HDS Installation - Thermoprodukter

Download Report

Transcript HDS Installation - Thermoprodukter

Installationsmanual

Installation av HDS-instrument

Dok. 988-0176-06A

Läs nedanstående instruktioner noggrant innan installationen påbörjas.

Installationsverktyg (ingår ej i leveransen)

Om du har för avsikt att dra givarkabeln genom akterspegeln behöver du antingen ett borr på 25 eller ett på 16 mm, beroende på vilken kontakt som sitter i änden på givarkabeln. Vid akterspegelsmontering krävs alltid tillgång till ett marint tätningsmedel av hög kvalitet, för användning både över och under vattenlinjen. Även nedanstående installationer kräver tillgång till dessa verktyg och förbrukningsmateriel.

Installation av hel akterspegelsbygel:

Verktyg: två skiftnycklar eller hylsnycklar, borrmaskin, borr på 3 mm, skruvmejsel. Förbrukningsmateriel: ingen

Installation av tvådelad akterspegelsbygel:

Verktyg: två skiftnycklar eller hylsnycklar, borrmaskin, borr på 3 mm, skruvmejsel. Förbrukningsmateriel: fyra rostfria träskruvar, nr 12 x 25 mm.

Installation av trollingmotorfästet TMB-S:

Verktyg: två skiftnycklar eller hylsnycklar, skruvmejsel. Förbrukningsmateriel: buntband

Installation av akterspegelsgivare inombords:

Förbrukningsmateriel: rengöringsalkohol, sandpapper nr 60 och 120, marint epoxilim.

Installation av inombordsgivare:

Förbrukningsmateriel: rengöringsalkohol, sandpapper nr 60 och 120, marint epoxilim.

1

Installation av akterspegelsgivare

Givarens placering och installation är de enskilt absolut viktigaste momenten vid installation av ekolod.

1. Välj var givaren skall placeras.

En akterspegelsgivare måste alltid vara i kontakt med vattnet för att fungera och monteras på en plats där vattenflödet inte störs av turbulens.

Bra placering Felaktig placering Felaktig placering Bra placering

På aluminiumbåtar med stabiliseringskanter på skrovet kan det vid hög fart lätt uppstå omfattande turbulens. På sådana båtar kan givaren ofta placeras mellan två sådana kanter, närmast motorn, med bra resultat.

Om givaren placeras på en plats med turbulens i vattnet kan de luftbubblor som upp står i turbulensen ge upphov till störningar i ekolodsbilden, i form av slumpmässigt förekommande streck eller punkter. Det kan i sådana fall också hända att ekolodet tappar bottenekot vid planande gång.

Montera inte givaren närmare motorn än ungefär 30 cm. På detta sätt undviks störningar pga kavitation kring propellern.

Försäkra dig om att givaren inte monteras så att den kan skadas vid när båten tas upp på trailer.

2

2. Linjering av kuggbrickor på givarfästet

Linjering av kuggbrickor på fästet i ett stycke

Det hela fästet levereras med två st kuggbrickor i plast. Kuggbrickorna används för att passa in givaren mot skrovet. Kuggbrickorna är märkta med bokstäverna A till E. Kuggbricka Fäste 1. Tryck in kuggbrickorna i fästet, med bokstaven A riktad mot den instansade punkten på fästets utsida, på det sätt som visas i bilden här till höger.

Passa in punkten mot bokstaven A.

2. Tryck in givaren i fästet och sätt tillfälligt ledbulten på plats, på det sätt som visas i bilden här till höger. Akterspegel 3. Håll givaren mot akterspegeln. Titta på givaren från sidan. Försök justera givaren så att dess under kant blir parallell mot marken. Om den gör det är läge A rätt läge.

Ta loss givaren och kuggbrickorna från fästet om det inte går att justera givaren så att dess yta blir parallell mot marken. Sätt tillbaka kuggbrickorna i fästet, denna gång med bokstaven B linjerad mot den instansade punkten i fästet. Sätt tillbaka givaren i fästet och håll det an mot akterspegeln. Kontrollera huruvida givaren hamnar parallellt mot marken. Upprepa denna procedur tills du får givaren parallell mot marken.

3

Inpassning av kuggbrickor med tvådelat fäste

Det tvådelade fästet levereras med fyra svarta kuggbrickor i plast. Kuggbrickorna används för att passa in givaren mot skrovet. Kugg brickorna är märkta med bokstäverna A till F.

