Effekten av styrketräning på statisk styrka i bål

Download Report

Transcript Effekten av styrketräning på statisk styrka i bål

DELTAGARSAMTYCKE

Institutionen för Neurobiologi Vårdvetenskap och Samhälle

Torsdagen den 19 februari 2015.

Effekten av styrketräning på statisk styrka i bål, nacke/skulder- och handledsmuskulatur hos professionella stråkmusiker Syfte

“Att utvärdera hur individuellt anpassad funktionell styrketräning av professionella musiker påverkar den statiska styrkan i bål och övre extremiteten”.

Bakgrund

En pilotstudie med Sveriges Radios Symfoniorkesters stråkmusiker genomfördes av Leg. Fysioterapeut Bertil Lundborg under 2014 och visade på en mycket hög förekomst av spelrelaterade muskuloskeletala problem / arbetsrelaterade problem motsvarande 77%. Tidigare studier visar att det bland professionella musiker finns en förekomst av spelrelaterade muskuloskeletala problem / arbetsrelaterade problem motsvarande 39% - 87%. Detta beror troligen på statiska kontraktioner och repetitiva rörelser under långa repetitioner och konserter. Att hålla och spela ett instrument i flera timmar kräver både precision och exakt handpositionering vilket kräver muskulär uthållighet och styrka. Med en exprimentstudie med kvantitativ ansats vill vi fokusera på styrketräning och undersöka om det går att förebygga och/eller rehabilitera upplevda spelrelaterade/arbetsskaderelaterade besvär hos stråkmusiker.

Hur går studien till?

Deltagande i studien erbjuds trettio professionella stråkmusiker. Interventionen innebär ett åtagande om att styrketräna 30-40 minuter två gånger per vecka i tolv veckor under hösten 2015. Intresserade stråkmusiker anmäler deltagande i studien genom underskrift av skriftligt informerat samtycke. Innan interventionen påbörjas får du som deltagare en individuell undersökning av en leg. fysioterapeut. Därefter kommer individuella baslinjemätningar utföras med test av smärtfri uthållighet i ländrygg samt test av smärtfri statisk styrka i skuldra, handled och nacke. Varje testtillfälle beräknas ta ca 15-30 minuter av den medverkande försökspersonens tid i anspråk. Baslinjemätningarna kommer genomföras med test-retest metod med sex till sju dagar mellan test ett och test två. Varje deltagare får en individuell träningsintroduktion på 60 minuter av en leg. fysioterapeut eller en fysioterapeutstudent samt en uppföljning av en leg. fysioterapeut eller en fysioterapeutstudent under den andra interventionsveckan i samband med ett individuellt träningstillfälle. Vidare ges träningstillfälle med en fysioterapeutstudent som personlig tränare var fjärde vecka, dvs interventionsvecka fyra, åtta och tolv. Uppföljande tester kommer genomföras under interventionsvecka fyra och åtta. Därtill kommer avslutande tester genomföras under interventionsvecka elva och tolv med test av smärtfri uthållighet och smärtfri styrka, med sex till sju dagar mellan test ett och två.

Är deltagandet i studien frivilligt?

Samtliga uppgifter som du lämnar behandlas konfidentiellt. Ansvariga för studien är Bertil Lundborg under ledning av forskare Docent, Universitetslektor och leg. sjukgymnast Wim Grooten. Uppgifterna rapporteras med genomsnittsmått och du kan således inte identifieras som person. Din medverkan bygger på frivillighet.

Du kan närsomhelst välja att avbryta ditt deltagande i studien.

Deltagandet är naturligtvis kostnadsfritt.

Hur rapporteras resultaten?

Resultatet sammanställs i en uppsats för magisterexamen i Klinisk medicinsk vetenskap vid KI och kan ligga till grund till en vetenskaplig artikel.

Kontrakt

Jag har tagit del av informationen, förstått syftet med studien samt vad min medverkan innebär och samtycker till att delta i denna studie.

Namnteckning Namnförtydligande Datum och ort

___________________ _____________________ __________________

Telefonnummer E-post adress

___________________ ________________________________________ Vill du ha en kopia av vår studie när den är klar sommaren 2016?

Ja tack! Nej tack! ______ ______

Vid frågor kontakta:

Bertil Lundborg, fysioterapeutstudent Karolinska institutet. E-post: [email protected]

Telefon: 0701 54 32 89 Wim Grooten, Leg. Sjukgymnast, Docent, Universitetslektor, Karolinska Institutet, Institutionen för Neurobiologi, Vårdvetenskap och Samhälle. E-post: [email protected]

Telefon: 0735 83 29 95