SPÖ Nr 3 2014 - Fontänhuset Örebro

Download Report

Transcript SPÖ Nr 3 2014 - Fontänhuset Örebro

Nr: 3 Juni 2014 Anno 1990 Pris: 20:-

Foto: Susanna Larsson

Äntligen ett nytt nummer av Spegelöga! Efter en uppgradering av vår IT-miljö har vi nu slutligen kunnat trycka vår tidning. Det har varit en tid av prövning och tålamod men nu ska det väl fungera bättre hoppas vi. I detta nummer kan ni läsa om bl.a. Klossbutiken i Hjälmarsberg, husets utflykt till Gränna och Visingsö, Örebro Fontänhus alldeles första medlem Marianne Larsson. Med sommaren kommer torsdagsutflykterna, som vi förstås kommer rapportera från i nästa nummer. Bilderna ovan är från en friskvårdsutflykt till Kvarntorpshögen en solig dag i maj.

Riktlinjer och innehåll

Spegelögaredaktionens ambition är att ge ut en levande, aktuell tidning, som både är utåtriktad och speglar verksamheten på Fontänhuset samt medlemmarnas vardag. För att åstadkomma det är allt material från medlemmar och stödmedlemmar av stort värde för oss. Vi har antagit följande riktlinjer för vår tidning:  En allmän, positiv riktlinje för tidningen är att den ska motverka fördomar om människor med psykiska problem.

 Politiska eller religiösa texter är tillåtna, men så att tidningen blir ett debattforum och inte ett propagandainstrument för något enskilt parti, särskild religion eller religionstolkning.

 Texter ska vara allmänt begripliga. De får ta upp komplicerade frågor men det ska vara möjligt för gemene man att följa tankegången.

 Texter (eller bilder) får inte innehålla något som kränker grupp eller enskilda.

 Alla citat ska ha angiven källa.

 Tidningen har ingen ansvarig utgivare vilket innebär att anonyma bidrag inte tas in. Var och en måste med sitt namn ta ansvar för sitt bidrag.

 Redaktionen förbehåller sig rätten att göra redaktionella ändringar i inkomna bidrag och avgör vad som slutligen ska komma in i tidningen. Om redaktionen av någon anledning inte kan besluta, hänskjuts avgörandet till föreståndaren.

Du är, käre läsare, välkommen med artiklar. Vi hjälper gärna till att renskriva och redigera texter. Alla bidrag är välkomna. Skriv gärna och mycket så får vi en levande tidning. - REDAKTIONEN -

Ledare -

Att dinera ute

Kåseri -

Skotten i Dallas

Egen berättelse - Läsartävling -

En bra dag Frågesport

Månadens profil -

Marianne Karlsson

Händer i Huset -

Fågelungen i vårt träd

Egen berättelse -

Min väg in i den mediala världen

Månadens styrelseledamot -

Jan Blomqvist

Egen berättelse -

Min viktresa

Reportage -

Klossbutiken

Händer i Huset -

Gränna och Visingsö

Kultur och nöje -

Tankar efter Eurovision Song Contest 2014

Tack Intervju -

Medlem nummer 1 på Fontänhuset

Egen berättelse/Faktaartikel -

Nunnefjärlien

Månadens recept -

Majsfrallor

Tack Egen berättelse -

Ska vi byta grejer med varann

? Händer i Huset -

Friskvård

__ Information 3 4-5 5 6 7 8 9 10 11 12-13 14-15 16 16 17 18 19 19 20 21 22-24 2 SPÖ Nr 3 2014

Ledare

Nu är utesäsongen äntligen här. Vi fyller våra trädgårdar med möbler, parasoller, leksaker, blommor och massor av rök. Rök därför att vi svenskar älskar att grilla. Vi grillar hemma, vid sommarstugan och när vi campar. Vi grillar överallt vare sig vi får eller ej eftersom vi bara måste ha grillad korv på utflykterna, en flintastek vid badstranden eller kycklingfilé på balkongen.

Men vilken slags grill ska man välja?

Det finns många slags grillar.

grillar man slänger.

Det finns grillar som är öppna, grillar man stänger och Man måste inte ens lyckas med grillningen, huvudsaken är ATT man grillar. Vädret har ingen som helst inverkan på hardcoregrillarna som kan trotsa spöregn, kyla och hagel bara för att det var bestämt att de skulle grilla just denna dag.

Men vilken slags grill ska man välja?

Det finns ju många typer av grillar.

och sådana som grillar vertikalt.

De finns grillar som ser ut som klot, de som varit ett oljefat Att grilla är ett riktigt mansgöra. En kvarleva från stenåldern måhända, för traditionsenligt gör ju männen allt det farliga såsom att nedlägga bytet i kundvagnen på ICA och tända härden varpå detta stycke kött sedan ska tillagas.

Men vad ska man då välja för grill?

Det finns många grillar att välja på.

Det finns grillar som drivs med gas och såna som går på el men de som eldar med kol är aldrig fel.

Butikerna har stora grillavdelningar och nästan varje avdelning skyltar med varor med grillanknytning. Det går inte att fly grillsäsongen hur man än försöker. Alltid är det någon granne inom ”näshåll” som kremerar ett stycke köttslamsa på sin grill. Det är lika bra att kapitulera och hugga in på sommarens kulinariska grillspecialiteter och njuta av sommaren i övrigt.

Men vilken grill ska man nu välja då?

Ja det är helt och hållet upp till dig själv att avgöra. Det enda tips jag kan ge är ett av de viktigaste när det gäller grillning. Diska ALDRIG grillgallret. Gammalt skit ska brännas bort vid nästa grillning. Allt för smakens skull.

Nä, nu tänder vi på.

Boa Berg

Som stödmedlem bidrar du till vår verksamhet och får samtliga nummer av tidningen Spegelöga, antingen i brevlådan eller som digital tidning. Du bidrar också till medlemsaktiviteter som är mycket uppskattade inslag i verksamheten. Då får alla möjlighet till upplevelser utanför sin vardag. Privatpersoner 200:- /år Organisationer/Företag 500:-/år Bankgiro nr. 5114-5191

Hälsningar medarbetarna på Fontänhuset

SPÖ Nr 3 2014 3

Kåseri

Det hade regnat i Dallas på morgonen den 22 november för drygt femtio år sedan. Så hade molnen skingrats och regnet upphört alldeles innan presidentplanet landat på Love Field, strax utanför Dallas. En grupp människor hade tagit emot med välkomnande plakat och en bukett röda rosor till Jackie Kennedy.

Anledningen till besöket var att ena det demokratiska partiet och förhindra splittringar inom partiet. Men det fanns farhågor inför besöket. Vita Huset varnade för att besöka Texas då fientliga stämningar rådde. Det gällde främst de högerorienterade kretsarna, där man gick så långt att till och med anklaga Kennedy för landsförräderi.

Kortegen med bilar rullade in mot Dallas centrum och först var den svarta öppna presidentbilen. Det såg ut som hela Dallas befolkning kantade färdvägen för att få en glimt av paret Kennedy. När den svarta limousinen nalkades Dealey Plaza och hastigheten sänktes vid kurvan in på Elm Street, hördes en knall. Bilens hastighet var bara 18 kilometer i timmen när det första skottet ekade. Därefter följde två skott, och alla inom sex sekunder.

skulle komma närmare.

