BEF-Nytt Nr 3 Oktober 2010

Download Report

Transcript BEF-Nytt Nr 3 Oktober 2010

BEF-NYTT

Nyhetsblad för Bergsprängningsbranschen

Nr 3 2010

oktober

t

Medlem under vattnet

Läs mer på sidorna 12-13

Nu finns Auktori - serad Bergspräng- are på riktigt

Läs mer på sidan 32

Vad innebär valutgången?

Läs mer på sidan 8

Ledaren – Vikten av kompetens

www.bef.nu

BEF

– det är vi som försätter berg

1

2

L edaren Vikten av kompetens

Förr i tiden sa man ”grabben har inget läshuvud – han får välja nå­ got praktiskt yrke”. Det uttrycket är väl både rätt och fel. Visst ska man ha ett jobb som man känner för men man får inte glömma att i alla yrken krävs kompetens el­ ler rättare sagt kompetenser. Nu förtiden ska man inte bara kunna sitt jobb rent tekniskt, man ska ha full kolla på olika lagar och regler inom arbetsmiljö, är man berg­ sprängare dessutom kring förva­ ring, transporter etc. Och inte nog med det, dagens arbetsplatser och samhälle kräver också att man har en social kompetens. Skulle man sedan starta eget kommer nya parametrar in. Gi­ vetvis det generella regelverket med skatter och arbetsgivarean­ svar men kanske långsiktigt ännu viktigare ekonomin kring att driva företag.

För en beställare bör kompe­ tensen hos det företag som anlitas vara det viktiga. Dvs. att man har kompetens inom alla delar som nämnts ovan. Förutom det kanske viktigaste, ärlighet och förmåga att följa det som avtalats. Många beställare tycker kan­ ske det är svårt att ”kontrollera” alla delar vid upphandlingen och går direkt på priset och då inpri­ set exklusive kvalitetsbrister och i värsta fall svåra olyckor. Och visst, så kan det varit tidi­ gare men inom bergsprängnings­ världen har vi ändrat på det.

Auktoriserad Bergsprängare

är lösningen. Nu finns de första 30 på marknaden och i början på 2011 räknar vi med att merparten av BEFs 100 medlemmar är på banan.

Beställarens garanti är att fö­ retagens kompetens redan är kon­ trollerad, genom BEF och extern revisor.

Kontroll och kompletterande utbildning sker sedan löpande.

Visst, den mänskliga faktorn går inte att ta bort, så det kom­ mer alltid att ske misstag men då är tryggheten att dessa företag tar sitt fulla ansvar. Det enda som kan stjälpa

Auk toriserad Bergsprängare

är att de stora beställarna inte vågar stå upp och aktivt stödja detta initia­ tiv som egentligen borde varit ett krav från beställarna sedan länge men nu blev det istället branschen själv som insåg att något måste göras för att trygga teknisk kva­ lité, säkerhet, arbetsmiljö, perso­ nalförsörjning och långsiktig eko­ nomisk lönsamhet.

Vi hoppas dock att beställarna istället inser fördelar och nödvän­ dighet och ansluter till

”Vi stöder Auktoriserade Bergsprängare”

där man aktivt är med och påvekar utvecklingen av auktorisationsar­ betet. Även våra leverantörer är välkomna till denna grupp.

Roland Netterlind VD BEF [email protected]

3

e konomi Indexutfall 2009 – 2010

Som framgår av nedan för oss bergsprängare relevanta index är den årliga kostnadsökningen på årsbasis kring 2 % vilket är en liten minskning mot föregående period.

Entreprenadindex E 84 augusti 2009 – augusti 2010

112 Bergarbeten ( Markarbeten) 213 Bergtunnlar 312 Bergarbeten (Ledningsentreprenader) 411 Sprängningsarbeten (Bergrum och tunnlar) 7011 Dieselolja MK1 (Regleras ej separat ) 1,7 % 1,5 % 2,1 % 2,1 % 5,8 % För mer information och hjälp ring föreningskontoret.

Äldre Index hittar ni på

www.byggindex.scb.se

BEF utsedd i grupp som ska uppdatera Entreprenadindex – Berg

SCB som är ansvariga för Entre­ prenadindex har startat en översyn av de olika ingående kostnadssla­ gens viktning.

BEF kommer att medverka aktivt i detta arbete.

Bergmaterialindex

www.sbmi / Bergmaterialindex

Maskiner och Reservdelar

Vi säljer och hyr ut tryckluftsdrivna och hydrauliska maskiner. I vårt sortiment har vi också gruvlampor, tändapparater, reservdelar, borr med mera till dig som jobbar inom gruv-, bygg- och stenindustrin.

Vi utför även reparationer på Era maskiner.

Saxdalsvägen 2  Blötberget  771 65 Ludvika Tel kontor 0240-374 95  Tel lager 0240-370 01 Fax 0240-376 58  Mobil 070-744 56 66, 070-637 36 29 E-post [email protected]  www.gruvteknik.com

4

m arknad Byggstartbarometern m arknad

forts

6 Enligt Byggstartbarometern ligger byggstarterna senaste 12 månader­ na 35 % över jämfört med perio­ den 2008­07 – 2009­06.

inför kommande året.

Detta ger anledning till stor optimism

Projekteringsstart barometern

Projekterings starter inom an­ läggning ligger något under 2009 vilket kan ge viss oro in­ för 2012.

Källa: Sverige Bygger AB Källa: Sverige Bygger AB

7

B yggprojektet Sverige Bygger

Materialet på sidan 6­7 från Sverige Bygger är bara en del av alla tjänster företaget erbjuder.

på Merparten av prognoserna kan exempelvis även fås på lokalnivå vilket kan underlätta företagens planering och strategi. Läs mer

www.sverigebygger.nu

Vad innebär valutgången?

I det osäkra läge som uppstått i spåren av SDs intåg i politiken kan situationen på byggmarkna den eventuellt påverkas.

Vad gäller bostadsproduktion är båda blocken överens om att denna ska öka för att få ner bostadsbris­ ten inom storstadsregionerna.

Beträffande infrastrukturen är det miljöpartiet som sticker ut från övriga. Skulle deras inflytande öka kan vi exempelvis glömma för­ bifart Stockholm för överskådlig tid. Däremot kommer satsningar på spårbunden trafik att öka. Med tanke på den relativt långa process som är med järnvägsplaner finns en stor risk för en svacka i infrastruk­ tur byggan­ det. Denna kanske kan minkas ge­ nom satsning på nödvän­ diga under­ hållsarbeten inom väg och järnväg.

Förbifarten

ROT – avdraget gynnar samhället

Sveriges Byggindustrier (BI) konstaterar att utnyttjandet av ROT avdraget har nått nya höjder. – Det mest glädjande är att byggföre tagen får lättare att konkurrera på lika villkor och att de oseriösa aktörerna tappar fotfäste, säger Björn Wellhagen, ansvarig för hus byggnadsfrågor på BI.

– Hittills har 734 000 personer fått ROT­avdrag och storleken på utbetalningarna indikerar nu en omsättning på drygt 30 miljarder i branschen på årsbasis, fortsätter Björn Wellhagen.

ROT­avdraget infördes i de­ cember 2008. I dagsläget har Skat­ teverket en utbetalningstakt på drygt en miljard kronor i månaden för ROT­avdrag. Det innebär att byggbranschen årligen omsätter ungefär 30 miljarder, inkluderat materialkostnader och den halva arbetskostnad som hushållen själ­ va betalar. För staten innebär det intäkter på omkring 17 miljarder kronor i form av moms på arbete och tillkommande material samt arbetsgivaravgifter. Relaterat till en skattereduktion på 12 miljarder innebär det att varje krona i skat­ tereduktion ger ungefär 1,40 kro­ nor i skatteintäkt.

– Reformen är självfinansierad och gynnar samhället genom att konkurrensen blir sundare och ar­ betsförhållandena säkrare. I kam­ pen mot oseriösa aktörer är konti­ nuitet viktig.

Källa: BI

1:a halvåret 2010:

Dubbelt upp för påbörjandet i flerbostadshus Påbörjade lägenheter

Under första halvåret 2010 på­ börjades nybyggnad av hus med sammanlagt ca 12 4501 bostads­ lägenheter. Det är en ökning med 61 procent jämfört med samma period föregående år, då 7 732 lä­ genheter påbörjades. Byggandet av småhus ökade 15 procent, medan byggandet i flerbostadshus ökade hela 99 procent. Den senare är den kraftigaste ökningen som hittills registrerats och för flerbostadshus innebär det att påbörjandet liknar nivåerna kring mitten av decen­ niet.

Källa: SCB

8

B yggprojektet

forts

Oförändrade priser i augusti

Faktorprisindex för flerbostadshus var oförändrat mellan juli och augusti 2010. På årsbasis ökade faktorpriserna med 3,0 procent.

Juli – augusti 2010 ±0,0 %

Faktorprisindex var oförändrat mellan juli och augusti 2010.

Byggherrekostnaderna var oförändrade beroende på att rän­ torna ökade något och allmänna kostnader sjönk något. Entreprenörens kostnader blev också totalt sett oförändrade. Det beror på att kostnaderna för ma­ skiner ökade medan övriga om­ kostnader samt kostnaderna för transporter, drivmedel och elkraft sjönk. Kostnaderna för löner och byggmaterial var oförändrade.

Bland byggmaterialkostnader­ na i augusti ökade kostnaderna för betongvaror medan kostnaderna för vvs­material samt järn och stål minskade. Övriga materialgrupper hade inga prisförändringar.

Augusti 2009 – augusti 2010 +3,0 %

Faktorprisindex gick upp med 3,0 procent mellan augusti 2009 och augusti 2010. Entreprenörens kostnader öka­ de med 3,1 procent, vilket drog upp totalindex med 2,8 procent­ enheter. Transporter, drivmedel, elkraft steg med 5,5 procent. Inom den gruppen är elkraft det kostnadsslag som har ökat mest.

Priset på byggmaterial gick upp med 4,6 procent. Inom den grup­ pen är betongvaror samt järn och stål de kostnadsslag som har haft störst påverkan. Prisökningar kan även noteras för trävaror, el­mate­ riel, vvs­material, snickerier samt övrigt byggmaterial. Övriga mate­ rialgrupper hade liten eller ingen betydelse för den to­ tala byggkostnaden. Omkostnader och löner ökade med 0,9 procent respektive 0,8 procent. Kostnaden för maskiner sjönk på års­ basis. Byggherrekostna­ derna steg med 2,4 procent, vilket främst beror på att räntekost­ naderna har ökat.

Källa: SCB

Ökat antal anställda och fler lediga jobb i Byggindustrin

Antalet anställda inom byggin dustrin ökade med 2,0 procent jämfört med andra kvartalet 2009, och antalet anställda upp gick till 233 200. Den privata sektorn som helhet visade en uppgång, 0,1 procent, jämfört med föregående år. Andelen till fälligt anställda inom byggindu strin var 6,0 procent, vilket var en ökning jämfört med andra kvartalet 2009.

