Hønefoss kirkeblad nr. 03 jul 2014

Download Report

Transcript Hønefoss kirkeblad nr. 03 jul 2014

Hønefoss Kirkeblad

Nr. 3 Julen 2014 63. årgang

Vi ønsker alle en velsignet jul

Trosopplæring i full fart Frelsesarmeen varmer i jula

Foto: Mona Tenold Lundemo

Julehilsen fra Biskopen

1

Julebetraktninger av Biskop Per Arne Dahl Julen som forstørrelsesglass

Julen forsterker livets gleder, og gir ekstra tyngde til livets sorger. Ju letiden er et forstørrelsesglass som intensiverer både livsopplevelser og troserfaringer. Derfor blir vi engasjerte og følsomme.

Noen og enhver av oss tenker også særlig på mennesker som er gått bort innunder jul. Av en eller annen grunn har jeg denne førjulstiden tenkt på en god venn fra Gjøvik, som døde for noen år siden, bokhandler Stein Land mark. Han var en av flere gode ledere i Norges KFUM/KFUK på Gjøvik. Og julefesten på deres forsamlingshus, Ynglingen, er ett av mange gyldne minner fra oppvekstårene i Mjøsbyen. Jeg husker særlig en fest der Stein var møteleder og intervjuet en Totning som hadde opplevd at hans største drøm i livet hadde gått i oppfyllelse det året; en Amerikatur til slekt og ven ner ”over there”. Og det var ikke måte på hvor mye han hadde opplevd, selv om han ”itte kunne ett ord engelsk”, Derfor spurte intervjueren om ”han itte hadde språkproblem?” Og svaret kom kontant: ”Itte je, men dom!” I tider med terror, overgrep og umenneskelighet i Syria, Midt-Østen og Afrika. I en verden med urett, dødelige epide mier og krenkelser svært så tett på oss, og i en verden som venter i spenning på neste katastrofe, stiller vi det samme spørsmålet til Gud: ”Har du ikke språkproblemer Gud, når så mange ikke forstår deg? Kunne du ikke talt litt klarere om din allmakt og godhet, tross alt?” Eller som Gabriel Scott sukker i Jernbyrden: ”Ville du tapt noe på det, Gud?” Det er som om Gud hvisker til oss: Det var derfor jeg kom. Det var derfor jeg måtte bli en av dere og dele deres kår. I den kristne kirke bekjenner vi troen på at vår Gud er den eneste Gud med sår. Han ble utsatt for umenneskelighet og overgrep, slik den tyske presten Dietrich Bonhoeffer ropte fra sin natt i Buchenwald: ”Bare en lidende Gud kan hjelpe lidende mennesker”. Det er dette som er innholdet i den julesangen som berører så mange over hele kloden: ” O helga natt”. Det var i den ne hellige natten at Gud lot underet skje:

”Ordet ble menneske og tok bolig i blant oss, og vi så hans herlighet, den herlighet som den enbårne Sønn har fra sin Far, full av nåde og sannhet”

. Dette er det helt avgjørende orienteringspunkt for den kristne tro. At Jesus kom til oss som sann Gud og sant mennes ke. Det er dette kristendom handler om; å tale sant om Gud og sant om mennesket. Hvis du undrer deg over hvem Gud er, se hvordan Jesus møtte kvinner og menn med oppreisning og nytt liv. Hvis du vil vite hva det er å være le vende: Gjør som Gud. Bli sant menneske! Julen gir landingsstripe til dette avgjørende budskap i verden, slik en av den første kristne kirkes veivisere, ørkenfaderen Efraim Syreren, sa det på 300-tallet:

Om han ikke var menneske, hvem var det da som lå i krybben? Om han ikke var Gud, til hvem var det englene sang lovsanger? Om han ikke var menneske, Hvem var det da som ble innbudt til bryllup i Kana? Om han ikke var Gud, Hvem forvandlet vann til vin? Om han ikke var menneske, Hvem var det som gråt ved Lasarus sin grav? Om han ikke var Gud, Hvem var det som kalte ut han som hadde vært død i fire dager?

Da Jesus kom, var det som sann Gud og sant menneske. Sånn sett er julen et forstørrelsesglass som også gjør Jesus større som sann Gud og sant menneske. Den kristne tro handler om himmel og jord, ja om Jesus Kristus som den dy pe sammenheng i vår tilværelse. Julens budskap skildrer Guds drøm, presist uttrykt i salmestrofen: ”Der Jesus er der møtes jord og himmel”. Det kostet noe for Gud å la drømmen bli virkelighet, og det krever noe av oss å følge ham etter. I tilbedelse av Gud trer vår sanne menneskelighet fram og i solidaritet med medmennesker bryter det sant gud dommelige gjennom til et samstemt GLORIA:

”Ære være Gud i det høyeste, og fred på jorden blant mennesker som Gud har sin glede i”.

Ikke merkelig at Kjell Aukrust i «Ludvigs jul» er takknemlig for at Gud til og med har tatt turen til Alvdal: «Gud vel signe Vår Herre, mumlet Ludvig i målløs beundring for Skaperens verk». Ja, Gud velsigne dere alle, sier biskopen deres i den samme undring over Skaperens verk innunder julen 2014. Biskop Per Arne Dahl 2

Trosopplærer og koordinator Vigdis-Merete

Du er nå trosopplærer og koordinator for Ringerike prosti, men hvem er privatper sonen Vigdis-Merete Rønning?