Abraham Zapruder förevigade två av skotten med sin åtta millimeters kamera. Det första skottet finns inte med på filmen, som sannolikt beror på att film var dyrt på den tiden, och därför väntade han för att den svarta presidentbilen En hel värld stannade upp inför den ödesdigra bulletinen, att Kennedy utsatts för ett attentat i Dallas. Det skulle inte dröja länge förrän chocken var ett faktum, Kennedy hade avlidit på Parklandsjukhuset. Vi som var med på den tiden vet exakt var vi befann oss när nyheten slog ner som en bomb. För första gången i BBC:s historia bröts det ordinarie programmet för att meddela nyheten om mordet. Det hade inte hänt ens under andra världskriget.

Man brukar kalla mordet på JFK för 1900 publicerats, för att inte tala om alla tv talets mord. Hur starkt intresset för mordet är vittnar den flod av böcker som program och filmer som visats genom åren.

En ung man med brokigt förflutet greps på en biograf en timme efter mordet på Kennedy. Strax innan hade han skjutit ihjäl en polisman och sedan gått till en biograf där han alltså sedan greps av ett uppbåd av poliser.

De gripne var Lee Harvey Oswald och var vid tiden anställd vid Texas skolbokslager. Enligt ögonvittnen skulle en man med gevär avlossat de dödande skotten från ett av fönstren i byggnaden. Vid en undersökning fann Dallaspolisen ett gevär med kikarsikte gömt bland pappkartonger samt tre tomma patroner alldeles intill fönstret där skotten skulle ha avlossats. Enligt polisen fanns Oswald fingeravtryck på geväret, ett tämligen billigt italienskt gevär försett med kikarsikte.

Oswald blev aldrig formellt anklagad för mordet på Kennedy, det osannolika ödet kom emellan; Oswald sköts till döds i polisens källare då han skulle föras vidare till statsfängelset. Mördaren var Jack Ruby, ägare till nattklubben Carousel. Hur Ruby kunde ta sig in i polishusets källare undrade många över, men delar av Dallas poliskår sågs ofta på Rubys nattklubb. Därför var han ett känt ansikte för polisen och uppenbarligen reagerade ingen när han promenerade in i polishögkvarterets källare.

John F Kennedy.

Mordet på John F. Kennedy innehåller allt som kittlar människors fantasi; den berömde med enastående makt som drabbas av ett öde som slår blint. John F. och Jackie Kennedy var Amerikas kungligheter som hade allt, men som fråntogs allt genom två skott. Kennedy träffades först genom ryggen och det andra direkt dödande skottet slog

4 SPÖ Nr 3 2014

loss en stor del av hjärnan.

Rykten och spekulationer har genom åren florerat om vem som egentligen sköt de dödande skotten, och det saknas sannerligen inte uppslag. Konspirationsteorierna talar om inblandning av CIA eller maffian, eller rent befängda anledningar. Många vill tro att en mäktig person inte kan falla offer för en ensam galning, därför tycks en sammansvärjning ligga närmare till hands.

Kåseri

Jag läste flera böcker om mordet, såg filmer och tv senare talar någon bredvid mun.

program för att bilda mig en uppfattning. Men flera av teorierna faller platt eftersom det krävs många människor i en sammansvärjning för att allt ska fungera. Och förr eller Det har gjorts en del seriös forskning och rekapitulation av händelsen under senare tid, och den kanske mest trovärdiga åsikten handlar om en ballistisk undersökning, det vill säga kulbanan från mordvapnet.

I nästa nummer kommer den mest troliga förklaringen till hur mordet gick till.

Bildkällor:

www.jfklibrary.com http://donmooreswartales.com/2013/11/22/ james-hosty/

Carl-Eric Steen

Lee Harvey Oswald skjuts ner av Jack Ruby.

Egen berättelse

En bokmässa har gått av stapeln här i staden, det var två år sedan sist och arrangör var ABF. För att hjälpa till med allt möjligt tar mässan hjälp av volontärer, en av dessa var undertecknad. Jag har varit med en gång förut och det var därför jag sökte i år, jag tyckte om det då och ville vara med igen. Jag fick i uppgift att stå i en monter, sälja böcker och ta emot författare som skulle signera sina böcker, jag hälsade b l a på Anna Jansson och Alexandra Charles. Mässan hade många författarbesök, med framträdanden och föreläsningar.

När jag var ledig gick jag och insöp atmosfären och lyssnade på framträdanden och tittade i montrar. Jag kom in på ett författarsamtal med Augustprisvinnaren

Lena Andersson,

intressant fast jag inte läst boken… ännu, för nu tror jag att jag ska ta och sätta den på min att läsa lista,

Egenmäktigt förfarande

och ville höra mer.

heter den. Samtalsledaren Dixie Ericson var påläst o samtalet blev väldigt underhållande. Ett annat framträdande jag lyssnade på var journalisten Martin Schibbye som var fängslad tillsammans med en kollega i över 400 dagar i Etiopien, detta hade jag planerat eftersom jag lyssnat på flera utdrag ur deras bok på radion Nu väntar jag bara på 2016 års mässa!

Bea Skoog

SPÖ Nr 3 2014 5

Läsartävling

1) I vilket lag spelade Zlatan Ibrahimovic i innan han blev profess ionell fotbollsspelare?

A. Helsingborg IF B. Malmö FF C. IFK Göteborg

2) Vilken är den ende fältherren som intagit Moskva?

A. Napoleon Bonaparte B. Albrecht von Wallenstein C. Pontus de la Gardie

3) Vilken fågelart ”ryttlar” och kan stå still i luften?

A. Tornfalk B. Fiskgjuse C. Ormvråk

4) I vilket land tillverkas den extrema sportbilen Königsegg?

A. Schweiz B. Sverige C. Tyskland

5) Vilka träd fäller sina barr vintertid?

A. Lärk och En B. Lärk och Julgran C. Sälg och Tall

6) Vilken regent led av den psykiatriska diagnosen schizofreni?

A. Magnus Eriksson B. Erik XIV C. Sigismund

7) Vilket är det tyngsta inre organet i människan?

A. Magsäcken B. Levern C. Lungorna

8) Vad är en kopparorm?

A. En ödla utan ben B. En kopparfärgad snok C. En slags huggorm

9) Vad heter den plats där författarinnan Selma Lagerlöf bodde?

A. Mosebacke B. Mårbacka C. Soliden på Öland

10) Ordet Volvo är latin och betyder?

A. Kör så det ryker B. Jag är svensk C. Jag rullar

11) Vilka bönder brukade förr sin egen mark?

A. Frälsebönder B. Kronobönder C. Skattebönder

12) Vilken nation erhöll guldmedaljerna i ishockey under det senaste Olympiska Spelet i Sotie?

A. Ryssland B. Sverige C. Canada

13) Vilket land har Sverige legat i krig med flest gånger?

A. Danmark B. Ryssland C. Tyskland

14) Vilken fågelart går nerför en trädstam med huvudet före?

A. Gråsparv B. Bofink C. Nötväcka

15) Vilken kung drabbades ofta av depressioner?

