ALLVAR - LOs webshop

Download Report

Transcript ALLVAR - LOs webshop

FÄRGAD AV

MÅLARNAS TANKAR

RÖSTER

FRÅN

RESAN

WANJA MENAR

ALLVAR

MÅLAR UPP

TEXT

TOBIAS ÖSTBERG

FOTO

NIKLAS BJÖRLING

Fredrik Boeke är en av Stora Resans närmare 2 000 lyssnare. Vi följde med när han sökte upp målare på byggen i centrala Stockholm.

– Det här är kanon. Jag får chansen att lyssna på hundratals unga och deras tankar om facket.

FRAMTIDEN

Målaren Petra Jansson

kommer på besök.

har några väg­ gar kvar att rulla på bygget på Central­ stationen i Stockholm när Fredrik Boeke – Jag blir nog klar här imorgon. Akta färgburken, säger hon till Fredrik som pre­ cis fiskat upp Stora Resan blocket för att ställa frågor till henne under en kort paus.

Han får färg på skon, men att ha lyssnat på över 200 unga vuxna och deras syn på bara är några som sitter på något kontor, säger Petra medan byggarbetare bär fram en sågklinga för att såga upp ett hål i väggen. Fredrik nickar och antecknar. Det stämmer bra med den bild han fått. – Många vill också ha mer information. Kunskaperna om facket är ofta dåliga, men alla är intresserade av bra lön och schysta villkor, säger Fredrik.

målare. Fredrik har valt att gå runt på arbetsplatser och lyssna då han har den möjligheten. Man kan också lyssna på sina kompisar, syskon eller utanför simhallen.

”Det kan kännas lite jobbigt i början att gå fram och prata med folk, men det är bra träning och något vi ska ta med oss för att bli bättre på det.”

facket har färgat honom mycket mer. – Det är bra att du är ute så här. Facket måste synas mycket mer på arbetsplatserna. Många tror att facket Petra måste jobba, men det är inte långt mellan målare och byggen i cen­ trala Stockholm. Fredrik letar vidare bland byggena efter

– Stora Resan är kanon.

I början kän­ des frågorna i blocket lite stela, men nu när jag kommit igång och använder dem tycker jag att de är ett bra stöd. Det här är ett viktigt arbete för att vi ska kunna utveckla facket, säger Fredrik samtidigt som en bygghiss tar oss upp till John Kirchner som står och målar ett blivande hotellrum på sjätte våningen i ett hus i närheten av Vasagatan.

John har problem med axlarna och för honom är arbetsmiljön en viktig fråga

som han vill att facket ska driva. Han tycker också att facket måste bli tuffare och ta flera fajter. Fredrik antecknar och i tunnelbanan på väg till Södermalm lite senare bläddrar Fredrik igenom sitt block. Här finns många svar, bland annat från en skola han nyligen besökte. – Jag är ganska ofta ute i skolor. Svaren jag får i skolor visar att vi måste prioritera skolbesök ännu mer framö­ ver. Det behöver få mer information om facket och vad vi gör.

I en lägenhet på Blekingegatan står Henrik Möller och målar. Han är 20 och gillar sitt jobb.

– Jag vill inte skryta, men jag tycker att jag är bra på det.

När Fredrik frågar Henrik vad facket betyder för honom svarar han ordning och reda. Han tycker också att de har bra kurser. – Det kanske finns fler kurser du skulle vilja gå? Ska jag be en studiean­ svarig kontakta dig, undrar Fredrik.

För Fredrik handlar Stora Resan om att lyssna, men också om att facket måste bli bättre på att ta kontakt med folk. – Det kan kännas lite jobbigt ibörjan att gå fram och prata med folk, men det är bra träning och något vi ska ta med oss för att bli bättre på det.

Man kan skicka in svaren till LO, men Fredrik registrerar dem själv.

– Jag skriver så kladdigt, så det här blir lite jobb att göra i helgen, säger han och skrattar.

