tidsskrift för fågeljägare och spetshundvänner • nr 1 2012

Download Report

Transcript tidsskrift för fågeljägare och spetshundvänner • nr 1 2012

TIDSSKRIFT FÖR FÅGELJÄGARE OCH SPETSHUNDVÄNNER • NR 1 2012

Välkommen till en FULLADDAD AFFÄR...

HOS OSS HITTAR DU ALLT.....

...INOM

JAKT & FISKE

JAKT • FISKE • NATUR

Köpmang. 23, 820 60 DELSBO. Tel. 0653-104 25. www.delsbovapen.se

www.delsbovapen.se

2

ORGAN FÖR SPECIALKLUBBEN FÖR SKÄLLANDE FÅGELHUNDAR • NR 1 2012

www.tradskallare.se

Ledare

Hej!

Jag heter Matti Torvela och blev invald som styrelsesup pleant vid 2011 års rik sårsmötet. Man får tacka för förtroendet!

Familjen består av fru och tre älg och fågel sedan 10 år tillbaka.

allt här i livet. under jaktperioden.

Matti Torvela

vuxna barn samt två underbara barnbarn. Jag och frun bor i Söråker vid havet strax norr om Timrå med en gråhund på 1,5 år och en finskspets på 3 år. Jag är lite av en ”jaktidiot” med ca 50-60 jaktdagar per år. Jag jagar både älg och fågel och i mån av tid även lite hare. Övriga familjemedlemmar som jagar är sonen som jagar fågel samt frun som jagar både Jag jobbar på ett företag som heter Metso (översättning från finska: tjädertupp), sedan 1980 och är för närvarande ansvarig för svetsning och montage. På Metso tillverkas maskiner och utrust ning till massa- och pappersindustrin så indirekt påverkar man tyvärr hur våra jaktmarker ser ut gäl lande avverkning och stora hyggen. Man kan inte få Jag är född och uppvuxen ca två mil norr om Uleåborg, Finland. Mitt ”jägarliv” började redan vid 7-8 års ålder då jag följde med pappa ut på jakt. När jag var 12-13 år fick jag hålla bössan själv när vi jagade änder och skogsfågel vid så kallad up psiktsjakt. När jag fyllde 15 år fick jag licens för min första hagelbössa och då var det fritt fram att jaga så mycket som man orkade. I slutet av 60-talet hade vi gott om skogsfågel, hare och framför allt hade vi mycket sjöfåglar så det blev jakt i stort sett varje dag Min första hund var en Vorsteh tik som skulle an vändas både som apportör och stående fågelhund. Tyvärr var det ingen som sa att man måste dressera hunden för att det skulle fungera, så det blev ingen större lycka hon fungerade hyfsat som apportör men i skogen sprang hon ca 40-50 meter framför och

Ledare forts. sid 5

3

Innehåll Nr 1 • 2012 • Klubbnytt • Årsmöten • Champions • Skallkungen • Jaktprov • Utställningar Annonspris Ståndskall

Pärmsida ..........................................1750: 1/1 sida .......................................... 1500: 1/2 sida .......................................... 1000: 1/4 sida ............................................ 600: Valpannons ....................................... 450: Valpannons (rek av avelsråd) ............ 150: Rabatt: .............................. 2st införanden 25% 4st införanden 50%

Annonspris hemsidan

Helår 3-spalt ................................... 2000: Helår 1-spalt ..................................... 850: Införande i tidningen samt hemsida 50% rabatt på hemsidan. Länk till annonsör ingår.

Ansvarig utgivare

Lennart Jönsson Nyvägen 9, 830 51 Offerdal Tel. 0640 - 321 57 E-post: [email protected]

Redaktör

Göran Hellström Ringvägen 23, 923 32 Storuman Tel. 070-328 05 43 E-post: [email protected]

Prenumeration ingår i medlemskap i SSF.

Omslagsfoto: Tarro 7 år Foto: Ingela Lindbäck

Injagningskompendium

Det 40-sidiga häftet som uttömmande beskriver injagningens alla faser från val av valp till de första jaktturerna, har fått lysande recentioner i jakttidningarna.

”En välskriven och instruktiv handbok om trädskällaren och jakten med den”, skriver Jägarförbundets tidning Svensk Jakt.

Författare är: Kjell Rosberg, Jan Domarhed och Leif Öhgren.

Illustratör: Leif Holmqvist Finns att köpa hos lokalklubbarnas kassörer. Pris: 100:-

Utgivningsplan

Nr Sista manusdag Hos medlemmarna

1/2012

. . . . . . . . . . . . . . . . . . .

10 februari

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

15 mars 2/2012

. . . . . . . . . . . . . . . . . .

10 maj

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

15 juni 3/2012

. . . . . . . . . . . . . . . . . . .

10 augusti

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

15 september 4/2012

. . . . . . . . . . . . . . . . . . .

10 november

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

15 december

Manus skickas via e-post till:

Göran Hellström tel. 070-328 05 43,

e-post: [email protected]

Försenat material kan inte garanteras plats, oavsett innehåll.

Handskrivna manus lämnas till lokalklubbens sekreterare. Märk filerna med namn.

SSF har följande till salu

Finns att köpa hos lokalklubbarnas kassörer Injagningskompendium:

Pris medlemmar 100. Icke medlemmar 250.-

Raskompendium:

Medlemmar 150. Icke medlemmar 300. 4

Ledare forts...

stötte upp alla fåglar utom håll för att skjuta med hagel så jag lämnade tillbaka den och fick istället min första finskspets. Vi hade haft finskspetsvalpen i ca 2-3 månader och då den började få konstiga anfall, hela kroppen var som en fjäder. Pappa kon taktade uppfödaren och enligt honom tydde allt på att han hade fått valpsjuka (epilepsi hade vi inte hört talas om på den tiden) så pappa var tvungen att ta bort hunden.

I mitten på 70-talet träffade jag min fru och vi flyt tade till Hallstahammar och där var det stort sett omöjligt att få tag på jaktmarker. Så det enda möj ligheten jaga var att sätta sig i bilen och åka 120 mil enkel resa till Finland. Pga avståndet blev det bara en vecka per år som man hade råd och tid att åka. 1980 flyttade vi till Sundsvall och då fick jag helt nya möjligheter att jaga i närområdet. Jag började jaga älg med ett jaktlag och 1986 när vi köpte hus i Söråker fick jag möjlighet att skaffa hund igen. Det blev en gråhund; Hiku, vilket var det självklara valet med tanke på älgexplosionen på 80-talet.

Den första älghunden blev en riktig kanonhund som vi sköt över 60 älgar för, enda felet med honom var att markerna inte räckte till för hunden, han var borta som mest fyra dagar (då fanns inte Astron). Vi har sedan dess haft fyra gråhundar till, med lite varierande kvalitet men inte i närheten av vad den första hunden visade. Vi hade på gång en ny stjärna 2010, som vi sköt 12 älgar för varav 10 på stånds kall, men när han var 3,5 år gammal så fick han fel på njurarna så var vi tvungen att bort honom. Det visade sig efter att ha haft kontakt med avelsrådet att det var en till hund från samma linje som hade problem med njurarna.

2003 började vi med jaktens Formel 1 i och med att vi köpte en finskspetshane; Rappe. Han fungerade riktigt bra i skogen, på utställningar och på jaktprov. Det som inte fungerade var husse som var van med att smyga till ståndskall på älg och trodde att det var lika ”enkelt” att komma åt fåglarna. Men oj, oj hur många fel jag gjorde innan jag hade lärt mig grunderna. Där fick jag ta hjälp av de som hade sys slat med trädskällarjakt ett antal år. Det var framför allt under jaktprov som jag fick många tips hur jag skulle göra. Vid de första jaktproven träffade jag nuvarande ord förande för SSF-Medelpad; Egon Rongdèn. Jag fick frågan om jag var intresserad av att börja jobba för klubben och vid årsmötet 2004 blev jag invald till styrelsen samt blev kassör och är detta fortfarande. Eftersom jag tycker att det är både viktigt och roligt att gå jaktprov så gick jag domarutbildningen och blev klar 2009. Jag tycker att arbetet i klubben har varit både intressant och lärorikt och det har även gett mig flera kontakter med likasinnade.

Vi var på några utställningar med Rappe med vari erande resultat från en 2:a till en cert. Jaktprov gick också bra med några tredjepriser och ett andrapris på 73 poäng som bäst, så det såg lovande ut. Det var till och med några tikägare som började in tressera sig av att använda Rappe vid parning. Jag kontrollerade med avelsrådet om vad som krävdes och fick svar att en veterinär skall kolla tandstatus och knäleder. Besöket hos veterinär blev lite som en chock! Fel på ena knäleden, så det var den karriären. Man brukar säga att tur och otur jämnar ut sig, så vi skaffade en till finskspets 2008 , Fort Hjort Jeppe, som vi efter lite övertalning fick köpa av Tore Björnbete från Trondheim, Norge. Det visade sig bli en riktig snygg hund (UCH) som dessutom fungera bra i skogen (JCH). Höjdpunkten kom 2010 när vi kvalade till Skallkungen i Jokkmokk, som jag förresten tycker att alla som håller på med trädskäl larjakt ska få uppleva någon gång, vilken stämning!

Slutligen har jag några goda råd till valpköpare - ha inte för bråttom när ni ska köpa valpen, ni kommer att ha den i minst 10 år. Kontrollera med avelsrå det vad föräldrarna har för meriter och om det finns risker för sjukdomar. För det andra vill jag vädja till de som redan har en trädskällare, kontrollera era hundar hos veterinären, anmäl er till både jaktprov och utställningar. Om vi inte gör detta, hur ska vi då kunna utveckla de fina raser vi har idag? Låt oss utveckla dem tillsammans!

Tack för ordet!

Matti Torvela

[email protected]

5

HUNDUTSTÄLLNING I STORUMAN

SSF Västerbottens Lappmark inbjuder till utställning för Norrbottenspets och Finskspets

LÖRDAGEN DEN 14 APRIL 2012

Plats: Röbroskolan. Domare: Ewa Widstrand ID-vaccinations kontroll mellan 9.00 och 10.00

Chipläsare finns vid insläppet. Bedömningen börjar kl 10.00

Skriftlig anmälan skickas till:

Thomas Jonsson kronåsvägen 8, 920 40 Kristineberg, tel 0953-205 22 mobil. 070-668 05 22 Anmälningsavgift kan betalas på plats eller skickas in på: Postgiro nr 485 676-1 Valp 50:- Veteranklass 150 :- övriga klasser 300: SISTA ANMÄLNINGSDAG 7 APRIL

SSF HAR SERVERING PÅ HAMBURGARE!

VÄLKOMNA!

Lakansjöbäckens Ozzy 14 veckor Ägare: Mats Lundberg, Verkebro

6

UTSTÄLLNING I ÅSELE

SSF Västerbottens Lappmark inbjuder till utställning för Norrbottenspets och Finskspets

SÖNDAGEN DEN 25 MARS Plats: Ishallen. Domare: Mats Jonsson

ID-vaccinations kontroll kl 9.00-10.00 chipläsare finns i insläppet.

Bedömningen börjar kl 10.00

Skriftlig anmälan skickas till:

Berith Johansson Blåviksvägen 32 919 32 Åsele tel 070-3664479

SISTA ANMÄLNINGSDAGEN DEN 16 MARS

Anmälnings avgift kan betalas på plats eller sättas in på: POSTGIRO nr 485 676-1 Valpklass 50:- Veteranklass 150:- Övriga klasser 300: Servering finns i isladans värmestuga.

Besök gärna Åsele Vintermarknad på fredagskvällen!

Älghundutställningen på lördag med ca 200 hundar, samt Stövare, blandade raser. Norrbottenspets och Finskspets på söndag.

Mössa i Merinoull med SSF:s logga

SSF Medelpad har mössor med SSF:s logga broderad. Mössorna finns i skön merinoull eller i fleece. Mössan är svart och kommer från Ullmax. Priset är endast 100 kronor! Tillkommer frakt, 25 kronor, om vi ska pos ta mössan.

Vi säljer även Ullmax övriga sortiment av underställ, strumpor, m.m. (www.ullmax.se/ webshop.asp). Klubbmedlemmar har testat grejorna under en säsong och är mycket nöjda.

Om Du vill beställa mössan eller något annat ur Ullmax-sortimentet;

Ring eller skicka e-post till Mats Persson, 070-6947716, [email protected]

SSF Västerbottens Lappmark Inbjuder till AKTIVITETSDAG Lördag 19 maj kl 11.00 i Storuman

Plats: Storumans jaktskyttebana & jaktstuga

• Klubben bjuder på fika • Ringträning • Tipsrunda

Föredrag om jaktprov & utställning Särskilt välkomna hälsar vi nyblivna hundägare!

Frågor ring:

Kurt 0951-210 65, 070-374 57 80

Vi träffas för en trevlig dag!

7

Jaktprovsdomarutbildning i Luleå

En jaktprovsdomarutbildning är planerad att hållas för intresserade medlemmar i Norrbottens Kust och Inland.

Kursen vänder sig till nya blivande domare, nuvarande behöriga domare som vill fräscha upp sina kunskaper och alla övriga intresserade medlemmar.

För mer info och anmälan kontakta Niklas Lundberg som kommer att hålla i kursen.

[email protected]

Välkommen med din anmälan!

Rättelse

Resultatlistan från SSF JH klubbmästerskap den 1-2/10 2011 som publicerades i förra ståndskall var felaktig.