Gammel Hønefossjente. Oppvokst i det huset som i dag er bolig for prosten og hennes familie. Jeg er blant annet utdan net adjunkt og har jobbet i mange år som lærer. De siste årene har jeg jobbet i Nor ges Kristne Råd og deretter i Metodistkir ken i Norge.

Ja, for du er jo metodist?

Ja, men først og fremst er jeg en kristen. Som ung var jeg også veldig aktiv i Den norske kirke, bl.a. i Ten-Sing, og jeg er takknemlig for hva det betydde for meg.

Hva tenker du om den nye jobben din som trosopplærer og koordinator?

Jeg tenker at det er en fantastisk ting at vi nå har fått økonomiske ressurser og mu lighet for å lage planer for trosopplæring på Ringerike. Jeg ser en enorm mulighet og en utfordring og håper mange vil tipse oss om hva vi bør ha med, melde seg til tjeneste og samtidig være med og be for arbeidet. Vi trenger flere til å være med og dra las set, også du som kanskje aldri har vært aktiv kirkegjenger. Foto: Line Løvenberg En engasjert trosopplærekoordinator Vigdis-Merete Rønning med mange spennende oppgaver for fremtiden i Ringerike Prosti. Kanskje er du frimerkesamler, idrettsmann, stjernekikker eller kokk. Vi har bruk for deg og dine evner, til å dele nettopp det du kan. Kanskje er det ikke naturlig for deg å be eller holde andakt, da kan andre ta den biten. Jeg vil derfor understreke at det er viktig for meg å komme i kontakt med så mange som mulig slik at jeg kan få vite hva folk i menighetene forventer av denne nye trosopplæringsreformen. Vi må ikke glemme at alt som jeg har sagt er i tillegg til alt det flotte arbeidet som har blitt gjort i en årrekke, og som fortsatt gjø res for barn og unge i alle våre kirker.

Tekst: Astrid Opsahl

TROSOPPLÆRING I DEN NORSKE KIRKE ER * for alle døpte mellom 0-18 år * vedtatt av Stortinget 27. mai 2003 * forsøks- og prosjektfase 2004-2008 * "Gud gir-vi deler" Plan for trosopplæring vedtatt på Kirkemøtet 2009 * Gjennomføringsfase 2011- * Midler til Ringerike prosti 2014

Kirkebladets redaksjon:

Redaktør Atle Olav Ljåstad, Per H. Stubbraten Astrid Opsahl, Bård Sætrang Roar Olsen Lay-out og produksjon: Roar Olsen

3

En julefortelling

Legenden om Julelyset

Vanen med å plassere lys i vinduene i desember stammer antagelig opprinnelig fra førkristen tid, som en del av vintersolfesten. Denne legenden viser hvordan den kristne kirke forandret skikken til å representere lyset og freden i Kristus.

Det var en gang for lenge siden, en gammel skoma ker og kona hans som bodde i Østerrike. Selv om de var veldig fattige delte de alltid det lille de hadde med andre. Hver aften satte de et lite lys i vinduet i den lille stua si, som et tegn på gjestfrihet for alle veifarende som måtte trenge ly for natten. Gjennom årene ble den lille landsbyen deres plaget av krig og hungersnød. Men som om en ukjent kraft vernet dem, led skoma keren og kona hans mindre enn de andre i landsbyen. Så en julekveld samlet landsbyboerne seg for å dis kutere de vanskelige forholdene de levde under. -Det er noe spesielt med skomakeren og kona hans, Foto: Den norske kirke sa en. -De slipper alltid unna ulykkene våre. Hva er det de gjør annerledes enn oss andre ? -La oss sette lys i vinduene våre. Kanskje det er det som verner dem fra alt det vonde", sa en annen. Den natten var det tent lys i vinduet i alle hjem, og så - før solen sto opp, kom en budbringer med store ny heter til landsbyen. Det var fred! Da takket landsbyboerne Gud for å ha gitt dem fred, og sverget at de alltid skulle sette lys i vinduet på julaften. Og denne nydelige skikken spredte seg ut over ver den. Hver julaften lyses verden opp av millioner av lys med sitt budskap om kjærlighet, glede og fred. Historien er en vandrehistorie som er å finne mange steder på internett

GIVERKONTO FOR HØNEFOSS NYE KIRKE

Det er opprettet giverkonto øremerket Hønefoss nye kirke Hønefoss sparebank konto nr. 2230 25 83106 Sparebank 1 Ringerike og Hadeland konto nr. 2280 36 92886 Vi oppfordrer til å bidra. Du kan velge mellom å gi enkeltbeløp til et av kontonumrene ovenfor Eller benytte avtalegiro og inngå avtale om et fast beløp som trekkes av kontoen din hver måned til du sier opp avtalen. Gaver over kr 500 pr år gir rett til fradrag på skatten.

Tusen takk for alle gaver til Hønefoss kirke!

4

Dikt av Maren Olerud

Han står og henger Jeg farer forbi Han går og slenger Jeg har ikke tid Han tenker på tull og fanteri Men jeg er full av pedanteri Han stjal til fyll, samfunnsmytteri! Jeg kjøpte meg tyll, skattesnyteri? Han er stygg og rød, med fordrukkent blikk Jeg sminker meg søt, har da folkeskikk. Han banner, huserer, er mildest sagt sur Mens mine manerer er merket kultur Han roper ut: Hun er ei røy og ei gås! Slikt hvisker jeg kun i mitt hjem, bak en lås Han truer med neven, er selv litt skamfert Jeg lager nok leven, men mer kamuflert Så er det vel sant Dette bilde jeg gav Av en snyltende fant Og en kalket grav.

