Du håller nu Brickebackens egen tidning i din hand. Här kan du läsa

Download Report

Transcript Du håller nu Brickebackens egen tidning i din hand. Här kan du läsa

2 2014

Du håller nu Brickebackens egen tidning i din hand. Här kan du läsa vad som händer i området. Om du har synpunkter eller själv vill synas i den här tidningen är du välkommen att höra av dig till Föreningen Trädet på telefonnummer 019-213558.

BrickeNytt

ges ut av verksamhetsgruppen för Brickebacken. Verksamhetsgrup pen består av representanter från Föreningen Trädet, ÖBO, EP-fast igheter, Västerstaden och Hyres gästföreningen.

Ansvarig utgivare:

Kinna Artmark tel 019-213558, mail: kinna.artmark@foreningen tradet.se

Redaktion:

Hanna Zetterdahl & Johan Bülow

Skribenter:

Birgitta Karlsson och Boan Björk

HANTVERKSTUGAN I KVARTERSLOKALEN, TALLRISVÄGEN 30 ÖPPET ALLA TORSDAGAR MELLAN 16.00 – 20.00

Kom och ta med ditt hantverk….t.ex…stickning, virkning, broderi..smycketill verkning…m.m.

Kanske du vill sy? Vi har en symaskin som du kan låna, på plats under kvällen. Även strykjärn o strykbräda.

Tanken är att vi ska kunna lära känna varandra och ha trevligt… Samtidigt som vi kan lära ut våra kunskaper, med det hantverk vi pysslar med… Så varför inte komma en torsdag och se vad vi gör… Fika finns till självkostnadspris...

ALLA, kvinnor, unga som gamla i Brickebacken!

VARMT VÄLKOMNA!

Ett arrangemang ordnat av Lokala Hyresgästföreningen i Brickebacken!

Utgivtgivningsplan för BrickeNytt 2014:

Nr: 1 Stoppdatum 28/1 utgivning v. 7 Nr: 2 Stoppdatum 8/4 utgivning v. 17 Nr: 3 Stoppdatum 2/9 utgivning v. 38 Nr: 4 Stoppdatum 11/11 utgivning v. 48

Skicka material till:

[email protected]

2

Ett kåseri om husdjur

En del husdjur har vi mycket glädje av och de blir en älskad familjemed lem. Andra finns bara där i vår närhet fast vi kanske avskyr dem. Tänker främst på alla småkryp. Tänk vad en liten spindel eller geting kan få oss att fullständigt tappa kontrollen och börja skrika, fäkta och rusa runt som om värsta odjuret var löst. Det börjar på våren när myrorna marscherar in på uteplatsen och gräver sina gångar under stenplattor na. De arbetar febrilt från morgon till kväll. Vid 21.00 verkar arbetsdagen vara slut för då är det myrfritt och jag brukar sopa bort all sand de samlar på plattorna. En och annan myra åker väl också med och så småningom brukar de tröttna på min terror och de försvinner. Myror är visserligen harmlösa men sååå många. Inomhus har vi ofta silverfiskar som objudna gäster. Imponerande är dock att de har funnits i 300 miljoner år. Nu har en ny sorts silverfisk kommit till Sve rige. Den är större, kraftigare och har längre spröt än den vanliga. Enligt Anticimex är det en ”Bokslukare med mustasch” eftersom den gillar att käka inbundna böcker och papper. Skulle kanske kunna utnyttjas till att förstöra hemliga dokument, något för SÄPO?

Betydligt trevligare är det med katt och hund. Är själv uppväxt med katt och när jag flyttade till Brickebacken blev jag med katt efter bara en vecka. Plötsligt en morgon vaknade jag av ett väldigt jamande i hallen. Där satt en liten misse som hade hoppat in genom vädringsluckan som då fanns innan dörren och uteplatsen blev till. Katten såg mager ut och hade sår i pälsen. Han blev kvar hos mig ett tag eftersom ingen ägare hörde av sig. Misse som han fick heta åt med god aptit, lade på hullet och blev fin i pälsen. Det började lacka mot jul och jag skaffade en julgran. Misse blev genast förtjust i att klättra i granen och den svajade rejält. Att hänga glaskulor i granen var inte att tänka på utan jag fick köpa plastkulor. Dom fick jag plocka upp från golvet nästan varje dag. Julafton kom och Misse var i toppform för han hade gått lös på julklapparna under granen. Pap peret var trasigt och snören överallt som var jättekul att leka med. Visste inte om jag skulle skratta eller gråta. Gjorde nog både och. På juldagen åkte granen ut och det var nära att Misse också gjorde det, men na turligtvis fick han stanna kvar. Alla kattägare inser ganska snart att det är katten som bestämmer. Så små ningom hamnade han på en lantgård för jag började studera på annan ort och var borta under veckorna. Men det busfröet glömmer jag aldrig.

