut kartor och tar reservationer i förväg, utan avbeställningsavgift. Du kan hyra bil för en dag eller flera för att själv bestämma tempot på utflykten. En hyrbil kostar från ca 100 TRY/dag. Turkiet är ett utmärkt val för barnfamiljer. Ofta får familjens minsting den största uppmärksamheten på restauranger och i butiker.

Barnvagn

Trots höga trottoarkanter är det relativt enkelt att ta sig fram med barnvagn. Under högsäsong - juli och augusti - stänger man av trafiken i Side centrum, så där kan man promenera relativt fritt.

Barnens mat

Det finns många restauranger i Side och en hel del har både turkiska rätter och rätter med mer internationell prägel. På nästan alla restauranger kan man beställa ris med yoghurt, vilket många turkiska barn tycker mycket om, potatismos, eller någon annan av ditt barns favoriter. Köfte (köttbullar), korv och pizza brukar också vara omtyckt. Om du inte vet vad du skall beställa till ditt barn händer det ofta att du får följa med in i köket och se vad som finns i de olika grytorna. I Turkiet äter man mycket sötsaker och det finns många goda efterrätter. Barnens favorit nummer ett är väl ofta glass i olika former. Glass på turkiska heter "dondurma". En annan populär efterrätt är Sütlac, ett mellanting mellan ris och vaniljpudding. Chokladpudding är också ett säkert kort. Många restauranger har barnstolar, de är ofta i metall med hjul, vilket skiljer sig lite från den skandinaviska stilen och standarden.

Restaurangtips

Tropic har en bra meny med skandinavisk prägel. Mycket goda pizzor! Öppet dagligen för lunch och middag. Ligger på den västra stranden, Denizbükü Mevkii, 07330 Side. Safran har bra barnmenyer. Visar ofta kvällstid tecknade filmer på storbilds-tv för barnen. Cennetler Mevkii, Side. Moonlight serverar turkiskt och internationellt kök, goda fiskrätter. Ligger i slutet av moské-gatan i Side centrum intill havet. Bilfri och trevlig atmosfär.

Insekter och djur

Mygg finns här nästan året runt, ibland tror man att de är utrustade med ljuddämpare då man oftast inte hör dem. Ta med myggnät och myggmedel. Känsliga barn bör få läkarråd i Sverige före utresa. Skorpioner kan förekomma på landsbygden, det är dock sällan man träffar på dem. Skulle man ha oturen att bli stucken av en skorpion är det viktigt att uppsöka läkare med en gång. Lösspringande hundar bör man undvika. Låt inte barnen klappa dem, de kan vara aggressiva.

Sol och värme

Ett urvridet fuktigt badlakan svalkar ledsna barn när natten kommer och värmen inte gett vika. Utsätt inte barnen för den starka solen under juni-augusti. De som bor här försöker att undvika solen mellan 12.00 och 16.00. Smörj in barnen med hög solskyddsfaktor och använd t-shirt och solhatt.

Lekplatser

Det finns några lekplatser i Side, men standarden varierar liksom underhållet. Många hotell har fina lekplatser, om man frågar vänligt kan barnen få leka där. I Antalya, 70 km från Side, finns ett delfinarium, som uppskattas av både små och stora barn. Dolphinland, Dumlupinar Bulvari, Konya alti, Korulugu Yani, Antalya.

Bilbarnstolar

Det finns bilbarnstolar att hyra, men reservera i god tid då antalet ofta är begränsat. Kvaliteten kan variera. Pris hos Avis från 9 TRY/dag för barn i åldern 0-4 år.

Shopping

Bomullsplagg är ofta billiga och av bra kvalitet. T-shirt med seriefigur-tryck kostar ca 10 TRY. Pruta i basaren och på marknaden. En strandhink med spade, kratta och några formar kostar ca 5 TRY. Stort utbud av uppblåsbara badleksaker. 9 (11) Om du skulle ha oturen att bli så sjuk under semestern att du behöver läkarvård, kontakta oss eller hotellreceptionen så ordnar vi så att en läkare kommer till hotellet. Om du har varit hos läkare och blivit ordinerad medicin, spara alla recept och kvitton. Har du tecknat reseförsäkring genom oss finns möjligheten att få ersättning direkt på resmålet. Ta med resebeviset både vid läkarbesöket och när du kontaktar oss. Om du ska söka ersättning från försäkringsbolag eller dylikt hemma i Sverige, be läkaren om ett intyg och spara alla originalkvitton.

Servicecenter och träfftider

Vi besöker ditt, eller ett närliggande hotell flera dagar i veckan. Tid och plats finner du i Vingpärmen. Gäster på Sunwing Resort & Spa Side har Resort Service dygnet runt. Under vintersäsongen har vi ingen Vingvärd i Side och det arrangeras heller inga utflykter, men du når oss på servicetelefonen.

Vingpärmen

Vingpärmen är full av information som du kan ha nytta och glädje av under semestern. Här kan du läsa mer om våra utflykter och hitta praktisk information om resmålet. Du finner Vingpärmen i hotellets receptionsområde.