Foto: Roar Olsen

Maren Anita Olerud

er bosatt i Hønefoss og er pensjo nist. Hun ha skrevet flere dikt og er blant annet forfatter av Helgerudsangen, ord som er til Helgerud skole hvor hun i mange år var lærer og i noen år også undervisningsinspektør. Foto: Roar Olsen

JULE-QUIZ

Fyll ut det som mangler i Juleevangeliet hos Lukas, kapittel 2: Det skjedde i de dager at det gikk ut befa ling fra keiser ________ (1) om at hele verden skulle innskrives i manntall. Denne første innskrivning ble holdt mens _______ (2) var landshøvding i ___________ (3) Og alle dro a sted for å la seg innskrive, hver til sin by. ___________ (4) drog da fra byen _________ (5) i __________ (6) opp til ___________ (7), til Davids by _______ (8) siden han var av ________ (9)hus og ætt, for å la seg innskrive sammen med __________ (10), sin trolovede, som ven tet barn. Og mens de var der, kom tiden da hun skulle føde, og hun fødte sin sønn, den førstefødte, svøpte ham og la ham i en __________ (11). For det var ikke plass til dem i ___________ (12). De riktige svar finner du på side 15 5

Frelsesarmeen gir håp og glede Frelsesarmeen er ingen vanlig armé, og den skiller seg helt klart fra militære hærer. Riktig nok er det rangorden, og frelsessoldatene bærer uniform, men deres våpen er kristentro og nestekjærlighet. Bevegelsens sosiale hjelpeprogram har alltid høstet respekt, også blant men nesker som ikke deler dens tro eller oppbygging.

Frelsesarmeen oppsto i England midt på 1800-tallet hvor industrialiseringen had de skapt en fattig arbeiderklasse. Grunn leggeren William Booth hadde sammen med sin kone bekjempet fattigdom på London østkant, og i 1865 stiftet de Den Kristne Misjon som ble omdøpt til Frel sesarmeen etter kongressen i 1878. Etter ”krigskongressen” i 1878 tok man i bruk sterke metoder for å bringe Jesu budskap ut i verden. Bevegelsens blad skiftet navn til Krigsropet, og mili tære titler ble tatt i bruk. Som øverste leder bar William Booth tittelen general. For Frelsesarmeen ble også musikken et viktig virkemiddel, både på møtene og på gatearrangementene. I løpet av 1880 åra bredte bevegelsen seg til andre land, og i Norge slo Frelsesarmeen rot i 1888. Foto: Karin-Synnøve Westgård Grethe Guttormsen står vakt ved julegryta. Jan T. Lafton gir penger fra Hønefoss-Ringerike Rotaryklubb.

Tro og verdier

Frelsesarmeen bygger på felleskristne verdier, men betoner nok

menneskesynet

tydeligere enn andre kirke samfunn. Forkynnelse og nestekjærlighet er to sider av samme sak, og Frelsesarmeen oppsummerer denne ideologien gjennom slagordet

Suppe, såpe og frelse”.

Suppe symboliserer de grunnleggende fysiske be hovene, såpe handler om selvrespekt og frelse uttrykker Guds grenseløse kjærlighet. Alle som vil, kan bli frelst og oppdage Guds plan med dem. Ved siden av de rene gudstjenestene i Frelsesarmeen er folk vel kommen til mer sosiale sammenkomster: Sangaften, hyggetime for familien, treff for støttegrupper, åpen kafé etc. Hvert korps har sitt eget program.

Samfunnsoppgaver

Frelsesarmeen har en utrolig rekkevidde og engasjerer seg der mennesker trenger hjelp. Frelsessoldatene inspireres gjennom det klare menneskesynet der den fysiske, psykiske, sosiale og åndelige dimensjonen utgjør en helhet. Frelsesarmeen driver misjon og bistand, er opptatt av rettferdig handel, oppsporer mennes ker i nød, lindrer smerte hos folk i fengsel eller folk som mangler bosted. De står bak

Fretex

, driver nett-TV og samarbeider med andre om prosjekter som for eksempel VM i gatefotball. Kort sagt: Der det er behov for hjelp, er ikke Frelsesarmeen langt unna.

Hønefoss Korps

Hønefoss Korps var det 8. korps som ble startet i Norge, og i fjor kunne de feire 125 års jubileum. Huset i Flattumsgate hvor de har tilhold, ble bygd i 1890. Det er gammelt, men godt vedlikeholdt. Kirkerommet er enkelt dekorert, men en iøynefallende altertavle setter sitt sakrale preg på rommet. De dramatiske ordene

Blod og Ild

henspiller på målsettingen fra William Booth` tid: «å bringe Kristi Blod og Den Hellige Ånds Ild ut til alle verdenshjørner». 6

Frelsesarmeen høster respekt

Gudstjenester, møter og andre aktiviteter foregår i kirke rommet. I et lite, men praktisk siderom finner du kjøkkenet.

