Plan för återanvändning av restmaterial i Projekt Slussen

Download Report

Transcript Plan för återanvändning av restmaterial i Projekt Slussen

Dokumentnamn

TeknisktPM Tillståndsansökan

Projekteringsskede Ansvarig part

M2 - Miljö/MKB

Konstruktör

Per Molander

Upprättad datum

2011-12-21

Bilaga 8E - Plan för återanvändning av restmaterial i Projekt Slussen

TEKNISKT PM Ändring Ändring datum Christer Södereng Granskare Ändring avser Monica Granberg Godkänd av Stockholm Ort Ändring av 2012-03-06 Datum 1(6) Plan för återanvändning av restmaterial i Projekt Slussen, 2011-12-21 03-06 20:25 ; 2012 Ändring: -

M2 - Miljö/MKB Bilaga 8E - Plan för återanvändning av restmaterial i Projekt Slussen TEKNISKT PM

Innehåll

1 2 2.1

2.2

Allmänt ............................................................................................................................ 3 Förutsättningar för återanvändning av restmaterial ................................................... 3 Mängder ................................................................................................................... 3 Lokala miljömål ....................................................................................................... 3

3

4

5

2.3

2.4

Allmänna kriterier för återanvändning av restmaterial ...................................... 4 Miljömässiga kriterier för återanvändning ............................................................ 4 Återanvändning av bygg-, rivnings- och schaktmassor ................................................ 4

Återanvändning av muddermassor ............................................................................... 5

Uppföljning och kontroll ................................................................................................. 6

Plan för återanvändning av restmaterial i Projekt Slussen, 2011-12-21 ; 2012-03-06 20:25 Ändring: - 2(6)

M2 - Miljö/MKB Bilaga 8E - Plan för återanvändning av restmaterial i Projekt Slussen TEKNISKT PM

1 Allmänt

Stockholms stad arbetar med en masshanteringsplan för Projekt Slussen. För riv ningsarbeten upprättas en rivningsplan. Syftet med masshanteringsplanen är att beskriva den övergripande hanteringen av massor och material från rivning, muddring och schaktning samt av de konstruk tionsmaterial som behöver tas in till arbetsområde Slussen. Målet med masshanteringsplanen är att erhålla optimal massbalans med a) minime ring av transporter, b) godtagbar påverkan på omgivningen och c) god kontroll. Den huvudsakliga masshanteringen kommer att pågå under cirka 6 år. De massor som i huvudsak kommer att hanteras i projektet, storleksordningen 600 000 -800 000 m 3 schaktad volym, är massor från jordschakt, bergschakt, mud dermassor, rivningsmassor och konstruktionsmaterial.

2 Förutsättningar för återanvändning av restmaterial 2.1

Mängder

Behovet av massor för konstruktionsändamål inom arbetsområde Slussen uppskattas till cirka 200 000 – 250 000 m³. Av denna mängd bedöms upp till 80 000 m³ kunna utgöras av återanvänt restmaterial, huvudsakligen av huvudsak berg- och mudder massor. Den mängd restmaterial som inte kan återanvändas inom arbetsområdet kring Slussen, kommer att transporteras bort.

2.2

Lokala miljömål

Staden har formulerat följande lokala miljömål för hantering av restmaterial i Projekt Slussen: Bygg-, rivnings- och schaktmassor ska hanteras i följande prioritetsordning 1. Återanvändning inom Slussen 2. Återanvändning på annan plats 3. Återvinning 4. Energiutvinning 5. Borttransport för externt omhändertagande Sediment ska hanteras i följande prioritetsordning: 1. Återanvändning i vatten inom arbetsområde Slussen 2. Återanvändning på land 3. Borttransport för externt omhändertagande Tids- och logistiskrelaterade faktorer kan innebär att massor som i sig uppfyller de miljö- och hälsoskyddsmässiga kriterierna för återanvändning inte kan återanvändas inom arbetsområde Slussen. Plan för återanvändning av restmaterial i Projekt Slussen, 2011-12-21 ; 2012-03-06 20:25 Ändring: - 3(6)

M2 - Miljö/MKB Bilaga 8E - Plan för återanvändning av restmaterial i Projekt Slussen TEKNISKT PM

2.3

Allmänna kriterier för återanvändning av restmaterial

I Naturvårdsverkets

Handbok 2010:1 Återvinning av avfall i anläggningsarbeten

ställs upp vissa allmänna kriterier som bör vara uppfyllda för att användning av ett restmaterial ska anses utgöra nyttiggörande/återvinning och inte kvittbliv ning/bortskaffande. Handboken är inte rättsligt bindande och kan komma att ersättas av andra vägledande publikationer eller domstolsavgöranden. Tills vidare ska dock handboken tjäna som vägledning för användningen av restmaterial i Projekt Slussen. Som allmänna kriterier för användningen av restmaterial i Projekt Slussen gäller där för: (i) att det restmaterial som används inom Arbetsområde Slussen ska ersätta traditionella anläggningsmaterial, (ii) (iii) att den anläggning/konstruktion som tillskapas ska fylla en funktion, att restmaterialet ska fylla en funktion i konstruktionen, varvid inbegrips att Staden bara använder den mängd restmaterial som behövs med hän syn till funktionen, och att (iv) anläggningen/konstruktionen ska färdigställas inom rimlig tid. Restmaterial som inte uppfyller dessa allmänna kriterier ska inte återanvändas.

