Täta skott mellan gustaviansk tid och vikingatid

Download Report

Transcript Täta skott mellan gustaviansk tid och vikingatid

”Täta skott mellan gustaviansk tid och vikingatid?"

INBJUDAN TILL TEXTILHELG 4 - 6 april 2014

Samarbete mellan Sällskapet Gustafs Skål och Vikingaföreningen Fafner.

Denna kurshelg riktar sig till dig som är verksam i en historisk förening som inriktar sig på den gustavianska epoken eller vikingatid. Kursen vänder sig även till dig som arbetar som guide eller på annat sätt är intresserad eller vill fördjupa dina kunskaper inom detta område. Du kan vara nybörjare eller ha kommit en bit på väg. Syftet är att ge deltagarna kunskaper som är till hjälp vid återskapande av dräkter, frisyrer mm samt ge en fördjupad bild av respektive tidsperiod, Sömnadsdelen är inriktad på enklare kläder för män respektive kvinnor. Programmet för helgen är i två delar. Fredagen består av besök på Historiska museet samt på Nordiska museet under ledning av personal från respektive museum samt även andra kunniga på området. På fredagskvällen kommer Sällskapet Gustafs Skål och Vikingaföreningen Fafner att på Kristinehovs malmgård arrangera en historisk återskapad krog/gille för både kursdeltagare och även för tillkommande medlemmar ur dessa historiska föreningar med vänföreningar. Historisk dräkt från dessa epoker anbefalles vid denna krog/gille. Lördag och söndag omfattar kurser och föredrag och hålles på Kristinehovs malmgård på Södermalm.

Detaljerat program finnes nedan och på Sällskapet Gustafs Skåls hemsida www.gustafsskal.se

. .

1

Pris:

Kostnad 800 kr för medlem i Sällskapet Gustafs Skål och Vikingaföreningen Fafner samt vänföreningarna Carlscrona Rediviva, Westgiota Gustavianer, Föreningen Garde Robe och Helsingfors Gamla Wapenkår och Stadens Gode Innewånare r.f. Kostnad 1000 kr för icke medlem i ovanstående föreningar.

Anmälan till ann [email protected]

Ange där ditt namn, vilken kurs/föredrag du önskar deltaga i. Avgiften skall betalas till Sällskapet Gustafs Skål Som vanligt gäller inbetalda pengar = anmälan senast två veckor i förväg. pg 648 11 46-6 Glöm ej ange ”Textilhelg” samt ditt namn på inbetalningen. Observera att det är begränsat antal deltagare. Avbokning kan ske

Det går att boka sig på brodyr två dagar eller en valfri dag och då endast i kombination med föredrag i dräkthistoria/sminkkurs på lördagen eller perukkurs på söndagen. Samma avgift utgår oavsett. Det går endast att boka sig på antingen herr- och damsömnad för hela helgen alltså för både lördag och söndag. Dessa båda kurser går inte att kombinera. Lördag och söndag äger rum på Kristinehovs malmgård, Kristinehovsgatan 2, T-bana Hornstull.

I kostnaden ingår följande:

- Visningar, guidningar och föredrag på Nordiska museet samt Historiska museet. - Kurs lördag och söndag. - Fika lördag och söndag. - Kompendium för de som går sömnadskurserna, - Kompendium i pdf-format för de som går perukkursen - Krog/gille med lättare förtäring på fredag kväll (för den som inte deltar i textilhelgen är kostnaden 150 kr för medlem, 250 kr icke medlem).

I kostnaden ingår inte följande:

- Lunch lördag och söndag.

