Kommunens riktlinjer (pdf)

Download Report

Transcript Kommunens riktlinjer (pdf)

Riktlinjer för Förskole- och Fritidshemsverksamhet bedriven i Österåkers kommun inklusive interkommunala placeringar Gäller fr.o.m. 2010-07-01

Fastställd av Kommunfullmäktige Reviderad av Kommunfullmäktige Reviderad av Kommunfullmäktige Reviderad av Kommunfullmäktige Reviderad av Kommunfullmäktige Reviderad av Kommunfullmäktige Reviderad av Kommunfullmäktige Reviderad av Kommunfullmäktige Reviderad av Kommunfullmäktige Reviderad av Utbildningsnämnden Reviderad av Förskolenämnden Reviderad av Utbildningsnämnden Reviderad av Förskolenämnden Reviderad av Kommunfullmäktige Reviderad av Förskolenämnden Reviderad av Kommunfullmäktige 2001-06-20 2001-06-20 2001-11-29 2002-12-16 2003-12-15 2004-10-25 2005-08-29 2006-11-27 2007-09-24 2008-01-28 2008-01-29 2009-10-12 2009-10-15 2009-12-14 2010-05-04 2010-06-14

1. Allmänt

Inom Österåkers kommun ska konkurrensneutralitet råda mellan kommunala och enskilda utförare. Dessa riktlinjer har fastställts av Kommunfullmäktige för att reglera Förskole- och Fritidshemsverksamhet bedriven i Österåkers kommun, oavsett om den bedrivs i kommunal regi eller av enskilda utförare . Förskoleverksamheten och skolbarnsomsorgen i Österåkers kommun bedrivs utifrån Skollagen 2 a kap, Läroplanen för förskolan, Skolverkets allmänna råd och Österåker kommuns Utbildningspolitiska program. Det är Förskolenämnden som har det yttersta ansvaret för förskoleverksamheten och Utbildningsnämnden för skolbarnsomsorgen. Med förskoleverksamhet avses förskola (1-5 år), öppen förskola och annan pedagogisk omsorg. Med annan pedagogisk omsorg avses exempelvis familjedaghem. Skolbarnsomsorg innefattar fritidshem (från det att barnet går i förskoleklass till och med skolår 3). Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg ska tillhandahållas i den omfattning det behövs med hänsyn till  föräldrarnas förvärvsarbete  föräldrarnas studier (studiemedelsberättigande eller SFI)   föräldrarnas tid för arbetssökande eller föräldraledighet barnets eget behov För att vara berättigad till placering krävs ett omsorgsbehov på minst 16 timmar/vecka för förskolebarn och 10 timmar/vecka för fritidshemsbarn. Särskilda regler gäller för föräldraledigas barn, och arbetssökandes barn i skolår 2-3 i fritidshemsverksamheten (se avsnitt 7-8). Förskoleverksamheten tillhandahålls för barn som har fyllt ett år. För barn som inte har fyllt ett år endast om barnet på grund av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd och om behovet inte tillgodoses på annat sätt. Fritidshemsverksamhet erbjuds barn i förskoleklass och skolbarn till och med skolår 3. Platsen är tillgänglig från och med augusti det år barnet börjar i förskoleklass/skola och t.o.m. juni månads utgång det år barnet slutar skolår 3.

Förskoleverksamheten serverar dagligen frukost, ett lagat mål mat och mellanmål. Fritidshemmen serverar mellanmål. Under lovdagar serverar fritidshemmen ett lagat mål mat och mellanmål. Barnen är olycksfallsförsäkrade under vistelsetiden genom av Österåkers kommun tecknad försäkring. Föräldrarna ansvarar för att lämna och hämta barnen.

Öppen verksamhet

Öppna förskolan är en kompletterande form av förskoleverksamhet som riktar sig till barn samt medföljande förälder. Den öppna förskolan erbjuder barn en pedagogisk gruppverksamhet samtidigt som den ger föräldrarna stöd i föräldrarollen. Ett engångsbesök på öppna förskolan kostar 20:- och ett klippkort för 10 besök kostar 150:-.