Söndagens resultat: Resultat Lördag 1/10

Kolåsens Pinta ............................................86 p Yscha ..........................................................84 p Bratthögens Nisse-Karlsson ........................42 p Skarjaks Ole Einar Björndalen ....................19 p Piikas Tuula ..................................................9 p Lento ...........................................................5 p

Resultat Söndag 2/10

Yscha ..........................................................72 p Kolåsens Pinta ............................................72 p Bratthögens Nisse-Karlsson ........................69 p Laatu ..........................................................58 p Skarjaks Ole Einar Björndalen ....................50 p Piikas Tuula ................................................14 p

Mvh Anders Stensson

Västerbottens Lappmark

Vi har skaffat oss en ny logga och tryckt upp svarta t-shirts med loggan i storlekar M, L, XL som finns att köpa. Priset är 100 kr för dessa och 130 kr om man vill ha en tröja med V-formad krage. Storlek S, M, L, XL. Porto tillkommer.

Beställ hos Lappmarkens kassör eller sekreterare:

Uppge storlek!

SS F V äste rbottens Lapp mar k

Martin Markusson Tel. 073-180 08 32 eller 0941-664 81 e-post: [email protected]

Thomas Jonsson Tel. 070-668 05 22, 0953-205 22 e-post: [email protected]

130 kr 100 kr

8

Skallkungen 2011

mästerskap arrangeras av SSF Jämtland/Härjedalen vilket borgar för en högklassig tävling i fågelrika biotoper.

Efter protester och lite övriga korrigeringar har vi nu fått till den slutgiltiga prislistan från 2011 års Skallkungstävling.

(Tabell se nedan.) Protesten som gjorde att Våtsjöbergets Isa hoppade upp på en Landslagsplats var ända upp i SKK innan den sedemera fastställdes. I vanlig ordning så inkasserar de fyra högst place rade hundarna en landslagsplats och får representera Sverige i de Nordiska Mästerskapen 2012. Årets Det är bara att önska det svenska landslaget lycka till och hålla tummarna för att det går hela vägen i år! Sverige har slutat tvåa två år på raken...

Slutresultat Skallkungen 2011

Plac. Deltagare

1 2 3

4 5 6 7 8

9 10 11 12

S12671/2005 AKROYD’S PIRJO Christina o Leif Hedlund S29621/2006 TJÄDERLEKENS MIRJA Per-Arne Hoflin S57065/2006 FORT HJORT TRIX Egon Rongdén S55079/2006 VÅTSJÖBERGETS ISA Börje Svensson S33745/2009 SPETSBACKENS NELLI LEIF LIDMAN S34999/2008 KIEPIN KAIRA TOMMY JONASSON S33163/2008 FORT HJORT NALLI Anders Morin S41477/2008 LUOKANJARKAS RAIJA SIMON RUDIN S28400/2007 LUOKANJARKAS ISABELLA Karl-Anders Karlsson S32794/2005 BRATTHÖGENS KEJA N Söderberg/K Karlsson S22534/2008 HÄGGINGÅSENS DEXTER Simon Nordin S44222/2008 SÖTMYRANS KIIRE Kai Lappalainen

13 14 15

S35379/2005 VITERLIDENS TURI Tommy & Anita Renberg S31442/2006 NAPPE Birger Moren S48947/2005 PREDATOR’S IRJA Tomas Salander

9

Ras 509 509 509 509 509 509 509 509 509 519 509 509 509 509 509 P 78 69 68 67 66 66 63 63 62 57 54 52 51 46 45

Utställning i Pajala 4/2-2012

Då var det dags för premiärutställning i Pajala för Finsk spets och Norrbottensspets. Det är första gången som SSF/ÖN anordnar en utställning i Pajala och det kändes spännande. Janne Jatko med sambo från Pajala hade gjort ett väldigt fint jobb med att ordna lokal som var i ridhuset i Pajala och andra saker inför utställningen. Men vädrets makter var inte nådiga mot oss denna dag -38 grader på utställningsplatsen, tur att vi var inomhus.Utställarna var nöjda med arrangeman get och tyckte det var väldigt roligt att klubben anordnar utställning i Pajala.

Nu var det bara två hundar kvar i ringen, Nalta Äljest Bängt och KaitumDalens Tikka här gav domaren BIS titeln till den väldigt fina nobshanen Nalta Äljest Bängt en värdig vinnare ett STORT GRATTIS. En reflektion från utställningen var att se finalen, dessa två ekipage visades upp av två mycket duktiga hundförare, där har många utstäl lare att lära sig hur man visar upp hunden. För man bör träna hunden även till sådana här utställningar för att det ska ge resultat.

Lördagens utställnings katalog innehöll 32 anmälda hundar dagens domare var Kurt Nilsson från Piteå.

Antalet Norrbottenspetsar var 6 st glädjande var att 2 st var från Finland men VART var de Svenska hundarna? Bland dessa Svenska hundar fanns en riktig blänkare från kennel Nalta Äljest vars upp födare Janne och Anna-Karin Engman hade en väl digt lyckad dag.

Först besegrade Nalta Äljest Bängt: ägaren heter Janne Engman, Metsoforsens Zeus: ägaren heter Johan Torneus för att sedan ta BIR titeln mot den Finska Nobstiken Setsun Roni men mer skulle komma för Nobs hanen.

Då var det dags för Finnspetsarna där Sörlidbäckens Elka ägare: Lars Björnström, Kiruna Efter en hård kamp mot Spetsbackens Ukko ägare: Janne Jatko vann han hanhundsklassen och blev bästa hane bra jobbat Sörlidbäckens Elka!

Därefter väntade tikarna på sin tur. Denna grupp var enligt domaren av hög kvalité, klart bättre än standarden på hanhundsidan. Det blev en tuff ut maning att utse den bästa bland dessa utmärkta ti kar. Hör bara, Älgstugan`S Kita I tog sitt 3:e CK och blev därmed SEUCH,GRATTIS, men ingen tik kunde mäta sig med Kaitum Dalens Tikka ägare: Yvonne Ramstad, Kainulasjärvi denna mag nifika tik vann tikklassen. Nu stod striden mellan Kaitumdalens Tikka och Sörlidbäckens Elka men även denna gång var Tikka i en klass för sig bland Finnspetsarna och tog BIR titeln med Sörlidbäckens Elka som BIM.

10

Rasfinal: KaitumDalens Tikka VS Sörlidbäckens Elka

Till slut riktar jag ett stort tack till följande personer:

Domaren Kurt Nilsson som infriade våra högt ställda förväntningar men inget annat var väl att vänta sig av denna utmärkta domare.

Våra ringsekreterare Linda Blom och Linda Smedman gjorde ett mycket bra jobb.

ALLA övriga som hjälpte till, från funktionärer till fika personal TACK alla sponsorer som gjorde att vi fick ett mycket BRA prisbord. Detta gjorde vi bra trots den hårda kylan.

Tack för denna gång!

Resultat:

Alla resultat kommer att redovisas på:

SSF/ÖN:s hemsida: ssfnorr.bruksraser.se

Avelsråd

BIS-finalen: Nalta Äljest Bängt VS KaitumDalens Tikka

Maila in manus/bilder till:

[email protected]

Märk filerna med innehållets namn!

Avelsråd

Finsk spets Norrbottenspets

Johan Lehmivaara

Kyrkogatan 3, 980 10 Vittangi. Tel. 0981-100 44

Kjell Pettersson

Östanåvägen 49, 860 13 Stöde,.Tel. 0691-663220

Rickard Näslund

Bergastigen 26, 920 64 Tärnaby. Tel. 0954-146 24

Alf Borgström

Granvägen 24, 912 32 Vilhelmina. Tel. 0940-557 54, 070-688 45 53

Assar Tieva

Städet 8, 980 60 Korpilombolo. Tel. 0977-102 33 11

E

SE UCH Häggingåsens Dexter

S22534/2008 E SJCH SUCH Börknäs Kirro S59989/2003 U SJCH Viterlidens Tepi S35380/2005

Ägare:

Simon Nordin, Bollnäs

Uppfödare:

 Daniel Byqvist, Bollnäs

Jaktprov

2011-08-28 Kårböle utlyst 79p

Utställning

2011-06-05 Alfta CK, Cert 2011-08-06 Malung CK, Cert, BIR 2011-11-26 Vemdalen CK, Cert 2011-12-04 Birsta Campionkl. CK, BIM

SE UCH Häggingåsens Ronja

S22532/2008 e. SE UCH, SE JCH Börknäs Kirro u. SE JCH Viterlidens Tepi

Ägare:

Svante Månsson, Idre

Uppfödare:

Daniel Byqvist, Bollnäs

Utställning:

100207 Mora Cert 110206 Mora Cert 111126 Vemdalen Cert

Jaktprov:

101116 Brunnsberg, Rörligt, 86p 111118 Idre , Rörligt, 85p

SE UCH KOLGÅRDENS SALLY

S24294/2005 e. Knaftskogens Mango u. Jomobackens Sindy

Ägare:

Lars Nilsson Hörnefors

Uppfödare:

Björn Karlsson Vilhelmina

Jaktprov:

2011 08 19 Vilhelmina, utlyst 68 poäng

Utställning:

2009 04 26 Stöde Cert,BIR 2010 12 05 Matfors Cert,BIM 2010 06 12 Vännäs Cert; Cacib 12

E

SE JCH Yscha

S66177/2009 E SJCH SUCH Börknäs Kirro U SJCH Piikas Tuula

Ägare:

Roger Hedlund

Uppfödare:

Johan Lindqvist

Jaktprov:

111001 84p Utlyst Vemdalen 111002 72p Utlyst Vemdalen 111017 70p Utlyst Börtnan 111031 80p Utlyst Börtnan 111101 80p Utlyst Börtnan

Utställning:

111204 Very good Birsta

SE JCH PIIKAS TUULA

S21760/2007 e.SEUCH RÖJBACKENS KÄCK u.SEUCH SEJCH KILLAMROVAS PIIKA

Ägare:

Johan Lindquist, Skålan

Uppfödare:

Tom Gundt, Vemhån

Jaktprov:

090817 Vemdalen utlyst 77 p 101101 Börtnan rörligt  86 p 111018 Börtnan  utlyst  76 p

Utställning:

090329 Järvsö/Harsa  2 jkl

SE JCH Pötbobäckens Gry

S20342/2009 e. Raskflons Tray u. SE JCH Pötbobäckens Vilma

Ägare:

Mattias Åkerstedt, Storuman

Uppfödare:

Peter Johansson, Ockelbo

Jaktprov:

20100902 75p Storuman 20110819 76p Vilhelmina 20110830 79p Pauträsk

Utställning:

20101127 CK, CERT, BIM Arvidsjaur 13

Jaktprovsstatistik på prov gjorda inom Övre Norrbotten.

Nedan följer en sammanställning hur prisvalörerna fördelat sig 2000 – 2011

Pris: 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 1 utl 6 9 10 10 13 12 13 7 10 6 4 4 2 utl 3 9 15 13 13 13 9 9 9 5 7 14 3 utl 11 17 10 14 15 14 28 17 10 8 15 12 0 utl 14 16 16 24 35 29 15 27 22 15 31 20 1 rör 10 3 6 1 12 7 15 5 6 1 0 3 2 rör 3 1 5 1 2 4 6 9 3 4 1 0 3 rör 1 2 2 6 5 11 5 3 4 2 4 6 0 rör 3 5 4 6 4 7 7 7 4 3 0 5

S:a 51 62 68 75 99 97 98 84 68 44 62 64

Prisprocent på jaktprov i ÖN.

Utlysta prov 2007 2008 2009 2010 2011 1:a pris 12% 20 % 18% 7% 8 % 2:a pris 15% 18 % 15% 12% 28 % Rörliga prov: 1:a pris 21% 35 % 10% 0% 21 % 2:a pris 38% 18 % 40% 20% 0 % Jaktprovshösten kan sammanfattas med en svag uppgång vad gäller fågeltillgången, men med ett väder som varit stabilt d.v.s. regnigt. Senare på hösten rådde stormvindar och skare som gjorde det svårt och lite chansartat på jaktproven. Glädjande är att nu startar det allt fler yngre duktiga hundar som visar framföt terna . Dessutom har flera unghundsägare flaggat för att de skall ”komma ut” till hösten. Enligt snacket så skall några vara riktigt lovande. Detta låter spännande inför höstens provverksamhet.

Vi önskar dock att fler nobs ägare skulle starta sina hundar. Det måste finnas många duktiga av dessa som aldrig får chansen att visa upp sig. Många försvarar sig med att dom inte har tid utan vill jaga istället...! Nog borde man kunna ”offra” ett par timmar på hela hösten till en start ???

Skulle det kännas lite oroligt, så anmäl er till ett rörligt prov. Vi lovar att den utsedde domaren kommer att få dig att tycka att det var en intressant och rolig upplevelse.

Högsta jaktprovspoäng hösten 2011 bland lokalklubbens egna hundar.

Utlysta prov Rörliga prov

85p Tallens Kiri K-B Eriksson 84p Tallens Kira S Stålnacke 81p Nappe B More’n 80p Kaitumdalens Khaila G Karlsson 80p Pärlskogens Spana G Falk 77p Nalta eljest Bängt J Engman Här skall vi också hylla nobs tiken Pohjanukon Riitu, äg. P-O Lindroth Jokkmokk, som på vårt Klubbmästerskap skällde ihop 76p och därmed tog den avslutande elitettan för att bli SE JCH. Ett stort GRATTIS från oss alla i klubben !

14

LOKALKLUBBENS VANDRINGSPRIS.