Har ibland undrat om det är lämp ligt att ha katt i lägenhet. Läste i Hem&Hyra december 2013 att mini mikrav för att få en innekatt att trivas är att den har ett klösträd som är högre än vad katten är lång och ett träd för varje katt om man har flera. Katten ska även ha flera gömställen liksom höga liggplatser och roliga leksaker att aktivera sig med. Mest uppskattat är utkiksplatser i fönster eller balkong med nät där katten kan ha koll på omvärlden. Allra viktigast är förstås socialt umgänge. Om man är borta på dagarna bör någon vara hemma på kvällarna. En katt som känner sig ensam börjar ofta urin markera i lägenheten, riva sönder tapeter och äta dåligt. Så ska väl inte katten behöva ha det?

Birgitta Karlsson

3

Äventyrsresan till Kuba 2014

Söndag 16 februari

Jag tog Swebus till Arlanda. Hängde in vinterjackan och stövlarna i garde roben. Åt en bit i Sky City och check ade sen in på Rest and Fly kl. 1900. Tog en Sonata och sov till 0400.

Måndag 17 februari

Kl. 06.20 lyfte KLM-planet till Amster dam, Shiphol. Vilken bautaflygplats! Flera kilometer till gaterna. Kom så småningom på att man kunde åka rullband istället för att gå... 10 timmar på nästa plan! Sov inte. Fanns aktiviteter och mat o dryck vagnar kom hela tiden. Bra service! All inclusive. Jag hade en bra plats så jag kunde sträcka på benen lite också. Landar punktligt på Havannas flygplats vid 17-tiden. Cubatid. Sol och 25-30 grader varmt! Härligt! Väx lar Euro mot CUC innan vi sätter oss i ”vår” buss 1302 och åker till vårt hotell Riviera. Näst flottaste hotellet i stan enl. broschyren. Visade sig att det bara var lobbyn som var flott! I övrigt hade inte hotellet utvecklats sedan 50-talet, enligt min åsikt! Lite odjur bland extrafiltarna, ett trasigt badkar och en förskräckligt skräpig heltäckningsmatta! Det bästa i rum met var bidén och en hårfön!

Tisdag

Efter frukosten samlades vi vid poo len alla 19 i gruppen för lite förbere dande information och presentatio ner. Sedan tog vår buss 1302 oss till Habana Vieja, gamla stan, i Havanna.

Vår svenska guide Charlotte Richards, Lotta, var oerhört duktig och infor mationen bara flödade om historiken kring ståtliga byggnader och torg. Min upplevelse av Havanna är att cubanerna är väldigt kreativa och konstnärliga! Jag var ”naturligtvis”

Forts. på sidan 6.

Hälsningar från Brickebackens skola!

Det var lite läsning från oss!

Hej!

Nu är äntligen våren här och dagarna blir ljusare och längre. I klass 2 AB på Brickebackens Skola har vi under en längre tid arbetat med temat ”Vat ten” på NO-lektionerna. Barnen har arbetat med stor entusiasm och som en trevlig avslutning på vårt arbete bokade vi in ett besök på Tekniska Kvarnen som ligger i Karlslund. Där fick vi träffa en miljöpedagog som hette Patrik. Lektionen vi fick hand lade om: -Vattnets väg genom Örebro.

-Vatten i världen.

-Vattnets kretslopp.

-Hur vi tar hand om vårt vatten på bästa sätt.

Hälsningar från klass 2 AB genom Linda Kreü klasslärare, Brickebackens Skola.

Visste du att samma vatten vi dricker idag har skvalpat i magen på en dinosaurie? På Tekniska Kvarnen fick vi höra att våra elever var ”mycket väl förbered da”, ”kunniga”, ”duktiga på att lyssna och räcka upp handen” och ”väl

Satsning på Brickebackens lekplatser

Örebro kommun kommer att bygga upp och bygga om flera lekplatser i Brickebacken. Parkerna kommer att få nya gung- och klätterställningar, flera nya gungbrädor och rutschka nor.

Man satsar också stort på en ZUTU: interaktiv fotbollsvägg som kommer att placeras vid Granrisvägen 14.

