Yes, you can nr 1 2014

Download Report

Transcript Yes, you can nr 1 2014

På kryss med handikapp.

SIDAN 8

Tänk aktivt vid rullstolsvalet.

SIDAN 12

Flyget ger dig vingar.

SIDAN 4

ET T NYHETSBREV FR ÅN INVACARE | NR 1 2014

Yasmin Jungestedt om

När livet störtdök.

SIDAN 10 INVACARE

YES, YOU CAN 1 2014

1

LEDAREN

Thomas Mueller Vd, Invacare Sverige

Alla ska med!

Om tillgänglighet som borde vara en själv klar rättighet. Och om resandet som öppnar dörrarna till världen och som helar oss män- niskor. Om det handlar det här numret av Yes, you can.

Vad kan väl vara lämpligare ett supervalår än att återuppliva en gammal valslogan ”Alla ska med!”. För 2014 kommer definitivt inte alla med på tåget. Därtill är avståndet i regel för långt mellan vagnen och perrongen.

Att flyga är inte längre det stora hindret för att komma ut och resa. Flygplatskoncernen Swedavia har till exempel på ett föredömligt sätt balanserat intressena mellan tillgänglighet och en bitvis svår arbetsmiljö. Vi hoppas att reportaget på sid 4 ska hjälpa till att göra deras ledsagartjänst mer känd.

Nej, det är i det nära och dagliga som de flesta upplever sina problem. I resorna i närområdet, i de offentliga miljöerna och på restaurangen. Vi ska kunna välja butik efter innehåll och inte efter hur den är byggd.

Därför räcker det inte med att bristande till gänglighet nu ska klassas som diskriminering. Åtminstone inte om man sen gör en massa undan tag, bland annat för företag och vårdinrättningar med färre än tio anställda. Trots att det bara hand lar om enkla åtgärder som till exempel en ramp. Då jublar åtminstone inte jag!

Att resa kan också vara att göra en livsresa. Och kommunikation kan handla om att skriva en ärlig bok om hur det är att plötsligt tvingas leva med ett svårt handikapp. På sidan 10 kan du följa Yasmin Jungestedts långa, svåra och i slutändan enastående framgångsrika kamp för att återta sitt liv.

Utgångspunkten är given: Alla ska ha en möj lighet att delta i samhällslivet. Det tänker åtmins tone jag rösta för! 2

YES, YOU CAN 1 2014

INVACARE

Nya Colibri tar priset

Nylanserade microscootern Invacare Colibri har vunnit det presti­ gefulla designpriset Red Dot Award 2014, i skarp internationell konkurrens.

I tävlingen utvärderades 4 815 produkter från 53 olika länder. Micro­ scootern Colibri från Invacare var den som bäst lyckades vinna den internationella, 40 man starka, juryns gillande och fick den välförtjänta och åtråvärda kvalitetsstämpeln från Red Dot.

Syftet med Invacare Colibri är att användare med nedsatt gångförmå­ ga ska bli självständigare och få mer frihet att resa. Denna snygga, färg­ glada och personliga scooter är lika komfortabel som den är säker. Små yttermått gör dessutom scootern lättmanövrerad även i trånga utrymmen.

Tack vare LiteLock­systemet kan Colibri snabbt och enkelt tas isär och monteras ihop utan verktyg. Lika enkelt stuvas den i och ur bagageutrym­ met vilket gör den till den perfekta reskamraten.

På kryss med handikapp.

SIDAN 10

Tänk aktivt vid rullstolsvalet.

SIDAN 12

Flyget ger dig vingar.

SIDAN 4

ET T NYHETSBREV FR ÅN INVACARE | NR 1 2014 Yasmin Jungestedt om När livet störtdök.

SIDAN 10 INVACARE

YES, YOU CAN 1 2014

1

GES UT AV

Invacare AB Box 66, 163 91 Spånga Besök: Fagerstagatan 9 Tel: 08 761 70 90 www.invacare.se

PRENUMER ATION

Yes, you can. är ett gratis nyhetsbrev till Invacares kunder. För ytterligare infor mation kontakta Helena Eriksson på [email protected]. Adress- ändringar görs via e-post till [email protected].

REDAKTION

Ansvarig utgivare: Redaktör: Layout:

Thomas Mueller [email protected]

Lotta Sellberg [email protected]

Maria Sundström, ashpool

Omslagsfoto och bilder:

Bosse Johansson

Tryck och repro:

Hyltebruk. Nyhetsbrevet trycks på miljö- godkänt papper.

Hylte Tryck,

Allt textinnehåll i nyhets brevet lagras elektroniskt och kan bli åtkomligt via internet eller på annat sätt. Icke anställda skribenter måste meddela even tuella förbehåll mot att få sitt material tillgängligt på detta sätt. I princip publiceras inget material med sådant för behåll. Alla texter är skrivna av Lotta Sellberg så länge inget annat uppges.

