Detaljerat program för utskrift - Svensk

Download Report

Transcript Detaljerat program för utskrift - Svensk

Burma är ett av Kinas många spännande och viktiga grannländer.

Ett land vars folk, natur och magnifika sevärdheter bjuder på riktigt stora upplevelser. Och ett land i vilket det just nu pågår en överraskande snabb process mot ett mer öppet samhälle.

Det är naturligt för den Kinaintresserade att även intressera sig för Burma. Dels för att som någon har uttryckt det ”Burma, det land där Kina möter Indien”, det lilla landet Burma ligger inklämt mellan jättarna Indien och Kina. Dels för att historien säger att det folk som kom hit någon gång på 800-talet och senare grundade det framstående Baganriket, kom från det som nu utgör den kinesiska provinsen Yunnan och gränsar till Burma. Dels för att Kina under senare år kritiserats för sitt stöd till Burmas militärregim och för sitt starkt ökande inflytande i Burma. Förändras relationen med Kina nu när Burma verkar ”flörta” mer med västländerna? För vår resa har vi valt det bästa man kan se i Burma och jag kan utlova ett

mycket mångsidigt och intressant

program. Vi börjar i

Yangon

som engelsmännen gjorde till huvudstad under namnet Rangoon och där Shwedagon, världens största buddhistiska stupa får oss att häpna. På

Inle Lake

bor och odlar inthafolket på sjöns vatten och där kan vi på nära håll se de berömda ”enbensroddarna”. Om den tidigare kungliga huvudstaden

Mandalay

diktade Kipling och många artister har följt i hans spår, allt ifrån Frank Sinatra till Robbie Williams. I

Amarapura

ska vi promenera på den 200 år gamla och närmare två kilometer långa U Beins bro som är helt i teak. Där ska vi också se tusentalet munkar komma i procession på väg till lunchen som är munkarnas dagliga huvudmål. På

Mount Popa

ska vi bo uppe på berget och njuta av utsikten mot det märkliga pelarberget Taung Kalat med det gyllene klostret på toppen. Vi avslutar i Baganrikets huvudstad

Bagan

där det finns fler stupor och tempel än det finns katedraler i hela Europa. Av alla dessa byggnader ska vi bara besöka en handfull, men jag känner mig ändå säker på att du kommer att instämma i mitt påstående att Bagan intar en självskriven plats högt upp på Topp 10-listan över världens främsta sevärdheter. Vi avslutar sedan resan med en dags program i Bangkok. Om du vill kan du förlänga resan genom att senarelägga hemresan från Bangkok. Jag har besökt Burma två gånger. Första gången 1980 och andra gången i december 2011-januari 2012. Båda gångerna har jag varit lika överväldigad. Följ med på Svensk-kinesiska föreningens medlemsresa och upplev ett spännande, viktigt och underbart land!

Per Camenius

Ordförande i föreningen och färdledare för resan

1

Dag 1

Avresa med flyg

Dag 2

Ankomst Yangon

Dag 3

Yangon

Dag 4

Yangon, flyg till Heho, båt ut på Inle Lake

Dag 5

Inle Lake

Dag 6

Inle Lake, Heho, flyg till Mandalay

Dag 7

Mandalay, bussutfärd till Amapura

Dag 8

Mandalay, buss till Popa Mountain Resort

Dag 9

Mount Popa, buss till Bagan

Dag 10

Bagan

Dag 11

Bagan

Dag 12

Bagan, flyg till Yangon, flyg till Bangkok

Dag 13

Bangkok

Dag 14

Bangkok, hemresa med flyg, hemkomst 2

PROGRAM I SAMMANDRAG

Dag 1 – Skandinavien

Avresa med Finnair Arlanda-Helsingfors 13.00-15.00, Göteborg-Helsingfors 12.55-15.20, Köpenhamn-Helsingfors 13.15-15.50, Helsingfors-Bangkok 16.40-07.25 (nästa dag).

Dag 2 – Yangon

Ankomst Bangkok och flyg Bangkok-Yangon med Bangkok Airways 09.15-10.05 där Per Camenius möter, lunch, incheckning på hotell, välkomstmiddag, kvällsbesök vid Shwedagonstupan.

Dag 3 – Yangon

Frukost, Liggande buddhan (Chaukhtagyi Paya), Shwedagonstupan, lunch, Scott´s Market (Bogyoke), promenad från Suletemplet, längs Mahabandoola Road, genom centrala Yangons koloniala europeiska bebyggelse till Strand Hotel, buss till hotellet, middag.

Dag 4 – Yangon, Inle Lake

Frukost, flyg till Heho (ca 70 min), buss till Nyaungshwe (ca 60 min), lunch, promenad i Nyanungshwe, båt ut på Inle Lake till hotellet som ligger på sjöns östra sida på pålar i vattnet (båten kallas lokalt för ”motoriserad kanot” och motsvarar den ”long tail boat” som är vanlig i Bangkok), incheckning på hotellet och programfritt, man kan t ex sitta på hotellets trädäck och se solnedgången som sker cirka kl 17.30, middag.