De lekplatser som kommer att fixas är Backaparken, Björkrisvägen 26, Björkrisvägen 9 och Granrisvägen 14.

fungerande grupp”. Det var några av de ord som sades om klass 2 AB!

Vi passade även på att promenera längs Svartån och klappa hästar vid Karlslunds Herrgård. Det var mycket uppskattat av alla barn och pedago ger! Nästa resa gör vi till Storgården temat ”Bondgård”.

En sådan här drake förväntas kläckas vid Björkrisvägen 9...

NATTVANDRARE

Ett tjugotal personer har nu anmält sitt intresse för att nattvandra i Brickebacken och de har också fått utbildning av Riksnätverket Natt vandrare i Sverige, fältassistent och polis. Enligt Riksnätverket är syftet med nattvandringarna att vara en vuxen förebild och ett socialt och medmänskligt stöd för ungdomarna samt förebygga drogmissbruk, våld, främlingsfientlighet och skadegörel se. Starten blir valborgsmässoafton då många ungdomar är ute och festar. Om det blir varje helg är ännu inte bestämt. De kommer inte bara att finnas i centrum utan i hela områ det och beräknas vara 4-6 stycken vid varje tillfälle. Lise-Lotte Sjöblom, en av initiativ tagarna till gruppen, betonar att nattvandrarna ska inte vara några extra poliser utan deras uppgift är att skapa trygghet. Det gör de genom att vara stabila vuxna som finns till där för ungdomarna och pratar med dem. Gruppen går lätt att känna igen på sina gula jackor som det står natt vandrare på. Lise-Lotte berättar att de på utbild ningen lärt sig vad de får och inte får göra och hur de ska förhålla sig till olika situationer. Om en ungdom till exempel är redlöst berusad eller att en föräldrafri fest spårat ur kan en fältassistent kopplas in och rör det sig om något brottsligt kopplas po lisen in. I andra fall kan det vara ak tuellt att följa en ungdom hem eller kontakta föräldrarna om så önskas. Gruppen har stöd av Föreningen Trädet, Hyresgästföreningen, Bricke bergskyrkan och ÖBO.

Intresserad av att nattvandra? Kon takta Lise-Lotte: telefon 019-36 08 24 mail: [email protected]

Birgitta Karlsson

i Hidingsta för nu arbetar vi med 4

Referat från årsmötet med Brickebackens Hyresgästförening onsdag 26/2.

Onsdagen den 26/2 höll Bricke backens Hyresgästförening (HGF) sitt sedvanliga årsmöte. Ett fyrtiotal deltagare var med. Mötet började med god mat och kaffe och sedan informerade Tomas Bergh, utredare på Hyresgästföreningen om aktuell bostadspolitik. Föreningens ordfö rande Le-Roy Wentzel informerade om kommande verksamhet under året.

Le-Roy betonade att engagemang gör skillnad och att ett äkta medin flytande är en förutsättning för ett större engagemang. De aktiviteter som ligger framför är bl.a. en tematräff om Rättighe ter och skyldigheter i boendet och Valborgsmässofirandet som i år sker i samarbete med Trädet och Brick ebergskyrkan. Övriga aktiviteter är julgransplundring, bildvisning, Brickebackens dag, kvartersfester och resor.

Le-Roy pratade om boinflytande och att hyresgäster ska kunna påverka vid förändringar i boendet, t.ex. ge nom bostadsmöten och/eller gårds ombud. Viktigt också att få igång ett engagemang hos hyresgästerna i Västerstaden.

HGF kommer att träffa ÖBO, kommu nen och Futurum för att tillsammans med gruppen Ett renare Brickeback en diskutera städning av området och hur Brickebacken kan bli renare.

Områdesgruppen, där HGF är aktiv, har tagit upp frågan vad man kan göra åt centrumanläggningen. Övriga aktiviteter för HGF att jobba med i mån av tid och ork är bostadspolitis ka möten inför valet, arrangemang kring trygghet, tipspromenader, besöka familjecentralen, besöka invandrarföreningar, ordna kvinno frukostar, nattvandring. Lise-Lotte informerade om att det redan finns en nattvandrargrupp på gång i Brick ebacken. Till sist slog Le-Roy fast att det är viktigt med en stark hyres gäströrelse och att våren är på väg. Den nya styrelsen för Brickebackens Hyresgästförening består av: Le-Roy Wentzel, ordf.

Nils Kroon, vice ordf.

Lise-Lotte Sjöblom, sekr.

Carina Jonsson Mikael Hedlund Kerstin Israelsson Göran Johansson Lillemor Granetjell Inger Lindblad Eivor Lindblad, suppl.