Möt Invacare på Hjultorget

Den 20–21 maj öppnas dörrarna återigen till Hjultorget i Kista – en mässa som i första hand vänder sig till dig som använ der hjälpmedel, men som också möjliggör erfarenhets utbyte med professionen.

Världens ledande hjälpmedelstillverkare Invacare finns självklart på plats så att du kan fråga de kunniga säljarna, ta del av olika smarta lösningar och prova vilka hjälpmedel som passar just dig bäst.

Bland årets nyheter märks bland annat microscoo tern Colibri och uppdaterade scootern Leo Refresh, de motoriserade drivhjulen Twion och elrullstolen Fox. Produkterna är utvecklade så att de ska vara ergono miska, bekväma och lätta att använda.

Testa handikappidrott

I aktivmontern visas också ett urval aktivrullstolar och sportprodukter från Invacare som exempelvis den nya stödmotorn Bionx Power Boost till handcyklar. Och bredvid på aktivitetstorget pågår uppvisningar och tävlingar anordnade av Svenska Handikappidrotts förbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté. Det finns också olika stationer med elitidrottare som du kan utmana i respektive idrott.

Vill du förkovra dig finns ett digert och öppet se minarieprogram för en hälsobefrämjande livsstil. För dig som arbetar med hjälpmedel finns en endagskonfe rens i anslutning som bland annat tar upp yrkesroller i ett föränderligt tekniklandskap. Invacare bjuder också på föreläsningen ”Säkert sittande för äldre användare i aktivrullstol” på tisdagen, se mer på sid 12. Invacares montrar har beteckningarna D:06 och D:11. Vi ställer också ut i C:10 tillsammans med hjälpmedels­ butiken Plusvardag.

HJÄLPMEDEL & VÄLFÄRDSTEKNOLOGI, LUND, 14 –15 M A J

Nyskapande kring hjälpmedel

Den 14–15 maj står framtidens hjälpmedel och välfärds­ teknologi i centrum. Då slår en ny mötesplats upp dör­ rarna i Skåne med fokus på det moderna åldrandet och personer med funktionsnedsättning.

Syftet med den nya mässan ”Hjälpmedel & Välfärds­ teknologi”, som hålls på Färs & Frosta Sparbank Arena i Lund, är att skapa en ny mötesplats för alla som har ett intresse för hjälpmedel – branschföreträdare, besluts­ fattare, vårdpersonal och självklart användarna.

Du får testa och uppleva de senaste innovationerna på området och se och känna på mängder av produkt­ nyheter. Du kan också ta chansen att påverka utform­ ningen av framtidens hjälpmedel tillsammans med leverantörer, innovatörer och tillverkare.

Mässan tar dessutom upp en rad aktuella ämnen i seminarieform och hoppas på så sätt främja förutsätt­ ningarna för en kvalitativ och tillgänglig vård och omsorg.

Invacare finns i monter C:10 och här hittar du både nya och välkända produkter.

DET FINNS INGEN GRÄNS

I alla fall inte för Anders Olsson – tre gånger utsedd till årets idrot­ tare med funktionshinder på Idrottsgalan.

Anders bjuder på en fascinerande berättelse om hur han käm­ pade sig tillbaka från sängbundet vårdpaket fram till idag då han tillhör den absoluta världseliten i handikappsimning. ”Järnmannen” från Hagfors letar också ständigt nya utmaningar – nu senast genom att simma de 28 milen längs hela Klarälven.

Så låt dig inspireras och få ett vidgat perspektiv på livet och dina möjligheter. Föreläsningen ges onsdagen 14 maj och tors­ dagen 15 maj, kl 13:00 båda dagarna, på mässan Hjälpmedel & Välfärdsteknologi i Lund.

Obs!

Det är fri entré till båda mässorna och samtliga föreläsningar.

INVACARE

YES, YOU CAN 1 2014

3

SWEDAVIA SATSAR PÅ TILLGÄNGLIGHET FÖR ALL A

Fantastiskt att mam ma ska kunna flyga

Flygplatskoncernen Swedavia satsar kontinuerligt på att göra det enklare för resenärer med funktionsned sättning. En storsatsning på en enhetlig rullstolsflotta och nya, smarta transportstolar för kabinbruk ska ge resenärerna en mycket trevligare reseupplevelse.

Runt 50 000 resenärer passerar varje dag genom landets i särklass största flygplats Stockholm Arlanda Airport. Ett stadigt växande antal väljer flyget för att det ska gå fort och vara bekvämt. Men även för dem som har friska ben kan det vara en påfrestning med storflygplatser. Det är ofta långa köer till incheckning, pass- och säkerhetskontroller och tids pressade förflyttningar till gaten, transferflyget och bagage utlämningen.