A. Gustaf Eriksson Vasa B. Oscar I C. Gustaf III

16) Vilken religion har nu flest anhängare?

A. Hinduism B. Buddism C. Kristendom

17) Vad orsakade det ”30 åriga kriget”?

A. Mord på den tyske kejsaren B. Kriget i Frankrike C. Religionsmotsättningar

18) När brann slottet Tre Kronor ner till grunden?

A. 1718 B. 1658 C. 1697

19) Vilken fågelart är störst till storlek?

A. Kungsörn B. Havsörn C. Ormvråk

20) Vilken regent har grundat Sankt Petersburg (före detta Lening rad) och kallat den för Nyen?

A. Peter den Store B. Carl IX C. Ivan IV

21) Vilket land var först med att tillverka porslin?

A. Kina B. England C. Japan

Skicka lösningarna med namn och kontaktuppgifter till oss på Fontänhuset i Örebro; e-post:

[email protected]

Svaren redovisas i nästa nummer av tidningen och pris utlovas till den som inkommer med flest rätta svar.

Anders Hagström

6 SPÖ Nr 3 2014

Månadens profil

Namn: Marianne Karlsson Ålder: 54 år Blev medlem: 2013 Enhet: Administration Medlemsnummer: 384 Hur kom du i kontakt med Fontänhuset?

Jag läste ett reportage i Länsposten efter att det hade varit Öppet Hus.

Vilka erfarenheter har du av psykisk ohälsa?

Jag har erfarenhet av dyslexi och precis som min pappa av psykisk ohälsa.

Vad kan du bidra med?

Jag är en positiv och glad människa med glimten i ögat, och har en lång arbetslivserfarenhet.

Din hjärtefråga? Hur kan vi förändra/förbättra nu och i framtiden?

Min hjärtefråga är Fontänhuset. Jag vill att Fontänhuset ska få leva vidare i samma anda som det är nu, samtidigt som det ska utvecklas.

Vad är det bästa med Fontänhuset?

Den positiva atmosfären i huset, med alla handledare och vänner som jag fått.

Beskriv dig själv med tre positiva ord!

Glad, positiv och ambitiös.

Hur har din tid på Fontänhuset utvecklat dig?

På många bra sätt. Nu har jag även blivit styrelseledamot i Fontänhusets styrelse. I höst bär det iväg på Europakonferens i Skottland.

Marie Straubhaar

” En vandring på tusen mil börjar alltid med ett steg”

SPÖ Nr 3 2014 7

Händer i Huset

Mamma duva i väntans tider.

På Fontänhuset har vi ett fågelbo i en björk utanför ett fönster på övervåningen. Trädet står bara ca 7 meter från vårt fönster så vi har haft full möjlighet att se vad som händer i boet, häftigt! Ett privilegium och klart roligare än att se på naturfilm. Skogsduvemamman ruvade i två veckor innan den lilla krabaten kläcktes. Då var den liten som en mindre gråfågel. Vi såg mest ett litet huvud med näbb som stack upp och pickade på sin mammas näbb för att få mat. Den växte väldigt snabbt till sig. Kanske fick den extra mycket mat då den var ”ensambarn”. Efter en vecka hade den dubblat sin storlek och bara fortsatte växa.

Senare såg vi att mamman gjort ett nytt bo, några våningar högre upp i trädet. Kanske hade hon blivit störd av några paparazzis som tittat, pekat och tagit bilder?

En månad brukar det ta för en Skogsduveunge att bli full vuxen. Nu har den provat sina vingar och lämnat boet, allt medan vi med spänning fått följa den!

Text: Susanne Palm Foto: Susanna Larsson

Den lilla ungen matas ofta av sina föräldrar, som turas om att ligga i boet.

8 SPÖ Nr 3 2014

Min väg in i den mediala världen!

”Min första upplevelse med den mediala världen gjorde mig både rädd och nyfiken och det resulterade i att jag började en cirkel i medial vägledning ”

Jag har länge varit öppen för det okända och det är också min tro.

När jag var liten upplevde jag något som gjorde mig både rädd och nyfiken.

Det var kväll och min mamma hade gått och lagt sig. Jag skulle gå på toaletten innan det var dags att gå och lägga mig. Jag gick från mitt rum och kom ut till vardagsrummet som var genomfartsrum till hallen och toaletten, när jag då öppnade min dörr och skulle gå ut från rummet så såg jag en skugg skuggan. liknade gestalt. Jag blev riktigt rädd så jag skrek högt så mamma vaknade och kom ner till mig jag som hade mitt rum på nedre våningen, när jag skrek så försvann Det märkligaste av allt var att min farmor hade gått bort ganska nyligen innan denna händelse.

Skuggan i sig såg ut som en tant med hatt och hade en klänning eller en rock, hon stod och plockade i mammas bokhylla. Detta var en av de märkligaste händelser jag har upplevt.

Den andra upplevelsen var när jag bodde i en lägenhet i Örebro med min familj, som var den sista lägenheten innan vi flyttade till hus i Frövi.

Det var kväll och jag satt och tittade på tv medan mina barn låg och sov, mina barn var då 7, 5 och den minsta var 6 månader gammal. Min man låg ut i jobb så han var inte hemma. När jag då satt där och kollade på tv så helt plötsligt så började en leksak (en sådan där med ankmamma och ankungar, man drar i snöret så börjar den kvacka och röra sig).

Det var precis vad den gjorde bara det att det var ingen som hade dragit i snöret, så givetvis gick jag och kollade om ungarna var vakna, men nej, det var dom inte, dom sov. Jag blev helt iskall i kroppen och jätterädd.

Med tidens lopp har jag pratat/träffat medium och fått höra att jag är medial.

Egen berättelse

Jag fick mitt kall, att börja ta reda på mer om det okända, så jag började en cirkel som går ut på att få medial vägledning och i den får man göra många olika övningar såsom känna magkänsla, följa intuition och meditera.

Jag känner ett lugn när jag kommer till den här cirkeln. Att det finns så många människor som tror på samma som jag och att man känner sig fullt frisk, fast man varit med om sådana händelser som vanligtvis skulle klassas som hokuspokus för en del. Men för mig så faller det sig rätt naturligt, men som sagt så har vi alla en egen tro och detta är min tro.

Text: Linda Schnitzer Illustration : Sandra Otaa

SPÖ Nr 3 2014 9

Månadens styrelseledamot

I det här numret av Spegelöga har vi äran att presentera ytterligare en av våra värdefulla styrelseledamöter. Turen har kommit till Jan Blomqvist, som vi en solig dag intervjuar i samband med en lunch på Huset.

Hur kom du i kontakt med Fontänhuset?

Ja, hur gick det till? Jag tror det var förförra Psykiatri hinder. Jag tror det var 2002 eller 2003.

chefen Bosse Andersson som frågade mig om jag ville representera Psykiatrin/ÖLL i styrelsen. Det var i samband med att jag blivit chef för Karlakliniken, en klinik som jobbade med personer med varaktiga kognitiva funktions-

Har du någon personlig erfarenhet av psykisk ohälsa?

Nja, inte egen, även om jag i utbildningssyfte gått i terapi i många år. Dock har jag arbetat inom den psykiatriska branschen sedan 1975 på olika sätt. I Uppsala, Stockholm och Örebro. Jag är också psykolog och psykoterapeut, har en forskarutbildning i ryggen och slutligen varit verksam hetschef i 15 år inom psykiatrin.