2011 års vinnare och 8:e inteckningen i det nya priset tog: Tallens Kiri S24647/2010

Född: 2010 – 03 - 08 Ägare: Kid – Benny Eriksson Utställning: Jokkmokk 20100403 Exc, ck ................. 4p Jaktprov: Porjus utlyst 20111008 1 ekl 85p ............. 8p Jokkmokk rörl. 20101108 3 rörl 61p ........................ 2p

Summa: 14p DOMARUPPDRAG

Flitigaste domaren i höst var Janne Engman med 12 bedömningar. Närmast efter med 11 gjorda doma ruppdrag kom Ove Sjöström. Jörgen Estholm gjorde 8, tätt följd av Gunilla Falk och Jan Jatko med 7 uppdrag. Under hösten har Janne E, Jörgen och Gunilla dessutom blivit godkända provledare. Starkt jobbat alla tre. Ni behövs och gör skillnad. TACK!

Jaktprov 12-13 nov. 2011 i Porjus.

Lördagens prov karakteriserades av ett skarpt före som gjorde det vanskligt för hundarna att färdas i. Dagens högsta poäng tog Pärlskogens Spana, äg. Gunilla Falk, som skällde ihop 54p . Hanhunden Zero, äg. Mattias Arvidsson, försök te tappert men fåglarna lyste med sin frånvaro.

Desto gladare blev det då provledarna redovisade dagens resultat. Provet framräknades till 80p och ett första pris. Grattis, för det här var ett prov som verkligen visade tikens karaktär – tjurig, arbetsvil lig och klockrena fågeljobb. Det var hårt jobb som belönades denna dag.

Provledare: Roger Strandelin Kent Renlund

Till söndagsprovet hade Mattias bytt hund och startade nu tiken Röja. Hon visade direkt upp ett bra och stort sök på de glesa tallhedarna, kryddat med säkra och fina fågeljobb på långa håll från pg. . Hönorna som varit så skygga och inte suttit or dentligt de senaste veckorna satt nu som stenstatyer så hunden fick visa upp fina fågeljobb för domaren och en glad husse. Dagens prov slutade på 74p och ett välförtjänt 2:a pris.

Ännu bättre var dock Spana som verkligen visade framfötterna. Tupparna var fortfarande skygga och tålde bara ett par skall innan de tog till flykten. Skam den som ger sig tänkte Spana och riktade in sig istäl let på hönorna. Ett lyckat drag skulle det visa sig, för nu fick hon skälla full tid på ett par stycken. Just innan provtidens slut hör pg hur tiken drar igång en klangfull skallgivning. Pg. skyndade mot detta skall, men halvvägs så tystnade skallet. Snopna stod vi där med munnarna formade till ett ” Varför”? Provtiden var nu slut och Gunilla grämde nog sig lite grann. Så nära men ändå inte….!

Provledarrapport för rörliga jaktprov SSF/ÖN 2011

Antalet rörliga prov som har gåtts hos SSF/ÖN har varit 14st det är något mer än året före resultaten är följande: 1:a pris 3 st 2:a pris 0 st 3:e pris 6 st Vi tackar alla deltagare under dessa rörliga prov 2011 och det är bara att ta nya tag till nästa år!

Ove Sjöström/Roger Strandelin Provledare för rörliga prov/SSF-ÖN

15

Utställning och årsmöte SSF syd 11/2 i Högfors.

Till utställningen var fem Norrbottenspetsar och tio Finska Spetsar anmälda. Bland Norrbottenspetsarna blev Röjåsens Loke i jaktklass med ägare Bo Wilhelmsson BIR och Lybergets Emma med ägare Sten Eriksson blev BIM.

Nu var det Finnspetsarnas tur och Tjäderfjäderns Ivan med ägare Rolf Ressem blev bästa hane. Det var fem tikar som tävlade i jaktklass. Två av dessa ti kar fick excellent. Det var Styggbergets Kaaksi med ägare Göran Eriksson och Tjäderfjäderns Ilo med ägare Per Persson. Styggbergets Kaaksi bedömdes som bästa tik och klarade sedan efter noga övervä gande av domaren att hon även att blir bäst i rasen. Till slut bedömdes hon även mot Röjåsens Loke och Styggbergets Kaaksi lyckades även bli BIS.

Utställningsdomare var Staffan Forslund och ringsekreterare Carin Simonsson. Efter utställningen var det dags för årsmötet som flöt på fint utan större skillnader i åsikter hur allt skall lösas på bästa sätt. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet, små förändringar i styrelsen. Diskussioner om rem isser och en motion. De största samtalsämnena blev Skallkungtävlingen 2012 och SSF riks årsmöte med riksutställningen 2013. Allt detta verkar nu kunna lösas och genomföras på bästa sätt utan större prob lem.

Göran Eriksson SSF SYD Best in show! Styggbergets Kaaksi.

SSF Mellansverige söker Utställningsansvarig Hej medlem i SSF Mellansverige! Är du intresserad av hundutställning!

SSF Mellansverige arrangerar årligen två hun dutställningar, för närvarande en i Mora och en i Malung. Nu står vi inför ett generations skifte i posten som utställningsansvarig och är därför mycket angelägna att hitta en person som vill ta över utställningsarbetet.

I arbetet som utställningsansvarig ingår bland annat, bokning av domare, anmälningsmot tagning och redovisning av resultat.

Vid behov, bekostas erforderliga kurser av SSF-M.

Hör snarast av dig till:

Inge Groop, tel. 0280-718 96 e-mail [email protected] Björn Sinders, tel. 0250-410 88, 070-226 02 93 e-mail [email protected]

Eller ring någon i styrelsen!

16

SSF syd 11/2 i Högfors.

Göran Eriksson med Styggbergets Kaaksi BIS. Domare Staffan Forslund och Bo Wilhelmsson med Röjåsens Loke BIR.

Nobs Reg nr Namn Ägare SE26311/11 Tjärbäckens Karelin Fredrik Nässén SE21793/10 Klingsbodas Yapp S67451/05 Röjåsens Loke SE25406/11 Morforsens Skade S15330/09 Lybergets Emma Bo Engqvist Bo Wilhelmsson Ann-Louise Back Sten Eriksson Resultat E jkl,1 jkk, ck,2 bhkl, RC VG ukl E bkl, 1 bkk, ck, 1 bhkl, cert, BIR, BIS II G jkl E bkl, 1 bkk, ck, 1 bhkl, cert, BIM Finskspets Reg nr Namn Ägare SE21447/11 Barbarens Arrak Antoine Wanna SE62612/10 Tjäderfjäderns Ivan Rolf Ressem S34391/08 Tjäderlekens Penti SE31713/10 Predator´s Mejla Resultat D jkl, pga. Överbett E ukl, 1ukk, ck, 1 bhkl, cert, BIM Ove Salander Deltager ej Finn Jerk Eriksson E ukl, 1 ukk SE31714/10 Predator´s Wilma S35597/09 S67641/08 Predator´s Djärva Lars Norström Per Gustafsson Styggbergets Kaaksi Göran Eriksson S49848/09 Styggbergets Lina SE62609/10 Tjäderlekens Ilo SF19111/10 Äsässän Sessan Göran Eriksson Per Persson Per-Olof Persson VG ukk G bkl E bkl, 1 bkk, ck, 1 btkl, BIR, BIS.

G bkl E bkl, 2 bkk G bkl 17

Hundutställning i Alfta

SSF Gävleborg inbjuder till utställning för Finsk spets och Norrbottenspets

Söndagen den 3 juni 2012

Vi delar ring/domare med Gävleborgs älghundsklubb därav senare insläpp.

Plats: Forsparken i Alfta Tid: Bedömningen börjar ca 12.00

Insläpp mellan 09.00 och 11.30

Under den tiden kan även den utställare som önskar få sin hund knäledsundersökt av veterinär Gudrun Hjelmqvist SSF Gävleborg bekostar undersökningen

Domare: Olle B Häggkvist

Upplysningar och anmälan: Karl Anders Karlsson, Bränna 8, 820 40 JÄRVSÖ Tele 0651- 472 01

Anmälan tillhanda senast 25/5

Anmälningsavgift: Valpklass gratis, övriga klasser 250 kronor. Betalas in på SSF Gävleborgs Plusgiro 17 43 39- 2

Välkomna till Forsparken önskar SSF Gävleborg.

Inbjudan till aktivitets - familjedag SSF Mellansverige lördag den 2 juni kl. 11.00 i Rättvik

Vi träffas på Nedansiljans BK, Mångsholsv. 6.

Väg mot Backa, kör förbi travbanan och ridskolan, precis efter ridskolans sista hage svänger du in vänster, skylt SSF.

- tips och råd samt ringträning till utställningar, Kristina Stenhols, instruktör - information om ”nya” provregler för jaktprov - tipspromenad

Anmäl er via mail: [email protected] eller ring 070-574 49 20 så vi kan planera aktiviteterna. SSF Mellansverige bjuder på ”fika”

Välkommen! Maila in manus/bilder till:

[email protected]

Märk filerna med innehållets namn!

18

Hej på er alla!

Åter ett år med jakt tillryggalagt här uppe i norr, vilken besvikelse det blev. Hur ska man göra när regnet bra öser ner under september och delar av oktober. Okay man kan ju vara ute och plaska eller träna på att simma fram där man vanligt vis ska kunna ta sig fram torrskodd. Att det har funnits fågel verkar det inte råda några tvivel om men när man håller på att jaga in en ung hund så vill man ju att den ska kunna hitta fågel med hjälp av sina sinnen och inte behöva springa sig trött med att bara springa och med lite tur råka stöta upp fågel som ligger och trycker under nå gon gran eller i ett snår.

Nog om detta för nog är det väl så att det bara är att ta nya tag under kommande år. Medlemmar har vi haft även i år, trodde ett tag att vi skulle nå upp till samma antalen som under 2010 men efter genom gång av matrikeln så fattades några stycken.

Vissa lokalklubbar har ökat bra medan andra har minskat med i stort sett samma antal. När man tittar på ökning respektiva minskning så ser det ut som om att de som ökat har fått medlemmar från de klubbar som minskat. Så är inte fallet, ökningen som vissa klubbar har gjort är på grund av att de flesta tidigare medlemmarna varit kvar och att man även fått flertalet nya medlemmar. För de som mins kat så beror det på det omvända.

Min fundering är varför vi inte ska kunna vara näs tan det dubbla antalet medlemmar. Kostnaderna kan man ju i stort sett säga att det är konstanta, men med ett större medlemsantal så skulle det var betydligt lättare att på fullmäktigemötena inte be höva höja avgiften för varje år.

Jag skulle vilja att ni som uppfödare, hundägare, medlem och i lokalklubben kommer med förslag på hur vi kan öka medlemsantalet. Ni kan maila mig eller övriga i styrelsen förslag på åtgärder i den na fundering som jag har.

Statistik på hur det ser ut i dag och hur det har sett ut tidigare bifogar jag enligt följande.

Sen är det ju som vanligt att med detta nummer kommer även påminnelse på att jag inte fått betal ning på avgiften som skickades ut med nummer 4 till er. Jag hoppas naturligtvis att ni även i år vill vara medlem. Ni som vet att ni betalat in under februari fram till det att detta nummer utkommer kan bortse från påminnelsen och ni som vet med er att ni betalat kontaktar mig så att jag kan rätta till det. Sen är det som under tidigare år att det finns några som betalat men inte användt sig av medlem snummer eller skrivit avsändare med adress, hoppas att ni som läser kän ner någon av nedanstående personer och kan påtala detta för dem.

Lars-Erik Andersson Peter Lindblom

Under mina år som kassör och under den tiden jag även registrerat medlemmar så finns ett tydligt sam band med hur många ny valpköpare som registreras och hur många som blir utan hund. De allra flesta nya som kommer till vår förening är de som skaffat sig en valp och de som begär urträde är de av oss som inte skaffat sig en ny eller på grund av att de helt enkelt inte kan på grund av ålder.

Ylikangas Reijo

Det föds nya hundar både nobsar och finnar, av dessa är det tyvärr merparten som inte är medlem mar. Om det föds cirka 175 nobsar och cirka 300 finnar per år och att det jagas med dem under tio år, då borde det finnas ungefär 4750 stycken hundar och nästan lika många ägare.

Kassör SSF Ivar Karkiainen

19

Sammanställning medlemmar per den 31/12 2011

Klubb 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 Diff.

Övre Norrbotten Norrbottens Kust/Inland Nedre Norrbotten Västerbottens Kust 141 134 191 185 Västerbottens Lappmarker 230 Ångermanland Jämtland/Härjedalen 125 243 Medelpad Gävleborg 113 175 Mellansverige Sydsverige Totalt 163 131 204 197 247 134 261 114 167 155 135 209 196 263 132 258 99 171 166 139 185 190 257 134 231 92 176 164 147 177 188 259 130 239 100 170 164 143 165 175 257 126 231 114 175 159 146 152 160 268 122 210 122 164 169 151 142 151 277 131 222 110 162 +10st.

+5st.

-10st.

-9st +9st +9st +12st.

-12st.

-2st.

281 295 291 278 286 304 299 284 -15st.

93 96 90 81 76 79 76 76 0 1 911 2 009 1 999 1 929 1 936 1 933 1 879 1 875 -4

Delegat

4 3 3 3 7 2 43 3 4 6 3 5

Häggingåsens Thai badar bastu med husse & co.

Maila in manus/bilder till:

standskall @ it4unet.se

Märk filerna med innehållets namn!

20

Morautställningen 2012-02-05

Det var med bävan man avvaktade söndagens hundutställning då det på lördagen visade -26 grader. Men tack och lov steg temperaturen några grader till söndag morgon då det på Moraparkens parkering visade -18. Att stå still i kylan under en förmiddag blir ändå kallt även om gradantalet lindrats.

