Broschyr Glaukom (PDF-dokument, 760 kB)

Download Report

Transcript Broschyr Glaukom (PDF-dokument, 760 kB)

Glaukom

2

Glaukom eller grön starr

Glaukom och grön starr är olika namn för samma ögonsjuk­ dom. Den yttrar sig som en skada på synnerven och påverkar synfältet (sidoseendet). Ögonläkare väljer ofta att säga glaukom för att undvika förväxling med grå starr, som är en grumling av ögats lins. Glaukom drabbar i regel äldre människor. Diagnosen är ovanlig hos personer under 50 år.

Vad som orsakar glaukom är inte känt, men ärftlighet kan spela en viss roll. Om det finns glaukom i släkten kan det vara bra att du träffar en ögonläkare.

Så märker du symptomen

Besvären är i ett tidigt skede mycket diffusa. Många personer upplever ”synbesvär”, utan att riktigt kunna specificera det hela närmare. Andra märker inget alls. Vid mer utvecklad sjukdom faller delar av synfältet bort, medan synskärpan kan vara välbehållen.

Så får du diagnos

För att kunna ställa en diagnos behöver du träffa en ögon­ läkare. Ögonläkaren undersöker dels synfältet, dels syn nervens utseende. Läkaren tar även hänsyn till ögontrycket. Du får diagnosen glaukom om synnerven har skador som är typiska för sjukdomen.

3

4

Så får du behandling

Det finns inget botemedel mot glaukom, men flera sätt att motverka en försämring av synen.

All glaukombehandling (läkemedel, laserbehandling och operation) går ut på att sänka ögontrycket. Behandlingen syftar till att bromsa sjukdomsförloppet.

Det finns olika typer av ögonläkemedel som sänker ögon­ trycket. En del ögondroppar fungerar bättre för vissa personer än för andra. Därför kan du behöva prova dig fram för att uppnå det bästa resultatet. Andra sjukdomar och annan medicinering kan också påverka valet av droppar. Eftersom behandlingen inte leder till att synen blir bättre är det frestande att sluta ta sina droppar, men risken ökar då för ytterligare skador på synnerven. När du har vant dig vid att ta ögondropparna regelbundet är det lika självklart som att borsta tänderna varje dag.

Om ögondropparna inte ger önskad effekt på ögontrycket kan laserbehandling eller operation bli aktuell.

Ögontrycket kan förändra sig över tid. Det gör att regel­ bundna ögonkontroller är nödvändiga resten av livet.

Så är sjukdomsförloppet

Många personer med lindrigt glaukom märker inte av sin sjukdom alls. Andra med mer avancerade skador upplever försämringen av synfältet som ett stort handikapp. Vissa personer får sämre syn trots behandling, men försämringen

Ögontryckmätning.

sker i regel långsamt. Möjlig heten att bevara synförmågan ökar med en effektiv sänkning av ögontrycket och regelbundna ögonkontroller.

5

6

Så påverkar glaukom synfältet

Följande bilder illustrerar påverkan på synfältet.

1. Normalt synfält

Normalt resultat av synfältsundersökning.

2. Tidigt glaukom

Vid tidigt glaukom är synskärpan bevarad, men områden som är skadade har nedsatt skärpa. Stora prickar innebär områden med synfältsbortfall.

3. Långt gånget glaukom

Vid långt gången sjukdom är synfältet inskränkt. Synfältet i mitten är klart och det blir ett så kallat kikarsynfält.

Kikarsynfält

De stora prickarna illustrerar vilka delar av synfältet som fallit bort.

7

Telefon: 08-672 30 00 S:t Eriks Ögonsjukhus AB är ett av Europas ledande ögonsjukhus. Vi bedriver både planerad och akut ögon sjuk- vård och tar varje år emot drygt 200 000 patientbesök från Sverige och utlandet. Tillsammans med Karolinska Institutet bedriver vi forskning, utveckling och utbildning inom ögonsjukvård. S:t Eriks Ögonsjukhus har 370 anställda och ägs av Stockholms läns landsting.