Din hjärtefråga?

En av de viktigaste frågorna i dagsläget är hur vi i styrelsen kan skapa förutsättningar för en fortsatt fantastisk verksam het. Inte minst när det gäller lokaler och fortsatt finansie ring. Tillströmningen av nya medlemmar fortsätter och snart har vi växt ur de nuvarande lokalerna. En flytt innebär sannolikt att vi får högre kostnader för verksamheten och då behövs nya pengar.

Under de år jag har suttit i Fontänhusets styrelse har jag sett en fantastisk utveckling på Huset. Aktiviteterna har blivit mer målinriktade och det händer saker hela tiden. Jag tycker verkligen Huset har lyft med åren.

Vad är det bästa med Fontänhuset?

Det bästa med Fontänhuset är öppenheten och engage manget. Utan engagemang står en verksamhet still. Här är ju alla välkomna och hjälper till efter förmåga. För många människor är Fontänhuset en oas i den moderna storstads djungeln.

Verksamheten är mycket mer utåtriktad idag än för ett antal år sedan, vilket är en positiv utveckling.

Beskriv dig själv med tre positiva ord!

Beskrivningen av mig själv borde väl andra egentligen uttala sig om. Om jag ändå måste, skulle jag nog säga att jag är

realist

,

nyfiken

och

orädd

.

Vad ägnar du din lediga tid åt?

Jag spelar väldigt gärna musik! I min ungdom spelade jag faktiskt i ett lokalband i Östersund. Jag lyssnar gärna på jazz. Jag har en stor passion för Frankrike så jag läser konversationskurser i franska för att hålla igång mina språkkunskaper. Litteratur och film fångar mitt intresse. Och som husägare är man egentligen aldrig sysslolös...

Anneli Johansson Susanna Larsson

10 SPÖ Nr 3 2014

Jag började i en viktgrupp på vårdcentralen med fem del tagare årsskiftet 2012 nästa dag. 2013. Jag har varit överviktig sedan många år och behövde råd och stöd för att lyckas gå ner i vikt. Vid fem tillfällen gick vi igenom olika sätt att tänka på hur man ska äta och röra på sig. Det finns inga misslyckanden, går det dåligt en dag så tar man nya tag Jag satte upp egna mål som passade mig. Vi skrev matdagbok från start till mål där vi tittade på när, var och hur ätandet var. Det var viktigt att få kunskap om känslor och beteende kring mat och ätandet. Jag kom fram till att jag inte är ensam om att tröstäta när jag mår dåligt. Det är ett väldigt vanligt beteende som är oerhört svårt att bryta på egen hand. Gruppen träffades en gång i veckan då vi gick igenom sex olika steg. Första steget innebar att vi satte upp mål att börja förändra, en realistisk målsättning. Steg två fokuserade på att en liten förändring gör stor skillnad. Tredje steget innebar ätbete ende och strategier vidmakthållande.

fysisk aktivitet. Under steg fyra tittade vi på förändringar för och emot. Steg fem innebar att hitta balans och helhet. Sista och sjätte steget handlade om De första 14 dagarna var ett elände! Alla måltider byttes ut mot Modifast (en näringsdryck), så fyra gånger om dagen drack jag min mat. Det finns olika smaker, tack o lov. Jag fick dricka kaffe och vatten. För att få tuggbehovet tillfredsställt tuggade jag tuggummi. Denna rivstart var både fysiskt och psykiskt jobbig. Man ska nog tänka efter innan man startar en sådan här resa. Det är viktigt att tänka på att man har landat mentalt innan man startar upp.

Innan man startar tar man fasteprover och genomgår en läkarundersökning. Under perioden följs man upp med flera läkarundersökningar. Efter ett år är den sista undersök ningen.

Man träffar en sköterska efter först 12 veckor och sedan ytterligare efter 24 veckor för att kontrollera vikt, midjemått, blodtryck och BMI. Man väger sig på en speciell våg på vårdcentralen. Jag har gått ner ca 30 kg! Blodtrycket är idag normalt. Midjemåttet har minskat med 23 cm och BMI från 46,7 till 35,0.

Efter de första två veckorna fungerade det utan problem att använda pulvret. Upptrappning steg ett innebar att jag fick äta vanlig frukost och tre påsar pulver. Detta pågick under fyra veckor sedan fick jag äta frukost, lunch och två påsar pulver i fyra veckor.

Nästa upptrappning innebar frukost, två vanliga mål och en påse pulver. Detta pågick under fyra veckor.

När pulverdieten är över ska man tänka på hur och vad man äter. Att öka på grönsakerna och dra ner på kolhydraterna och dessutom anpassa portionerna är det som gäller. Jag gör assiettmodellen vilket innebär att jag äter en mindre portion mat vid samtliga måltider. Det svåraste är att låta bli det lilla extra dvs godsaker, fikabröd mm.

Jag har lyckats hålla vikten med nåt kilo hit och dit vilket jag är jättenöjd och stolt över. Jag cyklar varje dag och rör mig mycket under arbetsdagen. Jag har köpt en pilatesboll som jag försiktigt har börjat att använda hemma.

Marianne Karlsson

SPÖ Nr 3 2014 11

Reportage

Visste ni att Sveriges största LEGO-butik ligger i Örebro?! Jo, så är det. Närmare bestämt i Hjälmarsberg, strax öster om Örebro, finner vi detta paradis för såväl gammal som ung LEGO-älskare. Med en yta på 250 kvadratmeter fylld från golv till tak med LEGO kan de med all rätt att kalla sig störst i Sverige. Där finns verkligen allt inom LEGO-genren vill jag lova. Tisdagen efter påsk har vi bestämt träff med Fredrik, LEGO-gurun som driver butiken, för att få en klarare bild av som egentligen döljer sig bakom den utifrån sett ganska alldagliga ladugårdsbyggnadens väggar. Efter en trevlig pratstund kan vi dela med oss följande av vad vi fått lära!

Den fysiska butiken och tillika lagret i Hjälmarsberg.

Klossbutiken, eller klossbutiken.se som är det fullständiga namnet, började som en webbutik med syfte att förse Sverige med ett fullgott LEGO Sverige den huvudsakliga marknaden, men tanken på att framöver agera även utomlands finns med. Idag finns i Sverige ingen sk LEGO store, alltså en äkta ”brand store”. De vi har är återförsäljare av olika slag, oftast de traditionella leksaksbutikerna som har ett begränsat utbud av LEGO sortimentet. De svenska LEGO som söker specifika delar eller byggset, har inte haft någonstans att vända sig. Men Klossbutiken har numera ett heltäckande utbud av LEGO:s sortiment, du finner verkligen allt du söker.

-

Vad ÄR Klossbutiken?

utbud. Till att börja med är entusiasterna,

”Det är som ett LEGOLAND i miniformat”

Det var hösten 2011 som Klossbutiken.se drog igång som webbutik. Johan, som startade Klossbutiken, fick många timmars konsultation från Fredrik som med sina många år på LEGO visste och kunde allt om LEGO. Johan äger Klossbutiken, men Fredrik konsulterades allt mer eftersom tiden gick och idag är det Fredrik som driver butiken. Det gör han tillsammans med sin kollega Jocke. Det är endast två anställda på företaget. Sommaren 2013 öppnade man butiksförsäljningen här i Hjälmarsberg, som ett komplement till webhandeln.