En grupp som är särskilt utsatt är människor som har svårt att ta sig fram på egen hand. Tidigare hade flygbola - gen ett särskilt ansvar för att hjälpa dem, men sedan 2008 finns en EU-förordning som har flyttat över ansvaret på flygplatserna.

Statliga Swedavia, som äger och driver tio av Sveriges flygplatser, har en särskilt utbildad ledsagningsservice som sköter det hela. På Arlanda är den i tjänst 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan – alltså även när plan är försenade eller chartern anländer nattetid – och får genomgående ett mycket gott betyg i resenärsenkäter för sitt bemötande.

– Behöver man ta sig från ett ställe till ett annat så finns vi, förklarar Andreas Kjellgren, teamchef för Kundservice Ledsagning, som möter oss i oklanderlig kostym och slips och med lånerullstolen i högsta hugg.

Alla kan behöva hjälpen vid något tillfälle, förtydligar han. Det kan vara äldre som inte orkar ta sig längre sträckor. Eller resenärer som kommer hem med gips och kryckor efter sportlovet eller magsjuka från Asien. Men den stora gruppen är de som redan sitter i rullstol och därefter familjer som reser med en äldre släkting.

– Ett problem är tyvärr att många väljer bort att resa på grund av att man inte känner till att den här servicen finns på våra flygplatser och att det är både tryggt och gratis. Andra avstår för att de inte vill vara till besvär, men det här är en lagstadgad rättighet, understryker Andreas.

Viktigt att förboka

I en av korridorerna möter vi Agneta Gardinge i en flygplats rullstol med kryckorna i knäet. Hon anlitar den här tjänsten för första gången under sin resa från Visby via Arlanda och till Aten, med sammanlagt tre flygbyten.

– Jag ska på en konferens som Europarådet arrangerat och de hade förbeställt rullstolen eftersom jag går på kryckor. Kändes onödigt, tänkte jag, men eftersom jag har svårt att samtidigt bära dator och handbagage och det kan vara långa sträckor att gå mellan gaterna på stora flygplatser blev jag övertalad att prova.

– Det mest fantastiska var att jag insåg att till och med min mamma ska kunna flyga! Hon är permanent rullstols buren efter en vårdskada och det har förändrat livet helt för familjen, berättar Agneta.

Nu har hon med sig bildbevis hem på att det går att lösa även knepiga situationer. Bilden föreställer den ”highloader” som hämtade henne och en annan kryckgående dam vid pla net – en bil med en slags ombonad hytt som hissas upp och

”Vilken fantastisk service!”, säger Agneta Gardinge om sin jung frutur i en flygplatsrullstol. Agneta, som går på kryckor, hoppas nu att även hennes rullstolsburna mamma ska våga flyga.

Enbart på Arlanda gjordes 116 000 ledsagningar av flygplat sens kundservice förra året. Och det ökar stadigt i takt med att tjänsten blir mer känd.

FAKTA OM LEDSAGNING

Enligt EU­regler har du rätt till assistans om du har en funktionsned sättning och anmäler det minst 48 timmar innan planet ska avgå. Du behöver inte uppge varför eller ha med ett läkarintyg. Däremot är det viktigt att du talar om vilken slags assistans du behöver, till exempel om du har en egen rullstol. Det är också viktigt att du talar om i fall du har med dig en egen ledsagare.

Du kan få hjälp av flygplatsens ledsagningstjänst även om du inte har förbokat. Men då kan du få vänta i maximalt 45 minuter enligt regelverket. Normalt ska du anmäla dig vid en pick up-point alterna tivt incheckningen senast två timmar före angiven avgångstid. Till din hjälp finns lånerullstolar, trappklättrare, liftar och smala, rullstolsliknan de transportstolar som underlättar på- och avstigning på planet. Allt för att du ska få en så trygg och bekväm resa som möjligt.

4

YES, YOU CAN 1 2014

INVACARE

Björn Erkus, som har en medfödd cp skada, flyger ett par gånger per år och har alltid varit nöjd med hur det har fungerat på Arlanda. Här får han först hjälp över i lånerullstolen av Andreas Kjellgren.

Vid gaten flyttas han sedan över i den nya transportstolen, CabinAir, som Björn tycker är en stor förbättring. Tanken är att man ska sitta bra även när man ska in i planet, med hängsits och mjuk dyna precis som i en rullstol.

INVACARE

YES, YOU CAN 1 2014

5

FAKTA OM ARL ANDA

Stockholm Arlanda Airport är Sveriges största flygplats med hela 174 destinationer och 76 flygbolag. Under 2013 reste 20,7 miljoner resenärer till och från flygplatsen, vilket är en ökning med drygt nio procent från föregående år.

