Tillatelse for høsting (PDF)

Download Report

Transcript Tillatelse for høsting (PDF)

Urtekomiteen i Åsgårdstrand gilde Jon Anders Takvam Sleipnervei 8 3179 ÅSGÅRDSTRAND Vår saksbehandler / telefon: Lene Berge 33 37 11 75 Deres referanse: Vår referanse: 2014/4852 Arkivnr: 432.4

Vår dato: 16.09.2014

Tillatelse - Adalstjern naturreservat - Horten - innhøsting av pors

_______________________________________________________________________________ Fylkesmannen gir dispensasjon for innsamling av porsblader (

Myrica gal

e) i Adalstjern naturreservat i Horten kommune i samsvar med søknad datert 13. august 2014.

_______________________________________________________________________________

Vi viser til søknad datert 13. august i år.

Søknaden

Velforeningen Åsgårdstrand Gilde i Horten kommune ønsker å samle blader av pors til bruk i produksjon av en lokal akevitt som har til formål å bidra til positiv oppmerksomhet rundt Åsgårdstrand. De ønsker å samle inn pors for å gi en lokal tilknytning til akevitten. Foreningen ønsker å samle inn 0,5 kg porsblader fra Adalstjern naturreservat der det er store mengder av urten. De opplyser om at de ikke har funnet andre bestander i kommunene. Foreningen vil høste rett før bladene blir gule og felles og det vil bli høstet på forskjellige individ og grener. Det er kun aktuelt med engangshøsting.

Lovgrunnlag

Forskriftene om fredning for Adalstjern naturreservat setter forbud mot å fjerne planter eller plantedeler fra reservatene. Naturmangfoldloven § 48 har følgende bestemmelse: «Forvaltningsmyndigheten kan gjøre unntak fra et vernevedtak dersom det ikke strider mot vernevedtakets formål og ikke kan påvirke verneverdiene nevneverdig, (…)I dispensasjon etter første ledd skal begrunnelsen for vedtaket vise hvordan forvaltningsmyndigheten har vurdert virkningene som dispensasjonen kan få for verneverdiene, og hvilken vekt det er lagt på dette.» Fylkesmannen er forvaltningsmyndighet for naturreservatet.

§ 7 i Naturmangfoldloven krever at prinsippene i §§ 8 til 12 skal legges til grunn som retningslinjer ved utøving av offentlig myndighet.

Miljødirektoratet er grunneier for en rekke eiendommer i Adalstjern naturreservat (se egen liste nedenfor). Fylkesmannen forvalter disse eiendommer på vegne av Miljødirektoratet som grunneier.

Fylkesmannen i Vestfold

Telefon: 33 37 10 00 Telefaks: 33 37 11 35 E-post: [email protected]

www.fylkesmannen.no/vestfold Postadresse: Postboks 2076 3103 Tønsberg Orgnr. 974762501 Besøksadresse: Statens Park - Hus I Anton Jenssens gate 4

Fylkesmannens vurdering

Artskart (søk 2.september) og en nærmere utsjekking med søker har ikke avdekket flere bestander av pors i Horten kommune, innsamling utenfor vernet område vil derfor ikke være mulig i dette tilfelle. En eventuell innsamling utenfor kommunen gjør at det lokale tilknytningen faller bort. Pors er ikke en truet art i Norge (Norsk rødliste 2010, listet som LC) og det er rikelige mengder i Adalstjern naturreservat i følge forslag til forvaltningsplan for Adalstjern naturreservat. Verneforskriften gir ikke adgang til å dispensere fra forbudet mot å fjerne plantedeler fra Adalstjern naturreservat. Naturmangfoldloven § 48 gir likevel i noen tilfelle slik mulighet for dispensasjon.

Fylkesmannen anser at kravene i Naturmangfoldloven §§ 7-12 er ivaretatt, siden vi legger til grunn at foryngelse ikke vil bli merkbart påvirket. Siden innhøstingen foregår i svært liten skala og på et større antall individer og grener samt at den utføres sent på sesongen, er det lite sannsynlig at urten vil påvirkes negativt med unntak av et meget begrenset tap av klorofyll. Vi forutsetter at høstingen gjøres som beskrevet i søknaden uten beskjæring av busker eller trær.

Naturmangfoldloven § 48 gir rom for dispensasjon, men det er to vilkår; tiltaket skal ikke stride mot vernevedtakets formål og det skal heller ikke kunne påvirke verneverdiene nevneverdig. Formålet med fredningen er å bevare

: « et avsnitt av Vestfoldraet som fortsatt har mye av sitt opprinnelige preg, med sitt biologiske mangfold i form av naturtyper, økosystemer, arter og naturlige økologiske prosesser. Området er egenartet i form av å ha et av de få gjenværende myrlandskapene og et av de få bøkeskogområdene med opprinnelig preg på Vestfoldraet.»

Vi kan ikke se at verneformålet kan bli merkbart påvirket av en slik begrenset innsamling av porsblader sent i sesongen.

Vedtak

Fylkesmannen gir dispensasjon fra verneforskriften for Adalstjern naturreservat og tillatelse fra grunneier på vegne av Miljødirektoratet på eiendommene der denne er grunneier, for innsamling av blader fra pors (

Myrica gale

) i Adalstjern naturreservat i Horten kommune i samsvar med søknad datert 13.august 2014.

Informasjon

Parter i saken kan klage innen 3 uker. Merk at innsamling av materiale for salg krever tillatelse fra grunneier, se adresser nedenfor og vedlagt eiendomskart.

Med hilsen Miljø- og samfunnssikkerhetsavdelingen Sigurd Anders Svalestad Fung. fagsjef Lene Berge seniorrådgiver 2

Kopi til: Eierne av Adalstjern naturreservat Gnr Bnr Eier/Festers navn 7 6 MILJØDIREKTORATET 7 7 9 51 51 51 51 8 FØRSUND HARALD 10 MILJØDIREKTORATET 2 HANNEVIG PETTER EVEN 9 MILJØDIREKTORATET 11 MILJØDIREKTORATET 16 MILJØDIREKTORATET 17 MILJØDIREKTORATET Bostedsadresse Postboks 5672, Sluppen KIMESTADVEIEN 80 Postboks 5672, Sluppen SØRBYVEIEN 616 Postboks 5672, Sluppen Postboks 5672, Sluppen Postboks 5672, Sluppen Postboks 5672, Sluppen Postnr Sted 7485 TRONDHEIM 3184 BORRE 7485 TRONDHEIM 3178 VÅLE 7485 TRONDHEIM 7485 TRONDHEIM 7485 TRONDHEIM 7485 TRONDHEIM Andre kopiadressater: Forum for natur og friluftsliv i Vestfold Statens naturoppsyn [email protected]

[email protected]

3

Vedlegg- Eiendomskart Adalstjern naturreservat 4

5