Och att butiken hamnade i Örebro berodde helt enkelt på att Postens stora sorteringsterminal ligger just här vilket underlättar enormt för webhandeln.

Klossbutiken vill vara mer än bara en vanlig affär. Att kliva in här ska vara förenat med en oförglömlig upplevelse av aktiviteter, spel och unik shopping av LEGO i alla dess former. Exempelvis finns ett rum med över 100 kg LEGO som besökarna kan ”leka” fritt i. Till skillnad från i de traditionella leksaksbutikerna kan du se många av seten uppbyggda. Titta, känn och detaljstudera! Självklart finns LEGO i lösvikt. Likt godiset i affärers självplockshyllor ligger de färgglada klossarna i byttor och ser sådär oförskämt inbjudande ut. Med den stora skillnaden att det här inte på något sätt är onyttigt för hälsan, möjligtvis för plånboken…

LEGO i lösvikt.

12 SPÖ Nr 3 2014

Reportage

Medelmåttan som blev en expert

Fredrik berättar att han som barn inte alls var någon ”LEGO LEGO nörd”. Visst hade han LEGO, men inte i större utsträckning än han hade andra leksaker. När han som vuxen fick jobb som säljare på LEGO blev många av hans nördar till kompisar avundsjuka. För oss som verkligen älskar LEGO ter det sig ju som rena drömjobbet! För Fredrik var det nog som vilket säljarjobb som helst i början. Hans uppgift var som resande säljare att se till att LEGO presentaredes på ett bra sätt i Sverige, då han jobbade mot återförsäljarna på den svenska marknaden. Snabbt kom han in i LEGO gjorde honom till den LEGO världen, fick åka till Danmark på utbildningar, se fabrikens tillverkning med egna ögon, se utvecklingen från design till färdig produkt o.s.v. Han lärde sig de olika teman som LEGO hade och artikelnumren på byggseten fastnade i hans minne. Han tycktes också ha en intuitiv känsla för försäljning och popularitet av nya set som skulle ut på marknaden. Allt detta i kombination expert han idag kan kalla sig.

marginaler när det gäller LEGO sina 5 år som säljare på LEGO är ganska unik.

Klossbutiken har inte som ambition att vara billigast i Sverige på LEGO, utan man satsat på kvalitet, kvantitet och på upplevelsen i sig. Det är ganska små ekonomiska försäljning. De priser LEGO sätter gäller ju alla återförsäljare på marknaden, så det finns inte jättestort spelrum att konkurrera om där. Men det är så mycket mer än bara pengar. På Klossbutiken satsar man mycket på att ha ett så brett sortiment som tänkas kan, och dessutom kunskap och god service. Här ska man kunna få svar på alla sina frågor och finna alla sina saknade delar. Och den kunskap Fredrik bär med sig efter De som besöker Klossbutikens fysiska butik är inte bara örebroarna själva. Tack vare webbutiken har man nått hela landet, och många av kunderna kommer när tillfälle ges även in till butiken här i Örebro. Att ha en fysisk butik fungerar väldigt bra som ett komplement till näthandeln. Under påskhelgen t.ex. var aktiviteten i webbshopen väldigt sval. Det är många helgdagar och Posten har begränsad leverans, vilket gör att folk kanske inte är så angelägna att beställa varor. Det känns nog igen hos de flesta webbutiker. Däremot var aktiviteten i butiken i Hjälmarsberg extra hög. Påsklediga familjer gjorde dagsturer dit för att både handla och att bygga.

”Vi kallar det här en destinationsbutik - hit kommer man för att uppleva LEGO på riktigt”

Vy från rummet där besökarna får bygga fritt.

Helt rätt i vår teknologiska tidsera

Det var en period som det gick riktigt dåligt för LEGO koncernen. Försäljningen dalade så pass att man faktiskt låg farligt nära en konkurs. Exempelvis namnbytet på de välkända DUPLO rymdskepp.

klossarna, till ”Explorer”, fick konsumenterna att förvirra sig och därmed sluta handla. LEGO var tvungna att noggrant lyssna på vad marknaden ville ha. Man började t.ex. utveckla tv spel med de olika setens karaktärer. Trenden vände och LEGO har idag en stark position på leksaksmarknaden. Idag har man gjort en stor satsning på flickor, bl.a. genom de pastellfärgade seten kallade LEGO Friends. Tidigare var LEGO mest en sak för pojkar, vilket tydligt speglades i otaliga set av bilar, tåg och I dagens samhälle när datorer och tv spel blivit så dominant har LEGO fått ett uppsving. De äldre generationerna ser det som värdefullt att barnen sliter sin uppmärksamhet från dataskärmen och ägnar sig åt fantasifullt byggande istället. Det är kreativt och lite ”back to basics”. Utsikterna är goda, med andra ord. Både för LEGO och för Klossbutiken.

LEGO-experten Fredrik i egen hög person.

Susanna Larsson Marie Straubhaar

SPÖ Nr 3 2014 13

Händer i Huset

Den 19 maj var det dags för Fontänhuset att fylla nära en hel Lindbergsbuss för att resa till Gränna och Visingsö. En hel dag med aktiviteter hade noga planerats och det var många som ville följa med. Tack vare sponsring från företag och pri vatpersoner kunde resan subventioneras så att medlemmarna endast behövde betala en liten summa för att delta.

Klockan 7:15 samlades vi utanför Fontän huset för att ge oss av på den långa resan. Då det tar ett par timmar att resa fick det bli ett stopp för fika vid Stora Hammarsun det. Men vi höll tidsschemat och var i Gränna strax efter 10. Vi började med att ta färjan över till Visingsö där första aktivite ten var att åka Remmalag. En intressant men trevlig upplevelse. Vi skumpade iväg till Kumlaby kyrka där vi fick möjlighet att ta oss upp i det 24 meter höga kyrktornet. En lite läskig men spännande upplevelse.

14 SPÖ Nr 3 2014

Sedan bar det tillbaka till hamnen där lunch var beställd på restaurang Solbacken. En mycket god slottsstek serverades med potatis och gelé. Mätta och belåtna tackade vi kocken och tog färjan tillbaka till Gränna.

Händer i Huset

Väl i land blev det en liten promenad till Grännamuséet för att lära oss om Andrées polarexpedition. Vi fick en berättelse av guiden innan vi fick kika runt själva i muséet. När vi kom ut därifrån hade himlen öppnat sig och regnet öste ner. Med uppfällda paraplyn vandrade vi vidare mot Wetters polkagrisar, kanske resans höjdpunkt. Vi fick se polkagriskokning på nära håll, och kunde konstatera att det är ett riktigt hantverk. Naturligtvis blev polkagrisar i diverse färger och smaker inhandlade.

Ett späckat schema fick vi äntligen lite tid för ”rast”. Vi hittade ett jättemysigt 50 talscafé där vi kunde vila benen och fika en stund. Trötta men belåtna satte vi oss på bussen för hemfärd mot Örebro. Runt halv 5 tiden. Vi nådde Örebro igen runt 19 tiden på kvällen. Många fina minnen fick vi med oss och vi hoppas att vi kommer att få uppleva fler resor tillsammans framöver.