Arlanda är också en del av den statliga koncernen Swedavia som äger, driver och utvecklar tio större flygplatser i hela Sverige. Ett mål är att öka tillgängligheten och förenkla resandet även för rörelsehindra de. Det är ett tydligt EU-upp drag och en rättighet som flitigt utnyttjas. Enbart på Arlanda gjordes 116 000 ledsagningar av flygplatsens kundservice förra året och det ökar stadigt i takt med att tjänsten blir mer känd.

Resenären Björn Erkus ger en eloge till Arlandas ledsagningstjänst. ”Det är inte lika smidigt på alla flygplatser runt om i världen, men här har det alltid funkat!”

en ramp som skjuts ut så att man slipper hela trappmomentet.

– Ingen av oss visste att servicen fanns eller att de som är i behov har rätt till den. Men det är ju otroligt bra!

– Ja, nu har du ju testat själv, så nästa gång kan du känna dig trygg att boka även för din mammas räkning, inflikar Andreas och passar samtidigt på att slå ett slag för förbok ning av tjänsten minst 48 timmar innan avgång.

– Det minskar risken dramatiskt för att det ska uppstå problem på flygplatsen. Vi kan leverera högre kvalitet och det är inte bara vårt arbete som påverkas utan även flygbolagens som har ganska pressade turn around-tider.

Glöm inte heller att tala om för flygbolaget vilka behov du har, uppmanar han. Har du till exempel brutit benet och behöver ett särskilt benstöd är det viktigt att du framför detta, annars blir det ytterligare en väntetid när det ska letas fram.

– Vi måste ju vara lyhörda för vilket behov varje enskild resenär har och hur vi kan stötta på bästa sätt. Då är det helt avgörande att vi har rätt verktyg att jobba med. Därför har inköpet av våra rullstolar och transportstolar för kabinbruk verkligen engagerat oss.

Stor rullstolssatsning

Swedavias stora rullstolssatsning har skett i nära samarbete med Invacare som till dags dato har försett flygplatserna vid Malmö, Göteborg/Landvetter, Bromma, Arlanda, Åre/Öster sund och Luleå med rullstolar. Målet är att samtliga Sweda vias tio flygplatser snart ska vara utrustade och ha samma enhetliga och lätt igenkännbara standard.

Invacare har presenterat bra och smarta lösningar för rullstolarna med snygg färg och design, enligt samordnaren Lennart Oscarsson som jobbar övergripande med tillgäng ligheten på Swedavia i projektet ”Funktion för alla”. De 75 lånerullstolarna och fem stolarna av XL-modell på Arlanda är dessutom märkta med reflexer, numrerade och försedda med en bygel som gör dem svåra att fälla ihop utan special verktyg.

– Det gör att svinnet minskar och att de mer sällan ”får fötter” och hamnar i taxibilar eller dyker upp på oväntade ställen, säger Lennart som tycker att stolarna både har fung erat och hållit väldigt bra trots stort slitage under hittills två års flitigt användande.

Nu har man gått vidare tillsammans med Invacare och kan snart introducera CabinAir – en bättre transportstol för kabinbruk som ska ersätta den tidigare som var både tung, hård och hade väldigt många rörliga delar. Förutom att Cabin Air är lättare att köra i trånga utrymmen har den också en betydligt skönare sits och rygg.

– Utvecklingsarbetet av kabinstolen började här ute på Arlanda eftersom vi inte var nöjda med den som vi hade tidigare. Kritiken gick bland annat ut på att den var alldeles för hård, med risk för trycksår, berättar Lennart.

– Våra önskemål har därför framför allt varit att passage raren ska sitta bekvämt, fortsätter han. Stolen ska också vara ergonomisk, lättrullad och lättjobbad för vår personal och leva upp till höga krav på stabilitet – något som Invacare har lyssnat på och tillgodosett.

– Många tycker att förflyttningen in i flygplanet och att lyftas över till sätet är ett obehagligt moment, där man kän ner sig väldigt utlämnad. Vår förhoppning är att det här ska ge resenären en större trygghet och bekvämlighet! 6

YES, YOU CAN 1 2014

INVACARE

Hitta den perfekta reskamraten!

Nu börjar den sköna årstiden. Varför inte ladda med några riktigt smarta produkter som ger chans till miljöombyten, resor och vistelse ute på landet?

Twion

En variant av vårt motoriserade drivhjul E­motion som ger dig extra kraft i situationer då det behövs. Kan manövreras med smartphone via Bluetooth och ges en personlig touch med olika valbara färgdetaljer.

Küschall Champion

Byggd för äventyr och den perfekta reskompisen i och med att den är hopfällbar och lätt kan transporteras. Finns i titan, aluminium och kolfiber.

Bedco

Ett lättmonterat elektriskt sängryggstöd som är lika användbart på resan som hemma i sovrummet.