På besøk

En

gudstjeneste

i Frelsesarmeen skiller seg vesentlig fra gudstjenesten i den lutherske kirke. Ingen prest, men en frelsesoffiser leder gudstjenesten som består av bibellesing, salmesang og preken. Det er også anledning til å avgi vit nesbyrd. Gudstjenesten er preget av stor glede, noe sangen i høy grad bidrar til. Det var umulig ikke å bli påvirket, og i sannhet blir det glade budskap formidlet. Sammenliknet med vår lutherske gudstjeneste er formen enklere, og kan skje er også symbolikken i prekenen lettere forståelig. Diakon Mona Tørkli, major Tove Roholt, sersjantmajor Ka rin-Synnøve Westgård, pianist Marit Tommelstad Annenhver uke er det

torsdagskafé

mellom kl. 1200-1400. Da serveres gratis middag, vafler og kaffe. Denne dagen var det nydelig kjøttgryte, og nesten 70 personer spiste middag og hygget seg rundt bordene. Etterpå kunne de som ønsket det få med seg en matpose. Hva slags mennesker er det som møter fram og tar imot dette tilbudet? Her fant vi unge og eldre, menn og kvin ner, men felles for alle var at de har det økonomisk trangt. Årsakene kunne være arbeidsledighet, kroniske sykdommer eller rusavhengighet. En kort spørrerunde avdekket et nokså entydig svar: De syntes maten var kjempegod og kunne ikke få fullrost Frelsesarmeen. Ingen var personlig kristne, men noen hadde sin barne tro i behold uten å være aktivt kristne. På torsdager drives det også

hobbyklubb

for barn, og langs veggene fant vi tegninger og julepynt som viste hva de for tiden holdt på med. Frelsesarmeen forbindes gjerne med

julegryta

, og fra begynnel sen av desember og fram til juleaften er Frelsesarmeen å finne på Kuben. I alle år har frelsessoldatene stått under julegrana i regn og kulde, og de er svært takknemlige for å kunne stå inne på Kuben. Julegryta utgjør det økonomiske fundamentet for Frelsesarmeen i Norge. Totalt mottar de ca. 30 millioner kroner. Jorunn Irene Berg er frivillig hjelper på tordagskaféen Tidligere hadde Frelsesarmeen i Hønefoss et eget musikkorps med blåseinstrumenter og trommer. Rekrutteringen har som til andre musikkorps vært vanskelig, men fortsatt har de sin egen sang- og musikkgruppe, kalt

Good News

, med 10 medlemmer. Frelsessoldatene greier ikke alt arbeidet alene og er avhengige av

frivillige

. Uten disse ville det neppe gått. I tillegg har menigheten knyttet til seg mennesker som også deltar fast i den kirkelige virksomheten uten å være frelsessoldater.

På tomannshånd med frivillig hjelper, Jorunn Irene Berg.

På torsdagskafèen finner vi Jorunn travelt opptatt på kjøkkenet og vi spør:

Har du tid til dette?

Jeg er ansatt på Kirkekontoret, men ansettelsesforholdet gir meg mulighet for å jobbe her.

Hva gir dette arbeidet deg?

Utrolig mye, du blir i godt humør av å se hvor takknemlige de er. Jeg skal være i temmelig dårlig form hvis jeg uteblir en torsdag.

Engasjerer du deg på andre måter i Frelsesarmèen?

Jeg hjelper til i hobbyklubben, og så er jeg med i Jans sangvenner. Det er et tverrkristelig kor.

Tekst og foto Per H. Stubbraaten

7

Per Arne Dahl - på besøk

Den folkekjære biskopen gjestet Ringerike Ikke et stolsete var tomt i Ullerål kirke, da den nyinn satte Biskopen Per Arne Dahl kom på besøk under mottoet – «sammen er vi best».

En uforglemmelig aften hvor kirke og kultur gikk hånd i hånd, som en rød tråd igjennom programmet. ble enige om hvilken av de to kommunene som er best. Søkna den fra Per Berger i Hole vet vi ikke om den blir imøtekommet av biskopen, men Per ønsket seg en ny prest til kommunens 7000 inn byggere. Kjell hadde også et ønske for fremtiden og det var at Hole snart skulle innlemmes i Ringerike igjen. Per Arne er opptatt av gjestfrihet og ordfører Kjell B. Hansen i Ringerike kommune og ordfører i Hole kommune Per Berger hadde tatt på seg finstasen både i kles drakt og verbalinnslag for å vise at Per Arne Dahls tanker om gjestfri het i kirken, - det er veldig hygge lig at folk ønsker å komme til kir ken og oppleve det som skjer der. Men det er også slik at vi mennes ker har behov for fristeder hvor vi i Ringerike Prosti er vi også opp tatt av å være gjestfrie. Skryteor kan søke inspirasjon til å leve våre liv, både som enkeltmenneske og i dene om to vakre kommuner fra de to ordførere – endte opp i mas se humor, hvor man på ingen måte felleskapet. Kirken er et håpets hus i en sårbar virkelighet. Hans hovedinnlegg – «sammen er vi best», omhandler det lagspillet som er viktig og teller, relasjoner som står i fokus. Sammen kan vi utvikle det beste i hverandre og hjelpe hverandre i å bli mindre egoistiske. I og med at kirke og kultur gikk hånd i hånd denne kvelden var mange kulturpersonligheter hentet inn til Ullerål kirke. Historiker og forfatter Gudmund Bakke åpnet sitt innlegg med ordene, - ærlig heta varer lengst for den blir minst brukt. Sett i en relasjon til ordføre rens verbale og lystige ordspill – kunne Gudmund fortelle at Aas mund Olavsson Vinje i 1859 var på besøk på Ringerike og senere samme år kunne man lese hans ord i Dalen - Ringerike er et fa gert og rikt land. 8

i Ringerike Prosti

Sanger Kristin Bjerkerud og orga nist Leif Berger ga alle fremmøtte gåsehudsfølelsen, vakkert samspill som forente kirke og kultur.