Ann-Sofie Markström, suppl.

Renare Brickebacken

Hyresgästföreningen i Brickebacken har startat en arbetsgrupp för att arbeta för ett renare Brickebacken. Många hyresgäster tycker det är skrä pigt i Brickebacken. Som ett första steg har vi bjudit in kommunen och ÖBO till en träff för att klara ut vem som har ansvar för vad när det gäller städning och hur de ser på proble met.

Bomöten under våren

Under maj kommer Hyresgästföreningen i Brickebacken att arrangera bomö ten för att du som hyresgäst skall kunna göra din röst hörd och komma med förslag på förbättringar och aktiviteter. Vi kommer att ha bomöten i följande kvarter Björkrisvägen 21-37 och 20-28 Granrisvägen 26-46 Granrisvägen 29-31 Björkrisvägen 1-13 och 2-14 Vi återkommer med inbjudan i din brevlåda. Vill du vara med i arbetsgruppen tag kontakt med.

Boan Björk, mail: piakan10@hotmail.

com eller 073-228 25 96 5

äldst i gruppen och kom på efterkäl ken hela tiden. Så många gatumusi kanter och tiggare på gatorna, som jag inte kunde undgå utan att stanna och ge en peng! Dessutom hade jag oerhört ont av min ischias och var barfota i sandalerna! Jag fick djupa, blödande skavsår. Hursomhelst. En underbar 3-rätterslunch intogs och vår första Mojito! Sen bar det av till romfabriken! Där blev det provsmak ning så klart!

Onsdag

Tog vi buss 1302 och åkte i He mingways fotspår.

Först till hans hem i San Francisko de Paula där han bodde i ett 20 tal år. Hela hans hus har bevarats i ursprungligt skick. Vi fick inte gå in i huset, men kunde titta in genom fönstren på hans inredning. Översta terassen var tillgänglig för turister, så vi kunde se och njuta av den under bara utsikten över staden och skog arna. Hans båt ”Pilar”, poolen och kattkyrkogården har också bevarats i den vackra trädgården.

Efter denna upplevelse åkte vi till fiskebyn Cojimar, där H. hade haft sin båt liggande. En hedrande brons byst av Hemingway fanns uppställd där i hamnen. Vi åt lunch där på La Terraza med utsikt över havet, Mexikanska golfen. Vidunderligt! På hemvägen besökte vi rum 511 på hotellet Ambus Mundos i Havanna, där Hemingway bodde när han skrev sin roman ”Klockan klämtar för dig”. Middagen denna kväll intogs på H:s favoritkrog ”La Bodequita del med io”. Mysigt ställe! Supergod mat, här lig, levande musik, trångt och glatt. Men Lotta och Mercedes dansade salsa ändå mellan borden!

(Det dansades f.ö. spontant överallt på krogar och caféer!) Väggarna var fullklottrade med namnen på gäster som varit där. Jag hittade dock en liten plats för mitt lilla namn också!

Efteråt blev det nattklubb! Vi som vil le fick två biljetter var till baren. Cuba libre blev det så klart! Vi hade hur roligt som helst. Lotta och Mercedes visade oss salsastegen och jag fick äran att dansa med en kuban! Jag var i mitt esse! Kände inte av skavsåren alls! Cuba libre gjorde också sitt till? Sen plockade Lotta in oss i taxibilar, som förde oss hem till Riviera hotell. En underbar dag var till ända!

Torsdag

Stadsrundtur i de modernare stads delarna i Havanna. Där besökte vi en cigarrfabrik. Vilken hantverkspro cess! Manuellt arbete från början till slut! Processen började med tobaksbladen, som sorterades i olika kvaliteter, sen behandling steg för steg tills experterna längst fram rulla de färdigt till en klassisk cigarr. Riktigt intressant! Lönerna var ”lite” bättre för de kompetenta rullarna längst fram, sa guiden, men i snitt fick de ca 5 Pesos CUC per månad! Gode Gud! 35 sek i månaden!? Hur överlever man på det? Vi åt lunch på restau rang Cabanes. Mycket god mat där! Där betalade vi, ung. 15 CUC var, för det. Jämför! För en kuban måste det vara alldeles omöjligt att gå på res taurang! Tre månadslöner! Inte ens lärarna eller läkarna har någon bättre lön än fabriksarbetarna, berättade Raul. Servicen på restaurangerna var utomordentligt elegant på Cuba. Linnedukar, tygservietter och snyg ga dukningar. Men portionerna var alldeles för stora enl. min mening.