Dag 5 – Inle Lake

Frukost, utfärd med båt på sjön för att se inthafolkets bebyggelse, odlingar och de aktiviteter som pågår på sjön, det buddhistiska templet Phaung Daw Oo Paya, Ywanabyn med flytande marknad, sidenväveri, tillverkning av burmesiska cigarrer, hantverkare som reparerar och bygger de karaktäristiska båtarna, ateljé som tillverkar paraplyer av papper gjort på mullbärsblad, lunch under dagen på en restaurang som står på pålar, åter på hotellet sent på eftermiddagen, middag.

Dag 6 – Inle Lake, Mandalay

Frukost, båt in till Nyaungshwe (ca 30 min), buss till Heho (ca 60 min), flyg till Mandalay (ca 30 min), buss in till Mandalay, lunch, buddhistiska stentavlorna som är ”Världens största bok”(Kuthodaw Paya), ateljé där man gör bladguld, Mandalay Hill med utsikt över Mandalay och floden Irrawaddy, middag.

Dag 7 – Mandalay

Frukost, utfärd till den gamla huvudstaden Amarapura med U Beins bro, munkklostret Maha Ganayop Kyaung för att se munkarnas procession inför lunch, några intressanta gator i Amarapura med ateljé där man snidar träfigurer och säljer många slags burmesiskt hantverk samt stensniderier som tillverkar buddhastatyer i marmor och annan sten, lunch i Mandalay, Gyllene palatsets kloster (Shwenandaw Kyaung), programfritt för avkoppling vid poolen, middag.

Dag 8 – Mandalay, Mount Popa

Frukost, buss till Mount Popa (ungefär halva vägen på motorväg, återstående delen genom ett jordbrukslandskap med små byar, totalt 5-6 tim körning), lunch längs vägen, ankomst till Mount Popa Mountatin Resort under eftermiddagen, utsikt mot klostret på toppen av pelarberget Taung Kalat och ut över det subtropiska landskapet i dalen nedanför hotellet, middag på kvällen. 3

Dag 9 – Mount Popa, Bagan

Frukost, besök vid pelarberget Taung Kalat och promenad upp till klostret på toppen, lunch, buss till Bagan, längs vägen ser vi familjetillverkning av palmsprit (palmtoddy) och jordnötsolja, incheckning på hotellet, under sena eftermiddagen till stupan Shwesandaw eller Mahazedi för att se ut över landskapet med de många stuporna och templen under solnedgången, middag på restaurang vid floden Irrawaddy.

Dag 10 – Bagan

upptäckter, Frukost, templen Wetkyi-in Gubyaukgyi, Dhammayangyi, Thatbyinnyu och Ananda, lunch, ateljé där man tillverkar föremål i lack, programfritt för avkoppling vid poolen eller cykelhyra för egna traditionella hästkärror till en närbelägen stupa för att ännu en gång se ut över landskapet, middag och traditionell marionettdockteater.

Dag 11 – Bagan

Frukost, morgonmarkanden i Nyaung U, ytterligare en av Bagans stupor, shopping, lunch, följ med färdledaren på en kort båttur på Irrawaddy eller välj en programfri eftermiddag vid poolen eller på cykelsadeln, avskedsmiddag på kvällen.

Dag 12 – Bagan, Yangon, Bangkok

middag. Frukost, flyg till Yangon (ca 80 min), tid för shopping, lunch, incheckning för avresa med internationellt flyg, flyg Yangon-Bangkok 16.40-18.35, transfer till hotell i centrala Bangkok, sen

Dag 13 – Bangkok

Frukost, stadsrundtur i Bangkok med engelsktalande guide till blomstermarknaden Paklong Talad, templet Wat Po och kung Rama den förstes palats, båt på kanalerna, besök i Wat Arun, lunch på lokal restaurang, middag på kvällen.

Dag 14 – Bangkok, hemresa, hemkomst

Köpenhamn 17.45-18.25. Frukost, transfer till Bangkok flygplats, hemresa med Finnar, Bangkok Helsingfors 11.00-17.05, Helsingfors-Arlanda 20.05-20.05, Helsingfors-Göteborg 19.15-19.45 och Helsingfors 4

DETALJERAT PROGRAM

Dag 1 – Skandinavien

Avresa med Finnair, se ovan under

Program i sammandrag.

Dag 2 – Yangon

Ankomst Bangkok och flyg vidare med Bangkok Airways till Yangon där vår svenska färdledare möter och tar oss med på lunch, varefter vi checkar in på vårt hotell. Yangon ligger där floderna Hlaing och Pegu flyter samman och bildar Yangonfloden.