Besøk av standup presten

Ringerike Prosti har i dag 11 pres ter, inkludert prost Kristin Saxegaard Moen, men da den tolvte presten Svenn Tore Johann essen, mest kjent fra Hønefoss Re vyen, åpenbarte seg i kirkerommet ble det høylytt humring i kirken og latteren runget når han interv juet den nye Biskopen. Per Arne Dahl har jobbet som både Stor tingsprest og vært mange år på Modum bad. Noe standup presten benyttet seg av, da han hele tiden har trodd at Modum var et VVS firma, en rørleggerbedrift. Han lurte også på om Stortingspresten hadde en stor jobb med å begrave gamle valgløfter. Per Arne fikk også med seg gaver fra Johannes sen, blant annet et ny BISkopp og et nytt BIBELbelte.

Hilde Dahlen og Frode Lafton.

To kjente ringerikinger, fra teater og fotball var også med denne kvelden, og begge var represen tanter for lagspill og felleskap. Hilde kunne fortelle at det er hen nes kjærlighet til barn og unge som har vært pådriveren for å hol de på med teater, musikaler. Vi jobber med «jeg’et» i oss, det indre i oss. Men det er i felleska pet vi får til ting sammen også ved å være seg selv. Frode har over 20 års fartstid i lagspill, men priorite rer kanskje bort seg selv for at la get skal vinne. Du blir sett for den du er, men lagfølelsen betyr veldig mye for det man kan få til. Jeg er Frode Lafton, - privatpersonen som spiller fotball, og jeg er sam me person på banen.

Petter Dass

Biskop Per Arne Dahl i Ullerål Kirke 9 Biskopen fortalte i kirken om Pet ter Dass som skulle prøvetale for danskekongen i København. Han fikk beskjed om å entre talerstolen og der skulle han få manuset for sin tale. På talerstolen lå det et blankt ark, og undringen var stor for Petter Dass. Men etter å ha summet seg litt, begynte han

- av intet skapte Gud verden

. Og slik fortsatte Petter Dass etter å ha blitt engasjert av det intet han så på det hvite arket. Tekst og foto: Roar Olsen

Nyheter om nye Hønefoss Kirke Anbudsfrist for bygging av Hønefoss nye kirke

Styringsgruppen (Byggekomiteen) satte først anbudsfristen til 9.12.14, men har på anmodning utsatt fristen med en uke til 16.12.14. Det blir spennende å se hva prisen for kirken vil komme på. På forhånd er det gjort et grundig ar beid med å få alt med i anbudsdokumentene slik at vi unngår å komme med nye ting underveis, og som vil fordyre prosjektet. Det er også stilt klare kvalitetskrav. Det er gjort grundige økonomiske beregninger på hva bygget vil koste. Likevel er vi spente på hva prisen vil ende på. Foto: Roar Olsen Før vi kunne gå til utlysning på Doffin, måtte vi ha alle nødvendige godkjenninger på plass. Det tok litt tid før vi endelig fikk godkjenningen fra departementet.

Byggestart

Forventet byggestart er fremdeles ca 1.mars 2015 med ferdigstillelse sommeren 2016. Innvielse av kirken vil da kunne skje i august 2016. Nytt orgel forventes på plass ett år senere, men vi håper å kunne inngå kontrakt med orgel bygger i løpet av våren 2015.

Nye Hønefoss kirke

Hønefoss menighet må skaffe til veie ca 4 millioner kroner til nødvendig inventar i den nye kirken, og er nå kommet opp i ca 1,6 millioner kroner. Det er vi takknem lige og glade for. Menighetsrådet har opprettet giverkonto i begge sparebankene. Forhåpentligvis vil vi klare å oppnå hele beløpet fram til kirken skal innvies høsten 2016, slik at vi har både prekestol, alter, døpefont, benker og stoler, kunstnerisk utsmykning og annet nødvendig utstyr på plass. I tillegg må vi skaffe til veie godt og vel 6 millioner til orgel. Økonomikomiteen har håp om å få lokale sponsorer til dette.

En stor takk

til Ringeriks-Kraft AS for å ha sponset nye kirkeklokker med kr 467.000. I svarbrevet til økono mikomiteen vises det til at dette skal være Ringeriks-Krafts jubileumsgave til befolkningen knyttet til selskapets 100 -års jubileum i 2012. Pengene vil bli overført når klokkekjøpet blir foretatt.

Takk også

til KORO (Kunst i offentlige rom) for kr 345 000 kroner i støtte til kunstnerisk utsmykning av kir ken etter søknad fra Kunstkomiteen

Takk for piano og familiebibel

Familien Rolf Stubdal har gitt sitt piano og en stor familiebibel til den nye kirken. Pianoet, et Schimmel piano, skal stemmes opp og overhales av pianostemmer Tore Leinebø, og vil bli oppbevart i Krematoriet inntil videre. Der kan det benyttes etter ønske og behov ved begravelser. Bibelen og pianoet er gaver som vi senere vil få stor glede av i den nye kirken. En takk til familien Stubdal!