Han har fortfarande lite målarfärg på skon. P

AVLYSSNADE

Namn:

JOHN KIRCHNER

Ålder: 28 år Namn:

PETRA JANSSON

Ålder: 26 år Namn:

HENRIK MÖLLER

Ålder: 20 år

Tre unga målare.

TEXT

TOBIAS ÖSTBERG

FOTO

NIKLAS BJÖRLING

Vad vill du att facket ska göra för att få fler unga vuxna att bli mer positiva till facket?

Facket måste bli tuffare och ta fler fajter. Ibland känner jag att de inte gör det fast det handlar om sånt jag tycker är viktigt.

Vad vill du att facket ska göra för att få fler unga vuxna att bli mer positiva till facket?

Facket måste komma ut och besöka arbets platser oftare. En del unga vet knappt vad facket är och många har bilden av att facket bara sitter på sina stolar i något kontor.

Vad vill du att facket ska göra för att få fler unga vuxna att bli mer positiva till facket?

Synas mer på arbetsplatserna.

Varför är STORA RESAN viktig?

Hans Öhlund, ordförande, Fastighets:

– Det ger oss alla chansen att höra mer om vad dagens arbetare har att säga. Fackfören ingarna behövs mer än någonsin i 2010-talets Sverige. Berättelserna visar att vi kan fortsätta att göra skillnad för enskilda människor genom att tillsammans stå upp för varandra och oss själva. Alla som ger sina svar i Stora Resan är med och bygger lönta garna starkare i Sverige. Det behöver vi mer av.

Hans Tilly, ordförande, Byggnads:

– Vår styrka är att vi är många. Tyvärr har många valt att lämnat facket och många undrar varför facket behövs. Då är det viktigt att vi tar oss tiden att lyssna och tar till oss de funderingar och den oro som många har. Kom med på Stora Resan redan idag! Vi behöver bli fler och du har en viktig roll!

Röster från STORA RESAN:

”KÄMPA PÅ

FACKET!

JAG VILL

GÅ MED

.”

”JAG VILL KÄNNA MIG

SOM

EN VIKTIG DEL

AV MITT FÖRETAG.” ”NÄR JAG HÖR ORDET

FACKET TÄNKER JAG FOLKRÖRELSE

OCH

MOBILISERING .”

”NI MÅSTE

BLI SYNLIGARE

PÅ ARBETSPLATSERNA.” ”

SÄNK

AVGIFTEN”

”JAG VILL ATT FACKET

HJÄLPER MÄNNISKOR MED OTRYGGA ANSTÄLLNINGAR.”

”NI MÅSTE

INFORMERA MER.”

”JAG SKULLE GÅ MED OM JAG FICK EN

FAST ANSTÄLLNING

SÅ JAG HADE

RÅD ATT BETALA.” ”FÖR MIG ÄR DET

VIKTIGT ATT FÅ

ETT STABILT JOBB.

”JAG SKULLE GÅ MED

OM DET FANNS ETT SURSTRÖMMINGSFACK.”

”JAG VILL ATT FACKET SKA BLI

STARKARE

, SÄGA IFRÅN MER.”

NYA GREPP

TEXT

TOBIAS ÖSTBERG

FOTO

NIKLAS DAHLSKOG

– SAMMA KAMP

När Stora Resan är klar ska vi ha lyssnat på 100 000 unga vuxna. Det är första steget i ett enormt demokratiarbete där ungas åsikter blir en del i arbetet med att förändra facket.

– Men vi måste bli fler som lyssnar, säger Stefan Hansson, projektledare.

Projektet Stora Resan

om fack och arbetsliv. är satt i rull­ ning och nu är nästan 2 000 eldsjälar ute med block och penna för att lyssna på vad unga vuxna tycker och tänker – Målet är att vi ska lyssna på 100 000. Det är ett tufft mål, men fullt realistiskt. Det räcker med att våra om­ kring 160 000 förtroendevalda lyssnar på en person var så når vi målet med råge, säger Stefan Hansson.