Servicetelefon

Vår servicetelefon är öppen dygnet runt, alla dagar i veckan. Här kan vi hjälpa dig med det mesta som rör din semester, och du kan anmäla dig till våra utflykter.

Kontakta oss

Du når oss dygnet runt, på det sätt som passar dig bäst:

Servicetelefon 24 h, +902427 440 303 SMS kl. 08.00 - 20.00 +46709 032 041 478 Mail: [email protected]

Ambassader och konsulat

Telefon: +90 312 455 41 00 Fax: +90 312 455 41 20 Svenska ambassaden ligger i Ankara. Besöksadress: Katip Celebi sokak 7, Kavaklidere, Ankara Webbplats: swedenabroad.com/ankara E-post: [email protected] Sveriges honorärkonsulat finns i Antalya och Alanya. Antalya Telefon: +90 242 32 80 eller 248 35 94 Besöksadress: Konyaalti Caddesi, Mahmut Konuk Apt. No 74/4, 07050 Antalya E-post: [email protected] Alanya Telefon: +90 242 522 36 34 Fax: +90 242 522 36 34 Besöksadress: Saray Mah. Pelitlik Cad. No. 16-18 E-post: [email protected]

Apotek

Heter "eczane" på turkiska och har ofta en skylt med ett rött kors på vit bakgrund. Det finns flera apotek i Side. Vissa har jouröppet nattetid. Vilka de är anges på dörren till samtliga apotek.

Banker

Det finns gott om banker i Side, de flesta ligger i centrum. De håller normalt öppet från måndag till fredag kl. 09.00

–12.00 och 13.00

–17.00. Det finns även flera uttagsautomater. Liksom hemma är det viktigt att man skyddar sin kod. Är det så att du är osäker på hur automaterna fungerar, kom gärna till oss så hjälper vi till. Ta inte hjälp av främmande människor på gatan.

Butiker

Butiker har ofta öppet 09.00 - 24.00 under sommarsäsongen. Några håller stängt på söndagar. Snabbköp finns vid alla hotell. Det finns flera större och billigare supermarkets som heter Migors, Tanzaz, Bim, Almar och Afra. I affärer och på vissa restauranger kan man betala med svenska kronor, euro eller dollar. I mataffärer används oftast liran. Det går även bra att betala med kreditkort.

Deponering

Alla hotell har deponeringsboxar. Använd dessa för 10 (11) deponering av kontanter och övriga värdesaker. Kom ihåg att de flesta försäkringsbolag kräver att värdesaker skall vara inlåsta.

Dricks

Det är vanligt att lägga 10 % på bar- och restaurangnotor. Frisörer och hotellpersonal hoppas på ungefär detsamma om man är nöjd med servicen.

Elektricitet

Här förekommer både 110 och 220 volt, så fråga innan du stoppar i kontakten. Kortare elavbrott kan förekomma, då elnätet är överbelastat. Värna om miljön och naturresurserna och stäng av lampor, luftkonditionering och annan elektrisk utrustning när du lämnar hotellrummet.

Fisk

Fisk är gott och serveras färsk, men tänk på att priset utgår från kilopriset och varierar från dag till dag. Kolla priset innan du bestämmer dig för en fisk- eller skaldjursrätt.

Frisör och barberare

Finns det gott om i de flesta kvarter i Side. Det är billigt att t.ex. raka sig och få manikyr och pedikyr. I rakning ingår oftast massage. Vi har goda erfarenheter av Gyllene Saxen.

Guld

Det finns fina guldarbeten att köpa till låga priser i 14, 18, 22 och 24 karat. Priset baseras på vikten, världsmarknadspriset och antalet nedlagda arbetstimmar. Be alltid om ett certifikat när du köper guldsmycken.

Gästfrihet

Man möts av den turkiska gästfriheten överallt, till och med i butikerna. Bli därför inte förvånad när de bjuder på ett glas äppelte innan köpdiskussionen startar. Det är tradition och innebär inget köptvång!

Hyra bil

Vi hjälper dig att rita in färdvägar och utflyktsmål, och att boka bilen. Vi samarbetar med AVIS som har bra bilar och bra villkor.

Klockor

Klockor som säljs på marknaden är alltid kopior, aldrig äkta. Vill du köpa en märkesklocka skall du vända dig till en juvelerare som säljer dessa.

Klädsel

På stränderna runt om Side kan man sola topless. Det är dock få inhemska kvinnor som solar topless eller använder stringbikini, så det kan skapa viss uppmärksamhet bland yngre turkiska män. Intensiv ögonkontakt med turkiska män kan lätt missförstås och tolkas som att man är mycket intresserad av en kontakt.

Kreditkort

De flesta större affärer och restauranger accepterar de vanligaste kreditkorten Eurocard, MasterCard och VISA. Dygnetruntöppna uttagsautomater finns i centrum. Kolla noga att ingen står bakom dig och ser koden som du trycker in. Och ta aldrig hjälp av folk som du inte känner när du står vid automaten!

