REPORTAGE NINGBO

Download Report

Transcript REPORTAGE NINGBO

DAGENS INDUSTRI · TORSDAG 12 AUGUSTI 2010 18

Redaktör:

Rolf Hansson, [email protected], tel 08-573 651 22

Det går fort i Kina. För sju år sedan var Nordic Industrial Park en gigantisk leråker. Nu är 48 skandinaviska företag verksam ma med allt från kontor till hela fabriker. För att kunna ta del av Kinas snabba ekonomi gäller det att känna till landet och förstå hur hisnande fort det går.

MICAEL HALLSTRÖM (TEXT OCH FOTO) [email protected], 08-573 650 00

REPORTAGE NINGBO

FLER NYHETER PÅ: WWW.DI.SE · DITV

Industriparken v

NINGBO n ”I Kina planerar man i december och verk ställer i januari. Beslutsprocessen i den skan dinaviska industrin går inte så fort, därför misslyckas många med att etablera sig i Kina”, säger Nordic Industrial Parks vd Ove Nodland, som med perfekt timning startade den första utlandsägda industriparken i sta den Ningbo.

”Vi fick bra kontakt med de lokala myn digheterna i Ningbo och kom in precis när Ningbo öppnade upp sin ekonomi mot Euro pa”, säger han.

Världens längsta havsbro Även om det går fort i Kina tar vissa saker lika lång tid som hemma. Efter flyg till Shanghai är det tre timmar kvar med bil till hamnstaden Ningbo. För ett par år sedan tog det fem timmar, men det var innan världens längsta havsbro, 36 kilometer långsnabbt byggdes över Hangzhoubukten och förkorta de resan med 18 mil. Väl framme vid Nordic Industrial Park, NIP, är utsikten mer park än industri. Huvudbyggnaden är ett stort glaskomplex i en nästan overkligt grön trädgårdspark.

Runt omkring är industrilokalerna mjukt inbäddade i samma grönska.

Parken har ett fullserviceprogram med allt från bokföring till rekrytering och it-service som alla hyresgäster kan ta del av för att slip pa ha dyr nordisk personal på plats. Dess utom ingår det som är avgörande för att kun na göra affärer i Kina – riktigt bra kontakter. I Europa är kontakter viktigt, men i Kina är ”guanxi” – nätverk med inflytelserika perso ner – avgörande för att lyckas. Ove Nodland blev utsedd till hedersmedborgare i nio miljonersstaden Ningbo 2005.

Imponerad av utvecklingen ”NIP är utarbetat tillsammans med lokala myndigheter. Vi står för öppenhet, etik och nolltolerans mot korruption. Det värdesätts av politikerna och överförs till våra hyresgäs ter. Därmed får de tillit och stor flexibilitet från dag ett, något som skulle ta väldigt lång tid att arbeta upp på egen hand”, säger han. Trots att Ove Nodland har varit i Kina sedan 1993 är han fortfarande imponerad av den snabba utvecklilngen i landet. ”Det verkar inte finnas någon ände. För fem år sedan var det otänkbart att ett kine siskt bilföretag skulle ge sig ut i världen och köpa Volvo”, säger han.

Utveckling med problem Den snabba utvecklingen skapar dock vissa problem. En kaffe på Starbucks i Shanghai kostar motsvarande 170 svenska kronor för en industriarbetare som har 2 000–3 000 kronor i månaden. Ove Nodland håller med om att skillnaderna mellan fattiga och rika kan vara ett av de största hoten mot tillväxten.

”Men det är spekulationer. Rent konkret är Kina fenomenalt på att bygga hållbar infra struktur för städer med 20 miljoner männi skor”, säger han.

Bara nio företag i parken är från Sverige.

Ove Nodland tycker att svenska företag är för långsamma och bör passa på nu när Geely har köpt Volvo. ”Företagen har förstått att de måste för hålla sig till Kina men tar för lång tid på sig att besluta om en etablering här. De närmas te månaderna kommer till exempel Geely, som för övrigt har en stor fabrik här i Ningbo, att påbörja arbetet med att hitta underleve rantörer i Kina. Svenska företag som levere rar kvalitet och som redan finns på plats i Kina är förstås ett mer attraktivt val för Geely än att lära upp kinesiska underleve rantörer”, säger han. Har anställt 20 kineser Ett svenskt verkstadsföretag som har flyttat till höghastighetslandet Kina och hyr lokaler bland de gröna träden är Marco lift från Ängelholm. I oktober 2009 fick före taget lokalerna och i dag jobbar 20 kineser med att göra lyftbord till bland annat for-

FLER NYHETER PÅ: WWW.DI.SE · DITV DAGENS INDUSTRI · TORSDAG 12 AUGUSTI 2010 19

Di

FAKTA Nordic Industrial Park, NIP

n n

Kinas första

helt utlandsägda industripark. Ligger i staden Ningbo som har cirka åtta miljo ner invånare och världens fjärde största hamn.

Moderbolaget NIP Group

ägs till 90 procent av det norska investmentbolaget Styrbjörn och till 10 procent av vd:n Ove Nodland. I koncernen ingår även NIP Property och NIP Services.

n n n

Anläggningen har NIP har

Danmark.