Genom tre krig på 1820-, 1850-och 1880-talen erövrade Storbritannien i etapper hela Burma. Det var britterna som gjorde Yangon till huvudstad under namnet Rangoon, varefter staden snabbt växte i betydelse. Före andra världskriget var 55 % av Yangons befolkning på 500 000 invånare indier eller från andra länder i Sydostasien, bara 33 % var burmeser. Kungadömet och den buddhistiska hierarkin avskaffades av britterna, bysamhället upplöstes och ett hårt brittiskt styre infördes. Det koloniala Yangon med sina vidsträckta parker och sjöar och blandning av modern och traditionell trähusbebyggelse var känd som ”Garden of the City of the East”. I början av 1900-talet låg Yangons service och infrastruktur inte långt efter europeisk standard. Men det folkliga missnöjet med den brittiska och indiska dominansen växte. Revolter utbröt men nedkämpades av britterna. Under andra världskriget erövrade Japan efter hårda strider Yangon i mars 1942. Staden var därefter och fram till att den återerövrades av brittiska trupper i början av maj 1945 mål för de allierades flyganfall. Efter självständigheten från Storbritannien 1948 och militärkuppen 1962 minskade Yangons befolkning och de storslagna byggnader som uppförts under kolonialtiden förföll. Men dagens Yangon har fortfarande fler byggnader från den koloniala perioden än någon annan stad i hela Sydostasien. Under senare år har Yangons invånarantal ökat och uppgår nu till drygt fem miljoner. Men Yangon är inte längre Burmas huvudstad, i slutet av 2005 tillkännagav militärregimen plötsligt att landets huvudstad skulle vara Naypyidaw som ligger cirka 320 km norr om Yangon. Dagens Yangon är ändå Burmas största och viktigaste stad. Efter den statskupp som militären genomförde 1962 har militären styrt Burma (eller Myanmar som burmeserna själva kallar sitt land) med järnhand. I de allmänna val som genomfördes 1990 vann Aung San Suu Kyis parti National League for Democracy (NLD) en förkrossande seger, men militären vägrade överlämna makten. Aung San Suu Kyi har sedan dess suttit i husarrest, med undantag för perioden 1995-2000 och några andra korta avbrott, till i november 2010. Nu pågår en snabb utveckling mot öppenhet och möjligen ett mer demokratiskt styre. Aung San Suu Kyi tillåts verka politiskt och får även ställa upp i det fyllnadsval som ska ske den 1 april 2012. På kvällen serveras

välkomstmiddag

, varefter vi gör ett kort kvällsbesök vid den magnifika

Shwedagonstupan.

Shwedagon är tillsammans med den gamla kungastaden Bagan Burmas två absolut största sevärdheter. 5

Dag 3 – Yangon

Vi börjar dagens program med att se den gigantiska

Liggande buddhan

(Chaukhtagyi Paya) varefter vi återvänder till

Shwedagon

för att uppleva den i dagsljus, vilket ger ytterligare en dimension åt mästerverket. Shwedagon – den

Gyllene stupan –

är en 99 meter hög guldskimrande stupa vars motsvarighet inte finns någon annanstans i världen. Hela stupan är täckt av bladguld och dess topp kröns av en paraplyliknande skärm med 5 448 diamanter och 2 317 rubiner. Allra högst upp finns en 15 grams diamant i 76 karat. Stupan ligger på kullen Singuttara och kan ses från stora delar av Yangon. Enligt sägnen är Shwedagon 2 500 år gammal, men det är bara en av många myter som uppstått om den guldskimrande stupan. Vissa arkeologer menar att Shwedagon i sin första version konstruerades av folk ur den etniska gruppen mon någon gång under 500-900-talen. För burmesen är Shwedagon den allra heligaste av stupor. Men Shwedagon är inte bara en stor och helig stupa, det är ett helt område med många hundra mindre stupor, altare och tempel i olika storlekar och mycket varierad arkitektonisk stil. Att besöka Shwedagon innebär att man lugnt och stilla vandrar runt den stora stupan medurs (

let ya yit

på burmesiska

),

omgiven av pilgrimer och ”vanliga” burmeser. Folklivet är intressant och fascinerande. Det är på samma gång både stilla, meditativt, folkligt, livligt och livsbejakande. Man ser munkar i mörkröda kåpor medan ”civila” burmeser, både män och kvinnor, ofta kommer i sina traditionella kläder, framför allt

longyi,

ett tygstycke som man sveper om sig och ser ut som en kjol, likt en sarong. I formella sammanhang bär männen en kraglös jacka medan kvinnorna bär en blus som knäpps på framsidan (

yinzi)

eller på sidan

(yinbon)

och en sjal

.

Även männen bär ofta sjal.

Under vår resa genom Burma kommer vi ofta att höra talas om stupor, tempel och pagoder. Men vad är skillnaden? Lite förenklat kan man säga att

stupa

(

zedi

på burmesiska) är en buddhistisk byggnad i en mjuk konform som är ”helgjuten” och som man alltså inte kan gå in i. En stupa innehåller en relik från Buddha (ett hårstrå eller en kroppsdel) och är föremål för offer och tillbedjan. Ett

tempel

är en religiös byggnad man kan gå in i. Ordet

pagod

är ett ord som vi européer använder för alla möjliga buddhistiska eller andra asiatiska byggnader, oavsett om de innehåller någon relik från Buddha eller ej. En burmesisk stupa är alltså ”mycket mer” än en pagod. Men lätt förvirrat blir det, särskilt som många engelsktalande burmeser också kallar 6

stuporna för ”pagodas”, åtminstona när de pratar med utlänningar. Krångligt? Strunta i det och säg vad du vill, ingen tar illa upp. Efter ett besök på den gamla