Kuggbricka 1. Placera två av kuggbrickorna på vardera sidan av fästet, med bokstaven A linjerad mot märket på fästet på respektive arm. Styr märke 2. Placera nu de andra två kuggbrick orna på givaren, med bokstaven A rakt upp på givararmen.

Fäste 3. Tryck in givaren i fästet och sätt tillfälligt ledbulten på plats. 4. Håll givaren mot akterspegeln. Titta på givaren från sidan. Försök justera givaren så att dess under kant blir parallell mot marken. Om den gör det är läge A rätt läge.

Akter spegel Ta loss givaren och kuggbrickorna från fästet om det inte går att justera givaren så att dess yta blir parallell mot marken. Sätt tillbaka kuggbrickorna i fästet, denna gång med bokstaven B linjerad mot den instansade punkten i fästet. Sätt tillbaka givaren i fästet och håll det an mot akterspegeln. Kontrollera huruvida givaren hamnar parallellt mot marken. Upprepa denna procedur tills du får givaren parallell mot marken.

4

3. Hopmontering av givarfästet

När man väl fastställt rätt läge på kuggbrickorna skall givaren och fästet monteras ihop löst, på det sätt som visas i nedanstående bild.

Montering av helt fäste:

Metallbricka Låsmutter Gummibricka Kuggbrickor Metallbricka Bult

Dra inte fast givarfästet innan du passat in enheten på mot akterspegeln.

Montering av tvådelat fäste:

Kuggbrickor Stor plan bricka Bult Liten planbricka Låsmutter Tjock gummibricka

Dra inte fast givarfästet innan du passat in enheten på mot akterspegeln.

5

4. Inpassning och montering av givaren på akterspegeln

Justera fartgivaren så att den hamnar parallellt med båtens botten.

Givarfästet monterat för lågt Givarfästet monterat för högt Akter spegel Akter spegel Skrovets undersida Skrovets undersida

Det finns två extrema lägen du skall undvika när givaren skall monteras på akterspegeln. Det första är att fästets underkant inte får sticka ner under skrovkanten (se bilden till vänster). Det andra är att givarens undersida inte får hamna högre upp än skrovets undersida (se bilden till höger).

Givarens centerlinje skall passas in mot skrovet utsida och vara parallell med marken.

Akter spegel Givarens yta Dra inte låsmuttern på givarfästet för hårt. Om muttern dras för hårt kanske givaren inte viker upp om den skulle gå i något föremål i vattnet.

Skrovets undersida Enfrekvensgivare med fäste i ett stycke monteras med kabeln över bulten och genom fästet, på det sätt som visas här.

6

1. Håll givaren och fästet mot akterspegeln. Passa in givaren och fästet mot skrovet och märk upp läget ordentligt.

2. Borra monteringshålen för givarfästet. Borra med borr med lämplig diameter för de skruvar som skall användas.

Dra fast givaren och fästet på akterspegeln med de medlevererade skruvarna.

Tänk på att fylla alla skruvhål som borras i skrovet med marint tät ningsmedel.

Vid montering av akterspegelsgivare på båt med V-skrov skall givarens center linje passas in mot skrovet på det sätt som visas i denna bild. Vattenlinje Klamma givarkabeln nära givaren. Kabeln kommer då att sitta säkert på plats.

7

Ett eventuellt hål för givarkabeln i akterspegeln skall placeras väl över vattenlinjen. Täta hålet med lämpligt marint tätningsmedel.

Ett eventuellt hål för givarkabeln i akterspegeln skall placeras väl över vattenlinjen. Hålen skall fyllas med marint tätningsmedel av lämpligt slag innan skruvarna dras i. Dra fram givarkabeln till instrumentenheten. Se till att du får tillräckligt med slack i kabeln vid givaren. Undvik att dra givarkabeln tillsammans med andra kablar. Du kan behöva borra ett lite större hål i akterspegeln för att få igenom kontakten i änden på givarkabeln.

5. Provkör systemet för att kontrollera funktionen

Det händer ibland att givarens läge efter en tids användning behöver justeras något uppåt eller nedåt. Tack vare att skruvhålen i fästet är avlånga kan skruvarna lossas något och givaren skjutas uppåt eller neråt. Fel vinkel på givaren Del av fiskbåge Givarens yta parallell med bottnen.

