Politikermöte Noteringar från 2013-03-12

Download Report

Transcript Politikermöte Noteringar från 2013-03-12

Politikermöte Noteringar från 2013-03-12

Närvarande:

Peter Westrin - Margretelund, Tråsättra, Bergsättra Caroline Anzalone – Rydbo Helene Ahlberg – Prolympia & Österskär Monika Nyström - Åkerstorp Kenneth Johansson - Solskiftet Magnus Lindskog – Solskiftet Elisabeth Gunnars – Ordförande Kultur- och utbildningsnämnden (Fp) Björn Moe – Förvaltningschef Kultur- och utbildningsförvaltningen Petronella Kirchner – Armada Fastighets AB - Förvaltare 1

Politikermöte Noteringar från 2013-03-12

Agenda

1. Skolportalen/Fronter – Hur har det gått? 2. Är rektorerna intresserade av ”karensdagar”? 3. Dragning av SKL – öppna jämförelser 2012 4. Rätten till kurator? Elev eller lärare? 5. Idrottslokaler i kommunen – Är rapporten kring lokalsituationen klar? Resultat? 6. Elever med särskilda behov 7. ”Bregott”-frågan 8. Trafiksäkerheten kring våra skolor

1 Skolportalen/Fronter – Hur har det gått?

Uppföljning från föregående politikermöte. Björn Moe: Avtal med Fronter går ut till sommaren. Ny upphandling ska göras, villket många av oss trodde redan pågick. Mer information efter sommaren.

2 Är rektorerna intress erade av ”karensdagar”?

Uppföljning från föregående politikermöte. Elisabeth Gunnars: Nej, rektorerna är inte intresserade, d.v.s. vill inte ändra regelverk när det gäller med vilken ”uppsägningstid” föräldrar kan flytta elev från ena skolan till den andra.

3 Dragning av SKL – öppna jämförelser 2012

Björn Moe drog, delvis från SKL, siffror från 2008 – 2012, vilket inte var upplyftande läsning. Andelen elever som uppnått målen i alla ämnen i årskurs 9 sjunker över 5-årsperioden i kommunen, samtidigt som den stiger i både länet och riket. Det råder mycket (orimligt?) stor skillnad mellan skolorna i kommunen. Från Akers 95,8% till Söraskolans 65,9% (2012). 2

Politikermöte Noteringar från 2013-03-12

Det råder på sina håll en mycket (orimligt?) stor skillnad mellan provresultat och slutbetyg. Osökt kom d iskussionen in på målet ”Bästa skolkommun i länet” och vad det innebär. 2011 fastställdes i kommunen följande mätmetod/Styrtal för att följa upp målet.

Kommunens inriktningsmål

Österåker ska vara bästa skolkommun i länet

Kultur- och utbildningsnämndens resultatmål

Förskolor och skolor i Österåkers kommun är attraktiva val för elever, föräldrar och medarbetare

Mätmetod/Styrtal

1. Val av förskola inom resp utanför kommunen. Dagsläge 2011 inom kommunen 99%, utanför 1% 2. Val av skola inom resp utanför kommunen år 1-6. Dagsläge 2011 92%/8% 3. Val av skola inom resp utanför kommunen år 7-9. Dagsläge 2011 76%/24% 4. Val av gymnasieskolaskola inom resp utanför kommunen. Dagsläge 2011 45%/55% 5. Andel medarbetare som är nöjda (via medarbetarundersökning) Samma år, d.v.s. 2011, tog vi i Samverkansgruppen fram följande nyckeltal från SKL för att följa upp målet.

Alla elever ska ha minst godkänt i alla ämnen

Nyckeltal A1 = Andel som uppnått målen i samtliga ämnen Österåker: 80,9%, riksrank 85, länssnitt 78,0%

Alla elever ska ha minst godkänt i kärnämnena Nyckeltal A4 – A6 = Andel som uppnått kravnivån för ämnesproven i åk 5

Österåker Matematik: 76,0%, riksrank 178, länssnitt 81,1% Österåker Engelska: 82,5%, riksrank 71, länssnitt 82,5% 3

Politikermöte Noteringar från 2013-03-12

Österåker Svenska: 78,2%, riksrank. 99, länssnitt 77,4%

Nyckeltal A7 – A10 = Andel elever som uppnått minst G i ämnesproven i åk 9

Österåker Matematik: 89,3%, riksrank 93, länssnitt 89,2% Österåker Engelska: 97,0%, riksrank 72, länssnitt 97,1% Österåker Svenska: 98,4%, riksrank. 55, länssnitt 97,8%

En av de fem bästa i länet (resultat)

Nyckeltal A11 = Sammanlagt värde Österåker: Riksrank 58 och Länsrank 10. Framför oss har vi: Sollentuna 46, Ekerö 35, Nykvarn 34, Värmdö 29, Täby 20, Vaxholm 9, Nacka 6, Lidingö 2 och Danderyd 1. Strax bakom oss har vi: Stockholm 61 och Solna 64. För att nå topp 5 i länet krävs alltså en klättring med 39 placeringar i riksrankningen, allt annat lika. I sanning en utmaning. Vad krävs för att nå dit?