Att lyssna är ett nytt grepp, men Ste­ fan Hansson ser ändå Stora Resan som klassiskt folkrörelsearbete. Det handlar om att få många engagerade att ge sig ut och prata med folk. – Jag är oerhört imponerad av det arbete som alla lyssnare gör. Det här är ett projekt som tar fram kraften i vår organisation och visar på vår förmåga att inspirera till engagemang och att vi är så många eldsjälar. Facket är som en muskel som blir oerhört stark när den spänns. Det gör den nu. Samtidigt måste vi bli fler som lyssnar. Det är viktigt eftersom vi vill lyssna på så många unga som möjligt. Svaren samlas sedan in, sammanställs och blir en del i arbetet med att skapa ett fack för framtiden.

Bakgrunden till projektet

är behovet av att rekrytera unga vuxna som med­ lemmar. Det har tidigare gått trögt och det finns också en attityd bland yngre som oroar. De vill inte att någon annan ska ta fajten åt dem om de får problem på jobbet. De tar den inte själva heller utan säger hellre upp sig och börjar på ett nytt jobb. I det läget måste facket gå på offensiven.

– Och i det läget fungerar det inte att bara gå ut och berätta hur allt ligger till. Vi måste istället få de unga att känna förtroende för oss och då måste vi ut och lyssna och föra ett samtal med dem där vi säger att visst är man stark ensam, men man är mycket starkare tillsammans.

När Stora Resan drog igång

reage­ rade en del som istället ville se direkta medlemsrekryteringskampanjer.

– Jag kan förstå den känslan och kanske var vi otydliga med att Stora Resan i grund och botten är en rekryte­ ringsåtgärd. Ett rekryteringsarbete som kräver mer ödmjukhet och tålamod. Att föra ett samtal ger bättre resultat än att bara gå ut och fråga om man vill gå med i facket.

Varför ska man bli en lyssnare?

– För att det är ett viktigt arbete för att forma framtidens fackförening. I avtalsrörelsen är vi i facket kaxiga och tuffa. I arbetet med Stora Resan ska vi vara mer som en elefant med liten mun och stora öron. P

”Jag är imponerad av arbetet som alla lyssnare gör.”

Varför är STORA RESAN viktig?

Ella Niia, ordförande, Hotell- och restaurangfacket:

– Stora Resan är bra, men vi i fackföreningsrö relsen måste nog fråga oss var vi är på väg när vi måste bestämma oss för att lyssna. Är man en folkrörelse så lyssnar man. Jag tror vi måste tillbaka till rötterna när det här projektet är klart. Stora Resan är en bra start på det arbetet.

Per-Olof Sjöö, ordförande, GS:

– Vi som är verksam ma inom fackförenings rörelsen har ett ansvar att se till att den unga generationen får göra sin röst hörd. Därför måste vi lägga örat mot rälsen och lyssna. Lyckas vi får den fantastiska fackliga resan fortsätta in i nästa generation. Och nästa...

Avslyssnad: sotare Jimmy Karlsson, 24, Kommunal.

Jonas Wallin, ordförande, Elektrikerna:

– Facket har kört på i gamla hjulspår allt för länge. Nu är det dags att forma en fackförening i tiden! En fackförening som löntagarna vill ha. Då är Stora Resan viktig!

Lars-Anders Häggström, ordförande, Handels:

– LO-förbunden har många medlemmar, men vi tappar. Därför måste vi lyssna på männis kor för att förstå vad de söker i ett fackligt medlemskap och vad vi behöver förändra för att facket ska vara ett självklart val för fler. Idén om att människor sluter sig samman för att få ökat inflytande på sin arbetsplats håller. Men vi måste kanske hitta nya arbetsformer för att vara starka även i framtiden.

LYSSNA ÄR

INTE NOG

TEXT

TOBIAS ÖSTBERG

FOTO

ISTOCK Nu fylls block efter block med svar. Där gör de ingen nytta. Det är först när svaren sammanställts som en bild av vad unga vill växer fram. Det här analysarbetet har påbörjats men mycket återstår innan man kan dra några slutsatser.