Tekst: Atle Olav Ljåstad 10

Litt av hvert fra menigheten Innsettelse og kommende vigsling av diakonen

Den nye diakonen vår, Helga Victoria Aas Nilsen, er allerede vel dig godt i gang, og mange har alt fått møte henne. Men under gudstjenesten i Kirkestua søndag 5. oktober ble hun omsider høyti delig innsatt som diakon i Hønefoss, Ullerål og Haug menigheter. Soknepresten leste og overrakte biskopens kallsbrev, mens prosten forestod innsettelsen gjennom talen til og forbønnen for vår nye medarbeider. Med to barn som skulle døpes, ble gudstjenesten ekstra festlig, og til sammen fikk 60 mennesker oppleve innsettel sen. Helga må vente enda en liten stund på den mest høytidelige hendelsen og skråstolaen. Torsdag 5. februar kommer biskop Per Arne Dahl hit for å vigsle henne til diakon i Den norske kirke. Dette vil finne sted i en egen gudstjeneste i Ullerål kirke kl. 18.30, med påfølgende kirkekaffe så flest mulig kan få møte og glede seg med Helga.

Tekst: Tor Magnus Amble, Foto: Roar Olsen

Gaverekord fra Hønefoss menighet

Kirkens Nødhjelp er en felleskirkelig humanitær organisasjon som arbeider i over 30 land. De konsentrerer seg om aktuelle problemstillinger som hiv/aids, rent vann, kjønnsbasert vold og fred og forsoning. Det er helt tydelig at organisasjonen appellerer til det norske folk, og i høstens TV-aksjon der midlene skal gå til vannprosjekter i 8 land, ble det satt ny rekord med 240 mill.kr. I gjennomsnitt ga hver nordmann 47 kroner til Kirkens Nødhjelp. På Ringerike lå vi litt under landsgjen nomsnittet med 43,74 kr pr. person, men summert på Hønefoss Menighet utgjør det ca. 350000 kroner. Denne summen er heller ikke det eneste beløpet Høne foss Menighet har gitt til Kirkens Nød hjelp. Under vårens fasteaksjon samlet konfirmanter og foreldre inn 43000 kro ner, en dobling fra året før. Og i tillegg til disse beløpene har offergaven to søn-

Konfirmanter klar for fasteaksjonen. Fra venstre: Ingrid Nilsen Bukten, Kristine Selvig, kapellan -prostiprest Ola Bakken Erichsen, Sander Vollmerhaus Digre, Anskar Bygmester Ullern.

dager gått til Kirkens Nødhjelp, med et resultat på 4583 kroner. Dette betyr at Hønefoss Menighet i 2014 har gitt ca. 400000 kr eller 50 kr pr. person til Kir kens Nødhjelp. Tekst og foto: Per H.Stubbraaten

Velkommen til julefest / Hellig tre Kongers fest i kirkestua

Dette er et arrangement for hele familien og for alle aldre. Vi åpner med en veldig kort familieguds tjeneste. Så blir det gang rundt juletreet hvor vi synger de kjære julesangene. Det blir bordfellesskap med litt å spise og drikke. Til slutt får vi besøk av de tre hellige konger på vei for å hylle Jesusbarnet.

Så velkommen store og små til Kirkestua søndag 4.januar kl 16.00

11

Menighetsweekend

For 7. år på rad arrangerer Hønefoss menighetsråd tur til Hermon Høyfjellssenter 6.-8. mars

På årets weekend satte vi ny rekord med over 70 deltagere, - i alderen spebarn til nærmere 80 år! Det er fint å være sammen på tvers av genera sjonene. Men programmet vårt er enkelt, med mye fritid. Hermon ligger i Hovet i Sudndalen nord for Hol. Det er ca. 21 mil fra Hønefoss, og turen tar rundt 3,5 timer. Dette er et sted som passer for alle aldre, ikke minst barnefamilier. Her er flott alpinanlegg, skileik-anlegg for barn, topp preparerte langrennsløyper, og mulighet for turer langt opp i høyfjellet når været er bra. Like hyggelig kan det være bare å rusle til fots på småveiene i nærområdet. Hotellet har også et lite badeland, Fjellba det. Hvor mange vi kan være, avhengig litt av mulighet og vilje til å dele rom/hytte med andre. Stedet har få enkeltrom. Hvis du kan tenke deg å bo sammen med noen, så får vi utnyttet kapasiteten bedre. Avtal gjerne på forhånd.

Pris

for weekenden er kr .1320,- pr. pers. i dobbeltrom, inkludert helpen sjon og badeland. (Kr 300,- ekstra for enkeltrom. Barn 0-2 år gratis, 3-5 år ¼ pris, 6-11 år ½ pris, 12- 15 år ¾ pris.) Felles, gratis buss fra Hønefoss for dem som ønsker dette, avreise klokken 17.00

Frist for påmelding: Fredag 09.01.2015

– men vi fyller opp plassene fortløpende. (første mann til mølla!)

Påmelding

til Hønefoss kir kekontor Telefon/sms: 952 54 724 eller epost: [email protected]

eller send brev: Hønefoss kirkekontor, Storgata 11, 3510 Hønefoss.