2.4

Miljömässiga kriterier för återanvändning

Utöver de allmänna kriterier som anges i punkten 2.3 ovan gäller följande miljömäs siga kriterier för återanvändning av restmaterial inom arbetsområde Slussen. Ett första grundläggande miljömässigt kriterium är att de villkor och begränsningar rörande omgivningspåverkan som följer av tillståndsvillkor, åtgärdsplaner, kontroll program m.m. ska följas. Sådana krav kan exempelvis avse buller, damning, kemika liehantering etc. från hantering (exempelvis krossning av berg) av det material som ska återanvändas. Ett annat grundläggande miljömässigt kriterium är att användningen inte får ge upp hov till en föroreningsrisk som är mer än ringa. I sådant fall utgör nämligen använd ningen tillståndspliktig miljöfarlig verksamhet (verksamhetskod B 90.130 i bilagan till förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd). Utgångspunkten för återanvändningen ska istället vara att denna inte bedöms ge upphov till några negati va konsekvenser för människors hälsa eller miljön. Denna bedömning ska baseras på en riskbedömning som tar hänsyn till förorenings innehållet i restmaterialet och förhållandena på den plats där det ska återanvändas. Uppgifterna i punkterna 3 och 4 nedan baseras på de undersökningar och riskbedöm ningar som Staden utfört. Dessa redovisas närmare i MKB:n.

3 Återanvändning av bygg-, rivnings- och schaktmassor

Bygg- och rivningsrester som klassificeras som farligt avfall får inte återanvändas inom arbetsområde Slussen. Plan för återanvändning av restmaterial i Projekt Slussen, 2011-12-21 ; 2012-03-06 20:25 Ändring: - 4(6)

M2 - Miljö/MKB Bilaga 8E - Plan för återanvändning av restmaterial i Projekt Slussen TEKNISKT PM Bergmaterial från bergschakt i Katarinaberget ska så långt möjligt återanvändas för konstruktionsändamål, exempelvis vid anläggande av kajer och erosionsskydd. Bergmaterialet bör krossas och sorteras i olika fraktioner för att underlätta nyttiggö randet. Bygg-, schakt- och bergmassor som i föroreningshänseende understiger Naturvårds verkets generella riktvärden för mindre känslig markanvändning (MKM) kan återan vändas som konstruktionsmaterial utan risk för negativa konsekvenser för männi skors hälsa och miljön. Bygg-, schakt- och bergmassor som inte uppfyller kraven enligt ovanstående stycke, får likväl användas som konstruktionsmaterial, om en särskild miljöriskbedömning visar att så kan ske utan risk för negativa konsekvenser för människors hälsa eller miljön. Om sådan särskild riskbedömning utförs ska samråd ske med berörd till synsmyndighet före återanvändningen.

4 Återanvändning av muddermassor

Allt restmaterial från muddring inom arbetsområde Slussen får, med nedan angivna undantag, återanvändas för konstruktionsändamål på sjöbotten, exempelvis a) utjäm ning av djuphålor och andra ojämnheter i syfte att förbättra inströmningen mot sluss kanal och avtappningskanaler, b) anläggning av en slänt (”diffusor”) nedströms slusskanal och avtappningskanaler för anpassning till Saltsjöns botten och minskning av strömningshastighet, c) utfyllnad bakom nya kajlinjer, och d) utfyllnad vid led ningsdragning. Vid utjämning av djuphålor ska försiktig utläggningsmetod tillämpas i syfte att undvika spridning av sediment som finns i djuphålorna. Vid återanvänd ning av muddermassor på land gäller punkten 3 ovan. Undantag 1. Restmaterial som utgörs av oljiga eller kraftigt mörkfärgade massor får återanvändas för konstruktionsändamål om provtagning visar att följande förore ningshalter underskrids som medelvärden (motsvarande dubbla bakgrundshalten i Riddarfjärden):

Ämne

Cd Cr

medelhalt (mg/kg)

3 120 Cu Hg Ni Pb Zn PAH-16 PCB-7 TBT 300 2,0 70 400 640 30 0,4 0,4 Plan för återanvändning av restmaterial i Projekt Slussen, 2011-12-21 ; 2012-03-06 20:25 Ändring: - 5(6)

M2 - Miljö/MKB Bilaga 8E - Plan för återanvändning av restmaterial i Projekt Slussen TEKNISKT PM Undantag 2. Ytliga muddermassor från bottnen närmast Sjöbergsplan och Franska Bukten får inte återanvändas. Restmaterial som utgörs av leriga eller gyttjiga mud dermassor får inte heller återanvändas.

5 Uppföljning och kontroll

Provtagning enligt punkten 4 ovan får utföras som samlingsprov från flera delmäng der. Provtagning får efter godkännande av berörd tillsynsmyndighet inskränkas till att avse någon eller några av de ovan nämnda parametrarna eller helt ersättas med en särskild riskbedömning. Mängd och typ av restmaterial som används inom ramen för denna plan ska doku menteras. Provtagning och särskild riskbedömning som utförs inom ramen för denna plan ska dokumenteras och hållas tillgänglig för berörd tillsynsmyndighet. Plan för återanvändning av restmaterial i Projekt Slussen, 2011-12-21 ; 2012-03-06 20:25 Ändring: - 6(6)