Aquatec Sorrento

En helt rostfri och lätt duschstol i aluminium som passar bra även i poolområdet. I skönt och mjukt material som inte är ”halkigt” och med fötter som automatiskt kompenserar för ojämna golv. Dessutom lätt att montera och justera och enkel att fälla ihop.

Dolomite Jazz 510/610

En innovativ, prisbelönt lättviktsrollator och smidig följeslagare som garanterat drar till sig blickarna för att den är så snygg. Vänder på en femöring och tas lätt med på flyget, i bilen och på restauranten. Ett enkelt handgrepp och du har ett behändigt litet paket som står stadigt i hopfällt läge.

INVACARE

YES, YOU CAN 1 2014

7

” För att säkert komma ned i poolen använ des en stollift med svängbar hävarm som sköttes av kryssningsfartygets badvakter” ” I Miami Beach lånade jag och brorsan en strand- rullstol med kraftiga ballonghjul som inte sjönk ned i sanden. Att rulla ut och känna de varma vågorna mot kroppen var helt makalöst.” Smarta ramper och uttag i bryggan gör att Göran själv kan häva sig upp och ner i snipan nära sommarhuset i norra Bohuslän.

På lyxkryss med rull stol

50 år i rullstol har inte hindrat Göran Sjödén, 68, från att bli en riktig globetrotter: ”Kryssning kan jag verkligen rekommendera! Du ser en massa nya saker utan att behöva förflytta dig. Och du har alla bekvämligheterna med dig!”

Göran är fortfarande helt uppfylld av alla intryck och upplevelser efter en sjudagars kryssning i Västindien, kom binerad med en vecka i Floridas värme och sol, tillsammans med sin fru, bror och hans familj.

– Det var en stor utmaning för mig som är förlamad i båda benen sen en bilolycka som 18-åring. Men det visar bara att det inte är omöjligt att vistas så långt hemifrån, trots att jag är bero ende av hjälp i vissa situationer.

– Det som särskilt värmer är alla vänliga och tillmötesgående männi skor som jag mött och som visat sån omtanke om mig. Så visst var det lite vemodigt att åka hem, konstaterar han och bläddrar bland semesterbilderna.

Fiffiga lösningar

Göran – som driver en rehabshop nära Feskekörka i Göteborg med ”fiffiga saker för hela familjen” – är en synner ligen aktiv herre. Under sommarhalv året åker han ofta till sommarstugan uppe på ett berg i norra Bohuslän där han har låtit bygga ett generöst trädäck med milsvid utsikt.

Nere vid hamnen ligger snipan förtöjd, med lite egna lösningar i form av rullstolsramper, en bänk och uttag i bryggan så att han själv kan häva sig upp och ner. Snipan är också utrustad med en specialanpassad kaptensstol med armstöd så att Göran sitter stadigt vid sjögång i denna vilda del av skär gården.

– När jag låg nyskadad kunde jag aldrig tänka mig att jag skulle kunna hålla på så här. Det är lätt att tro att det är slut, men det finns stora möjligheter om man är lite öppen och positiv.

– Det konstiga är att jag aldrig deppade trots att jag blev funktionellt förlamad från bröstet och nedåt efter olyckan och låg inne ett helt år på rehab. Men jag behöll min opti mistiska läggning och eftersom jag hela tiden har idrottat förstod jag att jag måste träna mig till framgång.

Flitig handikappidrottare

Göran lärde sig snart att hoppa med hjälp av helbensbandage och pendla genom kryckorna. Han lärde sig också att köra manuell bil med koppling, gas och broms vid ratten, att åka monoski och segla. Sen blev han ungdomsledare i sin gamla fotbollsklubb, startade en rullstolsbasketklubb och en seglarskola på Grötö.

– När jag växte upp med en ensam stående mamma hade vi aldrig några pengar så då reste jag aldrig någon stans. Men genom mitt handikapp öppnades lustigt nog portarna för att komma ut och resa.

Ökad tillgänglighet

Ett stipendium ledde ut i Europa och USA på rullstolsbasketturné. Och för drygt 30 år sen började Göran sälja sittdynor till rullstolar åt ett ameri kanskt bolag. Det blev många resor till internationella säljmöten, europeiska mässor och kunder runt om i Sverige.

– Tillgängligheten har ökat under den här tiden, framför allt på hotellen. Och flyger du får du en gräddfil och blir omhändertagen direkt, bara du poängterar att du sitter i rullstol, inte kan gå och behöver bärhjälp.

Däremot är Sverige långt ifrån bäst i klassen när det gäller trottoarkanter och kollektivtrafik. I utlandet är nästan varje trottoarkant nedsänkt, enligt Göran, men i Sverige bara på vissa ställen. Och kollektivtrafiken i USA har löst in- och urstigning med smarta ramper i fordon eller från hållplatserna.