Depositum:

Kr. 200 i gebyr pr. person ved eventuell avbestilling mindre enn én uke før avreise kto.nr: 12

Tanker om ny kirke og byutvikling

Med Ringeriksbane og ny E-16 til Oslo forventes en dobling av innbyggertallet i kommunen. Det vil igjen si en økning med ca. 30 000 innbyggere! Mesteparten vil trolig bosette seg i byen og i nær områdene. Hønefoss menighet vil da kunne doble seg og mer til og kanskje telle ca. 20 000 medlemmer! En kjempeutfordring vi bør være forberedt på. Ny kirke med plass til 500 mennesker og tilrette lagt som et menighetssenter med kirkekontorer og møtelokaler vil være et godt utgangspunkt for en slik utvikling av byen vår. Dette vil vi få med det planlagte kirkebygget «Himmeltrærne», et bygg som bidrar til å løfte byen vår og vil gjøre Høne foss til et godt sted å bo. Det blir spennende å se hva som skjer med eventu elle kommunesammenslåinger. Kanskje vi får en storkommune bestående av Jevnaker, Hole og Ringerike? Hønefoss blir i så fall et naturlig senter også i kirkelig sammenheng og sete for et større prosti. Med den nye kirken er vi godt forberedt for dette. Vi tror at den nye kirken vil bli et godt samlings sted for barn og ungdom der de får mulighet til å velge mellom ulike aktivitetstilbud og dessuten kan få del i kirkens trosopplæring. En by i vekst trenger også åndelige tilbud. I tillegg til de kirkelige handlinger er den nye kir ken tenkt åpen for ulike kulturelle tilbud og kan bli en storstue for byen med sine 500 sitteplasser. Det blir også romslige lokaler i underetasjen godt egnet for møter, konferanser, undervisning, minnesamvær, bryllup osv. Kirke torget er tenkt som et dagåpent møtested for folk i alle aldre og med ulik trosbakgrunn. Der kan en for eksempel hygge seg med kaffe og nystekte vafler. Kirketorget vil også kunne bli et velegnet sted for kulturelle arrangementer som konserter, dramatisering, dans, foredrag osv. Kort sagt: Hønefoss nye kirke vil bli et viktig bidrag til byutviklingen og til Hønefoss som regionshovedstad ! Atle Olav Ljåstad 13

Ønsker du å annonsere i Hønefoss Kirkeblad?

Kirkebladet kommer ut tre ganger i året og deles ut til nærmere 5000 husstander. Ønsker du å vise frem din virksomhet i Kirkebladet. Kontakt Bård E. Sætrang tlf. 91356670 eller epost: [email protected]

Konfirmantleir

«Kan vi ikke holde på en uke til?» Årets konfirmantleir ble en stor suksess!

10.-12. oktober var konfirmanter fra både Hønefoss, Ullerål og Veme me nigheter samlet på Gulsrud leirsted, 53 konfirmanter og 19 ledere. For første gang var alle lederne re kruttert lokalt. Med en super ledergruppe, og ung domsledere fra MILK (minilederkurs) var alle storfornøyd med leiren som ble avsluttet med en flott gudstjeneste på søndagen. Stabene i Hønefoss og Ullerål stilte også et sterkt lag med sokneprest, diakon, kapellan og ungdomsarbei der. Konfirmantene fikk oppleve glede, sang, lek, aktiviteter ute og inne, i tillegg til kristent fellesskap, bibelti mer og forkynnelse. Som en konfirmant på lørdag sa: -

må vi dra hjem allerede i morgen? Kan vi ikke holde på en uke til?

Tekst og foto: Kapellan Ola Bakken Erichsen 14

Slekters gang i menigheten

Døpte

05. okt. Anna Leinebø Steinhardt, 05. okt. Victoria Andersen Moltzau, 19. okt. Mie Bach Andersen, 19. okt. Thale Alida Vestland Ericsson, 19. okt. Alvilde Hæhre 09. nov. Mikael Angel Berger

Døde

25. aug. Magne Martinsen, 27. aug. Knut Oddvar Antonsen, 02. sept. Tove Myhre Karlsen, 04. sept. Helge Gunnar Alfredsen, 06. sept. Reidun Hunsnes, 11. sept. Martin Braaten, 14. sept. Esther Skogmo, 16. sept. Grete Marie Brenden, 23.sept. Inge Arnfinn Lyster, 30. sept. Ole Gundersen, 02. okt. Inger Larsen, 06. okt. Gunda Hansen, 09. okt. Thor Berg, 21. okt. Jon Rønningsbakk 08.11. Andreas Ruud

Hønefoss Menighet

Storgt. 11, 3510 Hønefoss Telefon 95 25 47 24 Telefax 32 18 15 21

E-post:

[email protected]

Kontortid: tirs.–fre. 09.00–15.00 Prester: Prost

Kr istin Moen Saxegaar d 958 93 682

[email protected]

Sokneprest

Tor Magnus Amble 900 74 585

[email protected]

Kapellan

Ola Bakken Er ichsen 995 65 766

[email protected]

Sekretær:

J or unn Irene Berg 952 54 724

[email protected]

Organist:

Stein Sødal 901 42 186

[email protected]

Sognediakon:

Helga Victoria Aas Nilsen 959 66 930

[email protected]

Menighetspedagog

Vigdis-Merete Rønning 918 54 64 9

[email protected]

Kirketjenere:

Kontor Jon Richard Nettum 321 17 629 979 80 017 Ingvild Fonneland Steen 979 80 017

[email protected]

Menighetsrådsleder:

Atle Olav Ljåstad

[email protected]

Ringerike kirkelige fellesråd:

920 34 470 321 81 520 Svar på JuleQuiz—Svar: 1. Augustus, 2. Kvirinius, 3. Syria, 4. Josef, 5. Nasaret, 6. Galilea, 7. Judea, 8.Betlehem, 9. Davids, 10. Maria, 11. Krybbe, 12. herberget 15

Velkommen til kirke

2. søndag i adventstiden, 07. desember:

1 Kor 15, 50-57 Kl. 11.00 Høymesse. Søndagsskole. Sokneprest Amble. Offer: Menighetsarbeidet.

Kl. 13.00 Helgerud skole.