- Restaurangbesök på Aifur på lördag kväll. - Inträdesavgifter på Nordiska museet samt Historiska museet. 2

Program:

Visningar, guidningar och föredrag:

Besök på Historiska museet. Fredag förmiddag kl.9-12:

I utställningarna ”Forntider och Vikingar” berättar arkeologen och museipedagogen Linda Wåhlander om vikingatidens textil, dräkt och dräktdetaljer, se vidare www.forntida.se. Kursdeltagarna får titta på museets rekonstruerade kläder och Linda tar upp några olika tolkningar av kläderna. Till visningen tar hon även med sig några tygprover samt några egna rekonstruktioner och växtfärgade textilier. I Historiska museets textilsamling kommer textilantikvarie och arkeolog Amica Sundström att visa oss några av de bäst bevarade fragment som finns från vikingatiden och tidigare.

Besök på Nordiska museet. Fredag eftermiddag kl.13.00 - 16.45:

I utställningar ”Modemakt” berättar dräkthistoriker Eva Strömbäck om 1700-talets textil, dräkt och dräktdetaljer. Kursdeltagarna får titta på museets samling av bevarade plagg och om intresse finns även gå snitseljakt med hjälp av en beskrivning som har utarbetats av textilhistoriker Kerstin Sjösten Wölling som hjälper er att snabbt hitta guldkornen i samlingen. I Nordiska museets textilsamling kommer vi att se några utvalda plagg ur deras samling under ledning av textilintendenten och sektionschef för avdelningen för kunskap och förmedling Anna-Karin Jobs Arnberg samt textilkonservator Catharina Sack. Som avslutning på detta besök kommer f.d. intendenten och tidigare ansvarig för textil- och dräktsamlingen på Nordiska museet Berit Eldvik att berätta om vilka influenser och annan påverkan det fanns i 1700-talets folkliga mode som kom till uttryck i köpetyger, lurendrejerier och på annat sätt såsom överflödsförordningen under temat "Förbjudna tyger i den folkliga dräkten".

Kurser och föredrag på Kristinehovs malmgård:

Kurs i ämnet herrsömnad. Lördag och söndag heldag kl. 10 - 16

Kursledare Anna Löfgren och Åke Lindqvist. Anna är utbildad damskräddare och mönsterkonstruktör med specialitet på historiska dräkter och folkdräkter. Hon har i snart 15 år drivit egen firma med denna specialitet och exempelvis gjort jobb åt Nordiska museet, Stockholms stadsmuseum, Linnes Hammarby och Gustavianum i Uppsala. Åke är mångårig medlem i Sällskapet Gustafs Skål och har den praktiska erfarenheten med att sy en dräkt till sig själv. Kursen kommer att beröra materialval, fel och fällor, hur ser ett mönster ut osv. Med andra ord steg ett för nybörjare i konsten att sy en 1700 tals dräkt! Detta är en grundkurs riktad till dig som deltar i en historisk förening eller arbetar som guide eller i andra 3

4 historiska sammanhang och behöver en dräkt för herrar. Målet är att var och en ska få med sig ett mönster hem som är anpassat och med anvisningar om vad som är viktigt att tänka på avseende material, sömnad och annat för att färdigställa dräkten på egen hand. Det som ingår är ett kompendium med mönster till skjorta med krås, väst och byxa. Det finns möjlighet efter att mönstret är färdigt även att på börja sömnaden för hand. Tanken är att vi syr på maskin (din egen) men den som vill får sy för hand. Symaskin finns endast i begränsad utsträckning att tillgå.

Kurs i ämnet damsömnad. Lördag och söndag heldag kl. 10 - 16

Kursledare Monica Danielsson Bischel Monica har egen firma Leufsta Quilt kurser i sömnad i åtta år.

www.leufstaquilt.com

och är utbildad inom konst och teatervetenskap. I 20 år har Monica berättat om 1700-talet på Lövstabruk som guide. Hennes textila utbildning är inriktad på kvilt och lappteknik och hon har haft Kursen i damsömnad blir en grundkurs riktad till dig som deltar i en historisk förening eller arbetar som guide eller i andra historiska sammanhang och behöver en dräkt för damer. Målet är att var och en ska få med sig ett mönster hem som är anpassat och med anvisningar om vad som är viktigt att tänka på avseende material, sömnad och annat för att färdigställa dräkten på egen hand. Det som ingår är ett kompendium med mönster till särk, livstycke, jacka/kofta, kjol. Tanken är att vi syr på maskin (din egen) och den som vill får sy för hand. Symaskin finns endast i begränsad utsträckning att tillgå.