Under andra kvartalet 2010 fanns det 3 500 lediga jobb inom bygg­ industrin. Detta innebär att antalet lediga jobb inom byggindustrin mer än fördubblades jämfört med motsvarande kvartal 2009. I privat sektor som helhet ökade antalet lediga jobb med 70 procent på års­ basis och totalt fanns det i privat sektor 47 500 lediga jobb. Arbets­ kraftsbristen inom byggindustrin, antalet vakanser, ökade med mer än 200 procent under andra kvar­ talet jämfört med samma kvartal 2009. Under andra kvartalet fanns det 2 600 vakanser. Antalet va­ kanser för hela den privata sektorn ökade under kvartalet med 86 pro­ cent.

Källa: SCB Förändring efter varuslag

9

B yggprojektet BEF:are tar sig ensam an Norra Länken

Norra länken är ett av Sveriges största vägbyggnadsprojekt. Den fyra kilometer långa sträckan som nu byggs går huvudsakli gen i tunnlar. I dessa tunnlar befinner sig bergsprängaren

Lars Ericson

, Färentuna Berg sprängning, som ensam inköpt sprängentreprenör.

Norra länken sträcker sig mellan Karlberg och Värtan, där en av Sveriges viktigaste hamnar för person­ och godstrafik ligger. Till­ sammans med Södra länken och Essingeleden kommer länken att bilda ett centralt beläget och sam­ manhängande trafikledssystem. Eftersom länken huvudsakligen går i tunnlar påverkas stadsbilden inte nämnvärt. För boende och trafikanter i området blir fördelen att personbilar och tung trafik leds ner i tunnlar samtidigt som fram­ komligheten ökar.

En salva i taket står laddad redo att skjutas.

Ett jättejobb

Arbetet med Norra Länken bör­ jade 2006 men en del av länken, cirka en kilometer, togs i trafik re­ dan 1991. Enligt planerna kommer Norra Länken öppnas för trafik 2015. Lars Ericson har varit där och arbetat sen mars 2009 med sitt enmansföretag Färentuna Berg­ sprängning. Som ensam sprängen­ treprenör har han ett jättejobb nere i tunnlarna. Norra länken är indelad i sex delprojekt. Lars Ericson befin­ ner sig i Roslagstullsområdet där Veidekke är entreprenör. Han är där ansvarig för räddningstunnlar, bergförstärkning och schakten. Huvudtunnlarna är det Veidekke själva som skjuter.

Komplicerat arbete

I delprojektet Roslagstull ingår Norra länkens tunnlar som sträck­ er sig mellan Bellevueberget, Frescati och Värtan. Där kommer det sprängas ut cirka 8 000 meter tunnelrör. Beroende på antal kör­ fält blir de blir cirka 8–10 meter höga och 6­16 meter breda. Det är ett komplicerat arbete då de sex tunnelrören korsar både tunnelba­ nan och en fjärrvärmetunnel, plus att arbetet bedrivs i ett av Sveriges mest trafikerade områden.

– Här ser ni botten på tunnelba­ nan, säger Lars och pekar upp mot en stålbro några meter ovanför våra huvuden samtidigt som tåget passande dundrar förbi. För att inte skada tunnelbanan sprängde man tills det återstod 2,5 meter och vajersågade bort den sista biten av berget. 2011 beräk­ nas området kring Roslagstull vara klart och då kommer Norra Län­ ken bara synas vid Roslagstulls­ rondellen där tunnelmyn ningarna kommer upp.

Berget återvinns

Cirka 1 miljon kubikmeter ut­ sprängt berg kommer att köras till krossanläggningar utanför staden. Materialet kommer sedan att åter­ användas i bygget av Norra län­ ken.

Ett stort ansvar, för en liten entreprenör

Lars Ericson bedriver ett impone­ rande arbete och har ett stort an­ svar gällande Norra Länken.

– I tunnlar går inte att tumma på något, det är så stora, börjar man fuska är det jäkligt lätt att det händer något. Arbetet är oför­ 10

B yggprojektet

forts

Roland Netterlind och Lars Eriksson inspekterar räddnings tunnlarna som Lars sprängt.

utsägbart och man är tvungen att noga eliminera alla risker, konsta­ terar Lars.

Lars passar samtidigt på att ge en eloge till huvudentreprenören Veidekke. – Veidekke har handplockat folk för att få positiv och bra stäm­ ning. Det är den trevligaste entre­ prenören jag jobbat för hittills, säger Lars som gärna kan tänka sig att flytta med samma gäng till andra arbetsplatser runt i landet. I slutet av oktober beräknar Lars vara klar med sitt arbete i Norra Länken och kommer då troligtvis fortsätta vidare till tunnlarna i Ci­ tybanan. Även om tunnlarna då är färdigsprängda i Norra Länken så återstår fortfarande mycket arbete. Det ska bland annat installeras ven­ tilation, VA­system, el, belysning, styr­ och övervakningssystem.

Emelie Svensson

FAktA Norrtullområdet

v ueparken.

I väster ansluter Norra länken till den del som öppnades för trafik 1991, i norr ansluter Norra länken till Uppsalavägen och i öster med tunneln under Belle-

Bellevueområdet

Delprojekt Bellevue binder samman Norra länkens tunnlar med Norrtull i väster och Roslagstull i öster.

Roslagstullsområdet

Här ingår de tunnlar som sträcker sig mellan Bellevueberget, Frescati och Värtan.

Frescatiområdet

Norra länken får här sin anslutning till Roslagsvägen vid Stockholms Universitet.

Värtanområdet

I öster mynnar Norra länkens tunnlar strax nordost om Ryttarstadion och länken går därefter cirka 700 meter ovan jord fram till Lidingövägen, där en ny trafik plats byggs.

Källa: Trafikverkets hemsida Stadsbilden i området påverkas bara av de tunnelmynningar som planeras vid Roslagstull.

11

B yggprojektet

forts

Medlem hjälper världsledande företag

Mitt ute i Norrköpingshamn rå der stor aktivitet. I vattnet ligger en imponerande stor borrplatt form. På en annan plattform står en jättegrävskopa, som utan problem lyfter upp sprängd sten från botten på båtar. För att klara uppgiften krävs också ett stort företag, det holländska Van Oord har för första gången satt klorna i svensk mark.

Jätteprojektet är Pamphushamnen i Norrköping som både ska bred­ das och fördjupas för att göra plats åt de stora fartyg som i fortsätt­ ningen ska kunna gå fullastade in till terminalen, samtidigt som projektet ger en säkerhetshöjande effekt. Inseglingsrännan ska bred­ das med 40 meter och samtidigt fördjupas från 12,4 meter till 14,9 meter. Projektets storlek gör att det egentligen bara finns fyra stycken företag i världen som kan konkur­ rera om det. Van Oord gick vin­ nande ur den striden, även om pro­ jektet är litet i deras mått mätt.

– Vi har länge haft Sverige i vårt intresseområde och nu när vi fick chansen var vi ju tvungna att ta den, säger

Simon Zondervan

som är projektledare.

Van Oord är specialister på muddring och andra vattenrelate­ rade projekt, de har bland annat byggt delar av de konstgjorda öar­ na Palm Jumeirah och The World utanför Dubai. I Norrköping hand­ lade de upp hela projektet. Att det även ingick sprängning såg Van Oord bara som en utmaning, då detta inte vanligtvis är något de ägnar sig åt. Detta löstes genom att man hyrde in personal från Vog­ lers, både det estniska och svenska bolaget.

Peter Van Oord, Van Oord, Roland Netterlind, BEF, Jan Johansson, Voglers, Chris Lobbes, Van Oord och Otto Von Kerkel, Van Oord.

Voglers ryckte in

Det var tvungen att finnas en svensk sprängarbetsledare på plats, vilket Voglers tillhandahöll. Voglers Eesti har dessutom ett 20­ tal personer engagerade i projektet som borrare och sprängare, där de estniska sprängarna var tvungna att ta svenskt sprängkort. Spräng­ ningarna som inleddes i början av augusti beräknas vara klara i mit­ ten av oktober. De estniska borrar­ na har tidigare erfarenhet av den typ av borrutrustning med sänk­ borrhammare som används, men ingen av sprängpersonalen hade tidigare erfarenhet av marin verk­ samhet. Trots att det skiljer sig från att spränga på torra land har sprängningarna gått väldigt bra.

Undervattenssprängning

100000 kubikmeter berg ska sprängas bort, från början var det dock projekterat för det dubbla.

– Men sen hittade vi inget berg, där det stod att det skulle vara. Det var bara stora skut, konstaterar

Chris Lobbes

från Van Oord.

Men berg fanns det och 95 % av bergvolymen finns inne i hamn­ bassängen. Närheten till hamnen gör arbetet komplicerat och val av metod är viktigt. Fortfarande har man inte kommit fram till hur en del av sprängningarna ska lösas på säkraste sätt. Sprängningen måste utföras med hänsyn till vibratio­ ner, då man annars riskerar att skada den befintliga kajen där det står stora tunga kranar.

Enorma fartyg

Fartygen och pråmarna som nu befinner sig i Norrköpings hamn tillhör de största i världen i sin kategori. Pråmen, som borriggar­ na står på, har mobiliserats från Dubai där den låg och väntade på jobb i efterdyningarna av finans­ krisen. På pråmen har man inför projektet monterat fyra stora borr­ riggar som sitter på en räls. Borr­ plattformen är designad för att få så mycket produktion ur systemet

Högfrekventa ljud sänds ut i vattnet för att skrämma bort fisk, sköldpaddor, sälar och delfiner innan sprängning.

12

B yggprojektet

forts

Med modern teknik kontrolleras bottennivån.

Borriggarna som monterades på pråmen för projektet i Norrköping.

som möjligt. Förutom borriggar är pråmen även fylld av containrar innehållandes sprängmedel, mate­ rial och personalutrymme. Samti­ digt fungerar även uppbyggnaden av containrarna som en ljudbarriär mot borriggarna. På en annan pråm står jätte­ grävskopan Simson. Det finns 4­5 stycken i världen av den storleken och Van Oord äger två av dem. Grävmaskinen som väger 1300 ton är förutom storleken speciell i den bemärkelsen att den inte har någon ballastvikt, utan all motvikt sitter i botten. Skopan som används i dagsläget lastar 15 kbm åt gången, men Simson kan lasta upp till 40 kbm beroende på lastens material och vattnets djup. Lastkapaciteten är 1000 ton per timme.

Avancerad teknik

I kontraktet med beställaren som är Sjöfartsverket, Norrköpings hamn och Norrköpings kommun så är det bestämt att Van Oord elektroniskt måste visa bergets nivåer. Detta sker med hjälp av en GPS som sänder signaler till ett mätningssystem som registrerar X och Y koordinater på pråmens position. Djupet får man ut via en sändare som sitter på varje rigg som känner av toppen och botten på berget. I kontrolltornet har man därmed perfekt översikt på botten och dess nivåer. Med hjälp av syste­ met kan man därmed borra hålen i berget exakt där man vill med cen­ timeterprecision. Utifrån referens­ linjer mäter man ut borriggarnas position, som då skjuts på rälsen till rätt läge. Allt registreras i ett excel­ 13 ark vilket gör att man därmed hela tiden har exakt information. Infor­ mationen loggas automatiskt vilket innebär att de själva aldrig behöver fylla i några siffror.

