På snöskoter i svenska fjällen – guidad tur Östersund

Download Report

Transcript På snöskoter i svenska fjällen – guidad tur Östersund

På snöskoter i svenska fjällen – guidad tur Östersund-Kiruna

“När man är pensionär och sitter på hemmet – då kan jag säga att jag var med, fick uppleva halva Sverige från fjällsidan. Ett minne för livet!” En av deltagarna summerar spontant sina intryck från skotersafarin.

Östersundsföretaget Vildmarks entreprenörerna ordnar guidade långturer med snöskoter, bl.a. Östersund – Kiruna längs fjällkedjan, fem dagar i mars eller april. Turen går längs leder och spår – hela tiden i terräng som är tillåten för snöskoter.

Beroende på väder kan rutten variera från gång till gång, från 80 till 110 mil. I vintras blev en exempelvis en omväg från de högsta fjällen ner mot Kvikkjokk nödvändig efter ett rejält snöfall. Och turen har reservtid för omvägar – det får ta den tid det tar. Den vetskapen och känslan är också en viktig del av upplevelsen.

Några orter med hotell, pensionat och restauranger brukar vara stödjepunkter.

Däremellan nyttjas Turistföreningens fjällstugor och stationer, skotercampingplatser och egen medförd lagad mat i skogen och på fjället.

Litet kondition krävs, men man behöver inte vara idrottstränad för att njuta av strapatserna. En kvinna som åkte förra året, hade som enda tidigare skotererfarenhet provat vattenskoter på en badsemester i Spanien. Resan Kiruna Östersund blev också hennes snöskoterpremiär, och den gick “som en dans”.

En dag med sämre väder, krävde en omväg och en övernattning i en raststuga i Arjeplogsfjällen, det var allt. Med vana guider, moderna navigationshjälpmedel, väl planerad utrustning är äventyret under kontroll.

Bengt Andersson, företagare från Uppsala har gjort tre långresor, två till Kiruna och en till Murmansk: - Det blir en total kontrast mot vardagen.

Känslan av de enorma vidderna, att vara i det stora landskapet, som på ett hav, det ger en spänning som konstigt nog är avkopplande. Det ger mer energi - att vara sig själv och samtidigt dela upplevelserna med gruppen.

- På en av resorna, för några år sedan, säger Sten-Åke, mötte vi inte en enda skoter på turen. Fast det gäller ju kanske att hålla sig undan påskveckan.

Framförallt för bokning av övernattning på hotell och campingar. I ishotellet vid framkomsten, eller starten kanske? Och sedan är det ju en smaksak i vilken riktning man vill åka. Söderut mot solen eller norrut mot mer och mer “exotiska” trakter.

Sten-Åke Jonsson, arrangör och guide: - Efter resan känner man sig upprymd.

Man har nått en högre grad av självförtroende, klarat av det som först verkat överväldigande. Upplevelserna längs vinterfjällen ger känslor av stolthet och glädje, sånt som sitter kvar länge efteråt”

Skotersafari till Murmansk

En tur härom året gick med bilar Östersund Rovaniemi och därifrån med skotrarna över gränsen till Ryssland och Murmansk och tillbaka. 10 dagar var planerade, det blev 9.

Det blev en långtur med ännu mer krydda än de vanliga svenska skoterturerna.

Annorlunda, spännande men (nästan) problemfritt. Tullklarering och passkontroll vid ryska gränsen kräver sin tid, alltid längre än planerat… Vana guider i Ryssland från gränsen och tillbaka var en förutsättning.

Matstopp och övernattningar gjordes vid jaktstugor och hotell - gamla små och nya eleganta.

- Matservicen var förträfflig minns Sten-Åke.

Är det inte jobbigt, att köra skoter så långt, undrar jag.

- Nej det är skillnad på underlaget på fjäll lederna och spåren nära tätorterna. På långturernas leder i fjäll, över myrar och i skogen är det inte gupp och svängar hela tiden. Man nästan flyter fram, jämnare och behagligt. Det kräver inte spänning och styrka som vid korta turer.

- Men visst finns det krångligare passager också, men då tar vi det bara lugnare.

Tiden räcker till… Text: Anders Selander Foto: Sten-Åke Jonsson, Bengt Andersson Nära Murmansk garagerades skotrarna vid en camping med minst sagt annorlunda campingstugor, men efter en halvtimme i buss blev det bekvämt hotell inne i staden innan återfärden.