Denna kväll åkte vi till Club Tropica na! Klubben startades som casino 1939. Först åt vi en 3-rättersmiddag inomhus i den flotta restaurangen, med frackklädda kypare och fiolmu sik vid varje bord. Sen ut i den enor ma, tropiska trädgården, med en stor solfjädersformad scen framför en bergvägg, trappor och allehanda scener lite överallt i skogen. Bred vid stora scenen satte vi oss vid två reserverade långbord. På varje bord stod det champagne och när den tog slut, kom det in 3 flaskor rom, läsk, tilltugg och ishinkar att dela på. Showen var det mest praktfulla jag skådat! Jag älskar dans och vackra upp plötsligt uppe på berget vid sidan av scenen. Det var så livfullt! Salsatempo två timmar non stop! En oförglömlig upplevelse!

Fredag

Fridag. Flera åkte buss till badstran den Playa Santa Maria. Men jag stannade vid poolen på hotellet och hade det mysigt med sol och bad jag också, några timmar på förmiddan. Sen hade jag tänkt skriva mina 16 vykort och skicka till Sverige. Men hur jag än rotade i mitt bagage kun de jag inte hitta adresserna! Hade redan hemma skrivit alla adresserna på etiketter. Tidsrabatt! Men, som sagt, de var bara väck! Hittades vid hemkomsten!!! På kvällen åkte vi och såg en cabaret igen i en modernare variant. Högljutt!

Lördag

Idag kör bussen västerut till lands bygden i Pinar del Rio. Vi får se tobaksodlingarna och de typiska torkhusen i Vinalesdalen. Så vackert och naturskönt! I torkhuset förklara de en guide torkningsprocessen för oss. En invecklad tradition!

Besöker också en grotta, Cueva del Indio. Efter en spännande, halkig vandring ner i grottan, sätter vi oss i en båt som för oss runt och bevittnar hur vattnet underifrån har mejslat ut spännande skulpturer. När vi ska ut med båten ur grottan har det plöts ligt börjat regna. Det var inte långt till bryggan, kanske 100 meter, men vi blev plaskvåta! Ovanför bryggan låg

Solnedgång vid playa Ancon

kroppar, så jag fick verkligen mitt lystmäte! Ett 80-tal dansare varvade varandra i grupper, eller i par, dök 6 det en bar med några palmparasoll, så vi kunde ta skydd tillsammans, med en Piña colada! Det intensiva regnet upphörde strax och vi blev snart torra på bussen. Lunchen intogs på en mysig restaurang vid en bergsfot. Bergväggen framför var ett enda färgrikt konstverk! Över hela den stora, höga bergväggen hade målats i glada färger. Likt ”graffitti”.

Söndag

Checkar ut tidigt från Riviera hotell på Malecon, för att åka buss i 35 mil, tvärs över ön, till Trinidad.

Första stoppet var i Grisbukten i Ma tanzas. Vissa i gruppen badade där. Besökte också ett krigsmuseum, men bara utifrån. Där stod flygplan, tanks o kanoner att beskåda. Besökte ock så hantverksmarknader här och där. Nästa stopp var i staden Cienfuegos, som var otroligt ren och vacker. Den låg också i en vik i Karibiska havet.

Vi anlände till strandhotellet An con vid 16-tiden, tog en drink ”all inclusive”, checkade in och precis i solnedgången låg jag och simmade i Karibiska havet! Vilken himmelsk upplevelse! Vattnet var varmt och långgrunt. Åt en buffé tillsammans på kvällen och ”softade” med alle handa romdrinkar på den härliga verandan. Såg festliga shower vid poolen med stjärnhimlen som tak. Sagolikt! Vilken underbar dag!

Måndag

Med bussen till staden Trinidad de Cuba, Kubas pärla, som låg 12 km från vårt strandhotell. En underbar stad med nyrustade, underhållna byggnader kring torgen och smala gränder med ojämna kullerstenar. Tätt med marknadsstånd, spelmän och olika gatuunderhållare. Köpte f.ö. en vit, vacker klänning med hålsöms broderier där för ca 120 kr men gav bort den sen. Passformen var inte perfekt! Det var musik och salsa överallt på caféer och restauranger. Så mysigt! Vi besökte också baren La Canchanchara, där vi bjöds på en speciell romdrink i en lerskål med honung som skulle röras i. Dessutom var det naturligtvis musik och dans! Om det inte vore så långt, skulle jag gärna åka tillbaka till Trinidad!