Text: Susanna Larsson Foto: Susanna Larsson. Klas Björndahl

SPÖ Nr 3 2014 15

Kultur och nöje

Då var årets musik och tv fest över, och vilken fest. Danmark bjöd på en av tidernas snyggaste ESC shower och programledarna var briljanta. Och för första gången någonsin lyckades man även göra underhållning av snacket i greenroom, mycket bra jobbat DR!

13:e plats, ett bra resultat för att vara Schweiz.

Hemmahoppet Basim steg i rankingen och tog sig in på topp 10, och har i skrivande stund blivit en hit i tillexempel Sverige.

För största flopparna stod Azerbaijan som hamnade på en 22:a plats efter att ha varit topp 5 sedan 2009, även Grekland torskade rejält med sin 20:e plats.

Storbritannien trodde stenhårt på vinst, men Molly hamnade långt ner i resultatlistan med sin dammiga 90 tals schlager. Kanske Storbritannien borde fundera på att hoppa av?

Så, nu vänder vi blickarna mot Österrike, det är ju bara en sisådär 50 veckor tills det är dags igen.

Marcus Klingvall

Nikolaj Koppel, Lise Rønne och Pilou Asbaeck, lysande värdar.

En av mina favoriter på förhand Conchita Wurst höll hela vägen fram, till ryska politikers stora förtret, och nu vill ryska politiker att man ska lämna Eurovision. Men ryska folket gillade Conchita, och röstade fram henne som 3:e bästa bidrag i finalen och ”Rise like a phoenix” har toppat ryska Itunes listan! När det väl gällde visade Europa att kärlek och tolerans slår hat och trångsynthet, viktig seger för Europa. Den största vinnaren, musikaliskt, verkar dock Holland blivit, ”Calm after the storm” toppar listorna i många länder för tillfället, klassiska begreppet ”2:an är den riktiga vinnaren” slår till igen.

Snygga Sanna Nielsen tog bronset, mycket välförtjänt. Och snyggaste Sebalter tog sig till final och visslade sig till en

Tack!

Varmt

TACK

till

För den fina receptsamlingen till vårt hus.

16 SPÖ Nr 3 2014

Intervju

Marianne Larsson har under många år skickat in dikter m.m. till redaktionen. Vi blev intresserade av att ta reda på mer om Marianne och det visade sig att hon var den allra första medlemmen på vårt Fontänhus!

Vi bjöd in Marianne för att få en bild av henne och hennes tid som medlem.

”Jag såg ett program om Lis Asklund” berättar Marianne. ”Jag skickade en dikt till henne och hon svarade mig. Det var alldeles i början av Fontänhusets varande i Örebro. Jag tog kontakt med Conny Gabrielsson och på den vägen var det”.

Marianne var aktiv medlem i ca fem år. Under den tiden hann hon med två olika övergångsarbeten och redaktions arbete för tidningen som hon initierade.

”Min tanke var att vi skulle spegla det som vi såg i varandras och andras ögon. Jag gick hårt åt de lokala politikerna, ville informera så mycket som möjligt kring psykisk ohälsa”. Marianne gav tidningen namnet Spegelöga.

Marianne beskriver en dag på Fontänhuset där hon där hon var med och utförde alla sysslor. Det var ett fåtal personer under den första tiden så arbetet var främst att delta i köket på förmiddagen. Resterande tid arbetade man med Spegel öga. Redan på den tiden arbetade huset med att informera på skolor och andra verksamheter. I tidigt skede tog man också emot socionompraktikanter.

Marianne berättar att hon var tungt medicinerad så det var tufft för henne att arbeta heltid. Hon fick erbjudande om både övergångsarbete och lägenhet. Under ett halvår arbetade Marianne på Försäkringskassan där hon utförde enklare arbetsuppgifter. Hon arbetade även på Lärnia tryckeri under en period.

”Jag försämrades och fick en rejäl svacka. Då bestämde jag mig för att söka mig till Stjärnverkstaden som fanns på närmare håll för mig. Dock har jag fortsatt att skriva dikter och det är jättekul att fortfarande kunna bidra till Spegelöga”.

Lyssna Lyssna till ditt hjärta På all ångest och din smärta Jag en vän du svek I all denna grymma kärlekslek Blomman så timid I dess mörka tid

Marianne Larsson

Marianne Karlsson Agneta Callenhed

SPÖ Nr 3 2014 17

Egen berättelse / Faktaartikel

Det var när jag gick på gymnasiet som jag fick i uppgift att skriva en uppsatts om ”någonting” ur vår svenska samhälls historia. Det var inte lätt att bara komma på något sådär, men så fann jag lite information om Nunnefjärilen.

Mina klasskompisar undrade så klart om man kunde skriva om Sveriges samhällshistoria ur ett ”fjärilsperspektiv”, och det visste inte jag heller ifrån början, men nu hade jag bestämt mig för att göra ett försök.

Och till min stora förvåning tog jag mig in i en kanske något undangömd, men viktig del av Sveriges samhälls historia i sekelskiftet, 1800 1900 talet.

Nunnefjärilen, som egentligen heter Barrskogsnunnan (Lymantria monacha) är en fjäril på en vingbredd på ca 36 55 mm. Som representeras av två arter, barr och lövskogsnunnan. En av Europas största kända skogsskövlingar under sekel skiftet 1800 1900 talet var i Kolmårdsskogarna, här i Sverige. Så under åren 1898 60 1901 hade Nunnefjärilen förstört ett område på 3063 hektar, dessutom fick man avverka mer skog för att förhindra spridningen av larverna. Det tog ca 80 år att återfå den skog som Nunnefjärilarna förstörde.

Larverna spred sig huvudsakligen genom blåst, men för att förhindra larvernas spridning fick man limma på träden. Man lade lim som en ring runt träden (dryga 1 meter från marken upp på trädet), så att larverna inte skulle kunna skada träden. Den skog som redan var förstörd fick man nu avverka och transportera vidare. För att transportera timret byggdes Nunnebanan. Den gick mellan Virå och Sandvik, nere vid Bråviken där timret skeppades vidare. Nunnebanan var en järnväg till för att transportera på. Senare blev det också persontrafik. Järnvägen användes också för att frakta post och även marmor från gruvorna.

Men konkurrensen från andra transportmedel blev för stor hörde järnvägen, år 1939.

och persontrafiken lades ner år 1933 och i sin helhet upp Ett av de fyra lok som aktivt kördes på denna bana var loket Virå, som tillverkades i Motala år 1901. De andra loken gick sedan till skroten utom loket Virå, som såldes till en gruva i Norge år 1919. År 1965 kom loket tillbaka till Sverige och är nu renoverat och används vid musei banan i Mariefred.

Så visst gick det att skriva en uppsatts från fjärilar till en bit av Sveriges samhällshistoria. Jag har själv varit ute och både gått och cyklat på delar av Nunnebanan, som idag är en fin vandrings och cykel led. Har ni möjligheten att ta er dit, så ser er omkring och njut av vår fina natur!