Høymesse. Soknepr est Amble.

3. søndag i adventstiden, 14. desember:

Luk 3, 7-18 Kl. 11.00 Familiegudstjeneste. Sokneprest Amble. Offer: Hjelpearbeid i Ukraina.

NB! Onsdag 17. desember:

Kl. 19.00 Aftensang. Prost em. Meberg.

4. søndag i adventstiden, 21. desember:

Ikke gudstjeneste.

Julaften, 24. desember:

Luk 2, 1-20 Kl. 14.00 Kirkestuen. Kapellan Erichsen. Offer: Strømmestiftelsen. Kl. 16.00 Kirketomten. Prost Saxegaard. Offer: Nye Hønefoss kirke.

Juledagen, 25. desember:

Joh 1, 1-14 Kl. 11.00 Høymesse. Sokneprest Amble. Offer: Menneskeverd.

4. søndag i åpenbaringstiden, 25. januar:

Joh 9, 1-7. 35b-38

Kl. 11.00 i Norderhov.

Pr ostigudstjeneste i samar beid med Kir kens Nødhjelp. Prost Saxegaard. Offer: Kirkens Nødhjelp.

Såmannssøndag, 1. februar:

Mark 4, 26-34 Kl. 11.00 Familiegudstjeneste. 4-årsbok. Sokneprest Amble. Offer: Bibelselskapet.

Kristi forklarelsesdag, 8. februar:

Mark 9, 2-13 Kl. 11.00 Høymesse. Prost Saxegaard Offer: Menighetens misjonsprosjekt

Kl. 13.00 i Ringkollkapellet

Familiegudstjeneste for hele pr ostiet.

Søndag før faste, 15. februar:

Mark 9, 2-13

Kl. 11.00 i Ullerål.

Ungdomsgudstjeneste. Kapellan Er ichsen. Offer: Norges KFUK/KFUM.

Askeonsdag, 18. februar:

Kl. 18.30 Hønefoss menighet synger. Uformell sangøvelse for alle interesserte. Kl. 20.00 Nattverdgudstjeneste. Menighetens prester.

1.søndag i fastetiden, 22. februar:

Matt 16, 21-23 Kl. 11.00 Høymesse. Sokneprest Amble. Offer: Menighetsarbeidet

2. juledag 26. desember:

Joh 1, 1-14

Kl. 12.15 Hvelven Omsorgssenter.

Forenklet høymesse. Sokneprest Amble.

Romjulssøndag, 28. desember:

Luk 2,36-38 Kl. 11.00 Høymesse. Kapellan Erichsen. Offer: Menighetsarbeidet.

Kristi Åpenbaring, 4. januar:

Luk 4, 40-52

Kl. 16.00

Familiegudstjeneste og menighetens julefest. Sokneprest Amble. Offer: Acta – Barn og unge i Normisjon.

2.søndag i åpenbaringstiden, 11. januar:

Mark 1, 3-11 Kl. 11.00 Høymesse. Prost Saxegaard. Offer: Nye Hønefoss kirke

3.søndag i åpenbaringstiden, 18. januar:

Mark 1, 3-11 Kl. 11.00 Høymesse. Sokneprest Amble. Offer: Kirkens Familievern.

Kl. 13.00 Helgerud skole.

Høymesse. Soknepr est Amble.

Onsdag 21. januar:

Kl. 18.30 Hønefoss menighet synger. Uformell sangøvelse for alle interesserte. Kl. 20.00 Nattverdgudstjeneste. Sokneprest Amble.

2. søndag i fastetiden, 1. mars:

Luk 7, 36-50 Kl. 11.00 Høymesse. Prost Saxegaard. Offer: Menighetsarbeidet.

3. søndag i fastetiden, 8. mars:

Luk 7, 36-50

Menighetsweekend på Hermon Høyfjellsenter

. Ikke gudstjeneste i Hønefoss.

Kl 13. i Ringkollkapellet

Familiegudstjeneste for hele pr ostiet.

4. søndag i fastetiden, 15. mars:

Joh 3, 11-16 Kl. 11.00 Høymesse. Sokneprest Amble. Offer: Menighetsfakultetet.

Kl. 13.00 Helgerud skole.

Høymesse. Soknepr est Amble.

Onsdag 18. mars:

Kl. 18.30 Hønefoss menighet synger. Uformell sangøvelse for alle interesserte. Kl. 20.00 Nattverdgudstjeneste. Menighetens prester.

Maria budskapsdag, 22. mars:

Luk 1, 46-55 Kl. 11.00 Høymesse. Prost Saxegaard. Offer: Menighetsarbeidet.

Palmesøndag, 29. mars:

Matt 26, 6-13

Kl. 13.00 i Ringkollkapellet

Familiegudstjeneste for hele pr ostiet. Sokneprest Amble 16