Scott´s Market

(Bogyoke), där precis allt finns till försäljning, gör vi en historisk

promenad från Sule Paya

längs Mahabandoola Road (se nedan) och Bo Aung Kyaw Street genom centrala Yangons koloniala europeiska bebyggelse med bl a en baptistkyrka, britternas High Court, tidigare samväldesbyggnader och bostadshus

till det helt nyrenoverade Strand Hotel

som är ett excellent exempel på den koloniala storhet som Yangon en gång utstrålade. De flesta av byggnaderna i centrala Yangon från den koloniala epoken är fyra-femvåningshus där varje våning hade fyra meter upp till tak. Från Strand Hotel återvänder vi med buss till vårt eget hotell. Angående Mahabandoola Road: Kan man tro att Mikael Wiehe och de övriga bandmedlemmarna fick idén till bandnamnet Hoola Bandoola från Yangon? Maha Bandoola var en burmesisk hjälteamiral som stred mot britterna i det första Brittisk-burmesiska kriget. Men enligt Wikipedia fick man idén till namnet Hoola Bandoola från en tecknad kortfilm med Kalle Anka, där termiter utstöter ett stridsrop som liknar "Hoola bandoola". Och då blir frågan, varifrån fick termiterna idén?

Dag 4 – Yangon, Inle Lake

Flyg till Heho (ca 70 min), buss till

Nyaungshwe

(ca 60 min) där vi äter lunch och

ser oss omkring

. Med båt av den typ som i Burma kallas ”motorized canoe” och som motsvarar den ”long tail boat” som är vanlig i Bangkok, tar vi oss ut på Inle Lake till vårt hotell som ligger på sjöns östra sida på pålar i vattnet. Vi checkar in och ges

programfri

tid och tillfälle att sitta på hotellets trädäck och se solnedgången över Inlesjön som sker cirka kl 17.30.

7

Inle Lake ligger i hjärtat av delstaten Shan i östra Burma och är landets näst största sjö med en yta på 116 km 2 . Under den torra säsongen är sjöns genomsittliga djup drygt två meter, och som djupast strax under fyra meter. När regnperioden stiger sjöns vattennivå med med upp till en och en halv meter. I sjön finns endemiska arter, d v s arter som inte finns någon annanstans i världen, bl a nio olika arter av fisk. Burmas befolkning uppgår till cirka 60 miljoner invånare och består av mer än 60 folkslag. De folk som bor på slättlandet utgör 85 % av befolkningen, flest är burmeserna med 70 %. De i övrigt två största etniska grupperna är shan (9 %) och karen (7 %). De tidigare så inflytelserika mon uppgår idag bara till cirka 2 %, drygt en miljon människor. Inflyttade kineser beräknas uppgå till två miljoner. Befolkningen runt Inle Lake utgörs huvudsakligen av befolkningsgruppen intha. Runt 75 000 intha bor i städer och små byar längs sjökanten, dessutom på sjöns vatten. De är hängivna buddhister, lever i enkla trähus eller flätade hus, många på sjön. De allra flesta är självförsörjande jordbrukare och fiskare. Transporter sker i stor utsträckning med traditionella små båtar eller större transportkanoter med dieselmotorer. Den manliga fiskarbefolkningen är känd för sin unika teknik att ro åran med enbart ett ben samtidigt som man hanterar fiskenätet från sin kanotliknande båt. Tekniken utvecklades då man var tvungen att stå upp i båten för att kunna se och undvika vass och flytande växter i den grunda sjön. Utöver traditionellt jordbruk och fiske odlar man grönsaker och frukt på odlingar som flyter på Inlesjöns vatten. Man samlar upp vegetation som växer på sjön, bl a vattenhyacint, för den samman till en tjock bädd som förankras med bambustörar på sjöbotten. På sjön finns stora tomatodlingar.

Dag 5 – Inle Lake

Vi gör en

heldagsutfärd i båtar på sjön

för att se ”enbensroddarna”, bebyggelsen och odlingarna på sjön, det buddhistiska templet Phaung Daw Oo Paya, Ywanabyn med en flytande marknad, ett sidenväveri, tillverkning av burmesiska cheroot (cigarriller), hantverkare som reparerar och bygger de karaktäristiska båtarna, och en 8

ateljé som tillverkar paraplyer av papper gjort på mullbärsblad. Lunch under dagen på en restaurang som står på pålar i sjön, åter på hotellet sent på eftermiddagen.