Hel fiskbåge Om du har delar av fiskbågar i bilden, så som visas i ovanstående två bilder, kan detta bero på att givaren har fel vinkel. Kontrollera givaren och försäkra dig om att dess aktiva yta är parallell mot bottnen, på det sätt som visas i exemplet här nedan. Om det ofta händer att lodet tappar bottenekot kan detta bero på att givaren inte är i kontakt med vattnet hela tiden. Flytta ner givaren lite längre ner i vattnet och kontrollera om funktionen inte blir bättre. Om givaren kommer i kontakt med något föremål, t ex under gång, kan den komma att vikas upp. Om detta händer för ofta kan du prova att montera den lite högre upp på akterspegeln.

8

Montering av trollingmotorfästet TMB-S

Fästet TMB-S är konstruerat för givare som skall monteras i hela fästen.

Trollingmotorfästet TMB-S (best.nr. 51-45) är ett av föremål i vattnet.

extratillbehör

och kan beställas från Sportmanship Marin. Fästet TMB-S används för montering av givare som kräver helt fäste på trollingmotor. Om du ofta fiskar i vatten med många under vattensföremål, t ex sten, stubbar och träd, kan du också fundera på att välja en inombordsgivare för installation på trollingmotor. Sådana givare kan inte slås upp Låsbricka Plastfäste Bult Låsmutter Planbricka

Montera TMB-S-fästet på givaren med hjälp av slangklämman, fjäderbrickan och plastfästet, på det sätt som visas i bilden.

Slangklämma Dra upp givarkabeln längs riggen på trollingmotorn. Klamma kabeln med buntband (ingår ej).

Trä igenom slangklämman genom plastfästet på det sätt som visas här ovan. Lägg den sedan runt trollingmotorn på det sätt som visas i bilden här till höger. Montera givaren så att dess yta vetter rakt ner i vattnet när motorn är nerfälld i vattnet. Dra åt slangklämman ordentligt runt trollingmotorn. Se till att du har tillräckligt med slack i kabeln för att kunna vrida och tilta motorn utan problem.

9

Akterspegelsgivare monterad inombords

Rådgör med båttillverkaren innan du påbörjar installationen på en båt med s k sandwich skrov med flytmaterial. Vid inombordsinstallation skall givaren limmas fast på skrovets insida med epoxi.

VARNING!

Avlägsna inte något material från innerskrovet. Oförsiktig slipning eller sågning kan påverka skrovets hållfasthet. Kontakta båttillverkaren eller dennes representant för att få råd och information gällande skrovets konstruktion.

Givare Givaren limmad mot skrovet med epoxi.

Epoxi Skrov

I ovanstående bild visas en akterspegelsgivare limmad med epoxi på en plan, massiv skrovsektion nära akterspegeln. Den inringade bilden är en närbild på givaren fastlimmad mot skrovet.

På V-skrov bör givaren placeras på en plats där vinkeln är 10 °grader eller mindre.

ANM:

Även om man kan limma fast en akterspegelsgivare på skrovets insida rekommenderar vi att du i stället använder en renodlad inomskrovsgivare för den typen av installation. Använd sunt förnuft vid montering av ekolodsgivare på skrovets insida. När givaren väl är fastlimmad kan den vara mycket svår att flytta.

10

En ekolodsgivare kan inte skicka ut och ta emot signaler genom skrov av metall eller trä. Metall- och träskrov kräver därför antingen akterspegelsgivare eller genomskrovs givare. Många båtar har en plan kölklack som lämpar sig för montering av inombords givare. Om du skall montera en akterspegelsgivare som inombordsgivare måste du se till att givarens framkant riktas mot båtens för. Tänk också på att den temperatur en sådan givare med temperatursensor visar är skrovtemperaturen, inte vattentemperaturen.

Kontrollera att monteringsplatsen är ren, torr och fri från olja och fett innan du limmar fast givaren. Skrovytan skall vara så slät att givarens hela aktiva yta kommer i kontakt med skrovet. Kontrollera också att kabeln är så lång att den räcker fram till instrumentet.

Förut 1. Slipa givarens och skrovets yta.

2. Stryk epoxi på givarens och skrovets yta.

3. Limma fast givaren mot skrovet med epoxi.

Epoxi Skrov Slipa både skrovets insida, där givaren skall limmas fast, och givarens yta.

Börja gärna med ett grövre sandpapper, t ex nr 60, och avsluta med ett finare, t ex nr 160. Slipa skrovets insida så att det känns slätt vid beröring.

Den slipade ytan skall ha en diameter som är ungefär 1,5 gånger så stor som givarens diameter. Torka ren de slipade ytorna på skrovet och givaren med en trasa fuktad med alkohol.

