Elof samlar på designad plast

Download Report

Transcript Elof samlar på designad plast

Samlare

34

Elof samlar på designad plast

Hemma hos Elof finns ett helt paradis av plast. Och det är inte vilken plast som helst – alla hans möbler och tingestar är designade av berömda formgivare som Verner Panton, Joe Colombo och Eero Aarnio.

Text

IA WADENDAL Foto REBECCA BERG

MODERN DESIGN

E LOF HETER EGENTLIGEN

Leif-Gunnar Elofsson, men han har kallats Elof så länge han kan minnas. Hemma i lilla Vessigebro i Halland huserar han i sitt gamla föräldrahem – en gul 40-talsvilla med makalös utsikt över Ätran. Innanför porten uppenbarar sig ett annat paradis – unika och väldesignade plastmöbler från 60-, 70- och 80-tal. Bara ett rum i den 150 kvadratmeter stora villan bär spår av föräldrarnas smak – tunga ekmöbler från 30- och 40-talet. Resten är en orgie i färgsprakande möbler, hyllor, skålar, lampor, speglar, telefoner, v äckarklockor och tyger designade av formgivargiganter som Verner Panton och Joe Colombo.

– Kom med här ska du få se, säger Elof och drar in Loppis & Anikts reporter i ett ljust hörnrum där den ovanliga fåtöljen Ovalia, signerad Torvald Larsen, tronar i ett hörn.

I TAKET HÄNGER

en Pantonlampa som en gång satt på ett diskotek i Tyskland, och i ett annat hörn syns en kak tus i plast som använts till klädhängare på en gotländsk krog. På en stringhylla står telefoner och radioapparater i lysande gul och röd plast.

– Det här rummet ska bli ett plastrum från golv till tak, kanske som en utställning eller museum där man kan sitta och prata om prylarna. Det ska vara röda p lasthyllor på väggarna och mycket 70-talsstereo. Förut var det här rummet bara finrum som användes när man bjöd på kalas,

1

I vardagsrummet hemma hos Elof är det fullsmockat av fin modern design. Parrot Chair längst till vänster är gjord av Ib Arberg, tavlorna på väggen av Albert Johansson och den vita stolen är designad av Verner Panton. Det röda Kantarellibordet och den lika­ ledes röda Pastillistolen har Eero Aarnio gjort. Taklampan heter Big Flowerpot och är signerad Verner Panton precis som den röda lampan med kromad fot. Den bruna stolen med pall gjordes av Jan Ekse­ lius 1969, och den röda lamp­ stapeln KD28 av Joe Colombo. Stolen i hörnet till höger heter Ovalia och är designad av Henrik Thor Larsen 1968.

LOPPIS & ANTIKT

• 1/2012 HEMMA HOS ELOF

Har samlat sedan 90-talet

Här bor: Ålder:

Leif-Gunnar ”Elof” Elofsson.

45.

Bor:

Vessigebro i Halland.

Jobbar med:

DJ, jobbar i mataffär samt köper och säljer modern design.

Samlat sedan: Bästa fyndet:

Början av 90-talet.

Formgivarfavoriter:

Verner Panton, Joe Colombo och Eero Arnio.

Fåtöljen Åskbollen av Eero Aarnio.

LOPPIS & ANTIKT

• 1/2012

FÄRGGLATT. Den gula lampan heter Wirelampoch är signerad Verner Panton. Tavlan är gjord av Alexander Calder.

35

Samlare

ÅSKBOLLEN

2

Pärlan i samlingen – fåtöljen Åskbollen av den finske formgivaren Eero Aarnio har en inbyggd telefon. Den kryper Elof ofta in i för att koppla av – väggarna ger bra ljud­ dämpning.

RADIO

3

Den roliga Tot­a­loop­ radion från Panasonic går att snurra som ett armband runt handleden. Den gula telefonen i mitten på hyllan kallas Handbag eller Doughnut . Radion längst till höger kommer från JVC.

KOTTEN

4

Lampan heter Kotten och är gjord av danske Poul Henningsen. Matbord och stolar heter Tulip och är några av Eero Saarinens mest berömda möbler. Krenit skålarna är gjorda av Herbert Krenchel.

36

Elof tipsar

SAMLA PÅ 80-TAL

Om det är något som du ska börja samla på så är det 80-tal. Det kan man fynda ett litet tag till, snart kommer det att bli dyrt. Kolla efter Memphisgruppen, speciellt vaser är bra att kika efter. Bokhyllor, bordslampor som Flamingo. En Maralunga soffa är en annan bra pryl.

Elof själv tänker fortsätta jaga fynd från 60- och 70-talet – gärna mer av Verner Panton. – Allt som man inte haft vill man ha, säger Elof.

”Samlandet tar nästan all ledig tid. Det är mycket tid på nätet, åka och hämta, ta hem och sen göra i ordning prylarna”

säger Elof och drar fram en tapetrulle som han vecklar ut.