Tisdag

Fridag! En del av oss hyrde ”ameri kanare” och åkte ut på landet. Andra hyrde en katamaran och åkte ut på havet. Jag för min del stanna de hemma och låg på stranden hela dagen ända tills solen gick ner.

Hade det underbart! Mercedes gjorde konstverk på mina naglar vid poolen. (Lacket sitter kvar än idag 24/3!) Efteråt gick jag en runda bland poolgästerna och visade! Käringarna bara rusade till Mercedes. De fråga de också vad det kostade. Jag visste ju inte, men drog till med 5 pesos! En snittmånadslön på Cuba! Bra för M.!

På kvällen klädde jag upp mig till avskedsmiddagen på fiskrestaurang en. Där var fint dukat med särskild fiskservis mm. Mycket flott! Medan vi väntade på förrätten sa Kerstin mittemot: ”Mår du inte bra? Du ser blek ut.” När jag tänkte efter så kände jag ett illamående, ett sug i mellangärdet. Sen gick det rasande fort! Hann bara upp till vårt lilla rum innan kaskaden kom. Vilken oerhörd tur att Kerstin såg mig. Annars hade jag kastat upp i restaurangen! Så jag gick och lade mig kl.20.00 och sov till 04.00 då kom det kaskader från an dra änden! Och vi som skulle checka ut kl.08.00! Det bara rann och jag duschade i 4 timmar!

Gud hjälpe mig! Jag skulle ju sitta på vår buss i 35 mil med stopp för en båtresa också!

Onsdag

På bussen satt jag stilla, nära toa letten och sörplade vatten. När vi satte oss i båten var jag oerhört rädd förstås. Ingen toa där...men det var riktigt lugnt. Floden Cojimar i Matan zas bjöd på vackra scenerier.

En härlig utflykt! Vi såg pelikaner, folk som badade sina hästar i flodkanten, men inga krokodiler.

Däremot fick vi krokodil på menyn! Jag valde kyckl.soppa, så jag fick lite näring bara. Men av det lilla fick jag i alla fall trängande behov av en toalett! Som vanligt var det betjäning.

Man får ca 2 dm tunt toapapper med sig in, mot en peng! Överallt på Kuba var det ont om papper!

Nu var ju mitt behov minst 1 meter papper och en dusch! Panik! Löste dock problemet så gott jag kunde. Sen drack jag BARA VATTEN hela tiden och allt gick bra på övriga etap pen! Så snart vi checkat in på hotell Riviera igen, kunde jag slappna av. Och tillbringade all tid på rum met, drickandes vatten, ända tills utcheckningen kl. 12.00 nästa dag! Gick bra på bussen till flygplatsen, bra på flyget i 8 timmar till Amster dam, men jag frös, sov inte och 7 drack bara vatten! På Shipholflygplat sen som är så enorm, där var jag orolig, för det var stressigt och mycket spring. Men där fanns rikligt med ”normala” toaletter mel lan varje rullband! Sen gick allt bara bra för mig ända hem till Örebro och Brickebacken.

Kl. 19.00 Fredagen den 28 februari. Min katt Pia satt i hallen och gav mig ett varmt välkomnande! Jag packade inte upp genast utan la mig på golvet och lekte med min älskling. Tinade lite räkor och bjöd på också... Jag vägde mig. Jag hade tappat 6-7 kg p.g.a. den här pärsen! Bara vatten i 4 dygn!

Ett paradisiskt äventyr i ett underbart land med massor av konst, musik och dans och ett vänligt, tålmodigt folk. Och värme! Varför är det så långt till Karibien?

Boan Björck

Sfi kommer till Brickebackens Familjecentral

Sfi, Svenska för invandrare har en kontaktperson i Brickebacken. Sedan några veckor tillbaka arbetar en Sfi-lärare på Familjecentralen i Brickebackens centrum. Pelle kan förmedla kontakt med kommunens Sfi som har flyttat till Nikolaiskolan (f d Engelbrektsskolan) i Oskarsparken.

Tillsammans med kommunens ansvarige för barnomsorgskön kan vi göra en gemensam planering för att komma i gång med Sfi efter föräldra ledighet.

Vi gör också lite språkövningar och hjälper till med blanketter.