En kvinna ombord

Ombord på båten arbetar 25­30 per­ soner per skift från fem till sex olika nationaliteter. En av dem är kvinna. Hon heter

Evelina Ronnå

och är anställd av Voglers som truckförare samt säkerhetsansvarig ombord.

– Visst kan det bli kaos ibland. Men jag trivs bra ombord med grabbarna och hoppas på att få vara kvar, skrattar Evelina. Rollen som säkerhetsansva­ rig tar hon på största allvar. Hon introducerade likt fotbollen gula och röda kort för att de lättare ska kunna kommunicera med varan­ dra och få disciplin på gubbarna. – I början var det lite slarv, men efter att de gula och röda korten introducerades tog det tre dagar innan säkerheten gick på automa­ tik. Nu är det ingen som glömmer flytvästen eller hjälmen längre, konstaterar Evelina nöjt.

Än så länge har hon dock kvar korten i bröstfickan ifall hon mot förmodan behöver använda dem, men hon har bevisat att man ge­ nom en enkel och rolig metod snabbt kan få rutin på säkerheten. Från första stund har det varit stort fokus på säkerhetsarbetet. Efter­ som det är en annorlunda arbets­ plats där personalen befinner sig på en begränsad yta så har Van Oord även jobbat mycket med att skapa en bra teamkänsla.

Mot nya mål

Efter projektet i Norrköping är av­ slutat beger sig Van Oord ut på nya uppdrag runt i världen och med sig tar de hela sin imponerande maskinpark.

Emelie Svensson

k vartaLets medLem

Ulrika och Åke Gustavsson.

En uppfinningsrik sprängare

Ensam är stark är ett känt ord språk. Men det behöver inte vara sant. För är det inte många gång er mycket roligare att vara två? Det håller i alla fall

Åke Gustavs son

, Å.G Bergsprängning, med om. Åke visade sig dessutom vara en väldigt finurlig sprängare som hade lösningar på det mesta.

Å.G Bergsprängning är ett av BEFs minsta medlemsföretag. Sedan starten 1977 har Åke varit själv i företaget, men sedan sex år till­ baka har han fått förstärkning av numera frun

Ulrika Gustavsson

det har blivit för arbetsmiljön. jobba ensam i regn och rusk. Halv­ problematiken med, säger Åke.

. Paret är alltid tillsammans ute på jobb och Åke påpekar vilket lyft – Jag förstår inte hur jag kunde sprang jämt och kämpade. Det är en otrolig skillnad i arbetsmiljö att jobba med någon och ha någon att diskutera med som förstår vad man säger. Det är en psykologisk förbättring att ha någon att dela Ulrika som tidigare jobbat inom sjukvård och barnomsorgen bör­ jade med bergsprängning när hon träffade Åke. Hon har inte ångrat sig en sekund. Nu har hon både borrkort och sprängkort, samt är ägare av företaget. – Så nu får man väl sparken snart, säger Åke och kastar en skämtsam blick på Ulrika som sit­ ter bredvid.

Bergsprängning blir aldrig trist

Åke själv startade sin karriär inom charkindustrin som styckare och slaktare men har med åren hun­ nit prova på lite av varje. Det var när han var ute med hjullastare på anläggningsjobb som han insåg att det fanns ett behov av de små sprängningsarbetena och fastnade för branschen. – Det är ett speciellt jobb. Man måste nog vara lite speciell för att arbeta som vi gör och uppskatta fi­ nessen med det. Men detta jobb ger mig något som inget annat jobb kan. 14

Åke Gustavsson har ett stort utbud av maskiner i sin maskinpark, vilket gör att de på jobben klarar sig själva.

På andra jobb lessnade jag, men inte med berg. Bergsprängning blir ald­ rig trist för man blir aldrig fullärd. I slutändan är det alltid naturen som bestämmer, säger Åke.

Sköter sig själva

När Åke och Ulrika är ute på jobb så är de inte beroende av någon an­ nan, de har specialiserat sig på att sköta sig själva. De har både last­ bil, kran, borrigg och grävmaskin med sig i sin maskinpark. Båda är väldigt nöjda med att ha en egen grävskopa med ut på arbetsplat­ sen. Med den renskrapar de berget, håller rent runt arbetsplatsen och skämmer bort beställarna med att bygga sina egna transportvägar. Men företaget kör nästan alltid på löpande räkning, vilket är ett för­ troende de byggt upp. – Det är fint när man kan ha en dialog. När det inte bara handlar om pengar till sista kronan utan om att det blir bra. När beställarna inser att det lönar sig att använda oss som tillverkar en produkt, då de bara kan

k vartaLets medLem

forts

flytta om massorna och använda dem igen. De får en ekonomi i det då de slipper krosstillverkning.

Resultatet syns också i att före­ taget får för varje år säkrare, bättre, större och mer långvariga jobb.

Uppfinnar-Åke

Åke är även hobbyuppfinnare då han hela tiden söker förbättringar på produkter. Mottot är att det ska vara praktiskt och lättarbetat. Det som inte finns tillverkar han. – Jag har gjort mycket som inte finns. Det här är nog den enda trailern av den här modellen som finns i Sverige, säger Åke stolt och syftar på trailern han själv byggt för att ha grävskopan på.

Åke är även känd för sin bär­ bara toalett som är konstruerad för att vara lätt att ta med sig ut på jobben. Den viks ut och placeras runt ett träd för att ge en bekväm position. En annan smart uppfin­ ning är hans borrkoner som är återvunna ketchupflaskor. – Det fanns inga borrkoner som passade för 38­hål och att tillverka egna skulle bli kostsamt. Så jag tog med tumstock till affären och hittade de här. Den första säcken fick jag av Felix, men nu samlas de ihop på en återvinningsstation, säger en nöjd Åke. Han konstaterar att det finns massor av designgrejer som är uppåt väggarna.

– Jag har kommit med idéer på ombyggnad av maskiner, tagit kort och skickat in, men det har fortfarande inte hänt något, säger Åke besviket.

Åke får nog därmed fortsätta uppfinna och bygga sina egna lös­ ningar, så kommer någon förhopp­ ningsvis i framtiden uppmärksam­ ma hans smarta idéer.

Emelie Svensson Toaletten som är konstruerad för att lätt kunna ta med sig ut på jobb som saknar faciliteter.

15

a rBetsmiLjö Nya Berg- och gruvarbete

Så är vår nya bibel jämte Spräng­ arbete klar. Som vanligt har Stig Adolfsson gjort ett gediget arbete och haft en omfattande dialog med branschen.

Föreskriften Berg- och gruvar bete, AFS 2010:1 träder i kraft den 1 december 2010 då AFS 2003:2 Bergarbete upphör att gälla.

I den reviderade föreskriften som berör cirka 10 000 arbets­ tagare i gruv­, entreprenad­ och stenindustrin har nio nya paragra­ fer tillkommit förutom ändringar i befintliga paragrafer.

Viktiga ändringar gäller bland annat skydd mot dolor, bergför­ stärkning, spänningsanalys av berg, operatörskunskap samt för­ ankring och förflyttning av berg­ borraggregat.

Tekniska framsteg och sam­ lad erfarenhet gör att föreskriften uppdaterats. Dessutom har hänvis­ ningar till andra föreskrifter från Arbetsmiljöverket blivit inaktuella samtidigt som det saknas hänvis­ ningar till föreskrifter som till­ kommit. I den nya föreskriften har de allmänna råden fått en tydligare och fylligare utformning och hän­ visningar till andra myndigheter och institutioner har uppdaterats.

För oss bergsprängare, eller rätt­ tare sagt våra beställare är dessa två paragrafer extra viktiga:

5 § Berg- och gruvarbetet ska vid projektering och utförande tidsplaneras så att allt sådant ar bete kan utföras på ett omsorgs fullt och säkert sätt.

24 § Tillfälliga tillträdesvägar till arbetsställen ovan jord där berg- eller gruvarbete förekom mer ska vara så utförda och be skaffade att de kan nyttjas för tra fik med borraggregat och andra fordon utan risk för föraren.

Obefintliga och dåliga vägar skapar också vibrationer som sli­ ter på kroppen, och på fordonen. Med de nya föreskrifterna

ler arbetet.

melserna.

miljöfrågor.

flyttas ansvaret för framkomlig väg från bergarbetaren till den som bestäl-

Samtliga BEF medlemmar har fått ett exemplar av nya bestäm­ För frågor ring gärna Stig Adolfsson som är BEF:s officiella rådgivare och utbildare i Arbets­

a rBetsmiLjö

forts

Dålig avtäckning

Ett av våra medlemsföretag kon­ taktade nyligen BEF då han kom­ mit i konflikt med sin beställare om bland annat frågor kring av­ täckning och transportvägar.

Det är inget ovanligt problem­ område men BEF ryckte ut och konstaterade på plats att detta var exceptionellt på många sätt. Av­ täckningen var inte värt namnet, decimeter tjocka lerlager och fullt med småsten, vi talar här dessutom om sprängning inom detaljplane­ lagt område där det enligt givet polistillstånd med paragrafen 2.4.2 ”Rengöring av bergytan” innebär krav på helt rengjort berg. Trans­ portvägarna var av liknade kaliber.

Då beställaren helt vägrade lyssna på argument var det omöj­ ligt för vår medlem att fullfölja entreprenaden då han då skulle bryta mot såväl arbetsmiljölagen som polistillståndet.

Med hänvisning till AB04 Ka­ pitel § 2 pkt1 hävde entreprenören (vår medlem) avtalet.

Bra avtäckning

Motsatsen till fallet ovan är bygget av Nya Karolinska. Där avtäcker sprängentreprenören, Uppländska Bergborrnings AB själva på lö­ pande räkning. Bra initiativ av be­ ställaren Skanska.

Även i kommande AMA­an­ läggning 2010 kommer kravet på helt rengjort berg (Klass I) att in­ skrivas i klartext. En av de punkter BEF lyckats påverka som medlem i AMA­anläggningsgruppen.

Stig Adolfsson

16 17

a rBetsmiLjö

forts

Rapportera in olyckor/tillbud – Stående

För att höja säkerheten på våra ar­ betsplatser är det nödvändigt att förutom faktiska olyckor även inci­ denter inrapporteras. Hör av er till BEF som sedan kan dra slutsatser som alla har nytta av. Gäller det material exempelvis sprängmedel som ej fungerat tillfredställande kontakta även leverantören.

Arbetsmiljöverket skall alltid kontaktas vid arbetsmiljörelate rade olyckor eller incidenter som medfört eller kunnat medföra per sonskador eller dödsfall, detta är reglerat i Arbetsmiljölagen, sk §2 rapporter. Rapporteringen sker genom att man snarast kontaktar närmaste distriktskontor (se www.

av.se) per telefon, mail eller fax.

da

Arbetsgivare har skyldighet att till Arbetsmiljöverket skynd­ samt

anmäla olyckor som orsakat dödsfall eller svårare personska-

och

tillbud

som inneburit

fara för liv eller hälsa

. Det regleras i arbetsmiljöförordningen. Syftet med detta är, att verket ska få kän­ nedom om olyckor eller tillbud för att vid behov snabbt ta sig till ar­ betsstället för att utreda händelsen eller genomföra en inspektion. På varje arbetsställe ska det finnas en rutin för anmälningar av dessa händelser. Inom ramen för arbets­ givarens systematiska arbetsmil­ jöarbete ingår att kontinuerligt dokumentera och åtgärda brister.