Trots lördagens farhågor kom alla anmälda hun dar till start, totalt 29 stycken. Ett fall i statis tiken över vinterutställare, som brukar vara runt 40.

Vad orsaken till nedgången beror på kan man spe kulera i. Antalet Norrbottenspetsar var 12 stycken och Finska spetsar 17 stycken. Segrade och därmed BIS-1 blev Finska spetsen Busjögläntans Dixie till sammans med husse Per Persson, Lima och BIS-2 blev Norrbottenspetsen Pötbobäckens Vigge ägd av Roland Eriksson, Enviken. Ett stort grattis till Er båda till framgångarna. Fullständig resultatlista finns som vanligt på vår hemsida www.ssf-mellans verige.se.

Lokalklubben Mellansverige vill rikta ett stort tack till utställare, domare, ringsekreterare, prissonsorer och funktionärer för att det blev en lyckad utställn ing i den tämligen bistra kylan.

För egen del vill jag passa på att tacka ALLA trev liga utställare och hundar, som jag haft förmånen att träffa under alla åren som lokalklubbens utställ ningsansvarig. Jag vill också rikta ett stort TACK till alla funktion ärer, ingen nämnd och ingen glömd, som jag fått sa marbeta med under åren. Ni har varit ett stort stöd för mig som utställningsansvarig.

I och med Morautställningen lämnar jag nu mitt uppdrag och önskar alla lycka till i fortsättningen. Det har varit väldigt roligt att få samarbeta med Er.

Inge Groop Utställningsansvarig för SSF Mellansverige Bästa Nobs Pötbobäckens Vigge ägare Roland Eriksson Enviken " Finsk spets Busjögläntans Dixie " Per Persson Lima

21

Rapport från

Mellansverige

Då var det då dax att summera året som gått. Tyvärr så håller trenden om färre jaktprovsstart er i sig och antalet starter stannade på 42 prov, vilket är en minskning med 27 från föregående år.

En makalös försämring, när jag i min enfald trodde att botten var nådd redan i fjol. Om man betänker att vi för bara tre säsonger sedan (-09), hade 115 starter så är nedgången någonstans mellan 60- 70%. Det är den krassa verkligheten se dan vargen kom in i bilden. Är SSF Mellansverige på väg att tyna bort? Nej det tror jag väl ändå inte. Det känns ändå lite som om hela vårt område, liksom håller andan och bara vän tar på vad som ska hända.

Inge Groop & Björn Sinders

sig vidare uppdrag. Även ledamoten Conny Persson tog sin Mats ur skolan och ville vila från styrelsear betet ett tag. Det betyder att styrelsen i sin helhet blir enligt följande.

I vissa av våra områden kan det i framtiden, kanske vara svårt att genomföra utlysta prov med många hundar i startfältet, då risken för vargangrepp ökar när man täcker av stora markområden med star tande hundar. Betydligt mindre risk är det med ens taka hundar. Ur den synvinkeln har vi i alla fall de rörliga proven att tillgå. Kanske är det de som ska rädda oss ur knipan vi blivit satta i.

Enda nackdelen med det är hur vi ska kunna meri tera och kvalificera våra hundar. Som det är nu så måste minst en av tre jaktprov settor vara taget på utlyst prov för att hunden ska kunna bli jaktchampion.

I fråga om kvalificering så är det också så att in tagningen till Skallkungen helt baseras på de utlysta provens resultat. Jag har nog skrivit det förr men ändå! Ändra reglerna innan det är för sent.

Allt kan och ska nog inte skyllas på vargen. Med den extremt dåliga fågeltillgången är det naturligtvis många som helt enkelt tycker att det är meningslöst att starta på proven.

Ordförande: Björn Sinders Kassör (adjungerande): Tommy Lannemar Sekreterare: Ronney Skoog Vice ordförande: Anders Albinsson Ledamot: Kjell Welam Ledamot: Kjell-Åke Axelsson Suppleanter: Per Persson och Jan Magnusson

Mötet startade med att Naturfotografen Sigurd Jönsson visade några av sina tankeväckande filmer.

Det mesta från björn till hermelin visades och Sigurd berättade med stor glöd till de rullande bil derna. Mycket fina filmer som garanterat uppskat tades av alla närvarande på Moraparken.

Sedvanliga årsmöteshandlingar avklarades och efter verksamhetsberättelse och ekonomisk redogörelse kunde styrelsen beviljas ansvarsfrihet.

SSF Mellansveriges medlemsantal för året var 284 personer, en liten minskning mot året före.

Helgen 4-5 februari var det i vanlig ordning årsmöte på lördagen och hundutställning under söndagen.

Årsmötet i korthet. Efter förra årets succé inhopp på mötesordförandeposten fick han åter förtroen det att leda årsmötet, så till mötesordförande utsågs Tommy Lannemar.

En del förändringar i styrelsesammansättningen blev det då vår gamle trotjänare och kassör avsagt Grönklittsmässans vara eller inte vara diskuterades och man kom fram till att det behövs frivilliga som kan åta sig uppgiften och utarbeta ett program för mässan innan en anmälan kan skickas in. Tre motioner hade skickats in.

22 Tommy Lannemar ville arrangera en medlems dag där ett utställningsproffs ger tips och råd, samt aktivt hjälper till med ringträning under en dag på Brukshundsklubbens område i Rättvik.

mycket tråkigt att han nu väljer att avsluta sitt ar bete i klubben. Lars har under ett antal år bl.a varit aktiv i styrelsen som sekreterare och samtidigt varit både domare och provledare så det är för SSF Mellansverige en stor förlust när Lars nu beslutat sig för att sluta.

SSF Mellansverige får vid ett senare, lämpligt tillfälle inbjuda Lars för ett mer formellt avtackande.

Tack Lars, för alla dina år i SSF Mellansveriges tjänst!

Börje Svensson & Björn Sinders

Tipspromenad och korvgrillning ingår också i planerna.

Björn Sinders hade lämnat in två motioner som belyser problemen och leder till förbättrade möj ligheter att kvalificera /meritera våra hundar i fram tiden.

Alla motioner bifölls och godtogs av mötet. Priset ”Årets skällande fågelhund” gick detta år till Våtsjöbergets Isa äg. Börje Svensson, Sollerön.

Börje fick under applåder motta en plakett för den bedriften.

Endast två diplom för 1:a pris på jaktprov fick delas ut detta fågeltomma år.

De som fick ta emot applåder och mottaga diplom från vår ordförande Björn Sinders var: Så var årsmötet slut och vi gick ut till våra bilar. Brr – 27 och tankarna började fundera på morgondagen då hundutställningen skulle äga rum. Kvällens sista koll på termometern visade på nästan -31, hur ska det gå? Nästa morgon vågade man nästan knappt titta, men se då var det bara -19 och sen blev det bara varmare och varmare. Med glatt humör, lite ved och strategiskt utspridda brasor så klarar man det mesta så utställningen, ja den gick galant.

Mer om utställningen finns att läsa om på annat ställe i tidningen.

Ronney Skoog

Hägginåsens Ronja 85 p äg. Svante Månsson, Idre Våtsjöbergets Isa 83 p äg. Börje Svensson, Sollerön.

Nästa man att hedras för sina insatser var Inge Groop från Malung. En trotjänare som med stort engagemang jobbat i styrelsen som kassör och sam tidigt varit utställningsansvarig. Inge började med utställningsbiten redan på förra århundradet (-99) och styrelsearbetet lite senare.

Det var med andra ord riktigt välförtjänta hand klappningar och hyllningar när Inge fick motta en liten minnesgåva i form av en plakett från ord förande Björn Sinders.

En som styrelsen i efterhand fått reda på, har avsagt sig sina uppdrag är Lars Bäcklund från Gagnef.

Lars tillhör den skaran som under mycket lång tid hjälpt klubben med olika göromål och det är 23

Elevjakt 2011

Under veckorna 39 och 40 var undertecknad på fågeljakt med trädskällare tillsammans med elever från Ljusdals naturbruksgymnasium. Vecka 39 gick resan till Dorotea och jakten skedde inom Rönnbergets- och Ormsjös marker. Fågeltillgången var klart sämre än tidigare år. Det enda som hade ökat i antal var lämlarna, de fanns överallt. Sista jaktdagen blev lyckad för en av eleverna. Efter en lång och spännande ansmygning, hördes smällen, och tjäderhönan föll ner. Jag tror att ett visst intresse väcktes för jaktformen

Följande vecka flyttades jakten lite längre söderut, närmare bestämt i trakterna kring Hoting. Vädret var enormt hela veckan, bara sol! Vi fick uppleva några helt fantastiska jaktdagar med långa ståndskall och en och annan lyckad avslutning. Samtliga elever fick smyga fram, sikta, och nästan skjuta sin allra första fågel för en trädskällare. Den enda tjejen i gänget, fick efter en 29 minuter lång ansmygning, skjuta sin första tjädertupp. Gissa om hon blev glad? Mobiltelefonen gick varm efteråt Sedan dröjde inte länge förrän vi hade nästa ståndskall. Då skogen var tät blev nog fågeln skrämd, men efter ett par hundra meter blev det ett förnyat skall. Vi kom tidigt överens att hon skulle smyga den sista biten ensam, och jag stannade kvar bakom en sten. Men efter några minuter började tjäderhönan ocka, och strax därpå reste hon. Detta blev avslutningen på en trots allt lyckad dag.

Nästa dag blev en otursdag för en av eleverna. Eftermiddagens första ståndskall på en gammeltupp slutade med att tuppen såg oss och flög iväg. Tiken gjorde ett förföljande på flera minuter utan att återfinna fågeln. Nästa ståndskall hördes vara långt borta så vi började gå närmare med en gång. Efter en lång promenad såg vi tiken och hon markerade på en tall. I mitten på tallen satt en stor gammeltupp helt öppet. Skottet går och tiken tystnar för en stund, men tuppen sitter kvar. Jag viskar till killen och undrar var han har siktat? Vitfläcken, viskar han till svar. Skott nummer två, tre och fyra är också bommar, och inte nog med det så var det de enda skott han hade med sig. Vi konstaterade att bössan nog gick fel, och vi skrattade åt eländet. Med tunga steg gick vi närmare tuppen för att skrämma iväg honom, och med ca 40 meter kvar fick tuppen nog och reste. Blev han både blind och döv av smällarna? Däremot visade tiken med tydlighet vilka klantskallar vi var och det blev inte lätt att koppla henne efteråt. Med tanke på den dåliga jaktlyckan borde vi ätit tomhylsor och potatis till middag, men kvällen kunde ändå avslutas med fantastisk god middag bestående av tjäderskav med tillbehör. Samtliga elever hjälpte till med tillagningen av tidigare skjutna fåglar från mer lyckade jaktdagar.

Efter en kortare jakttur nästkommande dag återstod det städning samt lunch innan färden hemåt. Lagom till hemresan öppnade sig himlen och regnet öste ner.

Ett stort tack till alla trevliga elever samt lärarna Krister och Göran. Tillsammans fick vi uppleva några oförglömliga jaktdagar med våra trädskällare. Text och foto: Lauri Keränen

Här poserar en stolt jägarinna tillsammans med Äsässän Sessan. Foto: Lauri Keränen

24

På bilden syns läraren Krister tillsammans med några av eleverna samt dagens skörd. Foto: Lauri Keränen

RIKSÅRSMÖTET 2012

Lördagen den 21 april kl. 13.00

På Hotell Vännäs

Rum och supé bokas på Hotell Vännäs, kontaktperson Bert-Ove, anmäl helst via e-post: [email protected] annars tel: 070-634 27 47 0935-109 30 Uppge SSF och vilken lokalklubb ni tillhör vid bokning

Upplysningar:

Torleif Eriksson tfn: 0730-388 203 Vill ni ha hund på rummet kolla vid bokningen!

Välkommen önskar SSF Västerbottens kustland!

SSF Jaktprov 2011

Under 2011 har det totalt genomförts 593 jaktprov

Varav 461 utlysta och 132 rörliga.

Jämfört med 2010 så är det en ökning med 76 st (56 fler utlysta och 20 fler rörliga).

Under året så har 232 individer gått jaktprov, 171 finnspetsar och 61 nobsar.

25

Prisfördelning utlysta 2011:

1:a pris: .......................... 50 2:a pris: .......................... 74 3:e pris: ........................ 136 0:or: ............................ 201

Prisfördelning rörliga 2011:

1:a pris: .......................... 33 2:a pris: .......................... 18 3:e pris: .......................... 38 0:or: ............................... 43

VEMDALSUTSTÄLLNINGEN 2011-11-26

Ett presentkort från Holmen Skog på en tvådagarsjakt med övernattning lottades ut på start nummer. Vinnare blev Tjövans Cikka med Örjan Fjellner som får åka och jaga på fina Holmenmarker.

Den här gången var det inte lika kallt som det brukar vara,så dom 23 startande av 25 anmälda hundar såg ut att trivas tillsammans med mattar och hussar. Glädjande att det var en ökning med 6 ekipage från förra årets utställning. Domaren Ewa Widstrand tillsammans med ringsekreter arna Annica Uppström och Anneli Melin gjorde ett mycket gott jobb i ringen. 14 Finskspetsar och 9 Nobsar gjorde upp om titeln BIS.

Två valpar,en Nobs och en Finskspets kom till start där Finskspetsvalpen Spetsbackens Aiva äg. Anna Jönsson Östersund fick HP som bästa valp. Efter att Nobsarna bedömts där Bratthögens Nilas blev BIR, blev det en kort paus där utrymme för fika och hamburgare fanns till buds, även ett lotteri såldes ut med massor av fina skänkta vinster.