Om jag säger facket,

vad tänker du då? Vad skulle få dig att gå med? Nu är lyssnandet i full gång runt om i Sverige. Frågorna ställs och svaren skrivs ner i block. Det finns lyssnare som redan lyssnat på flera hundra och nu pågår samtidigt ett stort arbete på LO med att ta hand om alla svar som trillar in. Många lyssnare registrerar själva sina svar på www.storaresan.se medan andra skickar in blocken till LO.

På flera av frågorna

kan man svara fritt och därför måste svaren kategorise­ ras för att man sedan ska kunna analy­ sera dem. Det är ett stort arbete och det kommer att dröja innan man kan dra säkra slutsatser ur materialet. Arbetet har påbörjats och en analys är gjord på de 16 000 först inkomna samtalen. Det säger sig själv att det är för tidigt att säga något säkert, men svaren så här långt pekar ändå ut några tendenser.

1 2

1. De tillfrågade vet generellt lite om vad facket gör. Många säger att de skulle gå med om de visste mer.

Därför behövs nya grepp för att nå ut och informera.

2. Många unga vill på verka sin arbetssituation. Om de kunde påverka genom att vara med i facket skulle de gå med.

Därför är det viktigt att facket syns mer på arbetsplatserna.

Varför är STORA RESAN viktig?

Stefan Löfven, ord förande, IF Metall:

– Genom att prata med unga om facket, arbetsmarknaden och deras situation i dagens samhälle kan vi lägga en bra grund för förnyelse av fackför eningsrörelsen. Det är också oerhört viktigt för fackföreningsrörelsen att på ett systematiskt sätt få veta vad de unga tycker om facket och hur de tycker att facket ska vara i framtiden.

Annelie Nordström, orförande, Kommunal:

– Minst en gång i veckan besöker jag Kommunals medlemmar på deras arbetsplatser. Omsatt i Stora Resan termer gör jag alltså minst en ”lyssning” i veckan. Det är inte i när heten av Kommunals Hanna Haraldsen som gjort över 250 lyssningar. Varje samtal som förs är viktigt för att nå målet med Stora Resan. Detta är en överlevnads fråga för facket.

3.

Det man vet om facket tycker man är bra.

Det är ett bra utgångsläge.

34

4. Många tycker att det är för dyrt att vara med i facket.

Det finns en stor efterfrågan på ett fack ligt medlemskap som är anpassat till unga på arbetsmarknaden.

NATALIA

TEXT

TOBIAS ÖSTBERG

FOTO

KENNETH HALLMAN

PEPPAR & BLOGGAR

Natalia Bulun

inspiratörer. Vad gör en inspiratör?

– Bloggar på Stora Resans hemsida, värvar lyssnare och peppar de som redan är lyssnare.

, du är en av Stora Resans

Hur värvar du lyssnare?

– Dels har jag pratat med studiekam­ rater, men framförallt har jag fått folk i klubbstyrelsen på Swedish Match mer engagerade i projektet. Det har jag gjort genom att informera om att Stora Resan är ett förbundsgemensamt projekt som vi alla har ett ansvar för. badminton turnering som de fackliga ungdoms­ ansvariga på Swedish Match i Göteborg ar­ rangerade för de under 30 som jobbar där och är medlemmar i Livs. Jag tycker att det är ett bra exempel på en aktivitet som unga gillar och som stärker den fackliga sam­ hörigheten. P

Hur peppar du de som redan är lyssnare?

– Vi är två inspiratörer från Livs och vi har kontaktat dem som anmält sig som lyssnare från vårt förbund. Vi har ringt och mejlat tips till de som anmält sig men som inte kommit igång. Sedan bloggar jag på Stora Resans hemsida också.

Vad bloggar du om?

