Pantomimteatern presenterar

Download Report

Transcript Pantomimteatern presenterar

Pantomimteatern presenterar

Nypremiär fredag 18 oktober kl 13.00, på Teater Påfågeln i Stockholm, genrep 15 oktober kl. 19.00.

Fler datum på Teater Påfågeln 22/10, 23/10 och 21/11 och 22/11 kl. 10.00 & 13.00 - Föreställningen spelas även på turné under hösten/våren 2014 - kontakta oss för mer information!

Jakten efter den fullkomliga harmonin på dina mått och proportioner.

I en tid då ”Det gyllene snittet” betyder något helt annat än vad renässansmänniskan avsåg, möter vi Linda som letar efter sitt sanna jag. Hon hamnar snart i klorna på Gunilla, en klåpare till plastikkirurg, som ser sin chans att göra om Linda till en vackrare människa….”Vi vill inte göra om dig, vi ska göra dig till lite mera du” Med inslag av Bouffon, maskspel och skräckteaterstilen Grand Guignol ger vi en makaber, absurd och komisk mimföreställning om vår fantastiska kropp och sökandet efter en egen identitet. ”Det gyllene snittet” är en hyllning till din fantastiska kropp, om allas kroppar. Föreställningen är högst angelägen eftersom det sugs, sprutas, sågas och fixas med våra kroppar som aldrig förr och det går längre och längre ner i åldrarna. Föreställningen är en högstadie- och gymnasieföreställning (från åk 8) iklassrum, ungdoms-fritidsgårdar och på olika scener i Stockholm, Sverige och Norden (inkl. vår egen scen). Spellängd 40 minuter.

Manus och regi:

Anna Svensson Kundromichalis Manus och Scenografi, kostym & mask: Sara Kander

Musik:

Torbjörn Svedberg

Dramaturgi:

Kersti Björkman

Gristrynmakare & maskör:

Christoffer Nordin

Medverkande:

Julia Gumpert och Malin Öhrn Affisch: David Nord

Foto:

Martin Skoog

Presskontakt på Pantomimteatern:

Veronica Bedecs [email protected] / tel. 08 31 54 64 eller 070 751 28 55 Pressbilder finns på www.pantomimteatern.se

Bakgrund

När Sara Kander och Anna Svensson Kundromichalis (t.v.) såg TV serien ”The Swan” för ca 10 år sedan föddes en längtan att göra en pjäs om skönhetsingrepp. I ”The Swan” blev 10 kvinnor instänga i ett hus i tre månader och omgjorda av ett helt team plastikkirurger. Kvinnorna fick inte bestämma hur deras nya ”jag” skulle se ut och dom fick inte se sig i spegeln under resans gång. Självklart var det en tävling och på slutet korades den ”vackraste” att bli ”The Swan”.

Skönhetsindustrin blomstrar i världen och många unga människor får tidigt lära sig att värdera sig utifrån sitt utseende. Vi ville göra en föreställning utan moralpredikningar och pekpinnar om skönhetso perationer. Däremot sticker vi inte under stol med vad vi anser om den skrupelfria skönhetsoperationsbranschen. Vi hoppas att vi kan väcka tankar kring värdet av att vara olika, och att allt inte behöver hänga på om man har en rak näsa eller inte. Unga människors attityder kring skönhetsingrepp håller på att för ändras. Det verkar inte längre vara konstigt att man går och gör en läppfiller på lunchen… Kroppen är ett individuellt projekt, det är upp till dig själv vad du vill göra av din kropp och vi översköljs av lockande bilder och uppmaningar till förändring. Media, reklam och kändisfokusering är starka pådrivande krafter. Hur perfekt kan din kropp bli?

Innan och under repetitionsperioden har ensemblen träffat ungdomar på olika skolor för att prata om hur dom ser på skönhetsoperationer, skönhetsideal, hur man skapar självkänsla etc. De sista två veckorna har vi repeterat på Hökarängsskolan för att vara i skolmiljön, där Det gyllene snittet mest kommer spelas. Det har varit inspirerande och viktigt.

OBS

När vi pratar skönhetsingrepp så menar vi ingrepp för att korrigera eventuella kosmetiska defekter, eller anpassningar enligt en ”skönhetsmall”. Alltså inte Rekonstruktiv plastikkirurgi som syftar till att åtgärda eller maskera medfödda eller förvärvade skador hos patienten. Inte heller självvald könskorrigering, som görs av helt andra orsaker.

”Vilken kanonföreställning! Vi hade jättekul - trots det allvarsamma budskapet i botten.

Jag tror att detta funkar mycket bättre än moralkakorsom utgångsläge för diskussioner om utseendefixering,skönhetskirurgi mm.

