Transcript Hej alla föräldrar och elever vid Tornadoskolans F-5
Skarpnäck 2012-01-30
Hej alla föräldrar och elever vid Tornadoskolans F-5
Jag vill med detta brev informera Er föräldrar, framförallt i årskurs F-3, om att vi nu tillsatt våra vakanta tjänster på Fritids, även hur vi fördelat den extra lärarresurs vi har i F-5. Jag vill också berätta, för er alla, hur vi arbetar med att skapa trygghet och trivsel för och med eleverna. Utöver det har det kommit några frågeställningar till mig angående bland annat skolgården som jag också vill delge hur vi arbetar med. Därför skriver jag detta informationsbrev så tätt inpå förra brevet till er!
Tillsatta tjänsterna
Vi har tillsatt två nya medarbetare till Fritids för att dels ersätta Christina i årskurs 1 dels successivt kunna ”koppla” loss Vladan att ta sig an fritidsklubben som kommer att starta för årskurs 4-5 den 6 februari. Eleverna kommer att få ett bekräftelsebrev och information om fritidsklubben i dagarna. Till årskurs 1, kommer Ija Englund och hon började i går, måndag den 30 januari. Ija har lång erfarenhet av att arbeta på fritids och i skolverksamhet. Ija har arbetat både i förskoleklass, skola och fritidshem. Hon har också erfarenhet med att arbeta utifrån elevers olika behov och brinner för ett kreativt arbetssätt samt är aktiv idrottsledare. Ija kommer att vara ansluten, på dagtid, till årskurs 1 och arbeta tillsammans med Sara-Lisa och på eftermiddagarna finns Ija på fritids. Även Isabell som tidigare funnits med i årskurs 1 och fritids kommer att fortsätta med det. (Just denna vecka och förra har Isabell semester och har ersatts så långt som möjligt av David, vår specialpedagog) Förra veckan började Petra Fontell-Röhl hos oss. Petra har ett förflutet inom barnomsorgen men har sedan arbetat inom handel i många år. Petra provar nu på att gå tillbaka att arbeta med barn och ungdomar vilket hon brinner för. Petra kommer att vara mest ansluten till årskurs 3 på skoltid och arbetar på fritids på eftermiddagen. Under våren har årskurs 2 simskola istället för idrott på onsdagar och då kommer Petra att följa med så vi har en pedagog i flickornas omklädningsrum. Hasse Witten som också är ansluten till årskurs 3 kommer att minska sin tid där för att få möjlighet att arbeta lite mer med övergripande frågor samt att kunna finnas med där behov uppstår. Givetvis finns Hasse med i skoldelen och fritids en stor del av dagen. I mitten på april kommer den sista nya ordinarie medarbetaren till oss och fritids, Bosse Nilsson. Även det en ny medarbetare med ett flerårigt förflutet inom skola, fritids och en aktiv idrottsbana. Bosse har också arbetat aktivt med pedagogiska frågor och ett systematiskt utvecklingsarbete som han ska få fortsätta med här hos oss. Bosse kommer att så småningom få växla av Vladan i nuvarande årskurs 2 och även arbeta på fritids på eftermiddagarna. Samuel, har varit sjukskriven en tid men är nu på väg tillbaka in i arbetet och fortsätter som resurs i årskurs 2 samt fritids på eftermiddagarna. Francisco har varit hans vikarie. För förskoleklassen kommer nu Margit Sennholm att påbörja sin tjänstgöring under sportlovet. Hon kommer då att arbeta tillsammans med de övriga pedagogerna så hon blir helt insatt i arbetet och elevernas behov innan de kommer tillbaka efter lovet.
Vi är måna om att göra ett gediget arbete med att introducera nya medarbetare i verksamheten, deras uppdrag och elevernas behov, vilket bidrar till att de kommer in i arbetet och vi lär känna varandra på kort tid.
