Riksdagen En del frågor rör alla invånarna i hela

Download Report

Transcript Riksdagen En del frågor rör alla invånarna i hela

Riksdagen

En del frågor rör alla invånarna i hela Sverige. Exempel på sådana frågor: Ska vi ha kärnkraft eller andra energikällor?

Hur långa ska fängelsestraffen vara?

Hur mycket bistånd ska Sverige ge till andr aländer?

Ska vi rusta upp försvaret?

Hur höga ska ska skatterna vara?

Riksdagen och regeringen bestämmer dessa saker.

Riksdagen har 349 medlemmar, eller

riksdagsledamöter

som det också heter. Det är val till riksdagen vart fjärde år och detta sker samtidigt som det är val till kommuner och landsting. Man får rösta i riksdagsvalet om man är 18 år och svensk medborgare.

Ju fler röster ett parti får i riksdagen, desto fler platser eller

mandat

får det i riksdagen. Så om Socialdemokraterna får 25 % av rösterna när folket röstar, då får de 25 % av mandaten i riksdagen. Då kommer alltså en fjärdedel av riksdagsledamöterna tillhöra Socialdemokraterna.

Sverige är indelat i 29 valkretsar. Detta för att man vill vara säker på att hela landet finns representerat i Riksdagen. Man vill alltså att det både ska finnas skåningar men också norrlänningar i Riksdagen. I Stockholms valkrets väljs lite över 30 stycken riksdagsledamöter medan Gotlands valkrets bara har två. Ju större valkrets, desto fler riksdagsledamöter kommer därifrån alltså.

Riksdagens tre uppgifter

1. Riksdagen fattar beslut om nya lagar. Riksdagen bestämmer alltså vilka lagar som ska finnas i landet. De beslutar om detta genom att rösta. Exempel: Hur långt in på graviditeten ska abort vara lagligt? Hur gammal ska man vara för att få röka cigaretter? Ska man tillåta vargjakt?

2. Riksdagen fattar också beslut om statsbudgeten. De bestämmer alltså vilka inkomster och utgifter staten ska ha under det kommande året. Exempel: Hur hög ska bensinskatten vara? Hur mycket pengar ska satsas på universitet och högskolor Hur mycket är rimligt att betala för att hjälpa arbetslösa och sjuka?

3. Riksdagen kontrollerar regeringen. Regeringen är de som genomför besluten som riksdagen röstat fram. Riksdagen kontrollerar att regeringen sköter sitt jobb genom att ställa frågor till de som sitter i regeringen.

Utskott

Riksdagen ska varje år fatta beslut inom många olika områden - utbildning, ekonomi, kriminalvård, jordbruk, miljö, trafik, vård och omsorg, och mycket mycket mer. Men hur ska riksdagsledamöterna kunna sätta sig in i allt detta?

En del ledamöter specialiserar sig på frågor som har med en viss sak att göra. Då behöver inte alla riksdagsledamöter sätta sig in i alla frågor. Utskotten jobbar med att behandla frågor som riksdagen ska besluta om. De ska undersöka frågorna för att få in så mycket fakta som möjligt om frågan. De tar hjälp av experter från universitet och andra myndigheter. Efter utskottets arbete lämnar man ett så kallat

betänkande

till riksdagen med allting som riksdagen behöver veta för att kunna fatta ett beslut.

Lista över utskott i Sveriges riksdag:

Arbetsmarknadsutskottet Civilutskottet Finansutskottet Försvarsutskottet Justitieutskottet Konstitutionsutskottet Kulturutskottet Miljö- och jordbruksutskottet Näringsutskottet Skatteutskottet Socialförsäkringsutskottet Socialutskottet Trafikutskottet Utbildningsutskottet Utrikesutskottet Sammansatta utrikes- och försvarsutskottet EU-nämnden

Riksdagens arbete

När ledamöterna ska fatta beslut i olika frågor brukar man diskutera frågorna i riksdagen. Riksdagsdebatterna är öppna för allmänheten. Man kan alltså komma till riksdagshuset och lyssna på debatterna och debatterna skrivs det om i medier.

Den som styr debatten kallas

talman

. Talmannen är från början politiker men får inte ta ställning i de frågor som tas upp. Talmannen ska se till att riksdagsarbetet fungerar effektivt och att leda arbetet när det ska bildas en ny regering efter riksdagsvalet.

Förslag som riksdagen röstar på

Riksdagen beslutar ju genom att rösta ja eller nej på olika förslag. Men var kommer dessa förslag ifrån? Jo, de kommer från riksdagsledamöter eller regeringen. Om de kommer från riksdagsledamöter kallas de

motioner.

men riksdagen fattar beslut om det.

Om de kommer från regeringen kallas de

propositioner

. Den viktigaste propositionen är regeringens förslag till statens budget där det beskrivs vilka inkomster och utgifter staten ska ha under det kommande året. Regeringen kommer alltså med budgetförslaget

Frågor

1. Hur många ledamöter sitter i Sveriges riksdag?

2. Hur ofta är det val till Sveriges riksdag?

3. Hur bestäms hur många ledamöter ett visst parti får i riksdagen?

4. Hur många valkretsar finns det i Sverige?

5. Vilka är Riksdagens tre uppgifter?

6. Vad gör utskotten?

7. Ge exempel på några utskott.

8. På vilket sätt kan man säga att riksdagen representerar hela svenska folket?

9. På vilka olika sätt kan väljarna kontrollera att politikerna sköter sitt arbete?

10. Vad är skillnaden mellan en motion och en proposition?

11. Vad gör talmannen?