Barrskogsnunnan

Honfjäril (övre), Hanfjäril (undre)

Bildkälla: http://sv.wikipedia.org/wiki/Barrskogsnunna

Susanne Wallin

18 SPÖ Nr 3 2014

Vi bjuder er på ett recept på smarriga majsfrallor. Passar bra till frukost eller eftermiddagsfika.

Du behöver:

350g kallt vatten 1 ägg 40g olivolja 100g majsmjöl 1 tsk bakpulver 1/2 tsk salt 15g psylliumfröskal

8 st frallor Gör så här:

Blanda vatten, ägg och olivolja i en bunke. Tillsätt majsmjöl, bakpulver, salt och psylliumfröskal. Låt smeten svälla i cirka 15 minuter.

Klicka ut degen i 8 stycken muffinsformar och ställ gärna formarna i en muffinsplåt.

Grädda mitt i ugnen i 20 minuter i 225 grader.

Marianne Karlsson

Tack!

SPÖ Nr 3 2014 19

Egen berättelse

Barndomens ramsa sitter i ryggmärgen på mig och jag minns med glädje hur man bytte klistermärken, kulor, samlarkort, godis och bokmärken med varandra. Nu som vuxen har jag återupptäckt barndomens glädje när jag introducerades till fenomenet ”bytardagar”.

Grundtanken med bytardagar som fenomen, är att du ska kunna byta saker du tröttnat på mot något som någon annan har över. Men bara för att jag hittar en tröja jag vill ha, är det inte säkert att den som äger sagda tröja är intresserad av det jag vill byta bort. Därför har man valt att lägga upp bytardagarna på andra sätt. Man vill helt enkelt vara säker på att så många saker som möjligt ska hitta nya lyckliga ägare utan krångel.

Det finns två typer av bytardagar:

Loppis-varianten

och

”1 mot 1”-varianten

.

Loppis-varianten

Detta är den allra vanligaste typen av ”bytardag” och är egentligen mer som en loppis. Tanken med just dessa är att man ska ”byta” det urvuxna mot något i rätt storlek, men även kunna inkludera lite dyrare saker utan att känna att man riskerar att förlora på det. Så för att kompensera för sakers olika värde sker istället en samordnad försäljning av sakerna.

Du märker upp dina saker (pris, storlek och telefon loppis dyka upp under själva bytesdagen.

nr) och lämnar sedan in sakerna innan själva bytardagen går av stapeln. De sorterar sedan sakerna baserat på typ, storlek och ställer dessa i ordning inför själva försäljningen. När det är dags för själva bytet så fungerar dagen så som en du letar rätt på det du är intresserad av och betalar i den gemensamma kassan som arrangören sköter. Eftersom det är försäljning kan även den som bara vill köpa saker Efteråt kan du som sålt saker komma in och hämta ut det som är osålt och det du tjänat. Oftast tar arrangören ut en viss procent för besväret, som går till deras verksamhet. Det brukar också vara möjligt att donera osålda saker eller inkomster till verksamheten för den som hellre vill skänka bort sitt överflöd.

Arrangörer för dessa bytardagar är ofta kyrkor, föräldra grupper, ungdomsföreningar och dagarna har ofta teman som ”barnkläder”, ”cyklar” eller ”vintersportutrustning”. Den här typen av bytardag är rätt trygg eftersom du får tillbaka det som inte sålts och eftersom det är ett enkelt sätt att göra sig av med överflödiga saker oavsett om du är intresserad av något själv eller inte. Många ser det också

Hasse Alfredsson

som ett smidigt sätt att sälja av värdefulla saker utan att behöva göra jobbet själv.

”1 mot 1”–varianten

Den andra typen av bytardag är en där du byter en sak mot en annan sak. Tanken här är att du ska kunna få lika många mätas i pengar.

som du lämnar in och att värdet i sig är saken och inte ska Även här lämnar du in sakerna i förväg men slipper märka upp dem. Du får istället biljetter för de föremål du lämnat in så när det är bytesdags kan hämta ut lika många saker. De ställer i ordning sedan är det dags att komma dit och hämta ut så många saker som du har biljett för. Arrangörer för den här typen av bytardagar är ofta studieförbund eller föreningar intresserade av återbruk eller miljöfrågor (t.ex. ABF och naturskyddsföreningen). Här är det nästan uteslutande kläder eller böcker som tema och ofta finns en begränsning i antal saker du får lämna in för att hålla arrangemangen hanterbara.

Den här typen av bytardag är lite mer av en chansning. Det finns inga garantier för att du hittar något du är intresserad av och det som blir över återlämnas inte utan används i verksamheten eller skänks till välgörenhet. Det låter ju lite vanskligt kan man tänka att inte veta om man får något för det men för den som söker lite ovanligare saker eller har ett intresse för att göra om saker är dessa bytardagar ofta en riktig guldgruva. Dessutom är det ett utmärkt tillfälle att lämna in det där som du ändå tänkt skänka bort och kanske få något annat skoj för det.

Vad kan man byta? Helt och rent brukar vara grundkriteriet men det är inte ovanligt att man även väljer att utesluta saker baserat på säsong. Det finns dock sällan tid att kontrollera att sakerna faktiskt är hela så ta för vana att kontrollera sakerna innan du tar de med dig hem.

Utöver annonsering på anslagstavlor ute på city kan man lättast hitta information om bytardagar på internet. Många har egna hemsidor och gör man en sökning på ”bytardagar” eller ”klädbytardag” så hittar man ett flertal. Flertalet av dessa tillåter också att man registrerar sin mail så man får information om när det är dags för nästa.

Blev du sugen på att byta något? Kom då ihåg att bytt är bytt men kan bytas igen!

Jessica Rickardsson

20 SPÖ Nr 3 2014

Rubrik

Två gånger varje vecka har vi friskvård i verksamheten. Deltagarna i Friskvårds gruppen planerar och gör ett schema för vilka aktiviteter som ska göras på dessa tider. Det kan vara allt från bowling, pingis, kubb och avslappning till diverse mer långväga utflykter. Den varmare års tiden vill vi förstås vara utomhus så mycket det går. Här kommer lite bilder från två av våra senaste friskvårdsaktiviteter!

En solig dag var det några från huset som bestämde sig för att åka till Öbykulle för att kolla på ormar.

Det är nämligen så att varje vår när det börjar bli varmt kryper ormarna fram från sin övervintringshåla och lägger sig där det är varmt och njuter av vårvärmen, exempelvis stenar och varma gropar. Vi hade turen att se ett flertal ormar ligga och njuta av solens strålar. Vi som följde med var inte enbart ormfantaster, det fanns nämligen en person som hade ormfobi. Vid hemresan upplevdes hennes ormfobi som bortblåst. Så det blev en lyckad utflykt. En annan friskvårdsaktivitet, en fredag i april, blev att vandra vid Göljan. Ett gäng från huset packade en picknickkorg och åkte iväg med vår buss till Göljestigen för att promenera och titta på det vackra vattenfallet. Göljestigen är en vandringsled mellan en till fem kilometer som inte ligger långt från Frösvidal i Kilsbergen. Det blir ett avbrott i vardagen, där får du inhämta dofter, lyssna på fågelsång och porlande vatten samt vandra i en varierande terräng. Vid sjön Göljan finns ett vindskydd och en fin lägerplats där du kan grilla eller ta ett svalkande dopp i sjön.