– Jag bloggar om mina egna träffar och samtal med unga vuxna, mina uppleves­ ler. Ett annat inlägg handlade om den Namn: Natalia Bulun · Ålder: 26 Medlem: Livsmedelsarbetareförbundet Aktiv i facket: Sedan 2002, förtroendevald Yrke: Student och maskinoperatör på Swedish Match

Hans-Olof Nilsson, ordförande, Livs:

– Sverige har blivit kallt! I synnerhet för alla ungdomar som inte får en fast anställning och som därför känner sig övergivna av samhället. Genom att söka upp dem och lyssna och prata kommer vi inte bara att förstå bättre utan också visa att fackfören ingen och solidariteten är medlet för att vi alla ska få rättvisa chanser i livet.

Mikael Johansson, ordförande, Målarna:

– Att lyssna på män niskor som arbetar eller snart ska in i arbets livet är enormt viktigt eftersom resultatet blir att vi hittar gemen samma frågor att driva. Stora Resan kommer att lämna ett stort avtryck och är viktigt för både medlemmarna i Målareförbundet och hela LO-kollektivet.

DET HÄR ÄR

PÅ ALLVAR.

Det är lätt att säga

att man lyssnar, men LO menar allvar med Stora Re­ san och svaren kommer att förändra facket. Det säger LOs ordförande Wanja Lundby­Wedin.

– En folkrörelse måste lyssna och nu har vi investerat vårt anseende i att verkligen göra det.

Wanja Lundby-Wedin

tar nu varje chans att prata om Stora Resan. Det är ett viktigt fackligt uppdrag att vara lyss­ nare och fler behövs. Och trots att resan bara rullat igång tycker hon redan att den påverkat både henne och LO. – Den har gjort att vi börjat prata om gruppen unga vuxna på ett annat sätt än tidigare. Det gäller inte minst de som jobbar ex­ tra medan de studerar. För även om sam­ tidigt pluggar så finns de där på jobbet.

– De ska kunna ställa krav, de ska få stöd och kan också vara en viktig resurs för oss när vi ska mobilisera på arbets­ platsen. De är en viktig målgrupp för oss, men så har vi nog inte alltid tänkt.

Det är också en grupp som facket haft svårt att rekrytera och som ofta tycker att de klarar sig själva.

– Och vi ska vara stolta över att vi fostrat en generation som känner sig så starka. Det är fantastiskt. Nu är det vår uppgift att visa att man blir ännu star­ kare tillsammans. För henne är det självklart att man

”Vi ska vara stolta över att vi fostrat en generation som känner sig så starka.”

Det är lätt att säga att man lyssnar, men LO menar allvar med Stora Resan och svaren kommer att förändra facket. Det säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

– En folkrörelse måste lyssna och nu har vi investerat vårt anseende i att verkligen göra det.

TEXT

TOBIAS ÖSTBERG

FOTO

KRISTIAN POHL

måste lyssna. I en folkrörelse kan man inte bara komma uppifrån och berätta hur det ligger till. Man måste lyssna på medlemmar, men också på dem som inte är det. – Den mobiliseringen vi gör med Stora Resan visar att vi att är en folkrörelse. Vi är ungefär 1,5 miljoner medlemmar och det är klart att vi kan få fler att känna att de vill ansluta sig till vår idé och vara med och påverka.

Men det räcker inte att lyssna.

Det krävs också att LO och förbunden tar till sig av det som kommer fram. Kan de som blir lyssnade på verkligen lita på det?

– Absolut. Det här är nytt för oss, men det är på allvar och vi har investerat vårt anseende i projektet så det är klart att vi lyssnar och kommer att ta till oss av det. Stora Resan är ett förbundsgemensamt projekt som vi bär tillsammans. En del förändringar kan vi göra gemensamt, an­

Varför är STORA RESAN viktig?

Jan-Henrik Sandberg, ordförande, Pappers:

– Vi måste hela tiden lyssna på våra arbetskam rater i massa- och pap persindustrin, särskilt på de yngre. Det är nödvändigt för att även i framtiden kunna göra ett bra fackligt arbete. Bara om vi lyssnar noga kommer vi att kunna hitta lösningarna på de ungas fackliga frågor. Bara så kan vi övertyga alla att bli medlemmar i Pappers.