Stryk på ett ca 1,5 mm tjockt lager epoxi på givarens yta och den slipade skrov ytan."

Kontrollera att det inte finns några luftbubblor i tätningsmedlet..

Tryck ner givaren i epoxin och vrid den i olika riktningar, så att eventuella luft bubblor pressas bort från området under givaren. Sluta vrida och trycka när du känner att givaren går emot skrovet. Lägg ett stadigt tryck på givaren, så att den ligger still medan epoxin härdar. Givaren får inte röra sig under härdningsperioden. Låt epoxin härda färdigt innan du flyttar båten. När installationen är klar skall givarens yta vara parallell mot skrovet, med så lite epoxi som möjligt emellan. Dra fram givarkabeln till instrumentenheten så snart epoxin härdat.

11

Installation av inombordsgivare

I följande instruktioner förklaras hur inombordsgivaren monteras inombords eller på trollingmotorn. Läs nedanstående instruktioner noggrant innan installationen påbörjas. Var ytterst noggrann vid montering av inombordsgivare. När givaren väl är fastlimmad kan den vara mycket svår att flytta.

ANM:

Givarens placering och installation är de enskilt absolut viktigaste momenten vid installation av ekolod.

Installation av inombordsgivare

Rådgör med båttillverkaren innan du påbörjar installationen på en båt med s k sandwich skrov med flytmaterial.

VARNING!

Avlägsna inte något material från innerskrovet. Oförsiktig slipning eller sågning kan påverka skrovets håll fasthet. Kontakta båttillverkaren eller dennes representant för att få råd och information gällande skrovets konstruktion.

En ekolodsgivare kan inte skicka ut och ta emot signaler genom skrov av metall eller trä. Metall- och träskrov kräver därför antingen akterspegelsgivare eller genom skrovsgivare. Många båtar har en plan kölklack som lämpar sig för montering av inombordsgivare. Givare Givaren limmad mot skrovet med epoxi.

Epoxi Skrov

I ovanstående bild visas en inombordsgivare limmad med epoxi på en plan, massiv skrovsektion nära akterspegeln. Givaren bör installeras så nära akter spegeln och så nära centerlinjen som möjligt.

Kontrollera att monteringsplatsen är ren, torr och fri från olja och fett innan du limmar fast givaren. Skrovytan skall vara så slät att givarens hela aktiva yta kommer i kontakt med skrovet. Tänk också på att kontrollera att kabeln är tillräckligt lång, så att den kan dras ända fram till instrumentet.

12

På V-skrov bör givaren placeras på en plats där vinkeln är 10°grader eller mindre.

Epoxi 1. Slipa givarens och skrovets yta.

2. Stryk epoxi på givarens och skrovets yta.

3. Limma fast givare mot skrovet med epoxi.

Skrov Slipa både skrovets insida, där givaren skall limmas fast, och givarens yta.

Du kanske vill börja med ett grövre sand papper, t ex nr 60, och avsluta med ett finare, t ex nr 160. Slipa skrovets insida så att det känns slätt vid beröring.

Den slipade ytan skall ha en diameter som är ungefär 1,5 gånger så stor som givarens diameter. Torka ren de slipade ytorna på skrovet och givaren med en trasa fuktad med alkohol.

Stryk på ett ca 1,5 mm tjockt lager epoxi på givarens yta och den slipade skrov ytan.

Kontrollera att det inte finns några luftbubblor i epoxin.

Tryck ner givaren i epoxin och vrid den i olika riktningar, så att eventuella luft bubblor pressas bort från området under givaren. Sluta vrida och trycka när du känner att givaren går emot skrovet.

Lägg ett stadigt tryck på givaren, så att den ligger still medan epoxin härdar. Givaren får inte röra sig under härdnings perioden. Låt epoxin härda färdigt innan du flyttar båten. När installationen är klar skall givarens yta vara parallell mot skrovet, med så lite epoxi som möjligt emellan.

Dra fram givarkabeln till instrument enheten så snart epoxin härdat.

13

Installation av inombordsgivare på trollingmotor

Givarens ovansida är krökt för att passa till trollingmotorns profil.

Du behöver slangklämma som är så stor att den går att lägga runt trollingmotorn. Slangklämman ingår inte i leveransen. Kontrollera att du har tillräckligt med slack i kabeln, så att du kan vrida och tilta motorn utan problem, innan du drar fast givaren. 1. Trä slangklämman genom fästet på givaren enligt nedanstående bild.