Öppen fritidsverksamhet erbjuds till elever i skolår 4-6 på vissa skolor samt på fritidsgårdar och är avgiftsfri. Mellanmål kan köpas till självkostnadspris.

2. Anmälan till förskole- och fritidshemsverksamhet

Kommunen svarar för att barn som är bosatta i Sverige och är folkbokförda i kommunen erbjuds förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg. För att erhålla en plats i förskole- eller fritidshemsverksamhet krävs ett aktivt val via Österåkers kommuns webbaserade kundvalssystem. Barnet måste ha fyllt en månad innan det kan placeras i kö.

3. Allmän förskola

Alla tre - femåringar skall garanteras en avgiftsfri förskolepedagogisk verksamhet som omfattar minst 525 timmar om året. Något omsorgsbehov behöver inte föreligga. Plats i allmän förskola kan tidigast erhållas höstterminen det år barnet fyller tre år. Verksamheten är frivillig och är förlagd under perioden 1 september till 31 maj. Den bedrivs tre timmar per dag, förmiddagstid, utan lunch. Annan förläggning av de tre timmarna kan göras om verksamheten tillåter det och det inte blir dyrare för kommunen. Lunch ingår dock ej . Man kan även, enligt fastställd taxa, välja en placering om fem timmar per dag, tre dagar i veckan då lunch ingår. För att erhålla en avgiftsfri plats på allmän förskola krävs ett aktivt val via Österåkers kommuns webbaserade kundvalssystem. Föräldralediga, alternativt arbetssökande föräldrar som önskar placering för sina tre - femåringar under den period allmänna förskolan har uppehåll, kan efter anmälan till respektive verksamhet även få en avgiftsbelagd sommarplacering. Avgift tas då ut enligt fastställd taxa. Avgiften tas ut för

hela

perioden juni - augusti. Det är inte möjligt att välja placering under delar av sommaruppehållet . För de tre - femåringar som har ett omsorgsbehov som överstiger den tid som tillhandahålls genom allmänna förskolan betalar föräldrarna reducerad taxa jämnt fördelad över 12 månader.

4. Barn i behov av särskilt stöd

Verksamheten skall vara tillgänglig för barn som är i behov av särskilt stöd för sin utveckling enligt 2 kap. 9§ Skollagen. Huvudregeln är att verksamheten ska vara öppen för alla barn. Särskilt stöd för ett barn skall alltid beslutas i samråd med barnets föräldrar. Det är verksamheten där barnet finns som är huvudansvarig för insatserna. Stödet till det enskilda barnet ska i första hand ges i den ordinarie verksamheten genom anpassad pedagogik, arbetsmiljö och/eller ökad vuxentäthet. För barn med större funktionshinder finns viss tillgång till mindre förskole- och fritidshemsgrupper med specialutbildad personal.

5. Erbjudande av plats

Plats erbjuds enligt köordning och efter ansökningsdatum på den enhet som valts. Plats erbjuds normalt inom 4 månader efter ansökan. Prognos över lediga platser finns på kommunens hemsida. Följande köregler, rangordning enligt nedan, gäller:

1.

Beviljad förtur p.g.a. rätt till särskilt stöd (Skollagen 2 a kap. 6 och 9 §§).

2.

Ekonomisk förtur

. För att undvika att vårdnadshavare ska vara beroende av ekonomiskt försörjningsstöd, ska kommunen tillse att vårdnadshavare inte hindras från att återgå till arbete eller studier, på grund av utebliven barnomsorg. 3.

Återplacering.

Vårdnadshavare som har haft barn placerat i kommunens barnomsorg men som avbrutit placeringen under vårdnadshavares föräldraledighet, ska erbjudas återplacering under en period av 36 månader efter det att platsen upphört. 4.

Syskonförtur.

Vårdnadshavare har rätt till syskonförtur om man har ytterligare ett barn placerat i förskole- och fritidshemsverksamhet i Österåkers kommun. Syskonförtur ger rätt till förtur av plats inom den verksamhet som erbjuds av kundvalssystemet. Syskonförtur ger alltså inte rätt till placering på samma enhet i vilken syskonet är placerat. 5.