Öka attraktionskraften på alla våra skolor

Nyckeltal D2 = Andelen elever som ofta eller alltid tycker om att gå i skolan Österåker: 33%, riksrank 215, länssnitt 42%. Björn Moe blev nyfiken på ”våra” nyckeltal och förslag på mätmetod/styrtal, vilka har skickats över till honom. Elisabeth bad oss notera att ”våra” nyckeltal följs upp i nämnden, men inte som nyckeltal mot kommunens inriktningsmål. 4

Politikermöte Noteringar från 2013-03-12

5

Politikermöte Noteringar från 2013-03-12

4 Rätten till kurator? Elev eller lärare?

Björn Moe: Självklart ska elever ha rätt till kurator, det är en naturlig konsekvens när vi jobbar med elevhälsan och rätten till elevvårdskonferens. Om inte detta efterlevs på skolorna, så är det i förlängningen ett ärende för Skolinspektionen.

5 Idrottslokaler i kommunen – Är rapporten kring lokalsituationen klar? Resultat?

Petronella Kirchner, Armada: Nej, rapporten är inte riktigt klar och det blir den aldrig vilket faktiskt är syftet. Rapporten ska ses som en databas där tillståndet för Armadas fastigheter löpande lagras och varifrån åtgärder bedöms och verkställs. Totalt hyr kommunen c:a 100 000 kvm av Armada, inklusive skolorna. Det löpande inre underhållet för dessa ytor finansieras dels av 4 mnkr från Armada. Resten måste finansieras av hyresgästen, i detta fall kommunen. När det gäller våra skolor är den primära källan då skolpengen. Kontentan av detta blir att när det gäller eftersatt inre underhåll, så är det inte Armada vi ska gå till utan respektive skola och i förlängningen politiska påtryckningar.

6 Elever med särskilda behov

En punkt som ska ha sin givna plats på agendan och alltid hållas levande. Det sker ständigt arbete för att förbättra situationen för dessa elever, men det räcker inte till. Vad kan göras annorlunda? Kommunen kommer nu anlita ”utomstående expertis” för ett helhetsgrepp och analys. Vi hoppas på en första rapport därifrån till hösten.

7 ”Bregott”-frågan

Hur är det egentligen med beslut eller inte. Är det fritt fram för verksamheten att välja om man vill servera eleverna smör/Bregott eller är det tvingande att bara servera lättmargarin? Elisabeth Gunnars: Kommunens kostpolicy ska ses som en rekommendation och inte ett ”lagkrav” med vite eller annan bestraffning om man inte följer densamma. Upp till var och en skola att göra som man tycker bäst. Härutöver lovade Elisabeth att kostpolicyn ska ses över. 6

Politikermöte Noteringar från 2013-03-12

8 Trafiksäkerheten kring våra skolor

I allmänhet och i vintertid i synnerhet. Snödrivor och svårt med tillgänglighet utsätter emellanåt eleverna för (onödig) fara. Det är jättebra att eleverna i möjligaste mån går, cyklar eller använder kommunala färdmedel. I vintertid kan det bli lite svårt med vinterväglag, kyla och en kollektivtrafik som inte fungerar klockrent (liten underdrift). Resultatet blir att eleverna får skjuts av föräldrarna i större utsträckning, vilket kräver god tillgänglighet vid skolorna. Är detta uppmärksammat vad gäller snöröjning? Denna punkt diskuterades med Petronella från Armada som har ett ansvar som sträcker sig inom respektive fastighetsgräns. Sedan tar oftast kommunens markförvaltning vid. Inte sällan brister det både hos Armada som markförvaltning och det är svårt att få till insats och åtgärd på grund av otydliga gränsdragningar för ansvaret och som medborgare kan man bli skickad till olika instanser för att till slut ibland hamna rätt. Vi efterlyste ”One Way In”. Vi ska inte behöva bry oss eller känna till hur ansvaret fördelar sig mellan fastighetsbolag, kommun eller andra entreprenörer. T.ex. skulle nedan länk på kommunens hemsida kunna vara sådan ”One Way In” om den ger snabb återkoppling av mottaget ärende och beräknad åtgärdstid eller annan hantering.

9 Nästa möte

Vi siktar på någon gång i oktober, vilket kommer meddelas före sommaren Bakom tangenterna Magnus 7