2. Lägg klamman runt trollongmotorn enligt ned anstående bild. Dra fast slangklämman ordentligt på trollingmotorn.

Givaren skall monteras för om skäddan på motorn. Montera givaren så att dess yta vetter rakt ner i vattnet motorn är nerfälld i vattnet.

Slang klämma Buntband Buntband Slang klämma Givare

Dra upp givarkabeln längs riggen på trollingmotorn. Klamma kabeln med buntband (ingår ej).

14

Underhåll av givaren

Gör regelbundet ren givarens aktiva yta. Olja och andra ämnen på givarens aktiva yta kan påverka dess funktion negativt. Regelbunden rengöring säkerställer lång och problemfri livslängd.

15

Montering av instrumentet: Montering på bygel eller infällt

Instrumentet levereras med en bygel för montering på instrumentpanel. Det ingår även en mall och fyra skruvar för infälld montering. Bestäm var instrumentet skall monteras. Skruvar för montering av bygeln ingår inte i leveransen.

Bygelmontering

ANM:

Läs följande instruktioner noggrant och dubbelkolla kablarnas längd innan du påbörjar installationen.

Bygeln levereras med hål för träskruv eller genomgående skruv. Kontrollera att det finns tillräckligt med plats bakom instrumentet de nödvändiga kablarna och vinkling av instrumentet.

Bygelarmarna skall vara något lutande mot instrumentets framsida.

1. Använd bygeln som mall och märk upp monteringshålen, inklusive kabelhålet.

2. Borra ett hål på 25,4 mm för kablarna (givarkabel, strömförsörjnings-/datakabel, ethernetkabel och nätverkskabel. Kablaran skall dras genom det stora centrum hålet i bygeln.

16

3. Dra fast bygeln på monteringsytan med självgängande eller genomgående skruvar. 4. Dra fram kabeln genom hålet mitt på bygelns nedre del. Lämna tillräckligt med överskottskabeln för att kunna vinkla instrumentet.

17

Monteringsbygel Monteringsrattar Monteringsbygel Monteringsrattar 4. Dra fast instrumentet i bygeln med hjälp av monteringsrattarna.

Kabelkontakter Uttag Uttag 5. Dra fram kabelkontakterna till respektive uttag på enhetens baksida. Kablar och uttag är märkta. Anslut kontakterna i respektive uttag. Starta enheten och kontrollera att kontakter sitter ordentligt i respektive uttag.

18

Infälld installation

Instrumentet levereras med fyra skruvar och mall för infälld montering. Kontrollera att det finns tillräckligt med plats för kablarna bakom panelen innan du tar upp monteringshålet i panelen. Börja sedan med att tejpa fast mallen på monteringsytan.

Borra de fyra styrhålen med ett borr på 3 mm.

På den mall som levererats med instrumentet finns uppgifter om olika mått, även om storleken på den hålsåg som behövs för att såga upp de hörnhål som visas här nedan. Såga bara längs den prickade linjen på mallen.

De fyra hörnhålen markeras av dessa skuggade fält.

Såga upp de fyra hörnhålen, skuggade områden i ovanstående mall, med en hålsåg. Detta förfarande ger jämnare och rundare hörn för infälld montering.

19

Såga upp hålet i monteringsytan (skuggade områden) längs dessa punktlinjer.

Såga upp längs punktlinjerna mellan hålen med en sticksåg. Såga längs den inre punktlinjen, inte den yttre heldragna linjen.

I denna bild visas hur enheten monteras på monteringsytan. 1) Placera enheten i det hål som tagits upp i monteringsytan. 2) Skruva fast enheten på monteringsytan med hjälp av de medlevererade skruvarna. Monteringsyta Ram 3) Det kan finnas tejp runt instrumentets framsida. Om så är fallet skall den skyddande plastfilmen tas bort innan ramen sätts på plats. 4) Montera ramen på instrumentet.

Om enheten skulle kunna exponeras för vatten skall ett marint tätningsmedel appliceras mellan instrumentet och monteringsytan.

20

Kompatibilitet

Kombiinstrument, ekolod och GPS

Ekolod Strömförsörjning/data ENET (Ethernet) Nätverk

GPS-navigator

Strömförsörjning/data ENET (Ethernet)

21

Nätverk

Kopplingsschema för strömförsörjnings-/datakabel

Den gula ledaren är en signallina för aktivering av tillbehör.