Sju skandinaver

48 nordiska hyresgäster – 30 danska, 9 nors ka, 8 svenska och 1 finsk – med omsättning från 10 miljoner kro nor till 4 miljarder kronor.

säljrepresentanter i Kina, Sverige, Norge och finns på plats i Kina .

n

NIP erbjuder

följande tjänster: ºredovisning ºadministration ºvakttjänster ºrekrytering ºfastighetsservice ºit och teknisk service ºjuridisk hjälp VILL HÄNGA MED. I det snart färdiga inkuba tionscentrumet vill NIP förstärka sin servicedel och hjälpa små innovationsföretag att ta del av Kinas snabba utveckling.

OVANLIGA SVENSKAR. Thomas Wernersson och Rolf Holmgren satsade på Kina och har lyckats få varsin liten del av den enorma kinesiska marknaden.

Men de är ganska ensamma eftersom svenska före tag agerar för sakta, enligt Ove Nodland som är vd på en nordisk industripark i Kina.

n

Fem råd till svenska entrepre nörer

som vill till Kina.

ºVar här! – Egen närvaro på plats är nödvändigt för att lyckas.

ºUnderskatta inte konkurrensen.

Den riskerar att bli en kalldusch om du inte kartlagt den i förväg.

ºUnderskatta inte lagar och regler. Det kinesiska regelverket kan ofta vara svårt att tyda och förändras ofta. ºLokalisera inte ledningen för snabbt. Kulturskillnaderna är sto ra och du tappar lätt kontrollen. ºPlanera likviditeten. Kinas valutaregleringar begränsar möjligheterna att snabbt tillföra verksamheten nytt kapital eller lån från moderbolaget.

n

Tips:

Om regelverket kräver samarbete med ett kinesiskt före tag, försök om möjligt att vara majoritetsägare. Annars riskerar du att förlora kontrollen över de satsade pengarna. Källa: Fredrik Hähnel, vd på banken SEB i Shanghai. REDO. All service som ett krävande nordiskt före tag behöver finns redan på plats, bland annat vak ter.

PÅ PLATS. Rolf Holmgren, här med verkstads arbetaren Liu Shaoxiang, åker från Ängelholm till Ningbo minst varannan månad för att ha koll på verksamheten.

visar vägen i Kina

”Vi fick bra kontakt med de lokala myndigheterna i Ningbo och kom in precis när Ningbo öppnade upp sin ekonomi mot Europa.”

OVE NODLAND, VD FÖR NIP donsindustrin enligt svenska instruktioner.

”Kinamarknaden är en stor möjlighet men det är ett krångligt land att etablera sig i. På NIP fick vi starthjälp och kunde koncentrera oss på vår verksamhet. Det blev ganska snabbt full fart här”, säger Marco lifts vd Rolf Holmgren.

Svårt att komma i gång Att starta en lågprisfabrik i Kina är nästan omöjligt. Det finns redan tusentals företag som gör samma sak. Enligt Ove Nodland är parkens kunder företag med avancerad teknik inom specifika branscher som meka nisk industri, förnybar energi och bilindu strin. Rolf Holmgren passar bra in då Marco lift specialtillverkar de flesta lyftbord. Men före taget gör även enklare standardbord och han har mött den tuffa konkurrensen.

”Vid ett besök på en annan fabrik upptäckte jag att den har kopierat vår storsäljare rakt av, men i stället för att bli arg förhandlade jag mig till att företaget skulle göra borden exklusivt för oss. Allt var ju redan klart för produktion”, säger han.

En bit bort i parken ligger det svenska elektronikföretaget Rimaster som fick sin kinesiska företagslicens 2008. Året efter kom de första leveranserna av elsystem till special fordon som gruvmaskiner och under jordsdumprar i gång. Enbart för den växan de kinesiska marknaden.

”Jag gör inga affärer med Europa. Vi har redan lågprisfabriker i Polen. Här har vi en låg volym och stor mix på produkter. 500 enheter är en stor order för oss. Det är inte lönsamt för en massproducerande fabrik att kopiera”, säger Rimasters vd Thomas Wer nersson.

Många vill sälja på Kinas marknad Enligt Ove Nodland har Kina gått från att vara ett land där storföretag producerar bil ligt till att bli ett land där också entreprenö rer etablerar sig för att sälja till den kinesis ka marknaden. Han och ledningen på NIP tror sig dessutom redan ha koll på morgon dagens företag som vill till Kina. ”Vi insåg tidigt att innovatörer och mind re entreprenörer vill dra fördelar av Kinas snabba utveckling. Därför började vi bygga ett kontors- och inkubationscentrum 2007.

Syftet är att att underlätta för dessa små företag så att de kan få ett enklare, säkrare och mer kostnadseffektivt skapande i Kina”, säger han.

Dialog om samarbete Även här utnyttjas guanxi. En dialog förs med myndigheterna om att samarbeta med lokala universtitet och företag så att högtek nologiska företag som flyttar in får tillgång till deras tjänster.

Nu står de 32 000 kvadratmeterna kontor färdiga och till början av hösten beräknas de första företagen flytta in. Tills dess är det bara vinddraget av Kinas höga fart som befolkar lokalerna.

n