Foto: Susanna Larsson Text: Josefine Valfridsson

SPÖ Nr 3 2014 21

Händer i Huset

Det som har skett och som ska ske här framöver är en hel del spännande saker. Den 19 maj var vi på heldagsutflykt till Gränna & Visingsö och några från huset har deltagit på årets Grabbhalva.

Vi har även haft en friluftsdag den 2 juni, då var vi i Gårdsjötorp i Kilsbergen. Där hade vi planerat diverse aktiviteter både ute och inne, det blev en riktigt trevlig dag.

Ett antal personer har deltagit på svenska kyrkans konferenscenter vid sjön Lången, norr om Örebro, på Solliden. Tre dagars rekreation. Det är en årlig aktivitet som vi gör gemensamt med Svenska Kyrkan och RSMH. Nu har vi har startat upp torsdagsutflykterna där den första gick per cykel den 12 juni, det blev Hemfjärden runt, det är en tur på ca 4 mil.

Sedan sist så har vi så smått börjat påta lite i trädgården. Arbetet med vårt lilla projekt Självmålet fortsätter och där hade vi en väldigt intressant föreläsning om kosthållning av en dietist, Elina Nilssson. Många matnyttiga tips.

Vår ekonom och kollega Christofer Broberg har tyvärr lämnat oss för att börja jobba på Fyrklövern. Vi kommer att sakna honom, men önskar honom förstås lycka till på nya jobbet. Vi har även uppgraderat vår IT miljö med en hel del nya datorer och annat.

Klas Björndahl

Information

Båstad Falkenberg Göteborg Helsingborg Malmö Nyköping Stockholm Älmhult Örebro Lund Motala Sköndal Kärnhuset

Tel: 0431-724 80 e-post: [email protected]

Falkenbergs Fontänhus

Tel: 0346-71 10 71 e-post: [email protected]

Göteborgsfontänen

Tel: 031-12 30 01, e-post: [email protected]

Bryggan

Tel: 042-24 50 60, e-post: [email protected]

Fontänhuset Malmö

Tel: 040-12 00 13 e-post: [email protected]

Fontänhuset Nyköping

Tel: 0155-26 81 40, e-post: [email protected]

Fountain House

Tel: 08-714 01 60, e-post: [email protected]

Trappan Älmhult

Tel: 0476-480 10 , e-post: [email protected]

Stiftelsen Fontänhuset Örebro

Tel: 019-32 05 20, e-post: [email protected]

Lunds Fontänhus

Tel: 046-120195, e-post: [email protected]

Arbetsgruppen Motala Fontänhus,

Tel: 0141-212533, e-post: [email protected]

Fontänhuset Sköndal

, Tel: 076-860 42 06, e-post: [email protected]

För mer information, adresser, hemsidor mm: besök: www.sverigesfontanhus.se

22 SPÖ Nr 3 2014

Trygghet för återhämtning: en unik miljö som tillåter oss att lyckas

Självkostnadspris på frukost och lunch

Medlemsförsäkring under arbetstid

Rabatterade friskvårds-, kultur– och fri tidsaktiviteter

Tidningen Spegelöga gratis

Gratis och livslångt medlemskap

Möjlighet att följa med på olika utflykter och resor

Information

Huvudsponsorer är

Örebro Kommun

&

Örebro Läns Landsting

Futurum Fastigheter i Örebro AB Hantverksidkarna Hjortkvarns Kyrkliga Syförening Karin Isbäck AB RedFly Music AB Rotary Örebro Södra SGM Fastigheter Spårbyggarn SPG AB Stiftelsen Activa Svenska Kyrkan Nikolai Församling Säljcenter

Örebro

Gudrun Andersson Marie Bergstrand Erland Bohlin Gösta Boo Lars Bäckman Bengt & Marianne Dahlgren Bo & Kerstin Eriksson Tage Eriksson Pernilla Folebo Margit & Sune Göthberg Birgit Götlind Helge Hagberg Helén Hansson Sigrid Ivarsson Margareta Jakobsson Lars-Erik Johansson Tomas Johansson Anita Karlsson Eva Karmbo Anna-Maria Kindgren Börje & Kristina Larsson Marie & Sven-Göran Larsson Sofia Norrby Anders Nyhlén Karin Pettersson Barbro Rauseus Christer Sandén Torgny & Eva Sintring Larsson Olle Skoog Ove Ståhlgren Berit & Kent Svensson Lena Wickberg Margareta Wiklund Marie Wikner Lotta Wollarz

Brevens Bruk

Jan Andersson

Ervalla

Gertrud Nilsson

Fjugesta

Kristina Jansson

Garphyttan

Tore Mellberg

Heby

Patricia Molin

Hedemora

Anna Engström

Högsjö

Leif Rudin

Karlskoga

Gunnel Forsberg

Kumla

Irene Blom

Laxå

Lars-Göran Eriksson

Motala

Marika & Mats Pettersson

Strängnäs

Maria Kolasa

Sigtuna

Ingalill Skoglund

Skärholmen

Conny Gabrielsson

SPÖ Nr 3 2014 23

Nyfiken på Fontänhuset?

Ring

019- 32 05 20

och kom på besök!

Adress:

Vi finns intill Deiles gatukök. Målgatan 11-13

Öppettider:

702 16 Örebro Mån-Fre 08.30-16.00

E-post: Hemsida:

www.orebrofontanhus.se Besök oss direkt på internet:

(

Skanna QR-koden med din smartphone)

Är öppet för alla som i egenskap av patient inom länet har eller har haft kontakt med psykiatrin. Vi vänder oss till dig som i gemenskap med andra vill bygga upp din självkänsla och komma igång med arbete eller studier. Du själv eller någon annan ringer oss och får då en tid för information. Sedan kan du, så snart du vill komma hit och prova på ett par veckor, innan du beslutar dig för att bli medlem. Du deltar i en arbetsgemenskap tillsammans med med lemmar och handledare utifrån Fontänhusfilosofin. Vårt motto är ”en väg in och tre vägar ut”.

Fontänhuset är en fristående stiftelse som drivs som klubbhus. Vi är en eftersatt grupp, som har svårt att hävda oss på arbetsmarknaden. Vi har en styrelse med representanter från olika delar av samhället. Följ verksamheten genom vår tidning Spegelöga. Stöd klubben mer aktivt genom att bli stödmedlem. Som medlem får du Spegelöga gratis.

PRIS FÖR STÖDMEDLEMSKAP PER ÅR: Privatperson 200 kr Organisation/Företag 500 kr Fritt belopp utöver ovanstående mottages med tacksamhet. Fontänhusets bankgiro nr: 5114-5191

Tidningen Spegelöga ges ut i ca 420 exemplar. Den ut kommer med 6-12 nummer per år och skickas till med lemmar, stödmedlemmar, öppenvården, socialtjänsten m.fl.

Amicus är vår ungavuxnagrupp. Den riktar sig till åldersgrup pen 18-30 år. De träffas två gånger i veckan och gör egna aktiviteter, som t.ex. musikquiz, ser på film mm. Amicusgruppen väljer själva sina aktiviteter.