– På vårt kryssningsfartyg hade vi en rymlig toa med roll-in-shower och egen balkong där vi kunde njuta allde les för oss själva i den ljumma kvälls brisen. Dessutom fanns det handikapp toaletter och automatiska dörröppnare överallt, och massor av hissar.

– Annars var det som ett jättestort vuxendagis med högklassig underhåll ning, god mat och färgrika stopp på Haiti, Jamaica och i Mexiko, säger Göran som nu kan checka av delfin simning på listan ”Saker jag måste göra innan det blir försent”.

– Jag har fått mina drömmars resa och mitt rörelsehinder var inte avgö rande! 8

YES, YOU CAN 1 2014

INVACARE Göran Sjödéns handikapp har lustigt nog öppnat portarna för att komma ut och resa. Här i Key West med oväntat ressällskap.

FÖRBERED DIG

Förberedelser är A och O

En lyckad resa kräver alltid förberedel ser. För människor med funktionshinder kan det bli 6–7 samtal till allt från hotell till taxi. Om du själv bokar din resa kan därför oron över att något ska bli fel skapa oöverstigliga hinder. Lega Travel är en reseportal för perso ner med funktionshinder som kan hjälpa dig att skräddarsy din resa så att du kan resa på egen hand, med assistent, familjen, kompisgänget eller i arbetet som alla andra och när det passar dig.

Om du funderar på en charterresa, tänk på att de stora rese bolagen ytterst sällan har handikapprum på resmålen som når upp till De Handikappades Riksförbunds, DHR:s, normer. De kan hel ler inte garantera tillgång till hotellens alla faciliteter, eftersom hotellen är godkända efter lokal standard.

INVACARE

YES, YOU CAN 1 2014

9

YASMIN JUNGESTEDT OM

Resan mot en ny framtid

I sommar är det 15 år sen livet gjorde en brutal störtdyk ning för Yasmin Jungestedt. På några sekunder grusades hennes framtidsdrömmar av en svår ryggmärgsskada. Det blev början på ett långt lidande – men också på en meningsfull väg tillbaka till livet och glädjen.

Yasmin har skrivit en mycket person lig, rättfram och ärlig bok om sin långa resa för att återta livet. I den berättar hon hur det är att i ena sekunden vara en levnadsglad 15-åring – som äntligen ska börja det efterlängtade dansgym nasiet efter sommarlovet och som kastar sig i vattnet från en brygga – för att i nästa sekund vakna på ett spanskt sjukhus med bruten nacke, oförmögen att röra sig eller kommunicera.

Mitt i allt kaos jagar kvällspres sen henne för att de tycker hon verkar så stark och kan vara en förebild för andra nyskadade.

– Ja, det var ju ganska absurt, att de ville att jag skulle hålla presskonferens när jag landade i Sverige tio dar efter olyckan. Men då var jag nedsövd och låg i respirator.

– Sen kom jag så klart i en livskris. Hela min identitet låg ju i dansaren Yasmin, det var passionen i mitt liv ända sedan jag var fyra år och började dansa balett. Vem var jag nu om jag aldrig mer kunde dansa?

– Så jag mådde skitdåligt och hade en enorm svart sorg inom mig, vilket inte kändes helt tillåtet att ha. Men du ska inte behöva vara en övermänniska och trösta alla andra runtomkring, för det är ändå du som mår sämst!

Mötte kärleken

Bokidén fick Yasmin redan på sjuk huset i Spanien, men det var först för några år sen som den hade mognat och cirkeln så att säga var sluten. Yasmin hade då mött sin stora kärlek Janne och flyttat ihop med honom. Hon hade ett spännande jobb som frilansjournalist och webbredaktör på Stiftelsen Spina Hunden Blanka lägger självklart beslag på bästa platsen i mattes knä i väntan på en promenad ner till sjön.

lis, som för övrigt sponsrade hennes sabbatsår så att hon fick möjlighet att skriva. Och efter långt och mödosamt arbete, och nio operationer, hade hon återerövrat en del av sin rörlighet. Handkirurgen Jan Fridén gjorde ett fantastiskt jobb med både hand- och armoperationerna, berättar hon.

– Han tog senorna som flexar föt terna och la in dem i båda armarna som triceps, vilket gör att jag kan sträcka ut armarna över huvudet. Jag har hand ledsfunktionen kvar och kan, tack vare en handoperation, knipa med vänster tumme vilket gör att jag kan hålla saker. Yasmin rullar fram till skrivbordet och demonstrerar sin teknik för att skriva på datorn.

– Vid det här laget vet mina assis tenter vad jag klarar av. Det är extremt viktigt för ens självförtroende att få göra så mycket som man kan själv, även om man har tillgång till någon som kan göra det lättare, poängterar hon och fortsätter: – Folk är så otroligt hjälpsamma, och det är trevligt att de har den atti tyden. Men man ska inte propsa på att hjälpa någon som behöver lite längre tid för att klara det själv.