När bedömningen av Finskspetsarna var klar med Zera som BIR och Kolåsens Zami som BIM var klar, stod det mellan Nobsen Bratthögens Nilas äg. Bertil Pettersson Duvberg och Finskspetsen Zera äg. Lennart Öhnegård Offerdal.

BIS blev Nobsen Bratthögens Nilas stort grattis!

SSF/JH tackar funktionärer, utställare, publik och sponsorer för en trevlig utställning och hoppas på återseende 2012 med ännu flera utställare.

BIS blev Nobsen Bratthögens Nilas stort grattis!

26

BIS Furubolets Manu Metsoforsens Zelda BIR

27

Heldag i Gudmundsbyn…

Dagen blev lång innan utställningens bästa hundar kunde koras. Orsaken var att hela 49 hundar var anmälda till SSF Medelpads utställning i Gudmundsbyn, Sundsvall. Domaren, Britt-Marie Nordqvist, hade tillsammans med ringsekreterarna ett grannlaga arbete med att bedöma samtliga hundar.

Sammantaget tyckte Britt-Marie att kvaliteten på hundarna var god. Alla hundar var tillgängliga lät sig mätas och visade sina tänder – på önskvärt sätt. Det fanns tyvärr en del tandbortfall hos en del vilket bland annat ledde till att ingen Norrbottenspets erövrade CK eller Cert. De bästa valparna blev, bland Norrbottenspetsarna, Odensala Skogens Zacko, ägare Dario Poll och, bland Finsk spetsarna, Kielo, ägare Daniel Sundström. I konkurrensen mellan de två segrade Finsk spetsen Kielo.

De främsta Norrbottenspetsarna var Lybergets Vera, ägare Roger Svedlund, samt Kroknäbbens Niibi, ägare  Leopold Ericson, som segrade i sina klasser med bedömningen Excellent. Eftersom inget CK eller Cert utdelades korades ingen BIR.

Bland de Finska spetsarna var det flera hundar som premierades. CK utdelades till Furubolets Mirva, ägare P-G Johansson, Mini, ägare Anita Hästdahl, Tjäderfjäderns Haidi (som också fick reserv Cert), ägare Birgitta Jonsson, Äsässän Sessan (som också fick Cert), ägare Per-Ola Persson, Häggingåsens Dexter, ägare Simon Nordin samt till Åflodalens Sita, ägare Lennart Jönsson & Eva Widstrand. Dessutom blev Yscha, ägare Roger Hedlund, jaktchampion genom att hon fick den utställningsmerit som krävs för detta.

Yscha och ”handlern” Lennart Jönsson flankerad av Äsässän

              

Sessan med ”handlern” Lauri Keränen

 

Odensala Skogens Zacko och Kielo i ringen.

              

Bästa valp: Kielo Mini med matte Anita Hästdahl

När det blev dags att kora utställningens bästa hund kom det att stå mellan de båda Finska spetsarna Furubolets Mirva som blev bästa tik och hanhunden Häggingåsens Dexter. Segrade i den striden gjorde Furubolets Mirva som erövrade BIR och BIS  och följaktligen blev Dexter BIM och BIS2.

28 Tyvärr hade vi problem med kamerautrustningen så bilderna blev inte som vi önskade men nedan ser Du i alla fall utställningens vinnare.

 

Furubolet Mirva, CK och BIR och BIS, uppvisad av ägaren P-G Johansson

Bästa resultat

Brunkeltorp Sigge Tommy Nilsson, Härnösand Odensala Skogens Zacko Dario Poll, Bergeforsen Pelle(Kaksi) Morforsens Gekko Tiger Tjärbäckens Karex Per-Erik Frick Johan Wiklund, Härnösand Jörgen Öman, Täfteå Fredrik Ekman, Sundsvall Zap Kielo Älgstigens´s Ila Jahti Hrjun Jarmo Furubolets Mirva Mini Tjäderfjäderns Haidi Yscha Äsässän Sessan Häggingåsens Dexter Åflodalens Sita Annelie Andersson, Härnösand valp Daniel Sundström, Timrå Jeanette Börjesson Bert-Ivar Pettersson, Njurunda P-G Johansson, Ånge Anita Hästdahl, Ånge Birgittta Jonsson, Fredrika Roger Hedlund, Brunflo Per-Ola Persson, Alfta Simon Nordin, Bollnäs Lennart Jönsson, Offerdal valp valp valp Ukl Ukl Jkl Jkl Jkl Ch Vet valp valp valp valp valp valp 1 1 E E E E V E 2 1 1 3 opl 2 4 1 2 1 E 1 2 2 1 1 1 HP HP, Bästa valp HP HP HP HP HP HP, Bästa valp HP HP 1 CK, BIR, BIS 3 Ck Ck, Reserv Cert SEJCH Idag 2 CK, Cert CK, BIM, BIS2 4 CK Bästa veteran 29

Utställning i Stöde, Sundsvall

SSF Medelpad inbjuder till utställning för Finsk spets och Norrbottenspets i Sundsvall

Söndagen den 29/4 2012.

Plats: Ede gamla skola, Stöde.

Domare: Thomas Eriksson, Nordmaling

Anmälan senast den 20 april till:

Mats Persson, Haddäng 1970, 820 77 Gnarp eller: [email protected]

Information lämnas av Mats tel. 0652-202 80/070-694 77 16,

Avgiften sätts in på klubbens bangiro nr: 5881-7263 Valpar 50 kr, övriga klasser 250 kr. Lea Torvela tel. 060-409 72/073-621 40 50 eller via www.ssf-medelpad.se

Via anmälan deltar Du i utlottning av en "Dororök", värde ca 2000 kr.

Gratis knäledsundersökning!

I samband med utställningen erbjuds utställare och övriga medlemmar i SSF att utan kostnad göra en s.k. patella-undersökning på sin hund mellan kl 09.00-12.00. Passa på och ta tillfället i akt!

Observera att hunden måste vara äldre än ett år.

Servering och lotteri! Välkommen! SSF Medelpad RIKSUTSTÄLLNING 2012 I VÄNNÄS

SSF Västerbottens kustland inbjuder till utställning för Norrbottenspets och Finsk spets

SÖNDAGEN DEN 22 APRIL 2012

PLATS: Vännäs friluftsområde

Domare: Stig Brännvall

ID-vaccinations kontroll mellan 9.00 och 10.00 Bedömning börjar 10.00

Chipläsare finns på plats

Skriftlig anmälan skickas till:

Mats Larsson Aspvägen 23, 918 31 Sävar. Tele 090-508 05 Anmälan kan betalas på plats eller skickas in på Plusgiro nr 346536-6 Valpar 6-9 månader gratis övriga klasser 250 kronor

Sista anmälningsdag 13 april

Servering. Välkomna!

30

Tjädern i fokus på årsmöte…

SSF Medelpad höll årsmöte den 5 februari i Borgsjö, Ånge. Det formella årsmötet gick tämli gen raskt då inga motioner förelåg och avgående styrelseledamöter ställde upp till omval.

Trots många jaktprovsstarter (57 st.) visade sig 2011 vara ett relativt resultatmässigt svagt år med 15 tredjepriser, ett andrapris och ett förstapris. Årets skällande fågelhund blev Fort Hjort Jeppe som tog andra inteckningen i vandringspriset. Två dubbel champions mottog också sina diplom: Fort Hjort Jeppe och Fort Hjort Trix. I klubbens predatorjakt segrade Kalle Burman före Marcus Orjala och Pelle Hellbom. Efter årsmötesförhandlingarna höll Kurt-Olov Edström, Åsele, ett föredrag baserat på hans arbete med inventering av spelplatser för tjäder. Kurt-Olov berättade om tjäderforskningen och om predatorer nas påverkan på tjäderstammen. De 40-talet när varande blev rejält omruskade avseende predationen och sannolikt blir nog fler mårdfällor uppsatta i sko gen efter presentationen. Eftermiddagen avslutades sedan med ”jägarmiddag”.

Matti Torvela fick förutom Fort Hjort Jeppes Championatdiplom ta emot vandringspriset för Medelpads Skällande Fågelhund av mötesordförande Bert-Ivar Pettersson. Egon Rongdén mottar diplom för Fort Hjort Trix dubbelchampionat Kalle Burman mottar pris i predatorjakten

31

Kurt-Olov Edström höll uppskattat föredrag.

Provledarrapport 5-6 november 2011 SSF/ÖN Porjus

Vi kommer att försöka skaka liv i predatorjakten från och med i år igen, förhoppningsvis så kom mer intresset att bli högt så att det blir intressant och spännande.

Resultat kommer att redovisas löpande under täv lingens gång på nedanstående adress: http://www.ssf.skucku.se/rovdjur/predatorjakten.

htm Poäng tilldelas varje skjutet/fångat vilt efter nedan stående skala Kunde bara ta emot 2 hundar på grund av domarbrist.

Lördag hade vi kloka hundägare som inte startade sina hundar… Under kvällen och natten kom un derkylt regn och lade sig som en isbana på marken.

Söndag regn, men marken var mjuk.

Resultat:

Killamrovas Ricco ägare Kent Renlund 65p. och ett 2:a pris.

Kaitumdalens Rippe ägare Roger Strandelin 56p. och ett 3:e pris.

Provledare Jörgen Estholm

Räv ......................... 70p    Mård ...................... 70p Grävling ................. 50p Mink ...................... 50p Kråka,Skata .............. 5p Vitfågel .................... 5p Nötskrika,Kaja ......... 5p

Skicka uppgifter om skjutet vilt till:

Kela Sifvertsson. Skucku 226. 84040 Svenstavik [email protected]. Tel: 0687-51048, 070-2853017 Bilder på diverse fångat/skjutet vilt under jakten ger ett plus i kanten. Pris till vinnaren kommer att delas ut på årsmötet 2013 Även kommer det att lottas ut pris bland deltagarna.

Styrelsen SSF Jämtland/Härjedalen

Vaccination vid utställning & jaktprov 1. Vaccinationer

Deltagande utländska hundar ska vara införda till Sverige i enlighet med svenska införselbestämmelser för hund avseende rabiesvaccination och avmaskning gentemot bandmask (echinococcos).

Deltagande hund ska vara vaccinerad mot valpsjuka enligt följande:

• Hund under ett (1) års ålder: vid lägst tio (10) veckors ålder.

• Hund över ett (1) års ålder: Hund ska vara vaccinerad vid lägst tio (10) månaders ålder.Vaccinationen får inte vara utförd för mer än fyra (4) år sedan.

• Förstagångsvaccination ska vara gjord minst fjorton (14) dagar före prov-, tävlings och/eller utställningsdagen.

Kontroll av att gällande införsel- och vaccina tionsbestämmelser följts kan förekomma.

Vidare rekommenderar SKK att deltagande hundar dessutom är vaccinerade mot par vovirusinfektion och parainfluensa (kennel hosta).

/Lennart J

32

Furubolets Manu äg. Stefan Larsson

Utställningar SPECIALKLUBBEN FÖR SKÄLLANDE FÅGELHUNDAR

Tillfälle Ort 20120204-004 PAJALA 20120205-003 MORA 20120205-004 ROBERTSFORS 20120211-004 HÖGFORS 20120218-002 BREDBYN 20120303-003 KALIX 20120325-006 ÅSELE 20120414-004 STORUMAN 20120422-002 UMEÅ/VÄNNÄS 20120429-009 STÖDE 20120512-017 ÖSTERSUND 20120603-022 ALFTA 20120804-022 MALUNG 20121110-007 VEMDALEN 20121124-003 ARVIDSJAUR nat 20121201-001 GUDMUNDSBYN nat Typ Arrangör nat nat nat nat nat nat nat nat nat nat nat nat nat nat SSF/ Norrbotten SSF/ Dalarna SSF/ Västerbotten SSF/ Örebro SSF/ Västernorrland SSF/ Norrbotten SSF/ Västerbotten SSF/ Västerbotten SSF/ Västerbotten SSF/ Västernorrland SSF/ Jämtland SSF/ Gävleborg SSF/ Dalarna SSF/ Jämtland SSF/ Norrbotten SSF/ Västernorrland

SKK / 2011-11-29

Dag Noteringar LÖR ändr fr Gällivare 17/3 SÖN SÖN LÖR LÖR ändr fr 29/1 LÖR SÖN LÖR SÖN ändr fr Bjurholm 18/3 SÖN ändr fr 22/4 LÖR ändr fr 19/5; samarr SÄK SÖN LÖR LÖR LÖR LÖR ändr fr 17/11 33

Rapport Jämtland/Härjedalen Verksamhetsåret 2011

SSF J/H:s årsmöte hölls i år på Hotell Älgen i Östersund med sedvanliga årsmötesförhandlin gar och middag. Klubbens ekonomi är god och antalet betalande medlemmar var vid årets slut 222 st.

Klubben har haft två utställningar. I Östersund blev Övertjuktans Kenzo, ägare Robert Lundberg, bästa norrbottenspets, men fick se sig slagen i finalen av Tycko Simonssons finska spets Tajgans Mimmi. I Vemdalen vann norrbottenspetsen Bratthögens Nilas BIS-finalen, ägare Bertil Pettersson och Lennart Öhnegårds Zera blev bästa finnspets.

Deltagarantalet på våra utställningar ökade faktiskt något jämfört med år 2010.

Första jaktprovet hölls i Vemdalen den 16-17 aug. då elva hundar startade. Där utgick samman lagt tre 1:a pris, varav Per- Arne Hoflins finnspets Tjäderlekens Mirja tog två av dem. Den tredje togs av norrbottenspetsen Bratthögens Keja, som ägs av Nils Söderberg och Kenneth Carlsson.