Anmälningar enligt 2 § Arbetsmiljö förordningen (AMF) 2003–2008

Ökningen av antalet anmälningar behöver inte vara en faktisk ökning av olycksfall i arbetet, utan kan också bero på en ökad benägenhet att anmäla. Arbetsmiljöverket har under senare år i riktade insatser ställt krav på arbetsgivare att an­ mäla olyckor och tillbud. Den nya möjligheten att anmäla via web­ ben kan sannolikt också förklara del av ökningen.

t eknik Atlas Copco kompletterar sitt produktsortiment med mobila krossverk och siktar

Atlas Copco har förvärvat Hartl Anlagenbau GmbH, Österrike, ett företag som tillverkar och säljer mobila krossverk och sik tar. Genom förvärvet blir Atlas Copco en än mer komplett leve rantör till berghanterings- och återvinningsbranschen.

”Förvärvet stärker Atlas Copcos position som marknadsledande inom bergbrytning och berg hantering ovan jord, samt inom återvinning och vägbyggen. Den nya produktlinjen Powercrusher kompletterar vårt nuvarande pro dukterbjudande och gör oss till en ännu mer komplett partner. Våra kunder kommer att gyn nas av att ha samma leverantör för borriggar, hydraulhammare, vägentreprenadutrustning samt mobila krossverk och siktar”

, sä­ ger

Markku Teräsvasara

CMT Sweden AB.

, verk­ ställande direktör på Atlas Copco Atlas Copco Powercrusher er­ bjuder ett brett utbud av larvbands­ drivna mobila krossverk och siktar för olika applikationer. Sortimen­ tet omfattar käftkrossar, slagkros­ sar och konkrossar med krosska­ pacitet från 200 upp till 500 ton/h, samt siktar med kapacitet från 200 upp till 400 ton/h. I Sverige ansva­ rar Atlas Copco CMT Sweden AB för försäljning och service av Po­ wercrusher­sortimentet.

”Egenskaperna hos våra nya produkter passar väldigt bra ihop med de fördelar vi ger våra borr riggskunder idag. Den nuvaran de generationen Powercrusher kombinerar en enkel design och användarvänlighet med långsik tigt tillförlitlig prestanda

”, menar

Stefan Svensson

, försäljningschef för ovanjordsutrustningar på Atlas Copco CMT Sweden AB.

Kommentar BEF:

Härmed tar Atlas upp kampen med Sandvik som en komplett leverantör till branschen. Eller kanske går om. Har Sandvik kompressorer?

18 19

t eknik

forts

Hög produktivitet för små hål:

Atlas Copco presenterar nya FlexiROC T20 R

tekNiskA FAktA FLexiROC t20 R Hålområde:

38-64 mm

Motor:

Cummins dieselmotor, 82 kW

kompressor:

FAD 50 l/s, vid 10 bar

Borrmaskin:

COP 1132

Atlas Copco lanserar ett nytt kraftpaket: den kompakta ovan jordsriggen FlexiROC T20 R. Utrustad med en ny högfrekvent borrmaskin och med en oslag bar täckarea är FlexiROC T20 R det perfekta valet för den mo derna borrentreprenören.

Radiostyrning, räckvidd och rejäl kraft

Nya FlexiROC T20 R från Atlas Copco är utvecklad med fokus på de utmaningar som en borren­ treprenör möter dagligen. För att möta branschens högra krav måste en borrigg vara flexibel och dess­ utom kunna leverera rejält med kraft i borrningen. Stefan Svensson är försälj­ ningschef för ovanjordsutrust­ ningar på Atlas Copco CMT Sweden AB: ”FlexiROC T20 R är fullt radiostyrd och har ett rota­ tionshuvud som ger riggen en helt oslagbar täckarea. Vi har även ut­ rustat FlexiROC T20 R med en ny högfrekvent borrmaskin som ger bättre borrsjunkning och därmed en högre produktivitet.” FlexiROC T20 R är fyrhjuls­ driven och går snabbt att förflytta från en arbetsplats till en annan. Radiostyrningen gör manövre­ ringen enkel och säker. Det ger operatören en flexibilitet och fri­ het som passar dagens moderna arbetssätt perfekt.

r emisser SIS

Revidering av SS 4604866 Vibra­ tioner och stöt har pågått under cirka ett år. BEF har i arbetet re­ presenterats av Mikael Sjökvist.

Nu är arbetet klart och har varit ute på remiss. Även ifall vi haft en person med i gruppen har BEF av­ givit ett remissvar då en man inte alltid räcker för att få sin vilja ige­ nom, givetvis beroende på att det finns många intressenter.

20 annons_helsida.indd 1 21 2009-10-01 14:19:44

j uridik och försäkringar Förändringar i upphandlingslagstiftningen från den 15 juli 2010

Den 15 juli 2010 trädde föränd ringar i de båda upphandlingsla garna (LOU och LUF) i kraft. Förändringarna är föranledda dels av ett nytt EG-direktiv för rättsmedel som nu införlivats i svensk rätt, dels införandet av nya upphandlingsförfaranden, möjlighet för Konkurrensverket att påföra upphandlande enhe ter som inte sköter sig en sank tionsavgift samt en önskan om att förenkla reglerna. De vik tigaste nyheterna presenteras i denna artikel.

Avtalsspärr

Omfattande ändringar sker i 16 kap LOU och LUF som handlar om överprövning och skadestånd. För en upphandlande enhet som är skyldig att skicka ut en underrät­ telse om tilldelningsbeslut gäller numer ett förbud att ingå avtal, en s.k. avtalsspärr, inom minimifris­ ter om tio eller femton dagar ef­ ter tillkännagivandet av beslutet. En förutsättning för att den kor­ tare fristen ska kunna väljas är att samtliga anbudsgivare under­ rättas via elektroniska medel. För det fall upphandlingen överprövas gäller automatiskt en förlängd av­ talsspärr under förvaltningsrättens handläggning av målet. Efter avtalsspärrens utgång kan överprövning inte längre ske. Den upphandlande enheten är skyldig att ange avtalsspärrens längd i till­ delningsbeslutet. Avtalsspärr gäl­ ler inte vid direktupphandlingar enligt 15 kap 3 § LOU och LUF eller när förhandlat förfarande utan föregående annonsering till­ lämpats. Reglerna om avtalsspärr gäller i övrigt för upphandlingar såväl över som under tröskelvär­ dena.

Oiltighetstalan och konkurrensskadeavgift

En nyhet är att bestämmelser om att leverantörer vid förvaltningsrät­ ten – inom vissa angivna tidsfrister – kan föra talan om ogiltighetsför­ klaring av avtal vid vissa överträ­ delser mot upphandlingslagstift­ ningen. Förvaltningsrätten kan dock besluta att avtalet ska bestå om det finns tvingande hänsyn till ett allmänintresse. Undantaget ska dock tillämpas mycket restriktivt. För det fall domstol beslutar att ett avtal ska bestå, t.ex. om avtals­ spärr inte har iakttagits eller då det föreligger tvingande hänsyn till ett allmänintresse, ska den upphand­ lande enheten kunna straffas med en så kallad upphandlingsskadeav­ gift. Även en upphandlande enhet som vidtar en otillåten direktupp­ handling ska kunna påföras sådan avgift. Upphandlingsskadeavgif­ tens storlek uppgår till lägst 10 000 kr och högst 10 000 000 kr men maximalt tio procent av kontrakts­ summan. Det är Konkurrensver­ ket som är tillsynsmyndighet och driver krav mot upphandlare om upphandlingsskadeavgift. Utdöm­ da avgifter tillfaller staten. Vidare ges en upphandlande enhet möjlighet att offentliggöra sin avsikt att direktupphandla ge­ nom så kallad förhandsinsyn. Om den upphandlande enheten därtill iakttar en avtalsspärr om minst tio dagar från dess att publicering av avsikten skett, ska avtalet inte kunna ogiltighetsförklaras. Reglerna om ogiltighetstalan gäller upphandlingar såväl över som under tröskelvärdena. Kon­ sekvensen av att en domstol för­ klarar ett avtal ogiltigt är det blir civilrättsligt ogiltigt, att parternas prestationer ska återgå eller om så inte är möjligt, att avtalade fram­ tida prestationer inte får utföras.

Nya upphandlings- förfaranden – bland annat Konkurrenspräglad dialog

En annan intressant nyhet är att ett nytt upphandlingsförfarande, konkurrenspräglad dialog, införs i LOU. Det ska dock betonas att kommissionen uttalat att inget hin­ drar att förfarandet även används vid upphandling inom försörj­ ningssektorn enligt LUF. Den kon­ kurrenspräglade dialogen är tänkt att vara ett komplement till redan befintliga upphandlingsförfaran­ den och tar sikte på särskilt kom­ plicerade kontrakt. Avsikten är att den konkurrenspräglade dialogen ska erbjuda en flexibel procedur för de upphandlande enheterna. Förfarandet kommer att lämpa sig för situationer där den upphand­ lande enheten har ett slutresultat klart för sig men ännu inte känner till vägen dit. Genom en konfiden­ tiell dialog med anbudssökandena kan den upphandlande enheten er­ hålla förslag på finansiering, rätts­ frågor och tekniska lösningar m.m. Det införs vidare regler som ger en möjlighet att inrätta och nyttja inköpscentraler för upphandling samt att använda sig av elektro­ niska auktioner vid tilldelning av kontrakt.

Regelförenklingar

Begreppet lågt värde – vad avser direktupphandlingar – ersätts med 22

j uridik och försäkringar

forts

fasta beloppsgränser. I LOU ska direktupphandling få användas om kontraktets värde uppgår till högst 15 procent av det tröskelvärde som gäller för kommuner och lands­ ting vid upphandling av varor och tjänster (cirka 287 000 kr). I LUF ska direktupphandling få användas om kontraktets värde uppgår till 15 procent av det trös­ kelvärde som gäller vid upphand­ ling av varor och tjänster (cirka 577 000 kr). Direktupphandlings­ gränserna i LOU och LUF gäller vid upphandling av såväl byggentrepre­ nader som varor och tjänster och gäl­ ler per räkenskapsår för direktupp­ handlingar av samma slag. Vidare åligger det den upphand­ lande enheten att hämta in uppgifter från Skatteverket och Kronofogde­ myndigheten om att en leverantör sköter sina skatter och socialför­ säkringsavgifter, istället för att le­ verantören själv som idag kan åläg­ gas att lämna in dessa uppgifter, exempelvis genom SKV 4820. En upphandlande enhet ska vidare få begränsa kontrollen av intyg, certifikat, betyg och andra handlingar som rör anbudssökan­ des och anbudsgivares kapacitet och redlighet, dvs. kvalificerings­ kraven. Kontrollen behöver en­ dast omfatta den leverantör som myndigheten eller enheten har för avsikt att tilldela ett kontrakt el­ ler ingå ramavtal med, eller, vid selektivt, förhandlat eller urvals­ förfarande, de leverantörer som erbjuds att delta i anbudsgivning eller förhandling. Anbudsgivaren ska tillhandahålla bevisen innan den upphandlande enheten under­ rättar anbudsgivarna om tilldel­ ningsbeslutet respektive påbörjar anbudsgivning eller förhandling.