Janne Rudén, ordförande, SEKO:

– Stora Resan handlar om det självklara uppdrag vi som fackliga företrä dare har. Det handlar om att lyssna på arbetskam rater och medlemmar och ta vara på de kunskaper och idéer som finns på arbetsplatsen. Oavsett om vi är förtroendevald eller anställd i facket ska vi lyssna, ta till oss och omsätta i verklighet. Det ger bättre och tryggare arbetsplatser!

nat kan förbunden förändra själva i sina arbetsformer eller i sitt fackliga arbete.

Hon är samtidigt noga med att påpeka att det inte handlar om att sticka upp fingret för att känna hur det blåser och sedan vända kappan efter vinden.

– Det handlar snarare om att det här arbetssättet gör att vi kan ta in alla de nya tankarna i våra beslutsprocesser. Målet är viktigt, men vägen också. Det här är ett arbetssätt hon tror på både för att rekrytera medlemmar och för att bli en bra opinionsbildare.

– Man kan göra hur fina kampanjer som helst med annonser på stan, men det är så kortsiktigt och finns det ingen organisation som möter upp uppnår man inte heller något resultat. Det får man däremot om man mobiliserar som nu och genom att facket finns ute i vardagen och lyssnar. Det är ett otroligt stort demokratiarbe­ te som är satt i rullning, Wanja Lundby­ Wedin har själv svårt att hitta något parallell i LOs historia. Stora Resan är en pusselbit i arbetet med att få fler med­ lemmar och hon känner att något håller på att hända.

– Hotell och restaurangfacket har ökat medlemstalet fyra månader i rad, Kom­ munal ligger på plus. Det är två exempel på att det gemensamma arbetet ger resultat. P

Jan Granvik, ordförande, Musikerförbundet:

– De senaste åren har vi sett hur sätten att kommunicera har föränd rats i takt med den snab ba tekniska utvecklingen. Därför är det avgörande att fackförbunden aktivt söker samt utvecklar dialogen med ungdo marna för att avståndet mellan förbunden och de unga är tät och kort. Med den ambitionen är Stora Resan ett viktigt verktyg.

Lars Lindgren, ordförande, Transport:

– Det är viktigt att vi finns på arbetsplatserna, att vi lyssnar och tar till oss problem som de anställda för fram. Men vi ska också svara på frågor. Okunskapen kring fackföreningar och kollektivavtal är ofta förfärande och nu när villkoren stramas åt är folk också nyfikna och vill ha hjälp. Vi lyssnar och ser de taskiga arbetsvill koren som utgångspunkt för ett organiseringsar bete där vi lär ut hjälp till självhjälp.

DU BEHÖVS!

Stora Resan behöver bli större. Vi behöver bli fler som lyssnar, vi behöver dig om vi ska nå målet att lyssna på 100 000 personer. Det är inte svårt och det tar inte mycket tid. Egentligen är det här någon som du redan gör, du pratar och lyssnar på vad andra har att säga. Du tar första steget genom att anmäla dig som lyssnare på www.storaresan.se.

Vi har många gånger visat att vi blir starka tillsammans. Det är då vi kan skapa framtidens fack!

Anmäl dig som lyssnare till Stora Resan idag!

Du gör det på www.storaresan.se

BYGGNADSARBETAREFÖRBUNDET ELEKTRIKERFÖRBUNDET FASTIGHETSANSTÄLLDAS FÖRBUND GS FACKET FÖR SKOGS-, TRÄ- OCH GRAFISK BRANSCH HANDELSANSTÄLLDAS FÖRBUND HOTELL OCH RESTAURANG FACKET INDUSTRIFACKET METALL KOMMUNAL ARBETAREFÖRBUNDET LIVSMEDELSARBETAREFÖRBUNDET MUSIKERFÖRBUNDET MÅLAREFÖRBUNDET PAPPERSINDUSTRIARBETAREFÖRBUNDET SEKO – FACKET FÖR SERVICE OCH KOMMUNIKATION TRANSPORTARBETAREFÖRBUNDET