De båda hundarna deltog senare på Skallkungen där Mirja erhöll en andraplacering och Keja en nionde plats. Klubbmästerskapet hölls den 1-2 okt. med endast sex starter och där visade unghundarna Yscha och Kolåsens Pinta framfötterna och tog en var sin 1:a. Klubbmästare blev Kolåsens Pinta, ägare Thorbjörn Röstlund.

I Börtnan startade sju hundar första dagen, och även då tog finnspetsen Kolåsens Pinta ett första pris. Dagen efter kom bara fyra hundar till start och Piikas Tuula, ägare Johan Lindqvist, tog ett första pris. Nästa prov var även det i Börtnan med endast en startande hund. Yscha skällde ihop 80 poäng båda dagarna, vilket var glädjande för husse Roger Hedlund Totalt ökade de utlysta proven något, medan de rör liga blev färre, men vi hoppas att den nedåtgående trenden skall vända och att både jaktprov och ut ställningar skall öka nästa jaktsäsong. Vi lider fort farande brist på jaktprovsdomare och provledare, det behövs nya yngre krafter som kan ta över.

34

Från vänster Urban Andersson, Nisse Söderberg och Roger Hedlund.

”Jämtlands Skällande Fågelhund” blev finnspetstik en Yscha som skällde ihop tre 1:a pris med 84, 80, 80 poäng och dessutom två andrapris med 72 och 70 poäng, stolt ägare Roger Hedlund.

Östansjöns pokal för bästa rörliga prov vanns av Hemvikens Leo med 83 poäng, ägare Urban Andersson. De domare som dömde flest jakt prov under året var Torleif Andersson och Johan Lindqvist med vardera nio prov. Diplom tillde lades även de hundar som tagit jaktprovsettor i våra utlysta och rörliga prov under året.

SSF J/H fick åter igen en förfrågan från Forshaga Akademin om klubben kunde hjälpa till med hund förare för några elever under deras ”fjälljaktsvecka”. Sex hundförare ställde upp och det var mycket nöjda elever som deltog och även fick skjuta några fåglar.

Vid Jakt och Fritidsmässan ”Fäviken Game Fair” deltog SSF J/H som vanligt med en mycket väl besökt monter där vi framför allt marknadsför SSF och informerar om våra raser och jakt med skällande fågelhund. Vi säljer en del kepsar och tröjor, men framför allt uppskattas våra lotterier där man kan vinna en jakt dag tillsammans med hundförare.

Vid årsmötet avgick två ledamöter, Lars Persson och Stefan Olofsson. Nya styrelsen består av Anders Stensson som tog över ordförandeklubban , Ewy Carlsson, Björn Thuresson samt att vi hälsade två nyinvalda ledamöter välkomna, nämligen Niklas Stöök och Kenneth Mella.

Styrelsen för Jämtland/Härjedalen ser fram mot ett nytt jaktår med bättre uppslutning på utställningar och jaktprov, stora fågelkullar och många jaktprovs meriter.

SSF J/H

Från vänster: Niklas Stöök, Anders Stensson, Ewy Carlsson och Kenneth Mella

Magnus Törqvist ny ordförande i Norrbottens Kust & Inland

Norrbottens Kust o Inlands årsmöte 2012 hölls i Missionskyrkan i Råneå den 28 januari. Det var andra året i rad som mötet genomfördes där i hopp om att Råneås centrala läge, om man ser till var vi har våra medlemmar, skulle locka fler besökare. Tyvärr verkar inte placeringen av årsmötet ha någon avgörande inverkan på in tresset, det är ändå glest i bänkarna.

Både ordförande och kassör hade redan tidigare meddelat att man ville lämna styrelsen och det gjorde att valberedningen fick jobba lite extra för att hitta ersättare, men man löste ändå uppgiften utan större problem och med gott resultat.

Nyvalde ordförande Magnus Törqvist (t.v.) överlämnar vandringspriset som visar att Fort Hjort Nalli vunnit årets klubbmästerskap till en märkbart nöjd Anders Morin.

Den nya styrelsens sammansättning blev då föl jande: Magnus Törkvist, Råneå – ordförande; Anton Burman, Gammelgården – v. ordförande; Anders Larsson, Antnäs – sekreterare; Tord Isaksson, Kalix-Nyborg – kassör Ledamoten Sven Erik Lindmark, Boden.

Suppleanter blev Anders Olovsson, Tvärån och Ola Lundström, Boden.

Mötet avslutades med att avgående ledamöter avtackades och sedan var det dags att hedra årets pris tagare på jaktprov som bl.a. gav två nya jaktcham pions i klubben, finnspetstikarna Fort Hjort Nalli och Sörlidbäckens Ferra. Det blev även Fort Hjort Nalli som tog hem det prestigefyllda klubbmäster skapet ”Birger Petterssons Vandringspris”. Det var en mycket nöjd ägare, Anders Morin, som tog emot priset för andra året i rad och med samma seger poäng som förra gången, nämligen 81.

35

orsslund

Staffans ruta

Finska mästerskapen för norrbottenspets 2011

Som jag berättat tidigare är ju som bekant den finska skallkungstävlingen öppen endast för finska spetsar. På grund av detta så har norrbottenspetsar i Finland en egen mästerskapstävling. I finaltävlingen deltager 13 hundar. I höstas ägde tävlingen rum i Veteli den 29 – 30 oktober.

Segrade gjorde Hupi ER11727/06 ägare Henri Pellonpää, Rovaniemi.

Här nedan följer fältprotokollet från dennes prestation för studium och eftertanke att inte det sker från vår egen skallkungtävling:

Start: 8:15 (= 7:15 svensk tid) Järpe räknas inte.

8,25 – 8,35 Tjäderhöna FM, F, PS.

Skall 100m vid sidan av en grupp granar. Markering från två sidor. Fågeln stöttes efter 10 min. Hunden förföljde i 250 m.

11,31 – 11,36 Orre. FM, F, PS.

Hunden började skälla endast 60m. framför provgruppen. Efter intensivt skall stöts orren. Hunden förföljer 150 m, återvänder till skallplatsen. l

11,37 – 11,39 Orre, FM, F, PS, FT.

När den återvänder till den tidigare skallplatsen, börjar hunden med frågande skall att skälla.

Skallet ökar efterhand till intensivt. Orren flyger under skallet. Hunden förföljer 100 m, återvänder till skallplatsen. Bedömingen synlig. Bra finnande i träd.

11,40 – 11,52 Orre, FM, F, PS, FT.

Efter att ha återvänt från förföljandet börjar hunden skälla frågande. Markerar mot trädet. Trädet innehåller två orrar. Hunden förföljer 250 m. Återvänder till skall platsen. Synligt för domaren. Ett bra finnande i träd.

11.55 – 11.55.20 Orre, FM, F, PS, FT

Hunden börjar skälla. Markerar mot en tall. Hunden förföljer, tillbaka till skallplatsen.

Domarens beskrivning.

En bra hund. Söket idag något ojämnt, men bra fågelarbeten. Bra finnanden i träd..

Poäng: 79. Poäng första dagen: 73.

36

Här följer det fullständiga resultatet.

Plac Namn

1 Hupi ER28376/05 2 3 4 Lyyti ER28996/02 Jekku ER12171/08 Henri Pellonpää, Rovaniemi Matti Paakkola

Ägare

Raimo Mattila, Lokka Pohjanukon Tuisku FIN34336/07 Juha Raumanni, Jääli 5 6 7 8 9 Pillokorven Viti ER11727/06 Kauppilanjoen Mosku FIN25466/07 Peni ER46486/04 Kuuti FIN23562/08 Rocky ER28377/05 Jukka-Pekka Kolehmainen, Haukipudas 73 + 50 Teemu Niemi, Kiiminki Ari Pitkänen, Taivalkoski Markku Kiiskinen, Suolahti Heidi Mämmelä, Pyhäjoki 10 Kainuunkairan Tipsu FIN37380/06 Heikki Niemelin, Haukipudas 71 + 62 67 + 24 57 + 45 56 + 49 55 + 54 11 Naavan Valo FIN17021/08 Kimmo o Soile Kattainen, Ruokolahti 12 Joutsenvaaran Hero FIN44243/05 Hannu Hämäläinen, Mäntsälä 49 + 25 41 + 18 13 Piilokorven Bella ER11720/06 Sampo Kurtti, Taivalkoski

Poäng

79 + 73 79 + 60 78 + 69 78 + 54 28 + 26

Norrbottenspetsen är nu en större ras i Finland än här i Sverige. Antalet registrerade valpar år 2011 var i Finland 215 st. och i Sverige 127. Man säger för att trygga en ras´ framtid på ett bra sätt, bör det ske minst ca 400 nyregistreringar per år. Lägger vi samman båda ländernas registreringsiffror blir summan 342. Här gäller det att de båda ländernas avelsråd samarbetar för att trygga rasens framtid. Största uppfödaren tycks för närvarande vara Joutsenvaaran kennel ägare Kristiina o Jorma Mäkelä, Kihniö, med en produktion om 70 valpar de senaste 5 åren. Rasen behöver flera uppfödare med en kontinuerlig produktion. Det vore mycket tragiskt om rasen skulle långsiktigt skulle återgå till den spillra den en gång var!

Vi höres! Staffan Forsslund

Trädskällardag i Bredbyn

Ta med familjen, två- och fyrbenta vänner och träffa likasinnade!

Lördag 16 juni 2012

Plats: Tjärnstugan i Bredbyn Tid: Kl. 11.00

Vad innebär det att gå jaktprov?

Ringträning och tips inför utställning Lotteri Vi bjuder på lättare förtäring.

Anmälan senast 10 juni till:

Johanna Martinell tel. 0730 508 707 alternativt [email protected]

SSF Ångermanland planerar en gemensam jaktdag i höst. Passa på att lämna din intresseanmälan!

Välkomna!

SSF Ångermanland

37

Robertsfors utställning Den 5 februari

Årets upplaga av Robertsfors utställningen sam lade 23 hundar av raserna norrbottenspets och finsk spets till bedömning av domaren Eva Widstrand.

En tuff uppgift, i synnerhet med tanke på rådande temperatur -27 grader, blev väl ca 22 grader fram på dagen.

Ingen av de deltagande tikarna erhöll BIM då ingen för dagen höll ck kvalité.

Likadant var förhållandet bland tävlande finsk spets att en hanhund blev bäst i rasen.

När domaren skulle kora utställnings vinnare seg rade finsk spetsen Röjmyrens Ozzy ägare Joel Andersson, Bureå.

Enligt domaren skulle nog flertalet ekipage kunna få bättre domarkritik om hundarna var tränade in för uppgiften med ex. vis ringträning och hantering som att mätas, visa tänder osv.

Under sådana omständigheter så krävs inte bara att hundarna är väl pälsade, detsamma gäller såväl täv lande som personal i ringen.

Arrangör för tillställningen var SSF/Västerbottens kustland.

Bland deltagande norrbottenspetsar erhöll Blümchens Bamm-Bamm BIR titeln, ägare Sofia Neckter Umeå.

Best in show!

Martin Svärd

Röjmyrens Ozzy

38

Nisse-Karlsson 2007 Ett händelserikt år för Anders och Nisse-Karlsson

Senaste 25 åren fram till 2007 har jag jagat Älg med duktiga Jämthundar och för mig fanns inte rolig are jakt då. Jag hade blivit allt sämre i ryggen fram till dess, spinal stenos var diagnosen som innebar att nerverna som gick ner i benen låg i kläm och orsakade värk i benen och svårt att gå.

Altså var mitt jägarliv slut trodde jag,hunden var 10 år och hade även han fått ett njurfel så han fick sluta sina dagar i den skog han jagat och trivts i tillsam mans med mig.

Strax efter nyår 2007 blev jag kallad till operation i ryggen,och när jag steg upp första gången efter up pvaknandet och inte kände någon smärta i benen trodde jag att jag drömde. Nu följde några veckor med träning och tankarna på hundjakt sporrade mig vidare framåt. Nu fanns det redan flera älghun dar i laget,så min tanke var väl att skaffa en annan jakthund,och trädskällarjakten påminner lite om älgjakt som då låg mig varmt om hjärtat.

Jakt med trädskällare var för mig helt nytt,jag hade aldrig varit med om något sådant tidigare.

En nära vän hade precis fått en kull Nobsvalpar,som jag och frun åkte och tittade på.

Det var så Bratthögens Nisse-Karlsson kom in i bilden och hem till oss,ja det var frun som fick den i födelsedagspresent av mig,lite lättare att argu mentera då.

Någon så lättsam och trevlig valp har vi aldrig haft och det tror jag beror på uppfödarna som lagt ner mycket stort socialt arbete med valparna. Nisse -K och jag tillbringade nästan all tid ihop första året ,på jobbet körde jag väghyvel och Nisse satt bredvid i hytten och kikade på hur man gjorde och på lediga stunder var vi i skogen.

När han var fem och en halv månad fick jag skjuta första Tjädertuppen på hans första ståndskall . Efter den fågeln blev det en helt ny hund som fattade vad det var frågan om och fungerade mycket bra i sko gen.

Jag hade så klart ingen erfarenhet av sådan jakt,men berättade för uppfödaren Nisse Söderberg om alla framsteg. Han uppmanade mig till att gå ett jakt prov då, av vad han hört mig berätta.Som ny och oerfaren fågeljägare trodde jag väl att jag med min lilla hund inte hade något på ett prov att göra,för så ”bra” var han väl inte. Nisse gav sig inte utan fort satte att tjata om att starta på prov.