Extra lärarresurser
Jill och David, som jag berättade om i förra brevet till er, har nu fördelat sina fokusområden. Det innebär att Jill kommer att arbeta med årskurs 3 och årskurs 2. David kommer att arbeta med årskurs 1, 2, 4 och 5. De kommer dels att finnas med i klassen, dels arbeta med elever som behöver träna vissa färdigheter, arbeta med pedagogiska metoder tillsammans med lärarna och även ha en del social träning och arbete med eleverna.
Trygghet och trivsel
Som jag berättat för er tidigare, går skolans medarbetare en utbildning där syftet är att skapa en trygg skola och fokusera på verktyg för att arbeta förebyggande och åtgärdande mot kränkande behandling. En del i detta är att vi har tydliggjort de vuxnas ansvar om att se och ingripa när man anar att negativa handlingar mellan elever är på gång. Vi har också tagit fram tydliga kartläggningsverktyg som vi använder för att lättare komma åt vad som egentligen händer. En del är också att verkligen se varje elev men också att den ska kännas sig sedd, exempel när vi hälsar i hand på morgonen, ser eleven i ögonen och säger dess namn. En annan åtgärd är att vi startat ett kamratråd i F-5 och vi har även precis innan jul gjort vår trivselenkät. Resultatet har kommit och vi följer nu upp det genom att varje lärare analyserar sitt resultat vilket vi sedan diskuterar i arbetslaget. Eleverna kommer att analysera resultat i klassen och vi kommer att följa upp det i kamratrådet. Fritids har även gjort sin analys. Vi lägger samman vad vi kommit fram till och beslutar där sedan vilka åtgärder vi ska göra. Vi kan se i resultatet att eleverna är mycket nöjda med sina lärare. Eleverna tycker dock att trivseln i klasserna kunde varit bättre i åk 1-3, i åk 4-5 är eleverna mer nöjda. För samtliga elever visar resultatet att de tycker att de bemöter andra som de själva vill bli bemötta. Det kommer att bli intressanta samtal i klasserna när detta analyseras och samtalas om. Eleverna säger också att de inte är helt nöjda med rastvakterna. Här kommer vi också att samtala med dem om vad de har för förväntningar så vi vet vad de vill att vi vuxna gör så de känner sig trygga. Vi kommer även, eftersom vi är fler på fritids nu, utöka antalet vuxna ute på rasten. Jag återkommer i nästa brev om vad eleverna sagt och vad vi åtgärdat. Utöver allt detta arbetar vi även med den pedagogiska utvecklingen för att göra undervisningen lustfylld och målet är att öka elevernas delaktighet.
Frågeställningar från föräldrar årskurs 1.
Den oro jag fått mig till del från några föräldrar gäller skolgården, hur långt elevernas får gå, om vi har uppsikt, skateboardrampen och att det kan finnas obehagligt skräp i dungen. Vad gäller elevernas rörelseutrymme så är den begränsad, ju yngre ju snävare. De som är ute på rastvakt är uppdelade så att man har ett visst område som man bevakar. Ibland händer saker med en
elev som en pedagog kan bli upptagen av och då meddelar de nästa som får bevaka området. I detta kommer vi nu att kunna ha en extra person ute som kan täcka upp vid händelser. Ibland kan en skada uppstå på skateboardrampen då har vi en kontaktperson som vi kontaktar och som ansvarar för åtgärdandet. Beträffande skräp i närområdet så har vi tagit upp det i pedagoggruppen och kommer att kolla av området med jämna mellanrum. Jag har även fått en fråga att det är trångt i 1:ornas kapprum och att eleverna ej når sina klädbackar. Ija, fritidsresursen i klassen, kommer att finnas i kapprummet för att hjälpa eleverna med kläderna. Vi har även köpt in några stabila pallar till att börja med så det kan bli lättare att nå backarna.
Det var allt för denna gång!
Bästa hälsningar Sandie [email protected] Som vanligt är ni välkomna att höra av er om ni undrar något.