Eleverna var helt med och även de lite stöd diga grabbarna tjöt o skrattade på slutet och blev rejält överraskade! Det var bra tempo och tjejerna hade enjättefin närhet till publiken.” Anneli Olson, Riksteatern Uppsala

Kort om produktionsteamet Julia Gumpert

Julia är utbildad på mimprogrammet på Stockholms dramatiska högskola (StDH) och Balettakademien i Stockholm. Hon har medverkat i en wrestlingföreställning på Dramaten samt slutproduktionerna ”Hämta Andan” och ”STR WRS” på StDH. Senast sågs hon i ”Nils Holgersson” på Västanå Teater. Nu är hon med i Pantomimteaterns två produktioner BOKSTAVLIGT och Det gyllene snittet.

Malin Öhrn

Malin Öhrn är utbildad på Teaterstudion i Stockholm och Dell’Arte International School of Physical Theater i USA. Senaste åren har hon medverkat i flera projekt för organisationen Clowner Utan Gränser, främst i Indien. Senast sågs hon i BOKSTAVLIGT med Pantomimteatern, innan dess i ”Tosca- Fascist javisst” med OperaRepubliken.

Anna Svensson Kundromichalis

Anna är utbildad på Teaterstudion och på Dell’Arte International School of Physical Theatre i USA. Hon har jobbat på Pantomimteatern sedan 2002 i olika föreställningar och har här skapat succéföreställningarna Harlekina Show och Den bortglömda kungen. Sedan 2012 är hon, tillsammans med Bo W Lindström, konstnärlig chef för Pantomimteatern. Utöver Pantomimteatern har Anna bl. a. jobbat med Westbergs teater, Dell ´Arte players, Moliéreensemblen och Stockholms improvisationsteater.

Sara Kander

Sara Kander är frilansande scenograf/kostymtecknare/maskmakare/dockmakare/illustratör. Hon har utbil dats den långa vägen på bl.a. Malmö Stadsteater, Dramatiska Institutet och Orionteatern. Hon kom till Pan tomimteatern 1994 och har jobbat med samtliga produktioner här (utom en) sedan dess. Sara jobbar även med Boulevardteatern, Teater Barbara och Beaivvas Samiska Nationalteatern i nordNorge.

Torbjörn Svedberg

Utbildad på Musikhögskolan Stockholm i slagverk.

Har samarbetat med Pantomimteatern sedan 1983 i 12-13 företällningar. Har arbetat på Dramaten och Stadsteatern som upphovsman, musiker och kapellmästare. Har också arbetat på RiksTeatern / UngaKlara / OrionTeatern / FriaPro m.fl. olika grupper och institutioner under åren.

Kersti Björkman

Mångsysslande dramatiker som skrivit främst för den unga publiken och spelats på bl a Dalateatern, Månteatern och TURteatern. Även verksam som skrivpedagog och texthandledare /dramaturg och har hållit kurser under många år i att skriva för scenen och kreativt skrivande. Har i flera uppsättningar arbetat med mötet mellan text och rörelse/ fysisk teater, bl a i samarbeten med regissörer som Lena Stefenson, Ulf Evrén och Liv Elf Karlén.

Christoffer Nordin

Christoffer utbildar sig för närvarande på StDH till maskör. Han har tidigare arbetat med produktioner som; Enrico di Borgogna (Vadstena Akademien 2012), 99% är ett totalt jävka mörker (StDH 2012), Den elektriska flickan (Malmö Stadsteater 2012-13) och Stolthet och fördom (Vadstena Akademien 2011).

Om Pantomimteatern

Pantomimteatern – som startades 1977 – vänder sig i första hand till barn, men med ett varierat utbud vill vi även engagera en vuxen publik. Föreställningarna spelas på vår fasta scen, Teater Påfågeln i Stockholm, samt på turné i hela landet under stor del av året. Vi ger även workshops i mim och kroppsspråk. Vår vision är att utveckla och befästa mimen som konstart!

Föreställningarna utgår från kroppens eget språk och kännetecknas av värme, humor och respekt för sin publik. I samverkan med ljus, ljud, mask, scenografi och inte minst musik gestaltas en berättelse med många bottnar, ofta med utgångspunkt i kända teman. Den visuella formen passar såväl barn som vuxna samt dem som saknar ett utvecklat verbalt språk.

Pantomimteatern är medlem i teatercentrum, Svenska Assitej och svensk Teaterunion och uppbär stöd från Statens Kulturråd, Allmänna Arvsfonden, Stockholm stad och Stockholms läns Landsting.

Teater med rörelsen som språk | sedan 1977