Dag 6 – Inle Lake, Mandalay

En båt tar oss in till Nyaungshwe varifrån vi åker buss till Hehos flygplats. Redan under flygresan till Mandalay, som tar ungefär en halvtimme, kan vi se den stora floden Irrawaddy , traditionellt det främsta transportsättet från norra Burma och inlandet till landets södra delar. Irrawaddy är 2 150 km lång och flyter från gränsen till Tibet söderut genom hela Burma, och tömmer sitt vatten i Andamansjön i Indiska oceanen. I det vattenrika deltat i söder där risodling dominerar ligger bl a Yangon. Mandalay har runt en o ch en halv miljon invånare och är inre Burmas viktigaste transport- och handelscentrum med hamn vid Irrawaddy, men även landets kulturella centrum. Under den härskardynasti som grundades av kung Alaungpaya i mitten av 1700-talet inföll landets senaste storhetstid. Burma utvecklades då till ett av de mäktigaste rikena i hela Sydostasien. Siam (nuvarande Thailand) erövrades och kinesiska angrepp slogs tillbaka. 1857 gjorde kung Mindon Mandalay till huvudstad och anlade ett grandiost palats vid foten av Mandalay Hill, omgivet av en 64 meter bred, nästan fem meter djup och åtta kilometer lång vallgrav, och en hög mur. Byggnader från den tidigare huvudstaden Amarapura transporterades hit med hjälp av elefanter. När britterna intog Mandalay den 28 november 1885 avsattes den dåvarande kung Thibaw under förödmjukande former och skickades i exil till Indien, vilket innebar dödsstöten för kungadömet som aldrig återupprättats. Från Lashio n orr om Mandalay utgår Burmavägen, den strategiska förbindelseled mellan provinsen Yunnan i Kina och nordöstra Burma som byggdes 1937-39. Sedan gammalt hade handelsvägar slingrat sig ända från Bengalen till Kina, men de föll i glömska när sjöfarten tog över. Snart efter att britterna erövrat Burma började de intressera sig för landvägen till Kina. Under mycket kort tid och under svåra umbäranden byggdes under 1937-39 det som kom att kallas Burmavägen, en mer än 1 000 km lång väg genom oländig terräng, från Kunming i Kina till Lashio i Burma. Burmavägen kom att bli en viktig transportled in i det av Japan ockuperade Kina. 1942 ockuperade japanerna Mandalay och skar av Burmavägen. Under britternas återerövring av Mandalay förstördes stora delar av den gamla staden. När Burmavägen återöppnades 1945 underlättades britternas återerövring av Yangon och hela Burma. Staden Mandalays namn har i västvärlden blivit känt genom böcker, filmer och populärmusik. I Rudyard Kiplings dikt ”Mandalay” från 1892 lyder en rad "…on the road to Mandalay". 1907 musiksatte Oley Speaks dikten och Peter Dawson gjorde den populär just under namnet "On the Road to Mandalay". Frank Sinatras tolkning går under namnet Come Fly With Me. Mandalay berörs i boken ”Dagar i Burma” av George Orwell (författaren till 1984 och Djurfarmen) som 1922-28 arbetade i Burma som polis inom den brittiska kolonialmakten. George Harrisons ”Not Guilty” refererar till Mandalay. Andra musiker som nämner Mandalay är Ian Dury, ELO, Midnight Oil, Robbie Williams, Manfat Voodoo, Eagles, Echo & the Bunnymen, Elton John och Leon Russell.

9

Första dagen i Mandalay ska vi passera

Mandalay Palace

och se vallgraven och den stora muren runt det under andra världskriget nedbrunna palatset. Vi ska också besöka

Kuthodaw Paya

som kung Mindon lät uppföra 1857, för att se några av de 729 stentavlor med buddhistiska texter som utgör “Världens största bok”, en

ateljé där man gör bladguld

och

Mandalay Hill

för att få en utsikt över Mandalay, det gamla palatsområdet och floden Irrawaddy.

Dag 7 – Mandalay

Tidigt på morgonen kör vi ut på den omgivande landsbygden till den gamla

huvudstaden Amarapura

där vi ska se

U Beins bro

som är en av hela Burmas mest fotograferade sevärdheter. Bron är en 200 år gammal och nästan två kilometer lång promenadbro i teak över sjön Taungthaman. I det omgivande landskapet pågår jordbruksarbete, lokalbefolkning i traditionella dräkter promenerar över bron och fiskare i små båtar kastar ut sina fisknät i sjön och vi kan se när de tar in sin fångst. På en åker plöjer en bonde fältet med hjälp av en vattenbuffel och från ett klosters högtalare sprids böneramsor. Här vill man gärna dröja sig kvar en stund för att riktigt ta in atmosfären. I närheten av bron ska vi besöka

munkklostret Maha Ganayop Kyaung

och se munkarnas procession inför den lunch de ska inta. Vi kör sedan vidare längs några intressanta

gator i Amarapura

där vi stannar vid en

ateljé där man snidar träfigurer

och säljer många slags burmesiskt hantverk, och längs en intressant gata där

stensniderier

som tillverkar buddhastatyer i marmor och annan sten ligger på rad. Lunchen intar vi inne i Mandalay varefter vi besöker det intima

Gyllene palatsets kloster

(Shwenandaw Kyaung), en liten byggnad helt i trä som flyttades hit från det kungliga palatset 1880. Det lilla klostret klarade sig därmed från skador under kriget och kan visa upp enastående fina sniderier. Eftermiddagen är i övrigt

programfri

för avkoppling vid poolen. 10

Dag 8 – Mandalay, Mount Popa

Vi lämnar Mandalay med buss och kör söderut på den motorväg som leder mot Yangon. Efter cirka tre timmar svänger vi av mot väster och kör vidare genom ett jordbrukslandskap med små byar. Under eftermiddagen kommer vi till