Omplacering.

Möjlighet till förtur för omplacering till annan specifik enhet, gäller inom all verksamhet som erbjuds av kommunens webbaserade kundvalssystem. 6.

Kö.

7.

– barn folkbokförda i annan kommun än Österåker Det åligger vårdnadshavaren att meddela ändrad folkbokföring till Österåkers kommun, varefter förturskategori justeras.

Tillämpningsregler

Syskon till barn som redan finns placerade på en enhet och som söker placering med syskonförtur eller omplaceringsförtur till samma enhet, ska ges företräde till plats inom sin respektive förturskategori. Detta för att underlätta för vårdnadshavarna att ha sina barn placerade på samma enhet. Avsteg från barnomsorgsköns turordning kan göras gällande barnets ålder i förskolor och i familjedaghem/pedagogisk omsorg för att främja gruppsammansättningen. Avsteg från turordningen kan även göras om placeringsdatum för det barn som man vill göra avsteg ifrån, ligger mer än 30 dagar fram i tiden. Förskolechef eller enskild dagbarnvårdare beslutar om avsteg.

Inskolning

I samråd mellan föräldrar och personal inskolas barnet från avtalat placeringsdatum. Detta innebär att under inskolningsperioden deltar föräldrarna tillsammans med sitt barn i verksamheten enligt överenskommelse. Full avgift uttages. Inskolning gäller även vid omplacering. Inskolning vid fritidshem sker i samråd mellan vårdnadshavare och personal.

6. Vistelsetid

Barn får vistas i förskole/fritidshemsverksamheten under den tid föräldrarna arbetar/studerar/söker arbete inkl resor till och från arbetet. Huvudregeln är att barn inte vistas i förskole/fritidshemsverksamheten under vårdnadshavares semester. Rätt till placering för arbetssökande gäller ej för barn i skolår 2-3 placerade i fritidshemsverksamheten. För att verksamheten skall kunna planeras på bästa sätt skall vistelsetiden vara överenskommen. Anmälan om vistelsetid/schema lämnas till förskolan, fritidshemmet eller pedagogisk omsorgsverksamhet. Föräldrar som önskar ändra barnets vistelsetid på så sätt att taxekategorin ändras ska senast en månad innan anmäla det via kommunens webbaserade kundvalssystem. Styrkande av grund för ändrad vistelsetid sker med kopia på arbetsgivarintyg eller studieintyg samt intyg vid föräldraledighet eller arbetssökande. Intygen skickas till Barn- och utbildningsförvaltningen.

Öppettider

Tillgängligheten i Österåkers kommuns förskolor och fritidshem ska vara anpassade efter föräldrarnas behov. Samtliga förskoleutövare har en skyldighet att erbjuda placering mellan 06.30 - 18.30. Samtliga fritidshemsutförare har en skyldighet att erbjuda placering mellan 11.30 – 18.00 och under lovdagar 08.00 – 18.00. Vid behov anordnas morgontillsyn på fritidshemmet 06.30-08.00. Frukost ingår ej. Annan pedagogisk omsorg såsom exempelvis familjedaghemmen har öppet max 10 timmar per dag, normalt 07.00 – 17.00. Vårdnadshavare som ändrar sitt barns vistelsetid/schema så att det påverkar förskolans personalplanering bör inkomma med ändringen minst 14 dagar innan den ska gälla. Barnets nya schema ska rymmas inom ovanstående tidsramar. Under planeringsdagar (2-3 dagar per termin) samordnas verksamheten och vissa verksamheter håller stängt. Alternativ placering ska då erbjudas av utföraren i den verksamhet där barnet är placerat. De utförare som stänger verksamheten under sommarens semesterperiod skall vid behov erbjuda en alternativ placering.