Per Vestman Advokat Foyen Advokatfirma

BEF försäkringen med högkompetenta partners Är ditt företag rätt försäkrat?

BEF, Brim och If samarbetar för att ta fram specialanpassade för­ säkringslösningar till dig som är medlem i BEF.

Som medlem i BEF har du möj­ lighet att teckna en branschanpas­ sad försäkring som är resultatet av vårt samarbete och framtagen för dig som sprängare. Vi har nu sam­ arbetat i drygt fyra år och många av medlemmarna har redan teck­ nat vår försäkring. Tillsammans tar vi fram och ut­ vecklar försäkringslösningar som passar din bransch. Vi följer också gruppens skador och har en sär­ skild skadeprövningsnämnd som du vid behov kan vända dig till för att få ett ärende prövat. Dessutom jobbar vi ständigt med skadeföre­ byggande åtgärder för att minska skador i framtiden. En nyhet i försäkringen är att det går att komplettera försäkring­ en med Byggherreförsäkring för konsumentförhållanden.

Vem gör vad?

BEF har anlitat Brim som för­ säkringsmäklare och If är försäk­ ringsgivare. Brim sköter den ad­ ministrativa delen, t ex när du vill ha information om vad som ingår i försäkringen eller vill få en of­ fert vad försäkringen kostar. Brim hjälper även till med att tolka Af­ delar vid kontraktskrivning samt ger juridisk rådgivning gällande försäkringar. Om du råkar ut för en skada kontaktar du If som skö­ ter skaderegleringen.

Skadehantering

Det allra viktigaste med en försäk­ ring är vad som händer när en ska­ da väl har skett. Hur du blir bemött av försäkringsbolaget, hur smidigt det fungerar och hur snabbt du kan få igång verksamheten igen. Så här går skadehanteringen till på If: 1. Anmäl din skada på if.se/fore­ tag. Vill du hellre ringa så går det självklart lika bra.

2. If tar över ansvaret och löser mer än hälften av alla ärenden under första dygnet och vid en större skada är de på plats inom tre timmar. Dessutom får du en egen kontaktperson som tar hand om ditt ärende hela vägen.

3. If kontaktar de specialister du behöver och ser till att de kom­ mer till dig. 4. Du får hela tiden information om vad som händer och kan i lugn och ro koncentrera dig på företa­ gets egentliga verksamhet.

Vill du veta mer?

Kontakta Brim: Emelie Ehnhage, tfn 08­441 89 78 Veronica Kvist, tfn 08­441 89 84 23

h änt Atlas - Copco besöker verkligheten

Atlas­Copcos avdelning

tration

ment. Med var också

Prissätt ning – och reservdelsadminis-

var ute i verkligheten den 1 september för att träffa kunder och se maskiner i dessa rätta ele­

Bo Källros

från svenska säljbolaget.

Första punkt på programmet var ett besök på BEFs kontor. Efter sedvanliga ömsesidiga pre­ sentationer startade en intressant diskussion om prissättning och tillgänglighet av reservdelar. När­ varande entreprenörer var

Jacob Lidén,

Uppländska, och

Kenneth Svensson

, RG­Bergkonsult, som ansåg generellt att priserna var för höga inte minst jämfört med så kallade piratdelar. Man ansåg också att det fanns en okänslighet att med automatik höja priser även i konjekturer då entreprenörerna tvingats sänka sina priser. AC för­ svarade sin prissättning och fram­ höll också att säljbolagen inte var styrda av de rekommenderade pri­ serna. En sak som parterna dock var överens om var att tillgänglig het och kvalité var viktigaste pa­ rametrarna.

Efter lunch blev det ett studie­ besök på bygget av Nya Karolin­ ska, ett 17 miljarders projekt som just startats .

Uppländska Bergborrnings AB är sprängentreprenör och

Sonny Carlsson

guidade runt.

24 6886 EPC Full page Sweden_ad 28/9/09 16:21 Page 1

En ny tid

Under det senaste årtiondet har vår bransch genomgått en aldrig tidigare skådad förändring. I en ständigt föränderlig omvärld är det viktigt att uppvisa en enad front gentemot kunder, leverantörer, anställda och aktieägare.

För att spegla denna förändring presenterar EPC Groupe ett nytt och starkt varumärke. Samtliga bolag inom EPC Groupe ändrar sitt namn och sin logotype för att fokusera på ett nytt synsätt med ett gemensamt varumärke.

I Sverige har därför Skanexplo AB ändrat namn till EPC Sverige AB.

Vi går nu en ny tid till mötes där vårt nya varumärke avspeglar ett nytänkande hur vi representerar EPC på den svenska marknaden. Det symboliserar vår gemensamma styrka som är synonym med vårt goda anseende när det gäller pålitlighet, kvalitet och uppträdande.

Vidare är det ett löfte om engagemang för att upprätthålla hög kvalitet på våra tjänster och produkter och därmed utveckla våra relationer med kunder och övriga samarbetspartners.

Våra anställda och vår företagskultur har alltid varit avgörande för vår framgång.

Detta är särskilt viktigt inom sprängämnesindustrin där professionalism, säkerhet är avgörande faktorer för att bygga långsiktiga förtroende kundrelationer.

Genom vårt nya globala varumärke avser vi att bygga vidare på vårt goda anseende som en ledande aktör på marknaden och samtidigt erkännas som en del av en global enhet.

och Just nu går EPC Sverige AB en spännande tid till mötes med intressanta projekt över hela landet. Vår verksamhet har aldrig varit mer varierande, med kunder som i allt större utsträckning önskar bygga långsiktiga relationer.

Genom att uppvisa öppenhet, vara ärliga och alltid göra det där lilla extra är vår strävan att ständigt överträffa våra kunders förväntningar.

EPC Sverige AB bör nu ses som en integrerad del av en global koncern, där vi kan dra fördel av en gemensam strategisk vision för framgång på en global marknad.

BENGT FOLKESSON

VD, EPC-Sverige AB

EPC Sverige AB - nytt namn för global samverkan

Skanexplo AB ändrar sitt namn till EPC Sverige AB

Skanexplos nya identitet och namn har utarbetats för att reflektera EPC Groupes strategi globalt. Alla bolag inom koncernen presenterar det gemensamma varumärket och samtliga aktiviteter genomsyras av det nya synsättet.

Med vårt nya namn och vår nya identitet avser vi att gå från klarhet till klarhet genom att ytterligare bygga på vårt goda rykte som en professionell och pålitlig aktör med hög servicenivå.

Tel: 016 13 90 77 www.epc-groupe.se

25

h änt

forts

KCEM

KCEM är ett nordiskt Kompetens­ centrum för Energetiska Material som ägs av den ideella organisa­ tionen Intressentföreningen för Kompetenscentrum Energetiska Material. Medlemskap i intres­ sentföreningen kan sökas av före­ tag, organisationer, myndigheter och privatpersoner.

Med energetiska material av­ ses produkter som kan sönderfalla utan hjälp av luftens syre men även andra energirika produkter. Energetiska material har många användningsområden i det moder­ na samhället. Vanligast är explo­ siva ämnen och explosiva varor. Stora civila användare av energe­ tiska material är gruvindustrin, bilindustrin och den kemiska in­ dustrin. Ett viktigt användnings­ område är försvarsmaterial i form av vapen och ammunition. Ett an­ nat viktigt och växande område är raketbränslet i rymdraketer. De explosiva egenskaperna gör att all användning och förvaring av ex­ plosiva varor är tillståndspliktig. Statliga och kommunala myndig­ heter samt andra organisationer har därför också ett stort intresse inom området. KCEM är ett nätverkscentrum och den naturliga mötesplatsen för den nordiska explosivämnessek­ torn. KCEMs viktigaste uppgift är att säkerställa kompetensutveck­ ling inom explosivvarusektorn i Sverige och övriga nordiska län­ der. Detta gör de framförallt ge­ nom att tillhandahålla relevanta utbildningar och stödja forskning. KCEM verkar för en långsiktigt hållbar användning av energetiska material i ett samhälle anpassat för kretslopp och återvinning.

För att diskutera vilka syner­ gier våra olika organisationer kan ha av varandra besökte BEF

(Jan Johansson

och

Roland Netterlind

augusti. Där presenterade vd ) KCEMs kontor i Karlskoga den 31

Erik Nilsson

och

Hans Wallin

KCEMs verksamhet och BEF sin.

Efterföljande diskussion ut mynnade att BEF och KCEM kommer att samarbeta och for men blir att man blir medlem mar i sina respektive organisa tioner.

www.oricaminingservices.com

Ett framgångsrikt samarbete bygger på ömsesidigt förtroende, kommunikation och gemensamma mål. Detta förutsätter att vi kan förstå, förutse och tillgodose kundernas varierande behov och utmaningar. Samarbete är mer än bara att leverera produkter och service. För oss betyder det att tillsammans med kunderna hitta de optimala lösningarna för deras sprängningsbehov.

Vi har åtagit oss att utveckla lösningar som hjälper våra kunder att nå sina mål och stärka sin position på marknaden. Dessutom ska vi leverera den service som kunderna har behov av i den dagliga driften.

Vi mäter våra egna prestationer genom våra kunders framgångar.

Det är detta vi menar med “Power of Partnership”.

Telefon: 0587 850 00, Fax: 0587 255 35 [email protected]

www.oricaminingservices.com

26

Erik Nilsson, Jan Johansson och Hans Wallin.

27

h änt

forts

Maskinexpo

I förra numret av BEF­Nytt var det ett stort reportage från Maskin­ expo . Den stora frågan är nu ifall BEF ska fortsätta och lägga ner kraft och pengar på att få till en fungerande del för bergsektorn.

Men BEF ger inte upp. En för­ utsättning är dock att få med Atlas och Sandvik på konceptet. Dessa måste placeras i varsin ände av vårt område på ett sådant avstånd att övriga kan fylla ut mellanrum­ met och ge känslan av ett riktigt ”eget” område.

För att detta ska fungera mås­ te vi givetvis också Maskinexpo köpa idén. Inför årets mässa har deras intresse för vårt område va­ rit noll men det går säkert att få någon form av nytändning.

Vi har nu en dialog med både Atlas och Sandvik men i skri vande stund har dom ej tagit ställning till om/hur hårt de ska satsa på Maskinexpo 2011. Vi återkommer.

MASKINEXPO 2011 genom förs den 19-21 maj.

h änt

forts

Strategimöte

Totalt har styrelsen 6­7 möten per år . Ett av mötena är ett strategi­ möte där man arbetar med mer långsiktiga frågor för vår branschs utveckling. Det är frågor kring lönsamhet, personalförsörjning, påverkan/samarbete med bestäl­ lare, leverantörer och myndighe­ ter etc. Givetvis var även vår för närvarande största fråga, Aukto­ riserad Bergsprängare, en huvud­ punkt. För att leda detta arbete hade Emelie Svensson adjungerats till styrelsen.