Kontakt: [email protected], tel 019-21 43 41 eller 076-551 62 36

Brickebackens områdesgrupp

Brickebackens områdesgrupp utgörs av representanter för en rad olika aktörer som är verksamma i Bricke backen, exempelvis föreningslivet, skolorna, bodstadsföretag, kommu nala verksamheter, landstingsverk samheter etc. Områdesgruppen träffas var 4-6:e vecka för att dis kutera olika områdesgemensamma frågor och för att tillsammans arbeta för en positiv utveckling av vårt närområde. Sedan hösten 2013 är det Föreningen Trädet som ansvarar för samordningen av Brickebackens områdesgrupp. Tillhör du en lokal organisation med verksamhet i Brick ebacken och vill vara med i Bricke backens områdesgrupp? Kontakta Kinna Artmark för mer in formation; kinna.artmark@forening en-tradet.se Tel: 019-21 35 58.

Bidra till Brickebackens ut veckling!

Det finns pengar för områdesutveck ling som man som lokal förening/ organisation kan söka från Bricke backens områdesgrupp. Pengar kan t ex sökas för att göra ett trevligt arrangemang i området, starta ny verksamhet i området m m. Ansök ningar behandlas kontinuerligt av områdesgruppen.

Medel kan sökas från Brickebackens områdesgrupp till verksamhet och aktiviteter som till exempel - främjar förutsättningarna för barn och ungdomars deltagande i organi serade kultur- och fritidsaktiviteter i närområdet.

- främjar närområdets utveckling.

- stödjer en utveckling som främjar jämställdhet, integration och gemen skap.

Områdesgruppen prioriterar ansök ningar för verksamhet och aktivite ter som bedöms att många boende kommer att få del av.

Bidrag kan inte sökas till förening ars eller organisationers ordinarie verksamhet.

Bidrag kan inte sökas till religiös eller partipolitisk verksamhet.

Kontakta Kinna Artmark för mer in formation; kinna.artmark@forening en-tradet.se Tel: 019-21 35 58.

Sommar med Föreningen Trädet

I sommar kommer Föreningen Trädet att erbjuda en rad aktiviteter och små arrangemang.

Vi stänger vår ordinarie verksamhet och Café Brickan den 13 juni, direkt därefter arrangerar vi Sommarkul (se info) för barn som slutar årskurs 3-6. Sommarkul erbjuds dagtid under veckorna 25, 26 och 32. Vissa dagar erbjuds också verksamhet/aktivite ter för tonåringarna under veckorna 25-26.

Vecka 31 kommer vi att erbjuda Sommaridrottskola till barn födda 2005-2007. Där kommer barnen att få prova på en mängd olika idrotter under lekfulla former. Veckan arrang eras i samarbete med olika förening ar och med stöd av Örebro kommun. Mer information kommer att delas ut i skolorna i Brickebacken samt finnas på Trädets hemsida www.foreningen-tradet.se

Vecka 32 erbjuds dagliga bussut flykter till Hjälmargården, Läppe, som ligger mycket vackert vid sjön Hjälmaren. Buss kommer att avgå från Brickebackens centrum på förmiddagen och komma tillbaka sen eftermiddag, måndag-fredag 4-8

Kom på:

Barnens Festival

Fredagen den 16 maj 17.00-ca. 20.30. Brickebackens centrum Hosted by:

Micke Collin

Ansiktsmålning Lotterier och chokladhjul Dansuppvisningar med:

Viktoriaskolan

Grill- och fikaförsäljning Hoppborg , barnkarusell, balongtyfon mm.

Fritidsklubbens dansgrupp Brickebackens skola Trädets lördagsdansgrupper

8

augusti. På Hjälmargården kommer olika aktiviteter att erbjudas, exem pelvis sport och lek, kanotpaddling, tipspromenader, minigolf med mera. Alla är välkomna dessa dagar, men för barn och ungdomar krävs att en vuxen ansvarig anhörig reser med. Mer information kommer i din brev låda!

Under veckorna 31-32 kommer vi också att göra ett antal större och mindre arrangemang och aktiviteter i området tillsammans med sommar jobbande ungdomar. Programmet är inte helt klart i detalj. Det kommer att handla om trivselkvällar i Sax onparken, kanske underhållning vid plaskdammen, skapande och pyssel i Hyresgästföreningens lokaler ute i kvarteren m m.

PRO Brickebacken-Gällersta

Välkommen att bli medlem i vår förening!

Kontakta vår medlemsansvarige Solveig Forsberg, 070-0730400.

Besök oss gärna på föreningsmöte i Stora Salen, Brickebackens centrum (mitt emot biblioteket).

Du kan även göra anmälan på vår hemsida www.pro.se//brickebacken-gallersta-/

Brickebackens bibliotek

finns i centrum, huset bredvid COOP, ingång nere i hörnet

Surfa trådlöst och spela tv-spel på Brickebackens bibliotek!