7. Regler under föräldraledighet

Barn i förskoleverksamheten har rätt till placering 15 timmar per vecka när en vårdnadshavare är föräldraledig med syskon. Följande placeringar erbjuds till fastställd taxa för respektive placering:  3 timmar per dag, 5 dagar i veckan. Lunch ingår ej.  5 timmar per dag, 3 dagar i veckan. Lunch ingår. För barn i fritidshemsverksamhet avslutas placeringen under vårdnadshavarens föräldraledighet. Fritidshemsplatsen samt heltidsplacering inom förskole- verksamheten kan disponeras 30 dagar efter nedkomst. Återplacering till fritidshemsplats eller heltidsplacering sker när föräldern återgår till förvärvsarbete eller studier. Anmälan om återplacering sker via kommunens webbaserade kundvalssystem.

För att placeringen skall betraktas som en återplacering krävs att den sker inom 36 månader från det nya barnets födelse.

8. Regler för arbetssökanden

Förskolebarn till arbetssökanden erbjuds placering minst 15 timmar per vecka. Följande placeringar erbjuds till fastställd taxa för respektive placering:  3 timmar per dag, 5 dagar i veckan. Lunch ingår ej.  5 timmar per dag, 3 dagar i veckan. Lunch ingår.  Heltidsplacering Barn i skolår 2-3 i fritidshemsverksamheten måste avsluta placeringen när någon vårdnadshavares anställning upphör. Uppsägning sker enligt gällande uppsägningsregler. Barn i skolår F-1 i fritidshemsverksamheten har rätt att behålla sin placering när någon vårdnadshavares anställning upphör.

9. Kommunalt vårdnadsbidrag

Föräldrar i Österåker har från och med 090101 rätt att ansöka om kommunalt vårdnadsbidrag för sina barn i åldrarna 1 – 3 år i enlighet med Lag (2008-307) om kommunalt vårdnadsbidrag. Tillämpningsföreskrifter har beslutats i Förskolenämnden 08-12-09. Dessutom gäller att 1.

Föräldrar som har vårdnadsbidrag och förvärvsarbetar eller studerar under tiden och därmed har ett omsorgsbehov överstigande 15 tim/vecka, har rätt till barnomsorg för äldre barn som föräldern inte har vårdnadsbidrag för. 2.

När förälder har vårdnadsbidrag har föräldern rätt att ha kvar äldre syskon i barnomsorgen i enlighet med de kriterier som gäller för föräldralediga föräldrar.

10. Interkommunal placering

Barn folkbokförda i Österåkers kommun som önskar plats i annan kommun

Vårdnadshavare kan anmäla att förskole/fritidsplats önskas i verksamhet bedriven i annan kommun än Österåker. Anmälan sker då inte via kommunens webbaserade kundvalssystem utan direkt till utföraren. Ersättning utbetalas till den verksamhet som föräldrarna valt i enlighet med ´Österåkers årligen fastställda belopp, under förutsättning att mottagande verksamhet kan erbjuda plats och accepterar fastställt belopp. För enskild verksamhet gäller även att verksamheten erhållit godkännande från sin hemkommun om att bedriva förskole- och fritidshemsverksamhet. Följande gäller beträffande interkommunal placering:  Vad som sägs ovan under avsnitt 1,7, 8 och nedan under avsnitt 12 gäller även för interkommunala placeringar.  Ansökan görs direkt hos verksamheten. De har egna köer och bestämmer vilka köprinciper som skall gälla.  Österåkers kommun debiterar avgiften direkt av föräldrarna. Ett avtal upprättas mellan annan kommun/enskild verksamhet och Österåkers kommun.

Barn folkbokförda i annan kommun som önskar plats i Österåker

Österåkers kommun kan i sina verksamheter ta emot barn folkbokförda i annan kommun om särskilda skäl finns. Placering i Österåkers kommun på grund av särskilda skäl ska godkännas av kommunen efter ansökan till Barn- och utbildningsförvaltningen.

Österåkers kommun kan även i andra fall än då särskilda skäl finns ta emot barn folkbokförda i annan kommun. Detta sker då i mån av plats och enligt Österåkers kommuns köregler. Folkbokföringskommunens riktlinjer blir de gällande samt Österåkers riktlinjer i tillämpliga delar. Barnomsorgsavgiften erläggs till folkbokföringskommunen varifrån Österåkers kommun får ersättning. Ett avtal upprättas mellan annan kommun/enskild verksamhet och Österåkers kommun.