– Varför inte visa lite respekt? säger Yasmin med bett i tonen och deklarerar att hon är allergisk mot ”överhurtiga” personer och kommentarer som ”du är inte hjärnskadad i alla fall!”

Lyfter tabun

Vi hälsar på hemma hos Yasmin Junge stedt i det trevliga nya bostadsområdet Järla Sjö utanför Stockholm, där hon 10

YES, YOU CAN 1 2014

INVACARE bor med maken Janne och varannan helg även Jannes två yngsta barn av totalt fem.

– Kan man ha sex som förlamad? Ja, självklart kan man det, men det blir på ett annat sätt och möjligen ett dju pare emotionellt plan. Den största för ändringen är att känseln gått förlorad, men då blir beröringen desto viktigare där känseln fortfarande är intakt.

– Jag önskar någon hade berättat det här för mig när jag var ung, kåt och nyskadad, suckar Yasmin, som nu sat sar på en podcast där hon ska låta oss möta andra personer med funktions hinder och lyfta en del tabuämnen.

Utanför lägenheten står familjens specialbyggda handikappbil – en Chrysler med elmanövrerad ramp och borttaget säte så att det går att rulla in rullstolen, spänna fast den bakom ratten och sätta händerna i speciella handklykor. Den, och Yasmins hett eftertraktade körkort, är resultatet av snälla människor som trott på henne och stöttat henne när myndigheterna har obstruerat.

– Det blir ett slags moment 22 för du måste ha en handikappanpassad bil för att kunna ta körkort – och du får ingen sån utan körkort! För mig innebär bilen frihet gånger hundra, konstaterar Yasmin som tror att det var resandet som helade henne.

Redan som tonåring på rehabläger i Florida, när hon såg att det var möjligt, väcktes en enorm aptit att resa. Trots att Yasmin låg sängbunden hemma under en stor del av gymnasietiden på grund av ovanligt elaka trycksår, kom hon bland annat iväg till Grekland, Ita lien och på en stipendieresa till Japan.

Det säger en del om hennes ovan liga beslutsamhet och jävlar anamma att hon också – trots allt byråkratiskt krångel – lyckades bli den första rull stolsburna studenten som Center for International Studies, CIS, skickade ut omlands. Självklart en extra utmaning när du samtidigt ska vara arbetsgivare åt ett team på fyra medföljande person liga assistenter.

att man kommer ner djupare, sitter stadigare och får bättre balans. Det är optimalt för min kropp eftersom jag dels är väldigt lång och smal, dels har en hög skada.

Yasmin har slutat att dölja sin ta niga och ärrade kropp i bylsiga kläder. Numera klär hon sig kvinnligt i tajt och åtsmitande, och menar att me ningen med hennes liv är att leva det, att älska och bli älskad och ta vara på livets njutningar.

– Sorgen över de små vardagliga tingen som jag inte längre kan göra

Viktigt med utseende

Ett annat ämne som får igång henne är förskrivning av hjälpmedel.

– Jag kan inte tjata nog om att man ska vara lyhörd som förskrivare och lyssna till individen och vad den vill eller funktion.

” Dansen var min passion och mitt uttryckssätt. Vem var jag nu om jag aldrig mer kunde dansa?”

få ut av sitt hjälpmedel – inte generali sera om man har samma grad av skada – Dessutom måste man förstå att inte bara funktionerna utan även ut - seendet är viktigt. Hjälpmedlet är ju en förlängning av dig själv, säger hon och klappar på sin aktivrullstol från Küschall med E-motion-hjul som ger henne extra skjuts i uppförsbackarna.

– Framför allt är designen väldigt snygg, det var det första jag tänkte på. Sen kan man tilta sitsen bakåt så känner jag varje dag. Den finns inom mig, liksom lyckan som förgyller min tillvaro.

Janne träffade hon för första gång en när hon skulle tatuera sig, vilket var hans hobbysysselsättning.

– Ja, man är så beige och tråkig så varför inte göra kroppen lite mer färg glad? Enligt Janne finns det en parallell mellan dansen och mina tatueringar: Båda är ett sätt att uttrycka sig med kroppen och berätta vem jag är!

FAKTA OM YASMIN JUNGESTEDT

Ålder: 30 år.

Bor: Yrke: I trea i Järla Sjö strax sydost om Stockholm.

Familj: Maken Janne, som jobbar som personlig assistent, bonusbarnen Joel, 10, Lea, 12, tvillingarna Oscar och Jonathan, 18, och Martin, 21, samt hunden Blanca.

Webbredaktör hos Stiftelsen Spinalis, journalist och föreläsare. Utkom med sin själv biografi ”Yasmin – när livet störtdök” 2012. Aktuell med Podcasten Timglaset som hade premiär i mars där hon intervjuar personer som lever med en funktionsnedsättning. Mer info finns på www.timglasetpod.se

Utbildning: Efter mediegymnasiet har hon gått grundkursen på Poppius journalistskola och studerat kreativt och akademiskt skrivande ett år på University of California, San Diego.