Parfymer

Parfymer som säljs på marknaden eller stranden består oftast till 95 % av vatten och lite dofter.

Post och porto

PTT är det statliga postkontoret som kan hjälpa till med större paket, porto, telefonkort och växling av pengar. De har ett mindre kontor som ligger nere vid hamnen, i Side centrum. Öppet dagligen under högsäsong, kl. 09.00-21.00. Huvudkontoret ligger vid Hotel Raga, där man kan köpa frimärken fram till kl. 23.00.

Restauranger

Undvik mat som har stått framme under dagen och var återhållsam med rätter som innehåller majonnäs och ägg under de varma sommarmånaderna.

Shopping

Här finns det mesta till fördelaktiga priser. Mest känt är landet för sina fina textilprodukter, guldsmycken, skinnjackor och sist men inte minst de typiska turkiska konstverken de flesta affärer och restauranger – dock inte alla. – handgjorda mattor. De vanligaste kreditkorten accepteras i Kontrollera för säkerhets skull innan du handlar eller sätter dig och äter något gott, så slipper du trassel när det blir dags att betala. Om du ser små barn som säljer t.ex. blommor, så köp inget av dem då regeringen försöker stoppa barnarbete.

Sol och värme

Under sommarmånaderna går temperaturen ofta upp mot 40-45 grader. Drick mycket vatten, närmare 4 liter per dag. Försök att undvika solen den varmaste tiden mitt på dagen, speciellt om du har mindre barn. Solen är mycket stark, hög faktor på solskydd rekommenderas. Köp gärna solskyddsfaktor hemma, då det är förhållandevis dyrt på plats.

Språk

I Antalya-området, Side och Alanya, är tyska språket emellanåt mer gångbart än engelska.

Stöld

Stölder förekommer inte så ofta, men det är viktigt att passa på handväskan när du befinner dig på en plats där det är trångt och många människor.

Taxfree

I vissa butiker kan man som turist handla tax-free. Fråga i butikerna vilka regler som gäller för återbetalning av momsen.

Taxi

Taxibilarna är lika många som de är gula. Det är ett billigt sätt att ta sig fram, se dock till att chauffören sätter på taxametern. Om sådan saknas, gör upp om priset innan taxifärden startar. Ofta finns taxi utanför hotellen eller i närheten. Receptionen kan också hjälpa till med att beställa taxi.

Telefon

Landsnumret till Sverige är 0046. Billigast är att ringa från posten, som heter PTT. Om du ringer från mobiltelefon varierar priserna mellan olika operatörer men ligger på 11 (11) mellan 6-15 kr per minut. Ett sms kostar ca 3 kr. Ett tredje alternativ är att ringa från hotellet, vilket är dyrare. Fråga i receptionen efter priset. OBS! Köper du ett turkiskt SIM-kort och använder det i en mobil som inte är inköpt i landet, kan numret stängas av efter ca 14 dagar; detta på grund av att många stölder förekommer av mobiler och att telefonsmuggling från utlandet sker.

Tidningar

För den som vill följa med vad som händer hemma i Sverige så säljer många hotell och supermarkets svenska kvällstidningar. Tidningarna kostar ca 8 TRY och är alltid en eller ett par dagar gamla. Det finns internetcafeér på flera platser, både i Side och i Manavgat. De flesta lite större hotell har internetuppkoppling, ibland trådlös.

Toalett

Kasta inte papper i toaletten utan lägg det i behållaren som står vid sidan av!

Turistkontor

Heter Side Belediyesi Yaninda. Öppettider är måndag-fredag kl. 08.00-18.00 och lördag-söndag kl. 09.00-18.00. Telefon 0242 - 753 12 65.

Vatten

Det är viktigt att dricka mycket vatten i värmen. Känsliga magar kan reagera på kranvattnet, köp därför vatten på flaska. Vatten heter "su" på turkiska. Hjälp oss att värna om miljön och resurserna, låt inte kranvattnet rinna i onödan. Stöd arbetet med att vårda miljön. • Släck lampor som inte behövs och stäng av eventuell luftkonditionering när du går ut, så sparar du mycket energi. I Turkiet kommer energin oftast från kol- eller oljekraftverk. Varje procent energi som kan sparas gör att utsläppen blir mindre och naturresurser bevaras. • Stäng av kranen när du borstar tänderna och tvättar håret, och duscha lite snabbare, så går det åt mindre vatten. Om 500 personer borstar tänderna och tvättar håret i rinnande vatten, rinner ca 50.000 liter vatten iväg på en vecka. Att stänga av kranen då och då gör stor nytta för området här omkring. • Handla hellre lokala varor än importerade. Ofta kostar de mindre, du får prova på något nytt - och dessutom gör du stor nytta för miljön. Transporterna blir färre, utsläppen sjunker och du stödjer den lokala ekonomin. • Skräpa inte ner. Undvik engångsförpackningar och släng skräpet där det hör hemma. Har du flera förslag på miljöbesparande åtgärder, tar vi tacksamt emot dem.

Tack för hjälpen!