För att få en avskild miljö, för de som hade Telenor blev avskild­ heten total, hade styrelsen begivit sig till Fejans vandrarhem ute i Stockholms skärgård. Att bo på vandrarhem var dessutom en skön nostalgitripp även om Kurt tyckte det borde funnits en potta under sängen.

Diskussionen var intensiv och många spännande idéer kom fram som förhoppningsvis kommer att förändra vår värld om några år. Första steget till en bättre värld är givetvis ” Auktoriserad Berg­ sprängare”.

Styrelsens sammansättning med representanter från företag av olika storlek och från olika lands­ ändar ger oftast intensiva debatter som dock brukar landa i samsyn.

BEF:s styrelse

Stående: Mats Johansson, Björn Källgren, Pelle Svensson, Wolgan Carlsson, Jan Johansson (ordförande), Christian Lindberg och Roland Netterlind (vd).

Sittande: Per-Anders Nilsson, Kurt Sjökvist, Kenneth Svensson och Mikael Kauppi.

28 29

h änt

forts

Möte med leverantörer/tillverkare kring ansvarsfrågor och föreskrifter om identifiering och spårning av explosiva varor för civilt bruk

För att diskutera förutsättningarna för att leva upp till ovanstående bestämmelser tog BEF initiativet till en arbetsgrupp med våra leve­ rantörer/tillverkare av sprängäm­ nen under våren. Uppslutningen blev total. Följande deltagare no­ terades på första mötet:

Bengt Folkesson

EPC-Sverige AB,

Josef Farkas

Maxam Sve rige AB,

Tommi Sjöberg

Norab AB,

Hans Ingvald

Orica Mining Services,

Ari Kainulainen

och

Jari Henriksson

Forcit Sweden AB.

Den 3 juni hade vi ett uppfölj­ ningsmöte där hemläxor från före­ gående möte redovisades och fort­ satt arbetsgång bestämdes.

Den 7 september hölls nästa möte där bl.a. opartisk provning av bulksprängämnen diskutera­ des. I denna fråga hade närvaran­ de leverantörer tyvärr en negativ inställning refererande till att fö­ reslagna provningsmetoder ej var relevanta. Mötet utmynnade i beslut att gemensamt upprätta en checklista över de aktiviteter som kan påver­ ka kvalitén på en sprängning med emulsionssprängämne.

Resultatet kommer att pre senteras för våra medlemmar under hösten.

Beträffande identifiering och spårning av explosiva varor för ci­ vilt bruk rapporterade samtliga le­ verantörer att arbete pågår för att finna kundanpassade lösningar.

Här jobbar även BEF ”själva” för att undersöka möjligheter att finna ett enkelt och fungerande system.

BEF återkommer givetvis även kontinuerligt i denna fråga.

Förvaringsbestämmelserna – kommunerna tar över tillståndsgivningen

Som framgått av ett utskick till samtliga BEF medlemmar tog kommunerna över tillståndsgiv­ ningen från polisen för innehav förvaring och förvärv av spräng­ ämnen inklusive godkännande av våra förråd den 1 september.

Ordet innehav försvinner

då tillfällig uppställning av explosiva varor på en arbetsplats under da­ gen i syftet att förbrukas där är INTE ”förvaring” och ingen för­ varingsregel tillämpas då. Där be­ höver således inget förvaringstill­ stånd men ägaren till varorna ska ha tillstånd till förvärv och över­ föring. Vi försöker nu sprida ut det budskapet till kommunerna. Anm 1: Sprängtillstånden lig­ ger givetvis kvar hos Polisen Anm 2: Det här med kommun behöver inte bli någon katastrof då uppgiften troligen i flesta fall dele­ geras till Räddningstjänsten som dessutom bru kar delas av flera kommuner. Räddnings­ tjänsten har ju stor erfarenhet av kemikalier, ADR etc. och är vana att jobba strukturerat.

För mera information se utsänt Infobrev (som också kommer att finnas på hemsi­ dan) eller ring vår rådgivare i dessa frågor

Michael Her mansson

.

Anm 1: I de reviderade för varingsbestämmelserna som börjar gälla under hösten (ännu inte helt klart när) kommer till stånd på innehav att försvinna. Då man (MSB) nu utbildar kom munerna går man på de nya be stämmelserna vilket innebär att dessa ej känner till begreppet innehav och ej kan utfärda ett sådant tillstånd. Anm 2: Som befarat tycks många kommuner inte ens veta om sitt ny ansvar. Solna (som är utnämnda till Sveriges mest fö retagarevänliga kommun) är ett är ett exempel. Kanske innebär att vi får stoppa några av landets största byggprojekt (Nya KS, KI och Norra länken).

BEF har tillskrivit kommunmi­ nister Mats Odell och näringsmi­ nister Maud Olofsson i ärendet.

30

h änt

forts

BI – Branschföreningsmöte

Som känt är BEF tillsammans med kollegor från liknande före­ ningar sk. Branschförening inom BI (Sveriges Byggindustrier).

För BEF är detta ett utmärkt sätt att få utbyte med andra bran­ scher som har samma problematik (och möjligheter) i sin underen­ treprenörsroll. Tyvärr kanske blir det lite för mycket råskälla på de stora entreprenörerna men här kan vi också få fram våra synpunkter till dessa genom Bis styrelse där branschföreningen har en repre­ sentant.

Senaste mötet hölls den 14 sep­ tember.

Branschföreningar för specialföretag genom samarbetsavtal med BI

• Bergsprängningsentreprenörerna ­BEF • Dykentreprenörerna • Golvbranschens Riksorganisation GBR • Håltagningsentreprenörerna, HIB • Isoleringsentreprenörerna • Plattsättnings Entreprenörernas Riksförening PER • Pålentreprenörföreningen • Riv­ och saneringsentreprenörerna • STIB Ställningsentreprenörerna • Sveriges Murnings­ och Putsentreprenörförening, SPEF • Svenska Mobilkranföreningen • Swedish Rental Association • TIB Takentreprenörerna • Undertaksföreningen

RfSU

Atlas – Copco blir borrkortsutbildare

Atlas Copco blir utbildare av de ”officiella” borrkorten som tagits fram av RfSu. Det var inga pro­ blem för Atlas att bli ”godkända” då man hade grunderna i sitt ut­ bildningskoncept Master Driller. Master Driller är Atlas Copcos nya utbildningsprogram. Master Driller är utformat för borrigsope­ ratörer med produktivitet, säker­ het och kostnadsbesparningar i fo­ kus. Master Driller leds av erfarna Atlas Copco­instruktörer och är uppdelat i tre nivåer.

På bronsnivå lär sig deltagarna om borrningsprinciper och geolo­ giska förhållanden. På nästa nivå, silver, får de tillämpa de teoretiska kunskaperna från bronsnivån med hjälp av en simulator och olika test som de måste klara. På guld­ nivån, slutligen, måste de omsätta kunskaperna från tidigare nivåer i praktiken under verkliga arbets­ förhållanden på en anläggning.

Master Driller använder en tek­ niskt avancerad borrsimulator som är utformad som en fullt utrustad hytt, det finns en variant för ovan­ jordsborrning och en för borrning

PS:

Konkurrenten/kollegan Sandvik är sedan ett år god­ känd utbildare för borrkort.

under jord. I borrsimulatorn kan operatören öva borrning under olika typer av arbetsförhållanden som simuleras på ett verklighets­ troget sätt. Ett helt riskfritt sätt att lära. sig bemästra besvärliga situa­ tioner.

31

a uktorisation

Dagsläget Oktober

Nu finns äntligen Auktoriserade Bergsprängare på marknaden

Äntligen har projektet kommit till den fas då vi stolt kan pre sentera våra första Auktorise rade Bergsprängare. Tiden för revolution och förnyelse inom bergsprängningsbranschen är kommen och den tiden är nu. Även om inte förvandlingen sker över en natt, kommer det förhoppningsvis på sikt leda till ett stort lyft för branschen.

Första veckan i oktober släpps den första kullen av Auktoriserade Bergsprängare. Det är företag som under våren gått BEFs utbildning och som nu visat sig leva upp till de krav BEF ställer på företagen. Det innebär bland annat att de arbetar systematiskt för att uppnå säkerhet och kvalité. Under hösten kommer sedan antalet Auktoriserade Berg­ sprängare fyllas på allt eftersom. Hälften av BEFs medlemmar har ännu inte fått erbjudande att gå kur­ sen, men innan årsskiftet kommer alla fått den möjligheten. Det inne­ bär att även under våren 2011 kom­ mer tillväxten av Auktoriserade Bergsprängare på marknaden öka.

nu har bättre koll på sin dokumen­ tation. Detta gynnar givetvis både beställare och företaget själva. De riktiga revisionerna, som blir fö­ retagens kvitto på att de lever upp till auktoriseringen, kommer sätta igång i senvåren 2011. Det är des­ sa revisioner som är beställarens trygghet.

Beställarnas inflytande

Det räcker inte enbart att berg­ sprängningsentreprenörerna skär­ per till sig, det krävs även att be­ ställarna gör det. För om vi ska kunna förändra branschen till ett föredöme där säkerhet och arbets­ miljö alltid står i fokus krävs det beställare som ser vinsten i att an­ lita ett företag med ordning och reda. Bergsprängning är och kan vara extremt farligt om det utförs att okunniga och oseriösa perso­ ner. Bergsprängning är den del inom byggbranschen som omfat­ tas av mest lagar, förordningar och restriktioner. Så varför då chansa? Varför inte direkt välja ett företag som ni vet har kontroll på hela processen? Varför riskera att stå där med ett företag som inte följer svensk lag, vilket i slutän­ dan drabbar er själva. Både eko­ nomsikt, förtroendemässigt och pr­mässigt. Särskilt när det finns en sådan enkel lösning som att an­ lita en Auktoriserad Bergspräng­ are. Där har BEF genom en extern revisor redan kontrollerat att före­ tag har koll på dokumentation och lagstiftning. Så beställare, hjälp till att visa vägen så kan vi alla gemensamt förändra vår bransch till en bransch som är synonym med högt säkerhetstänkande och få olyckor trots ett komplicerat och ibland riskfyllt arbete. För ty­ värr ser inte statistiken riktigt ut så idag.

Projektledare Emelie Svensson

Revisioner

Under augusti och september har BEF i samarbete med den exter­ ne konsulten Ingvar Bergh utfört provrevisioner hos företag. Efter besöken känner vi nu trygghe­ ten i lanseringen av Auktoriserad Bergsprängare och att företagen är mogna. Även om BEFs med­ lemsföretag redan många gånger har ordning och reda, kan vi gläd­ jande konstatera att auktorise­ ringen inneburit ett lyft för många företag rent organisatorisk, då de

”Kärnan med auktorisationen är att vi visar att vi är ett seriöst företag. Att företaget sköter skattelagsstiftning, tillstånd, säkerhet och arbetsmiljö. Det krävs för att få bort alla oseriösa företag vi konkurrerar med idag”, säger Sonny Carlsson, Uppländska Bergborrnings AB, som är ett av de företag som kommer att auktoriseras.