Strömförsörjnings-/ datakabel Strömförsörjningskabel (3 ledare) Datakabel (5 ledare) Röd (+) ledare med säkrings hållare och säkring Svart (-) Gul TX (+) Blå TX (-) Orange RX (+) Grön RX (-) Skärm (jord) Batteri + Ledarna i datakabeln används för upp koppling av NMEA 0183 och RS-422. RS-232 och RS-422 används också på modellerna HDS-8 och HDS-10. Se även de detaljerade ritningarna på nästa sida.

I ovanstående bild visas hur strömförsörjnings-/datakabeln ansluts till energikällan.

22

Kopplingsschema för system med flera enheter och tillbehör

Ethernet-kablar NEP-1 LBS-1 Säkring och säkringshållare. Den röda ledaren i varje strömförsörjnings kabel skall säkrast mellan respektive instrument och batteriet.

+ De fyra gula ledarna (signal ledare för aktivering av tillbehör) från de olika strömförsörjnings kablarna skall kopplas ihop.

I ovanstående bild visas två HDS-enheter och en LBS-1 anslutna via en NEP-1. Strömförsörjningskabeln från varje enhet innehåller en gul ledare. Denna gula ledare är avsedd för aktivering av vissa tillbehör. Koppla ihop de gula ledarna. När du använder någon av de gula ledarna för att koppla in enheter som kan fjärrstartas kan detta göras från en och samma plats, inklusive ekolodsoptimeringar och expansionsportar.

23

Kopplingsschema datakabel: HDS-8 och HDS-10

NMEA0183-kablage (datakabel)

Modellerna HDS-8 och HDS-10 har försetts med en kommunikationsport (RS-422) för kommunikation enligt protokollet NMEA 0183 version 2.0. Porten Com1 (en seriekommunikationsport) kan användas för sändning och mottagning av NMEA data. Två RS-232-portar (Com 1 och Com 2) kan väljas i programmet. Dessa portar används för inkommande och utgående NMEA-data.

De fem ledarna i datakabeln kombineras med s+trömförsörjningsledare till en gemensam kabel för strömförsörjning och kommunikation. •

Com 1 (RS-422)

använder den gula och den blå ledaren för utgå ende data, den orangefärgade och den gröna för inkommande data och skärmen som signaljord.

Datakabel Strömförsörjnings-/ datakabel Com 1 till enhet (RS-422) Gul TX (+) Blå TX (-) Orange RX (+) Grön RX (-) Skärm (jord) Mottagning (+) Mottagning (-) Sändning (+) Sändning (-) Jord Till enhet

24

Kopplingsschema datakabel: HDS-8 och HDS-10

NMEA0183-kablage (datakabel)

Com 1 (RS-232)

använder den gula ledaren för utgående signal, den oreangefärgade för inkommande signal och skärmen för signaljord.

Com 2 (RS-232)

använder den blå ledaren för utgående signal, den gröna för inkommande signal och skärmen för signaljord.

Strömförsörjnings-/ datakabel Datakabel Com 1 till enhet (RS-232) Gul TX Orange RX Skärm (jord) Mottagning Sändning Jord Till enhet Com 2 till enhet (RS-232) Blå TX Grön RX Skärm (jord) Mottagning Sändning Jord Till enhet

25

Kopplingsschema datakabel: HDS-5 och HDS-7

NMEA0183-kablage (datakabel)

Modellerna HDS-5 och HDS-7 har försetts med en kommunikationsport (RS-422) för kommunikation enligt protokollet NMEA 0183 version 2.0. Porten Com1 (en seriekommunikationsport) kan användas för sändning och mottagning av NMEA data. De fem ledarna i datakabeln kombineras med strömförsörjingsledare till en gemensam kabel för strömförsörjning och kommunikation. •

Com 1 (RS-422)

använder den gula och den blå ledaren för utgå ende data, den orangefärgade och den gröna för inkommande data och skärmen som signaljord.

Datakabel Strömförsörjnings-/ datakabel Com 1 till enhet (RS-422) Gul TX (+) Blå TX (-) Orange RX (+) Grön RX (-) Skärm (jord) Mottagning (+) Mottagning (-) Sändning (+) Sändning (-) Jord Till enhet

26

27

Besök vår webbsida:

www.lowrance.se

28

© Upphovsrätten 2008 Alla rättigheter förbehålls.

Lowrance Electronics, Inc.

Sportmanshipmarin AB Box 53 427 50 Billdal 031-726 14 00

[email protected]

www.sportmanshipmarin.se