Hösten därpå i sep. anmälde jag Nisse-K till ett första rörligt provJ.g hade läst lite om prov och även frågat uppfödaren om hur det går till,så nu skulle jag få en sakkunnig bedömning på hunden och kan ske tom. ett pris. Efter tre timmar i skogen hade Karlsson skällt ihop ett första pris på 75 poäng som var långt över min förväntan.

Hösten fortsatte med att Nisse-K och jag satt på pass under älgjakten,och däremellan jagade vi fågel.

Nästa höst var jag riktigt taggad att gå prov igen,det var ju så enkelt tyckte jag då året innan,nu hade Nisse-K blivit nästan 2,5 år och efter lite övertal ning från Söderberg skulle jag anmäla honom till SSF JH klubbmästerskap här i Vemdalen,det var enormt stort och skrämmande tyckte jag då,med en massa”proffshundar”som skulle göra upp om mästerskapet och vad hade då lilla jag med min hund som gått ett prov förut att göra där. Nu blev det som det blev, min hund som startade för första gången på ett utlyst prov blev KLUBBMÄSTARE på 86 poäng.

Så otroligt främmande det kändes att komma som en nybörjare med unghund och helt plötsligt ha en av dom vassaste hundarna,Nu är jag mycket med veten om att det ska till en ordentlig portion tur också i den här jaktformen.

Nu har Nisse-K hunnit med och haft turen att bli JCH innan han blev 3 år,men även många djupdyk ningar på prov har det blivit efter det.

Ungefär samma upplevelse hade säkert min vän Kenneth som jag utmanade i fjol att jämföra våra hundar. Han hade inte heller startat på prov förut,och när vi jämförde våra hundar så sa jag di rekt till honom att starta tiken på prov,hon var i mina ögon ännu bättre än min hund. För att göra en lång historia kort,så startade Kenneth henne på tre prov ,som resulterade i två första pris och ett an dra.

Efter det blev tyvärr tiken sjuk och Kenneth har nu en ny valp som gick ett prov nu på senhösten med ett fint andrapris.

Vad jag vill få fram med denna berättelse, är att var inte rädd för att gå prov som nybörjare,du har en mycket bättre hund än vad du tror.

Anders Stensson Vemdalen

39

Ett par jaktdagar med Nisse-K

En dag i slutet av Januari tog jag skotern för att kolla mårdfällorna. Innan jag nått den första fäl lan kunde jag konstatera ett färskt mårdspår i nysnön, spårstämplarna visade att den lille jägar en gått in mot området med fällor. Efter att jag slutfört slingan med fällorna och alla fällor var lika tomma som förut, kunde jag ändå se att inga utspår efter mården fans,så den hade säkert sin daglega någonstans därinne i granskogen.

Nu blev det en spännande vändning på det hela,hem och bytte skoter mot skidor,fram med gevär och snö dräkt. Efter en stund skidade jag iväg med hunden som sällskap, nu skulle Mården tas. Väl framme vid inspåret simmade Nisse-K iväg i den lösa snön efter det färska spåret,med mig en bit bakom. Det dröjde inte lång stund förrän det blev skall drygt 100 me ter ifrån mig. Hade han hittat Mården eller var det fågel ? Jag skidade fram och kunde på avstånd se att han hade uppmärksamheten riktad mot en rutten stubbe,som han skällde på.

Förstod att Mården sökt sin daglega i stubben,speciellt när spåren tog slut där och ett in bjudande hål för en Mård fanns längst upp på stub ben.

Några täta granar stod alldeles intill stubben,som jag räknade med att den lilla gynnaren skulle ta sin tillflykt till när den kom ut. I så fall skulle det vara enkelt att skjuta ner honom ivrigt påskälld av hun den.

Jag försökte först knacka på stubben,men inget resultat,därefter försöka få eld på något och röka ut den, men icke,inget var torrt nog att fatta eld, så småningom lyckades jag sparka hål längst ner på gömstället och då rasslade det till, ut kom Mården och kastade sig upp i granarna precis efter uträknin gen, det var bara en hake och det var att det fanns andra träd på baksidan, som den svingade sig över i utan att varken hund eller jag hann med att se. Efter en stund kunde jag konstatera att ingen Mård fanns kvar och det började skymma. På väg hem hittade vi igen spåren där den löpt undan sina plågoandar. Så säker man kan vara att få ett byte och så går det en ur händerna ändå.

Men vi ska ta han någon dag.

Två dagar efteråt åkte jag skidor efter ett skoterspår för att om möjligt hitta någon toppfågel, så klart var hunden med även denna gång.

Nisse-K låg långt före och kom tillbaka några gånger för att kolla var jag var, efter en stund hörde jag hur han skällde långt ute på en myr med glesa tallar,då han hoppat av skoterspåret och plöjt iväg i snön efter den i hans nos härliga fågeldoften. Spännande att se om det skulle lyckas den här gången,nu när det bara var ett par dagar kvar av årets fågeljakt. Det verkade som om alla tuppar flyttat härifrån,då jag inte sett någon på hela vintern. Jag kom fram till myrkanten och i kikaren såg jag fyra granna Tjädertuppar sitta och äta lunch i tallarna,och under en stod hunden och skällde för fullt.

Uppskattade avståndet till ca hundra meter där jag stod bakom en gran, närmare tordes jag inte gå då det var alldeles öppet. Fick ett bra stöd där i granen,kramade avtryckaren och tuppen dråsade i backen. Framkommen så satt Nisse-K och begrun dade bytet,en grann tupp på 4,5 kg.

Nu hade vi fått revansch sen mårdjakten ett par dar tidigare. Två spännande vinterdagar blev det i alla fall.

Anders Stensson

Vemdalen 40

Rapport från Nedre Norrbotten

Nedre Norrbottens årsmöte avhölls i Arvidsjaur den 11 februari. 12 medlemmar, styrelsen in räknad, besökte mötet vilket i vanlig ordning var tämligen snabbt avklarat.

En tråkig notering är att lokalklubben fortsätter att tappa medlemmar. I verksamhetsberättelsen stod att läsa att slutnoteringen 2011 låg på 142 medlemmar vilket är en minskning med 10 medlemmar jämfört med föregående år. Mer positivt är dock att trots detta medlemstapp så har jaktprovsverksamheten ökat med 20 starter jämfört med verksamhetsåret 2010. Under 2011 har totalt 61 jaktprovsstarter ge nomförts i klubben. Av dessa starter är 12 stycken rörliga prov.

Ännu en positiv notering är att Skallkungtävlingen 2011 vanns av en av lokalklubbens representanter. Leif Hedlunds Akroyd’s Pirjo nöjde sig inte med mindre än att skälla ihop 78 poäng och därmed ta hem skallkungstiteln. Stort grattis till Leif och Pirjo.

I övrigt informerade styrelsen om att en ny hemsida är under arbete. Målet med denna är att den ska hål las fräsch och uppdaterad med aktuell information för klubbens medlemmar. Styrelsen siktar på att ha sidan klar senast 1:a mars och när den tas i bruk kommer en länk att läggas upp under lokalklubbens avdelning på www.tradskallare.se.

Styrelsen fick ett förnyat utseende då ordförande Per Lundgren samt ledamot Tobias Nilsson avsagt sig omval. Ny ordförande blev Markus Fougstedt och till nya ledamöter valdes Kjell Sundström och Daniel Nilsson. Samtliga valda enligt valberednin gens förslag. Undertecknad skulle vilja ta tillfället i akt att tacka både Per och Tobias för all den tid de lagt ner till förtjänst för klubben. Dock är deras verksamma tid ingalunda över bara för att de slutar i styrelsen. Det är trots allt två av klubbens största slitvargar vi ta lar om, i form av jaktprovsdomare och i Tobias fall, även provledare.

Den nya styrelsen fick följande utseende efter kon stituering: Ordförande: Markus Fougstedt Sekreterare: Kjell Sundström Kassör: Gunilla Sundström Ledamot: Anita Renberg Ledamot: Daniel Nilsson Suppleant: Per Lundgren Suppleant: Patrik Lundberg

Följande hundar tilldelades diplom för 1:a pris på jaktprov:

Grönbäckarns Sisu (75 p) Ägare: Robin Holmgren, Rosvik Akroyd’s Pirjo (2 st 1:a pris. 83 p & 78 p) Ägare: Leif Hedlund, Piteå Latanjarkas Ina (75 p) Ägare: Markus Fougstedt, Älvsbyn Viterlidens Turi (92 p) Ägare: Tommy & Anita Renberg, Arvidsjaur.

Tessi (75 p & CACIT) Ägare: Mats Larsson, Sävar.

Njavvedalens Nami (89 p) Ägare: Daniel Nilsson, Roknäs Njavvedalens Roy (76 p) Ägare: Börje Lundberg, Vistträsk Klubbmästare jaktprov och den första klubbmästar en med de nya reglerna blev Akroyd’s Pirjo , ägare Leif Hedlund, Piteå. Leif fick även ta emot ett nytt pris som klubben instiftat till det ”nya” klubbmästerskapet; En halvhornskniv gjord av knivmakare Roger Grönlund, Vidsel.

På utställningssidan heter 2011 års klubbmästare Reivos Rana och ägs av Jan Nilsson och Lena Sjöberg, Älvsbyn.

Styrelsen tackar för fortsatt förtroende samt tackar närvarande medlemmar för visat intresse.

Markus Fougstedt

41

Finskspets valpar väntas v12

E. No uch Se uch Se jch Fort hjort Jeppe

(e Nord uch Fin jch Rippeläisen Nipa u Nord jch Tiukka)

U. Se jch Viterlidens Tepi

(e Ailatis Seppo u Se jch Viterlidens Anja)

Täckhund anvisad av avelsrådet

Häggingåsens kennel

Daniel Byqvist tel. 070-352 95 38

Valpar Finskspets väntas v14

Parningen anvisad av avelsråd.

E. SJCH SUCH. 3a sm 2008. 4a nm 2009. S 22665/2005 LATANJARKAS LEE

.

U. SJCH 1a & cert utst. SM 2011. S44222/2008 SÖTMYRANS KIIRE

Starka sök, jaktlinjer, patella ua, tandstatus.

Sötmyrans Kennel

Kai Lappalainen 070-689 74 94, [email protected]

Finskspetsvalpar Födda 3/2 -12

e. Börknäs Rokki SE16691/2010  

(e. Micke FIN33939/06, u. Börknäs Vilda FIN23976/06)

u. Tapperdalen Moona S67485/2005

( e. FINJCH Hakojen Roope  u. Vackeråsens Mirva )   Både hane och tik är utställning- och jaktprovsmeriterade.

Knäleder u.a och godkänd tandstatus.

Mattias Kähäri, 0240-213 97,  070-373 94 95

Finskspetsvalpar v.v.13

e S36617/2008 SEUCH Kiepin Kaamos 2st 1.a jpr

(e. FIJCH FIUCH NOUCH SUCH Rippeläisen Nipa u. FIJCH FIUCH NOUCH & NJCH SEJCH SEUCH Röjbackens Kimu)

u 59095/2007 SEUCH SEJCH Viterlidens Kita

(e. Ailatis Seppo u. SEJCH Viterlidens Anja) Rekommenderad av avelsrådet. Patella ua, inavelsgrad 0,8

Viterlidens kennel

Thomas Jonsson www.infolux.se/viterliden. E-mail: [email protected]

Tel. 0953-205 22 070-668 05 22 42

NORRBOTTENSPETSVALPAR 2 Hanhunderr født 8 januar 2012 Selges til jegere.

u. NUCH SUCH NV-09 NV-11 Skarnäbbens Sippa S16979/2007 e. SJCH Tunnersjöbäckens Valle S30990/2007.

Sippa har 1.pr på jaktprøve i Norge og Sverige: VALLE HAR CERT OG BIR PÅ UTSTILLING.

BEGGE ER ØYENLYST U.A.

PARINGEN ER ANBEFALT AV AVLSRÅDET.

Henvendelse

: Grete Waltoft Mob.0047-99504403 Bent Utsigt: Mob:0047- 90020346

I nærheten av Oslo

NORRBOTTENSPETSVALPAR

Parning planerad mellan: S20342/2009 Se jch Pötbäckens Gry cert utst.

(u. Se jch Pötbobäckens Vilma e. Raskflons Traj 1:a jaktp.)

Se jch Se uch No uch Pohjanukon Tuima

(u. Fi jch Fiuch Se jch Se uch Pakkasrustan Sindi e. Se jch Se uch Rönnbäckens).

Båda hundarna är kollade för knäleder (patella ua). parningen rekommenderad av avelsrådet

Skarnäbbens kennel

Mattias åkerstedt, Storuman. Mail: [email protected]. Tel. 070-540 94 15

Hundutställning Östersund Lördagen den 12 Maj

SSF Jämtland/Härjedalen inbjuder till utställning för finsk- och norrbottenspets i samarrangemang med Älghundsklubben Jämtland/Härjedalen.

Plats: Flottiljområdet på gamla F4.

Domare: Olle B Häggkvist.

Anmälan och upplysningar:

Senast fredag den 25 April till Lennart Jönsson Nyvägen 9, 830 51 Offerdal. 0640-32157, 070-6576738. [email protected] Använd anmälningsblankett som bifogas Ståndskall eller den som finns på hemsidan. Fullständigt ifylld. PM med tider, nummerlapp och väginformation skickas ut under veckan före utställningen. Tänk på att redan nu kolla vaccinationer!

Avgifter: Valpklass 4-9 mån. samt Championklass gratis. Övriga klasser 250: Anmälningsavgift: Sätts in på lokalklubbens pg:13 70 11-3.