På biblioteket kan du också låna böcker, barnfilmer, talböcker, läsa tidningar och tidskrifter.

Vi har en dator för barn som kan användas från kl. 14.

Lördagsöppet kl. 14—17 den 26 april, 3 maj och 10 maj Ordinarie öppettider:

Måndag kl. 13–18 • Tisdag – torsdag kl. 13–17 • Fredag kl. 13–16 Ändrade öppettider i samband med helger. Sommaröppettider vecka 25 till och med vecka 32: öppet tisdagar och torsdagar kl. 13-17

Välkommen till oss!

Besöksadress: Björkrisvägen 18 • Tfn: 019-21 35 55 • Fax: 21 35 48 • E-post: [email protected]

www.orebro.se/bibliotek/brickebacken

9

HEM

LAGADE

ONSDAGS LUNCHER

Vi serverar hemlagade luncher på onsdagar mellan kl 11.30-13.30. Luncherna kostar som vanligt 50 kr inkl. bröd och kaffe på maten. Så kom till Café Brickans vällagade, välsmakande onsdagsluncher.

VECKANS

PASTA/SOPPA Sommarkul med Trädet 2014

Sommarkul erbjuds till barn som slutat åk 3-6 och kommer att vara under tre veckor sommaren 2014, dagtid kl. 09.30-15.30.

Under varje vecka kommer vi att göra olika utflykter, ha sportaktiviteter, pyssla och skapa, spela spel, bada mm. Vi kommer att utgå från Café Brickan, Brickebackens centrumanläggning. Program för varje vecka kommer att skickas ut till de som anmält sig och fått plats på Sommarkul. Vi har ett begränsat antal platser till varje period, men i mån av plats erbjuds barnen mer än en vecka. Vänligen ange 1:a, 2:a och 3:e hands val på anmälningsblanketten. Anmäl ditt barn genom att lämna in anmälningsblanketten SENAST 5 MAJ till Föreningen Trädets reception eller skicka den till Föreningen Trädet, Björkrisvägen 18, 702 34 Örebro. Betalning sker till Föreningen Trädets plusgiro efter att bekräftelsen mottagits. I veckoavgiften ingår även medlemskap i Föreningen Trädet för 2014.

Vecka 18

Onsdag: Kycklingsallad Veckans soppa: Spenatsoppa

OBS! Anmälan är bindande, bekräftelse kommer att skickas ut tillsam mans med veckoprogram.

Vecka 19

Onsdag: Pannbiff med sås och potatis

För frågor eller synpunkter, vänligen kontakta Föreningen Trädet 019- 21 35 58.

Vecka 20

Onsdag: ungsgratinerad kyckling med bandpasta

Vecka 21

Onsdag: Panerad fisk med remouladsås Vecka 22 Onsdag: Rårakor Erbjudande: Veckans paj med kaffe: 25 kr

Hundens dag

Lördagen den 17 maj kl 11-15 Saxonparken i brickebacken

Händer under dagen: Ponnyridning Öppen träning Fikaförsäljning Veterinär - Kumla djursjukhus Agilityuppvisning Tjuvjakt - Polisen Uppvisning med hund och 4-hjuling Tipspromenad Ansiktsmålning ÖLKK är på plats och ger information och råd.

10

Anmälan till Sommarkul i Brickebacken:

Namn :__________________________________________________________ Födelsedatum: _____________________________________________________ Skola och klass: _____________________________________________________ Hemadress: ________________________________________________________ Telefon + ev. mobil där förälder nås: __________________________________ Föräldrars namn: ___________________________________________________ Övriga upplysningar, T ex allergier, särskild kost, önskemål:_ ________________________________ Simkunnig 50 m: Ja Nej Tillgång till cykel: Ja Nej Tröjstorlek: 130-140 150-160 XS S M L Bilder på mitt barn får publiceras på vår hemsida/ i tryck: Ja Nej Anmälan gäller till vecka/veckorna v25 v26 v32

Om du bara erbjuds en vecka ( vid många anmälningar) markera under rutorna 1:a, 2:a och 3:e hands val med 1, 2 och 3.

Målsmans underskrift:

______________________________________

11

Valborgsmässofirande Onsdagen den 30 april Saxonparken

Valbor Vårtal a Elden t Start kl c visning a a. 18.00

v: Åsa Högber v Viktoriask ör 19.00

olan 19.30

ärldens barn Ponnyridning Café Korv & hamburgareförsäljning Lotterier och aktiviteter

Brickebergskyrkan