11. Debitering och taxa

För barn som har plats i förskole/fritidshemsverksamhet erläggs barnomsorgsavgift. Avgiften tas ut under innevarande månad och skall erläggas före månadens utgång. Avgiften beror på taxekategorin, hushållets sammanlagda inkomst samt på antalet barn i hushållet. I de fall då vårdnadshavarna bor på skilda adresser delas avgiften, proportionellt efter inkomst, och faktura skickas till båda vårdnadshavarna. Österåkers kommun tillämpar maxtaxa. Gällande taxa framgår av bilaga 1. Avgift erläggs jämt fördelad över årets samtliga månader. Avdrag/återbetalning vid barnets frånvaro (sjukdom eller annan frånvaro) medges ej. Vårdnadshavare skall lämna inkomstuppgift på kundvalssidan via kommunens webbaserade kundvalssystem. Lämnas ingen inkomstuppgift debiteras högsta avgift. Ändrade inkomstförhållanden skall omedelbart meddelas på kundvalssidan via kommunens webbaserade kundvalssystem. I de fall då maxtaxa inte ska gälla ska den förändrade inkomsten styrkas med kopia av lönebesked eller liknande. Förändring av avgiften verkställs när styrkandet inkommit till förvaltningen. Vid bestämmande av taxa skall hushållets avgiftsgrundande inkomst bestämmas. Med hushåll avses ensamstående och makar. Med makar skall jämställas man och kvinna som utan att vara gifta med varandra lever tillsammans och  har eller har haft gemensamt barn eller  är folkbokförda på samma adress Med makar skall också jämställas personer som lever tillsammans i ett homosexuellt förhållande och är folkbokförda på samma adress. Oriktiga uppgifter kan medföra att barnet avstängs från verksamheten.

12. Uppsägning/omplacering av plats

Förskoleplatsen sägs upp enligt gällande uppsägningsregler. Sägs förskoleplatsen inte upp av vårdnadshavaren, avslutas placeringen per automatik 31 juli det år barnet ifråga fyller 6 år (om inte placeringen gjorts av särskilda skäl).

Vårdnadshavarens uppsägning

Den som inte längre önskar nyttja sin plats skall senast 2 månader innan barnet slutar, anmäla detta på kundvalssidan i kommunens webbaserade kundvalssystem. Uppsägningen ska bekräftas av båda platsinnehavarna. Under uppsägningstiden uttages ordinarie avgift av platsinnehavarna. Peng utgår under uppsägningstiden till den verksamhet som barnet är på väg att lämna. Ovanstående gäller även för barn till arbetssökande med barn i skolår 2-3 placerade inom fritidshemsverksamhet.

Vid omplacering av ett barn från en enhet till en annan enhet utgår peng under 2 månader, beräknat från det datum placeringen görs, till den enhet som barnet är på väg att lämna.

Kommunens uppsägning

Är Skollagen 2a kap 9§ inte tillämplig kan, efter beslut av Förskolenämnden respektive Utbildningsnämnden, placering upphöra att gälla i följande fall:  debiterade fritids/förskoleavgifter enligt gällande taxa har inte erlagts och en barnomsorgsskuld har uppkommit  platsen har erhållits på oriktiga grunder  platsen nyttjas inte enligt gällande riktlinjer Vid uppkommen barnomsorgsskuld skall på vårdnadshavares begäran en avbetalningsplan upprättas och påbörjas i de fall hela skulden ej kan betalas omgående. Om detta ej sker kan barnet sägas upp från platsen. Ny placering eller nyplacering av syskon kan ej ske förrän hela skulden är betald.

13. Övrigt

Avvikelser från reglerna i enskilda fall prövas och beslutas av Förskolenämnden respektive Utbildningsnämnden. Vid force majeure kan förskole/fritidshemsverksamheten inte garanteras. Såsom exempel anges arbetskonflikt, åsknedslag, krig, eldsvåda, mobilisering, beslag, myndighetsbestämmelser, uppror, upplopp m.m.