Mount Popa,

en 1 518 meter hög gammal vulkan med en stor krater på toppen som lockar många till trekking. Vi kör en bit upp på berget till Mount Popa Mountatin Resort där vi checkar in. Hotellet har pool men också ett trädäck med utsiktsplats där man definitivt bör slå sig ner för att njuta av den fina och spektakulära utsikten, inte bara ut över det mäktiga subtropiska landskapet i dalen nedanför hotellet, utan också av den formidabla synen av det märkliga pelarberget Taung Kalat som reser sig upp från ingenting på slätten nedanför vårt hotell. På bergstoppen ligger ett kloster vars tak glimmar av guld. I denna härliga miljö slår vi oss ned, beställer något att dricka och väntar på att det ska bli dags för middag i den restaurang som är sammanbyggd med det stora trädäcket.

Dag 9 – Mount Popa, Bagan

På förmiddagen åker vi ner till

Taung Kalat

och vandrar de 777 trappstegen pilgrimer vid olika tillfällen under året, oftast i samband med festivaler.

upp till klostret på bergstoppen

från vilken vi bjuds en enastående panoramautsikt, inte bara tillbaka mot Mount Popas karaktäristiska topp och ut över den stora slätten. Vi kan även se dagens slutmål Bagan i fjärran. Till Taung Kalat kommer mängder av I den folkliga buddhismen finns starka inslag av lokala skyddsandar, s k

nats,

andeväsen med olika karaktärer som man offrar till och tillber, väsen som är tätt sammanvävda med folktron, eller som man säger om samma företeelse i vår egen världsdel, ”vidskepelse, och tomtar och troll”. Taung Kalat är hemvist för dessa 37

nats

. Väl nere från klostret kör vi de femtio kilometer som återstår till Bagan. Längs vägen besöker vi en

familj som tillverkar lokal sprit (palmtoddy) och jordnötsolja

. I Bagan checkar vi in på hotellet, som även det har pool. Som en introduktion till det vi ska uppleva de kommande två dagarna beger vi oss till en av de stora

stupor i vilka man kan gå upp för att se ut över landskapet

med de osannolikt många stuporna och templen. Kanske väljer vi

stupan Shwesandaw

och hoppas på klar himmel så vi får se byggnadernas mäktiga silhuetter i motljus och soldis. Om vi inte har lyckan med oss denna första kväll ges ju ytterligare två tillfällen. Middagen intar vi på en restaurang nere vid floden Irrawaddy. 11

Dag 10 – Bagan

Staden Bagan (Pagan) grundades 849 av burmaner, ett folk som ska ha kommit hit ner från den nuvarande kinesiska provinsen Yunnan. Bagan växte snabbt och blev 200 år senare huvudstad i Baganriket som utgjorde regionens religiösa, kulturella och politiska centrum i nästan 250 år. Staden Bagan utvecklades från en liten by till en av världens mest storslagna städer. Från monkulturen hämtade man konstbevattning och risodling, men också theravadabuddhismen – den gren av buddhism som också finns i Sri Lanka, Thailand, Laos, Kambodja och Vietnam – och som därefter dominerat Burma. Under kung Anawrahta (1044-77) erövrade Bagan stora områden och blev ett av Sydostasiens allra mäktigaste riken. Det var första gången denna del av Asien enades i det som i stort sett utgör dagens Burma. Men efter 200 år fick Baganriket problem, i början av 1200-talet började shanfolket att omringa Bagan i norr och öster. Mongolerna, som hade erövrat Yunnan i mitten av 1200 talet, fortsatte söka sig söderut och intog Bagan år 1287. Baganriket kollapsade och det rika kungadömet föll samman i små konkurrerande riken. Det viktigaste för oss, och det som gör att Bagan är en av världens absolut främsta sevärdheter, är att många av de spektakulära stuporna och templen än idag står kvar längs Irrawaddys stränder. Här finns fortfarande hela 2 500 buddhistiska byggnader i alla storlekar, området är 40 kvadratkilometer stort och rymde ursprungligen dubbelt så många byggnader. Ett flertal av stuporna och templen har restaurerats med stöd från UNESCO. Vi börjar våra upptäckter i Bagan med att besöka ett tempel som från utsidan ser rätt oansenligt ut –

Wetkyi-in Gubyaukgyi

– ett Indieninspirerat tempel från 1200-talet som är intressant för sina fina väggmålningar med jaktmotiv ur Jataka (berättelser om Buddhas liv i hans tidigare inkarnationer, alltså ”innan han var den person som blev Buddha”). Det

mest massiva

komplexet av alla byggnader är

templet Dhammayangyi

från 1100-talet, känt för sitt mystiska inre och grymma historia, som vi får höra mer om på plats. Vi fortsätter sedan till den

högsta byggnaden

templet Thatbyinnyu

– från 1144. Som sig bör avslutar vi förmiddagen med att besöka det som anses vara den allra