32

u tBiLdning BEF deltar i arbetet med nya Berg ar betarutbildningen

I samband med nya gymnasiesko­ lan kommer flera yrkesprogram att omarbe tas. För bergarbetare sker detta under BYNs ledning. BYN står för Byggnadsindustrins YrkesNämnd och är partssam­ mansatt med representanter från arbetsgivare och arbetstagare. BEF är givetvis med arbetet som startar i slutet av juni. BEF­Nytt återkommer löpande med infor­ mation under arbetet.

Nackademin

Som känt är BEF med i Nackade­ mins ledningsgrupp inom utbild­ ningen Väg och berg.

Den 13 september var höstens första möte som startade med att ledningsgruppens representanter fick presentera sina verksamheter för nya elever.

Här gällde det för BEF att direkt få upp intresset för berg­ sprängning.

PS:

Som framgick i förra numret delar BEF ut stipen dium till bästa elev inom Väg och Berg.

v åra p artners Tyréns AB –

Varmt välkommen!

Så här beskriver Tyréns själva sin bergkompetens: På Tyréns har vi ett eget, väl­ utvecklat kompetensområde för bergteknik. Med tanke på vårt lands geologiska förutsättningar och det alltmer omfattande byg­ gandet i berg ser vi det som en självklarhet att ha en egen avdel­ ning som hanterar bergfrågor. Vi har en bred praktisk och teoretisk bergkompetens samtidigt som vi har tillgång till Tyréns samlade kunnande från övriga kompetens­ områden vid stora och samman­ satta projekt. Våra uppdrag kan täcka in hela kedjan från förun­ dersökningar via arbetsplan och byggplan till bygg­ och projekt­ ledning.

Med vårt kompetensområde Berg erbjuder vi helhetslösningar med specialiserad personal inom varje enskild del av ett uppdrag. Vi gör allt från fält­ och förunder­ sökningar, geofysiska undersök­ ningar, BIPS­undersökningar av borrhål, täkthandläggningar, till­ stånds­ och anmälningsärenden, besiktningar av bergschakter och kontrollprogram för tunnlar, berg­ rum och bergskärningar till mer omfattande forsknings­ och ut­ redningsprojekt. Vi har även flera uppdrag som innefattar praktisk bygg­ och projektledning. Bland våra uppdragsgivare finns Ban­ verket, Vägverket, Telia Sonera, Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) och enskilda kommuner.

Ansvarig för Bergtiknik är Jimmy Magnusson som tillika då givetvis blir vår kontakt man.

PARtNeRs

Abesiktning Väst AB, Atlas Copco CMT Sweden AB, Bergknallen Konsult AB, Bergutbildarna AB, Borr & Sond Kvalitetssäkring AB, CME AB, EPC – Sverige AB, Farligt Gods Hjälpen, Forcit Sweden AB, Frölanders, Global Drilling AB, Gruvteknik AB, Hundprofil, JEHANDER, KRUTHANSSON, MAXAM, Metron Miljökonsult AB, Nitro Consult AB, NORAB AB, ORICA, RUBA GUMMI AB, Sandvik Mining and Construction AB, Sprängkonsult AB, Transtronic AB, Tyréns AB, Yara International AB.

33

k aLender BEF 10 år 2011

BEF kommer under 2011 att på olika sätt uppmärksamma att föreningen är inne på sitt tionde år. Det blir bland annat genom lite extra glans kring våra ordinarie evenemang; Bergsprängardagarna, Årets Bergentreprenör, Förenings­ stämman, Maskinexpo men även några andra evenemang.

Bergsprängardagarna 2011 Tradition och förnyelse 27-28 januari

Konferensen Bergsprängardagarna kan väl sägas både blivit en tra­ dition och institution för oss i Bergsprängningsbranschen. Ingen sprängare, beställare, konsult, myndighet eller leverantör vill el­ ler kan missa årets möjlighet till information, diskussion, påverkan och samverkan.

Den 27 ­ 28 januari är det Ra­ disson SAS Royal Park Hotel Frö­ sundavik som gäller. Boka redan nu in dagarna i kalendern.

Program/Inbjudan sänds ut till kända intressenter i slutet av ok­ tober och finns då även på: www.

bef.nu och www.bergutbildarna.se

BEFs Styrelse

BEFs styrelse hade årets femte möte på Fejan (se artikel under Hänt). Nästa möte blir 20 oktober på BEFs kontor .

Medlemmar som önskar föra upp frågor till styrelsemötet ska kontakta BEFs vd eller någon av styrelse medlemmarna.

Dags för ny BEF resa? – Vi vill ha Din åsikt!

BEF genomförde mycket uppskatta­ de studieresor till Sydafrika (2006) respektive Sydamerika (2008).

BEF styrelse beslöt före gående år att inte genomföra nå gon resa 2010 då konjunkturen var på ned­ gång under hösten 2009 och det kunde ge fel signaler. Det ska dock poängteras att resorna är helt självfinansierade.

Men nu är prognoserna i vår bransch positiva och BEF fyller 10 år.

Dags för en ny resa?

Maila eller ring in Dina synpunk­ ter med förslag till resmål (som ska vara kopplingsbara till relevanta studiebesök). Tidpunkt februari – april 2011.

[email protected], tfn 08-36 36 14

Bef-nytt korrigerar

Under denna rubrik rättar BEF­Nytt felaktigheter eller förtydligar oklar­ heter. Rapportera gärna in dylika.

34

m edLemsservice BEF har ny stil

Som ni säkerligen noterat ser BEF­ Nytt lite annorlunda ut. Vi har försökt att ge tidningen ett litet an­ siktslyft med ny design och struk­ tur. Innehållsmässigt så känner ni fortfarande igen er. Här ges fortfa­ rande information om det senaste inom bergsprängning och artiklar om intressanta projekt, samtidigt som det är en chans att ge våra medlemmars bild av verkligheten. Den layoutmässiga förändring­ en av tidningen har även att göra med BEFs nya hemsida som nu lanseras. Vi vill nu försöka skapa en mer aktiv kommunikation med våra medlemmar, partners, bestäl­ lare och övriga intressenter. Vi hoppas att detta ska bli en sajt som ni automatisk kommer att åter­ vända till för att få information eller bara bli uppdaterade på det senaste och vad vi håller på med just nu. Vi hoppas med andra ord att detta ska bli en mer levande hemsida och början på något nytt. Titta gärna in på den nya hemsi­ dan (www.bef.nu). Tveka inte att höra av er med synpunkter. Både ros och ris är givetvis välkommet. Vi hoppas ni gillar förändringen, för det gör vi.

Ett litet smakprov.

VISA ERT MEDLEMSKAP – Ger konkurrensfördelar

En undersökning visar att både proffs beställare och privatkunder ser en stor fördel i att en entrepre­ nör/ hantverkare är medlem i en branschförening.

Därför våga synas.

Visa BEF – loggan på brevpapper, fakturor, anbud, maskiner, hemsida m.m.

Behöver ni dekaler, digitala loggor, råd eller praktisk hjälp. Ring kontoret så ordnar vi det.

Köp flaggor – profilera BEF

BEF:s nya postflagga är redan en stor succé. Hjälper också till att profilera BEF. Alla medlemmar har fått flagga men beställ flera.

Använd den fli tigt vi postning inför sprängning. Se gärna vad

AFS 2007:1 Sprängar bete

skriver i 37 § om Utrymning, bevakning och initiering.

Behöver ni flera flaggor i Er verksamhet så beställ enligt nedan:

Ring Kontoret PS:

För närvarande är flaggorna slutsålda, men vi är lovad ny levernas till 35

m edLemsservice ID-06 som medlemsförmån – Direktlänk från hemsidan

ID06 – Obligatorisk ID- och när varoredovisning på byggarbets platsen

BEF erbjuder nu medlemsföretagen ID 06. På korten kommer förutom namn och företagsuppgifter finnas möjlighet till ytterligare info, exem­ pelvis spräng och borrkort.

Se utsänd detaljerad informa tion eller Ring PASCARD direkt.

På telefon 08-685 45 60 uppge avtal BEF 0801.

Det finns också en direktlänk till PASCARDs ansökningsblan ketter från vår hemsi da/medlem mar.

Bergsprängarnas försäkringslösning

En ny försäkringslösning genom BRIM med If som försäkrings­ givare är nu klar. Grunden i hela upplägget är skadeförebyggande arbete med snabb feedback från skador och incidenter.

Ett

ska deråd

med representanter från BRIM, If och BEF

oeniga.

miesänkning. handlägger rutiner kring försäkringen samt diskuterar villkor och principiellt viktiga fall. Skaderådet tar också upp fall där parterna (försäkrings­ givare – försäkringstagare) är Kan vi få merparten av med­ lemmarna att teckna denna försäk­ ring kommer vi få ytterligare pre­

En annan fördel är att vi genom denna försäkring också kan erbjuda privatkunder som inte lyckats ordna en s.k. Byggherreförsäkring en sådan. En bra konkurrensfördel.

Utförlig inform

denna försäkring.

ation har sänts till alla medlemmar. BRIM kom­ mer också att kontakta samtliga medlemmar som ännu inte tecknat

Betänk också att denna för säkringslösning inte bara är skräddarsydd för vår bransch utan också en långsiktig lösning för att slippa stå utan försäk ring då försäkringsbranschen beslutar sig för att inte försäkra vår typ av verksamhet (det har hänt förr). Därför välj Brim i första hand. Att kombinera bästa alternativ med solidaritet mot branschkollegor kan inte vara fel.

För ytterligare information kontakta

Emelie Ehnhage

BRIM (08­441 89 78),

Veronica Kvist

BRIM (08­441 89 84) eller

BEF:s kontor

.

n y m edarBetare Ännu ej medlem – tänk till

BEF är den enda organisation som arbetar med målsättningen att förbättra villkoren för berg­ sprängningsentreprenörer. Vi gör det med upplysning/lobbning och utbildning samt i samverkan med övriga intresseorganisationer inom branschen. Föreningen arbetar såväl med ”kortsiktiga” frågor och förmåner som långsiktiga frågor som ytterst rör vår överlevnad. Ett medlemskap ger stora möjligheter att påverka vår framtid något som både får ses som en stor möjlighet och kanske också en skyldighet mot nästa generations bergsprängare.

Därför; Stå inte utanför, ta en del av ansvaret, ansök om medlemskap i BEF.

BEF behöver Dig

Du behöver BEF

36

r ådgivning

Det är med viss stolthet vi presenterar “listan” på de rådgivare som vi erbjuder våra medlemmar. Samtliga i vår panel får anses höra till

de ledande inom sitt respektive område.

Geoteknik

BEF har ett avtal med

Bo Ronge

Geologi. Använd denna

,

en av landets främsta geologer, om med­ lemsservice i frågor angående Teknisk

kostnads fria service

som kan spara mycket pengar.