Obs!! Jakthundsklass från 15 mån. fylld på utställningsdagen. Servering finns inom området.

Välkomna och lycka till!

43

Årsmöte Västerbottens Lappmark

Det var kallt i Vilhelmina med ca 35 graders kyla. Det var förstås en av orsakerna till att det var dålig närvaro på mötet. Årsmötet flöt på lugnt med Roger Eriksson som ordförande och Ann Kristin Persson som sekreterare.

Lappmarken gick i år med 9972,52 kr i förlust och styrelsen förklarade det med lite deltagare på Storumanutställningen, dyr annonsering inför ak tivitetsdagen och ca hälften av t-shirt som inte är sålda. därför föreslog styrelsen att vi inte gör några förändringar inför 2012 och det blev även beslutet.

Det blev inga förändringar i personvalen, utan det blev omval på Thomas Jonsson och Roger Olsson. Ordförande Kurt Sivertsson blev omvald ett år till. Det blev oförändrat gällande telefonersättningar till de som jobbar inom VL. Inga motioner fanns det i år. Styrelsen tog tid till att informera om Remisser och de nya jaktprovsreglerna. Styrelsens ambition är att variera årsmötesort inom klubben, för att medlemmarna ska ha möjlighet att delta och få aktuell information om våra hundar.

Årsmötet slutade med prisutdelning och klubben bjöd på en mycket god smörgåstårta.

Västerbottenspriset

1.a 164 Spetsbackens Nelli Leif Lidman 2.a 161 Luokanjarkas Raija Simon Rudin 3.a 156 Kolåsens Kira Per-Olof Nilsson

Verksamhetsberättelse 2011

Styrelsen för SSF Västerbottens Lappmarken får härmed avge följande verksamhetsberättelse för 2011

Styrelsens sammansättning:

Kurt Sivertsson ............. Ordförande Martin Markusson ....... Kassör Thomas Jonsson ........... Sekreterare Roger Olsson ................ Ledamot Ann-Kristin Persson ..... Ledamot Fredrik Jonsson ........... Suppleant Miranda Frings ............. Suppleant

Styrelsens arbete

Styrelsen har under året haft fyra protokollförda möten.

Klubben har haft en familjedag i Dorotea med ringträning, tipspromenad, och genomgång av provregler. Klubben har haft ett medlemsmöte i november. Klubben har 269 medlemmar 2011 en ökning med 1 person.

Jaktprov

Statistik jaktprov 2011   1.a % 2.a % 3.a % 0.a % Tot.

Utlysta prov 14 14 15 16 29 31 36 39 94 Rörliga prov 16 37 6 14 12 28 9 21 43 Totalt 30 22 21 15 41 30 45 33 137

Antalet starter ökade med 37 stycken.

Bertil Holmströms Vandringspris

1.a 241 Häggingåsens Tikka Ann-Kristin Persson 2.a 226 Spetsbackens Nelli Leif Lidman 3.a 219 Luokanjarkas Raija Simon Rudin

Klubbmästerskap

1.a 70 Häggingåsens Thai Miranda Frings 2.a 65 Pötbobäckens Gry Mattias Åkerstedt 3.a 61 Sörlidbäckens Debra Winger Peter Jonsson I Skallkungstävlingen representerades klubben av 2 st. hundar. Spetsbackens Nelli ägare Leif Lidman slutade på 4.e plats. Luokanjarkas Raija ägare Simon Rudin slutade på 7.e plats. Det är inlämnat en protest från en hund som nu ligger hos SKK. Går den igenom kommer våra hundar att flyttas ned en placering.

Utställning

Utställningar har hållits i Åsele med 39 deltagare, samt i Storuman med 17 deltagare. Antalet deltagare vid klubbens utställningar 2011 uppgår totalt till 56 deltagare, vilket är en minskning med 3 deltagare från 2010.

Styrelsen vill till sist tacka alla medlemmar för det gångna året och hoppas på fortsatt gott klubbarbete.

Styrelsen för SSF Västerbottens Lappmark

44

Bertil Holmströms Vandringspris Häggingåsens Tikka äg. Ann-Kristin Persson

- När jag blir STOR vill jag ha en egen Finskspets!

(William, en ung handler från Storuman) Den unge handlern William utvisas från utställningsringen av en funktionär.

45

Specialklubben för Skällande Fågelhundar Postgiro: 48 84 75-5 Bankgiro: 5685-2544 tel. 0241-302 50 Org nr: 894701-2806 Adress: Spik Kerstis väg 16, 785 50 Djura. Hemsida: www.tradskallare.se

STYRELSEN Ordförande

Lennart Jönsson, Nyvägen 9, 830 51 Offerdal, tel. 0640 - 321 57, e-post: [email protected]

Vice ordförande

Egon Rongdén,Berglundav 1860 30 SÖRBERGE Tel: 060-57 00 62, 070-513 14 33. egon.rongden@facipen .se

Sekreterare

Tommy Lannemar, Spik Kerstis väg 16, 785 50 Djura, tel. 0241-302 50, e-post: [email protected]

Vice sekreterare

Birger Backebjörk, Strandvägen 36, Sammakko, 980 41 Hakkas tel. 0975-51005 e-post : [email protected]

Kassör

Ivar Karkiainen, Simpvägen 2,815 45 Tierp,Tel.0293/12702, e-post: [email protected]

Ledamot

Lauri Keränen, Nybyggarvägen 6, 822 92 Alfta, tel. 0271-15297 , e-post: [email protected]

Ledamot

Mattias Åkerstedt, Timotejvägen 18, 923 32 Storuman, 0951-775 50 epost: [email protected]

Hedersledamöter

Staffan Forsslund, Storvik, Bernt Karlsson, Boliden, Thore Öhgren, Arvidsjaur, Kjell Rosberg, Sorsele, Ingrid Frohm, Rönnbäck, Per-Alrik Frohm, Rönnbäck. Bengt Persson, Sollefteå.

Avelsrådskommitté

Sammankallande Finskspets:Johan Lehmivaara., Nobs: Richard Näslund

Finsk spets, täckhundsanvisning:

Johan Lehmivaara,Kyrkogatan3, 980 10 Vittangi, Tel. 0981-10044, e-post: [email protected]

Kjell Pettersson, Östanåvägen 49, 860 13, Stöde, Tel. 0691-663220, e-post: [email protected]

Norrbottenspets, täckhundsanvisning:

Rickard Näslund, Granåsvägen 30 920 64 Tärnaby tel: 070-590 24 51, e-post: [email protected]

Alf Borgström, Granv. 24, 912 32 Vilhelmina, tel. 0940-557 54, 070-688 45 53, e-post: [email protected]

Assar Tieva , städet 8, 980 60 korpilombolo, tel. 0977-10233 e-post: [email protected]

Priskommitté

Mattias Åkerstedt, Timotejvägen 18, 923 32 Storuman, 0951-775 50 epost: [email protected]

Provregelkommitté

Sammankallande: Roger Hedlund, Sjöv. 152, 834 34 BRUNFLO 063-224 77, 070-358 12 13, [email protected]

Lauri Keränen, Nybyggarvägen 6, 822 92 Alfta, tel. 0271-15297 , e-post: [email protected]

Arne Åhs, Rönnbärsvägen 1, 660 50 VÅLBERG 054-547 019, 070-219 42 05, [email protected]

Resultatansvarig utställningar

Ann-Kristine Persson, Granberget 23 A 912 90 VILHELMINAe, tel. 0941-450 10. e-post: [email protected]

Exteriörkommitte

Sammankallande: Ewa Widstrand, Nyvägen 9, 830 51 Offerdal, tel. 0640 - 321 57 [email protected]

Jeanette Börjesson Happstavägen 36 A 894 91 Själevad Telefon 0660-73138 , [email protected].

Redaktör för Ståndskall

Göran Hellström, Ringvägen 23, 923 32 Storuman, tel. 070-328 05 43, e-post: [email protected]

Webbansvarig

Bosse Zetterberg, Öna, Hagen 670 40 Åmotfors, 0571-313 92 / 070-631 89 64, e-post [email protected]

46

Specialklubben för Skällande Fågelhundar - Lokalklubbarna

Övre Norrbotten Bankgiro: 5937-0841

Ordförande: Ove Sjöström, Polhemsgatan 3, 983 33 Malmberget, tel. 0970-202 08 e-post. [email protected]

Sekreterare: Gunilla Falk, Vaikijaure 601 962 69 Jokkmokk 0971-310 17 070-548 52 54, [email protected]

Kassör: Michael Holmberg, Yttervägen 56, 936 31 Boliden, tel. 0910–58 05 20 e-post. [email protected]

Norrbottens Kust & Inland Bankgiro: 5588-9927

Ord.: Magnus Törkvist, Kängsön 330, 955 31 Råneå, tel: 070-2951136, email: [email protected]

Sekreterare: Anders Larsson, Norrbyvägen 44, 975 93 Luleå, tel. 0920-301 37 e-post. [email protected]

Kassör: Tord Isaksson, Holmenvägen 35, 952 50 Kalix-Nyborg, tel:070-5334421, email: [email protected]

Nedre Norrbotten Bangiro: 393-7711.

Ordf: Markus Fougstedt, Nybyn 94, 942 92 Älvsbyn Tel: 0929-13264, 070-6820331. [email protected]

Sekreterare: Kjell Sundström Sjöträsk 24 933 99 Arvidsjaur Tel: 0960-52024, 073-5202406 E-post: [email protected]

Kassör: Gunilla Sundström Ringelv. 34C 933 31 Arvidsjaur Tel: 0960-10194 ,070-6753339, [email protected]

Västerbottens Kustland Postgiro: 34 65 36-6

Ordförande: Torleif Eriksson Järnvägsallen 16A, 903 28 Umeå Tel. 0730-388203 e-post: [email protected]

Sekreterare: Mats Larsson, Aspvägen 23, 918 31 Sävar, tel. 090-508 05 e-post. [email protected]

Kassör: Lars Nilsson Bjenberg 431 910 20 Hörnefors, tel. 0930-260 01 e-post. [email protected]

Västerbottens Lappmark Postgiro: 48 56 76-1

Ordf: Kurt Sivertsson Byavägen 19, 923 96 Barsele, tel. 0951-210 65 / 0703-79 5780 e-post. [email protected]

Sekr: Thomas Jonsson, Kronåsvägen 8, 920 40 Kristineberg, tel. 0953-205 22 e-post. [email protected]

Kassör: Martin Markusson, Bondegatan 3, 919 32 Åsele, tel. 0941-664 81 e-post. [email protected]

Ångermanland Postgiro :4 40 04 49-7

Ordförande: Jeanette Börjesson Happstavägen 36 A 894 91 Själevad Telefon 0660-73138 e-post [email protected] Sekreterare: Johanna Martinell Östra Dalgatan 26 891 32 Örnsköldsvik Mobil: 073 05 08 707 [email protected]

Kassör: Solveig Nyström V:a Ringväg 121 871 42 Härnösand Tel 0611-231 49 [email protected]

Jämtland/Härjedalen Postgiro:13 70 11-3

Ordförande: Anders Stensson Trumvallen Kåtan 210 840 92 Vemdalen 070-6151060, [email protected] Sekreterare: Ewy Carlsson, Nusgatan 10, 840 92 Vemdalen, tel. 0684-303 46 e-post [email protected]

Kassör: Jörgen Jönsson Brattbäcken 900 830 80 Hoting, tel. 0702-57 13 27 e-post [email protected]

Medelpad Bankgiro: 5881-7263

Ordförande: Egon Rongdén, Berglundav 1, 860 30 Sörberge, tel. 0705-13 14 33 e-post [email protected]

Sekreterare: Anita Hästdahl, Parteboda 221,841 92 Ånge, 070-606 63 06, [email protected]

Kassör: Matti Torvela, Båthamnsgatan 19, 860 35 Söråker, tel. 0702-67 20 20 e-post [email protected]

Gävleborg Postgiro: 17 43 39-2

Ordförande: Jan Andersson, Stora Vintergatan 13, 827 31 Ljusdal. tel. 0651-165 17 e-post. [email protected]

Sekreterare: Staffan Forsslund, Centralvägen 26, 81231 Storvik. tel. 0703-33 03 88 e-post. [email protected]

Kassör: Karl-Anders Karlsson, Bränna 2227, 820 40 Järvsö, tel. 0651–472 01, e-post. [email protected]

Mellansverige Postgiro: 66 22 24-5

Ordförande: Björn Sinders, Harkålsvägen 5, 794 33 Orsa. tel. 0250-410 88 / 0702-26 02 93 e-post. [email protected] Sekreterare: Ronney Skoog, Byrisvägen 8, 792 94 Mora, tel. 0250-312 33 / 0703-14 01 72 e-post. [email protected]

Kassör: Tommy Lannemar, Spik Kerstis väg 16, 785 50 Djura, tel. 0241-302 50, e-post: [email protected]

Sydsverige Postgiro: 91 53 14-9

Ordförande: Göran Eriksson Olsjövägen 27 772 70 Saxdalen, tel. 0240-311 12 e-post. [email protected]

Sekreterare: Carin Simonsson Jungfruvägen 7B, 791 34 Falun, Tfn 023-20925 e-post. [email protected]

Kassör: Tim Lindqvist Irsta Prästgård 7. 725 97 Västerås, tel. 021-221 92 e-post. [email protected]

47

B

Posttidning I händelse av obeställbarhet torde försändelsen returneras till:

Ivar Karkiainen, Simpvägen 2, 815 45 Tierp

Valpmakeri med Thai Milla Tuppen satt bra trots hård blåst 48