Nytt flygel i Aas kirke, besøk i kirken

Download Report

Transcript Nytt flygel i Aas kirke, besøk i kirken

REFERAT FRA BESØK I AAS KIRKE – 10.JUNI 2014

Tema: NYTT FLYGEL I AAS KIRKE

Besøk i kirken med orientering om Aas kirkes historie og anskaffelsen av flygelet.

Vi ble tatt imot av Sogneprest Gunnar Finstad, som også er medlem i Raufoss Rotary. Kantor Magnus Stende orienterte om hvorfor det ble gått til anskaffelse av nytt flygel, hvorfor Steinway ble valgt, samt finansiering. Han gledet oss til slutt med å spille et par kjente stykker og vi lot oss imponere !

Pianoet i kirken var ikke særlig godt, hverken til konserter eller i kirkelig sammenheng. Menighetsrådet besluttet derfor å anskaffe et nytt instrument og nedsatte en komite bestående av: Olav Markestad, Trond Amlie, Thor Selmer Hansen og kantoren . Instrumentet måtte finansieres med innsamlede midler og ved salg av Rud klokker-skog. Salget av klokker-skogen ga kr. 200.000 hvorav halvparten tilfalt Ås - og den andre halvparten tilfalt Raufoss menighet. Innsamlingen ga mange firmagaver, bl. a. fra bankene, Totens Sparebank og Nordea. Vestre Toten Sanitetsforening ga kr 100.000, Det ble også arrangert konserter til inntekt for det nye instrumentet. Komiteen besøkte alle leverandører av flygel i Oslo. Et tilbud på et Steinway-flygel til kr 750.000 førte til kjøp. Flygelet ble innviet ved en konsert den 7. mai i år med bl. a. Norges og Skandinavias absolutt beste konsertpianist, Håvard Gimse. Steinway er den verdens fremste produsent av konsertflygler. Firmaet har produsert et stort antall instrumenter og det finnes et Steinway flygel i 96 % av verdens konserthus. I Norge er det Steinway-flygel i Oslo Konserthus, den norske opera, Musikkhøyskolen, Nidarosdomen og altså i Ås kirke på Toten. Instrumentet lages av harde tresorter og kvistfritt materiale og det er mest mulig helt tre. Treverket krever konstant temperatur, helst +20 o C og konstant fuktighet. I Ås holdes temperaturen på +15 o C. Instrumentet har overtonerike klanger. Flygelet skal brukes både til konserter og i Gudstjenester. Kantor Stende, som først og fremst er utdannet pianist lot oss få nyte Edvard Grieg: Bryllupsdag på Trollhaugen og avsluttet med Heltepolonese av Chopin. Flott framføring av flott musikk. Presidenten takket Kantoren for nydelig musikk og en fin orientering og lot han få med et Rotary-lys på vegen. Kameratskapskomiteen vartet opp med kaffe. Sokneprest Gunnar orienterte til slutt om Kirken. Det har vært kirke på Ås siden 1200-tallet. Det er den fjerde kirken som står her nå. De tidligere kirkebyggene har vært utsatt for brann. Den siste før dagens kirke, som ble innviet i 1921 brant i 1915. Den første kirken som var en St. Michaels kirke brant i 1335. I 1670 ble det oppført en kirke som kalles Bang-kirka oppkalt etter presten Knut Sevaldsen Bang.

Bang var ved siden av å være prest også en fremragende treskjærer. Han skar ut altertavla som står i kirken i dag. Ved brannen i 1915 greide en å redde ut kirkesølvet, døpefonten, prekestolen og altertavlen. Dette finnes i dagens kirke som er en steinkirke. Inventaret tilsier at det er en middelalderkirke med altertavlen i barokk, prekestolen i renessanse og døpefonten i barokk. Glassmaleriene i vinduene er utført av Per Vigeland (sønn av Emanuel Vigeland, Frogner parken). Presteboligen på Kallerud ble bygget av Wilhelm Christian Magelssen og var ferdig i 1844. Magelssen var sogneprest i Ås fra 1842. Dagens sokneprest Gunnar er den 10. presten som bor her. Mange av prestene er foreviget som malerier i Kirken. Gunnar fikk også et lys for sin orientering om Kirken og Prestene som har tjenestegjort der. Takk til sogneprest og kantor - et meget interessant og givende møte i Aas kirke. Ref. Jan Bark.