Bo Ronge, Migmatit AB 070-582 13 95

Entreprenadjuridik – Allmän Juridik

BEF har också ett avtal med Ad­ vokatfirman Foyen & Co angå­ ende medlemsservice inom En­ treprenadjuridik, Affärsjuridik och Skattefrågor. Vår kontaktper­ son är Advokat

Magnus Wollsén

med stor erfaren­ het från bygg och anläggningsbran­ schen med klien­ ter ifrån UE leden. Använd denna

kostnadsfria service

som kan spara mycket pengar.

Magnus Wollsén,

Foyen & Co

08-506 184 26

ADR Transporter

Ställer bla krav på Säkerhetsråd­ givare vid trans­ porter ut över”fri mängd”. För frå­ gor kring ADR bestämmelser kontakta:

Michael Hermansson, Bergutbildarna AB, 08-540 600 60

EX II/III fordon

erbjuder BEF Nu är vi inne i 2010 och de nya reg­ lerna för EX II/ III fordon gäller fullt ut. Alla dispenser har upphört. För de medlemmar som ännu ej löst sin transportfråga och kört fast i dia­ logen med fordonsleverantörerna

kostnadsfri rådgiv ning

genom att kontakta:

Per Wilny, Farligt Gods Hjälpen AB, 070-547 30 40.

Arbetsmiljö

Arbetsmiljö (tek nisk) kring Borr ning & spräng ning Stig Adolfsson Samia 070-382 42 01 Arbetsmiljö Psyko socialdel Mia Wessleus Samia 0730-34 42 00

Förvaring av explosiva ämnen

Även för rådgivning kring de nya bestämmelserna hänvisas till

Michael Hermansson, Berg utbildarna AB, 08-540 600 60

Säkerhets rådgivare

Av BEF rekommenderade Säker­ hetsrådgivare är

Michael Hermansson, Berg utbildarna AB, 08-540 600 60 Per Willny, Farligt Gods Hjälpen AB, 070-547 30 4

Hålinmätning

För information och hålinmätning med kvalité rekommenderar BEF

Bergknallen Konsult AB, 0702-77 67 87 Borr & Sond Kvalitetssäkring AB, 073-705 42 72

Medlemmar – Valuta för serviceavgiften

Föreningen är dels till för att för­ verkliga vår övergripande mål­ sättning ”att främja medlemmar­ nas ekonomiska intressen genom att verka för att bergsprängnings­ branschen ska uppnå en stabilare ställning inom näringsliv och samhälle” men även att underlätta det dagliga livet för medlemmar­ na. Så har ni problem eller frågor inom teknik, ekonomi, juridik, arbetsrätt, utbildning, lagar/för­ ordningar etc. ring eller maila. Vi kanske inte har svaret direkt men tar fram det och kommer tillbaka, det är föreningens uppgift.pärm?

Pernilla Lindberg, 070-579 49 03

Box 614, 175 26 Järfälla (

Ynglingavägen 1-3

) Tel: 08­36 36 14, Fax: 08­580 121 50 Mail: [email protected] Webb:

www.bef.nu

37

Bef

-

nytt

Trevlig höst eller kanske förvinter

Det beror på vad ni bor. I Sydsve­ rige är hösten nu som grannast, dvs starka färger och åtminstone ibland klara dagar. Norra Sverige har kan­ ske redan haft sin första snö.

Men var vi än bor i vårt av­ långa land så går vi mot mörker och kyla. Det är inget vi kan göra något åt. Jo föresten kan vi det, vi gör det bästa av det. Se möjligheterna, tänk positivt. Snart är det vår igen.

Nästa nummer

Kommer ut i mitten av december

n

yhetsBLadet för

Bef-

medLemmar och Branschintressenter

Utgivare

Bergsprängningsentreprenörerna i Sverige Ekonomiska förening, BEF.

Adress

Box 614 175 26 Järfälla (

Ynglingavägen 1-3

) Telefon 08­363614 Fax webb: 08­580 12150 Mail: [email protected]

www.bef.nu

Redaktör

Emelie Svensson [email protected]

Ansvarig utgivare

Roland Netterlind [email protected]

38

Prenumeratation

Tidningen finanseras av BEF och annonsintäkter. De som önskar ett exemplar, maila till BEF.

Annonser

En annons i BEF­Nytt läses av mer än tusen beslutsfattare inom berg­ sprängningsbranschen. För information och bokning, kon­ takta BEF enligt ovan.

Original

Lisagraf AB

Tryck

Modintryckoffset AB

Citera gärna BEF-Nytt, men källa ska anges.

www.globaldrilling.se

023-790 560

39

Global Drilling Zettergrensväg 8 SE-791 77 Falun

Tel: 023-790 560 Mejl: [email protected]

Bergsprängnings Entreprenörernas Förening

het och slarv kan få förödande konse­

BergsprängningsEntreprenörernas

Våra medlemmar

Södra Sverige

Bergbolaget i Götaland AB Nässjö 070­626 30 86 Bertil Almqvist Mjölby 070­688 41 66 Hasslö Spräng & Markarbeten Hasslö 073­372 38 30 Huskvarna Terrängtjänst Huskvarna 070­531 21 40 Häggqvist Anläggningspartner Karlskrona 070­142 70 00 Hässlehult Sprängtjänst Glimåkra 070­577 23 57 KB Stranda Sprängtjänst Mönsterås 070­580 45 95 Kalvsjöholmsbolaget AB Kalv 0325­511 55 Källgren & Söner AB Eksjö 070­509 89 25 Liljegrens Entreprenad AB Konga 070­650 72 67 MJ Anläggning AB Ryd 070­511 09 00 Natzéns Sprängtjänst AB Gnosjö 070­834 68 20 P­O:s Sprängtjänst Norrhult 076­133 88 20 Skåne Sprängtjänst Höör 070­424 65 70 Thorns Spräng & Betong HB Virserum 0495­302 05 Voglers Sverige AB Lidköping 0510­860 80 Värnamo Sprängtjänst AB Gnosjö 070­569 02 50

Mellan Sverige

Anderson & Rask Åkeri AB Hofors 0290­296 00 Anders Söderqvist Norrtälje 070­818 22 82 Berg & Byggteknik i Norberg AB Norberg 0223­217 30 Bergsprängaren Forsberg AB Nyköping 070­630 79 31 Björknäs Bergsprängning Gräsmark 070­232 08 80 C­H Bergqvist Mariestad 070­572 38 41 Hallstahammars Sprängtjänst AB Hallstahammar 0220­124 30 Hammarö Bergsprängning Skoghall 070­379 71 79 Hummelsta Schakt & Sprängning AB Enköping 0171­446 135 Liljeholms Bergsprängning AB Eskilstuna 070­212 18 58 Magnusson & Petterson AB Lindesberg 070­331 35 25 MSM AB Rättvik 070­584 17 42 RC Berg och Mark AB Sankt Anna 070­911 75 75 Roslagens Bergteknik Norrtälje 070­336 68 16 Spräng & Mätkonsult i Nora AB Nora 0587­136 41 Sten & Betong Teknik i Katrineholm 070­867 01 53 Sten­Gunnar Karlsson Ringarum 070­523 10 47 Uppländska Bergborrnings AB Norrtälje 0176­766 40 Öregrunds Bergsprängningstjänst Öregrund 073­655 03 57 Östervallskogs Allteknik AB Töcksfors 070­516 00 64

Stockholmsområdet

Berg och Anläggning i Stuvsta AB Huddinge 070­712 32 22 Bergsprängning Leif Larsson AB Stockholm 08­647 46 40 Bladhs Sprängservice AB Ösmo 070­508 11 13 Bygg­Nator Bergsprängning AB Skogås 0176­766 40 C. Skönnerud Bergarbeten AB Huddinge 073­316 99 98 ENJIS Bergsprängning AB Åkersberga 070­226 47 72 Frentab Entreprenad & Söner AB Gustavsberg 08­570 260 90 Färentuna Bergsprängning AB Färentuna 070­812 73 74 Hegglöv Transport&Entreprenad Färentuna 070­834 13 41 Ingarö Bergsprängning AB Ingarö 070­883 36 65 Magnus Schakt AB Saltsjö­Boo 070­729 43 68 Markströms Dyk & Sprängteknik AB Rönninge 070­291 65 69 RG Bergkonsult AB Värmdö 070­999 42 49 Skullman Bergsprängning Färentuna 070­862 33 12 Sprängkraft på Ljusterö Ljusterö 070­740 20 24 Stålnacke Entreprenad Stockholm 070­819 66 88 SW­Sprängtjänst Märsta 070­854 01 86 YB Sprängtjänst AB Saltsjö­Boo 070­931 41 64 Åkersberga Bergsprängning AB Åkersberga 070­491 13 11

Västra Sverige

Alingsås Sprängtjänst AB Alingsås 070­333 33 14 Andreasson Väg & Bygg AB Angered 070­372 25 95 Blooms Bergsprängning Uddevalla 070­319 11 14 Ducimus Blasting Sjömarken 070­403 06 01 Hildings Bergsprängning AB Gånghester 033­25 61 35 Klas Myremark Bergsprängning Jörlanda 070­312 86 22 Lisa`s Bergsprängning AB Långås 070­593 12 79 Nitro Entreprenad AB Göteborg 070­233 56 60 Roger Sprängare Brålanda 070­655 38 79 Sprängarpojkarna AB Mölndal 031­27 99 02 Thorins Sprängnings AB Onsala 070­572 86 00 Uddevalla Bergsprängning AB Uddevalla 070­557 02 20 Öxabäcks Maskinstation AB Öxabäck 070­329 29 40

Norra Sverige

Bysses Bergsprängning Ramsele 070­370 45 18 Emils Bergentreprenad Järvsö 070­699 28 38 GS Maskintjänst Hammarstrand 070­363 56 30 Kalle Sprängare Bergsjö 070­668 67 18 Kjell Block Gräv & Markentre. Fagervik 070­754 51 52 Lindbergs Sprängtjänst Örnsköldsvik 070­211 31 55 Modens Bergsprängning AB Kovland 070­553 70 01 NCC Roads Sverige Nord Umeå 090­16 80 11 Norrbottens Bergteknik AB Luleå 070­625 02 36 Piteå Bergsprängningar AB Piteå 0911­137 25 Sollefteå Sprängtjänst AB Sollefteå 0620­163 50 Sprängarbeten i Trönedal AB Söderhamn 070­602 52 35 SSB­Konsult Backe 070­651 38 61 Stens Bergborrning Forsa 070­372 99 77 SVEVIA Umeå 08­404 10 00 Wallbergs Åkeri AB Ljusdal 0651­147 09 Västjämtlands Sprängtjänst Undersåker 073­982 63 52 Å.G. Sprängare AB Robertsfors 070­555 24 89 Åke Bergsprängare Nälden 070­629 27 84

Utland

Bergsprängaren Bo Jansén Jomala­Åland +35­8­405536123 Gulf Rock Group of Companies Sharjah U.A.E +971­6­5311195 Voglers Eesti Ou Kunda +37­25145702

Aktivt stödjande partners Säkerhet Kvalitet

BEF

– det är vi som försätter berg

www.bef.nu

Miljö