Fritidsintresse: ”Att resa till så många hörn av jorden som jag hinner!” INVACARE

YES, YOU CAN 1 2014

11

Avsändare: Invacare AB, Box 66, 163 91 Spånga

Tänk aktivt vid rullstolsvalet

Åldern, det är bara siffror!

Varför väljer vi vanemässigt inte aktivrullstolar till äldre – trots att dessa både är lättare och rullar bättre så att användarna kan bli mer självständiga? Ett bra tips är att inte stirra dig blind på åldern på pappret utan börja med en grundlig sittanalys.

Det säger sjukgymnasten Stina Dahl beck, tillika Invacares utbildningschef, som ger ett smakprov av den nya tvådagarsutbildningen ”Säkert sittande för äldre användare i aktivrullstol” på Hjultorget i slutet av maj.

– Försöker du anpassa människan efter en rullstol, i stället för tvärt om, har du börjat i fel ände. För det första åldras vi väldigt olika, både biologiskt och fysiologiskt. Och bara för att vi tillhör geriatriken vid fyllda 65 behö ver ju inte rullstolsvalet per automatik bli en kryssramsrullstol som är mycket tyngre och svårare att köra själv.

Vidga vyerna

Invacare College har redan en en dagars utbildning i säkert sittande för äldre som snabbt brukar bli fullteck nad. Det Stina Dahlbeck och hennes kollega sjukgymnasten Carl Mullally vill göra med den nya utbildningen är att vidga förskrivarnas vyer och få dem att reflektera över varför de väljer det ena framför det andra. Samtidigt vill de öka förståelsen för och använ dandet av aktivrullstolar för äldre.

Kursen, som varvar teori och prak tik, utgår från det naturliga åldrandet och hur kroppen förändras över tiden. Man tar också upp de posturala reflex erna som hänger ihop med kroppens inre vattenpass och gör att en frisk människa, helt omedvetet, ändrar läge ungefär var åttonde sekund.

Det gäller att hitta en balans mellan vad som är för mycket och för litet stöd. Och mellan aktivitet och vila.

– Kroppen är gjord för rörelse men är också ganska lat. Den älskar stöd och stabilitet och vill inte göra av med onödig energi.

– Men även om du endast sitter lätt tillbakalutad i en komfortrullstol, vilket många tycker ser skönt ut, får du svårare att röra dig. Och har du ingen möjlighet att ändra läge själv blir du ju låst. Som du blir satt får du sitta och nedsatta funktioner går förlorade.

I en aktivrullstol– alltså en fastrams rullstol med fasta benstöd i en 90-gradig vinkel – finns däremot ingen risk att du lutar ryggen bakåt så att du hamnar i viloläge och helt inaktiverar det postu- rala reflexsystemet, enligt Stina. Eller att det går ner på sparlåga så att du rör dig mindre och ökar risken för trycksår.

Utmaningen för sjukgymnaster och arbetsterapeuter är att ge kroppen för utsättningar för det den kan klara av, utan att energiåtgången blir för stor. – Att sitta aktivt är ju mycket jobbigare och du kanske bara klarar det korta stunder. Men det gör att du ser mer ak tiv ut. Du kanske upplever att du klarar mer och får bättre självkänsla. Sen kan du flytta över från aktivrull stolen i någon annan stol när du behöver vila.

Samtidigt rullar du längre på samma armtag i en aktivrullstol där allting sitter fast än i en tyngre kryssramstol. Aktivrullstolen är oftast gjord i alumi nium eller annat lättviktsmaterial med i princip likvärdiga inställningsmöjlig heter. Dessutom tar den mindre plats och syns mindre, vilket gör att du ser människan mer än rullstolen.

– Ytterligare en aspekt är att aktiv - rullstolarna är snyggare med lite andra färger och mer attraktiv design. Alla passar förstås inte i en aktivrullstol men det ska finnas med som ett alternativ så man får rätt stol för rätt person, säger Stina och avslutar: – Framför allt är det behovet och inte åldern som ska styra!

Kom och få ett smakprov!

Vad menar vi med åldrande? Vad är ett normalt sittande? Och varför används inte fast­ ramsrullstolar till äldre i större utsträckning? Är det ren slentrian, för att man alltid gjort så?

Carl Mullally och Stina Dahlbeck, båda legitimerade sjukgymnaster, berättar om den nya tvådagarsutbildningen ”Säkert sittande för äldre användare i aktivrullstol” på Hjultorget i Kistamässan tisdagen 20 maj kl 12:00–12:45.

Är ni intresserade av tvådagarsutbilningen, anmäl er på [email protected].