Kurs i ämnet brodyr. Lördag och söndag heldag kl. 10 - 16

Kursledare Irene Englund Irene är brodös och kostymör samt håller kurser i brodyr. Hon är ordförande samt agerande i Tullgarnsällskapets teaterförening. Under kursen får deltagarna lära sig de olika broderistygnen, först på en märkduk, sedan broderar deltagarna vidare på en mobilväska i 1700-tals eller vikingatida stil.

Föredrag om dräkthistoria. Lördag förmiddag kL.10 - 12 "Bonde, Borgare, Adel eller mitt i mellan”

Föredragshållare Anders Löfgren ämnen runt dräkter.

Anders har läst etnologi på högskolan i Gävle, varit textilchef på Carl Malmsten AB, hemslöjdschef för Svensk Hemslöjd, styrelsemedlem i Föreningen Garde Robe, styrelsemedlem i Modebutikerna och föreläsare sedan många år på olika inte. Föredraget innefattar en kort diskussion runt material och dräktmodeller samt deras samverkan eller

5

Kurs i ämnet smink. Lördag eftermiddag 13 - 16 ”1700-talets ansikte”

recept. Kursledare Elisa Edgren Elisa har hållit sminkföredrag för Sällskapet Gustafs Skål sedan 2004 och bloggar också om historiskt smink. Hon har ett speciellt intresse för att återskapa gamla skönhetsrecept. Kursen blir en genomgång av 1700-talets skönhetsideal och smink- och hårmoden. Sminkning av en modell med kosmetika gjort efter tidsenliga

Kurs i ämnet hur "Hur frisera en peruk – olika stilar under 1700-talet” . Söndag heldag kl. 10 - 16

Kursledare Carina Rosén Carina äger och driver tygbutiken Fashion Fabrics nära Täby centrum, se närmare www.modetyger.nu

. Under flera år har hon arbetet på Riksantikvarieämbetet och statens historiska museer. Carina håller kurser och friserar peruker sedan flera år för olika historiska 1700-talsföreningar. Carina har även varit behjälplig med att återskapa historiska dräkter och frisyrer vid olika utställning för bland annat Nordiska museet, Stadsmuseet, Medelhavsmuseet, Hallwylska museet och Historiska museet. Kursen blir i form av visning hur en peruk friseras med handfasta tips och konkreta råd. I kursen ingår inte egen frisering av peruk.

Föredrag om "användbara hemsidor och andra källor på nätet". Lördag eftermiddag kl. 17.00 - 17.30

Föredragshållare Monica Danielsson Bischel För närmare beskrivning av Monica se damsömnad ovan. Monica visar deltagarna på användbara hemsidor och andra källor på nätet som kan vara till användning vid fortsatt fördjupning i ämnet.

Föredrag om "stygn och sömnad". Lördag eftermiddag kl. 17.30 - 18.00

Föredragshållare Emma Frost Emma har en kandidat i textilvetenskap inriktat på folklig dräkt och handsömnadsteknik samt en treårig utbildning i folklig sömnad från Sätergläntan. Emma har sammanställt ett häfte för vikingaföreningen Fafner som är en introduktion i vikingatida dräkt med hänvisningar till ytterligare informationskällor. Tanken med häftet är att det ska vara översiktligt, informativt och relativt lättläst. Föredraget har fokus på funktion. Redogörelse för grundläggande stygn som är användbara i de flesta tidsperioder samt lite saker som är bra att tänka på vid sömnad. Det innebär handställning, stygntäthet, sömsmåner, kombinationer av stygn och eventuellt lite tips vid sömnad av foder.