vackraste byggnaden

, det stora välbevarade och underbart fina

templet Ananda

. Här inne kan vi bl a stå ansikte mot ansikte med fyra stora gyllene buddhaskulpturer, en i varje väderstreck. Insidan är också smyckad med terrakottareliefer. Ananda byggdes mellan 1090 och 1105 av kung Kyanzittha. Templets perfekta proportioner antyder den tidiga Baganperiodens höga kulturella nivå. Byggnaden fulländar med sin nära 55 meter höga tornbyggnad,

sikhara

, den byggnadsstil som övertagits av monfolket i södra Burma. Mer än så klarar vi inte att ”ta in” den här dagen så vi gör ett avbrott för lunch varefter vi stannar till vid en

ateljé

där vi kan se hur man tillverkar

föremål i lack

. I övrigt är eftermiddagen

programfri för avkoppling

vid poolen, eller varför inte hyra en cykel och upptäcka Bagan från cykelsadeln? Under sena eftermiddagen arrangerar vi traditionella

hästkärror som tar oss till en närbelägen stupa

så att vi ännu en gång kan spana ut över det fascinerande landskapet. Middag intar vi på en restaurang där det också visas

traditionell marionettdockteater.

12

Dag 11 – Bagan

Den här dagen åker vi till

Nyaung U

, den stad som vuxit upp vid sidan av det historiska Bagan, för att besöka den

livliga morgonmarkanden

där kvinnorna gör dagens inköp av grönsaker, frukt, te, blommor och mycket annat. Här kan vi konstatera det stora utbud av grönsaker och frukt som produceras längs Irrawaddys stränder. Under förmiddagen ska vi också besöka

ytterligare en av Bagans stupor

, en byggnad vi väljer så att den kompletterar de byggnadsstilar vi redan sett, och även hinna med

shopping

. Eftermiddagen är

programfri.

För den som önskar kommer vår färdledare att utan extra kostnad erbjuda en

kort båttur på Irrawaddyfloden

. Kanske någon som vill

återse Ananda eller ytterligare en gång klättra upp i en stupa för att se ut över landskapet?

Även det ordnar vi. Eftersom det här är vår sista kväll tillsammans i Burma är det ikväll resans

avskedsmiddag går av stapeln.

Och visst är Baganrikets huvudstad den naturliga platsen för en sådan middag!

Dag 12 – Bagan, Yangon, Bangkok

Frukost och flyg till Yangon (ca 80 min), tid för shopping och lunch, incheckning för avresa med internationellt flyg till Bangkok (ca 90 min), transfer till hotell i centrala Bangkok varefter vi intar en sen middag. 13

Dag 13 – Bangkok

Resans sista heldag gör vi en stadsrundtur i Bangkok till de allra viktigaste sevärdheterna. En engelsktalande guide tar oss med till

blomstermarknaden Paklong Talad

,

templet Wat Po

och

kung Rama den förstes palats

,

båt på kanalerna

resan. , besök i

Wat Arun.

Lunch på lokal restaurang, middag på kvällen. Observera att det går att förlänga vistelsen i Thailand genom att boka senarelagd hemresa från Bangkok, säg till redan vid bokning av

Dag 14 – Bangkok, hemresa, hemkomst

Frukost, transfer till Bangkok flygplats, hemresa med Finnair, se ovan under

Program i sammandrag.

RESANS PRIS

Resans pris är 25 550 kr.

Priset är ett förmånspris för medlemmar i Svensk-kinesiska föreningen. efter att du bokat resan, och förstås vid avresan.

Resans ordinarie pris är 29 365 kr

. Resan är endast öppen för medlemmar i Svensk-kinesiska föreningen. Du måste vara medlem senast tre veckor

Allt det här ingår i priset

 Flyg med Finnair till Bangkok och Bangkok Airways vidare till Yangon (Rangoon) t/r. Måltider ombord.  Svensk färdledare, Per Camenius, möter i Yangon och leder resan i Burma. Dessutom medverkar lokal engelsktalande guide på varje resmål.  Burma: hotell av hög turist- eller första klass, del i dubbelrum. Alla måltider (frukost, lunch och middag) exkl måltidsdryck. Angivet program, transfers, bagagehantering, transporter och    entréavgifter. Inrikes resor enligt program. Bangkok: transfers flygplatsen-hotellet t/r, hotell av hög turistklass/första klass, två frukostar, en lunch och två middagar (exkl måltidsdryck). Angivet program med engelsktalande guide. KINARESORS informationspaket (postas senast i juli månad) Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgift på avreseorten. Flygplatsskatter inom Burma och    internationell flygplatsskatt vid hemresan. Visum till Burma (information postas till alla inbokade senast under augusti månad). Dricks till lokalguider och chaufförer i Burma. Du som reser utan resesällskap garanteras att kunna boka del i dubbelrum.

Dessutom ingår

 Informationsträff i Stockholm, en vardagkväll i september-början av oktober. Datum meddelas senare. Under kvällen kommer Per Camenius att presentera resans program och informera om praktiska frågor inför resan.