Tapeten är en nyproduktion av 70-talsmönster från Wallpaper from the Seventies, och den op-inspirerade väggbeklädnaden ska snart komma upp. Varenda detalj måste ju stämma, och eftersom det är väldigt svårt att hitta originaltapeter tycker Elof att nyproduktion i det här fallet kan funka. Annars ska det vara ”the real thing” det är han noga med att poängtera.

HANS SAMLANDE BÖRJADE

på 90-talet och det blev snabbt fokus på färgglada prylar från 60- och 70-tal – ”antagligen för att vi aldrig hade sånt hemma, det fanns ingen plast och inget i orange”. Hans favoritformgivare har genom åren varit danske Verner Panton och italien ske Joe Colombo. På 90-talet kunde han fynda en del på loppis, men nu tycker han att det blivit svårt att hitta sa ker i Sverige. Loppisar i närliggande Danmark och Tysk land kan fungera, och internationella nätauktioner är han ständigt uppkopplad på.

Själva jakten på fyndet är ett livselixir.

– Jag är aldrig så exalterad som när jag kommit hem med ett fynd eller vunnit något på nätet. Samlandet tar nästan all ledig tid. Det är mycket tid på nätet, åka och hämta, ta hem och sen göra i ordning prylarna.

DET GÖR INGET

60-talet.

om hans fynd har en del skavanker – Elof har blivit expert på hur man vårdar plasten från – Plast vittrar, man får vara försiktig. Man putsar upp dem med gel coat, då blir de fina och blanka igen. Gel coat kan få helt förstörda stolar att bli som nya. Vim Cream använder man för att få bort målarfärg eller penn streck, och kemiskt ren bensin är bäst för att rengöra plasten, tipsar Elof.

Alla hans designprylar ska användas och stå framme, det är filosofin. Han gillar att det han håller på med är en form av återvinning – ”det är bara teven och kylskåpet som är nya i hela huset”.

LOPPIS & ANTIKT

• 1/2012

LOPPIS & ANTIKT

• 1/2012 37

Samlare

Bästa fyndet han gjort är den runda fåtöljen Åskbollen med inbyggd telefon, signerad Eero Aarnio. Den köpte han på Stockholms Auktionsverk för bara 11 000 kronor. Fåtöljen dominerar i det stora vardagsrummet en trappa upp, trots att den står bredvid den fina matgruppen Tulip som är formgiven av Eero Saarinen.

– Jag har sett en likadan Åskbollen, men med rött skinn och utan telefon, gå för 60 000. Men den här var i riktigt uselt skick, fläckig av pennstreck och målarfärg och klädd i ett innertyg som påminde om ”mormors trosor”, säger Elof och skrattar.

DET TOG MÅNGA

veckor av putsande och månader av jakt på ett proffs som kunde klä om den inuti innan hans Åskboll blev så fin som den är i dag.

Man skulle lätt kunna tro att Elof fnyser åt Ikea, men inte då. Även Ikeaprylar från 60- och 70-tal är värda att samlas på, menar han.

– Visst kan det finnas vissa saker från Ikea som är intressanta, sånt som inte går att få tag på längre. Det fanns till exempel en soffa som hette Impala som jag såg på Antikbörsen, den var knallgul med kromade rör – mycket fin.

Elof kommer på att han glömt visa en sak – den där nästan unika vägglampan av Verner Panton.

– Kom får du se, det finns bara tre exemplar i Sverige. Den här har hängt på Der Spiegels redaktion i Tyskland, säger han stolt och pekar på väggen i ett av rummen i plastparadiset.

KÄNDA PLAST-FORMGIVARE

VERNER PANTON

Känd för S-stolen

Levde mellan 1926 och 1998. En av Danmarks mest inflytelserika möbel- och interiörformgivare. Arbetade bland annat för Arne Jacobsen. Är känd för sin design i färgsprakande plast. Känd för S-stolen och Tivoli- stolen.

EERO AARNIO

Designade Åskbollen

Född i juli 1932. En av pionjärerna när det gäller att använda plast i industridesign. Han använde gärna glada färger och runda former i sina produkter. Aarnios mest berömda stol är Åskbollen som speglar popkulturen och dess tidsanda.

JOE COLOMBO

Skapade för Kartell

Levde mellan 1930 och 1971. Italiensk industridesigner som skapade produkter för bland annat Kartell, Alessi, Flexform och Boffi. Han arbetade mycket i plast och designade allt från lampor och möbler till dörrknoppar.

P W &

Persson& Westling

P A N T B A N K

DAGS ATT BÄTTRA PÅ SEMESTERKASSAN?

Behöver du låna har du vanligtvis pengar i handen inom fem minuter.

Vår värderingsman är utsedd av Stockholms Handelskammare.

ANTIKSTÄLLET I HALLAND

Allt för hemmet, 2000 m 2 . Stora som små möblemang, möbler, porslin, glas, m m.

Öppet: Onsd - Fred 10-18 Lörd 10-15, Sönd, ring eller hemsida (13-17)

www.antikstallet.com

Slöinge centrum. E6:an mellan Halmstad & Falkenberg Tel. 0346-40605/0730304123 Upplandsgatan 49, 08-32 26 26, www.pwpantbank.se