Kan beställas mot tillägg

 Avbeställningsskydd 500 kr.  Enkelrum 5 175 kr (ordinarie pris är 5 575 kr).  Reseförsäkring, fråga vid bokning.  Senareläggning av hemresan från Bangkok: Expeditionsavgift för ändring av flygbokning och senareläggning av hemresan med flyg Bangkok-Skandinavien 650 kr/person. OBS: Förlängning och 14

ändring av flygbokningen Bangkok-Skandinavien förutsätter att det finns plats på önskat flyg i samma bokningsklass som den ursprungliga hemresan var bokad i, tidig bokning är nödvändig, säg till redan vid bokning av resan. Extranatt på hotellet i Bangkok 400 kr/natt, del i dubbelrum, inkl frukost. Tillägg för enkelrum 400 kr/natt. Pris för transfer hotellet-Bangkoks flygplats/person när man är två, resp om man är en person, kommer inom kort.

RESANS HOTELL

Yangon: Kandawgyi Palace Hotel Inle Lake: Myanmar Treasure Resorts Inle Mandalay: Sedona Hotel Mt Popa: Popa Mountain Hill Resort Bagan: Myanmar Treasure Resorts Bagan Bangkok: The Tawana Bangkok http://www.kandawgyipalace-hotel.com/ http://myanmartreasureresorts.com/inle-gallery.htm

http://www.sedonahotels.com.sg/oh_mya_ma_loc.asp

http://myanmartreasureresorts.com/popa-gallery.htm

http://myanmartreasureresorts.com/bagan-gallery.htm

http://www.tawanabangkok.com/

FÖRLÄNGNING I BURMA – NGAPALI BEACH

      Bilder Ngapali Beach Program: flyg Yangon-Thandwe (ca 55 min), transfer till Ngapali Beach t/r, tre nätter på Amazing Ngapali Resort (5-stjärnigt), del i dubbelrum, inkl frukost. Transfer till Thandwe flygplats. Flyg Thandwe-Yangon. Flyg Yangon-Bangkok. Transfer Bangkoks flygplats-hotellet. En natt på The Tanawa Hotel (3-4-stjärnigt), inkl frukost. Transfer hotellet-Bangkoks flygplats. Hemresa med Finnair. Priser: DeLuxe Villa Sea View 4 530:- (extranätter 560:-/natt), Suite Villa Beach Front 5 465:- (extranätter 860:-/natt), Amazing Suite Beach Front 8 795:- (extranätter 1925:-/natt). Ingår i förlängningarna: det som anges ovan samt expeditionsavgift för ändring av flygbokning och senarläggning av flygresan Yangon-Bangkok-Skandinavien. OBS: förlängning och ändring av flygbokningen Yangon-Bangkok-Skandinavien förutsätter att det finns plats på önskat flyg i samma bokningsklass som den ursprungliga hemresan var bokad i, tidig bokning är nödvändig. Förlängning ska beställas vid bokning av resan. Kostnaderna för de Bangkokarrangemang som ingår i gruppresans pris är delvis redan fråndragna i de angivna tilläggspriserna. För den här resan avgår ytterligare 500 kr på Burmaresans grundpris.

BOKNING AV RESAN

Resan bokas genom KINARESOR  Online genom den här länken http://kinaresor10.abergs.se/default.aspx?resa=SKFBUR  På telefon 08-545 95 200, måndag-fredag 9-17.

ANMÄLAN, BETALNING, RESEVILLKOR, PASS, VISUM M M

Resan är endast öppen för medlemmar i Svensk-kinesiska föreningen. Du måste vara medlem senast tre veckor efter att du bokat resan och även vid avresan. Anmälningsavgiften är 3 000 kr och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara arrangören tillhanda senast 10 dagar före avresa. Färdhandlingarna distribueras 10 dagar före avresan, underlätta distributionen genom att betala i god tid. Vid sena bokningar kan hela resans pris behöva betalas direkt vid bokning. Deltagande i resan kräver pass och visum, särskild information kommer att postas till alla anmälda deltaghare senast under augusti månad. 15

Kostnad vid avbeställning (expeditionsavgift) gjord tidigare än 30 dagar före avresa är 10 % av resans pris, dock maximalt 1 000 kr, med tillägg för ev kostnader för visum som redan uppkommit. Vid avbeställning 30 dagar eller senare före avresa gäller resevillkoren (SRF 3.1.5-3.1.7). Som skydd mot höga avbeställningskostnader rekommenderar vi avbeställningsskydd eller avbeställningsförsäkring. Vid ändring i bokningen senare än 65 dagar före avresa tillkommer ändringsavgift 500:-. Res aldrig utomlands utan en ordentlig reseförsäkring. Angivna hotell kan komma att bytas mot andra likvärdiga hotell. Angivna flygtider är preliminära, definitiva tider bekräftas i färdhandlingarna. Minimum antal anmälda deltagare för resans genomförande är 15 personer. Svenska Resebyråföreningens (SRF) villkor för paketresor och Arrangörens kompletterande villkor reglerar avtalet mellan arrangören och resenären. Resevillkoren medföljer bokningsbekräftelsen. Resans arrangör KINARESOR DRAKEN AB har ställt lagstadgad resegaranti till Kammarkollegiet. © Copyright all text KINARESOR DRAKEN AB 16